Log in

View Full Version : Overclock problem

qretsar
04-12-2012, 11:36 PM
Postovanje,
Kupio sam pre par dana Quad Core q8400 na 2.66Ghz i krenuo sam da ga overclockujem.
Prvi problem mi predstavlja core temp temperatura, jer Core #0 prikazuje vecu
temperaturu od ostalih jezgara za 6 stepeni.
Da li neko zna nesto vise o tome i sta moze biti problem?

Treger
05-12-2012, 01:44 AM
Nema problema to je ok,samo pazi da temp bude u okviru granice za taj procesor,ako nisi siguran nadji na sajtu proizvodjaca :D

qretsar
05-12-2012, 11:43 AM
Upoznat sam ja sa granicom do koje proc moze da ide,
ali naisao sam na netu na raspravu o tome da li je ta prva jezgra defektna
ili je ipak problem do senzora za merenje.
Takodje naisao sam na to da ljudi kalibriraju core temp, prema ostalim temperaturama, tako da ostaju u 2 stepena.
Ako neko zna nesto vise o tome, bio bih zahvalan ako bi se ukljucio.
Hvala

Treger
05-12-2012, 09:53 PM
Imao sam amd athlon x2 prve generacije koji je imao razliku,na phenomuI koji sad imam je jednaka temperatura na svakom jezgru a kolega mi kaze da i5 prve generacije isto ima razliku, koliko znam to je do dizajna procesora i dok god je do 6-7 stepeni sve je u redu...

qretsar
06-12-2012, 12:03 AM
Delimicno sam dobio odgovor, ali ne bas ono sto sam pitao.
Stvar je u tome da neki govore samo senzor ne cita temperaturu kako treba,
tj. da ga treba samo kalibrirati ( spustiti jezgru #0 za sest stepeni ).
Sad to me brine jer 6 stepeni je jako puno, ako se bude dolazilo na neku granicu. Uglavnom hvala!
Sada drugi problem,
Koristim asus P5B-PLUS, i ako dignem fsb na nekih 415, komp se starta do windows logo-a.
Isto mi se desilo i na 385 i digao sam FSB Termination voltage na 1.3.
Posto sam citao na anandtech.com da im je quad-core prso nakon nekog vremena, bas zbog visokog FSB TV, da li me neko moze posavetovati do koje granice smem da idem i da li negde drugo pravim gresku u setovanju.
@Treger, hvala

diviner
06-12-2012, 08:59 AM
Nemoj obracati paznju na to koliko procesor pokazuje...To nisu temperaturne sonde, vec obicna power termistorska elektronska kola koja po kolicini povucene struje prikazuju i "mjere" temperaturu, tako da su totalno neprecizna i nepouzdana za mjerenja i pracenja realne temperature...

Drugi razlog zasto ne treba da obracas paznju jeste da su svi intelovi procesori iz te serije dobro temperaturno zasticeni (pre nego se pregreje i predje neku zamisljenu granicu od 100 C stepeni, on ce ugasiti citav sistem (maticnu plocu).

Sto se tice FSBa maticne ploce, P5B Plus definitivno nije za ekstremne FSBove od preko 400Mhz, tako da to izbjegavas, a sto se tice samog procesora, maksimum koji mozes da izvuces je nekih 3.2Ghz, a da to posle ne zahtjeva neko hladjenje cija cijena je kao pola cijene procesora (30-ak eura), tako da generalno OC ti ne treba (ili ako vec to zelis raditi, idi do 3Ghz uz neki napon od recimo 1.25-1.3v maksimum... Spusti radni takt memorije, ako vec nisi, jer mozda ti to pravi problem a ne prevelik FSB ....

tajsam
06-12-2012, 12:36 PM
ja se sjecam kad sam imao c2d e8400. na 4ghz je radio cak ispod default voltaze.dobro to je nebitno za temu al samo kazem:grin:
uglavnom kod overclocka je najbitnije pogastit u biosu sve one .......
EIST,C1E,TM2 bla bla,stavit voltaze na manual naravno i naci naj nizu stabilnu voltazu za procesor.sistem testiras sa programom (prime 95)
ako overclockas i ram onda prvo nades maksimalnu cpu frekvenciju i testiras cpu sa spustenim mnoziteljem rama(tako da si siguran ako sistem steka da nije ram u pitanju.....ovo je ukratko ugrubo bezveze.ali mozda sam nekome pomogao.
ali svakako na googleu ima toliko tutoriala da ovo nisam trebao ni pisat,ali eto........:piss:

tajsam
06-12-2012, 12:42 PM
Nemoj obracati paznju na to koliko procesor pokazuje...To nisu temperaturne sonde, vec obicna power termistorska elektronska kola koja po kolicini povucene struje prikazuju i "mjere" temperaturu, tako da su totalno neprecizna i nepouzdana za mjerenja i pracenja realne temperature...

Drugi razlog zasto ne treba da obracas paznju jeste da su svi intelovi procesori iz te serije dobro temperaturno zasticeni (pre nego se pregreje i predje neku zamisljenu granicu od 100 C stepeni, on ce ugasiti citav sistem (maticnu plocu).

Sto se tice FSBa maticne ploce, P5B Plus definitivno nije za ekstremne FSBove od preko 400Mhz, tako da to izbjegavas, a sto se tice samog procesora, maksimum koji mozes da izvuces je nekih 3.2Ghz, a da to posle ne zahtjeva neko hladjenje cija cijena je kao pola cijene procesora (30-ak eura), tako da generalno OC ti ne treba (ili ako vec to zelis raditi, idi do 3Ghz uz neki napon od recimo 1.25-1.3v maksimum... Spusti radni takt memorije, ako vec nisi, jer mozda ti to pravi problem a ne prevelik FSB ....
da.za uspjet pregorit intel core procesor treba stvarno bit za..eban.
ja osobno jos :pepsi:nisam upoznao nikoga tko je uspio spalit cpu
iz core serije.
ja sam ekstremno overclockao i7 920.i izgorili su pinovi na socketu doslovno izzgorili(pocrnili)a procesoru nista:):)
i

qretsar
06-12-2012, 03:21 PM
@diviner
Hladnjak na procesoru je TX2 sa ruDAW one-a.
Prijatelju od koga sam kupio proc, isao je na 3.3,
nekih godinu dana sa FSB-om od 413 sa naponom ispod 1.18
procesora i na 2.0 voltazi rama.
Ja sam cak na 430 FSB uspeo opet uspeo upaliti komp do win logo-a.
Od rama imam 2x2GB na 800mhz sa hladnjacima i jedan na 1067 ( mozda gresim u broju, preko hiljadu je ), takodje sa hladnjacima.
Trenutno stabilno radi na 3.038 sa 1.18 voltaze na procesoru.
Izvinite ako vas tusim :)

tajsam
06-12-2012, 07:16 PM
@diviner
Hladnjak na procesoru je TX2 sa ruDAW one-a.
Prijatelju od koga sam kupio proc, isao je na 3.3,
nekih godinu dana sa FSB-om od 413 sa naponom ispod 1.18
procesora i na 2.0 voltazi rama.
Od rama imam 2x2GB na 800mhz sa hladnjacima i jedan na 1067 ( mozda gresim u broju, preko hiljadu je ), takodje sa hladnjacima.
Trenutno stabilno radi na 3.038 sa 1.18 voltaze na procesoru.
Izvinite ako vas tusim :)

__________________________________________________ __________

to ti nema nikakve veze.sistem se podrazumjeva stabilnim ako radi 24h 100% cpu
(prime 95) i ne izbaci ni jedan error

qretsar
06-12-2012, 07:24 PM
Razumem sta je podrazumevana stabilnost sistema.
@diviner je bilo odgovoreno, direktno na "Sto se tice FSBa maticne ploce, P5B Plus definitivno nije za ekstremne FSBove od preko 400Mhz",
napisao sam to, jer me interesuje da li je do ploce sto ne moze dalje ili do neke druge komponente.
Svejedno hvala @tajsam

diviner
06-12-2012, 07:27 PM
Ko ce sad da se sjeti sta je bilo pre 4 godine... Mislim da je za tu plocu 400FSB granica, i samo zavisi od primjerka da li ce moci vise... + ta ploca nema adekvatno hladjenje, tako da visok fsb nije preporucljiv. A i igrate se sa 100-200Mhz, sto realno za procesor star takodje 3-4 godine je corav posao.

Bolje da se radi nesto na toj masini (muzika) nego sto klokujete :) ...

qretsar
06-12-2012, 07:33 PM
Bolje da se radi nesto na toj masini (muzika) nego sto klokujete :) ...

Prihvaticu se ove :)
Hvala u svakom slucaju :)

psionic
07-12-2012, 04:32 AM
Prihvaticu se ove :)
Hvala u svakom slucaju :)

Izvinte sto se mesam... Nisam ispratio od pocetka, ali zar nije zapravo normalno da se jezgra ne greju potpuno isto ? Nisu isto ni opterecena...
A tu je i odlicna toplotna provodnost sloja aluminijuma na kojem lezi ceo cpu - na kraju krajeva, nista vredno paznje, po meni...

EDIT: Sad sam malo gledao po netu - npr OVDE (http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2148814), dosta ljudi ima razne temperature, to su neka inter cpu ocitavanja, batali to. Koristili su program RealTemp, jer ako citas iz biosa, cesta je pojava da bios to pogresno javi (jer se ne radi o pravoj temperaturi iz senzora, vec o nekakvim vrednostima koje CPUID javlja na osnovu iskoriscenja, napona i sl, pa se one matematicki prevode u temperaturu)

http://benchmarkreviews.com/images/reviews/processor/BX80613I7980X/Intel-Core-i7-980X_Gulftown-Processor_Exploded.jpg