Log in

View Full Version : Sinti, reverb i kompresor real time sa laptopa?

OFF
03-12-2012, 11:04 PM
Da li je moguce u nekom programu (Forte) izrutovati da mi komp radi i kao sint (ne previse zahtevno, par VSTi i malo kontakt).... i kao jedan lex pcm i eventualno par kompresora.......

Treba mi to na PCju......

koju zvucnu da uzmem za tu akciju?

Arthur
04-12-2012, 01:10 AM
kompesori i efekti jedino ako je DSP built in na karti, i to sa low latencijom. Ja sam pokušao sa realtime limitingom fabfilterovim, ali tu već ne ulazi latencija kartice u igru nego sama latencija plugina. Ne znam uopšte ni koji pluginovi upadaju u latenciju sam kartice ,verovatno ovi što su built in po programima.

psionic
04-12-2012, 02:05 AM
Svi plaginovi imaju neku latenciju - ugradjeni i spoljni. Ovi noviji tipa waves ili FabFilter imaju dosta veliku latenciju, narocito ako se ukljuce neke od naprednih opcija tipa oversampling i slicno...

Ja sam koristio Wave Arts paket uzivo i radili su ok, sa VST hostom EnergyXT, koji nema svoje plaginove i slicno (wireless bubica), s time sto sam tada imao sporu masinu pa sam terao u 256 sempla bafer. Sa 32 baferom, to treba da radi skoro pa kao pravo... Samo nadji neke plaginove koji nisu "nadrkani", kao ovi Wavesi ili FabFilter...

Ima interfejsa koji imaju interne DSPove, na primer Motu, ali opet ne moze da radi kao sint. Treba ti nesto sa vrlo malim baferom, npr neki RME pci-e varijanta ili nesto slicno (rme ima mali latency i u USB/FW, koliko mi je poznato). Bilo bi lepo (a i korisno) da korisnici raznih interfejsa napisu vrednosti sa kojima je moguce raditi na njihovim audio karticama - znam da je to vrlo promenljiva vrednost, ali eto - orjentacije rad, mozda ne bi bilo lose ?

Arthur
04-12-2012, 02:32 AM
ono što pokušavam da kažem da ta latencija RME karte nema nikakve veze za ovu namenu, jer u realtime monitoringu se računa samo latencija plugina koji se koristi. Na Firefacetu latencija ide do 1.3ms, što je manje od vremena okašnjavanja nekih razglasa, al džaba kad UAD ili FaB popuše par desetina ms.

psionic
04-12-2012, 03:38 AM
ono ?to poku?avam da ka?em da ta latencija RME karte nema nikakve veze za ovu namenu, jer u realtime monitoringu se računa samo latencija plugina koji se koristi. Na Firefacetu latencija ide do 1.3ms, ?to je manje od vremena oka?njavanja nekih razglasa, al d?aba kad UAD ili FaB popu?e par desetina ms.

Da, naravno, sad sve kartice bez problema guraju 1-2ms - samo jos da pogleda neke plaginove koji nisu toliko zahtevni po pitanju bafera (ucitaj Cubase i tamo u plagins panelu imas i tacno koliko semplova trazi plagin... Ili ukljuci onaj narandzasti sat (delay compensation), pa one koje on iskljuci, o'ma eliminisi...

Bockie
04-12-2012, 08:34 AM
Za live će odlično raditi ono ?to ima u Cubendo.

Ja sam gurao Nintendo 3 i njegove comp i rev... Na onyx1640 je (bar prikazano) ka?njenje 0.5ms, realno kontam da je vi?e, mo?da oko 1-2 ms, nije ni bitno, to je zanemarljivo...Sve ispod 5ms je ok. To čuje nas 2-3 i niko vi?e...:wink:

OFF
04-12-2012, 09:19 AM
Moram probati......jedino sto mi u startu treba neka zvucna za tu akciju...

Za reverb nije problem, njegova latencija moze da bude i do 20ms, to je ok....

jedino da nadjem vst host gde moze dobro da se izrutuju ins i outs......

alavuk
04-12-2012, 10:07 AM
ableton live ?

OFF
04-12-2012, 12:10 PM
ableton live ?

kakav je za sinteve...da se napravi par preseta i da se menjaju sa klavijature?

diviner
04-12-2012, 12:54 PM
To sto hoces generalno mozes u bilo kom hostu napraviti (samo treba vidjeti sad koji tebi licno bolje lezi), ako imas dovoljno RAM-a (mada meni nije najjasnije na cemu to zelis tjerati, posto u naslovu pise laptop, a u tekstu PC). Ja sam ti vec otprilike objasnio kako bi to moglo izgledati u temi mobilni DAW:

Ono sto smo probali jeste (mozda nisam bio jasan u prvom postu), da se u pocetnom projektu (u C5) otvore instrumenti, jedan po jedan, prilikom cega se jednom po jednom podese preseti koje zelite svirati (i naravno pojave se pripadajuce instrument trake (a ne kanali, moguce da sam se pogresno izrazio) za svaki instrument ponaosob, putem kojim kasnije, mozete instant menjati instrumente koje svirate putem midi kontrloera (klavijature) birajuci ih gore dolje na tastaturi. S obzirom da ima 16GB rama, kolicina instrumenata koji se mogu ovako pripremiti (kada se usnimi ovakav projekat, nakon ponovnog podizanja sistema, on ce sve instrumente ucitati ponovo u RAM memoriju) je zaista impozantna (5-6 setova bubnjeva i to onih najzahtjevnijih tipa Mixosaurus, OceanWay, isto toliko vrhunskih samplebased klavira tipa Ivory, AliciaKeys, Grand, isto toliko drugih orkestarskih (East West Orchestra, LASS, Symphobia) i gotovo neograniceno synthbased instrumenata (NI Komplete 8)). Uz kombinaciju sa razlicitim projektima (gdje ste ucitali sve te instrumente sa drugim presetima, na drugi nacin) mogucnosti su prakticno neogranicene.

Us sto jaci hardver (bilo pc bilo unutar laptopa) moze se doci do dobitne kombinacije! Takodje, moze sve ovo da se "izrutira" po midi kanalima (tako da umjesto na tastaturi, mozes okidati zeljene instrumente putem razlicitih midi kanala koje menjas na midi klavijaturi).

Kao sto rekose ljudi pre mene, samo treba probati odgovarajuce plugine, kako bi vidio da neki ne unosi preveliku dodatnu latencu.

Mozda bi bilo najbolje da napises koje bi konkretno VSTi koristio kao instrumente (sintije kako ti kazes) ?

psionic
05-12-2012, 12:27 AM
Igrajuci se sa najnovijom inkarnacijom Presonus Studija 2.5, otkrio sam da on lepo u milisekundama ispise vreme kasnjenja za odredjeni plagin. Samo klik na prerformance monitor i sve je tu. To su vremena kasnjenja samih efekata, ne racunajuci kasnjenje kartice. Uglavnom su oko 0.1mS sem za npr Waves Limiter360 (oko 160mS) ili FabFilter Pro-Q sa "maximum latency" modom (oko 500mS)

Oni ugradjeni u Cubase obicno ne pate od velike potraznje za baferom, ali eto, ako te zanima tacno koliko ce da kasni - presonus moze pomoci :)

OFF
05-12-2012, 11:43 AM
To sto hoces generalno mozes u bilo kom hostu napraviti (samo treba vidjeti sad koji tebi licno bolje lezi), ako imas dovoljno RAM-a (mada meni nije najjasnije na cemu to zelis tjerati, posto u naslovu pise laptop, a u tekstu PC). Ja sam ti vec otprilike objasnio kako bi to moglo izgledati u temi mobilni DAW:

Us sto jaci hardver (bilo pc bilo unutar laptopa) moze se doci do dobitne kombinacije! Takodje, moze sve ovo da se "izrutira" po midi kanalima (tako da umjesto na tastaturi, mozes okidati zeljene instrumente putem razlicitih midi kanala koje menjas na midi klavijaturi).

Kao sto rekose ljudi pre mene, samo treba probati odgovarajuce plugine, kako bi vidio da neki ne unosi preveliku dodatnu latencu.

Mozda bi bilo najbolje da napises koje bi konkretno VSTi koristio kao instrumente (sintije kako ti kazes) ?

Nisam bio precizan..... mislio sam na laptop pod win7.......

nezgodna je opcija to sa Cubaseom i midi kanalima...... meni treba VST host koji ce se bukalno ponasati kao hardwareski modul, gde cu sa mastera pozivati perfomance koje napravim, ali ih mora biti vise od 16....

diviner
05-12-2012, 12:54 PM
Da, kapiram...to jeste ogranicenje!

Problem je u tome sto drugi hostovi najcesce prave sranje sa nekim instrumentima, istim tim koji rade ok u Cubase-u...

psionic
05-12-2012, 08:18 PM
http://www.eareckon.com/en/products/bloxpander-vst-host-for-live-performance.html
(http://www.eareckon.com/en/products/bloxpander-vst-host-for-live-performance.html)

Probaj ovo, jos sam ga negde preporucivao (ima i narodnjacka verzija)

darkstar
05-12-2012, 09:40 PM
Offe, jesi li gledao ovo ...

http://www.museresearch.com/products/index.php

Milan_M
08-01-2013, 10:35 PM
Universal Audio UAD-2 (bez latence)

Arthur
09-01-2013, 12:09 AM
a kako je to UAD2 bez latencije?

Milan_M
09-01-2013, 08:29 PM
Apollo High-Resolution Interface UAD nema latence
http://www.uaudio.com/interfaces/apollo.html
ja imam T.c electronic konnekt 24D takodje radi bez latence cak podrzava i stand alone mod tako da mogu u njemu da setapujem parametre i da ga koristim bez racunara kao mikser preamp uz naravno predhodno namestene efekte

Arthur
09-01-2013, 08:59 PM
apollo nije uad2. to su dva odvojena proizvoda.

Khan
09-01-2013, 10:58 PM
Ima i ovo (http://ifoundasound.com/?page_id=8), a postoji i free verzija, za normalnu probu.

Sa ovim (http://www.voxengo.com/product/latencydelay/) pluginom moze se dodatno 'budziti' ako bas zagusti...

Milan_M
11-01-2013, 05:40 PM
apollo nije uad2. to su dva odvojena proizvoda.

pogrsio sam evo ispravicu se
to je Apollo High-Resolution Interface UAD