Log in

View Full Version : strasna ploca - poslusati obavezno !!

DaBear
03-12-2012, 02:29 PM
Za vikend sam slusao Black Keys - El Camino album
Fenomenalno !! Producirao Dangermouse (CeeLoo Green, Gorillaz, etc..)

Ultra retro a moderno !! Efektno, prosto, zarazno...
Strava (prosti) rifovi na gitari...mega distorzije i prostori na vokalima...bubanj super.. kompresija na bubnju kida...harmonije trovacke..pesme ODLICNE !!

(Na jednoj su se "inspirasali" sa Stepenicama ka nebu..ali boze moj :D

10+ od mene za inventivnost / spoj starog i novog / koncept i naravno PESME !!

Svi koji rade nesto sa gitarama i bubnjem - posusajte...

alavuk
03-12-2012, 02:56 PM
:}]]]]]]]]]]]]] OLD! :p u smislu vec je odavno overeno :D

DaBear
03-12-2012, 03:31 PM
:}]]]]]]]]]]]]] OLD! :p u smislu vec je odavno overeno :D

ima ih sigurno koji jos nisu culi...(ukljucujuci i mene). :D
(sad sam imao malo vise vremena i oskudan izbor muzike pa sam morao da slusam to sto je bilo...)

ali i dalje..LOZENJE !!

DaBear
03-12-2012, 06:51 PM
do jaja spoj novo i staro..synths i gitare i crunchy drums

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/6yCIDkFI7ew?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Znak
03-12-2012, 07:17 PM
Ovaj deo kad peva "Gold on the ceiling..." (na 01:06) podseća melodijski na ono iz pesme YU Grupe:
"Kad već ona gori
sva u igri roka
gori njeno telo, telo..."

DaBear
03-12-2012, 07:37 PM
Ovaj deo kad peva "Gold on the ceiling..." (na 01:06) podseća melodijski na ono iz pesme YU Grupe:
"Kad već ona gori
sva u igri roka
gori njeno telo, telo..."

Mislim..cela ploca je puna sablona, melodija i rifova koji su vec chuti sto puta ALI (veliko ALI) je sve tako dobro spakovano u jednostavne i lozacke pesme da je totalno nebitno !!
A Dangermouse je sve to obogatio danasnjim "hip-hop meets retro rock"..ostavio raw i napumpao i distorzirao bubanj i glas...

Everbeatz
03-12-2012, 07:47 PM
Malo sam cuo, ali mi je odlicno!

Znak
03-12-2012, 09:08 PM
Ovo je već du?e vreme jedna od većih svetskih rock atrakcija. U su?tini je OK grupa, mada ni?ta spektakularno ?to se tiče kvaliteta pesama. A to ?to realno ?ije veći deo dana?njeg gitarskog mejnstrima samo govori o qrcu u kojem obitava čitava svetska scena.

DaBear
03-12-2012, 10:03 PM
Ovo je već du?e vreme jedna od većih svetskih rock atrakcija. U su?tini je OK grupa, mada ni?ta spektakularno ?to se tiče kvaliteta pesama. A to ?to realno ?ije veći deo dana?njeg gitarskog mejnstrima samo govori o qrcu u kojem obitava čitava svetska scena.

pesme su odlicne !!
U svakoj pesmi po nekoliko hooks ! Od rifa gitare / basa / pa refren..prateci..svi elementi su majstorski smisljeni / odradjeni..
Sta e definicija "kvalitetne pesme" ??? Kad ceo stadio peva ( i moze da zapamti sve .mislim nije neko proseravanje i komplikovano)
Ovo bas ima "stadium appeal" - sto bi rekli - stadion rock.

Ali najvaznije..ima vajb !!!!

Znak
03-12-2012, 10:27 PM
pesme su odlicne !!
U svakoj pesmi po nekoliko hooks ! Od rifa gitare / basa / pa refren..prateci..svi elementi su majstorski smisljeni / odradjeni..
Sta e definicija "kvalitetne pesme" ??? Kad ceo stadio peva ( i moze da zapamti sve .mislim nije neko proseravanje i komplikovano)
Ovo bas ima "stadium appeal" - sto bi rekli - stadion rock.

Ali najvaznije..ima vajb !!!!

Pa ja i rekoh da sa tim kukičanjem / hookičanjem šiju (ili heklaju, kako god) veći deo danjašnje gitarske mejnstrim produkcije i da su jedna od većih svetskih rock atrakcija. Malo li je?
E sad, što nisu ni do članaka onima od pre četiri-pet desetljeća... Kriza.

Uzgred, mislim da se Plejboj sa ovim novim singlom "Nemam vremena" malo ugledao na taj njihov zvuk.

Killah_Instinkt
04-12-2012, 12:50 AM
Ja ih znam iz druge price, a kasnije sam poceo da ih slusam...imaju odlicnu saradnju sa reperima, albumse zove blakroc, black keys rade muziku, a repuju i pevaju mos def, rza, raekwon, billy danze, jim jones,pharaohe monhc, nicolle wray itd...odlicna stvar, a ima i serija snimaka iz studija za svaku pesmu koju su radili...

http://www.youtube.com/watch?v=jKgzAMJYmS8

evo je i pesma

http://www.youtube.com/watch?v=ErjulJ6e2uk

DzoniPFC
05-12-2012, 03:36 AM
Meni jos usi piste od enormne distrozije gitara,i klipinga na izlaznoj jacini (glavni problem) ... :banghead:

Ali pesme, kao pesme su ok...

Znak
06-12-2012, 05:13 PM
Čitao sam neke zanimljive izjave koje je u untervjuima i forumskim raspravama dao Čad Blejk, koji je miksao ovaj i prethodna dva albuma. Na prethodnom albumu najveći broj kanala u jednoj pesmi je bio dvanaest, a najveći broj mikrofona pri snimanju bubnjeva - dva (bas bubanj + jedan overhed). Često je koristio zamenu kanala bas bubnja semplovima. Sve je miksano 100% ITB, a glavna i osnovna studijska alatka njemu je (ladno!) Decapitator.

HeatMan
07-12-2012, 01:24 AM
Čitao sam neke zanimljive izjave koje je u untervjuima i forumskim raspravama dao Čad Blejk, koji je miksao ovaj i prethodna dva albuma. Na prethodnom albumu najveći broj kanala u jednoj pesmi je bio dvanaest, a najveći broj mikrofona pri snimanju bubnjeva - dva (bas bubanj + jedan overhed). Često je koristio zamenu kanala bas bubnja semplovima. Sve je miksano 100% ITB, a glavna i osnovna studijska alatka njemu je (ladno!) Decapitator.

iskren da budem, tako i zvuchi.

Jan
07-12-2012, 02:32 AM
Muzika mi je okej, zvuk mi je isto okej, samo previse crunchy, a ja volim crunchy produkciju inace

DaBear
07-12-2012, 07:15 AM
ITB / OTB - sta vec..to zvuci do jaja !!

(Ako je neko (pazljivo) gledao video, ima i session iz studija sa snimanja...koliko vidim ima tu dosta analogije, starih miksera, pedala i mikrofona...)

Znak
07-12-2012, 07:19 AM
Muzika mi je okej, zvuk mi je isto okej, samo previse crunchy, a ja volim crunchy produkciju inace

Verovatno je ?tos u tome da je u gigantskom okeanu muzike uz dobre melodije potrebno i ne?to ?to ?trči, kao hrid, da bi neko bio primećen.

DaBear
07-12-2012, 11:41 AM
Verovatno je ?tos u tome da je u gigantskom okeanu muzike uz dobre melodije potrebno i ne?to ?to ?trči, kao hrid, da bi neko bio primećen.

ima tu vise faktora... mislim da je jedan od presudnih faktora (zasto je ova ploca dobra) je sto je Dangermouse producirao i (veliko I) sto je ovoga puta bio ukljucen i kao ko-autor na svim pesmama. Covek zna sta radi, cemu svedoce njegovi hitovi sa Gnarls Barkley-jem (Crazy..izmedju ostalog), producirao Beck, Gorillaz, Noru Jones itd...
Drugo - pesme su sve pisali u studiju (sto je vrlo retko danas) i to mu je dalo taj neki vide gde nisu mnogo "chmarali" nego je ostalo kratko i jasno !!
Dug je to put i proces od snimanja do miksanja..ali sve dzabe ako bend nije dobar i nema dobre ideje i pesme...

Bilo je i bice hitova koji su snimljeni ovako ili onako..ali su pesme jake i pesme su to izgurale..ne ITB / OTB ili sta se vec trazi da se kritikuje ovde...:D

Znak
07-12-2012, 11:57 AM
Jeste vala, taj Dangermouse stvarno "ima ?icu".

HeatMan
12-12-2012, 03:02 AM
ne znam zashto ste toliko odushevljeni njima, kada realno nisu nishta specijalno. pesme su pisali u studiju? dobro je, jer i zvuche upravo tako.. kao da su koristili ono shto im je prvo padalo na pamet, a na sve to nisu neki svirachi..
uzivo sam ih slushao dva puta i zvuche dosta loshe. ne na nivou onoga kako bi takav bend trebalo da zvuchi. dok npr gary clark jr i alabama shakes na albumu (poshto prichamo o tom zvuku) zvuche ISTO AKO NE I BOLJE LIVE.
Hocete crunchy? evo vam crunchy:

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/fyBem5-Bfpg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Le-3MIBxQTw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

a kad smo vec kod takvog "rnb blues popa", ima josh mnooogo predobrih stvari i predobrih bendova koji ne dobijaju dovoljno paznje, iako imaju veoma catchy linije.. ali valjda nisu lepi ili neshto drugo smeta, pa nisu poznati ni upola kao black keys.. ako nekoga interesuje mogu da vam izvuchem par linkova sa tjuba..

a shto se miksa i ostalih tehnichkih stvari tiche kod black keys-a, isto mi je kao i sa muzikom.. sve mi je odradjeno s' brda - s' dola.. moglo bi to mnogo bolje..

mene zaista iznenadjuje da nema nekih vecih i boljih stvari ovde.. npr mix albuma "Clapton" i "Continuum", koji su zaista groundbreaking. mislim da ste prespavali neke kljuchne stvari u poslednjih par godina shto se tiche te vrste muzike.. :)

DaBear
12-12-2012, 06:42 AM
ne znam zashto ste toliko odushevljeni njima, kada realno nisu nishta specijalno. pesme su pisali u studiju? dobro je, jer i zvuche upravo tako.. kao da su koristili ono shto im je prvo padalo na pamet, a na sve to nisu neki svirachi..
uzivo sam ih slushao dva puta i zvuche dosta loshe. ne na nivou onoga kako bi takav bend trebalo da zvuchi. dok npr gary clark jr i alabama shakes na albumu (poshto prichamo o tom zvuku) zvuche ISTO AKO NE I BOLJE LIVE.
Hocete crunchy? evo vam crunchy:

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/fyBem5-Bfpg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Le-3MIBxQTw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

a kad smo vec kod takvog "rnb blues popa", ima josh mnooogo predobrih stvari i predobrih bendova koji ne dobijaju dovoljno paznje, iako imaju veoma catchy linije.. ali valjda nisu lepi ili neshto drugo smeta, pa nisu poznati ni upola kao black keys.. ako nekoga interesuje mogu da vam izvuchem par linkova sa tjuba..

a shto se miksa i ostalih tehnichkih stvari tiche kod black keys-a, isto mi je kao i sa muzikom.. sve mi je odradjeno s' brda - s' dola.. moglo bi to mnogo bolje..

mene zaista iznenadjuje da nema nekih vecih i boljih stvari ovde.. npr mix albuma "Clapton" i "Continuum", koji su zaista groundbreaking. mislim da ste prespavali neke kljuchne stvari u poslednjih par godina shto se tiche te vrste muzike.. :)

Meni ni jedna od ovih stvari sto si okacio nema nista posebno u sebi...nesto sviraju i pevaju i to je to... nema onaj...."x factor" ...hit factor...ono sta privlaci publiku kao magnet.
Zvuce kao i milion drugih koji sviraju tu muziku i ni pocemu ne odskacu.
To se odrazava i u broju prodatih ploca.

A sto se tice ko je kakav svirac - to vise nije bitno. Kao sto svako sa PC-jem iako ne zna da svira pravi muziku - tako je i sa sviracima.
Vazne su ideje !!

Jako veliki broj muzicara i producenata nikad ne izgradi i razvije "njuh" za hit - nemogu da propznaju sta je to sto pali narod.
Koliko puta smo procitali komentare nekoga ko se cudi i kaze"..zasto ovo ili ono nije hit..?" a ono se cuje iz aviona da tu nema elemenata koji prave hit materijal..
Ogroman broj ljudi (koji se bavi muzikom) je jako subjektivan i sve gleda i slusa kroz neki svoj ukus koji je na specificnoj talasnoj duzini (razlicitoj od velikog ostatka slusalaca)...i zato uglavnom nikad ne naprave nesto komercijalno

Znak
12-12-2012, 07:14 AM
@HeatMan

Hvala za Alabama Shakes, nisam to nikad ranije čuo, a zvuče apsolutno fantastično. Možda nemaju to na šta se "raja" pali i žari, ali to me ne sprečava da ih slušam sa uživanjem.

Edit: The Black Keys scored five nominations for the 55th annual Grammy Awards on Wednesday night, and singer Dan Auerbach earned a sixth.

Uz to, Alabama Shakes imaju tri nominacije.

HeatMan
12-12-2012, 05:04 PM
Meni ni jedna od ovih stvari sto si okacio nema nista posebno u sebi...nesto sviraju i pevaju i to je to... nema onaj...."x factor" ...hit factor...ono sta privlaci publiku kao magnet.
Zvuce kao i milion drugih koji sviraju tu muziku i ni pocemu ne odskacu.
To se odrazava i u broju prodatih ploca.

Slazem se sa svim ostalim stvarima osim sa ovima..

shta je po tebi hit faktor? jer npr gary clark je postao dosta popularan i to sa ovom pesmom koja je prilichno monotona i dosadna:

http://www.youtube.com/watch?v=CFjMeOnqAPI

Po meni je hit factor kombinacija onoga shto smo vec chuli milijardu puta i malog odskakanja koje je dovoljno pamtljivo, kao npr melodijska genijalnost strofa u "price tag" od jessie j.. A prilichno sam ubedjen da je ova pesma od gary clarka jr. (prva) koju sam okachio puna tih stvari..

evo npr ovo mi je iznenadjujuce:

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/206wBrzkjxM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

to je to. 1500 pregleda. ja na svojim najmanje slushanim pesmama imam vishe pregleda.. :/ A mislim da ima sve shto je potrebno za jedan klasichan hit (ne jessie j/bieber srazmera) koji bi ziveo dosta dugo, ali umesto toga on ima 1500 pregleda. Josh mi je manje moguce to jer lik ima GLASCHINU i svira tu gitaru na svoj nachin (dovoljno isto a dovoljno drugachije). Da, malo je vishe gospel i nije bash klasichan pop, ali nije ni black keys KLASICHAN pop zato pominjem ovo..
miks i slichno na ovom albumu je ok, ali nishta vishe od toga..

Znak
12-12-2012, 06:02 PM
to je to. 1500 pregleda

Spot je nekako previ?e statičan.

A osim toga, ako neka pesma zvuči kao hit to je samo jedan od potrebnih uslova da stvarno i postane hit, a nikako dovoljan uslov. Ima tu jo? mnogo stvari koje treba da se odrade. Pukovnik Tom Parker je sedamdesetih zarađivao vi?e od Elvisa Preslija, a bio je menad?er samo jednom pevaču - Elvisu. I svi se uglavnom sla?u da je tih njegovih vi?e od 50% zarade bilo zaslu?eno.

DaBear
12-12-2012, 06:31 PM
@ Heatman - nema u ova dva spota NISTA "hiticno"..bas nista...
Onaj prvi, sa crncem...ravno - sve ravno...(ok svirka, i te fore.._ ali sve ravno...kao jedna linija..
Ovaj drugi - ? neznam nista da kazem...kao neki retro, ali opet bezlicno..

Tanka je tu linija izmedju svega toga ..biti pametan, kako iskoristiti taj retro fazon, kako napraviti riff koji vec posle 10 sekundi grabi..
Evo za primer ..mala analiza..Black Keys - Gold on the Ceiling..
Na 5 sekundi (posle malog uvoda..ja bi i to iseko) krece mega sablon gitar riff ala ZZ Top (sa prljavim sint lajnom ispod)..vec lozi..
na 14 sec ulzi synth line - (koja isto ide ispod refrena posle) sa jako interesantnom farbom koja izlazi na svakom speakeru... zajedno sa clapovim (koji su malo neuobicajeni za taj stil ALI rade super)...
2 kruga trovackih harmonija i drop..
krece strofa, opet ima neki svoj lozacki vajb...
na 45 sec - vrlo interesantan vokalni deo..vrlo 60-te, skoro hippy...
na 50 sec - mega (novi) gitar break riff sa pevanjem...trovacki akordi(znaci - opet hook, koji navlaci dalje..)
na 1:05 krece refren - koji je mega..TRI hoka jedan ispod drugog:
ZZ Top guitar riff, MEGA pevacka linija i super synth linija..da ne pricam o super bass liniji koja ore sve vreme ispod (bass i bass synth)..TRI super hooka koja odlicno rade jedan sa drugim !!!
na 1:20 - guitar solo -opet (trovacki) sablon, svirana malte ne kao sample - 2 puta isto! sa odlicnom farbom...

Znaci tek proslo 1 minut i 20 sekundi a culi smo TONU dobrih hookova, rifova i melodaja koji se dobro nadogradjuju i preplicu... alo? Minut i 20 sec..

Kod nas (Srbija) norma je da ide minimum 30 sec pa i do minut nekog instrumentala pre nego uopste krene neko pevanje... a kod ovih sto si okacio (da se vratim na Heatman-ove klipove) nema ni 1/3 od ovih desavanja, promena akorda ili sta vec,,,,

Znak
12-12-2012, 10:42 PM
Rolling Stone lista pedeset najboljih pesama u 2012. Na prvom mestu Alabama Shakes, Hold On:

http://www.rollingstone.com/music/lists/50-best-songs-of-2012-20121205/alabama-shakes-hold-on-19691231

HeatMan
12-12-2012, 11:13 PM
ako neka pesma zvuči kao hit to je samo jedan od potrebnih uslova da stvarno i postane hit, a nikako dovoljan uslov. Ima tu jo? mnogo stvari koje treba da se odrade. Pukovnik Tom Parker je sedamdesetih zarađivao vi?e od Elvisa Preslija, a bio je menad?er samo jednom pevaču - Elvisu. I svi se uglavnom sla?u da je tih njegovih vi?e od 50% zarade bilo zaslu?eno.

to sam hteo da kazem! Mislim da je dechko imao 1 ili 2 spota pre no shot se ubio, ali nije primecen uopshte..

@vrach: hmm.. slozio bih se sa tobom da mi celokupna pesma ne zvuchi kao kompletno smece.. Mislim, razumem ja sve shto si rekao.. Ali mi je sve ovo jako loshe odsvirano (pa chak i smiksano) bez imalo ideje i truda... ova pesma koju si analizirao mi zvuchi kao neki nu-age rolling stones pokushaj.. a uvek sam vishe voleo bitlse od stonsa.. :)

DaBear
13-12-2012, 09:38 AM
@vrach: hmm.. slozio bih se sa tobom da mi celokupna pesma ne zvuchi kao kompletno smece.. Mislim, razumem ja sve shto si rekao.. Ali mi je sve ovo jako loshe odsvirano (pa chak i smiksano) bez imalo ideje i truda... ova pesma koju si analizirao mi zvuchi kao neki nu-age rolling stones pokushaj.. a uvek sam vishe voleo bitlse od stonsa.. :)

sta da ti kazem...? 100 ljudi - 100 ukusa... a publika bira ono sto im se svidja..

HeatMan
13-12-2012, 02:23 PM
nisam se setio ovoga sinoc:

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/nEEG7SWAY4s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

DaBear
13-12-2012, 03:37 PM
nisam se setio ovoga sinoc:

ovi su (donekle) potrefili "retro" vajb...ali sve ostalo nema chart appeal!
Pevanje (linija) nema taj komercijalni touch / momenat...tipicna "sviracka" pesma..
ne radi nista za mene..sorry