Log in

View Full Version : Kupovina softvera online

tukoje
02-12-2012, 11:47 AM
Bio bih zahvalan ako neko mo?e da podeli iskustva sa online kupovinom iz Srbije softvera iz inostranstva. Zanima me koje se sve takse napla?uju kada se proizvod downloaduje.
- da li se carini kao i druga roba?
- da li se download tretira kao po?tanski saobra?aj, (kod mene adsl)? Ovo pitam jer je u tom slu?aju granica za osloba?anje od carine 20? sa sve po?tarinom ako se ne varam
- kako se napla?uje pdv (i uostalom druge takse) tj. da li se to odmah ura?unava prilikom pla?anja preko banke ili moram nekako naknadno da prijavim, da me jo? ne optu?e za utaju poreza :D
- da li koristite virtuelne kartice radi bezbednosti? Navodno ako se pravi kartica za www kupovinu, banka sama pravi neki vid virtuelne platne kartice, ali ko zna...

Everbeatz
02-12-2012, 11:58 AM
Koji soft tacno hoces da kupis?

tukoje
02-12-2012, 12:07 PM
Neki bud?et daw recimo Kokosa?a ili Studio 1 dva Producer. Mada morao bih da postavim neka pitanja proizvo?a?ima pre nego ?to bih odlu?io a pre toga ?elim da saznam kakve me zavrzlame ?ekaju kod nas.

tukoje
04-12-2012, 12:48 AM
Saznao sam u me?uvremenu da se za ovakav softver tj. preko downloada pla?a ona cena koja je navedena prilikom online kupovine. Dakle nema dodatnih tro?kova kao kad bi stigla neka fizi?ka roba. Porezi kao VAT koji se spominju odnose se na dr?ave iz kojih se naru?uje i ura?unati su odmah prilikom naplate (bar na sajtovima koje sam ja video). ?isto ako neko bude u istoj situaciji da ne bi kao ja dosa?ivao pro ?lanovima :grin:.

Ghost Dog
18-05-2015, 11:10 AM
Drugari, da li je neko naručivao nešto od Toontrack softvera preko njihovog sajta?

Mislim na neki ozbiljniji paket sa partial download opcijom (gde ostatak stiže poštom u vidu DVD-ova).

Toontrack ima običaj da korisnicima pošalje full DVD-ove na kojima su sve njihove biblioteke, naravno bez kodova za pokretanje, pa me zanima kako bi carinici odreagovali na takav paket (znam da softver koji se kupuje preko neta zvanično valjda tretiraju kao uslugu, pa zato ne podleže carini, ali je ovo fizički opipljivo i podložno tumačenju sa njihove strane, koje bi moglo da bude i nepovoljno po korisnika).

Neko ima iskustva sa ovim?