Log in

View Full Version : Koji MIDI kontroler kupiti?

sorceress
30-11-2012, 09:26 PM
Htela bih da pravim instrumentale a pošto sviram klavir i vrlo je neudobno 'svirati' na kompjuterskoj tastaturi razmišljam o kupovini MIDI klavijature. Muzika bi trebalo da bude neki pop-rok fazon, možda malo džeza, ambijentalno...u suštini, treba mi klavijatura na kojoj će biti moguće što vernije odsvirati žičane i duvačke instrumente, dakle, ne tražim klavirske dirke a opseg bi recimo trebalo da bude 4 oktave. Rado bih i više ali je finansijski neizvodljivo. :D E sad, ne znam da li mi je bolje da za svoje potrebe tražim neku klavijaturu sa dinamičkim dirkama (velocity, aftertouch) ili da uzmem nešto samo za unos podataka a posle to doterujem u MIDI editoru. Svejedno ću morati da učim i jedno i drugo. :) Budžet mi je oko 300 evra, možda 50-100 evra više. Išla sam po sajtovima i prodavnicama i nisam nešto oduševljena ponudom, većinom su to M-Audio modeli koji se meni lično ne sviđaju jer dirke deluju kao da će se očas posla polomiti. Akai MPK 49 mi se donekle dopao (mada mislim da ima daleko više funkcija nego što je meni potrebno) ali sam čitala negde da je velocity baziran na nekom principu koji uopšte nije na fazon pijanista - tj. dirke reaguju na to koliko se brzo pritisnu a ne koliko jako. Bilo kakav savet ili informacija od ljudi koji imaju više iskustva u tome su mi dragoceni. Pozdrav!

sorceress
01-12-2012, 12:12 AM
Čitala sam ovde i na jo? par mesta da je ponekad bolja opcija nabaviti neku polovnu klavijaturu sa dobrim dinamičkim dirkama i aftertouchom ali nisam jo? na?la vremena da se udubim u to.

Uro?_86
01-12-2012, 12:32 AM
Ja imam klavijaturu "A-500 pro cakewalk by Roland" (49 keys).
-Ona ti je u "roland planet" 320€.
Tako da ti predlažem da pogledaš nju.

Bockie
01-12-2012, 01:32 AM
Koji MIDI kontroler kupiti?

Onaj koji će se najbrže otplatiti uz lagodnije odrađen posao!

Poz'

Rhino
01-12-2012, 01:40 AM
E, a stvarno i mene interesuje neki sa pristojnim dirkama (takodje ne moraju klavirske) dobrim mapiranjem i nekim knobovima da bih mogao da cackam lupam lfo i ostale parametre iz vst-a realtime..

Rekoh da ne otvaram novi thread kad nam odprilike slicne stvari trebaju, madam se da sorceress nece zamjeriti..

akordeonista
01-12-2012, 01:44 AM
Ako ti trebaju samo dirke za sviranje, odnosno, ne trebaju ti druge funkcije tipa padovi, potenciometri i brdo kontrolnih dugmica onda ti je bolje da pogledas neku polovnu klavijaturu sa dobrim dirkama.
Umoran sam sad da razmisljam o pojedinacnim modelima ali trenutno mi padaju na pamet Korg M1 ili jos bolje T3. Dirke su im iste, odlicne sintisajzerske sa 5 oktava, a sa njih ces moci verovatno da iskoristis i neke prepoznatljive boje. Okvirna cena je od 150 do 300 eura, u zavisnosti od modela i stanja. Takvu dirku imaju i Korgovi modeli 01W/fd i i30 (koji je jos i aranzer) pa ti moze posluziti i za prosviravanje stvari uz ritmove sa kompletnom pratnjom (bas, gitare, stringsovi, sintovi, itd.).

sorceress
01-12-2012, 12:24 PM
Onaj koji će se najbr?e otplatiti uz lagodnije odrađen posao!

Poz'

'Teoretski ljubav lepo zvuči, malčice je drukčije u praksi...' :D

Intenzivno poku?avam da otkrijem ?ta konkretno će mi pru?iti najlagodniji posao. :D

Ako ti trebaju samo dirke za sviranje, odnosno, ne trebaju ti druge funkcije tipa padovi, potenciometri i brdo kontrolnih dugmica onda ti je bolje da pogledas neku polovnu klavijaturu sa dobrim dirkama.

Pa čini se da meni za ovo ?to bih radila trebaju samo velocity-sensitive dirke sa pouzdanim aftertouchom za vibrato, volume up/down i slično, pitch i modwheel. Mislim da se MIDI kontroleri dosta baziraju na gomili dugmića a ako nemaju dugmiće onda obično nemaju ni bogzna kakve dirke, bar u okviru mog bud?eta.

Sve u su?tini vuče na polovnu klavijaturu, čak bi mi i dobro do?li i onboard instrumenti za malo sviranja u dru?tvu...pretpostavljam da starost ne bi bila problem, drug ima klavijaturu staru 15 godina koja ba? lepo zvuči. Frka mi je samo od polovne elektronike, nisam nikad kupovala polovnu tehniku od nepoznatih pa mi nije svejedno da dam par stotina evra za ne?to pa posle da imam problem...pogotovo ?to je u pitanju stari model pa ne znam koliko bi se to moglo popravljati.

akordeonista
01-12-2012, 02:53 PM
Sto se kontrolera tice, ne znam nijedan koji ima dirke kao pomenute klavijature.
Mozda da pogledas nesto ovako:
http://www.kupujemprodajem.com/Korg-triton-le88-3555885-oglas.htm?filter_id=5933385
http://www.kupujemprodajem.com/korg-i3-3723112-oglas.htm?filter_id=17496462
http://www.kupujemprodajem.com/Korg-T3-3723722-oglas.htm?filter_id=17495359
Sto se kupovine polovne robe tice, to je uvek macka u dzaku ali i kupovina novih sprava postaje polako slicna tome jer se sprave prave sve losije i losije (mislim na hardverski deo). Nadjes polovnu spravu koja ti se svidja, odes isprobas je, svaku dirku, svako dugme, potenciometar, klizac, itd. i vidis da li i kako radi. Ako si zadovoljna onim sto vidis na licu mesta, velika verovatnoca je da ces biti zadovoljna i kad odes kuci i ukljucis kupljenu klavijaturu. Ja recimo, nikako nisam zadovoljan u prodavnici kad pipnem dirke na tim master klavijaturama i uz sve trgovacke price tipa "navici ces se" ne zelim da kupujem kontroler koji ima losu klavijaturu!

sorceress
01-12-2012, 03:45 PM
OK ali kakva je situacija sa servisom, rezervnim delovima itd.? Ja sam do sad od polovnih stvari kupovala samo mobilne telefone i kompjuterske komponente a tu važi princip, kad nešto crkne možeš odmah da ga baciš jer se ne isplati popravljati. Ali bio je manji novac u pitanju pa sam prihvatila rizik.

p.s. videla sam neki Korg Triton LE za 350 evra koji se vodi kao neispravan jer mu ne radi fleš memorija, koliko je to veliki nedostatak?

Evangelion
01-12-2012, 04:39 PM
Moja preporuka je da uzmes Novation Impulse (49 key), mada mislim da i od 61 key mozes da nadjes za oko 300e. Navedenu klavijaturu imam vec skoro godinu dana, i koristim je za iste potrebe kao i ti ...Izvanredno radi, ima poluotezane dirke koje su odlicne i meni je zaista pravo uzivanje da sviram na njima (inace, sviram klavir i klavijature vec nekih 18 godina). Nemas nesto mnogo caprkanja oko podesavanja...uglavnom pratis standardan fabricka uputstva i lako se podesi da sve opcije klavijature iskoriscavas i u programu u kojem snimas projekat i dalje editujes. Ako se odlucis za ove klavijature, stojim ti na raspolaganju za dodatna pitanja i savete ;) :D Pozz :wink:

sorceress
02-12-2012, 12:52 AM
Hvala. Poznat mi je taj model ali ga nisam na?la u novosadskom Artistu, trebalo bi sledeće nedelje da idem u Beograd pa ću ga potra?iti.

Takovac
04-12-2012, 12:47 PM
Htela bih da pravim instrumentale a po?to sviram klavir i vrlo je neudobno 'svirati' na kompjuterskoj tastaturi razmi?ljam o kupovini MIDI klavijature. Muzika bi trebalo da bude neki pop-rok fazon, mo?da malo d?eza, ambijentalno...u su?tini, treba mi klavijatura na kojoj će biti moguće ?to vernije odsvirati ?ičane i duvačke instrumente, dakle, ne tra?im klavirske dirke a opseg bi recimo trebalo da bude 4 oktave. Rado bih i vi?e ali je finansijski neizvodljivo. :D E sad, ne znam da li mi je bolje da za svoje potrebe tra?im neku klavijaturu sa dinamičkim dirkama (velocity, aftertouch) ili da uzmem ne?to samo za unos podataka a posle to doterujem u MIDI editoru. Svejedno ću morati da učim i jedno i drugo. :) Bud?et mi je oko 300 evra, mo?da 50-100 evra vi?e. I?la sam po sajtovima i prodavnicama i nisam ne?to odu?evljena ponudom, većinom su to M-Audio modeli koji se meni lično ne sviđaju jer dirke deluju kao da će se očas posla polomiti. Akai MPK 49 mi se donekle dopao (mada mislim da ima daleko vi?e funkcija nego ?to je meni potrebno) ali sam čitala negde da je velocity baziran na nekom principu koji uop?te nije na fazon pijanista - tj. dirke reaguju na to koliko se brzo pritisnu a ne koliko jako. Bilo kakav savet ili informacija od ljudi koji imaju vi?e iskustva u tome su mi dragoceni. Pozdrav!

Sto se tice akai-a ja imam mpk25 i prezadovoljan sam... Ako ces da pravis muziku kao sto si pomenula onda preporucujem 49-ku. Dirke su polu otezane i reaguju na jacinu ne na brzinu. Uredjaj je jedan od najkvalitetnijih na trzistu i tu nema raspravke. Sto se tice duvackih instrumenata imas isto Akai EWI kontroler iskljucivo za duvacke instrumente. Ali kvralitet instrumenta ne zavisi od kontrolera nego od plugina koji imas i od master programa koji ces koristiti. Preporucujem Ableton kao master program i Reason kao slave (Rewire). Reason po meni ima najbolje duvacke i string instrumente sam po sebi... mozes da koristis i east west VST isto je odlican za gudala i duvacke...

fix3r
04-12-2012, 01:35 PM
Ja sam skoro trazio dobar master za ne-velike pare. Za kvalitet same klavijature, tj. neki solidan synth action, stvar se svela na par Rolanda (A500/800) i Novation SL mkII modele. Matore klavijature sam izbacio iz razmatranja - iako imaju (verovatno) bolju dirku, treba neko da brine o baterijama, dugmadima koja crkavaju nakon svih tih godina, nema USB porta (= moram da vucem i MIDI interfejs), itd. Dobra dusa ovde na forumu mi je odala tajnu da Blofeld klavijatura ima dirku kakvu trazim pa se sad koncentrisem na to (OK, to je dosta izvan budzeta, ali se makar ovde polovne mogu naci za 300-350 funti).
Ako hoces da *sviras* na tom masteru onda nemoj da stedis na kvalitetu samih dirki. I probaj ako mozes pre kupovine. Ako ti master treba da "otprilike" uneses note pa posle to da krpis u MIDI editoru onda uzmi bilo sta - ja za tu priliku imam malu Arturia Analog Player klavijaturu (koja je doduse dosla sa Arturia sintovima i napravljena je ko (mali) tenk).

BlasterMaster
04-12-2012, 02:59 PM
evo moj savet posto sam i ja u fazi kupovine pa sam probavao razne modele u klasi... maudio (axiompro) ima brzinu u radu super, akai mpk ima dosta opcija, ali novation impulse ima za taj rang najbolje dirke... za padove i da ne govorim... da me neko pogresno ne razume ne kazem da su drugi losi, svi modeli imaju po nesto super i svakom je nesto bolje...maudio mozda prelake za semiweight, akai tek model od 88 dirki ima prave hamer dirke, ovi modeli sa manje dirki jesu super i jednom kvalitetnom individualcu sasvim dovoljne, ali posto i ja dajem veci znacaj dirkama nego opcijama (a da pritom ima i automapping i kontrolu vst-a a i padove koji su daaaleeeko bolji od mpk,i aksioma)pala je odluka na impulse (sa 61dirkom sasvim prihvatljiva cena) Ja sam duze vreme zagrejan za jedan od ta tri modela da dodam kao glavni midi kontroler u mom setup-u, sa semiweight/aftertouch dirkama i sa sustain pedalom, impulse mi je zbog dirki ispred ostalih... pozdrav i srecno s kupovinom

"7"
04-12-2012, 04:19 PM
Ako ti treba Midi klavijatura tj. master klavijatura, od CME UF-60 (50, 80) bolje nema sto se tice dirki i samog osecaja + ima svasta drugo na njoj, kontrole, transport i uradjena je extra kvalitetno... + sutradan moze da se dokupi modul i da postane sintisajzer... vrhunska sprava za "male pare", pogledaj obavezno i ako mozes, idi je vidi negde uzivo i probaj...
Pozz

sorceress
04-12-2012, 05:22 PM
Ako hoces da *sviras* na tom masteru onda nemoj da stedis na kvalitetu samih dirki. I probaj ako mozes pre kupovine. Ako ti master treba da "otprilike" uneses note pa posle to da krpis u MIDI editoru onda uzmi bilo sta

Savetovali su me da uzmem nešto solidno jer je krpljenje u editoru noćna mora. :) A i ja solidno sviram tako da mi više odgovara da najveći deo stvari uradim u realtime-u na samom kontroleru. Međutim, kako je budžet u međuvremenu počeo da mi se klima :( počela sam da razmatram i kontrolere od 25 dirki kao što je npr. Novation Impulse 25. Jedino ne znam - može li se na njemu odsvirati neka legato fraza preko dve oktave bez prekidanja (aktiviranjem transpose dugmeta u toku fraze)? To jeste gnjavaža ali ako ne bude bilo para nemam izbora.

sorceress
04-12-2012, 05:28 PM
Ali kvralitet instrumenta ne zavisi od kontrolera nego od plugina koji imas i od master programa koji ces koristiti.

Moja predstava o tome je da će kvalitetniji kontroler moći bolje da iskontroliše instrument :) tj. da pošalje što preciznije MIDI podatke da kasnije ne bih morala mnogo da popravljam. Računam da će meni kao pijanisti biti lakše i brže da odsviram frazu nego da je crtam u programu (tako mi se bar čini). Inače za sada imam Kontakt 5 kao plugin u Reaperu - mada ću ako uzmem Novation morati preći na Cubase ili Ableton Live. Međutim nisam se previše udubljivala tj. eksperimentisala sam malo sa snimanjem i MIDI editorom ali bez klavijature je prilično frustrirajuće.

fix3r
04-12-2012, 05:45 PM
Savetovali su me da uzmem ne?to solidno jer je krpljenje u editoru noćna mora. :) A i ja solidno sviram tako da mi vi?e odgovara da najveći deo stvari uradim u realtime-u na samom kontroleru. Međutim, kako je bud?et u međuvremenu počeo da mi se klima :( počela sam da razmatram i kontrolere od 25 dirki kao ?to je npr. Novation Impulse 25. Jedino ne znam - mo?e li se na njemu odsvirati neka legato fraza preko dve oktave bez prekidanja (aktiviranjem transpose dugmeta u toku fraze)? To jeste gnjava?a ali ako ne bude bilo para nemam izbora.

Ja imam jedan kontroler od dve oktave (pomenuti Arturia Analog Player, ili kako se vec zvase). Takve stvarcice su uglavnom dobre za neke moderne varijante ("dve note, ali dobro odabrane"), definitivno neces moci da se preterano rasviras sa tim. Na bilo sta preko dve oktave na takvim spravama, a da je iole brze, zaboravi.

Na kraju krajeva, ako budzet sada pocinje da predstavlja problem, ipak pogledaj neki polovni sint tipa Roland U20, JV30, XP10... ultra-jeftine sprave (moraju biti manje od 200e) sa pet oktava i pristojnim dirkama a izdrzljive i ne uzasno glomazne poput starih korgova i yamaha (imao ih sve). Iako nisam za tu varijantu, mozda se pokaze najboljom u konkretnom slucaju.

sorceress
04-12-2012, 06:47 PM
Ja imam jedan kontroler od dve oktave (pomenuti Arturia Analog Player, ili kako se vec zvase). Takve stvarcice su uglavnom dobre za neke moderne varijante ("dve note, ali dobro odabrane"), definitivno neces moci da se preterano rasviras sa tim. Na bilo sta preko dve oktave na takvim spravama, a da je iole brze, zaboravi.

Hvala. Moraću onda ipak da idem na bar 4 oktave. Razmatram i opciju sa klavijaturama ali kao početnik mo?da je bolje da uzmem novu spravu pa ako ispadne da nisam za to :) biće je lak?e prodati.

Filip_
04-12-2012, 08:10 PM
A i ja solidno sviram tako da mi vi?e odgovara da najveći deo stvari uradim u realtime-u na samom kontroleru.

Onda moras dobro obratiti paznju na latency koji bi imala, odnosno bice bitna zvucna karta koja ide uz racunar (kao i sam racunar i softverska optimizacija - sto manje opterecen sistem nebitnim dodacima, programima, servisima... ), da bi postigla sto manje kasnjenje.

Nesto motam po glavi da ti nisi Pixie :D, elem jako slicno pitanje kao i stil pisanja.

sorceress
04-12-2012, 08:59 PM
Jesam. :)

Pa sam računar je solidan - AMD Phenom procesor 3.2GHz, 8 GB RAM ali sve ostalo ?kripi. Nemam para za eksternu zvučnu, mislila sam da uzmem Audiophile 2496.

Srdan Durden
05-12-2012, 09:41 AM
Moje preporuke za Akai, sam koristim Akai MPK 61 (pet oktava), dirke su odlicne, sto ih vise sviram sve mi se vise svidjaju.. pogotovu volim kod njega sto ima presete za glavne DAW-ove, pa ne moram da se mucim sa mapiranjem kao sto sam morao kod M -audia.. takav nov jeste malo skuplji, ali i MPK49 bi ti bio super ako ti je ok 4 oktave.. ovde medju oglasima sam video da jedan decko prodaje za 200e, mislim da je to super ponuda.. nije da ga poznajem i reklamiram, samo mi zapalo za oko :D

sorceress
05-12-2012, 11:03 PM
Mislim da ga je prodao, nema oglasa vi?e. U svakom slučaju, u petak ću verovatno imati prilike da isprobam sve navedene modele na jednom mestu pa ću videti ?ta ću...Hvala svima!

Filip_
06-12-2012, 02:34 AM
Mali off topic, ali moram pa neka se brise posle.

Imam neki utisak: Da nije zenski clan postavio pitanje, ne bi bilo ovoliko revnosnih i detaljnih odgovora :D :rotfl:.

sorceress
08-12-2012, 12:12 PM
:) kako god, odgovori jesu detaljni i mnogo su mi pomogli. Isprobala sam ono ?to mi je bilo na raspolaganju i najverovatnije ću uzeti Novation Impulse.

Srdan Durden
09-12-2012, 10:31 AM
Not a bad choice!!:mase:

Takovac
14-12-2012, 01:46 AM
Moja predstava o tome je da će kvalitetniji kontroler moći bolje da iskontroli?e instrument :) tj. da po?alje ?to preciznije MIDI podatke da kasnije ne bih morala mnogo da popravljam. Računam da će meni kao pijanisti biti lak?e i br?e da odsviram frazu nego da je crtam u programu (tako mi se bar čini). Inače za sada imam Kontakt 5 kao plugin u Reaperu - mada ću ako uzmem Novation morati preći na Cubase ili Ableton Live. Međutim nisam se previ?e udubljivala tj. eksperimentisala sam malo sa snimanjem i MIDI editorom ali bez klavijature je prilično frustrirajuće.

Ableton je najbolji master program do sada sto se tice kreativnosti i zvuka... Imaj na umu da svaki MIDI ima minimalno kasnjenje i nikada neces dobiti osecaj kao na pravom klaviru...ali to je zanemarljivo, barem meni :D A ako koristis KONTAKT preporucujem GIANT piano kao instrument jer ima fenomenalan zvuk!

psionic
14-12-2012, 02:33 AM
Ableton je najbolji master program do sada sto se tice kreativnosti i zvuka... Imaj na umu da svaki MIDI ima minimalno kasnjenje i nikada neces dobiti osecaj kao na pravom klaviru...ali to je zanemarljivo, barem meni :D A ako koristis KONTAKT preporucujem GIANT piano kao instrument jer ima fenomenalan zvuk!

Nece imati toliko kasnjenje, ako pravilno podesi latenciju na kartici. Nista vece kasnjenje npr od klavira, kome treba vremena za hod udarca cekica u zice. Sve je to reda 1-2ms...

BlasterMaster
14-12-2012, 06:37 PM
Ableton je najbolji master program do sada sto se tice kreativnosti i zvuka...

ovakva tvrdnja je... :shock:

sorceress
15-12-2012, 09:53 PM
Nije sasvim on-topic ali da ne otvaram sto tema - ako imam M-Audio Audiophile 2496 i napravim matricu sa VST instrumentima da li će ona na razglasu zvučati pristojno? Barem kao neke bolje matrice koje se mogu skinuti sa neta?

"7"
15-12-2012, 11:54 PM
Pa valjda ce zvucati onako kako napravis matricu tj. sa kojim vst-ovima je napravis i kako, tako ce i da zvuci, nece ti karta pokvariti nista...

akordeonista
16-12-2012, 12:22 AM
Zavisi koje VST instrumente upotrebis, moze da zvuci mnooogo bolje od matrica koje pustaju na standardnim klavijaturama!

Takovac
16-12-2012, 03:59 PM
Nece imati toliko kasnjenje, ako pravilno podesi latenciju na kartici. Nista vece kasnjenje npr od klavira, kome treba vremena za hod udarca cekica u zice. Sve je to reda 1-2ms...

Pa ok i to si u pravu :D Ja imam ESI u46xl i ne primecujem nista pravo da ti kazem!!! kasnjenje je 2ms tako da je neprimetno

Takovac
16-12-2012, 04:01 PM
Mislim da ga je prodao, nema oglasa vi?e. U svakom slučaju, u petak ću verovatno imati prilike da isprobam sve navedene modele na jednom mestu pa ću videti ?ta ću...Hvala svima!

MA uzimaj ti AKAI kakav novation bre!!! SAmo uzki 61 jer ima oktava koje su tebi potrebne!Ja imam kao sto rekoh 25-icu sto je meni za ovu muziku dovoljno :D

http://www.youtube.com/watch?v=PurWlnJyo64&list=UUYqgzj0Q-o7bhP2pFjXJwGA&index=1

Takovac
16-12-2012, 04:03 PM
ovakva tvrdnja je... :shock:

Zasto?

"7"
16-12-2012, 10:54 PM
Zasto?

Verovatno zato sto kreativnost mozes da izrazis u bilo kojem profi softveru tj. u svakom koji je tebi licno najpogodniji za ispoljavanje kreativnosti a u zvuku razlike nema, mozes da nadjes na forumu ako je jos uvek ziva tema, uporedne testove svih aktuelnih softvera...

wladymeer
17-12-2012, 02:52 AM
ukoliko se odlucis za midi ja ih rangiram ovako gledajuci po dirkama:

1. novation
2. akai
3. prazno
4. skuplji cme ili behringer (o, da)
5. m-audio, jeftiniji cme itd itd.

mada, danas izuzev novationa i akaija nijedan kontroler nije ni blizu jednoj DX7mici (t M1/T3jci) ako gledamo samo dirke.

Srdan Durden
17-12-2012, 10:36 AM
ukoliko se odlucis za midi ja ih rangiram ovako gledajuci po dirkama:

1. novation
2. akai
3. prazno
4. skuplji cme ili behringer (o, da)
5. m-audio, jeftiniji cme itd itd.

mada, danas izuzev novationa i akaija nijedan kontroler nije ni blizu jednoj DX7mici (t M1/T3jci) ako gledamo samo dirke.

Slazem se dobrim delom... mozda bih tu na spisak dodao Fatar ili Studiologic.. vise ni sam nisam siguran kako se zove ta firma... ali mislim da je vredna ove top liste! :wink:

akordeonista
17-12-2012, 07:02 PM
...mada, danas izuzev novationa i akaija nijedan kontroler nije ni blizu jednoj DX7mici (t M1/T3jci) ako gledamo samo dirke.
Ni Novation ni Akai, za koji mislim da nema tako dobre dirke koliko ih ovde hvale, nemaju ni blizu dobre dirke kao DX7. To su dirke koju su Yamaha i pogotovo Korg svojevremeno stavljali na svoje najbolje modele! Danasnje master klavijature nazalost nemaju takve dirke iako bi trebalo da ih imaju! Iskreno, nije mi najjasnije zasto proizvodjaci ne prave mastere sa dobrim dirkama vec samo sa onim najjadnijim i najjeftinijim! Trebalo bi da postoji gradacija u kvalitetu srazmerna ceni proizvoda!

wladymeer
18-12-2012, 02:56 PM
Gradacija postoji. Zato Fatar i kosta (ima ih jos i u Kurzweil PC3 seriji i Waldorf Blofeldu). U poredjenju sa Novationom jeste bolja, ali X-Stationu koji imam nista ne fali i sviram ga bez osecaja da mi nesto fali. Cak je jedan od retkih koji ima aftertouch.

DX7 dirka je dobra ali preglasna za kucnu upotrebu, nesvirljiva je za neko nocno sviranje ako neko spava u sobi pored a uz sve to, modeli koji je imaju nemaju nikakvu realtime kontrolu (neki su ograniceni i na 100 za max vrednost) i nisu ni najmanje lagani za devojke. A moj je utisak i da je preduboka za bilo koje sviranje gde je odziv bitan (organ/synth zvukovi).

Rezime: ako ste pijanista, DX7 dirka ce biti najbezbolniji prelaz sa klavira na synth. Ako niste, odustacete od sviranja klavijatura. Zato su i Novation i Akai bolji izbor jer su vise all-around. A uz to su i savremeniji modeli. A ako nekome bas treba 'klavirski odziv' - postoje i takvi modeli kontrolera.

PS - Nije Korg stavljao DX7 dirku zbog top klase vec je Yamaha spasila Korg od bankrota i drzala sve do Tritona dobar deo vlasnistva (uporediti dizajn npr. CS6x i Z1). Otuda 2 najprodavanija modela klavijatura u istoriji sa istom dirkom (DX7 i M1) i dodamo jos cuveni trip kako se nekada apsolutno sve pravilo bolje i eto kako je to najbolja dirka ikad :)

BlasterMaster
18-12-2012, 03:12 PM
ja se u potpunosti slazem sa wladimeerom, sa dx7 sam radio i to je meni bilo sasvim dovoljno....uporedjivao sam novation impulse i akai mpk i axiom pro u nekoliko radnji i po meni impulse bolje dirke + aftertouch i padovi bolji...kao sto sam reko nisu maudio i akai losi (cak su po funkcijama bolji od novationa) ali jednostavno pod prstima je takav osecaj dirki i nema tu sta...ja i hocu da pazarim mpk, ali mi nesto ne da zbog dirki impulse-a... da mpk ima dirke i padove kao novation to bi bio apsolutni best buy za midi kontroler hands down... u svakom slucaju razlike su minorne ali definitivno postoje...

VlatkoPopovic
06-01-2013, 04:50 AM
Ja predlazem Studiologic VMK 188 !!! provereno najbolje dirke :)

darkstar
10-01-2013, 02:45 AM
Wow,vi i dalje vozite ovu temu...respect

blastcraft
11-01-2013, 08:06 PM
Evo mog primera.Ovo je tzv. Sirotinjska varijanta tj sta da kupite a tanki ste sa keshom. Elem trebala mi midi klavijatura do 50? (sto zvuci nemoguce)ali nadjoh dve opcije akai lpk25 i korg nanokey.Uzeo sam akai i odlicno mi radi posao mada je bazicna klavijatura.Najveci nedostatak joj je sto nema pitch wheel ali dirke su ok ivelocity sensitive mada su bas male, Za korg nanokey svi na netu kazu da je lose uradjena i da otpadaju dirke za fazliku od akaia koj mi odlicno sluzi i posle godinu dana.U medjuvremenu sam kupio iKorg nanokontrol ( 9 fadera 9 knobova ,play rec ...) a spravica inace kosta 35? a sa njom mogu da kontrolisem sve u DAW u i da koristim 36 kanala u isto vreme sto za te pare zvuci skoro nemoguce,tako da i ako imam zelju za nekom ozbiljnijom midi klavijaturom-kontrolerom ipak mi ova ko
mbinacija daje odlicne mogucnosti za 85? !!!

wladymeer
20-01-2013, 05:30 PM
ako je tebi nanokey i lpk25 "dobra dirka" onda je sasvim očigledno da nisi klavijaturista.

A ovde pričamo o MIDI kontrolerima za klavijaturiste.

To što ti pričaš ima smisla za sve ostale muzičare da što lakše zabeleže neku ideju.

tajsam
20-01-2013, 07:31 PM
ja sam naprimjer uzeo studiologic sl-990 sto dođe nekih 500-600e
sve u tom cijenovnom rangu sve su igracke prema ovome.
mislim da ovo ima istu tipku kao studiologic vmk 188,samo nema nikakve fensi stvari po sebi zato je jeftiniji.(mislim)

blastcraft
22-01-2013, 06:12 PM
Izvinjavam se sto sam bio offtopic !!! Nisam klavijaturista nego D.A.W. muzichar i klavijatura mi upravo sluzi da zabelezim ideje u midi i kasnije ispeglam.

psionic
22-01-2013, 07:08 PM
Izvinjavam se sto sam bio offtopic !!! Nisam klavijaturista nego D.A.W. muzichar i klavijatura mi upravo sluzi da zabelezim ideje u midi i kasnije ispeglam.

Ultranova synth ima dobre dirke, onako - mekane, nisu klavirske, za unos midija - milina. Usput dobijes i VA synth, ali ako si kratak sa keshom, onda ces morati da nadjes neki MIDI only... Imam lepa iskustva sa Novation klavijaturama (Ultranova i Compact 49)

@darkstar
Pa ovo je uvek aktuelno pitanje... Vecita potraga za idealnim dirkama :rotfl:

SomiKnight
07-02-2013, 04:11 PM
Ne bih da otvaram novu temu, jer o cemu pricam nije u tom rangu cena ali nema veze.

Posto mi je palo na pamet da bih mogao da naucim osnove sviranja klavira, oduvek sam zeleo na primer za elizu da odsviram celu, resim se da kupim midi klavijaturu.
Nista specijalno mi nije potrebno za tako nesto, racunam ako me bude drzalo kupicu nesto skuplje.
Od svih mi zapadne za oko Esi Keycontrol 49xt , jos imam esi juli zvucnu koja radi ko zmaj, racunam ni ova klavijatura ne moze biti losa. Probao sam dirke na brzaka od onog sto su imali izlozeno i realno najbolje dirke ima esi.
Ok, resim se ja i taman za izgovor sto mi je rodjendan kupim Esi klavijaturu.

I posle 2-3 dana primetim problem, jer sam uzeo nesto iz Cis mola da vezbam, pa posto tu ima puno crnih dirki, da povremeno kada se stisne crna dirka on izbaci notu sa velocity 127, dakle u punoj jacini.
Evo slike koju sam postavio na esi forum na kom mi naravno niko nista nije odgovorio http://i45.tinypic.com/1z5kx3l.jpg .
I tako odem ja da reklamiram, koja ja prodavnica u pitanju da ne pisem, lako se sazna koga interesuje, oni mi predloze servis.
Medjutim ja trazim zamenu za novo, ali nisu imali novu pa sam trazio povrat novca. Na to mi odgovore, ok ali treba da se popuni papir i jos da oni ne mogu da prime uredjaj po nekom njihovom novom sistemu. Medjutim ipak ostane klavijatura kod njih jer sam malo ja insistirao da ne bih morao ponovo da dolazim i donosim jer kako ce uopste da utvrde kvar ako nemaju uredjaj?
Zavrsi se to nekako, i ja izadjem, spreman da posto sam ih izgleda iznervirao jer vracam neispravan uredjaj i ne zelim da mi servisiraju novu klavijaturu, cekam svih zakonskih 15 dana na novac.
I mozete lako da pogodite, cekao sam 14 dana. Jos sam ih pri tome zvao jedno 5-6 puta.
Jos kad pomislim da su mi ponudili servis, a za taj slucaj da sam pristao u zakonu nema ogranicen rok u kom moraju da rese stvar, vec je napisano da imaju obavezu u razumnom roku to da obave. Ocigledno sta je kome razumno je jako rastegljiva stvar.

Tako da eto, sto se tice klavijature Esi, izrada je ok, lepo izgleda, dirke su za te pare super, malo klizavije doduse, ali problem sa crnim dirkama ostaje. Da li je u pitanju bio samo moj primerak ili je generalno mana serije, to jedino da odgovori neko ko jos ima istu. O distributeru nemam sta drugo da kazem sem da tamo vise nikad uci necu.

Na kraju posto je stvarno Esi bila definitivno najbolja u tom rangu cena, ostalo je samo da dodam jos para i da uzmem nesto drugo. Medjutim ni za nesto vise para situacija nije nista bolja, m-audio ima ocajne dirke, alesis onako, jos bi i moglo da prodje, najbolje behringer cini mi se. Ipak resio sam se za Roland a-500s, i jeste dosta skuplja od esi, ali je toliko i bolja, za sada sam bas zadovoljan.

Za sad cu da svirkam na rolandu, pa dok ne primetim da mi bas fale klavirske dirke. Meni je dovoljno dobar na primer casio px150, medjutim trenutno mi je to jako veliko, nemam bas prostora gde bi je drzao, ovu mogu da stavim u krilo i da sviram jer je mala i lagana, sta sa 88 dirki sem na sto.
Prava je steta sto nema 4-5 oktava sa takvim dirkama, pa nek kosta i malo vise pa ko sta voli, ovako i nije bas neki izbor i kad se covek resi.

Da sumiram, do 200e meni je ovaj roland i po pitanju estetike i kvaliteta dirki definitivno najbolji, mada je izbor u principu prilicno jadan. Na zalost nisam probao Novation i slicne malo skuplje klavijature, mada mi je taj rang cena samo za sviranje kome ne trebaju silni dugmici nezanimljiv.

sorceress
09-02-2013, 09:38 AM
Jedan od razloga što bih uzela novu spravu je garancija - ali pošto me ovde zavlače i za samu kupovinu mogu da zamislim kakva bi situacija bila da moram da iskoristim garanciju.

sorceress
06-03-2013, 09:48 AM
Stigao Impuls :) dodu?e iz Budimpe?te, prijateljskim kanalima. ;) Fina stvarčica, meni lično se dirke sviđaju, ostalo tek treba da proučim.

Evangelion
06-03-2013, 09:58 AM
Videces ...extra ce ti raditi ...ja imam sve pohvale za njega ... a automap kada se sve namesti, sljaka fenomenalno ;) I dalje sam ti na raspolaganju ako nesto zapne

BlasterMaster
06-03-2013, 03:39 PM
Prvo, uzdravlje da je koristis...:thumbsup:
Da se pohvalim i ja, i meni stigo impuls 61 prosle nedelje, konacno...8-) sta da kazem za pocetak, dirke su mi super, otvorim kontakt i cepaza, to je to, nije bas klavinova, al pa nije ni ko maudio moj...padovi su paa tek super, prvi put da vidim da su active pressure sensitive, ali ne ono 5/10 stepena osetljivosti, nego stisnes pad i koliko pritiskas tacnu jacinu ti ispisuje na lcdu i tom jacinom recimo ide roll na dobosu, sto mi je ekstra. apredjijatori fenomenlno rade, ima onaj fazon uzlazni i silazni itd itd, pa modifikacijama nikad kraja, noga na sustejn i stvarno super, od jednog zvuka dobijes 500 modifikacija... pa sve to po akordima i odma krece inspirejshn :) automap me malo hebe, (tj. jos se navikavam) radi super automap, stvarno intuitivno odradjeno, i tehnicka podrska je super, ima templejta za sve moguce pluginove sa sajta se samo ucita...nego tek trebam provaljivati, svidelo mi se sto odma u kontroleru ima templejte za recimo kontakt, masive, live, fm8, reason, itd itd i jos blanko mesta, ali nije imao za cubase pa sam naknadno provaljivao i podesavao, ima 1000 podesenja tek se navikavam, studiara se manual laganeze :)...ali svaki dan provalim nesto novo sto mi mnogo olaksa rad i na kraju da inspiraciju... jos ako ucitam neke baze sto imaju vec akorde pa samo radis modifikacije, lele lele nikad kraja igri :grin:
e sad jedino sto mi maalo samo smeta a to je ruku na srce za tu klasu sasvim ocekivati su slajderi koji imaju malo grublji feel, ali sve precizno, isto i potovi, mozda malo jeftinija izrada ali rade sasvim precizno...generalno, za te pare vredi svaki dinar, i sasvim je opravdalo moja ocekivanja, cak i vise, resio sam pitanje glavnog midi kontrolera...
Ne volim da dajem ljudima izjave tipa "uzmi ono sto sam i ja neces se pokajati", svako ima svoj ukus, ali od mene za impulse cista 10ka, uzeci u obzir klasu, dirke, cenu, ergonomiju, kvalitet izrade, sta se sve dobija, support, a i to da sam probao ostale iz istog ranga, ovaj je definitivno best buy...(za sada, dok se ne pojave neki drugi tipa maudio air ili nektar panorama...)
jos samo da ustekam za Mininovu koja me je odusevila i resim pitanje nekog mini sinta...i ostalo sve na rasprodaju :)

sorceress
06-03-2013, 03:59 PM
Prvo, uzdravlje da je koristis...:thumbsup:
Da se pohvalim i ja, i meni stigo impuls 61 prosle nedelje, konacno...8-)

Jel iz Artista? :D Ako im i jeste stigao, mene niko nije zvao a na listi čekanja sam evo tri meseca. Naravno, digla sam ruke od toga odavno.

Meni je maltene sve novo jer mi je ovo prvi kontroler a i učim da radim u Abletonu tako da se sporije snalazim ali ovo malo ?to sam isprobala mi se veoma sviđa. :) Gomila mogućnosti, i vi?e nego ?to mi je trenutno potrebno.

BlasterMaster
06-03-2013, 04:23 PM
Jel iz Artista? :D Ako im i jeste stigao, mene niko nije zvao a na listi ?ekanja sam evo tri meseca. Naravno, digla sam ruke od toga odavno.

Meni je maltene sve novo jer mi je ovo prvi kontroler a i u?im da radim u Abletonu tako da se sporije snalazim ali ovo malo ?to sam isprobala mi se veoma svi?a. :) Gomila mogu?nosti, i vi?e nego ?to mi je trenutno potrebno.

sta da ti kazem... iz Artista... doduse trebalo je jos ranije da stigne, ja sam zvao vise puta ruku na srce, i insistirao sam na tome da imam novac i da zelim direktno preko njih da uzmem, posto sve ostale ove firme u Sr uzimaju pa preko njih... tako da sam cekao jedno 2-3 nedelje i cak kad je stigla tura, ispalo je da je to vec bilo naruceno za nekog ili neku firmu, tako da sam morao jos malo da se strpim, ja evo da pohvalim njih, od mene jos jedan kupljen predmet u artistu, samo neka cepaju, e sad, moras malo da cimas, da dosadjujes, da ostavis i ime i telefon ali tako je kako je, citam da ih bas dosta ljudi po evropi traze da kupe i da ovi jedva stizu da distribuiraju, i sa thomanna, svaka radnja razgrabi po 2-3 pa dok stigne nova tura... sto govori da je dosta trazena klavijatura, a i focusrite/novation vaze za dobre proizvodjace tako da sve to ima nekog udela...
e sad za ableton, ja evo posle 2004-te instalirao i niiiista se ne snalazim, naviklo govedo na pt/cb/rsn/st1/fruti, realno pojma neam da radim u njemu, vise mi je nekako za triggering, ponovo pricamo u rukama mandusica vuka i te price, ali znam dosta ljudi pravi ludilo u njemu tako da covek se uci dok je ziv :)

sorceress
06-03-2013, 10:16 PM
e sad, moras malo da cimas, da dosadjujes, da ostavis i ime i telefon

Dolazila u Beograd jednom a u Novi Sad vi?e puta lično, ostavila ime i telefon, zvala telefonom svaki put kad je stizala nova tura (bilo ih je bar četiri) i svaki put 'nije stigao u ovoj turi'. I tako od početka decembra do sredine februara. Od mene dosta. Čak sam u međuvremenu od njih uzela karticu i pedalu.

BlasterMaster
07-03-2013, 12:18 AM
ne znam, ne bih da imenujem osobe, meni su izasli u susret, samo stos je sto sam ja zvao sve moguce radnje po Srbiji, ne znajuci da ce te radnje da zovu artist i da traze klavijaturu, i na kraju kad sam im reko da ako su ih zvale ostale "muzicke kuce" i trazile im tu klavijaturu to treba ionako meni da stigne...pa eto mozda su mi zbog toga izasli u susret...

e dobro me podseti za pedalu, koji si model uzela? tj pitanjce za sve, koje su dobre pedale za sustain eventualno expression? ja imam jednu DIY sto sam pravio, skinuo mikroprekidac klik od misa i spakovao u plastiku onu od audio kasete (ne znam dal je jos neko pravio tako), sljaka ali ima samo on off...koju da uzmem?

sorceress
07-03-2013, 01:18 AM
Ja sam za sustain pedalu uzela M-Audio SP-2.

psionic
07-03-2013, 07:17 AM
Ja sam za sustain pedalu uzela M-Audio SP-2.

Evo ja opet da smorim sa AKAI MAX49 klavijaturom... Jel probao neko, jel video o cemu se radi, mozda stisnuo koji dugmic u izlogu radnje ? Uzeo bih je za kuci, treba mi neki dobar midi kontroler sa 4 oktave, ne preveliki... Sa Novation Remote SL49 Compact sam bio prezadovoljan, ali sam ga prodao. Zasto - ni sam ne znam... Valjda nije imao dovoljno lampica :banghead:

Inace AKAI izgleda dobro, ima cak i CV kontrole (ako treba nekome) i touch sensitive slajdere. Nikako da se namilim da odem do Artista da probam te njegove dirke. Sto se Impulsa tice, zar on nema poluhammer dirke (kao klavirske) ? Ja vise volim one mekane - synth-like. Ne znam kakve su stavili u ovog AKAIja

http://www.futuremusic.com/news/images/akai-max49.jpg

BlasterMaster
07-03-2013, 01:17 PM
ja ovaj nisam probao, mada trziste ce tek sad da dobije ekspanziju u ovom polju...a dirke su poluotezane, znaci isto kao i novation...ali je cena za akai velika, a dosta proizvodjaca vec krenulo da izbacuje sa jos dodatim funkcijama za te pare... maudio axiom air, nektar panorama (sa full color ekranom i moto faderom) itd itd...
http://www.reeldigitalnews.com/wp-content/uploads/2013/01/m-audio-axiom-air-61.jpg
http://www.ziogiorgio.it/images/2009/nektar_panorama_p6.jpg

psionic
07-03-2013, 04:48 PM
Uh... :shock:

Moram da nateram divinera da stavi smajlija koji balavi, ne mogu da se izrazim k'o covek :)

Jeste AKAI dosta skup (400e) to mu je i najveca mana - s obzirom da je samo obican 49key midi kontroler...

domba_Os
10-03-2013, 01:36 AM
POzdrav ... Mo?e li preporuka Midi kontrolera za po?etnika ... vi?e od 25 tipki mi nije ni potrebno , treba mi ?isto da ne koristim tipkovnicu za "sviranje" ..
Malo sam googlao, tra?io, pa ajmo reci da sam suzio izbor na ova dva ...
Koji bi ste mi od ta dva preporu?ili? (ili neki treci)
Va?na je stvar cijena ... razlika u cijeni izme?u ova dva je nekih 40ak eura
Oxy je 100eura a mini32 je 60 , zanima me jel ?e mi tih 40ak eura donjeti vi?e ... (pitch i modulation su mi ne bitni)
... Ispri?avam se ako je ne?to od gore navedenog "Noobovski" jer potpuni sam neznalac i po?etnik ?to s ti?e ovoga. Hvala
http://medias.audiofanzine.com/images/normal/m-audio-oxygen-25-457172.jpg
http://www.proaudioland.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/9/9/9900-65161-12.jpg

BlasterMaster
10-03-2013, 01:15 PM
ako ti je to budzet i nista preko toga onda oxygen...jer ovaj drugi ti je vise predstavljen kao ipad kontroler, a oxygen ima i transport funkcije i potenciometre...a ovaj keystation ti je nesto kao korg nanokey znaci male dirke...mada za tih 100 evra imas i po oglasima razne kontrolere pa procesljaj jutjub pa vidi...