Log in

View Full Version : Potrosnja energije kod monitora!

produtjente
30-11-2012, 03:17 AM
Jedno pitanje, ako iko strucan moze da odgovori.

Potrosnja elektricne energije kod aktivniih studijskih monitora?
Da li je njihova potrosnja ista kada rade ili miruju a pritom su pojacani do 0dB-a ?

Konkretan primer Adam A5x. Kakva mu je potrosnja (kao i kod drugih monitora) za vreme mirovanja i za vreme elektroakustickog pretvaranja pritom, nivo zvuka se kontrolise kontrolom jacine signala iz zvucne karte, a nivo pojacanja je podesen na 0dB-a tj maximum?

Hvala

bubu
30-11-2012, 11:11 AM
Nije isto. Potrosnja ovisi o snazi signala kojeg reproducira. kad nema signala nema potrosnje (idealno gledano). Kad bi bila ista potrosnja negdje bi energija iz mreze morala otic, posto nema zvuka jedino gdje bi otisla je toplina. A to nema smisla.

produtjente
30-11-2012, 04:06 PM
Nije isto. Potrosnja ovisi o snazi signala kojeg reproducira. kad nema signala nema potrosnje (idealno gledano). Kad bi bila ista potrosnja negdje bi energija iz mreze morala otic, posto nema zvuka jedino gdje bi otisla je toplina. A to nema smisla.

Hvala ti, tako sam i mislio, naleteo sam na neke strane forume gde su pisali o pojacavacima i neko je spomenuo potrosnju. Pa mi nikako nije bilo logicno da trose ukoliko ne reproduciraju. Hvala