View Full Version : ?kola PAD(ov)anja
Drugari, imam jednu molbu.
Zamolio bih vas da me usmerite ka određenim video tutorijalima koji bi mi
pru?ili dobru osnovu za sviranje bubnja. Ali, i jedna napomena.
Naime, ja nemam bubanj, i zapravo, ni ne nameravam da ga kupim. Moja ?elja je da znanje koje steknem primenjujem bez palica, tačnije, cilj mi je ta to radim na svom AKAI MPD 24 drum padu, koristeći, naravno, semplove.
Trudio sam se da pronađem ?kole u kojima se polazi upravo od ovakvog hardverskog ambijenta za buduće "bubnjare", ali nisam na?ao.
Mo?da vi znate ne?to...
Everbeatz
27-11-2012, 07:20 PM
Moja preporuka ti je da se 'zdruzis' s nekim bubnjarom, koji ce ti objasniti/pokazati neke osnove...mislim, ok je youtube i svasta mozes naci na njemu, ali ziva rec i covek su i dalje na vecoj ceni...bar je to neko moje misljenje
Bockie
28-11-2012, 12:34 AM
Pričam kao čovek koji je u svet muzike ušao preko bubnja. Odsvirao svoje u nekoliko bendova, sa jednim otišao u "veliki studio" i snimio album i... ...ostao u tom studiju 10 godina...
Druže, možeš se baviti čime hoćeš, pomoćnim tutorijalima, YT, šta god, ali nećeš postići ni blizu ono što tražiš, a zašto:
- Dok nisi bubnjar u bendu , a to je važno zbog sociološkog momenta, odnosa u bendu, filozofije male komune opterećene emocijom za rad određenog cilja, a ta tema nije još obrađena ni na svetskom nivou, nećeš o ritmu razmišljati na "bubnjarski način". Taj način je često predmet viceva i zezanja, ali to je upravo dokaz da postoji, i svako ko je bio u nekom bendu zna za taj način, i za svakog drugog muzičara, ne samo bubnjara... "gitaristi su ovakvi, pevači ovakvi, itd..."
To je čak važno za tonmajstora, da poznaje tu sociologiju i filozofiju "grupe" - benda, i čak su mi neki tonci, velika imena, kukali kako ih jebe što nikad nisu imali bend i to im pravi probleme na snimanju u komunikaciji i u opšte, sa bendovima, iritira ih, i jebe a ne znaju zašto...
Sad ja opet u širinu, ali da se vratimo na osnove...
Šta hoćeš da postigneš?
Ritmički, bubnjarski "dah" na Akai-ju nećeš postići NIKAD! Odustani ili kupi bubanj, pa za 3 godine da pričamo.
Ako želiš da imaš gomilu ideja za mjuz... ...pa slušaj mjuz onda...!
Aj kaži, da znam kako dalje da ti pomognem...
vakatt
28-11-2012, 08:01 AM
Pa nekako je i logicno da ne postoje "skole" za ovaj pristup sviranju, najprije zato sto je to jos mlada tehnika a drugi razlog je vjerovatno ovo sto je Bockie lijepo objasnio, jako je tesko pribliziti se tom "feelu" pravog bubnja koristeci samo prste..
Ja pretpostavljam da je Igor i svjestan toga i da vjerovatno nema ambiciju da zamjeni zivog bubnjara (naglasavam zivog jer uloga bubnja zna drasticno da varira od zanra do zanra i zna se sta podrazumijeva bend i bubnjar u bendu), pa uzevsi to u obzir mislim da ti je odlican savjet dao Everbeatz, pristupi ucenju osnova bubnja kao da ces da sviras pravi bubanj, pa ako nemas nekog bubnjara da ti licno pokaze barem ima tih tutoriala i video skola brdo po netu, pa kad tu steknes neke osnove, drugi logican korak bi po meni bio da nadjes neki pristup pad-ovima sa tehnicke strane koji tebi odgovara (tu bukvalno mislim da se odlucis kojim prstom ces svirat hi-hat kojom kick kojom sner --- nisam bubnjar ali shvatices sta ocu da kazem) i kreni da sviras neke osnovne ritmove.
E sad , ako si ti vec nedje oko ovog drugog koraka, po onome sto sam ja nasao na netu (u periodu kada sam se malo vise interesovao bas za isto ovo pitanje koje ti postavljas pre mozda 6-12mjeseci) ne postoji neka utvrdjena tehnika koji prst za sta se koristi, vec svako negdje pravi svoj stil.. Za pocetak mozda da pogledas neke ljude koji su u tome dobri, pa da krades od njih.. Evo par linkova.
Ovaj David je kolko sam ja vidjeo po JuTjubu broj jedan u toj vjestini, ali covjek je isto tako odlican bubnjar na pravom bubnju.. primjetices da koristi i pedale.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/8XGkRiB78o0?feature=player_detailpage" allowfullscreen="" frameborder="0" height="360" width="640"></iframe>
Ovaj lik je isto popularan ali u zanrovski drugacijim vodama..
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/QtXHghVH1d4?feature=player_detailpage" allowfullscreen="" frameborder="0" height="360" width="640"></iframe>
@Bockie, bilo bi zanimljivo da bacis neki komentar na ove likove koji se ozbiljno bave tim pristupom ritmu, kolko je uopste to sto oni rade blizu onog pravog gledano (tj. slušano) iz ugla nekog ko za razliku od nas zna da svira bubanj ?
Kontam da je njima NAMM u stvari dobra prilika za tezgarenje ali Nathan East koga jako postujem je bas razvukao osmjeh :)
Bockie
28-11-2012, 08:40 AM
Ne ka?em ja da ako ne svira? bubanj da ne mo?e? da se bavi? ritmom, naopako...!
Ali je va?no da ti u startu bude jasno ?ta ?eli? da postigne?, pa onda da odluči? i kako najbolje dotle...
Hvala vam puno na odgovorima. :)
Moja ambicija nije da budem bubnjar u bendu, već da znam te neke osnove, u smislu kad šta ide, šta lejeruje šta, kakve mogu biti varijacije, i tome sl.
Bavim se primenjenom muzikom, što za neke svoje profesionalne potrebe (novinar sam koji sam gleda sva svoja (audio) posla), što kada me pokoji prijatelj ili supruga (takođe novinar) angažuju kao free'but'no profi ispomoć.
Zato se i petljam u sve to, širim vidike, donekle i u onim pravcima kako novotarije nameću, ali mahom da bih redom popunjavao sopstvene rupe u struci koja je u Srbiji, mislim u praksi takva da ti ne treba ni osnovna škola, a kamoli sluh i osećaj za ritam, međutim, to je kao što i sami znate u suprotnosti sa onim kako bi, ne trebalo, nego moralo da bude!
E, ali kako su kriterijumi ovde takvi da surovom kvalitetu nema mesta na tržištu sem ako se ne napravi kompromis, pa zažmuri na jedno ili oba oka savesti i pokloni ovom ili onom monopolističkom, čitaj političkom sistemu vrednosti, tako je, bar meni jasno da ovde još dugo neće biti mesta ni za iskrenost u kreativnom stvaranju, a bez nje nema smisla usavršavati se sa mišlju da bi se sutra od toga moglo živeti mirne duše.
Ja ne volim da traćim vreme, odnosno, kako drugačije da nazovem usavršavanje ako unapred znam da me sutra umesto šefa dokazanog u praksi čeka neka isfrustrirana, ljigava i krajnje bahata neznalica u fotelji, kojoj treba reklama za nešto što valja na crno preko države, a pritom donosi sud o zvuku mog dela. Odlučio sam da mi takvi ne budu ciljna grupa kada razmišljam o sebi kao gazdi slobodnog vremena koje sam, između ostalog, spreman da uložim u obrazovanje.
Zato sam neke finansijski plodnije dane i iskoristio pa pokupovao te neke midi miksetice, pad-ove i kojekakve spravice, ne bi li svu tu aparaturu za instant stvaralaštvo iskoristio kako nekakav alat za pomirenje onoga što volim, a to je rad sa zvukom, i zadovoljstva mušterije čiji sam psihološko-moralni profil već opisao.
Nedavno sam "nabavio" NI Abbey Road semplove, i bez obzira što mi je ovde već spomenuto kako nikada neću dobiti ono što bih dobio sa pravim kompletom bubnjeva i sviračkim znanjem, meni oni zvuče kao pristojna simulacija. Čini mi se, dok ih slušam tj. PAD-ujem, da su jako realni, mnogo realniji nego EZ Drummer i Battery 3 koje sam do sada probao. Povuklo me je to konačno da razmislim o činjeničnom stanju, a onokaže da nemam pojma! :ups:
Zato bih voleo da naučim kako se svira bubanj.
I, mada znam da rizikujem smeh jer bi to većini ovde moglo delovati banalno i krajnje neprikladno ozbiljnosti ove teme, spreman sam sa vama podeliti još jedan razlog-anegdotu...
Naime, drum-sekvenceri poput spomenutog Battery-ja ili Groove Agenta, kao što i sami znate vizualno imitiraju hardverski uređaj. Takav je i NI Maschine, zar ne? Svi ovi softverski instrumenti i filozofija rada u njima apsolutno su prihvatljivi sa stanovišta elektronske muzike, gde ne postoji akustični instrument kao pandan ili polazna tačka za graditelja-programera.
Međutim, kod gitare, bubnja ili klavira situacija je obratna. Upravo je cilj da se omogući što logičnije i komfornije korišćenje artikulacija, da se lako ukapira veza između kontrolera i realnog instrumenta.
Kao ishod te relacije mislim da su autori BFD-a, EZ Drummer-a i NI Abbey Road-a napravili grafički interfejs koji verno dočarava vezu između PAD-a i stvarnog bubnja. Dakle, u trenutku kada pošaljete MIDI notu, vi na ekranu vidite da ste "udarili" doboš, činelu, bas-bubanj... ...koji su raspoređeni u virtualnom prostoru baš kao što su i u pravom. I vi to vidite, i ovo u vama, a u ovom slučaju u meni, budi potrebu da znam kako se pravi bubanj svira.
Pitaćete me, zašto ne staviš neki od mnogobrojnih groove ritmova koji već postoje u banci ovih VST-ova, pa ne ukapiraš preko njih gde šta, kada i kako ide? Ne znam. To mi deluje previše asocijalno i u potpunoj suprotnosti sa onim što je Big Bockie naveo, kada je govorio o potrebi da svirati znači biti sa ljudima. Makar i ako su na ekranu. :)
Rhino
28-11-2012, 01:34 PM
@ Bockie
Mijesamo babe i zabe...
Mislim da ako neko zeli da se bavi cukanjem na mpc, mpd ili bilo kojoj slicnoj masini u 99.9 % slucajeva nema aspiraciju da bude pravi bubnjar. Vec taj neko zeli da se jos bavi i semplovanjem, katovanjem, filtriranjem, eventualno didzej-ingom... Samim tim on je 'bubnjar' sa druge strane sile muzike i nije neophodno cak ni potrebno da svira bendovsku pricu..
Ukoliko u suprotnom zeli bendovsku pricu, a nek onda kupi bar elektronce za pocetak i pocne da lupa..
Bockie
28-11-2012, 02:37 PM
Ne mešamo babe i žabe. Vrlo dobro znamo o čemu i zašto pričamo.
E sad, ni sad mi nije baš najjasnije zašto Igor želi da uči bubanj, a posle čuka po MPD-u, ali ok, ne moram ni ja sve da znam...:D
Dakle, Iggy, potraži matori po netu ima tih školica, za osnove i to, posle iznajmi prostoriju, ima ih 500, traži malo manju cenu jer koristiš samo bubanj, pa lepo na snimiš par nekih jednostavnijih pesama na telefon,vokmen,šta god, pa sluške na glavu i sviraš uz njih.
Za početak kupi palice, i kući udri jastuke i stolice, i ja sam tako počeo...:D...
To je to, nema neke velike mudrosti ako želiš da naučis da sviraš...
Sad, nemoj očekivati da ćeš za 3 dana svirati, ali uz trud, već posle oko mesec-dva idu prvi rezultati...
Nemoj možda ni ići odmah na video-škole, prvo treba da "razdvojiš" ruke i noge...
Pa tek onda kad to u bar nekoj meri uspeš, onda počni sa "školama...
Poz'
awacs
28-11-2012, 03:03 PM
Koliko sam shvatio, čovek nema nameru da uči da svira bubanj već da se upozna sa principima aranžiranja bubnja. Mislim, to su dve stvari. Ne mora kompozitor/orkestrator/aranžer da ume da svira fagot da bi napisao partituru za isti.
@Igor: koliko god mislio da je pretresanje i analiza preset paterna bez veze, to ti je ipak (uz analitičko slušanje snimaka živog bubnja, jel' da) najbolji i najefikasniji način da se upoznaš sa principima aranžiranja tog instrumenta.
Predlažem ti to čisto da se ne bi zalamao oko učenja veštine koja ti u suštini nije potrebna, a i da bi izbegao da ti Pera pokazuje kako on svira pank ili death metal ili bluz. Mislim, Pera zna da svira, nego ON to svira tako, a ti ćeš to posle Qr moj da transponuješ 1/1 u MPC ili štagod. U najboljem slučaju ćeš napraviti nešto što je blizu onoga što već imaš u tim omraženim presetima. A opet će preseti da budu pedantnije isprogramirani.
Nego lepo kreneš od preseta pa ga prilagodiš trenutnim potrebama (dinamika, sinkope, štatijaznam...). Da ne bi išao iz kujne u kupatilo preko Bečkereka...
Pozdrav,
Vasa
Everbeatz
28-11-2012, 03:31 PM
Jel ovo pomaze ista?:D
https://www.youtube.com/user/jeremyellismusic
Bockie
28-11-2012, 03:38 PM
Jbt, još ću lud da ispadnem...:banghead:
Corpus delicti:
Zato bih voleo da naučim kako se svira bubanj.
:)
I ja odgovorio...
awacs
28-11-2012, 03:47 PM
Jbt, još ću lud da ispadnem...:banghead:
Što ćeš lud da ispadneš? Nije stvar ludosti nego semantike - "naučiti kako se svira bubanj" nije isto što i "naučiti da sviraš bubanj".
Uostalom, čovek je rekao da hoće da trigeruje semplove putem Akai padova. Koji će mu moj da razdvaja ruke i noge i da uči da drži palice kad će na kraju da lupa sa dva-tri prsta??? Tako da ti jesi lepo odgovorio, ali (IMHO) na pogrešno pitanje.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
28-11-2012, 04:22 PM
he he ..kao i uvek..puno sharenih saveta !!
Jel mogu i ja (kao bivsi bubnjar turned programmer) da kazem nesto?
za moje pare - danas je besmisleno svirati i uciti zivi bubanj. Tacka !!
Zasto? Cemu? Zbog koga?
Pvo - bucno je mnogo...smeta dok se ne nauci a i posle bogami !:D
Drugo - Retko ko ume to da snimi kako treba i vrlo je malo muzike kojoj treba zivi bubanj danas... danas sve da izsimulirati vrlo lako !!
Najbolji savet koji uvek dajem svima - slusati i analizirati. Prepoznas zvukove (noga, dobos, hi hats itd..) Slusas pesme i probas da izkopiras isti takav groove / ritam.
Kad sam svojevremeno kupio Yamaha RX5 ritam masinu - prvo sto sam probao da izkopiram ritmove i zvukove sa Janet Jackson Control albuma ...
dok sam svirao bubanj - ucio sam uz slusalice i ploce! Slusanje je zakon!
Svirkaj / kuckaj uz pesme, treniraj tajming..noga dobos za pocetak..i kad uspes da pratis tacno i naucis kako ide cela pesma i ne ispadas iz ritma - postigao si nesto.
Sorry Bockie, Awacs je u pravu, poenta je u tome "kako se svira bubanj", a ne da se skonta razdvajanje noge i ruke, ili tako nešto.
I u naslovu same teme aludirao sam na "sviranje" preko kontrolera. Ponoviću, činjenica da na jednoj strani pod prstima imam nešto što izgledom i ergonomijom nema nikakve dodirne tačke sa pravim kompletom bubnjeva, a daje taj zvuk, i grafički prikaz bubnjeva koji sve vreme sugeriše upravo na suprotno, dakle, na realno stanje stvari, iskreno, pomalo su frustrirajući za nekoga ko nikada nije svirao taj instrument.
Zapravo, nije reč toliko o frustraciji, nego situaciji koja ti voljni sistem pokreće na razumevanje pravog instrumenta. Mada, a to kao laik priznajem da mi je velika nedoumica, nisi siguran je li ovo pravilan način razmišljanja ili stramputica. Naposletku, bubnjarevu nogu mora simulirati moja ruka, i eto ti belaja za klikere.
No, neizmerno hvala za ovu YouTube smernicu aka JeremyElisMusic, kao i za savet o neodbacivanju groove biblioteka kao doista najlogičnijem izvorištu informacija koje mi trebaju. Ipak, Awacks, kada govorim o tome, red je da ti pojasnim zbog čega sam u startu isti metod gurnuo u stranu. Naime, previše mi je brz vizualni prikaz kada se rade naročito komplikovani prelazi, na primer.
Virtualni bubnjar, nalik na pravog (a koji, zapravo, to i jeste :shock:) često u isto vreme da više informacija nego što je realno moguće obraditi, ne mogu da ispratim, potrebno je isto to samo notu po notu, ili tri-četiri puta sporije. Razumeš? Kao kada učiš da sviraš gitaru. I Satrijani je do turbo-brzine stigao tako što je počeo sa stond-varijantama istih tih skala.
Eto, između ostalog, i zbog toga sam se vodio mišljenjem da je video-škola realnog bubnjarstva pravi put, jer se tu početnici uče korak po korak, a brzina i tehnika, kao i u svakolikom muziciranju dolaze vežbom i vremenom. Skontaću več šta mi je činiti, ali, s obzirom na neke ovde smernice i zaključke koje sam na osnovu njih doneo, biće neko pasirano rešenje. :grin:
awacs
28-11-2012, 05:12 PM
previše mi je brz vizualni prikaz kada se rade naročito komplikovani prelazi, na primer.
Virtualni bubnjar, nalik na pravog (a koji, zapravo, to i jeste :shock:) često u isto vreme da više informacija nego što je realno moguće obraditi, ne mogu da ispratim, potrebno je isto to samo notu po notu, ili tri-četiri puta sporije. Razumeš? Kao kada učiš da sviraš gitaru. I Satrijani je do turbo-brzine stigao tako što je počeo sa stond-varijantama istih tih skala.
Pa... uvezeš MIDI patern u sekvencer, usporiš ga koliko hoćeš... malo gledaš u virtuelni bubanj, malo u kvadratiće u Drum Editoru... mada je dovoljno i ovo drugo. Ubrzo provališ da npr. crash činela najčešće svira zajedno sa kickom, ređe sa dobošem, skoro pa nikad sama... pa tako redom.
Takođe, kao što pomenuh, a što i Vrač kaže - analiziraš ritmove (za početak neke jednostavnije), trudiš se da "skineš" element po element... sve skapiraš. Uopšte nije toliko teško ukapirati, mnogo je teže (dobro i tačno) svirati. Srećom, ovo drugo ti nije potrebno.
Pozdrav,
Vasa
Bockie
28-11-2012, 07:03 PM
Danas je glupo i pevati onda, i svirati i snimati ...
Kome, zašto...??? Da te puštaju na iPhone..
Takva je i muzika danas...
I Tačka!
Rhino
28-11-2012, 07:22 PM
Iha.. Iphone zvuci bolje nego oni sat/radio speakers aparati 70tih 80tih :p
Salim se, al nije ni to daleko od istine :)
hofmann
20-12-2014, 03:40 PM
stvarno je ovaj forum jedna mudamas ekipa.
Covek je samo hteo da ga neko uputi na padovanje, a vi tu razvili teoriju zavere.
koga bre briga za bubnjare i Iphone i sta je muzika danas, i gde sve ovo ide, zasto svi lece svoje frustracije na ovom forumu.
eo druze uzmi vezbaj samo svaki dan bar 10 min ako ne mozes( ne stignes ) vise.
https://www.youtube.com/watch?v=oEpLD6vD43E&list=PL7BF4E8F5EA236162&index=1
jako je bitno za napredak da to radis svaki dan bez preskakanja
ako si iz bg-a i hoces da vezbamo zajedno javi se porukom
ProkDu
20-12-2014, 10:07 PM
Ne trebaju ti ni padovi. Mo?e i preko crno belih dirki a onda uzme? midi upise i izpreme?ta? dok ti ne zazvuči onako kako ti hoće?. Poma?e i poznavanje samog instrumenta kao i osećaj za toliko spominjani 'groove'. I iz nekoliko prolaza lejerovanjem kick pa snare pa hihat... Naslu?anost različitih bubnjara takođe poma?e (npr. Lars -> snare + crash cymbal). A mo?e? i da pusti? neki ritam koji ti se đasvi pa preko toga da 'kuca?' i pravi? iteracije. Poma?e i poznavanje različitih stilova muzike (funk akcenat: 1[boom] 2 3 4)... Neko moje iskustvo.
Ponavljanje je majka mudrosti (Repetitio mater studiorum est)...
P.S. Drum 'n' Bass akcenat je na snare-u 1 2 3 4, tako ga i DJ miksuje.
ProkDu
21-12-2014, 12:49 PM
Pa... uveze? MIDI patern u sekvencer, uspori? ga koliko hoće?... malo gleda? u virtuelni bubanj, malo u kvadratiće u Drum Editoru... mada je dovoljno i ovo drugo. Ubrzo provali? da npr. crash činela najče?će svira zajedno sa kickom, ređe sa dobo?em, skoro pa nikad sama... pa tako redom.
Takođe, kao ?to pomenuh, a ?to i Vrač ka?e - analizira? ritmove (za početak neke jednostavnije), trudi? se da "skine?" element po element... sve skapira?. Uop?te nije toliko te?ko ukapirati, mnogo je te?e (dobro i tačno) svirati. Srećom, ovo drugo ti nije potrebno.
Pozdrav,
Vasa
Ovo... je najbolje!!! Postoji milion midi fajlova na mre?i, neverovatno je kako se brzo vide neke stvari. Igrom slučaja sam imao priliku da vidim Leftfield-ov 'midi' za jednu pesmu i odu?evio se kad sam video npr. patern za ritam.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.