Log in

View Full Version : Gde postaviti slu?anje u ovom stanu i da li i?ta od tretmana?

waster
21-11-2012, 09:23 PM
Stan mi je vrlo nezgodno podeljen za rad sa zvukom ( po mom veoma skromnom poznavanju akustike prostora). Mozgam već nekoliko dana gde da postavim slušanje i da li mi u toj situaciji pomaže uopšte neki minimalan tretman : npr. neki cloud i nešto absorbera iza zvučnika) i recimo zvučnici na stalcima umesto na velikom stolu i praviti neki custom sto koji je ekonomičan što se tiče površine?

Evo plana stana: 12405

Pretpostavljam da mi to ne znači mnogo bez bas trapova ali ako stavim slušanje u dnevni boravak ( to je centralni deo na planu) , gde uopšte staviti trapove kad nema ( i teško je napraviti u datoj situaciji) konkretnih uglova kao u normalnoj pravougaonoj sobi. Vidi se na planu kako je taj centralni deo otvoren sa svih strana a generalno je i druga soba slaba sa simetrijom...

Gde je inače sve simetrija obavezna u odnosu na slušanje?
P.S

Ovaj prostor u obliku C je van stana... to je u stvari lift :D

boggy
21-11-2012, 09:51 PM
.........
Gde je inače sve simetrija obavezna u odnosu na slušanje?

Potrebna je simetija leve i desne strane u odnosu na slusaoca. Pri tom mora biti simetricno sve... zvucnici, zidovi, cak i njihov sastav. Levi zid od gipsa a desni noseci od cigli ... nisu simetrija.

Sad treba naci kompromis...

Prostorija D5, iako premalena, ima kakve takve elemente simetrije. zvucnike bi orijentisao prema prozoru, ali bih trazio najbolju poziciju za slusaoca i zvucnike, akustickim merenjima. A supljinu iza bih pregradio do potpunog pravougaonog preseka.
Tek posto pronadjes poziciju (zvucnici na stalcima, stola nema) mozemo pricati o nekom tretmanu.

P.S
Ovaj prostor u obliku C je van stana... to je u stvari lift :D
Svejedno, ni on nije zanimljiv

Centralni deo moze biti potencijalni "live" room za snimanje... samo bi trebalo imati neki tretman plafona

waster
21-11-2012, 10:24 PM
Ono što se ne vidi je da je u toj prostoriji (05) gledajući prema prozoru, od prozora pa do nešto manje od pola dužine desnog zida -taj zid uvučeniji prema paralelnom zidu za 16,5 cm... to je ujedno i tvrđi zid za razliku od ostatka te strane koji je neka šuplja pregrada... oseti se na kucanje u zid.

waster
21-11-2012, 10:31 PM
..i ako se pregrađuje zid moralo bi do vrata, znači do trenutne dužine tog desnog zida jer bi se inače blokirao prilaz kupatilu

EDIT: da, suvišan reply:) izvinjavam se:)

hteo sam da kažem, ne može se produžavati više od od toga, samo da se pregradi tačno tu gde se dobija pravougaonik-u odnosu na trenutno stanje :)

boggy
21-11-2012, 11:20 PM
Ono ?to se ne vidi je da je u toj prostoriji (05) gledajući prema prozoru, od prozora pa do ne?to manje od pola du?ine desnog zida -taj zid uvučeniji prema paralelnom zidu za 16,5 cm... to je ujedno i tvrđi zid za razliku od ostatka te strane koji je neka ?uplja pregrada... oseti se na kucanje u zid.

rekoh:
......................
Sad treba naci kompromis...
.............

waster
21-11-2012, 11:43 PM
OK. Dakle, bedroom studio it is:) Pregradio bih onda to, ali mislim da moram da ostavim krevet u toj sobi... ništa drugo još osim slušanja i sinta u tu sobu neću stavljati ali krevet moram nekako da uglavim, nadam se da je to OK.. krevet je bukva sa klasičnim dušekom od 140x200 i primetio sam da je dosta absorbovao "zvonjavu" od kada je ubačen u praznu sobu...

boggy
22-11-2012, 12:07 AM
OK. Dakle, bedroom studio it is:) Pregradio bih onda to, ali mislim da moram da ostavim krevet u toj sobi... ni?ta drugo jo? osim slu?anja i sinta u tu sobu neću stavljati ali krevet moram nekako da uglavim, nadam se da je to OK.. krevet je bukva sa klasičnim du?ekom od 140x200 i primetio sam da je dosta absorbovao "zvonjavu" od kada je ubačen u praznu sobu...
Ne, nije OK.
Ne preporucujem ti da spavas u prostoriji sa akustickim tretmanom, nikako. Organizuj spavanje na nekakvom rasklopivom trosedu u dnevnoj sobi... ili kako god drugacije...

U bedroom organizuj samo slusanje i tretman... ne spavanje.

waster
22-11-2012, 10:15 AM
Hvala i ovako kucano na ovim odgovorima:)

Trebalo bi da postavim neko slušanje da imam bar privremeno jer ću imati posla oko stana generalno pa me zanima i da li bi izbor sobe pao na tu 05 i u trenutnom stanju?

waster
25-11-2012, 01:59 AM
Centralni deo moze biti potencijalni "live" room za snimanje... samo bi trebalo imati neki tretman plafona

A da li bi onda bilo ok spavati u takvoj prostoriji zbog tog tretmana plafona i koja površina plafona bi se tretirala ( s obzirom da je taj centralni deo sastoji iz spojenih prostorija ( hodnih, dnrvni boravak sa trpezarijom) ?

boggy
25-11-2012, 07:08 AM
A da li bi onda bilo ok spavati u takvoj prostoriji zbog tog tretmana plafona i koja povr?ina plafona bi se tretirala ( s obzirom da je taj centralni deo sastoji iz spojenih prostorija ( hodnih, dnrvni boravak sa trpezarijom) ?
U pravu si, ne bi bilo ok spavati ako tretiras intenzivno plafon...

boggy
25-11-2012, 01:27 PM
U pravu si, ne bi bilo ok spavati ako tretiras intenzivno plafon...

ali ti niko ne brani da okacis ponegde debelu i cupavu tapiseriju na plafon... da bi smanjio flutter i reverberaciju na nominalni nivo, barem iznad 1000Hz.

waster
25-11-2012, 04:48 PM
OK... ja definitivno moram da imam stručnu pomoć i na lokaciji ( i bar još poneku reviziju), hoću da uložim nešto ali naravno ne uzalud, što generalno i sprečavate savetima na forumu... a s obzirom da je ovo poluprazan stan ... i već vučem neke poteze što se tiče rasporeda i nameštaja koje možda nije trebalo...
Najbitnije mi je sad da znam u kom smeru da krenem i da odluka bude konačna što se tiče rasporeda u stanu itd...

Jasno je da je ovo stan u kom živim pa se traži kompromis... razmišljao sam i čini mi se da ću da uradim to što ste mi preporučili: da pregradim onu šupljinu i da dobijem onu "konkretnu" sobu.

Gde bi išla vrata za tu novopečenu sobu? Od toga mi zavisi šta ću i gde ću što se tiče ovog centralnog-dnevnog boravka...

Da li bi moglo da se izvede npr. da vrata budu nasuprot vratima kupatila ( kupatilo je 03) , na već postojećem delu tog zida koji treba "dovršiti" pregrađivanjem... ? Ili bi morala biti na sredini tog zida?

I da li se očekuje da dobijem neke ljudske rezultate sa tretmanom za tu prostoriju? dakle dužina bi bila 3,74, širina 2,72 (kao što rekoh circa trećinom dužine je 2,72m umanjeno za16.5 cm... ) i plafon je oko 2,59.
Ako se nekako sredi režija za slušanje, pretpostavljam da to znači i da bi mogao da se snimi neki vokal npr. u njoj ili slično?

waster
26-11-2012, 11:58 PM
Moraću da se nadovezujem na svoje postove... :)

@ Boggy - kako ste mislili da se pregradi ta "rupa" u sobi? Da se sazida ili to može da se pretvori u neki bass trap? Razumem da bi u manjoj sobi (naročito bez tog dela) toliki bas absorber dosta koristio... jer nešto naslućujem da bi se inače morala smanjiti ta režija do neupotrebljivosti:) .. ali me buni ta potreba za simetrijom u vezi s tim bass trapom.

Kapiram da je to pravo mesto za trap.. "super ugao" :))) sad, razmišljam naglas a vi me ispravite ako grešim : OK je da se pregradi i služi kao bass trap s obzirom da je bas omnidirekcionih karakteristika i fizički veliki-velike talasne dužine pa je bez obzira na asimetriju koristan u ovom slučaju a da se površina te pregrade (koja je nastavak zida) prema prozorima i slušanju tretira na isti način kao i nastavak na tu pregradu ( koji je zid) tako da deluje na isti način -"simetrično" - što se tiče srednjih i visokih frekvencija ?
Jeste da je prostorija mala ali ipak ima skoro 6 metara ukupne dužine a pregradom bi se dobio bass trap od 2,1 x 1,54 m x 2.6 visine...

Dakle, može li se nešto napraviti tu?

Ništa osim slušanja (sa audio interfaceom i možda još jednim (eventualno 2) uređaja desktop formata koji bi mogli u stolu da stoje i syntha mi ne treba tu u prostoriji .. bilo bi lepo da pevač može da stane ispred ili iza da se ponekad nešto snimi...

boggy
27-11-2012, 08:35 AM
Moraću da se nadovezujem na svoje postove... :)

@ Boggy - kako ste mislili da se pregradi ta "rupa" u sobi? Da se sazida ili to mo?e da se pretvori u neki bass trap? Razumem da bi u manjoj sobi (naročito bez tog dela) toliki bas absorber dosta koristio... jer ne?to naslućujem da bi se inače morala smanjiti ta re?ija do neupotrebljivosti:) .. ali me buni ta potreba za simetrijom u vezi s tim bass trapom.

Ako bude bass trap u preostalom delu, neces moci da prolazis tuda. Ako imas mogucnosti zazidaj zid simetricno desnoj strani i stavi mala balkonska vrata na ulaz...

Kapiram da je to pravo mesto za trap.. "super ugao" :))) sad, razmi?ljam naglas a vi me ispravite ako gre?im : OK je da se pregradi i slu?i kao bass trap s obzirom da je bas omnidirekcionih karakteristika i fizički veliki-velike talasne du?ine pa je bez obzira na asimetriju koristan u ovom slučaju a da se povr?ina te pregrade (koja je nastavak zida) prema prozorima i slu?anju tretira na isti način kao i nastavak na tu pregradu ( koji je zid) tako da deluje na isti način -"simetrično" - ?to se tiče srednjih i visokih frekvencija ?

Bass trap jeste "omnidirekcionih karakteristika", ali tada soba nije... iako je bass najveci problem, preostali deo ce kasnije praviti problem zbog nesimetricnih refleksija.

Jeste da je prostorija mala ali ipak ima skoro 6 metara ukupne du?ine a pregradom bi se dobio bass trap od 2,1 x 1,54 m x 2.6 visine...

tu mozes da stavis racunar ili sta god ti pravi buku...

Dakle, mo?e li se ne?to napraviti tu?

da, "engine-room"

Ni?ta osim slu?anja (sa audio interfaceom i mo?da jo? jednim (eventualno 2) uređaja desktop formata koji bi mogli u stolu da stoje i syntha mi ne treba tu u prostoriji .. bilo bi lepo da pevač mo?e da stane ispred ili iza da se ponekad ne?to snimi...
mislim da ce to sve stati.

waster
27-11-2012, 11:57 AM
Ako bude bass trap u preostalom delu, neces moci da prolazis tuda. Ako imas mogucnosti zazidaj zid simetricno desnoj strani i stavi mala balkonska vrata na ulaz...

Bass trap jeste "omnidirekcionih karakteristika", ali tada soba nije... iako je bass najveci problem, preostali deo ce kasnije praviti problem zbog nesimetricnih refleksija.

Uh.. ovo sam i sam znao, izvinjavam se za glupa pitanja u 2:30 AM i?čekivajući čudo jer sam video da je neko savetovao bass trap u sličnoj situaciji :D .. Inače, mislim da nisam ba? previ?e nerealan, samo bih voleo da znam mo?e li se tu ne?to ljudski uraditi (naravno, ne savr?eno s obzirom na dimenzije) kad već ?rtvujem prostor samo za to , pretvaram trpezariju (deo gore levo spojen sa centralnim delom) u spavaću sobu i slično... jer znam da su mnogi savetovani da ne rade ni?ta.

To sam mislio kad sam pitao "Dakle, mo?e li su tu ne?to napravitu? " -mislio sam generalno, ne na svrhu te ?upljine.
To je meni.. zato postavljam glupa pitanja , u nadi da će ?upljina nekakko da "doprinese" dimenizijama :D Nije mi problem da se iskoristi taj deo nekako.

OK, to smo utvrdili.

Nisam samo razumeo, da li onda mogu ta vrata da se naprave na tom delu zida koji tek treba da se sazida ili treba da budu ba? na sredini ili kako?

Pretpostavljam da u prvom slučaju (da se naprave u tom "nastavku" zida -koji tek treba da se sazida) treba da budu mala i kreću "odmah" tu gde se nastavlja taj zid kako bi bilo mesta za neki bass trap u novostvorenom uglu?

... a taj prvi slučaj bi bio sigurno lak?i

waster
04-12-2012, 08:58 PM
OK, pričati o tretmanu tek kad se urade merenja... ali da bi merenja imala smisla treba da se prvo zazida šupljina ali i da se postave vrata.. zato su mi bitni detalji oko tih vrata i čisto neka predstava kako bi se to tretiralo s obzirom na ta vrata i prozore nasuprot vratima...
Inače, radijator je ispod prozora ali nije velike površine , širok je nekih 42 cm...

Ali, pre svega, da li bi ta balkonska vrata onda bila na samoj sredini tog zida (sredina u odnosu na celu tu dužinu posle zidanja) ?