View Full Version : Master sa Fatarovim dirkama?
fix3r
19-11-2012, 10:18 AM
Moze li mi neko preporuciti master sa kvalitetnom dirkom? Znam da je bilo tih pitanja ranije, ali nikako da dodjem do konkretnog odgovora.
USB je pozeljan, mada moze i stari dobri MIDI. Iskljucivo studio, ne mora da ima Live pogodnosti. "Igracke" u vidu raznih reglera, dugmica i kojecega mi nisu toliko bitne, ali dirka je vazna. 5 oktava je super, 4 je podnosljivo. Za referencu, ja obozavam dirke sa Kurzweil-a PC3K6 - Fatar TP9. Sint akcija i za mene idealna tezina (Emu X-board je, recimo, suvise tvrda). Pokusavam nesto slicno da nadjem u "suvom" izdanju, ali slaba vajda. Vecina proizvodjaca ne navodi nista sem sturog "semi-weighted keyboard" sto moze da znaci i svasta i nista, a treba vremena probati sve to (narocito u Londonu gde su sinti radnje razbacane po periferiji). Jedino sto znam za sigurno je da je Novation SL MKII serija sa Fatarovom dirkom, ali nisam probao, tako da ne mogu da poredim.
Druga opcija bi mozda bila Rolandova dirka. Nije nista specijalno, ali je svirljiva. Ako je neko probao A800 Pro, kakva je u poredjenju sa tipicnim Rolandovim sintom? Yamahina dirka sa Motif-a je vise nego odlicna, ali sumnjam da se to ugradjuje u bilo koji drugi manji model/master (a velikog Motifa ne zelim da uzimam).
Ako ne mogu da nadjem master tog tipa mogao bi i jeftiniji VA sint da prodje (probao Blofeld-a pre nekog vremena, veliki otpor dirki koliko se secam. M-Audio Venom je bio jos gori).
akordeonista
19-11-2012, 12:15 PM
Ne znam kakav je Novation SL MkII, treba ga probati. Kod nas ga reklamiraju kako ima odlicnu dirku! Moze da ti bude interesantno resenje kupovina neke starije Korgove klavijature, tipa M1, T3, O1/W, i3 ili i30. Na svim pomenutim modelima je odlicna dirka (Yamahina DX7 klavijatura) a vecina ih kosta manje nego recimo Novation SL MkII sa 5 oktava.
fix3r
19-11-2012, 12:30 PM
Da, razmisljao sam o starijim klavijaturama, ne treba mi sound ionako, ali su sve suvise teske i glomazne za na sto pred kompom (mada licno ne podnosim klavijaturu sa Korg N-serije).
U krajnjem slucaju, mozda nabavim i tako nesto (tipa onih matorih Roland Alpha Juno igrackica koje izgledaju prilicno lagane?). Nekako se i dalje nadam da neko, negde, pravi dobre mastere a da ne moram da jurim stare Rolande A serije i slicno.
mekonin
19-11-2012, 02:29 PM
Prave se i danas kvalitetni masteri, samo zavisi koliko para bi da izdvojis. Imas cak i "modularnu" varijantu:
http://www.doepfer.de/lmk4.htm
darkstar
19-11-2012, 05:12 PM
fix3r : Probaj Yamaha DX7 dirku. Za master - bolje i jeftinije neces naci.
mekonin
19-11-2012, 05:16 PM
fix3r : Probaj Yamaha DX7 dirku. Za master - bolje i jeftinije neces naci.
DX7 originalna verzija ima "velocity range" od 0 do 100, umesto do 127, sto bi svakako trebalo uzeti u obzir.
akordeonista
19-11-2012, 07:31 PM
Da, razmisljao sam o starijim klavijaturama, ne treba mi sound ionako, ali su sve suvise teske i glomazne za na sto pred kompom (mada licno ne podnosim klavijaturu sa Korg N-serije).
U krajnjem slucaju, mozda nabavim i tako nesto (tipa onih matorih Roland Alpha Juno igrackica koje izgledaju prilicno lagane?). Nekako se i dalje nadam da neko, negde, pravi dobre mastere a da ne moram da jurim stare Rolande A serije i slicno.
Nisam ni mislio na N seriju, na njoj koliko znam nije ista klavijatura kao na onim modelima koje sam spominjao! Istina je da su dosta teze sprave nego danasnji masteri ali je i kvalitet za toliko bolji! Inace, i stari Rolandi Juno Alpha i Alpha 2 nisu mnogo laki iako izgledaju maleni, i oni su radjeni kao i sve klavijature iz tih godina, imaju metalno kuciste, bolje dirke (po meni ne tako dobre kao pominjani Korgovi - M1, T3, 01/W, i30) nego danasnji Juno! Sto se dinamike tice, na Korgovima je DX7 dirka ali dinamika ide od 0 do 127 (bar na i30, kojeg sam davno imao). I30 je ujedno i najnoviji Korg (od pomenutih) sa tom dirkom.
Od novijih sprava mozes da potrazis neki Roland Juno Stage, ima 76 dirki koje koristi i Fantom. Polovan moze da se nadje relativno povoljno jer i nov ne kosta previse!
fix3r
19-11-2012, 09:34 PM
Nisam ni mislio na N seriju, na njoj koliko znam nije ista klavijatura kao na onim modelima koje sam spominjao! Istina je da su dosta teze sprave nego danasnji masteri ali je i kvalitet za toliko bolji! Inace, i stari Rolandi Juno Alpha i Alpha 2 nisu mnogo laki iako izgledaju maleni, i oni su radjeni kao i sve klavijature iz tih godina, imaju metalno kuciste, bolje dirke (po meni ne tako dobre kao pominjani Korgovi - M1, T3, 01/W, i30) nego danasnji Juno! Sto se dinamike tice, na Korgovima je DX7 dirka ali dinamika ide od 0 do 127 (bar na i30, kojeg sam davno imao). I30 je ujedno i najnoviji Korg (od pomenutih) sa tom dirkom.
Od novijih sprava mozes da potrazis neki Roland Juno Stage, ima 76 dirki koje koristi i Fantom. Polovan moze da se nadje relativno povoljno jer i nov ne kosta previse!
Da, u pravu si, pardon, tek sam video da N serija nije ukljucena nakon sto sam postovao. Doduse, mislio sam da je i-serija slicna. Svirao sam ja te stare Korgove (od M1, preko T3 itd.) i koliko se secam malo mi je suvise "duboka" bila njihova dirka. (Gledam po sopstvenoj tehnici - stvari koje sad mogu da odsviram na Kurzweil-u nije imalo pojma da odsviram tom brzinom na Korgovima pre x godina, iako sam nekada imao "brzu ruku" nego danas. Mozda i izmisljam sad, nemam pojma).
Malo sam vise gledao te novije Rolande. Recimo izbacili su ove male mastere nedavno: http://www.thomann.de/gb/roland_a_49_white.htm. Dzabe su, ali ako ima Fantomovu dirku mogao bih se navici na to. Fatara ovde ionako nigde ne mogu da nadjem. Zvucim k'o neka primadona pevaljka kojoj ne valja ni jedan mikrofon, ybga... :[ Moracu da odem do neke od demo radnji da probam nekoliko mastera, da ne izmisljam vise.
akordeonista
20-11-2012, 12:04 AM
Dirka od Fantoma je samo na Juno Stage-u! Ostale sprave iz iste serije nemaju ni blizu takvu dirku tako da sumnjam da su je stavili na neki master! Jesi li probao njihovu A seriju (A300, 500 i 800)? Ne znam kakva je dirka na njima, ako budes imao priliku da ih isprobas javi utiske, bas me interesuje kakve su?
wladymeer
20-11-2012, 06:55 PM
Ako ne mogu da nadjem master tog tipa mogao bi i jeftiniji VA sint da prodje (probao Blofeld-a pre nekog vremena, veliki otpor dirki koliko se secam.
Za referencu, ja obozavam dirke sa Kurzweil-a PC3K6 - Fatar TP9.
Blofeld i PC361/PC3K6 imaju istu dirku - lično proverio i prijatno se iznenadio s obzirom da je VA u pitanju :)
Nisam isprobao Novation SL MKII ali imam X-Station 61 i mogu reći da je jako fin kontroler - pošto ima aftertouch, verujem da SL ima 99% ima iste dirke.
tajsam
21-11-2012, 03:15 AM
Moze li mi neko preporuciti master sa kvalitetnom dirkom? Znam da je bilo tih pitanja ranije, ali nikako da dodjem do konkretnog odgovora.
USB je pozeljan, mada moze i stari dobri MIDI. Iskljucivo studio, ne mora da ima Live pogodnosti. "Igracke" u vidu raznih reglera, dugmica i kojecega mi nisu toliko bitne, ali dirka je vazna. 5 oktava je super, 4 je podnosljivo. Za referencu, ja obozavam dirke sa Kurzweil-a PC3K6 - Fatar TP9. Sint akcija i za mene idealna tezina (Emu X-board je, recimo, suvise tvrda). Pokusavam nesto slicno da nadjem u "suvom" izdanju, ali slaba vajda. Vecina proizvodjaca ne navodi nista sem sturog "semi-weighted keyboard" sto moze da znaci i svasta i nista, a treba vremena probati sve to (narocito u Londonu gde su sinti radnje razbacane po periferiji). Jedino sto znam za sigurno je da je Novation SL MKII serija sa Fatarovom dirkom, ali nisam probao, tako da ne mogu da poredim.
Druga opcija bi mozda bila Rolandova dirka. Nije nista specijalno, ali je svirljiva. Ako je neko probao A800 Pro, kakva je u poredjenju sa tipicnim Rolandovim sintom? Yamahina dirka sa Motif-a je vise nego odlicna, ali sumnjam da se to ugradjuje u bilo koji drugi manji model/master (a velikog Motifa ne zelim da uzimam).
Ako ne mogu da nadjem master tog tipa mogao bi i jeftiniji VA sint da prodje (probao Blofeld-a pre nekog vremena, veliki otpor dirki koliko se secam. M-Audio Venom je bio jos gori).
fatar studiologic cijena je oko 400-500e
fix3r
21-11-2012, 09:43 AM
Blofeld i PC361/PC3K6 imaju istu dirku - lično proverio i prijatno se iznenadio s obzirom da je VA u pitanju :)
E, ovo se zove prava vest za dobro jutro! Ako je tacno onda je potraga za masterom zavrsena! Ja sam Blofeld probao pre nego sam zemio Kurzweil i cinio mi se prilicno tvrdim, verovatno sam se naknadno navikao na Kurzweil dirku. A jos jedan VA nikad nije za bacanje.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.