View Full Version : Armin van Buren
DaBear
18-11-2012, 01:14 PM
..kaze momak, pricajuci iz njegovog (novog) studija..."Mislim da 99% ljudi koji danas prave studio, prave gresku misleci da je oprema (hardware) sve!
Kad smo pravili ovaj studio, hteli smo da slusanje, zvucnici i akustika budu perfektni - sve ostalo vise nije vazno!
DAW i software su sve sto vam je potrebno..
Mi smo sve pare potrosili na sobu, praveci je od "nule" (od pocetka) da bude sto udobnija za rad.."
lepo kaze...:D
PS - dalje u tekstu kaze: "sve sto vam treba u studiju su dobri monitori, dobra akustika i dovod svezek kiseonika !!" hehehe..
mikron
18-11-2012, 01:44 PM
Jos kad bi sva muzika bila dance :rolleyes:
... iako se bavim sa akustikom, svejedno je odličan HW dobra nalo?ba.
Sa mnogima iskusnima toncima kad razgovaram ka?u da ne mogu napraviti takvu 3D sliku samo sa plug-inima a i sa HW potro?e manje vremena da dobiju ?eljeno. Jeste da ne treba tone sprava kao kod nekih a i "pravi" HW na dugi rok dr?i i cenu, ponekad i dobije na ceni.
A i razlika je kakva muzika se pravi da.
Arthur
18-11-2012, 03:14 PM
i svakako je dobro slušanje uvek prva stvar koju treba juriti...
boggy
18-11-2012, 03:25 PM
Nije u pitanju koja je muzika u pitanju, nego kakav je danas posao muzicka produkcija. Odlicno akusticki sredjen studio sa vrhunskim monitoringom + DAW je realno i danas dovoljan za vrhunsku produkciju bilo cega, s obzirom na prosecnu mogucu zaradu od iste te produkcije. S druge strane, DAW-ITB produkcija je vec toliko slicna hardverskoj produkciji, i iz dana u dan postaje sve bolja, tako da se, opet s obzirom na stanje muzickog business-a, ne isplati bilo sta drugo kupovati... nema kupaca za to.
Covek je samo hteo da demonstrira (na svom primeru) da je izbor vrhunske akustike + monitoring + DAW (bez vrhunskog hardvera) bolji kompromis od vrhunskog hardvera bez akustike, iako je u vreme krize muzickog posla, upravo to drugo najcesci izbor novih vlasnika studija, s obzirom da se vrhunska akustika teze prodaje "polovna", od vrhunskog hardvera... ako sto god krene "po zlu" i vlasnik se preorijentise na prodavnicu obuce.
Imali smo vec dosta diskusija na temu sta je vaznije, akustika ili hardver... i tu su misljenja podeljena... jedino je sigurno, da onaj ko nikada nije radio na vrhunskom hardveru u vrhunskoj akustici NE MOZE da zna (cuje!) sta taj hardver, zapravo, radi u sobi koja nema nikakav akusticki tretman, zbog ekstremnog maskiranja svih (prilicno diskretnih) detalja koje taj hardver unosi u zvuk, "paklom" nedampovanih interferencija sobe.
Bitch
18-11-2012, 04:51 PM
Imali smo vec dosta diskusija na temu sta je vaznije, akustika ili hardver... i tu su misljenja podeljena... jedino je sigurno, da onaj ko nikada nije radio na vrhunskom hardveru u vrhunskoj akustici NE MOZE da zna (cuje!) sta taj hardver, zapravo, radi u sobi koja nema nikakav akusticki tretman, zbog ekstremnog maskiranja svih (prilicno diskretnih) detalja koje taj hardver unosi u zvuk, "paklom" nedampovanih interferencija sobe.
word. :)
DaBear
18-11-2012, 05:01 PM
nije sve dance ali je skoro sve pop ! (a pop se 90% radi ITB :D)
evo skoro se i Steve Mac (poznati dance producer) resio svoje MCI mixete i presao na ITB..(njega su "hardware die-hards" stavljali za primer..ali i on se smorio od OTB / miksete i takvog nacina rada..)
Plugovi mnogo bolje rade (i bolje se cuje sta rade) u pravoj sobi sa dobrim slusanjem!!:D:D
@ Boggie - :mase:
awacs
18-11-2012, 05:46 PM
onaj ko nikada nije radio na vrhunskom hardveru u vrhunskoj akustici NE MOZE da zna (cuje!) sta taj hardver, zapravo, radi u sobi koja nema nikakav akusticki tretman, zbog ekstremnog maskiranja svih (prilicno diskretnih) detalja koje taj hardver unosi u zvuk
Sve tako, ali ja uvek moram malo da dosolim (a mo?da i presolim):
Nije va?no da li je hardver ili softver, va?no je da postoje uslovi u kojima se čuje ikakva razlika između +0,5dB i +4,0dB na bilo kojoj čujnoj frekvenciji.
Kad bismo svi bili po?teni prema sebi samima verovatno bismo priznali svima ostalima da gomilu stvari ne čujemo nego verujemo onome ?to pi?e na ekranu, pa malo verujemo hardveru ili softveru sa lepim potpisom, pa onda sve gurnemo kroz neki Ultra?abanajzer da to sve "zazvuči kako treba i zasvira zajedno"... bar ja to tako radim u poslednje vreme... Kao i svi ostali, uostalom...
Pozdrav,
Vasa
mikron
18-11-2012, 05:48 PM
Nije u pitanju koja je muzika u pitanju, nego kakav je danas posao muzicka produkcija.
Nemas pojma sta govorim. Kad se budes bavio ovim poslom onda ces znati.
Do tada radi ono sto znas
Ovo pricam u najboljoj nameri.
mikron
18-11-2012, 05:50 PM
nije sve dance ali je skoro sve pop ! (a pop se 90% radi ITB :D)
evo skoro se i Steve Mac (poznati dance producer) resio svoje MCI mixete i presao na ITB..(njega su "hardware die-hards" stavljali za primer..ali i on se smorio od OTB / miksete i takvog nacina rada..)
Plugovi mnogo bolje rade (i bolje se cuje sta rade) u pravoj sobi sa dobrim slusanjem!!:D:D
@ Boggie - :mase:
To je kao kad bi ljudi koji prate Grand rekli da samo narodnjaci postoje. Aaajde molim te.
Da te vidim da uradis postenu Foo Fighters produkciju ITB
Hollywood
18-11-2012, 06:22 PM
..kaze momak, pricajuci iz njegovog (novog) studija..."Mislim da 99% ljudi koji danas prave studio, prave gresku misleci da je oprema (hardware) sve!
Kad smo pravili ovaj studio, hteli smo da slusanje, zvucnici i akustika budu perfektni - sve ostalo vise nije vazno!
DAW i software su sve sto vam je potrebno..
Mi smo sve pare potrosili na sobu, praveci je od "nule" (od pocetka) da bude sto udobnija za rad.."
lepo kaze...:D
PS - dalje u tekstu kaze: "sve sto vam treba u studiju su dobri monitori, dobra akustika i dovod svezek kiseonika !!" hehehe..
To kaze covek koji nikada nije napravio ni jednu svoju stvar. On samo sedi u studiju, kod nekog drugog (Feri Korsten i slicni) i govori sta mu se svidja, a sta ne. Tako da uz sav respekt koji imam prema njemu zaista nije realno uzimati njegovo misljenje kao kompetentno. Taj studio koristi za snimanje radio emisije i za snimanje mixeva sto je opet glupo jer mix i radio mozes snimis i na gajbi. Ali dobro, ima se moze se, pa sto da ne.
Moj komentar se ne odnosi na kvalitet prostorije i tu se potpuno slazem sa svima. Najbitnije je slusanje. U zavisnosti kakvu muziku pravis zavisi sta ces koristiti i sta ti treba, Arminova muzika moze da se radi full ITB kao i ostatak trenutno popularne pop muzike i tu se skroz slazem da je daw dovoljan.
Ako cemo da se potkacimo price oko Itb/Otb moje iskustvo je da ima razlike i to mnogo. Ja sam presao iz ITB na hibrid Itb/Otb i bas mislim da se mnogo brze dolazi do rezultata koriscenjem Otb sprava posebno compresora i EQ. Ima nekih sprava koje jos nisu uspeli da spakuju u plugin mada verujem da ce se i to desiti vrlo brzo.
mikron
18-11-2012, 06:27 PM
@Hollywood
Apsolutno se slazem, od reci do reci. Bravo
awacs
18-11-2012, 07:05 PM
Ako misli? na Wasting Light, ono ?to je po?teno u toj produkciji je workflow. To da li će ne?to da krlja i galami kroz hardverski kompresor ili kroz VST/AU/RTAS plugin je ?vaka za ludaka. Mislim, da se ne la?emo. A mo?emo i da se la?emo, ute?nije je...
Kao ?to je Hollywood napisao, br?e se dolazi do rezultata kad ima? hardverske sprave... mada ja tu brzinu vi?e pripisujem ergonomiji i ograničenjima tih sprava nego bilo čemu drugom. Moj par gaća.
Pozdrav,
Vasa
mikron
18-11-2012, 07:17 PM
Ako misli? na Wasting Light, ono ?to je po?teno u toj produkciji je workflow. To da li ?e ne?to da krlja i galami kroz hardverski kompresor ili kroz VST/AU/RTAS plugin je ?vaka za ludaka. Mislim, da se ne la?emo. A mo?emo i da se la?emo, ute?nije je...
Pre nego sto podelis zvacke mentalno problematicnim ljudima, probaj .... pa ces videti.
Znam da VST ovi rade, i sam ih koristim, neki cak i bolje od raznog hardvera ... ali za edm muziku, filmsku muziku i sl. Pravi rock je i dalje moguce dobiti sa vst ovima samo za Srpsku produkciju
mikron
18-11-2012, 07:19 PM
Uostalom, probaj i novi Soundgarden (bilo skoro pomenuto) probaj i to sa plaginovima u kompu.
Da se razumemo, ja bih najvise na svetu voleo kad bi plagovi radili sve. Gde ces bolje?
Everbeatz
18-11-2012, 07:21 PM
Sve tako, ali ja uvek moram malo da dosolim (a mo?da i presolim):
Nije va?no da li je hardver ili softver, va?no je da postoje uslovi u kojima se čuje ikakva razlika između +0,5dB i +4,0dB na bilo kojoj čujnoj frekvenciji.
Kad bismo svi bili po?teni prema sebi samima verovatno bismo priznali svima ostalima da gomilu stvari ne čujemo nego verujemo onome ?to pi?e na ekranu, pa malo verujemo hardveru ili softveru sa lepim potpisom, pa onda sve gurnemo kroz neki Ultra?abanajzer da to sve "zazvuči kako treba i zasvira zajedno"... bar ja to tako radim u poslednje vreme... Kao i svi ostali, uostalom...
Pozdrav,
Vasa
Meni je dobar onaj Tchad Blake citat - "If I have to A/B more than two times to hear the difference, I loose interest in that difference"
To je kao kad bi ljudi koji prate Grand rekli da samo narodnjaci postoje. Aaajde molim te.
Produkciju? Ili mix?
Analog i digital su toliko povezani ovih dana da je krajnje dogmatski posmatrati ih odvojeno u VS smislu.
Inace, poenta zadnjeg Foo albuma nije u tome da 'analog rulez', nego da se pokaze da je moguce odraditi ne-genericki rock album u smislu svirke
mikron
18-11-2012, 07:25 PM
Produkciju? Ili mix?
mix
Analog i digital su toliko povezani ovih dana da je krajnje dogmatski posmatrati ih odvojeno u VS smislu.
Inace, poenta zadnjeg Foo albuma nije u tome da 'analog rulez', nego da se pokaze da je moguce odraditi ne-genericki rock album u smislu svirke
Jesu, nego je smesno reci da se SVE moze uraditi na laptopu samo ako imas slusanje. Moze da se uradi, ali ne na top nivou. Kao kad je DaBear pokusao da imitira Skrillex a skroz na kompu. Sve kao do jaja .... ali nije do jaja :rolleyes:
mikron
18-11-2012, 07:27 PM
Meni je dobar onaj Tchad Blake citat - "If I have to A/B more than two times to hear the difference, I loose interest in that difference"
Nije sve u uporedjivanju. Uzmi na primer Rhodes VST bilo koji i pravi rhodes. Razlika je kao izmedju vst stratokastera i pravog.
Al opet kad pocetnik odsvira c dur na jednom i na drugom , razlike skoro da nema. Kad vidis kad majstor sedne za rhodesa, onda ti sve bude jasno.
Nije sve u jednom testu
boggy
18-11-2012, 07:30 PM
Nemas pojma sta govorim. Kad se budes bavio ovim poslom onda ces znati.
Do tada radi ono sto znas
Ovo pricam u najboljoj nameri.
Ovo je javni forum, te bi bilo mudrije da argumentujes to o cemu govoris, o cemu ja "nemam pojma"... Tako ces mozda jos nekoga ovde "prosvetliti"
Sent from my ST18i
Everbeatz
18-11-2012, 07:31 PM
mix
Mix je moguce odraditi ITB - daleko od toga da se rock ne radi na taj nacin. Ne mixa samo CLA, TLA i AW rock. Iskreno, naslusao sam se 'analog rock mixeve' koji su za k, kao i ITB koji kidaju - raskrsti vise s tim da je oprema ono sto mixa. Ne mixa SSL i komp nego covek, jel to tesko shvatiti?. Monitoring je najbitnija karika jer cujes sta radis sa vise ili manje preciznosti, a o razlikama procitaj Tchad Blake citat..
Jesu, nego je smesno reci da se SVE moze uraditi na laptopu samo ako imas slusanje. Moze da se uradi, ali ne na top nivou. Kao kad je DaBear pokusao da imitira Skrillex a skroz na kompu. Sve kao do jaja .... ali nije do jaja :rolleyes:
Mislis da to sto nije ub'o Skrillex sound je zbog toga sto je koristio laptop/itb?
mikron
18-11-2012, 07:32 PM
Ovo je javni forum, te bi bilo mudrije da argumentujes to o cemu govoris, o cemu ja "nemam pojma"...
Sent from my ST18i
Nemas pojma o miksanju. Ti si akusticar i elektronicar.
mikron
18-11-2012, 07:35 PM
Mix je moguce odraditi ITB - daleko od toga da se rock ne radi na taj nacin. Ne mixa samo CLA, TLA i AW rock. Iskreno, naslusao sam se 'analog rock mixeve' koji su za k, kao i ITB koji kidaju - raskrsti vise s tim da je oprema ono sto mixa. Ne mixa SSL i komp nego covek, jel to tesko shvatiti?. Monitoring je najbitnija karika jer cujes sta radis sa vise ili manje preciznosti, a o razlikama procitaj Tchad Blake citat..
Ne delim misljenje. Mislim da je to jedan od pristupa. Nista ti ne vredi da ti slusanje ubija kad je pravih Fifista 0.1%
Poslusah takodje ljude koji sabijaju mikseve u katastrofalnim akustickim uslovima. Vazno je i jedno i drugo.
Mislis da to sto nije ub'o Skrillex sound je zbog toga sto je koristio laptop/itb?
Aspofakinlutli
Ne mixa SSL i komp nego covek, jel to tesko shvatiti?.
Pricam pod pretpostavkom da covek nije problem. Postoje stvari koje se mogu odraditi na laptopu( edm ... ) postoje stvari koje mogu da se urade na laptopu ( rock ... ) ali ne tako dobro
awacs
18-11-2012, 07:42 PM
Pravi rock je i dalje moguce dobiti sa vst ovima samo za Srpsku produkciju
Taj "pravi rock" se snima instrumentima koji prolaze kroz mikrofone i preampove, sviraju ga neki ljudi... nekoliko puta, dok ne "ubodu feeling"... i te stvari su po svojoj definiciji "analogne" i "hardverske".
Po mom mišljenju, te tri stavke (čovek, mikrofon, preamp) su dovoljne da se nešto nazove "hardverskim OTB radom". I za mene je to smisao "produkcije". To da li će posle neki miksadžija da tura instrumente kroz oluk ili kroz VST je potpuno svejedno. IMHO, jelda.
Pozdrav,
Vasa
mikron
18-11-2012, 07:44 PM
Taj "pravi rock" se snima instrumentima koji prolaze kroz mikrofone i preampove, sviraju ga neki ljudi... nekoliko puta, dok ne "ubodu feeling"... i te stvari su po svojoj definiciji "analogne" i "hardverske". Po mom mi?ljenju, te tri stavke su dovoljne da se ne?to nazove "hardverskim OTB radom". I za mene je to smisao "produkcije". To da li ?e posle neki miksad?ija da tura instrumente kroz oluk ili kroz VST je potpuno svejedno. IMHO, jelda.
Pozdrav,
Vasa
Skoro pa da. Jedina razlika je u tome sto kad paralelno stegnes taj glas pravom 1176 ticom, pojavi ti se osmeh na licu :)
Uostalom sta ja znam :) Ja sam samo akusticar :)
Nego, okacih vam Sasku Jankovic .... podrzite devojku ako se vec bavite muzikom
awacs
18-11-2012, 07:47 PM
Skoro pa da. Jedina razlika je u tome sto kad paralelno stegnes taj glas pravom 1176 ticom, pojavi ti se osmeh na licu :)
Meni se pojavi osmeh na licu kad čujem nekoga kako dobro peva. Jedina stvar koju očekujem od miksa je da mi ne skine taj osmeh sa lica.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Što se tiče Saške Janković (Đelem, đelem) - FENOMENALNO bi pevala kad ne bi samu sebe terala da glumi pevačicu.
Everbeatz
18-11-2012, 07:51 PM
Meni se pojavi osmeh na licu kad čujem nekoga kako dobro peva. Jedina stvar koju očekujem od miksa je da mi ne skine taj osmeh sa lica.
Pozdrav,
Vasa
plus 'iljadu Vaso! ...i svira, da dodam..
To je onaj faktor koji se uglavnom previdi/preskace/itd, pa ce onda SSL i zidovi outboarda da rese stvar - bar je to ta dogma, more gear!:)
DaBear
18-11-2012, 07:54 PM
Ima i to rade ljudi (koji znaju) ..ja ne znam..nije moja muzika.
Sve moze, kad znas...
drugo - procitaj moj post opet..rekao sam 90% muzike - u ovih 10% spada "ziva" muzika.. ok?
a evo, procitah i sve izmedju...opet prezvakavanje ITB / OTB...moze - nemoze... KOGA ZABOLE K***A za TO?? Ako tebi radi tako - navali brate, kidaj, cepaj, miksaj, izdaj muziku, obori svet na noge sa OTB i Rhodesom ili cime vec..??
Kad predjes puno kilometara u muzici i pravoj industriji..skapiraces da je dobar pevac ili svirac i (NAJVAZNIJE) P E S M A - vaznija od svega.
Nemogu da se smaram i slusam / citam opet ovakve diskusije///
Sto se tice "mog Skrillex-a' (??) nikad nije bila ideja da se uradi sound-a-like !!
Ideja je bila da se uradi remiks pesme u dubstep fazonu, inspirisano njegovim zvukom... Niti mi je taj sound (tad) bio poznat, niti sam uopste u tom fazonu, itd..probao sam da vidim koliko brzo tako nesto moze da se dobije...i ispalo je sasvim OK, ja mislim. Pogotovo sto sam 90% vremena radio na sluskama...
(da me nebi ubili komsije!!)
I na kraju ..daj postavi nesto..bilo sta da vidimo malo kako ti to miksas..? eh?
PS2 -
mikron
18-11-2012, 07:59 PM
Sve moze, kad znas...
drugo - procitaj moj post opet..rekao sam 90% muzike - u ovih 10% spada "ziva" muzika.. ok?
Nije ok. Nije 90% dance. Mozda jeste 90% tvog muzickog interesovanja.
I nije ceo svet UK. Pogledaj sta se slusa u Spaniji i Italiji. Ili sta se slusa u Rusiji,Turskoj i Kini.
mikron
18-11-2012, 08:00 PM
Meni se pojavi osmeh na licu kad ?ujem nekoga kako dobro peva. Jedina stvar koju o?ekujem od miksa je da mi ne skine taj osmeh sa lica.
Slazem se. Zato cu i ponoviti. Za neke muzike plagovi su upravo downhill pravac. Za neke nisu.
mikron
18-11-2012, 08:01 PM
P.S. ?to se ti?e Sa?ke Jankovi? (?elem, ?elem) - FENOMENALNO bi pevala kad ne bi samu sebe terala da glumi peva?icu.
Ako te ne mrzi, objasni sta si mislio. Vidim i ja nesto u tom pravcu, posebno zato sto mislim da postoji razlog zasto vec nije popularna, a ima je ... nije da je nema
awacs
18-11-2012, 08:11 PM
i svira, da dodam..
Ma ja sam i pričao o sviranju, a @mikron pomenuo pevanje, pa se ja nadovezao. :) Ali sve je to isto, na kraju krajeva. Kod "izvođačke muzike" miksa se ono ?to je neko odsvirao i otpevao OTB. Osim kad se pribegne trigerovanju i kvantizaciji bubnja, Elastic audiu, Melodyneu itd... naravno, hehe :)
Pozdrav,
Vasa
DaBear
18-11-2012, 08:13 PM
Nije ok. Nije 90% dance. Mozda jeste 90% tvog muzickog interesovanja.
I nije ceo svet UK. Pogledaj sta se slusa u Spaniji i Italiji. Ili sta se slusa u Rusiji,Turskoj i Kini.
Opet nisi pazljivo procitao..rekao sam 90% POP muzike u svetu (tu su i Turska i Rusija i Spanija...i Kina...ostali...po svetu..tom..da..) eehmm...
mikron
18-11-2012, 08:17 PM
Sve moze, kad znas...
a evo, procitah i sve izmedju...opet prezvakavanje ITB / OTB...moze - nemoze... KOGA ZABOLE K***A za TO?? Ako tebi radi tako - navali brate, kidaj, cepaj, miksaj, izdaj muziku, obori svet na noge sa OTB i Rhodesom ili cime vec..??
Zabole svakog ko se bavi profesionalno poslom. I te kako ga zabole.
Kad predjes puno kilometara u muzici i pravoj industriji..skapiraces da je dobar pevac ili svirac i (NAJVAZNIJE) P E S M A - vaznija od svega.
Jos sam mlad ima za mene vremena. A ako je Saska dobar pevac, zasto 7 godina cuci bez medijske paznje? Mislim da je tu potrebno jos par nekih faktora :)
Saska Jankovic vs Shvatasa Bukvalac. Tema za diplomski rad.
Nemogu da se smaram i slusam / citam opet ovakve diskusije///
Nemoj da citas. Ne mogu se pise nezajedno
I na kraju ..daj postavi nesto..bilo sta da vidimo malo kako ti to miksas..? eh?
PS2 -
Miksam-ubijam !!! :wink:
mikron
18-11-2012, 08:19 PM
Opet nisi pazljivo procitao..rekao sam 90% POP muzike u svetu (tu su i Turska i Rusija i Spanija...i Kina...ostali...po svetu..tom..da..) eehmm...
Aaaaa ti mislis da je 90% elektronike u pop muzici ? Ja sam mislio da kazes da je pop muzika 90% muzike. Izvini, moja greska
spartakus
18-11-2012, 08:34 PM
e sta je bese tema...
DaBear
18-11-2012, 08:37 PM
:banghead::banghead:
kao sto sam mislio..jos jedan koji sve zna...:confused:
I rest my case ..sto bi rekli
mikron
18-11-2012, 08:48 PM
:banghead::banghead:
kao sto sam mislio..jos jedan koji sve zna...:confused:
I rest my case ..sto bi rekli
Lepo si rekao JOS jedan :)
I rest mine :)
boggy
18-11-2012, 08:50 PM
Nemas pojma o miksanju. Ti si akusticar i elektronicar.
Argument?
Da te potsetim, napisao sam ovo:
Nije u pitanju koja je muzika u pitanju, nego kakav je danas posao muzicka produkcija. Odlicno akusticki sredjen studio sa vrhunskim monitoringom + DAW je realno i danas dovoljan za vrhunsku produkciju bilo cega, s obzirom na prosecnu mogucu zaradu od iste te produkcije. S druge strane, DAW-ITB produkcija je vec toliko slicna hardverskoj produkciji, i iz dana u dan postaje sve bolja, tako da se, opet s obzirom na stanje muzickog business-a, ne isplati bilo sta drugo kupovati... nema kupaca za to.
Covek je samo hteo da demonstrira (na svom primeru) da je izbor vrhunske akustike + monitoring + DAW (bez vrhunskog hardvera) bolji kompromis od vrhunskog hardvera bez akustike, iako je u vreme krize muzickog posla, upravo to drugo najcesci izbor novih vlasnika studija, s obzirom da se vrhunska akustika teze prodaje "polovna", od vrhunskog hardvera... ako sto god krene "po zlu" i vlasnik se preorijentise na prodavnicu obuce.
A ti si rekao da nemam pojma o miksanju, mozes li da mi objasnis gde sam konkretno pogresio?
awacs
18-11-2012, 08:52 PM
Paj' sad ovo:
http://www.ask.com/answers/248242341/is-the-iphone-4-better-than-iphone-5?qsrc=4034
Pozdrav,
Vasa
mikron
18-11-2012, 09:06 PM
Argument?
Da te potsetim, napisao sam ovo:
A ti si rekao da nemam pojma o miksanju, mozes li da mi objasnis gde sam konkretno pogresio?
Ja u klin ti u plocu ?
Znas li nesto o miksanju ?
boggy
18-11-2012, 09:25 PM
Ja u klin ti u plocu ?
Znas li nesto o miksanju ?
Ne govorim o mom znanju miksanja ako si uopste procitao sta sam napisao.
Evo, ovo se zove argument:
Imao sam dva klijenta koji nikada u zivotu nisu culi (hardverski) Manley Massive Passive ali su ih kupili zbog toga sto su hvaljeni na forumima. Kada su ih ukljucili u svojim prostorima koji NISU bili do tada sredjeni (oba pogresno ili nimalo), nisu mogli da ustanove (na sluh) sta je u Manley MP toliko specijalno i sta ga to razlikuje od obicnog ekvilajzera. Posto su sredili slusanje i akustiku, veoma lako su ustanovili sta je to toliko "specijalno" u njemu.
Moji zakljucci (ako smem, prosta logika):
- I u nesredjenom prostoru skupa sprava radi odlicno, ali ljudi, koji do tada nikada nisu culi efekte doticne sprave, ne mogu da cuju sta ta sprava, zapravo, radi.
- Ako mikser efendija ne moze da cuje sta neka sprava radi, ne moze ni da upravlja njenim uticajem, pogotovo ne kreativno.
- Ako je mikser efendija izvezban, te unapred zna sta da slusa ("cheka") kod skupe sprave i maskiranje mu definitivno u tome ne smeta, onda moze da radi i u nesredjenom prostoru, pa cak i samo "na slusalice", posto je uvezban.
- Mikser efendija koji nikada nije radio sa skupom hardverskom spravom, niti zna koji su joj uticaji, pa samim tim ne zna ni kako da je kreativno upotrebi, a zbog haosa u sobi, ne moze to ni da nauci, i dalje moze drzati spravu u reku i hvaliti se da je ima, pod uslovom da njegovi klijenti ne znaju da mu ne sluzi skoro pa nicemu.
Kao sto mozes da primetis, ovi zakljucci poticu od mog iskustva u mom poslu i nemaju nikakve veze sa mojim znanjem miksanja, u smislu da ja tu sam nesto pokusavam, da smiksam... Boze pomozi... :rolleyes:
Tako da..... pokusaj da ne zamenjujes teze. :)
Kao sto rekoh.... imali smo dosta ovakvih "diskusija"... i trend je jasan... ITB + Akustika se siri kao princip.. i sve je cesce... barem za one koji ne mogu da prestanu da se bave produkcijom i da sutra prodaju cipele.. pa im investicije u "nekretnine", tipa akusticki tretman, sigurno ne odgovaraju, jer ni sami nisu sigurni sta ce raditi u zivotu. A kada se nema dovoljno za SVE, onda se pravi kompromis. S tim sto je skupi hardver, u bilo kakvoj sobi, pogresan, prema argumentima koje sam, sada detaljnije, napisao gore.
Bockie
19-11-2012, 01:02 AM
Boggy, što se pališ na provokacije?
Što se uopšte trudiš za trolladžiju?
Ko je uopšte da pita bilo šta?
Koji rad potvrđuje pravo da to pita, a sve i da postoji takav rad, ponašanjem ne zaslužuje nikakvu pažnjiu...!
Neka samo troluje... Polako...:wink:
Arthur
19-11-2012, 01:28 AM
nije ovo klasičan troll, a mislim i da sam konačno skontao ko je. Enivej, osim par oštrih zaokreta u komunikaciji, za sada ne vidim ništa za osudu, čovek je postavio par dobrih pitanja i dao par dobrih komentara. Jedna ipak sasvim pristojna diskusija. Čak je i bogi dao dosta kvalitetan odgovor IMHO. Mnogo konstruktivnija "debata" od nekih, koji su se ovde vidim uspešno suzdržali, što toplo pozdravljam ;)
mikron
19-11-2012, 03:10 PM
Ne govorim o mom znanju miksanja ako si uopste procitao sta sam napisao.
Razumem da ne govoris , ne bi imalo smisla da govoris zar ne ?
Evo, ovo se zove argument:
Onda tebi nije jasno sta je zapravo argument. Objasnjenje sledi ...
Imao sam dva klijenta koji nikada u zivotu nisu culi (hardverski) Manley Massive Passive ali su ih kupili zbog toga sto su hvaljeni na forumima. Kada su ih ukljucili u svojim prostorima koji NISU bili do tada sredjeni (oba pogresno ili nimalo), nisu mogli da ustanove (na sluh) sta je u Manley MP toliko specijalno i sta ga to razlikuje od obicnog ekvilajzera. Posto su sredili slusanje i akustiku, veoma lako su ustanovili sta je to toliko "specijalno" u njemu.
To zapravo nije argument vec prenosis iskustva drugih koje sam ne mozes da razumes zbog toga sto nikad nisi miksao. Uvek mi je bila draga analogija sexa gde ti neka dvojica objasne njihova seksualna iskustva i dozivljaje istih i sad ti na osnovu toga gradis svoje misljenje. Nije bas neki argument, zar ne ?
Dok sam ne probas taj sex, dzaba ti iskustva drugih. Zato ne znas i zato ne mozes da znas dok ne provedes par godina miksajuci. Tada mozemo da pricamo. SA argumentima.
Sa druge strane, ja sam cuo MP na sluskama i apsolutno mi je bilo jasno sta radi.
Moji zakljucci (ako smem, prosta logika):
- I u nesredjenom prostoru skupa sprava radi odlicno, ali ljudi, koji do tada nikada nisu culi efekte doticne sprave, ne mogu da cuju sta ta sprava, zapravo, radi.
To vise govori o ljudima nego o spravi i prostoru. Nabrojacu ti dvadeset ljudi koji rade po sredjenim i nesredjenim prostorijama sa jednakim kvalitetom. Lakse jeste u sredjenom prostoru, ali nije imperativ. Koliko studija u inostranstvu gde se rade vrhunske stvari koji zapravo uopste nisu bog zna kako akusticki sredjivani. Pitaj Dabeara, bio je u desetinama.
- Ako mikser efendija ne moze da cuje sta neka sprava radi, ne moze ni da upravlja njenim uticajem, pogotovo ne kreativno.
Ako mikser efendija ne moze da cuje sta sprava radi, mozda je vreme o promeni profesije.
- Ako je mikser efendija izvezban, te unapred zna sta da slusa ("cheka") kod skupe sprave i maskiranje mu definitivno u tome ne smeta, onda moze da radi i u nesredjenom prostoru, pa cak i samo "na slusalice", posto je uvezban.
Ima mladih ljudi koji osecaju i znaju. Prednost je da si uvezban ali ne i imperativ.
- Mikser efendija koji nikada nije radio sa skupom hardverskom spravom, niti zna koji su joj uticaji, pa samim tim ne zna ni kako da je kreativno upotrebi, a zbog haosa u sobi, ne moze to ni da nauci, i dalje moze drzati spravu u reku i hvaliti se da je ima, pod uslovom da njegovi klijenti ne znaju da mu ne sluzi skoro pa nicemu.
Oooooooh kako i kako gresis. I znam ih sad odmah trojicu koji su se prvi put sreli sa skupom opremom i koja ih u njihovim groznim sobama pa cak i na losim monitorima natera da se nasmeshe. Zaista moras probati sam. Ima cak i jedna pametna poslovica. Kaze. Eat shit 5 bilion flies can't be wrong. Ipak, sednes miksas par godina, vidis kako to funkcionise, probas pa se onda javis SA ARGUMENTIMA.
Kao sto mozes da primetis, ovi zakljucci poticu od mog iskustva u mom poslu i nemaju nikakve veze sa mojim znanjem miksanja, u smislu da ja tu sam nesto pokusavam, da smiksam... Boze pomozi... :rolleyes:
Nisam nikada doveo u pitanje tvoje akusticarsko i elektronicarsko umece. Boze sacuvaj. Samo ti dajem argumente koje si trazio i ponovicu ih. Da li si miksao? Nisi? I rest my case, sto rece DaBear pre neki dan
Tako da..... pokusaj da ne zamenjujes teze. :)
Upravo se raspisah da bih ti pokazao da znam sta pricam. Verujem da ces sad ti da krenes sa nekim obimnim filozofskim odgovorom, ali ce me mrzeti opet da pricam o ovome. Kome nije jasno iz keca, posle je trosenje vremena
Kao sto rekoh.... imali smo dosta ovakvih "diskusija"... i trend je jasan... ITB + Akustika se siri kao princip.. i sve je cesce... barem za one koji ne mogu da prestanu da se bave produkcijom i da sutra prodaju cipele.. pa im investicije u "nekretnine", tipa akusticki tretman, sigurno ne odgovaraju, jer ni sami nisu sigurni sta ce raditi u zivotu. A kada se nema dovoljno za SVE, onda se pravi kompromis. S tim sto je skupi hardver, u bilo kakvoj sobi, pogresan, prema argumentima koje sam, sada detaljnije, napisao gore.
To je tvoje neargumentovano misljenje zasnovano na nekom iskustvu nekih adio miksadzija. I to je tvoje misljenje a ne pravilo. Evo ja mogu da kazem da ako mi hardver donese 5% poboljsanja da je ulog opravdan.
mikron
19-11-2012, 03:15 PM
Boggy, ?to se pali? na provokacije?
?to se uop?te trudi? za trollad?iju?
Ko je uop?te da pita bilo ?ta?
Koji rad potvr?uje pravo da to pita, a sve i da postoji takav rad, pona?anjem ne zaslu?uje nikakvu pa?njiu...!
Neka samo troluje... Polako...:wink:
A priznaj da briljiram sa quotovanjem :) Izuzetno sam ponosan na to svoje novo umece.
Mislim da se bez veze nateguje.
Ja sam recimo bio tonski majstor ne?to vi?e od 10 godina pa sam imao velike probleme kod presuđivanja i ocenjivanja sprava u slabim prostorima i znam ?to znači slaba i dobra akustika.
A sad kad se time vi?e ne bavim, ponekad pravim studie i svetsko priznanim mastering in?enirima, DJ-ima (jedni su i kolege od tog Van Buureka)... svi si ?ele dobru akustiku+monitoring a vidim (kad razgovaramo kako ?to rade) da elektronski producenti uveliko, a neke i potpuno zadovoljavaju plug-inovi a mastering i klasični tonci radije upotrebljavaju HW ako imaju, ako nemaju koriste neki plug-in nadahnut na tu i tu spravu. Razlozi su im "u?i", "plitki" miksevi odnosno nemaju tako dobru prostorsku sliku te potro?e vi?e vremena sa SW-jem ali sla?u se svi da se mo?e dosta kvalitetno napraviti sa dobrim suvremenim SW-jem ako se ba? mora.
boggy
19-11-2012, 05:21 PM
................
Dok sam ne probas taj sex, dzaba ti iskustva drugih. Zato ne znas i zato ne mozes da znas dok ne provedes par godina miksajuci. Tada mozemo da pricamo. SA argumentima.
Ponovicu da moj posao i nije da se bavim miksanjem nego akustikom, ovo je akusticki deo foruma gde je thread krenuo na temu prakse koju ti definitivvno ne podrzavas. Ja smatram da je ispravna pod okolnostima koje sam vec naveo, za vecinu ljudi koji pocinju da prave svoj studio, a nemaju ideju kako bi poceli.
Tako da to sto si naveo ne mogu biti argumenti jer ne pricamo o istim stvarima (zamena teza). Jedno je miksanje drugo je akustika orijentisana ka laksem i udobnijem miksanju. Za koju si rekao da treba ali nije imperativ (ok, to je tvoje misljenje, koje ne dovodi u pitanje moje argumente) Tako da se u sustini slazes sa mnom. I dalje si izneo neka svoja iskustva i svoja misljenja o tome.. mozes proglasiti moje saradnike i klijente nesposobnim, zalutalim u profesiju, mozda cak i "gluvim"... ali to nece i dalje da bude cudo na ovom forumu... "genija" je bilo i ranije...
Sa druge strane, ja sam cuo MP na sluskama i apsolutno mi je bilo jasno sta radi.
Ima dosta ljudi koji se ne snalaze sa sluskama i izbegavaju ih. Znaci da si uvezban, znam i ja ljude kojima akustika ne treba i koji mogu sve da smiksaju na sliusalice, ali u nesredjenoj sobi ne bi radili "na zvucnike"...
.........Lakse jeste u sredjenom prostoru, ali nije imperativ.
U tome i jeste stvar. Ljudi sebi prave sobu za udobnije miksanje, i nece da se muce. Koliko to nekome treba? To je relativna stvar i veoma subjektivna.
Ako mikser efendija ne moze da cuje sta sprava radi, mozda je vreme o promeni profesije.
To sam nekako i ocekivao da ces reci... cim nije "genije"... motiku, i ajmo na njivu... i toga je bilo ovde... :D
Na svu srecu, ljudi su oguglali na te price i teraju dalje.... bez obzira na pokusaje saplitanja... na nekakvom forumu gde anonimusi kao pisu o necemu a nemaju neku odgovornost.
Ima mladih ljudi koji osecaju i znaju. Prednost je da si uvezban ali ne i imperativ.
Ima, ne kazem da nema, ali su retki... i taj talenat je daleko od dovoljnog za njihov poslovni uspeh. Ali i dalje im je lakse u sredjenom prostoru.... kao sto si vec rekao.
Oooooooh kako i kako gresis. I znam ih sad odmah trojicu koji su se prvi put sreli sa skupom opremom i koja ih u njihovim groznim sobama pa cak i na losim monitorima natera da se nasmeshe. Zaista moras probati sam. Ima cak i jedna pametna poslovica. Kaze. Eat shit 5 bilion flies can't be wrong. Ipak, sednes miksas par godina, vidis kako to funkcionise, probas pa se onda javis SA ARGUMENTIMA.
Ne gresim uopste....
I dalje ne pretpostavljam svoje misljenje miksadzijama, makar ga i imao... ja nisam "mikser efendija"... moj posao je drugi.
Nisam nikada doveo u pitanje tvoje akusticarsko i elektronicarsko umece. Boze sacuvaj. Samo ti dajem argumente koje si trazio i ponovicu ih. Da li si miksao? Nisi? I rest my case, sto rece DaBear pre neki dan
To i dalje nije argument. Cak i da znam da miksam... tesko da bih nasao i jednu srodnu dusu koja bi se slagala sa mnom... s obzirom na dosadasnje iskustvo sa miksadzijama.... sva misljenja su razlicita, najvise zato sto svako percipira druge detalje... tu je sloga tesko ostvariva... .
Tako da... gledajuci iz samo moje perspektive, i dosadasnjeg iskustva... to bi samo napravilo raspad sistema... i dalje moram da pitam ako zelim da znam kakav problem covek ima, bez obzira na moje iskustvo (miksadzijsko) jer ne percipiramo na isti nacin iste akusticke pojave.
Upravo se raspisah da bih ti pokazao da znam sta pricam. Verujem da ces sad ti da krenes sa nekim obimnim filozofskim odgovorom, ali ce me mrzeti opet da pricam o ovome. Kome nije jasno iz keca, posle je trosenje vremena
Ne sumnjam da (ti) tacno znas sta pricas ali i dalje pricas iz svog ugla gledanja i na bazi svojih iskustava... ovde smo izneli i jedna i druga, a nek clanovi izaberu sta im je blize..... meni je svejedno, ja i dalje ostajem pri svojim principima, argumentima, stavovima... kako god ti to zeleo da nazoves.... i kako god pokusavao da ih interpretiras.
To je tvoje neargumentovano misljenje zasnovano na nekom iskustvu nekih adio miksadzija. I to je tvoje misljenje a ne pravilo. Evo ja mogu da kazem da ako mi hardver donese 5% poboljsanja da je ulog opravdan.
To nisu iskustva "nekih audio miksadzija", nego mojih klijenata... ako oni nisu "dovoljno dobri za tvoj ukus"... to je vec tvoj problem a ne moj.
Moji argumenti mogu da ti se ne svidjaju, ali nisi dokazao da su netacni ("dokazao" si da "ne znam da miksam", sto nisam ni tvrdio da znam), osim da znas neke ljude za koje to ne vazi... ok... mene to ne zabrinjava uopste... ja pricam o vecini ljudi koji se danas pokusavaju da bave ovim poslom... kao sto sam naveo u mom prvom postu..... na samom pocetku.
Da kazem i to da je rec o mojim iskustvaima, ja druga nemam, ovo je javni forum i sluzi za razmenu sopstvenih iskustava...
....i za kraj, ovde se ne delimo na sposobne i nesposobne, niti na "gluve" i one sa "golden ears"... okuplja nas slicna oblast interesovanja, i osnovni je cilj da se pomaze jedan drugom... ako si to u stanju... super!
EDIT: evo i duhovitog objasnjenja za "zamenu teza": vukajlija (http://vukajlija.com/zamena-teza).
awacs
19-11-2012, 08:35 PM
Evo ja mogu da kazem da ako mi hardver donese 5% poboljsanja da je ulog opravdan.
Evo ja mogu da ka?em da je to tačno za tebe, po?to ti to tako ka?e?. Za mene nije.
Pozdrav,
Vasa
Arthur
19-11-2012, 10:41 PM
ja se nešto mislim da ako hardwer unese više od 5%, nešto tu grdno nije u redu. 80% zvuka je ionako na samom izvoru, u ruci i ručnom korišćenju instrumenta. Sve ostalo, kvalitet opreme, umeće snimatelja, umeće mixadžije i mastering inženjera, bi da se nategne nekako naguzio u 20%.
e da, i stvarno mlatite praznu slamu, realno je potpuno do jaja imati dobru akustiku, mnogo ubrzava i olakšava posao, pa čak i diže domete pojedincima, a daleeko od toga da je nemoguće napraviti svecki vr' bez nje.
DaBear
20-11-2012, 11:09 AM
e da, i stvarno mlatite praznu slamu, realno je potpuno do jaja imati dobru akustiku, mnogo ubrzava i olak?ava posao, pa čak i di?e domete pojedincima, a daleeko od toga da je nemoguće napraviti svecki vr' bez nje.
pa naravno !! Ja znam mnogo vise ljudi koji imaju opremu do jaja i neznaju da rade dobro (snimaju / miksaju / aranziraju / prave pesme) nego onih koji nemaju opremu a rade dobro !!
A najvise me smara kad se ulazi u ovakve dvoboje...a nigde nema da se cuje nesto da ide u prilog onome ko kaze da zna o cemu prica (miksanju). :mad:
Mrgud
20-11-2012, 03:51 PM
mozda bi bilo pametnije uloziti trud u ucenju kako bi se prevazislo tih 5 % kvaliteta nego uloziti u hardver da bi se napredovalo..Poznajem par ljudi koji se ne razumiju u tehnikalije niti umiju objasniti neke principe rada a trake im zvuce mnogo bolje nego nekim "strucnjacima"
Arthur
20-11-2012, 07:37 PM
možemo to i ovako da preformulišemo, kao sumarum - UVEK je pametno uložiti u slušanje, što ne važi i za hardware. Ne uvek. Uglavnom. A apsolutno uvek vredi uložiti više truda :)
boggy
20-11-2012, 07:45 PM
mo?emo to i ovako da preformuli?emo, kao sumarum - uvek je pametno ulo?iti u slu?anje, ?to ne va?i i za hardware. Ne uvek. Uglavnom. A apsolutno uvek vredi ulo?iti vi?e truda :)
+1
Madagascar
30-11-2012, 02:10 AM
Naravno da HW zaslužuje ogromnu pažnju, poslednjih 8 godina mixam ITB, isključivo sa plugovima , izdaje, nastupam, sada dolazi težnja za napredkom, bez odgovarajućeg HW ne mogu dalje, jednostavno sam došao do maximuma koji trenutno mogu da izvučem. Prvi upgrade je slušanje naravno, sa Adam sam prešao na Focal 6 Be, neopisivi rezultati.
Što se Armina tiče, postiže fine rezultate samo sa ITB ali se ne može uporediti sa nekim producentim, nažalost znam ih dosta koji imaju gomiu HW ali rezultati nisu na nivou, ali ću istaći jednog čiji rezultati su više nego na nivou (pričam o dance muzici) Tomcraft i Tim Healey.
Opet mogu pomenuti i Skrillexa, čoveka(dečaka) koji nastupa pričom da sve radi na laptopu u hotelu :) šašav je, a opet pose mixa u studiju Tommy Leea, što se kosi sa bilo kojim ITB-om.
rezultati ITB-a mogu bit na zavidnom nivou, ali ne mogu prići zavidnom nivou OTB-a.
Mada klasifikacija ITB OTB nikako nije aktuelna, dosta setupa se danas koristi kombinacijom, recimo ITB pristup sa analognim summingom, analognim maseringom itd...
Teško će me neko ubediti da bilo koji plugin može zameniti boju lampe ili bilo kakav WAVES NLS plugin može simulirati analogni summing.
Na vintage kingu je postojao odeljak Hear the gear, gde ste mogli vrlo lako kakvu magiju pojedine sprave mogu napraviti.
opet za ITB su jako bitni konverteri, oni spadaju u softwer?
p.s. slažem se da je slušanje na msetu br1, ali opet dolazimo do teme konvertera koji igraju jako bitnu ulogu
Dangerous Music DBox RULZ!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.