PDA

View Full Version : Podsekcije za PT. Cubendo, Ableton ...

Moritz
16-11-2012, 06:08 PM
Predlog za nove podsekcije za svaki popularniji DAW, gde bi se postavljali postovi specificno vezani za dati DAW kao i prebaciti vec postojece postove u odgovarajuce podsekcije.
Npr. audio software / PT
/ Cubase
/ Logic ...itd

Sta mislite o tome

Bockie
16-11-2012, 06:37 PM
Možda eventualno jedna podsekcija "DAW"...

Mislim da u ovo vreme ima već dosta DAW-ova, sa tendencijom da će ih biti sve više, pa bar po mom mišljenju, možda bi se zanemarilo nešto što nije da tako kažem mejnstrim (:)), ako stavimo samo nekoliko najkorišćenijih, pa tako izuzmemo ostale...

A nije ni neko rešenje staviti 15+ podsekcija itd...

Ali podsekcija DAW možda nije na izmet...:wink:

:thumbsup:

Moritz
16-11-2012, 06:39 PM
Na mejnstrim DAW sam i mislio PT, Cubase/Nuendo ( mogu zajedno), Logic, Reaper i Ableton. Mislim da bi bilo lakse i urednije

VladaNS
17-11-2012, 04:59 PM
Pro tools
Steinberg
Ostalo

Arthur
17-11-2012, 06:57 PM
uostalom, daj da izglasamo koliko ljudi koristi šta, pa da vidimo koliko sekcija treba. U potpunosti podržavam ideju.

awacs
17-11-2012, 08:46 PM
Marko Bolan, ti li si onaj koji ne bi da se Forum pretvori u Skupštinu? Kakvo glasanje?

Pogledajte koliko se postova vrti oko kojih programa, procenite sami šta treba a šta ne... bar 80% postova se tiče Steinberga, otvorite Steinberg sekciju i sve kul. Mi sa Fruity Loopsom, Abletonom, Reaperom, Logicom, pa čak i oni sa Pro Toolsom ladno možemo i da ostanemo u sekciji Audio Software. Ne zajebavam se niti sam ciničan.

Pozdrav,

Vasa

Moritz
17-11-2012, 08:50 PM
Ideja je ujedno i povod da se pokrenu te nove sekcije i da se donese novih tutorijala, sto od ljudi sa foruma sto stranih .
Tako da ne bi to bilo samo prekopirati postojece postove u nove podsekcije.
Napraviti knowlege base i timem pomoci mnogima

awacs
17-11-2012, 09:32 PM
Ideja je ujedno i povod da se pokrenu te nove sekcije i da se donese novih tutorijala, sto od ljudi sa foruma sto stranih .
Tako da ne bi to bilo samo prekopirati postojece postove u nove podsekcije.
Napraviti knowlege base i timem pomoci mnogima

To je jasno, ja samo ka?em da iz dosada?nje forumske prepiske mo?e da se nasluti koliko ljudi radi u kojim programima, a i o navikama korisnika tih programa.

U par reči: oni koji koriste Ableton, Fruity Loops, Pro Tools, etc. u 99% slučajeva probleme u tim programima re?avaju sami. Izuzetno je malo pitanja koja se tiču tih programa i sumnjam da bi ih bilo vi?e kad bi postojale posebne Sonar, Logic i Reaper sekcije.

?to se tiče tutorijala... lično sam odavno prestao da mislim da su ikome zaista potrebni i korisni (a do pre par godina sam mislio isto kao ti). Svi tutorijali, ovda?nji i inostrani, liče na one novinske članke tipa "pravilnom ishranom do dugovečnosti".

Dakle, otvorite lepo Steinberg sekciju, tu ionako ima najvi?e pitanja, a kad vam se učini da treba da se otvori neka sledeća onda otvorite i nju. Da ne bi bilo kao sa podrforumom Video produkcija koji je bio silno tra?en i i?čekivan, a već mesecima skuplja paučinu...

Pozdrav,

Vasa

boggy
17-11-2012, 11:04 PM
..........
?to se tiče tutorijala... lično sam odavno prestao da mislim da su ikome zaista potrebni i korisni (a do pre par godina sam mislio isto kao ti). Svi tutorijali, ovda?nji i inostrani, liče na one novinske članke tipa "pravilnom ishranom do dugovečnosti".
.......
Bravo!
+1

Khan
18-11-2012, 12:04 AM
U kontekstu vec izrecenih stavova, mozda bi vise smisla imalo otvoriti pod-sekciju 'VS', kako bi se kanalisale cesto nepotrebne tlapnje i olaksalo pronalazenje odgovora na pitanja koja naslovi sugerisu...
Nisam nekako ubedjen sta bi se tacno postiglo razdvajanjem, osim ako ne jurimo neki endorsement od steinberg-a ili avid-a?
Retko ko ovde je vrlo iskljuciv po pitanju platforme. (zahvaljujuci povoljnim uslovima nabavke, uglavnom.)

Bockie
18-11-2012, 12:39 AM
A ja bi baš kao i na nekim drugim forumima zabranio VS teme generalno, jer su potpuno nesvrsishodne a i shodne su samo popriličnim neznalicama....!

Arthur
18-11-2012, 05:44 AM
VS teme su definitivno zabranjene, čim je meni dodeljena moderatorska funkcija, pošto mi je to bilo predizborno obećanje :)

Istina je vaso da većina koristi Steinberg, čak sam i sam imao par muka sa ProToolosom koje nisam uspeo da na forumu raspetljam. Al opet, onako fensi bi izgledalo za imidž foruma da mi tu imamo kao posebnu sobu za fruitija, posebnu za PT, posebnu za ove nove extravagance Studio One i slično :)

btw, potpuno se ne slažem sa tezama o tutorijalima, ja sam nekoliko jaako korisnih odgledao u vezi konkretnih tema, i puno su mi pomogli u životu. Uostalom, samo se setite onih Fabfilterovih, koji su omanja škola iz mixanja generalno.

Moritz
18-11-2012, 07:30 AM
Postujem to sto neko smatra za sebe da je prevazisao tutorijale, licno mislim da i dalje mogu da iskopam neki koji ce mi pokazati nesto sto nisam znao ili drugaciji brzi nacin na koji postici.

Ali sustina moje prica o tutorijalima i podsekciji jeste da se forum ne vrti samo oko nas samih i da ovde i dalje ima i bice pocetnika koji su zeljni da saznaju pa bi samim ti gestom skratili svima vreme i izbegli bi dobar deo pitanja na temu a kako? a zasto?

U svakom slucaju je lakse i preglednije naci post koji se tice PT ( ili bilo koji drugi DAW) nego kopati i pokusavati sa search. Osim toga, to sto vecina nas koristi Steinberg nije opravdanje da ne napravimo podsekcije za druge popularne DAW.

Iskreno mislim da tek kad se bude rasclanilo imacemo uvid u pravo stanje, a opet cenim da se se tom podelom podstaci ljudi da postuju vise u te podsekcije.
I na kraju to sto rece Arthur, zasto ne bismo bili malo moderni ( fancy :) ) po ugledu na vece forume? OVo je najveci forum u regiji i najstariji i bio bi red da se dalje razvija..... na kraju svega ne moramo da kupimo komsijsku njivu da bi prosirili forum vec samo malo kliktanja mishem zar ne ? :wink:

Khan
18-11-2012, 10:04 AM
A ja bi ba? kao i na nekim drugim forumima zabranio VS teme generalno, jer su potpuno nesvrsishodne a i shodne su samo popriličnim neznalicama....!

Aman, to je bio cinicni momenat,:confused:, u smislu, lako je naci postove o PT ili Abletonu, ako nije sve overspamed sa vs/vs/vs...

Bockie
18-11-2012, 10:19 AM
Aman, to je bio cinicni momenat,:confused:, u smislu, lako je naci postove o PT ili Abletonu, ako nije sve overspamed sa vs/vs/vs...

Ne, ne, kapiram ?ta si rekao, ali kazem, ne treba ih ni kanalisati... :wink:

Jednostavno, kao na Dizajn zoni, "VS će o'ma biti obrisan, ende!"...:closedey:

awacs
18-11-2012, 10:51 AM
Postujem to sto neko smatra za sebe da je prevazisao tutorijale, licno mislim da i dalje mogu da iskopam neki koji ce mi pokazati nesto sto nisam znao ili drugaciji brzi nacin na koji postici.

Ali sustina moje prica o tutorijalima i podsekciji jeste da se forum ne vrti samo oko nas samih i da ovde i dalje ima i bice pocetnika koji su zeljni da saznaju pa bi samim ti gestom skratili svima vreme i izbegli bi dobar deo pitanja na temu a kako? a zasto?

Nisam rekao da sam posisao svo znanje ovog sveta i da sam se izdigao iznad nivoa tutorijala, niti tako mislim. Naprotiv. Samo mi je jedan ovda?nji slučaj pro?ao kroz glavu:

Denyken je onomad napisao jedan jako detaljan i pametan tutorijal za kori?ćenje kompresora, a onda se javi čovek koji ka?e kako je sve to pročitao, ali mu nije ba? jasno čemu slu?i kompresor... Tako da će pitanja "za?to" i "kako" uvek biti...

@Arthur: Porediti Fab Filter tutorijal koji je sponzorisan od strane proizvođača softvera i dobrovoljna i ničim obavezujuća pisanja članova Foruma je kao da poredimo krokodile i veverice. Mislim, i jedni i drugi imaju četiri noge, zube i rep.

Dakle, ko voli da pi?e ili snima tutorijale, neka se bavi time. Ja to ne umem. Ali me zato ne mrzi da odgovaram na pitanja mlađih članova, ili bar da ih uputim tamo gde mogu da pronađu odgovore.

Forum je da se razgovara i debatuje. Pa usput ko hoće mo?e ne?to i da nauči, naročito ako ume da misli. A jbg, bilo bi pretenciozno da smatramo kako smo dovoljno stručni da učimo ljude kako da misle :wink:

I na kraju to sto rece Arthur, zasto ne bismo bili malo moderni ( fancy :) ) po ugledu na vece forume? OVo je najveci forum u regiji i najstariji i bio bi red da se dalje razvija..... na kraju svega ne moramo da kupimo komsijsku njivu da bi prosirili forum vec samo malo kliktanja mishem zar ne ? :wink:

Sad sam ba? pretresao Gearslutz. Koliko kapiram, tamo ne da nema odvojenih sekcija za pojedinačne DAW softvere, nego nema ni odvojenih sekcija za audio hardver i softver. Sve spada pod Music Computers. Samo imaju podforume za trenutno aktuelnu verziju PT i najavljene verzije Seinberga.

Ne ka?em da je GS ustavni zakon pa da svi treba tako da rade, samo mi to sa otvaranjem silnih podsekcija liči na ovda?nje osnivanje dr?avnih agencija za sve i sva?ta, čisto da bi se namirila forma koja ba? i nema mnogo smisla.

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz
18-11-2012, 11:04 AM
Iako generalno nisam protiv podsekcija na forumu kako je predlozeno, mislim da to nije dobra ideja zbog toga sto neko na prvom mestu nece procitati manual koji ide uz svaki softver. Znaci da ce zbog (uglavnom) necije lenjosti da malo izdvoji vremena studirajuci vec pregrst podataka koji su dati na netu, plus oficijelni sajtovi DAWova, odma postavljati pitanja ovde, a za to vec postoji sekcija 'audio software'.

Ni na GS mi nije jasno zasto postavljaju teme vezano za Cubase, FL, Sonar, PT, itd., pa cak i hardver kad imaju oficijelne predstavnike, forume i kontakt sa njima 'iz prve ruke'. Npr. "Cubase constantly crashes, Elysia Mpressor - no signal", itd. Jbga, kontaktiraj predstavnike, bas u danasnje vreme mozes. i onda mu se javi lik iz Steinberga, Elysie, itd i kaze mu da im posalje mail.

Ako neko ima vremena za odgovaranje u podsekcijama foruma koji ce biti formiran, nemam nista protiv, i sam cu uzeti udela u tome...jedino sto me nervira je ta lenjost da se posveti vreme izucavajuci osnove, pdf manual i odma postavljanje threada, a odgovor vec ima kod sebe u samoj dokumentaciji.

Poz

quake2
18-11-2012, 01:40 PM
Evo ja sam sada pokusao da pronadjem sve u vezi Logic-a sto je pisano na forumu....i stvarno je malo nezgodno lutati tamo amo da bi iskopao sve sto je napisano.......trosi se vreme i uvek se nesto preskoci.Sto je najgore,ponavljaju se precesto jedna te ista pitanja jer forum nije pregledan ovako.Po meni predlog da se sve stavi na jedno mesto za svaki sequvencer je sasvim ok....i naravno treba jednako tretirati sve sequencere....barem "papira" ima dovoljno:).....i isti su mi po vaznosti troje ljudi koji koriste Logic,dvoje koji koriste Pro Tools kao i dvadeset drugih koji koriste Steinberg.Ovi sa Reaperom mi bas i nisu bitni:rotfl:....SALIM SE:)....za reaper...evo i ja sam ga instalirao i imao bi po nesto i da pitam....al to cu kada otvorite te sekcije.:)

awacs
18-11-2012, 01:55 PM
za reaper...evo i ja sam ga instalirao i imao bi po nesto i da pitam....al to cu kada otvorite te sekcije.:)

Hehe, pa ako ti nije frka da čeka? dok se ne otvori sekcija onda ti valjda nije ni va?no :wink: A i vala na onih 400 strana Manuala postoji gomila odgovora koji čekaju da neko popuni "Find" box u Adobe Readeru :)

Pozdrav,

Vasa

Arthur
18-11-2012, 02:13 PM
hm, mislim da je to ipak plus u smislu preglednosti. Čak i neko ko ne nailazi često, ako otvori podsekciju vezanu za PT, videće neke teme koje tu stoje duže vreme i sigurno skontati nešto što nije ni znao da ne zna. I svakako će znati gde može da ga potraži. A da, stvarno nije GS ustavni zakon, i ono što mi kod njega najviše smeta je upravo preglednost.

Everbeatz
18-11-2012, 02:22 PM
A i vala na onih 400 strana Manuala postoji gomila odgovora koji čekaju da neko popuni "Find" box u Adobe Readeru :)

Pozdrav,

Vasa

Ja ne znam sta ce im taj manual uopste ondak..:wink: Onda je bolje napisati par reci 'proizvodjacima softvera' da poprave i dopune te pdf-ove:) Ovako im besplatno stedimo vreme..salim se naravno

Steinberg: ima svoj forum sa gomilom odgovora na probleme(ja sam licno tamo svojevremeno nalazio sve sta me zanimalo), kompletan manual, vrlo dobro uradjen, dosta publikacija od drugih autora za sam Cubendo u smislu pdf, video tutoriala koji su vizuelno odradili manual, tehnicku podrsku, itd...ako to nekom nije dovoljno, ne znam sta reci

Ista stvar se moze primeniti i na ostale DAWove..

awacs
18-11-2012, 02:27 PM
Setih se jedne gimnazijske lekcije iz Sociologije (očigledno pamtim svakakve gluposti :)):

http://sh.wikipedia.org/wiki/Parkinsonov_zakon

Pozdrav,

Vasa

boggy
18-11-2012, 02:37 PM
............
Ni na GS mi nije jasno zasto postavljaju teme vezano za Cubase, FL, Sonar, PT, itd., pa cak i hardver kad imaju oficijelne predstavnike, forume i kontakt sa njima 'iz prve ruke'. Npr. "Cubase constantly crashes, Elysia Mpressor - no signal", itd. Jbga, kontaktiraj predstavnike, bas u danasnje vreme mozes. i onda mu se javi lik iz Steinberga, Elysie, itd i kaze mu da im posalje mail.
............
Ljudi vole da piskaraju po forumima bez obzira na to da li im stvarno treba pomoc, zele da potvrde svoju lucidnu ideju ili ih samo mrzi da traze po starim pitanjima,.... nekima kad kazes da procitaju uputstvo, slicno je kao da si im rekao sidji u saht i pocisti sta nadjes tamo.

GS konkretno ima velike koristi od toga jer clanovi besomucno pisu sto njima pravi saobracaj, i to enorman, za bannere, ali retke smislene diskusije teskom mukom se zadrzavaju "na povrsini" pritisnute gomilom spama koga generisu korisnici u toku samo jednog prepodneva.......
Tako da uspesan forum, gubi na smislu, jer mora da odustane od uobicajene prakse da sprecava i sankcionise spamovanje i postavljanje stalno istih pitanja... da bi ostao posecen. Jer glavni pokretac posecenosti foruma jeste postavljanje pitanja a ne citanje... ali to se ne moze ispraviti.

Pokusavao sam da na gs nadjem neke stare diskusije od pre pet ili vise godina... nema ih... oni brisu stare diskusije... tako da je svaka nova diskusija na staru temu njima "super" jer na ovakav nacin forum je samo prividjenje... to je prakticno samo komunikacija u realnom vremenu, nikakva istorija tu vise nije bitna vecini clanova, s obzirom da ce vecini biti lakse da ponovo pita... iako mozda ima kvalitetniji odgovor u proslosti... njih za to zabole, jer ionako ni to sto sada pitaju najcesce im nije ni mnogo bitno, iako znaju puno da drame ni oko cega... (sto je vec u pitanju licno misljenje o samom sebi..)

Mislim da je to posledica same struke oko koje se formiraju forumi. Da je programiranje u pitanju, ljudi daleko vise cene i svoje i tudje vreme, i niko, ali niko im nece odgovarati ponovo na nesto, za sta se taj seca da je vec odgovoreno, i tu su neumoljivi do banovanja. Zato se istorija cuva kao oci u glavi, jer da je nema, ne moze se clanovima ni preporuciti da potraze.

Ali to je sasvim druga oblast, od lose pesme ne padaju avioni... a od loseg programa, na zalost, padaju.

Mogli
18-11-2012, 02:37 PM
Takve podsekcije je davno trebalo otvoriti.:)

boggy
18-11-2012, 03:03 PM
.............
Sad sam baš pretresao Gearslutz. Koliko kapiram, tamo ne da nema odvojenih sekcija za pojedinačne DAW softvere, nego nema ni odvojenih sekcija za audio hardver i softver. Sve spada pod Music Computers. Samo imaju podforume za trenutno aktuelnu verziju PT i najavljene verzije Seinberga.

Ne kažem da je GS ustavni zakon pa da svi treba tako da rade, samo mi to sa otvaranjem silnih podsekcija liči na ovdašnje osnivanje državnih agencija za sve i svašta, čisto da bi se namirila forma koja baš i nema mnogo smisla.
........
GS je simbol uspesnog foruma za muzicku produkciju, mislim, uspesnog za vlasnike.... :mrgreen:

... tako da, hm, vlasnicima NE odgovara da se forum sredi, nego im upravo haos odgovara, jer ljudi moraju ponovo da pitaju, i novi (povrsni) posetioci ce to da prihvate kao "new content" iako je ponovljeno mnogo puta, te je osipanje clanstva mnogo manje izrazeno. A novim clanovima je najvaznije da imaju ideju da ce na tom forumu dobiti instant odgovor,,..... sto je dovoljno za posetu i "banner impression". Na taj nacin jedino gube ozbiljne clanove, jer ih takav haos smara, ali .... ako se bolje razmisli, forumi koji prodaju bannere i ne mogu biti uspesni ako samo iskusni i ozbiljni tipovi posecuju forum.... slaba su oni potrosacka grupa za obicne bannere.... a i ozbiljna oprema se tesko prodaje "na banner"

PSW, PRW i ostali "hi-end" forumi gde je najpre, zabranjeno biti "anoniman", "pate" od male posecenosti i desava se da prodju nedelje da neko na akustici postavi ikakvo pitanje,... iako je ekipa veoma strucna i vrlo predusretljiva... izgleda da je osecaj "anonimnosti" veliki pokretac pisanih aktivnosti clanova, jer imaju osecaj da ih na forumu "niko ne zna licno".... pa mogu da lupaju sta god hoce.

Everbeatz
18-11-2012, 03:25 PM
Pokusavao sam da na gs nadjem neke stare diskusije od pre pet ili vise godina... nema ih... oni brisu stare diskusije... tako da je svaka nova diskusija na staru temu njima "super" jer na ovakav nacin forum je samo prividjenje... to je prakticno samo komunikacija u realnom vremenu, nikakva istorija tu vise nije bitna vecini clanova, s obzirom da ce vecini biti lakse da ponovo pita... iako mozda ima kvalitetniji odgovor u proslosti... njih za to zabole, jer ionako ni to sto sada pitaju najcesce im nije ni mnogo bitno, iako znaju puno da drame ni oko cega... (sto je vec u pitanju licno misljenje o samom sebi..)

Ne znam, ja tamo samo i citam postove/diskusije od 2002-5,6...nisu obrisane, ali je problem sto ne mogu da vidim sve postove nekog clana koji ima, recimo 10 000 postova, jer je filter na 5 strana

Ovaj 'novi' GS je pretrpan glupostima i zajebancijom, ali to je, kako kazes sve 'u rok sluzbe' - odgovara im

quake2
18-11-2012, 03:27 PM
Zaboravljamo jednu bitnu stvar....barem pola (ako ne i mnogo vise) ljudi na ovom forumu slabo ili nikako stoji sa engleskim jezikom....tako da im manual pa makar bio i na 1001 stranici ne znaci ama bas nista....ono...kao sto upucujemo ljude na te manuale,mozemo ih tako uputiti i na neki drugi forum...sto uopste ovde i da svracaju:rolleyes:....meni je svejedno:)....sta god da uradite,ja cu ipak (kada stignem) da iscitam taj reaperov manual,cisto da ne moram cika Vasi da postavljam tu neka pitanja:).

boggy
18-11-2012, 03:30 PM
Ne znam, ja tamo samo i citam postove/diskusije od 2002-5,6...nisu obrisane, ali je problem sto ne mogu da vidim sve postove nekog clana koji ima, recimo 10 000 postova, jer je filter na 5 strana

Hm... onda je to ogranicenje... ali neke stvari se ne mogu naci putem google... tako da ako ne znas sta trazis... neces to ni naci... skoro kao da je obrisano.

Ovaj 'novi' GS je pretrpan glupostima i zajebancijom, ali to je, kako kazes sve 'u rok sluzbe' - odgovara im
Da... svuda je totalni haos... ali gazdi to odgovara... samo sankcinoisu svadje... jer im nisu dobre za business....

diviner
18-11-2012, 03:50 PM
Dodacemo neke nove podsekcije, ali cemo revidirati i neke postojece i napraviti malo reda (ne mora bas podsekcija ako u njoj ima svega 15ak tema)...

Forma foruma je fleksibilna i lako je prilagoditi je...Naravno, ne cesto jer bi to stvaralo zabunu i prakticno onemogucilo efikasno pracenje iste od strane posjetioca i clanova...

spartakus
18-11-2012, 05:20 PM
ja bas volim da citam ta dokumenta koja idu uz programe....ali sam napravio par postova koji nicemu nesluze pa bih iscimao nekog od administratora da ih obrise..za koji dan cu izbaciti spisak (mislim da ih ima 4)....

Moritz
19-11-2012, 09:31 AM
Vidim da se i ova tema polako pretvara u klasicnu filozofsku pricu, tako da se bojim da ce do kraja glasanja biti podsekcija za ovu temu.
Jedna stvar me prilicno iritira a to je da cemo pre da ukazujemo na nesto kako ne treba nego kako treba i da se pri tome pozivamo i na strance u stilu " pa ni kod njih ne valja tako da ne moramo time da se bavimo ..." Stvar je vrlo jednostavna Da ili Ne i hajde da se drzimo toga do kraja.

Pravljenje podsekcija vidim kao sredjivanje radnog stola - da bude pregledno i da se lako nadje ono sto se trazi u datom momentu pa cak i ako ima 10 postova.
Lako cu posle skloniti nesto ako vidim da u podsekciji i dalje stoji 10 postova posle odredjenog vremena tj. ako ne vidim dovoljan saobracaj u toj podsekciji.

Danas kada vecinu stvari zavrsavamo iskljucivo ITB, a toga ce biti sve vise, smatram da je za razvoj i buducnost foruma bitno imati tako uredjen prostor. Neko je ovde pomenuo endorsing pomenutih kompanija, to je dobra ideja i da o tome treba razmisliti jer bi to forumu dalo novu tezinu i preko potrebne finansije za odrzavanja istog ( kao i davanje nekog mesecnog honorara ljudima koji savesno obavljaju svoje moderatorske obaveze).

Ukoliko neko smatra da treba diskutovati o ideji potencijalnog endorsmenta firmi ( AVID, Steinberg,Ableton ...itd ) mozemo napraviti glasanje za to. Mislim da vredi razmisliti o svemu.

Hajde da ne budemo kao ova dva coveculjka .

boggy
19-11-2012, 10:01 AM
Vidim da se i ova tema polako pretvara u klasicnu filozofsku pricu, tako da se bojim da ce do kraja glasanja biti podsekcija za ovu temu........
Eh... filozofija... :rolleyes:
Mislim da ti niko ne brani da organizujes koliko god hoces podforuma, ali da bi oni imali smisla, realno bi trebalo da se protresu sve teme u starom podforumu te da se prebace u nove sekcije, rasporede itd.... to jeste mukotrpan posao (znam iz iskustva), ali u suprotnom nove sekcije nemaju smisla. I to moze biti problem. To, mislim, nije nikada uradjeno za (novu) Live podsekciju, tako da danas ima novih live tema ali i starih kojekude po forumu... sto, po meni, nije "sredjen sto"... nego i dalje haos. Ali dobro, barem nove teme dolaze na bolje mesto.
Zanimljivo je da brojni clanovi tek pocnu da postavljaju pitanja ako im je ime podforuma asocijativno na njihov problem ili temu koja ih zanima... u suprotnom apstiniraju. :confused:
Ja sam monitoring teme povadio i sredio tu sekciju (kada je vaspostavljena)... ali za ostale to ne mogu da uradim.

Moritz
19-11-2012, 10:08 AM
Slazem se sa tvojim zapazanjem, definitivno je potrebno veliko spremanje foruma ne vezano za ovu temu. To je jos jedna od stvari o kojoj bi trebalo ozbiljno razmisliti. Moderatora na forumu ima samo je pitanje koliko imaju vremena i volje za to a da je potrebno potrebno je .

boggy
19-11-2012, 10:13 AM
Slazem se sa tvojim zapazanjem, definitivno je potrebno veliko spremanje foruma ne vezano za ovu temu. To je jos jedna od stvari o kojoj bi trebalo ozbiljno razmisliti. Moderatora na forumu ima samo je pitanje koliko imaju vremena i volje za to a da je potrebno potrebno je .

Odmah da ti kazem da ces slabo naci ikoga spremnog da prerovari 1500-2000 tema i razdeli ih u zasebne podforume... poludi se posle desete strane... veruj mi...

Dobro je sto vBulletin odlican forumski soft... tako da kada stikliras threadove na jednoj strani (za move),... mozes nastaviti na sledecu i on stikliranje prethodnih strana PAMTI ... to strahovito olaksava posao... ako ne moras da radis move za samo jednu temu npr. jer move najvise vremena oduzima... te mozes da uradis to kasnije
ali moras da "zabelezis" gde si stao.. jer kad uradis move, to vise nije taj redosled.,... itd

Ili kao na slici koja se vuce po fejsu:

Moritz
19-11-2012, 10:23 AM
Znam da posao nije lak i da sto vise vremena prolazi bice sve teze, ali jednom "mora" biti uradjeno.
Mozda ne bi trebalo da se ceo forum tako prostrese vec samo najposecenije stranice pa bi samim tim bilo lakse. Znam da mi je lako pametovati ali stara izreka kaze " put od hiljadu milja pocinje prvim korakom ..."

Svaki moderator svoj deo malo po malo i za godinu dana bi se moglo srediti.

boggy
19-11-2012, 10:54 AM
........
Svaki moderator svoj deo malo po malo i za godinu dana bi se moglo srediti.

Ma ako se razvuce na "godinu dana"... nece se nikada ni zavrsiti.... Monitoring sam sredio sam za nekoliko sati... kada je prvi put bio vaspostavljen... bilo je preko 350 tema u sekciji o "Ostaloj ... opremi" (preko 1000 tema)

Moritz
19-11-2012, 11:04 AM
Rekao sam godinu dana uslovno, bazirano na tome sta si rekao kliko ima posla, ali posle ovog tvog odgovora vidim da je potrebno samo malo volje i vremena.....tako da, ko ima malo volje i vremena ?

Everbeatz
19-11-2012, 01:29 PM
Ja sam ZA!:wink::)

alavuk
19-11-2012, 07:50 PM
za naravno iz razloga sto cesto umem da pobegnem u softvere koje ne poznajem najbolje (studio 1 ili pt...) a to ne znaci da ne umem da pritisnem F1 na tastaturi :D

kravadinka
19-11-2012, 07:56 PM
Zbog preglednosti i nekako, ali ovde ne postoji niko ko bi mogao da re?i neke od problema sa Pro Tools-om, sa Reaper-om sam počeo da se petljam ja i awacs, ima par ljudi koji poznaju Logic i to je to, Ableton, Sonar i ostali verovatno isto tako par ljudi, ne postoji kritična masa da se započne kvalitetna prilča oko ovih programa.
Neko lepo reče, za sve osim Steinberg-a ljudi se snalaze sami ili negde "preko", ovde jednostavno ne mogu da pronađu pomoć.
E sad, ako je i do emancipacije kad su u pitanju ovi drugi programi moglo bi da prođe, ali koga je briga za to kad svaki DAW radi jedno isto.
Uostalom, ako postoji taj koji će da klikće sedam dana neprestano da to poređa, za?to da ne...

boggy
19-11-2012, 08:23 PM
.......
Uostalom, ako postoji taj koji će da klikće sedam dana neprestano da to poređa, za?to da ne...

Nekako toliko vremena i treba, jer svaka daw tema trazi ponovno ronjenje po postovima, posto se moze izdvojiti samo jedna tema u jednom "naletu", i mislim da nije mudro da dva ili vise ljudi istovremeno to radi.

pri tom ostaju najverovatnije vs. teme koje niko ne voli

VladaNS
20-11-2012, 11:00 AM
Evo ja cu odma da okacim sledece teme kad se otvore podsekcije:

?ta je bolje: cubase vs. pro tools
?ta je bolje: cubase vs. ableton
?te je bolje: ableton vs. logic
?ta je bolje: pro tools vs. logic
?ta je bolje: Reason vs. sonar
....

:D

psionic
21-11-2012, 07:47 PM
Izvin'te sto se mesam... Ali zar vec nemamo sekciju - Computer Software ?
Tu bi trebalo da stoje stvari vezane za plaginove, podesavanja windowsa, kao i DAW programi. Zasto sad to cepkati na podsekcije - plaginovi, pa DAW soft, pa Win7... ? I ovako ljudi ponekad postuju u pogresnoj sekciji...

Moritz
22-11-2012, 02:52 PM
@Psionic bas zato da ne bi postavljali u pogresne sekcije i da bi bilo preglednije.

Koliko pratim vidim da vec ima jedna za Ableton, znaci samo treba ostale postove prebaciti u tu jednu sekciju i jedan DAW je gotov. :wink:

Moritz
18-12-2012, 07:57 AM
Ostalo je jos par dana do zatvaranja glasanja.
Po ovome ste se slozili da se naprave podsekcije ili se varam ?

diviner
18-12-2012, 01:24 PM
Moze, napravicemo mali preraspored narednih dana!