PDA

View Full Version : POMOC! Label zahteva "publishing rights" za akapelu

Marexoman
15-11-2012, 11:24 PM
Ovako stoje stvari:
Pre nedelju dana sam poslao DEMO jednom izuzetno jakom i cenjenom labelu i njihovom A&R-u se svidela traka i zeleo je da je uzme ali me je pitao da li je vokal prepevan, licenciran, i slobodan za izdavanje.

Ja sam odgovorio kako stoje stvari - uzeo sam 13 sekundi iz acapelle koji sam pronasao u "Acapella Anonymus Collection" - neka vrsta bootlega, nelicenciranih akapela izdata jos 1984.godine (http://www.discogs.com/Various-Acapella-Anonymous-Vol-7/release/263577).
Odgovor A&R-a je bio da nisu u mogucnosti da izdaju traku ukoliko ne dobijem "publishing rights" za vokale.

S obzirom da je label koji je izdao tu staru originalnu verziju pesme ugasen jos 1986. a pevacica verovatno ima 65 godina i ne zna sta je internet ili mozda nije ziva, ne znam sta mi je ciniti.
Molio bih cenjene forumase, pravnike, producente, bilo koga, da mi pomogne i predlozi sta da radim i kome da se obratim.

Hvala unapred!

DaBear
16-11-2012, 07:22 AM
Ovako stoje stvari:
Pre nedelju dana sam poslao DEMO jednom izuzetno jakom i cenjenom labelu i njihovom A&R-u se svidela traka i zeleo je da je uzme ali me je pitao da li je vokal prepevan, licenciran, i slobodan za izdavanje.

Ja sam odgovorio kako stoje stvari - uzeo sam 13 sekundi iz acapelle koji sam pronasao u "Acapella Anonymus Collection" - neka vrsta bootlega, nelicenciranih akapela izdata jos 1984.godine (http://www.discogs.com/Various-Acapella-Anonymous-Vol-7/release/263577).
Odgovor A&R-a je bio da nisu u mogucnosti da izdaju traku ukoliko ne dobijem "publishing rights" za vokale.

S obzirom da je label koji je izdao tu staru originalnu verziju pesme ugasen jos 1986. a pevacica verovatno ima 65 godina i ne zna sta je internet ili mozda nije ziva, ne znam sta mi je ciniti.
Molio bih cenjene forumase, pravnike, producente, bilo koga, da mi pomogne i predlozi sta da radim i kome da se obratim.

Hvala unapred!

he he..pa ovo nisu neke "nepoznate pesme"..!! Sve su legendarne stvari koje su vec bile samplovane itd itd.

Anyway - ti nemas nista sa pevacicom (koliko god ona bila stara i neupucena u internet :D)
SVE te navedene pesme na toj kompilaciji imaju publishera (kompaniju koja ubira pare od koriscenja ovih pesama / vokala / samplova itd..)

Uradi search na internetu i pronacices ko je publisher, vrlo lako.
Onda treba da se obratis njima, posaljes pesmu i vidis koliko ce da ti traze para za upotrebu tog vokala. Moze da bude u stotinama ali vrlo verovatno u hiljadama dolara / eura / funti...:(
Tu ti u principu ti treba saglasnost originalnog izdavaca (disko kuca - jer kosristis originalni snimak vokala za koji je ta disko kuca platila studio, itd) i publishera (vlasnika izvodjackih prava na pesmu). Jednom reci - treba da platis na 2 mesta!!
Ako label ne postoji, kreni od publisher..oni garantovano jos uvek imaju prava!!

Opcija 2 - nadji nekoga ko ce da ti odpeva isto tako i onda ti treba samo dozvola publishera da "obradis" pesmu..mozda i tu budu neka pare..ali sumnjam...samo treba da se napise ko je kompozitor i publisher.
(zato te je A&R pitao jel vokal "prepevan" !!)

rad sa samplovima nikad nije bio lak ni jeftin :D

I tek tu se vidi koliko (dobar) vokal znaci za pesmu....

DaBear
16-11-2012, 10:45 AM
Takodje - nebi bilo lose da pitas taj label dali su oni spremni da plate nesto od tog "sample clearance / publisher fee-ja"?
Da li imas neki avans od njih za pesmu, nisam pitao (verovatno nemas)?
Sve to moze da te kosta, a mala je verovatoca da ces ikada povratiti pare.

Ja sam svojevremeno potpisao track za Warner UK sa Doobie Brothers samplom (ustvari, cela pesma..:D) i bila je ista prica...pre nego su oni uzeli na kraju. Javljali su se velki labeli ALI su svi trazili da mi odradimo sample clearance...godinu dana kasnije i 10 slanja u Ameriku publisherima - niko nam nije nikada odgovori !!:banghead:
Onda je Warner (igrom slucaja) cuo pesmu i potpisao...cak je i tad bilo natezanje za sample i publishing - trazili su da mi platimo !! (posto su ponudili ?25.000 za track) ali ja sam ih odjebao i rekao da onda necemo da potpisemo ugovor...posle 2 nedelje su popustili i platili jos ?7.000 za sva prava za koriscenje samplova vokala i ostalog..i naravno uzeli su 100% publishing (nama 0% za neki autorski, emitovanje i od prodaje..)
(ali su ipak plataili avans..:D:D:D)

Nas clan foruma, Hollywood (Gramophonedzia) je imao slicnu pricu sa njegovim hitom od pre par godina...sample clearance je kostao puno...

Jos nesto - drugi track koji sam svojevremeno potpisao za Slip'N'Slide - My Family Depends on Me - smo prepevali !
I to tako dobro - da prvo nisu verovali da je novi vokal !!! niko nista nije platio, samo su potpisali originalne autore.
(bio je tu, na toj pesmi, jos jedan sample (glavni riff) sa dosviranim klavirom preko - sa George Duke albuma - ali to nikada nisam prijavio / "ocistio"...i provukao sam se !!

Surfer
16-11-2012, 10:45 AM
To nije tvoj posao da sređuješ publishing i licencna prava, niti ćeš ti to moći srediti.
To mogu srediti samo registrirane publishing firme i diskografske kompanije.
Mislim možeš teoretski ali će ti uzeti sve.

Ti možeš samo zatražiti dozvolu za smepliranje od vlasnika master i publishing prava.
Ako stvarno žele pjesmu, neka ih oni srede.
Ako ih ne žele srediti, onda pjesmu ne žele.

Isto tako taj koji ti je odgovorio bi trebao znati da ti to ne možeš srediti.

Dakle:

ili
1. Čovjek je idiot
ili
2. Ne želi pjesmu

Ima firma koja s tim bavi.
Probaj njih kontaktirati.
Znam da ja sam sigurno to ne bi radio jer je prekomplicirano.

http://www.sampleclearance.com/

Marexoman
16-11-2012, 11:06 AM
Znam da trake nisu anonimne i da su ovo sve pesme bili relativno veliki hitovi u to vreme, ali reko' labelovi ugaseni pa nema ni copyright holdera :) naivno malo sa moje strane :ups:

Razumeo sam sve, hvala i DaBear-u i Surferu-u puno, i ja sam pretpostavljao da je to posao labela, ali kapiram da posto sam anonimac, ne zele bas da idu do kraja sto se tice "publishing clearance" tako da su to meni natovarili na grbacu ali ok. Gledam na ovo kao nauk za ubuduce.

Hvala vam jos jednom na brzoj pomoci i informacijama!

Pozz

DaBear
16-11-2012, 12:39 PM
To nije tvoj posao da sređuje? publishing i licencna prava, niti će? ti to moći srediti.
To mogu srediti samo registrirane publishing firme i diskografske kompanije.
Mislim mo?e? teoretski ali će ti uzeti sve.

Ti mo?e? samo zatra?iti dozvolu za smepliranje od vlasnika master i publishing prava.
Ako stvarno ?ele pjesmu, neka ih oni srede.
Ako ih ne ?ele srediti, onda pjesmu ne ?ele.

Isto tako taj koji ti je odgovorio bi trebao znati da ti to ne mo?e? srediti.

Dakle:

ili
1. Čovjek je idiot
ili
2. Ne ?eli pjesmu

Ima firma koja s tim bavi.
Probaj njih kontaktirati.
Znam da ja sam sigurno to ne bi radio jer je prekomplicirano.

http://www.sampleclearance.com/

Nemora SVE da ide preko firme koja radi sample clearance..znam iz iskustva. Odradio sam par malih u proslosti..ali veci (kao Dobbies, na pr..) nismo mogli da odradimo.
Pogotovu danas, kad je para sve manje..sve se da dogovoriti - ako znas kome da se obratis i kako !!

Bottom line - ako label neda neki avans - ne vredi !!
Opcija 3 - izbaci pesmu sam na Youtube / Beatport !! Ako pocne da se vrti / prodaje - super..dici ce se prasina i neko ce primetiti !!
Publisher te sigurno nece juriti jer im pravis reklamu (bacas mamac za neki veci label da to potpise i plati postene pare...)

Ima tona pesama koje su to uradile//

Surfer
16-11-2012, 01:10 PM
Nemora SVE da ide preko firme koja radi sample clearance..znam iz iskustva. Odradio sam par malih u proslosti..ali veci (kao Dobbies, na pr..) nismo mogli da odradimo.
Pogotovu danas, kad je para sve manje..sve se da dogovoriti - ako znas kome da se obratis i kako !!

Opcija 3 - izbaci pesmu sam na Youtube / Beatport !! Ako pocne da se vrti / prodaje - super..dici ce se prasina i neko ce primetiti !!
Publisher te sigurno nece juriti jer im pravis reklamu (bacas mamac za neki veci label da to potpise i plati postene pare...)

Pa nisam rekao da MORA, nego da bih ja radije dao njima nego to sam radio.
Znaš i sam koliko se to može zakomplicirati a isto tako znaš da ako ideš sam onda moraš TI platiti clearance bez da imaš bilo kakve garancije da će to netko objaviti, da ne pričam da će nekome neiskusnome odrati i kožu s leđa i uzeti mu cijeli publishing i uvaliti se na barem pola master prava.

Zato kažem ako oni kažu da to on napravi, nek ih lijepo pozdravi i zaželi im puno sreće u daljnjem radu.

Oni bi da im se sve servira na tanjuru a onda će oni razmisliti.
E, pa neće moći

Marexoman
16-11-2012, 06:07 PM

To je i caka, sto je label sa beatporta, pa sam i ja iznenadjen da su me pitali za poreklo vokala i publishing clearance, s obzirom da prodaja traka u top Beatportu nije veca od 500-1000 primeraka (sto je mizerno u poredjenju sa da kazem "MTV labelovima" :grin:) a i u top Beatportu sam prepoznao mali milion isecenih vokala iz poznatih akapela...

Zna? i sam koliko se to mo?e zakomplicirati a isto tako zna? da ako ide? sam onda mora? TI platiti clearance bez da ima? bilo kakve garancije da će to netko objaviti, da ne pričam da će nekome neiskusnome odrati i ko?u s leđa i uzeti mu cijeli publishing i uvaliti se na barem pola master prava.

Zato ka?em ako oni ka?u da to on napravi, nek ih lijepo pozdravi i za?eli im puno sreće u daljnjem radu.

Oni bi da im se sve servira na tanjuru a onda će oni razmisliti.
E, pa neće moći

I ja razmisljam na isti nacin, to je njihov posao, uostalom cini mi se, da kojim slucajem nisam anonimac, mozda bi se i iscimali oni sami ali to je sad filozofija i "sta bi bilo kad bi bilo"...Poenta je da vise necu koristiti te vokale iz "acapella anonymus" kolecije, i bicu obazriviji sledeci put.

Hvala vam momci jos jednom, jasnije su mi malo stvari sada sto se tice tih akapela.

Pozdrav :wink:

Hollywood
18-11-2012, 06:39 PM
Vremena su se promenila i labels nece da se cimaju oko ciscenja semplova uopste.

Sve moras sam cak iako si napravio ime. To vise nista ne znaci., naravno ne mislim na dejvid gete, avicije i slicne. Mislim na ''underground'' ekipu.

Ja ti savetujem da nadjes nekoga da prepeva i da tako izdajes. Najbrze i najsvrsishodnije.

Koji label je u pitanju? Nikada mi nije bilo jasno zasto se ljudi stekaju da kazu i mistifikuju stvari?? Lepo reci koji je label i mozda ce se pojaviti neko ko je radio sa njima da ti da savet. Drugo u xy slucajeva ovde ljudi misle za neke labelove da su jaki, a istina je da su zesca truba i da postoje na osnovu svog marketinga i ispaljivanja ljudi.

I nije tacno da na Beatportu nece da te cimaju, od kad su uveli ISRC code da je obavezan za svaku traku, stvari su se ozbiljno promenile.

Ja sam bas pre 2nedelje morao da povucem pesmu koja je izdata za moj label jer su se ljudi bunili, na divljaka smo je izdali jer nam se niko nije javljao mesecima za bilo kakav info oko ciscenja i upotrebe sempla, ali posle 2nedelje od izlaska pesme na beatportu su trazili da je sklonimo iako je pesma bila potpuno neprimecena i prodala se u 24kom... Neko jednostavno nekada ne zeli da se koristi njegov materijal sto je naravno skroz legitimno i ispravno.

eto, moje 2pare