Log in

View Full Version : Mini vocal booth za stan - pomoc

Vocalist
07-11-2012, 08:00 PM
Pozdrav, bavim se pevanjem i posto zivim u stanu, od komsija ne mogu bas da pustim glas onako kako bih hteo :D. E sad, na koji nacin bih mogao da se resim problema zvucne izolacije, da me komsije ne cuju, a da pritom ne ogluvim celu sobu, koja je prilicno velika. Pa sam stoga razmisljao o pravljenju manjeg vocal booth-a velicine 1,10mx1,10mx2,10. Nailazio sam na gomilu materijala (Azmafon, azmafon ploce, kamena vuna, trouglasti sundjeri, itd...) Mene takodje zanima prilikom izgradnje sta od ovoga da postavim, sta je najbolje za taj suzbijeni prostor i redosled same postavke. (Ne poznajem akustiku bas najbolje).

Unapred hvala!

awacs
07-11-2012, 08:38 PM
razmisljao o pravljenju manjeg vocal booth-a velicine 1,10mx1,10mx2,10.

Jesi li razmišljao o tome da u vocal boothu treba da ima i ponešto zdravog vazduha za disanje?

Pozdrav,

Vasa

Vocalist
07-11-2012, 09:02 PM
Jesi li razmi?ljao o tome da u vocal boothu treba da ima i pone?to zdravog vazduha za disanje?

Pozdrav,

Vasa

Naravno, postoji mogucnost ugradnje ventilacije..

NLP
07-11-2012, 09:42 PM
Vokal če ti u tako malom prostoru biti grozan a za zagluvljivanje neče? imati ne?to jako prostora te če biti u najbolji vjeri "boomy.

Bockie
08-11-2012, 12:17 AM
U vreme krize se potpuno po?ten studio za usnimavanje vokala mo?e iznajmiti po danu za par desetina evra, a dobije? odličnu opremu i uslove, ?to je sigurno isplativije od 2-3 puta godi?njeg snimanja nekavih "kao" ozbiljnih vokala u kućnim uslovima....:wink:

Vocalist
08-11-2012, 10:34 AM
U vreme krize se potpuno po?ten studio za usnimavanje vokala mo?e iznajmiti po danu za par desetina evra, a dobije? odličnu opremu i uslove, ?to je sigurno isplativije od 2-3 puta godi?njeg snimanja nekavih "kao" ozbiljnih vokala u kućnim uslovima....:wink:

Ne planiram da snimam vokale 2-3 puta godisnje, veoma dobru opremu imam na raspolaganju, samo sto mi je problem buka, zbog komsija, ukratko, kako da resim to?

NLP
08-11-2012, 11:06 AM
cca. metar na metar je premalo, te ako ima? nekoliko vi?e mjesta na raspolaganju i koliko para misli? ulo?iti.

Khan
08-11-2012, 11:28 AM
Vokal če ti u tako malom prostoru biti grozan a za zagluvljivanje neče? imati ne?to jako prostora te če biti u najbolji vjeri "boomy.

Ja sam davno, davno, napravio mali booth, sa slicnom idejom. Sto se izrade i materijala tice, sve je potpuno o.k. i bilo bi odlicno... da su dimenzije makar 3x3m!!!

Kao sto NLP kaze, ovako mala prostorija je pogibeljna za zvuk, artifakti koji nastaju su grozni, a snimak iz takvog bureta eventualno moze za neki TV-of, ali ni za sta drugo. Dzaba rada, zivaca, vremena i materijala.

I minimalno tretirana rezija sa nekim vicoustic polukrugom oko mikrofona, (ili savijenim jorganom:D) bolje je resenje.

boggy
08-11-2012, 11:43 AM
S obzirom da sam stekao utisak da ces ti u toj sobi najvise vezbati pevanje... onda mislim da je bolje tretirati celu sobu neutralno, gipsom i kamenom vunom, i samim tim ne menjati funkciju sobe a ostvariti nesto bolju izolaciju. Vocal booth neke pristojne velicine bi zauzeo i vise mesta u tom slucaju. Ako je samo glas u pitanju i komsiluk, duple gipsane ploce sa kamenom vunom od 5-10cm, po svim zidovima u sobi i plafonu, mogle da obezbedi neku dodatnu izolaciju, a da se pri tom ne "zagluvi".
Nisam pristalica vocal booth nacina "izolacije" ponajpre zbog uzasnog snimka koji se tamo pravi, a drugo zbog ogranicene kolicine vazduha, mada sam svestan da je to trenutno "hit" na internetu, i da ce trebati godine i godine, da ljudi PRIhvate da je pristup potpuno pogresan...

awacs
08-11-2012, 02:54 PM
Nisam pristalica vocal booth nacina "izolacije" ponajpre zbog uzasnog snimka koji se tamo pravi, a drugo zbog ogranicene kolicine vazduha, mada sam svestan da je to trenutno "hit" na internetu, i da ce trebati godine i godine, da ljudi PRIhvate da je pristup potpuno pogresan...

Ljudi prečesto zanemaruju da je vazduh va?an za pevanje isto koliko i glas i sluh.

@Vocalist: Ventilacija ne mo?e da re?i problem boravka u boothu tokom pevanja, ?to je osnovni problem. Em pravi galamu, em uzburkava čestice pra?ine koje nisu ba? po?eljne za nekoga ko udi?e dublje nego inače. Dakle, morao bi da peva? bez uključene ventilacije i da pravi? pauze svakih pet minuta. Na stranu to ?to (čak i kad je isključena) ventilacija nije jednostavna da se izvede a da pritom ne naru?i zvučnu izolaciju bootha (u oba smera).

Pozdrav,

Vasa

Vocalist
08-11-2012, 05:27 PM
Slazem se sa svima. Da mogu verovatno bih celu sobu akusticki tretirao, ali student sam, stan nije moj i onda trazim neko resenje za vezbanje i povremeno snimanje..

awacs
08-11-2012, 09:25 PM
stan nije moj i onda trazim neko resenje za vezbanje i povremeno snimanje..

Najbolje re?enje je da uspostavi? dobre odnose sa kom?ijama - svakome se javi? kad ga sretne?, prokometari?e? vremenske prilike, otvori? im ulazna vrata od zgrade i pusti? ih da prvi uđu/izađu, takoreći bude? "fini dečko iz kom?iluka". Ne zajebavam se. I trudi? se da ve?ba?/snima? u doba kad ne va?i "kućni red i mir".

Pozdrav,

Vasa

NLP
08-11-2012, 09:54 PM
Jeste da, nema neke druge opcije:(

Vocalist
14-11-2012, 06:13 PM
Jeste da, nema neke druge opcije:(

Hvala svima za odgovore, onda ipak nista od booth-a, dogovoreno je sa komsijama :D