View Full Version : kupovina preseta za cubase..
spartakus
05-11-2012, 09:33 PM
cao ljudi pozdrav,htedoh da pitam da li je neko zainteresovan da napravimo neku vrstu kombinacije.e pa ovako ja razmisljam da u naredne 3god necu imati kesa za monitore pa hajde ako je neko zainteresovan da napravimo presete za 2kljucna instrumenta(ostalo mogu i bez monitora).spreman sam da platim ako treba i da castim preko toga.jbg ja sam u bg pa ko je tu u kraju neka se javi...
LA-2A
05-11-2012, 09:39 PM
:confused:
spartakus
05-11-2012, 10:36 PM
jbg brate..
Bockie
05-11-2012, 11:17 PM
Druže, nije problem da ti neko uzme pare na glupost... :wink:
Koje god monitore da imaš, pa i najgore, moraš da ih naučiš, da naučiš kako rade, koliko "lažu"!
SVAKI MONITOR LAŽE, i onaj od milion €, u Abbey Road-u, ali je fora u kojoj je to meri i koliko dobro ga poznaješ.
"Referentno" slušanje je kolokvijalan izraz, teoretski NE POSTOJI jer svi različito čujemo (ima i medicinsko objašnjenje), sve i da postoji takav monitor.
Zato i postoji milion modela jer se proizvođači prilagođavaju "senzibilitetu" slušaoca, zarad profita doduše, ali svako čuje "na svoj način".
Ideja o "presetu", imajući u vidu različitosti usnimaka, semplova, različite percepcije slušanja (makar i na istim monitorima) je toliko varijabilna, da o tome nema ni govora!
Uči kako rade monitori koje imaš! Ako imaš smeće, moraš imati nekoliko izvora (po mom ubeđenju nephodno u takvoj situaciji) na kojima ćeš "izvući srednju vrednost"...!
Dakle, batali se ćorava posla i slušaj muziku koju inače slušaš NA TIM MONITORIMA, i onda slušaj to što radiš i na njima i na drugim izvorima, pa ćeš doći do toga kako šta i gde radi...!
Ja sam ovo (https://dl.dropbox.com/u/2806767/Maroko%20-2%20of%20us.mp3) miksao na AKG K44 od 25€ ali sam znao kako rade...! :shock: Naravno čekirao i na hi-fi liniji, i zvučnicima od kompa itd... Ali i dan-danas ljudi u studijima nisu u stanju da dobiju ovakav snimak (a nije da je neki vrhunski)...a ne live u praznoj kafani...! :wink:
Ajd' skupi muda i udri dalje, mani se pomoći i prečica do znanja, jer ćeš usput naučiti puno...! :wink:
:thumbsup:
Bockie
05-11-2012, 11:55 PM
Sa druge strane,
U ovom "poslu" je davno prestalo da bude bitno (bar u prvom planu) koliko si "dobar" i koliko zna? da radi?, već koliko si ve?t da ima? lajkove na fajsu i da si "mirođija u svakoj čorbi", koliko se kreće? međ' bratijom, koliko si "drugar" i kome d?abe radi? ( ili ispod neke cene) a kome ne.
Sad će da ka?u da "sejem defetizam" ali kao potpi? ka?e, "Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo!", tako da koliko se jebe? sa sobama izolacijama, opremama, mikrofonima i tehnikama snimanja... ...podjednako je va?no da ti očvrsnu facijalni mi?ići u pozi osmeha na sve, i to je to... ...a tako je u 99% ?ivota i profesija...itd...:wink:
NIelectroy
06-11-2012, 03:23 AM
SVAKI MONITOR LA?E, i onaj od milion ?, u Abbey Road-u
U pravu si svaki monitor laze ali mi je to od uvek bilo cudno kako to mi uopste i znamo da laze, sa cime se to uporedjuje pa moze da se kaze da laze tj. u odnosu na sta? na earbuds, neke slusalice? cisto mi interesuje da ne lupam glavu sa tim jer ja iako sam svestan da ti monitori lazu vremenom cu se prilagoditi njima pa mogu da me lazu koliko hoce :wink:
spartakus
06-11-2012, 08:00 AM
ja pre nego sto sam postavio ovu temu,odgledao sam brdo tutorijala i procitao dosta nekih korisnih stvari tipa bob katz moja omiljena david crombie...ja znam da svaki zvucnik drugacije vibrira i mi to drugacije cijemo.ali ja sada znam da je kljuc taj freq opseg(sto veci to bolji).ja takodje znam da kada uzmem oxford ili bilo koji eq i zavrtim q pokusavajuci da pronadjem specificnu freq,ne zvuci to isto na hi fi i na yamahi.cak sam dosao do neke teorije(moja teorija verovatno netacno).npr 2 monitora ili 4pojacala,normalno zvuk sam po sebi tako pojacan zvuci jace,dok na hi fi samo 1pojacalo, zvuk je nekako ravan.driveri na monitorima su sigurno cvrsci i kvalitetniji.. I kada sednes da radis ziku eq farbas zvuk koji se cuje mnogo bolje i jace.te presete sam ja mozda i napravio,okacicu primere pa ako moze pomoc..
awacs
06-11-2012, 09:41 PM
Ja sam ovo (https://dl.dropbox.com/u/2806767/Maroko%20-2%20of%20us.mp3) miksao na AKG K44 od 25? ali sam znao kako rade...! :shock: Naravno čekirao i na hi-fi liniji, i zvučnicima od kompa itd... Ali i dan-danas ljudi u studijima nisu u stanju da dobiju ovakav snimak (a nije da je neki vrhunski)...a ne live u praznoj kafani...! :wink:
Boki, ono ?to ti radi? i ono ?to radi TVirus nije ba? isto :ups:
Velika je razlika između miksanja nekakvih instrumenata koje sviraju neki ljudi i stvaranja muzike "from scratch". Da naglasim: OGROMNA je razlika.
Tvoji miksevi se bave instrumentima koje je neko napravio u nekoj fabrici, pa ih je neko kupio, pa ih je neko svirao, a onda ih ti snimi? i sedne? da na svojim slu?alicama od toga napravi? podno?ljiv zvuk. I moji miksevi se mahom bave tim stvarima. Iskreno rečeno - miksanje takvog sadr?aja je pičkin dim (usput, i ja sam onaj miks "Skoči" radio na Philips slu?kama od 15? i matorom Hi-Fi sistemu. Ni ovaj tvoj ni onaj moj nisu ba? za kurčenje, mada su prihvatljivi...).
Za razliku od tebe (a i mene), TVirus i njemu slični moraju da odluče koji instrument uop?te da izaberu da bi ga svirali (a tek potom miksali).
Kao ?to ti veruje? da su MusicMan Stingray i Fender Jazz odlične bas gitare po?to si ih čuo u dobrim uslovima pre nego ?to si počeo da ih snima? u ?upama i ?pajzevima, i TVirus bi hteo da ima neki svoj "preference" ili "no-brainer" set instrumenata koje posle mo?e da gnjavi verujući da je sve ?to sa njima učini dobro. Ja na?alost ne mogu da mu pomognem, ali bar ne ?elim da mu odma?em, da ga obeshrabrujem ili navodim na pogre?an put navodeći svoja lična iskustva koja nemaju nikakve veze sa njegovim potrebama. Ljudi nisu isti, ?to bi rekao Zoran Kostić.
Pozdrav,
Vasa
Čitam ja čitam ovu temu... i ništa mi nije jasno!
O čemu vi pričate?
Kakvi preseti? Instrumenti? VST? Čega? Što? Kako?
Onda odjednom tema o zvučnicima?
E ljudi jesam ja lud... or what??
awacs
06-11-2012, 10:42 PM
Čitam ja čitam ovu temu... i ni?ta mi nije jasno!
Ja sam onako bez veze utripovao da mi je sve jasno :ups: Čovek bi hteo da napravi svoju zbirku osnovnih preseta uz pomoć monitoringa koji je kvalitetniji od onog koji se nalazi u njegovom radnom prostoru (sobi). I tra?i ljude koji su u stanju da mu omoguće uslove za to.
Pozdrav,
Vasa
Bockie
07-11-2012, 12:34 AM
Boki, ono što ti radiš i ono što radi TVirus nije baš isto :ups:
Velika je razlika između miksanja nekakvih instrumenata koje sviraju neki ljudi i stvaranja muzike "from scratch". Da naglasim: OGROMNA je razlika.
Tvoji miksevi se bave instrumentima koje je neko napravio u nekoj fabrici, pa ih je neko kupio, pa ih je neko svirao, a onda ih ti snimiš i sedneš da na svojim slušalicama od toga napraviš podnošljiv zvuk. I moji miksevi se mahom bave tim stvarima. Iskreno rečeno - miksanje takvog sadržaja je pičkin dim (usput, i ja sam onaj miks "Skoči" radio na Philips sluškama od 15€ i matorom Hi-Fi sistemu. Ni ovaj tvoj ni onaj moj nisu baš za kurčenje, mada su prihvatljivi...).
Za razliku od tebe (a i mene), TVirus i njemu slični moraju da odluče koji instrument uopšte da izaberu da bi ga svirali (a tek potom miksali).
Kao što ti veruješ da su MusicMan Stingray i Fender Jazz odlične bas gitare pošto si ih čuo u dobrim uslovima pre nego što si počeo da ih snimaš u šupama i špajzevima, i TVirus bi hteo da ima neki svoj "preference" ili "no-brainer" set instrumenata koje posle može da gnjavi verujući da je sve što sa njima učini dobro. Ja nažalost ne mogu da mu pomognem, ali bar ne želim da mu odmažem, da ga obeshrabrujem ili navodim na pogrešan put navodeći svoja lična iskustva koja nemaju nikakve veze sa njegovim potrebama. Ljudi nisu isti, što bi rekao Zoran Kostić.
Pozdrav,
Vasa
Ti bi sve bio u pravu da ja nisam proveo 10 godina u jednom od najboljih studija u (pa čak i staroj) državi i učio i radio na tada vrhunskoj opremi i kud-i-kamo dobrim do vrhunskim muzičarima svih žanrova...!
Poređenje toga i krekovanih VST semplera i mp3 semplova je zaista tužno...
A nije tajna čime i kako radim ovo što kačim... Dakle veoma skromno opremljen... Ali se ne žalim, šta više i tako proizvedem najmanje barem poštene usnimke i krajnje snimke...
Teorija o zatupljivanju sa snimljenim setingsima kanala, projekata i slično pada u vodu. Ako mene pitaš , nisam ovde da bih pomogao proizvodnju magaraca sa automatizovanim projektima, već kako i neko istraživanje kaže da su "muzičari inteligentniji od ostalih" , pokušam da iznedrim kreativnost (ako vidim da potencijalno postoji)...
Dakle ostajem pri tome da je "peške" najbolje za "muzičko-produkciono sazrevanje"
i na dalje zdravije nego da se ubrzano "sažvaće" radi ubrzanja procesa stvaranja
novovremenskih "hip-pop-grand-mtv-štancadžija"...:wink:
awacs
07-11-2012, 01:08 AM
Ti bi sve bio u pravu da ja nisam proveo 10 godina u jednom od najboljih studija u (pa čak i staroj) dr?avi i učio i radio na tada vrhunskoj opremi i kud-i-kamo dobrim do vrhunskim muzičarima svih ?anrova...!
I ti bi bio u pravu kad ne bi savetovao nekome da sedi u kući i da "čačka dok ne i?čačka". Inače bi i ti i?čačkao svoje vlastito znanje i bez desetogodi?njeg boravka u tom studiju koji pominje?.
Čovek hoće isto ?to i ti, samo na mikro skali. Mrzi me da ti obja?njavam, pametan si. Mislim, "muzičari su pametni ljudi", kako sam ka?e?.
Pozdrav,
Vasa
Bockie
07-11-2012, 08:27 AM
Pa dobro... Eto, pravite presete i ?tancujte i svi srećni...
:thumbsup:
spartakus
07-11-2012, 10:55 AM
ja se izvinjavam,stvarno nisam hteo nekog da isprovociram.ja sam mislio da napravim te presete kod nekog pa da platim...jbg
mikron
07-11-2012, 12:44 PM
Boki, ono ?to ti radi? i ono ?to radi TVirus nije ba? isto :ups:
Velika je razlika izme?u miksanja nekakvih instrumenata koje sviraju neki ljudi i stvaranja muzike "from scratch". Da naglasim: OGROMNA je razlika.
Tvoji miksevi se bave instrumentima koje je neko napravio u nekoj fabrici, pa ih je neko kupio, pa ih je neko svirao, a onda ih ti snimi? i sedne? da na svojim slu?alicama od toga napravi? podno?ljiv zvuk. I moji miksevi se mahom bave tim stvarima. Iskreno re?eno - miksanje takvog sadr?aja je pi?kin dim (usput, i ja sam onaj miks "Sko?i" radio na Philips slu?kama od 15? i matorom Hi-Fi sistemu. Ni ovaj tvoj ni onaj moj nisu ba? za kur?enje, mada su prihvatljivi...).
Za razliku od tebe (a i mene), TVirus i njemu sli?ni moraju da odlu?e koji instrument uop?te da izaberu da bi ga svirali (a tek potom miksali).
Kao ?to ti veruje? da su MusicMan Stingray i Fender Jazz odli?ne bas gitare po?to si ih ?uo u dobrim uslovima pre nego ?to si po?eo da ih snima? u ?upama i ?pajzevima, i TVirus bi hteo da ima neki svoj "preference" ili "no-brainer" set instrumenata koje posle mo?e da gnjavi veruju?i da je sve ?to sa njima u?ini dobro. Ja na?alost ne mogu da mu pomognem, ali bar ne ?elim da mu odma?em, da ga obeshrabrujem ili navodim na pogre?an put navode?i svoja li?na iskustva koja nemaju nikakve veze sa njegovim potrebama. Ljudi nisu isti, ?to bi rekao Zoran Kosti?.
Pozdrav,
Vasa
Bolji post i nacin razmisljanja ne procitah dugo; Svaka cast!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.