View Full Version : Kucni studio
xhotadi
05-11-2012, 02:09 PM
soba je 3x3 visina 2.55,zelim da cujem vase savjete dali sam dobro postavio sundjere i kako postaviti panele itd.
Mo?e? da si pročita? u dosta threadova da pjena, sundjer ne rade ispod cca. 400, 300, 200Hz (odvisno koji tip i koliko debeo).
Nizke frekvencije su največji problem da ne mo?e? da radi? translatorne mikseve jer zbog interferencija itd. se ti frekvencije ojačavaju i izni?tavaju i po 30, 40 i vi?e dB, znači neke uop?te ne mo?e? da čuje? jer se izni?te a malo se pomakne? pa se te "pojave" a druge nestanu:)
... pogotovo u sobi kao tvoja koja ima 3m X 3m a i 2,55m je tu negdje, znači da ti dve modalne podvajaju, slabije je samo da bi bila poptuna kocka.
Znači ako treba? ozbiljniji radni prostor ili da napravi? kako treba ili da dosta slu?a? na slu?alice i nauči? koliko ide na taj način (HRTF...).
Ako če? se ba? upu?tati u ne?to ozbiljnije te i ako nema? nekog iskusnog da ti pomogne, barem za početak menjaj sobu. Da ti se umiri zvučna slika trebače? da "nagura?" dosta materijala da če ti smiriti situaciju.
xhotadi
05-11-2012, 08:20 PM
Znam da mi treba veca soba, imam vecu sobu 4.20m x 4.20m visina 2.80 ali je 20 km od moje kuce i ne isplati mi se trcat svaki dan jer ne zaradjujem neke pare od studia ovo sam napravio da snimam svoje pjesme i ono sto radim zelim da mi bude kvalitetno,dali da dodam jos sundjera ili da maknem sve sundjere
Znači uvijek kockasti prorez sobe:(
Ma dobro, tu bi se nekako bolje dalo umiriti modalne, zbog večeg volumena...
Samo ti u?ivaj ako ti to ne donosi neki novac od kojeg ?ivi?!
Pomogni si sa dobrim slu?alicama, nauči se na slabu akustiku (koliko ide) kad slu?a? preko zvučnika, neče biti nikad optimalno, ipak je za tvoju du?u i u?ivaj.
Kad preraste u ne?to veče, investiraj pametno.
xhotadi
05-11-2012, 11:32 PM
polako cu sad razmisljam za preamp pa poslje vecu sobu e onda neki rme :D, samo nesto nisam razumeo ako mozes malo bolje da pojasnis,(Znači uvijek kockasti prorez sobe) kako kockasti prorez sobe
dvuckovic
06-11-2012, 12:02 AM
Kvadratni presjek sobe, obje sobe koje pominjes imaju jednaku duzinu i sirinu. Na to je NLP mislio. Akusticki, jako problematican scenario, zbog duplih modova.
... da hvala, kvadratni da, kocka je več anatema u akustici.
xhotadi
06-11-2012, 12:49 PM
ni ovaj nema vecu sobu, dali ja da probam da postavim apsorber panele kao sto je na ovoj slici samo ja cu seraf direkt u zid :wink: mozda promeni nesto i samo jedan sundjer u sredinu
Veča soba veči "manevrirni" prostor da ne?to uradi? i da ostane ne?to mjesta za rad:)
Poanta je kako su napravljeni bas trapovi i gdje su postavljeni i jedan ili dva takva prikazana su skoro ali bolje ko ni?ta.
boggy
06-11-2012, 07:13 PM
ni ovaj nema vecu sobu, dali ja da probam da postavim apsorber panele kao sto je na ovoj slici samo ja cu seraf direkt u zid :wink: mozda promeni nesto i samo jedan sundjer u sredinu
Ne mora da znaci i da ces sa slike saznati sta je iza tapacirunga ili same povrsine tretmana....
Kako sam ti vec rekao u emailu, ti nisi resio niskofrekventni tretman.
Takodje sam ti rekao da tapetarski sundjer nema skoro pa nikakvu funkciju u studijskoj akustici. Osim... ako... ti ne "sredjujes" svoj studio tako da samo "podseca" na sredjen studio... a u stvari je samo scenografija... ok... ima i takvih, ali onda si pogresio mesto gde ces pitati za savet, bolje je da cimnes arhitektu enterijeristu, pa nek on "pusti masti na volju". :D
Ponovo ti savetujem da vise citas sta smo vec napisali na ovom forumu a manje gledas samo slike, sa slika se nista, prakticno, o akustici studija ne moze zakljuciti, jer je ozbiljan tretman najcesce "nevidljiv".
xhotadi
06-11-2012, 09:58 PM
znaci nista da ne ulazem u uvu sobu treba da razmisljam za vecu sobu a onu sto imam 4.20m sa 4.20 visina 2.80 dali tu mogu ista da uradim
boggy
06-11-2012, 10:05 PM
znaci nista da ne ulazem u uvu sobu treba da razmisljam za vecu sobu a onu sto imam 4.20m sa 4.20 visina 2.80 dali tu mogu ista da uradim
Citaj i uci, pare cuvaj.
senadinfaze
09-11-2012, 08:50 AM
Pozdrav Xhotadi (i svi ostali) :).
Poskidaj tu spuzvu sa zidova. Kupi 8-10 tabli 10cm debele kamene vune, koju ces staviti u ramove neke koje bi napravio od jelove daske/letve.
Presvuci te ramove i vunu sa platnom kroz kojeg lako prolazi zrak (uzmes komad platna, puhnes zrak u njega i vidis da li lako prolazi) i uz pomoc nekakvih nosaca, okaci te ramove/panele po zidovima, odmaknuvsi ih od istih oko 8-10 cm. Tako ces dobiti siroko-pojasne absorbere, mnogo, mnogo ucinkovitije od te spuzve.
Za ucinkovito postavljanje absorbera potrazi na internetu info o "mirror trick" postavljanju istih.
Isto tako mozes napraviti dobre "bass traps" tako sto ces izrezati kamenu vunu na trouglove i sloziti u svaki cosak cobe (slazes samo trouglove jedan na drugi od poda do plafona) i onda tu vunu u coskovima isto prekrijes platnom.
Ako ovo nije dovoljno slikovito objansjeno, javi mi pa cu ti pokazati par slika kako sam ja slicne stvari radio.
Pozz i sretno
boggy
09-11-2012, 05:23 PM
...........
Ako ovo nije dovoljno slikovito objansjeno, javi mi pa cu ti pokazati par slika kako sam ja slicne stvari radio.
.......
Slobodno postavi ovde (javno) slike kako si ti slicne stvari radio, niko se nece buniti.
quake2
09-11-2012, 08:30 PM
Kupi 8-10 tabli 10cm debele kamene vune, koju ces staviti u ramove neke koje bi napravio od jelove daske/letve.
Presvuci te ramove i vunu sa platnom kroz kojeg lako prolazi zrak (uzmes komad platna, puhnes zrak u njega i vidis da li lako prolazi)
Da...tuda kuda lako prolazi vazduh,lako prolazi i prasina kamene vune koja je stetna po ZDRAVLJE.A posto je zdravlje ipak MALO vaznije od akustike,predlazem ne koriscenje kamene vune na ovakav nacin ni pod tackom razno.Pozzzz
xhotadi
09-11-2012, 09:06 PM
ja bi voleo da zavrsim akustiku ali za sad nista ne diram dok ne nadjem vecu sobu,citam svaki dan i ne vredi ulozit u sobu 3m x 3m
xhotadi
09-11-2012, 09:10 PM
ako moze neki da mi kaze kako bi mogao da mjerim frekfencije u sobi i za monitore mozda sma nesto pogresno rekao ali ne razumem se u to pa ako moze neko da mi kaze kako to ide
quake2
09-11-2012, 09:33 PM
ja bi voleo da zavrsim akustiku ali za sad nista ne diram dok ne nadjem vecu sobu,citam svaki dan i ne vredi ulozit u sobu 3m x 3m
Svaka cast momce,ustedeces vreme,trud i novac koji ce ti kasnije trebati za neku ozbiljniju gradnju....a sto je najvaznije,neces napuniti pluca i sprave prasinom kamene vune.Za merenja su ti potrebni merni mikrofon....kod nas se obicno koristi poprilicno jadni behringer ecm8000 koji opet daje neku sliku o tome sta se desava,ali laze da se sve pusi...napolju ga koristi gomila amatera,entuzijasta dok profi akusticari ipak hoce u svoj posao da uloze vise od 40e koliko kosta ova igrackica.Potreban ti je jos i neki soft kao npm http://www.hometheatershack.com/roomeq/ pozzzzz
Što nije u redu sa Behringerom ECM8000?
Pokazuje ako je dobra serija:) skoro jednako kao kakav DPA ili Earthworks.
Zasledio sam da može da sa nekim serijama da bude večih odstupanja zato nije slabo da se kalibrira mikrofon a takav se može i kupiti:
http://www.cross-spectrum.com/measurement/calibrated_behringer.html
http://www.cross-spectrum.com/weblog/2009/07/23/index.html#Jul232009
... ima i gomila drugih malko skupljih mernih mikrofona i sve je to ok osim ako možda da hočeš da sa njim zamjeniš kakav SDC za snimanje akustičkih instrumenata, sa DPA i Earthworksom češ biti oduševljen a sa Behringerom baš ne.
quake2
09-11-2012, 09:59 PM
Odstupanja sa dva ecm8000 obicno budu i po 6-7 db,to najbolje znaju i cuju oni koji probaju sa njima da snimaju OH.FK koja se dobije uz majk,obicno nema veze sa realnom slikom onoga sto majk radi....danas....sutra vec iz nekog razloga zna da uradi nesto drugo....moj je prilikom ko zna koje "kalibracije" bio tresnut o patos i to je bio najlepsi zvuk koji je iz njega ikada izasao:wink:Imao sam srece da pozajmim Earthworks m30 i bilo mi je jasno zasto ovaj kosta 15 puta vise.Moji utisci...oba sam koristio za merenje s tim sto je Earthworks svaki put u istim uslovima pokazivao isto....za razliku od behrija koji se ponasa ko neka pijana mlada:-).
p.s......he,heeee....sad obratih paznju na to da si napisao "ako je dobra serija"....heeeeheeee...dobra fora;-).
Zato postoji kalibracija da.
A za snimanje kao ?to sam rekao nije ba? da:)
quake2
09-11-2012, 10:20 PM
Ehhh....kada bih ja nekim "kalibrisanjem" od mog Yuga mogao da napravim barem Fijat Punta,to bi bilo divno:).Po mom shvatanju....za 40e ti i ja samo mozemo otici negde po sata na tamburase a tesko da cemo korektno premeriti sobu u koju je ulozeno na desetine hiljada evra,npm.:)
senadinfaze
09-11-2012, 10:58 PM
http://i224.photobucket.com/albums/dd121/SenadM/CR_ceiling-frames.jpg
http://i224.photobucket.com/albums/dd121/SenadM/CR_rearwall-frame-w_rockwool2.jpg
http://i224.photobucket.com/albums/dd121/SenadM/CR_rearwall-frame-w_rockwool.jpg
http://i224.photobucket.com/albums/dd121/SenadM/corner_superchunk.jpg
http://i224.photobucket.com/albums/dd121/SenadM/corner_superchunk2.jpg
Da evo postavljam javno slike, mislim da nema sta da se krije, jer na ove forume se dolazi da se nesto korisno sugerira i da se zatrazi pomoc kada treba, u nadi da su svi ljudi tu iz razloga networkinga i pomoci drugima, a ne reklamiranja licnog biznisa i slicnih stvari :wink:.
Xhotadi, oprosti samo sam preletio preko tvojih slika i nisam skontao da si vec uradio nesto tako. Sto se tice onoga sto si mi napisao u PP da je 3x3 premalo za takav tretman, nisi u krivu, ali neka ti pravljenje muzike bude u prvom planu a onda sve drugo, kad vec nemas odgovarajuci prostor za to. Probacu naci neke slike na internetu (gledao sam to ima godina) sta su ljudi radili u manjim sobama od tvoje, gdje su nakon tretmana imali samo mjesta za miksetu i svoju stolicu pa ljudi opet rade. Nije idealno, ali radi posao.
A sto se tice ozbiljne opasnosti rockwool-a po zdravlje, ne treba siriti informacije za koje nismo sigurni, da izaziva karcinome etc. etc...
Prije nego sam poceo graditi studio (kog vise ni nemam, davno je to bilo) radio sam research dugo vremena prije nego sto sam poceo sa dizajniranjem, odabirom materijala i gradnjom. Price o ozbiljnonj stetnosti po zdravlje rockwool-a i slicnih mineralnih vuna, koje sluze za svakodnevnu izolaciju, su uglavnom samo to - price.
Evco mali citat kojeg sam imao pri ruci:
"The International Agency for Research on Cancer (http://en.wikipedia.org/wiki/International_Agency_for_Research_on_Cancer) (IARC) has reviewed the carcinogenicity of man-made mineral fibres in October 2002.<SUP id=cite_ref-3 class=reference jQuery18208955608744843282="21">[3] (http://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_wool#cite_note-3)</SUP> The IARC Monograph's working group concluded only the more biopersistent materials remain classified by IARC as "possibly carcinogenic to humans" (Group 2B (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_IARC_Group_2B_carcinogens)). These include refractory ceramic fibres, which are used industrially as insulation in high-temperature environments such as blast furnaces (http://en.wikipedia.org/wiki/Blast_furnace), and certain special-purpose glass wools (http://en.wikipedia.org/wiki/Glass_wool) not used as insulating materials. In contrast, the more commonly used vitreous fibre wools, including insulation glass wool, stone wool and slag wool, are considered "not classifiable as to carcinogenicity in humans" (Group 3 (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_IARC_Group_3_carcinogens))."
Xhotadi, ako hoces mozes "presvuci" panele tankim najlonom prije platna, ali to ce dovesti do reflektiranja visokih frekvencija, koje opet mozes iskontrolirati ako ostavis malo te spuzve na zidovima koju vec imas :wink:.
Bitno je da se paneli postave na efektivna mjesta, da dobijes maksimalan ucinak.
Nadam se da ce ti biti od pomoci, barem i malo.
Lijepi pozdrav.
P.S.
Evo samo i prikaz kako su kod mene izgledali ti paneli:
http://i224.photobucket.com/albums/dd121/SenadM/IMG_6619640x480.jpg
boggy
09-11-2012, 11:06 PM
Da...tuda kuda lako prolazi vazduh,lako prolazi i prasina kamene vune koja je stetna po ZDRAVLJE.A posto je zdravlje ipak MALO vaznije od akustike,predlazem ne koriscenje kamene vune na ovakav nacin ni pod tackom razno.Pozzzz
molekul vazduha ima oko deset hiljada (EDIT) puta manji precnik od cestice prasine kamene vune, tako da je filtracija tkaninom sasvim opravdana i moze biti zadovoljavajuca. Svi svetski producenti bi do sada pomrli od retkih plucnih bolesti s obzirom da je staklena i kamena vuna prakticno 99% sve apsropcije po velikim studijima... unazad mnogo godina. Ne kazem da je lekovito disati tu prasinu, ali ne treba praviti paniku na forumu bez opravdanja, i bez jasnog motiva.
Ehhh....kada bih ja nekim "kalibrisanjem" od mog Yuga mogao da napravim barem Fijat Punta,to bi bilo divno:).Po mom shvatanju....za 40e ti i ja samo mozemo otici negde po sata na tamburase a tesko da cemo korektno premeriti sobu u koju je ulozeno na desetine hiljada evra,npm.:)
Da .... moze se kalibracionim procesom, generisati korekcioni fajl kojim se bilo kakvom ispravnom mikrofonu dovodi odziv u okvire od barem +/-0.5dB. Da li ce taj odziv biti temperaturno stabilan ili ne, da li ce se odziv menjati zbog promene vlaznosti vazduha, to moze ali i ne mora zavisiti od kvaliteta mikrofona.
S druge strane, za potrebe merenja akustickog odziva sobe, sam odziv Behringer mernog mikrofona je prilicno irelevantan, posto je potrebno da bude stvarno neispravan da bi "generisao" rupu od 15dB u odzivu i to tacno na 80Hz koji uopste ne postoji u realnosti, tako da je Behringer ECM8000, ispravan, sasvim zadovoljavajuci za sticanje slike o haosu u nesredjenoj sobi, pa sve do samog kraja akustickog tretmana...
Razlike u osetljivosti odziva dva mikrofona su takodje irelevantne, posto se u sobi ne meri apsolutni SPL odnosno buka ili nivo zvuka, nego samo impulsni odziv, pa se od njega generisu ostale analize.
Da ne govorimo da su korisceni i DIY merni mikrofoni dok se nije pojavio Behringer, i to vrlo uspesno. Cak i gospodin Siegfried Linkwitz (koautor Linkwitz-Riley filtra) ima veoma dobro uputstvo kako modifikovati jeftinu Panasonic kapsulu u kvalitetni merni mikrofon... cak i servisi za kalibraciju takvih postoje po svetu... sve to USPESNO funkcionise dugo godina unazad bez obzira na tvoj "ekspertski" stav o jeftinim mernim mikrofonima...
senadinfaze
09-11-2012, 11:13 PM
molekul vazduha ima oko hiljadu puta manji precnik od cestice prasine kamene vune, tako da je filtracija tkaninom sasvim opravdana i moze biti zadovoljavajuca. Svi svetski producenti bi do sada pomrli od retkih plucnih bolesti s obzirom da je staklena i kamena vuna prakticno 99% sve apsropcije po velikim studijima... unazad mnogo godina. Ne kazem da je lekovito disati tu prasinu, ali ne treba praviti paniku na forumu bez opravdanja, i bez jasnog motiva.
.
:thumbsup::thumbsup:
boggy
09-11-2012, 11:13 PM
Da evo postavljam javno slike, mislim da nema sta da se krije, jer na ove forume se dolazi da se nesto korisno sugerira i da se zatrazi pomoc kada treba, u nadi da su svi ljudi tu iz razloga networkinga i pomoci drugima, a ne reklamiranja licnog biznisa i slicnih stvari :wink:.
Znam, nije uvek lako objasniti ljudima da informisanje nije nudjenje usluga. Ako bi iskljucili informisanje, onda bi morali da zabranimo diskusije o svim proizvodima na ovom forumu za koje se mora platiti, tako bi postali striktno piratski forum gde bi se pricalo samo o onome za sta ne mora nista da se plati.. a akustike nema u piratskoj varijanti definitivno... itd.. znaci besmislica.
Hvala na slikama u ime clanova foruma (meni licno nisu neophodne).
.............
P.S.
Evo samo i prikaz kako su kod mene izgledali ti paneli:
http://i224.photobucket.com/albums/dd121/SenadM/IMG_6619640x480.jpg
Dopada mi se fotografija! :D
senadinfaze
09-11-2012, 11:17 PM
Nista napisano se nije odnosilo ni na koga licno, samo pisem iz iskustva, jer, kao sto vjerovatno i sam znas, ovaj forumski medij je ipak neko vozilo koje mnogi od nas koriste za sve i svasta.
Mislim da bi ti se dopalo i sta je "iza" fotografije :)
Pozz
boggy
09-11-2012, 11:19 PM
Nista napisano se nije odnosilo ni na koga licno, samo pisem iz iskustva...........
Ista stvar je i sa mnom. :da:
xhotadi
09-11-2012, 11:27 PM
senadinfaze preljep studio,koliko sam shvatio da vise nemate ovaj studio :(
boggy
09-11-2012, 11:28 PM
molekul vazduha ima oko deset hiljada (EDIT) puta manji precnik od cestice prasine kamene vune, tako da je filtracija tkaninom sasvim opravdana i moze biti zadovoljavajuca. Svi svetski producenti bi do sada pomrli od retkih plucnih bolesti s obzirom da je staklena i kamena vuna prakticno 99% sve apsropcije po velikim studijima... unazad mnogo godina. Ne kazem da je lekovito disati tu prasinu, ali ne treba praviti paniku na forumu bez opravdanja, i bez jasnog motiva.
.
:thumbsup::thumbsup:
Malo sam se zabrojao... precnik cestice prasine je zapravo deset hiljada (!) puta veci u odnosu na precnik molekula vazduha...
xhotadi
09-11-2012, 11:33 PM
ovako reci te mi koliko su minimalne dimenzije koje moram da potrazim da bi uzivao u ono sto znam amaterski uraditi :D
REW cu da potrazim malo po net a za mikrofon neznam dali cu uspeti doci do njega
senadinfaze
09-11-2012, 11:44 PM
senadinfaze preljep studio,koliko sam shvatio da vise nemate ovaj studio :(
Da u pravu si. Sad sam u ne-tretiranoj sobi 4X3x2.7, sa jednim mikrofonom, preampom i DAW i mnogo se osjecam kreativnije nego u starom, komercijalnom studiju :wink:.
Zato, ne odustaj od svojih 3x3. :grin:
P.S.
Mozemo na "ti"
... bez zamjere ali oni komercijalni je izgledao sumljivo pa i da upotrebim svoju fantaziju što je izza stena na fotkama... "baš nešto":(
senadinfaze
10-11-2012, 12:15 AM
... bez zamjere ali oni komercijalni je izgledao sumljivo pa i da upotrebim svoju fantaziju ?to je izza stena na fotkama... "ba? ne?to":(
Oprosti, ne razumijem "iza stena"?? Iza gipsanih ploca ili??
oprosti ne izza stena, nego iza fotografija:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=337190&postcount=27
... odnosno po slikama ne vidim nekih logičkih uspješnih objektivnih akustičkih rešenja.
senadinfaze
10-11-2012, 12:55 AM
oprosti ne izza stena, nego iza fotografija:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=337190&postcount=27
... odnosno po slikama ne vidim nekih logi?kih uspje?nih objektivnih akusti?kih re?enja.
Aha...dobro...Cini mi se da si ti (ili neki drugi akusticar, nisam siguran posto sam tu na forumu tek nekoliko dana) zagovornik studija gdje se ne vidi puno tretmana iza "koze". Taj moj komercijalni studio je bio jedan od takvih.
A pored toga, adekvatan akusticni tretman za dati studio se ne moze pretpostaviti gledajuci slike istog, ipak treba tu biti licno i napraviti neke testove slusanja itd..da bi se ustanovilo sta je potrebno. Mogao se ovaj moj bivsi studio "potrefiti" da bude nesto cemu treba minimalan tretman, da bi zvucao dobro, ali na zalost, kao vecina njih, nije. :)
Mislim da ne treba pretpostavljati mnogo na osnovu slika i mogao bih ti dati link na moj "studio build thread" na jednom od najrespektabilnijih Akustickih foruma online, ali pretpostavljam da to tebi nebi bilo neophodno.
ALI ako bilo ko od forumasa koji planiraju ili prave studio trenutno misli da bi imao koristi od toga, neka mi javi pa cu dati link. Build je bio od temelja.
Malo sam pogledao neke tvoje teme, i imas jedan stiki tred gradnje studija tvog prijatelja (sa John Sayers foruma) gdje sam u prvih par slika vidio neke nesmislene stvari, koje su puno gore nego sumnjive,ali da ne hijack-ujemo covjeku temu, mozemo o tome i na nekoj posebnoj temi/diskusiji. JA sam uvijek ZA!! :):)
Lijepi pozdrav!
boggy
10-11-2012, 01:32 AM
............ i mogao bih ti dati link na moj "studio build thread" na jednom od najrespektabilnijih Akustickih foruma online, ali pretpostavljam da to tebi nebi bilo neophodno.
ALI ako bilo ko od forumasa koji planiraju ili prave studio trenutno misli da bi imao koristi od toga, neka mi javi pa cu dati link. Build je bio od temelja...........
Ne vidim razlog zasto odmah ne stavis link na thread, nego trazis da te neko "zamoli"... (ista stvar kao i za slike).
senadinfaze
10-11-2012, 02:13 AM
Ne vidim razlog zasto odmah ne stavis link na thread, nego trazis da te neko "zamoli"... (ista stvar kao i za slike).
Ne, naprotiv. Uopce nisam takav tip da uzivam u molbama. OP mi je poslao PP i email adresu da mu posaljem slike, a postavio sam ih ovdje nakon tvog posta, koji je, sad to moram da kazem, bio pomalo cinican. :grin:
Uostalom, Ti rece da ti takve informacije nisu neophodne, pa ne vidim sto se toliko bas ti zalazes da ih postavim ovdje.
Kao sto rekoh, necu plaviti niciju temu svojim radovima, za koje spokojno znam da su vrlo uspjesni :wink: i pri tome AMATERSKI.
Moja ponuda svim entuzijastima gradnje studija stoji, ako ih to inetersuje i ako im je NEOPHODNO.
A sada ne bih vise da Hijack-ujem(o) temu OP-u.
boggy
10-11-2012, 02:25 AM
.........
Uostalom, Ti rece da ti takve informacije nisu neophodne, pa ne vidim sto se toliko bas ti zalazes da ih postavim ovdje.
.........
Nije tacno. Rekao sam:
..........
Hvala na slikama u ime clanova foruma (meni licno nisu neophodne).
........
Hteo sam da budem jasan u tome da trazim slike i informacije u ime clanova Foruma Rumski a ne u svoje licno ime. Znaci informacije i slike trebaju clanovima Foruma Rumski, a ne meni, to sam hteo da kazem, nadam se da te to ne vredja.
Takodje, slobodno startuj novi thread sa slikama izrade svog studija ali dopusti i (konstruktivnu) diskusiju na tu temu, to nece ni u najmanjoj meri uticati na tvoje licne utiske o tom studiju koji su ionako vec dobri.... to, medjutim, svakako ne znaci da moraju biti svakome dobri, i da svako treba tako raditi. Ovo je javni forum koji sluzi za javne diskusije o temama zanimljivim njegovim clanovima, ne za prezentaciju samo jednog (svog) misljenja.
senadinfaze
10-11-2012, 02:49 AM
:D:D znaci nastavljamo..
Boggy, tu sam na forumu tek par dana i super je. Ne znam kako ranije nisam naletio na njega.
Stvarno mi nije cilj prepirati se sa seniorskim clanovima ovdje, kao sto si ti, jer bilo sta da se kaze, tvoja, kao seniorska se malo vise cijeni nego moja, jer normalno je, niko me ne "poznaje" jos dovoljno. Tako da mi je bolje da budem malo mirniji nego sto sam vec na ovoj temi (sorry OP). :)
Stvarno nisam planirao zapocinjati temu o izgradnji studija, koja se desila prije 7-8 godina ili kol'ko vec. Kako bi na to ljudi gledali?? Sta ovaj sere?? Tako nekako.
A da to sad radim zato sto ovaj drugi kolega NPL mislim, "sumnja" u adekvatnost akusticnog tretmana u tom studiju :rolleyes::confused:....
Jos jednom se izvinjavam xhotadi ako je OT, ali ako imas neka pitanja tu sam da probam pomoci. :thumbsup:
boggy
10-11-2012, 03:08 AM
:D:D znaci nastavljamo..
da, nismo ni prekidali.
Boggy, tu sam na forumu tek par dana i super je. Ne znam kako ranije nisam naletio na njega.
ne znam, google ga izbacuje regularno na vrh, za nas jezik.
Stvarno mi nije cilj prepirati se sa seniorskim clanovima ovdje, kao sto si ti, jer bilo sta da se kaze, tvoja, kao seniorska se malo vise cijeni nego moja, jer normalno je, niko me ne "poznaje" jos dovoljno.
Nije rec ovde o "seniorskoj"... nego o toleranciji...
Tako da mi je bolje da budem malo mirniji nego sto sam vec na ovoj temi (sorry OP). :)
Do neke mere tolerisemo i off topic, pogotovo ako je tema zanimljiva, i ako ima smisla, to posle splitujem u drugi thread. Ali ako se zaglibi u nekonstruktivnu svadju, sve sto je suvisno se obrise i tera se dalje ako ista ima da se diskutuje, ako ne... tema se zakljuca i tera se dalje.. itd.
Stvarno nisam planirao zapocinjati temu o izgradnji studija, koja se desila prije 7-8 godina ili kol'ko vec. Kako bi na to ljudi gledali?? Sta ovaj sere?? Tako nekako.
Obecavam ti, gledace SVI,....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.koje to bude zanimalo. :D
A da to sad radim zato sto ovaj drugi kolega NPL mislim, "sumnja" u adekvatnost akusticnog tretmana u tom studiju :rolleyes::confused:....
To je njegovo pravo (kao i svakog drugog clana), i to mora da se tolerise, svakako mu se ne moras odmah revansirati u njegovom threadu nalazeci njemu "mane", jer covek definitivno nije zlonameran ako mu tvoj dizajn ne izgleda "ubedljivo".. Ima problema sa komunikacijom ponekad, zna da zazvuci trapavo, jer mu ovaj jezik nije maternji, i mozda realno obojica zvucimo kao (los?!) ExYU vic (nasli se slovenac, srbin,... itd :shock: :rolleyes:), ali takvi kakvi jesmo, funkcionisemo najbolje na ovim prostorima i za ovo jezicko podrucje, za ovu tematiku.
Ovde smo da razmenjujemo iskustva, Nenad (NLP) i ja smo aktivni moderatori ovog podforuma, sto ukljucuje i odredjeni stepen urednistva, gde ako moze biti novog sadrzaja, ne stidim se da ga trazim od posetilaca (ali ne za sebe, ne cinis meni licno nikakvu uslugu), to je razlog zasto ja trazim slike od tebe, makar mi licno ne trebale :mrgreen:
senadinfaze
10-11-2012, 03:23 AM
Sto ne radi ovaj "brzi odgovor"??
Pa dobro Boggy, kazes mi da ne trebam traziti mane u postu Nenadovom, ali ne mislim da je pametno sumnjati u neadekvatan tretman na osnovu jedne slike...ali OK, ne zatezem nista. Sto kazes nekad se translacija lako gubi u ovom cyberu.. :D
Ok, idem da stavim onda temu sa linkom na taj site gdje sam dokumentovao izgradnju. Sva pitanja i kritike ( ne mogu trazitri konstruktivne, jer je konstrukcija davno zavrsena jeli..:D:D {Znaci mozete me "izresetati"}) dobro dosla. Gle duple zagrade..:rotfl:
A inace, jel posjecujete ovaj studiotips.com ??
boggy
10-11-2012, 03:38 AM
Sto ne radi ovaj "brzi odgovor"??
Ne koristim...
Pa dobro Boggy, kazes mi da ne trebam traziti mane u postu Nenadovom, ali ne mislim da je pametno sumnjati u neadekvatan tretman na osnovu jedne slike...ali OK, ne zatezem nista. Sto kazes nekad se translacija lako gubi u ovom cyberu.. :D
Da, i ja ponekad izgubim strpljenje...
Sto se tice "resetanja", niko tebe nece resetati, jer ti se taj studio svidjao, ako se ista bude pisalo, pisace se zbog ostalih clanova i citalaca... ako to tebe ne bude zanimalo a ti preskaci "dosadne" delove gde diskutanti dave i gnjave :D :da:
I mozda je bolje da linkujes slike direktno na rumski... malo po malo... link na drugi forum je diskusija na drugom forumu... ne ovde... kako god zelis, na kraju....
A inace, jel posjecujete ovaj studiotips.com ??
Retko. Samo gs i prw. (barem ja)
senadinfaze
10-11-2012, 03:43 AM
Sto se tice "resetanja", niko tebe nece resetati, jer ti se taj studio svidjao, ako se ista bude pisalo, pisace se zbog ostalih clanova i citalaca...
Ma ne sekiraj se..Nije me "strah" :)
Retko. Samo gs i prw. (barem ja)
PRW? jesi mislio mozda PSW ili neki drugi ima??
boggy
10-11-2012, 03:51 AM
......
PRW? jesi mislio mozda PSW ili neki drugi ima??
Ima drugi, PSW je migrirao velikim delom na PRW
http://prorecordingworkshop.lefora.com/
(isto "HiEnd" forum, nema anonimusa, obavezno ime i prezime clana, Thomas (Jouanjean) je moderator, ulaz je slobodan :D)
senadinfaze
10-11-2012, 04:46 AM
Ima drugi, PSW je migrirao velikim delom na PRW
http://prorecordingworkshop.lefora.com/
(isto "HiEnd" forum, nema anonimusa, obavezno ime i prezime clana, Thomas (Jouanjean) je moderator, ulaz je slobodan :D)
Jeste bas...Jos su Terry i Ross tamo ali nema Fletchera :D. Il' se muva jos okolo.
quake2
10-11-2012, 05:34 AM
molekul vazduha ima oko deset hiljada (EDIT) puta manji precnik od cestice prasine kamene vune, tako da je filtracija tkaninom sasvim opravdana i moze biti zadovoljavajuca.
Rupe na tkaninama koje se obicno koriste su u proseku 7,45 puta vece od najsitnijih cestica prasine kamene vune,a vremenom se istegnu i do 9,28 puta vecih rupa ,tako da ce ova ipak da prolazi...ukoliko se neko nekada nalegne na apsorber....velicina rupa moze da bude i 2300 puta veca...situacija je nesto bolja u studijima koji nemaju grejanje,vec tonci rade u dzemperima i debelim carapama...ali se barem tkanina manje siri,iako je to sirenje procentualno mnogo vece od sirenja cestica kamene vune,pa i to treba uzimati u obzir prilikom racunanja...:)....tako bi to zvucalo kada bi pravili "studiju" o prasini kamene vune....kao da ne vidimo rodjenim ocima dali to prasi,ili ne prasi.Ja samo znam da sam se sit nadisao i nabrisao prasine kamene vune koja je prolazila kroz tkaninu...jedino ako je neko dok spavam dolazio da mi istrese neku neuobicajenu prasinu po studiju.Poenta je da sam ja u kamenoj vuni proveo dosta godina...sto u kamenoj,sto u staklenoj...i smatram prakticna iskustva mnogo relevantnijim od bilo kog teoretisanja sa bezbednog odstojanja.
Svi svetski producenti bi do sada pomrli od retkih plucnih bolesti s obzirom da je staklena i kamena vuna prakticno 99% sve apsropcije po velikim studijima... unazad mnogo godina.
Pa da....sto su cigarete stetne po zdravlje kad pola sveta pusi?...valjda bi pomrli do sada da je to tako....to je ta logika.
Ne kazem da je lekovito disati tu prasinu, ali ne treba praviti paniku na forumu bez opravdanja, i bez jasnog motiva.
A sto vi akusticari nikada necete da napravite neki svoj show room,npm usred dnevne sobe, pa spojite posao i zadovoljstvo...ne sedi vam se bas u gomili kamene vune? pa da...zato ste vi opusteni a mi sa losim iskustvima,"panicari" sa sumnjivim motivima.Nisam znao da na nekom forumu pre nego sto se iznese svoj stav i iskustvo,mora i da se objasni "motiv" i da "opravdanje"
Da .... moze se kalibracionim procesom, generisati korekcioni fajl kojim se bilo kakvom ispravnom mikrofonu dovodi odziv u okvire od barem +/-0.5dB. Da li ce taj odziv biti temperaturno stabilan ili ne, da li ce se odziv menjati zbog promene vlaznosti vazduha, to moze ali i ne mora zavisiti od kvaliteta mikrofona.
Ako je mikrofon "cepanica" onda on menja karakteristike sam od sebe....jednostavno je lose napravljen i to je to.....ne interesuju ga temperatura i ostalo.A to sa kalibracionim procesom....moze da se radi sa ecm-om,eto cisto da se kaze da smo mi tu sad nesto kalibrisali.
S druge strane, za potrebe merenja akustickog odziva sobe, sam odziv Behringer mernog mikrofona je prilicno irelevantan, posto je potrebno da bude stvarno neispravan da bi "generisao" rupu od 15dB u odzivu i to tacno na 80Hz koji uopste ne postoji u realnosti, tako da je Behringer ECM8000, ispravan, sasvim zadovoljavajuci za sticanje slike o haosu u nesredjenoj sobi, pa sve do samog kraja akustickog tretmana...
Pa verujem da je nekome zadovoljavajuc....ako neko hoce u posao da ulozi 40e i ni dinara vise,onda je to...to.Moze sa tim i da se snima Madona....niko ne kaze da ne moze....
Razlike u osetljivosti odziva dva mikrofona su takodje irelevantne, posto se u sobi ne meri apsolutni SPL odnosno buka ili nivo zvuka, nego samo impulsni odziv, pa se od njega generisu ostale analize.
Pa sta da ti kazem,sem da se apsolutno ne slazem sa ovim pojednostavljivanjem...imam vrlo jak utisak da nisi u "praksi" nikada poredio ECM sa boljim mernim mikrofonom.To sto si napisao bi bilo slicno necijoj izjavi da je sasvim svejedno koji ce se mikrofoni koristiti kao room majkovi pri snimanju bubnja.Molim te da napravis direktno poredjenje u praksi pa cemo da pricamo dalje.
Da ne govorimo da su korisceni i DIY merni mikrofoni dok se nije pojavio Behringer, i to vrlo uspesno. Cak i gospodin Siegfried Linkwitz (koautor Linkwitz-Riley filtra) ima veoma dobro uputstvo kako modifikovati jeftinu Panasonic kapsulu u kvalitetni merni mikrofon... cak i servisi za kalibraciju takvih postoje po svetu... sve to USPESNO funkcionise dugo godina unazad bez obzira na tvoj "ekspertski" stav o jeftinim mernim mikrofonima...
Pa ko kaze da Jimi Hendrix nije mogao USPESNO da svira na Jolani?....cak postoji i gomila informacija o tome kako se Jolane stimuju,odrzavaju,prave...pa je opet svirao nesto drugo....Nemam ja nista protiv da ti meris cime ti hoces i budes time zadovoljan...ali kao sto ce Jolana uvek biti samo Jolana,tako ce i ECM uvek biti samo ECM....to napolju "experti" ne koriste....a kao sto vidis,ni ovde:wink:.,zao mi je:).
senadinfaze
10-11-2012, 07:34 AM
Probacu naci neke slike na internetu (gledao sam to ima godina) sta su ljudi radili u manjim sobama od tvoje, gdje su nakon tretmana imali samo mjesta za miksetu i svoju stolicu pa ljudi opet rade. Nije idealno, ali radi posao.
Xhotadi, evo kao sto sam ti obecao, da vidis prilicno ozbiljan studio/reziju velicine tvog prostora.
IZvini za kvalitet, skenirao sam je iz knjige.
Znam da sva ova difuzija vjerovatno nije opcija za tebe, ali vjerovatno je bliza realizaciji nego iznajmljivanje/kupovina drugog prostora, ako vec svoj studio ozbiljno shvatas.
Sretno :grin:
http://i224.photobucket.com/albums/dd121/SenadM/CRdiffusion001.jpg
xhotadi
10-11-2012, 09:26 AM
samo vi razgovarajte :D da li ja da maknem ove sundjere u moj studio pa da radim tako sve kod ne nadjem malo vecu sobu
senadinfaze (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=11394) nikako neču da se samo kritikuje, nego da se konstruktivno komentira (ako se hoče...).
Ako je takav stav svih strana onda se sve razume za?to je kod nekog projekta do?lo do kompromisa koji nije najbolje ili naoptimalnije re?enje ili čak blesavo re?enje pa i to se de?ava.
Jeste nije mi materinji jezik i ponekad razumijem kakvu stvar pogre?no, nisam zlonamjeran nego ako ba? govorimo striktno o akustici da se zna ?to i kako, koliko ide preko interneta...
Svi studii koje sam pravio imaju neki kompromis, neki veči (da ih uop?te ne odobravam) a neki manje koji u sup?tini nisu ni značajni.
Pratim koliko toliko sve te pomenute forume, zadnju godinu dve manje, jer se ni?ta pametno ne de?ava (odnosno se ?ire kriva re?enja), ni?ta ne vidim pametnog, sve?ijeg... osim nekih tu i tamo primjera na svakih recimo cca. 5 godina...
samo vi razgovarajte :D da li ja da maknem ove sundjere u moj studio pa da radim tako sve kod ne nadjem malo vecu sobu
:)
makni da, ničemu ne slu?e, ?to ne bi i neka "te?a" zavjesa.
Pjene absorbuju samo visoke te nekoliko srednje a te nam trebaju (moraju da se kontroli?u po pameti...) a niske da se smire koliko ide.
senadinfaze
10-11-2012, 09:49 AM
Slazem se Nenad..Sve si dobro rekao, a za nesporazum, mislim da nije bilo zbog jezika nego nisam ja shvatio kontekst sta si rekao onako generalno.
A odlicno pises jezik koji ti nije maternji :).
Pozz
Hvala.
Zna? konstruktivno se je do sada izkazalo da en ide pa je skor uvijek destruktivno, ako pripomogne? toj materiji veoma bih bio sretan, i Boggy i ja ponekad več skretamo i reagujemo ponekad netaktno.
boggy
10-11-2012, 11:28 AM
..........
Pa sta da ti kazem,sem da se apsolutno ne slazem sa ovim pojednostavljivanjem...imam vrlo jak utisak da nisi u "praksi" nikada poredio ECM sa boljim mernim mikrofonom.To sto si napisao bi bilo slicno necijoj izjavi da je sasvim svejedno koji ce se mikrofoni koristiti kao room majkovi pri snimanju bubnja.Molim te da napravis direktno poredjenje u praksi pa cemo da pricamo dalje.
..........
Imam Earthworks M30 i Behringer ECM8000 vec godinama. Oba mikrofona su mi kompenzovana u granicama boljim od +/-0.1dB od 20Hz-20kHz i uspesno sa njima mogu da merim i odziv zvucnika (za sta realno jedino i treba tolika linearnost). Vise verujem Earthworksu ali to ne znaci da me je ECM ikada "prevario".
Snimanje bubnja nema apsolutno nikakve dodirne tacke sa akustickim merenjima osim sto se u oba slucaja koriste (nekakvi) mikrofoni.
xhotadi
10-11-2012, 12:03 PM
:)
makni da, ničemu ne slu?e, ?to ne bi i neka "te?a" zavjesa.
Pjene absorbuju samo visoke te nekoliko srednje a te nam trebaju (moraju da se kontroli?u po pameti...) a niske da se smire koliko ide.
mako sam sve i cini mi se da sam dobio inte.. reverb Echo :D i u projektima bas se cuje reverb po vokalima
xhotadi
10-11-2012, 12:09 PM
sad cujem nekako vokal nizak S se cuje mnogo mislim da cu moci sad bolji miks da uradim ili gresim
senadinfaze
10-11-2012, 12:57 PM
sad cujem nekako vokal nizak S se cuje mnogo mislim da cu moci sad bolji miks da uradim ili gresim
Pa desser :D. ili jos bolje rukom crtaj automatizaciju na "S".
Sad kada si poskidao, pocni da pravis difuzore kao na onoj crno-bijeloj slici. :)
boggy
10-11-2012, 01:35 PM
..........
Sad kada si poskidao, pocni da pravis difuzore kao na onoj crno-bijeloj slici. :)
Samo difuzori te dubine, mu nece nista pomoci kada niske frekvencije krenu da divljaju u sobi. Slika iz knjige je hrabar potez, ali bez bass tretmana to ne moze da radi (ili je bass tretman skriven iza difuzora)... ili moze da radi ako je snimanje na magnetofonsku traku, pa ni nema nista ispod 60Hz u onome sto se slusa.
Pre difuzora mu barem trebaju "super chunk" bass trapovi u uglovima kao kod tebe na slici (http://i224.photobucket.com/albums/dd121/SenadM/corner_superchunk2.jpg), jer kasnije nece imati gde da stavi apsorbere kada ima difuzore.
U tako maloj sobi ce mu trebati difuzori, ali kasnije.
Ova soba na slici dole definitivno radi:
http://akmedia.digidesign.com/digizine/images/GML-blackb_dzn_22386.jpg
Ali se moze primetiti da u uglovima ima (iza polycylindric difuzora) i modex plate apsorbere (niskofrekventni "wideband" apsorberi)... a soba je neuporedivo veca i difuzori su izuzetno duboki... njihova apsorpcija ide jako nisko. Tako realizovano, to moze da radi, ali samo u velikoj sobi... u maloj ne, jer su sobne interferencije daleko vise izrazene nego u velikoj sobi, zbog vece blizine samih prepreka (manji je pad interferencija zbog rastojanja)
Drzi se svojih iskustava, kada ih vec imas :D mani knjige sa "naprednim" idejama... :wink:
EDIT: Neko moje "pravilo" je da iza difuzora mora biti bass trap koji barem radi ispod najnize frekvencije koja se difuzuje. To mora u maloj sobi jer nema mesta za natezanje "da li difuzori ili apsorberi", jer mora i jedno i drugo i to na istim povrsinama.
xhotadi
10-11-2012, 01:36 PM
Pa desser :D. ili jos bolje rukom crtaj automatizaciju na "S".
desser ne volim jel nekako mi ugusi cjeli vokal,
zve idem rucno ono na edit ma -3db ,ako mozete tu automatizaciju malo bolje da mi objasnite kako ide,ja probao malo on bas uzima vreme da sa misom nacrtas pa spusta jedan po jedan ,imali bolja opcija
xhotadi
10-11-2012, 01:46 PM
dali treba cjelu sobu sa difuzerima , a po coskovima da stavim bass trapove te koje imam, mislim na one dje mi je mikrofon te da iskoristim kao bass trapove
boggy
10-11-2012, 01:56 PM
dali treba cjelu sobu sa difuzerima , a po coskovima da stavim bass trapove te koje imam, mislim na one dje mi je mikrofon te da iskoristim kao bass trapove
Pogledaj thread o InFaze studiju (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42734). Mislim da ce senadinfaze da doda jos price, kako dani budu prolazili. Interesuje te sve osim gradnje prostorije. Otprilike to je SVE sto mozes uraditi u svojoj sobi sto se tice niskih frekvencija a da ti bude dostupno i ostvarivo bez nekog velikog znanja i cak mozes i merenja da zaobidjes ako su ti problematicna (doduse trebace ti za pozicioniranje zvucnika). Posle toga mogu doci difuzori... i ako ne zelis da preterujes, binarni mogu da ti budu prilicno zadovoljavajuci, a za to ti trebaju krovne letve (da ne trosis pare na rendisane lajsne) koje ces ukucati preko postojecih apsorbera u vidu binarnog difuzora (po definisanom planu), sto smo vec radili ovde na forumu...
Time dobijas sobu koja ima relativno dobro sredjen bass, dostupno ti je da to napravis bez preteranog znanja, a soba ne bude na kraju zagluvljena jer mu letvice vrate energiju visokih frekvencija nazad u sobu, u vidu difuznog zvucnog polja, koja ti treba da bi se osecao prijatnije i da bi imao bolju translaciju miksa.
Eto, to je ukratko ono sto smo vec radili nekoliko puta na forumu, ali, priznajem, to je zakopano u dugackim threadovima i treba dosta citati da bi se razumelo.
Sve ove teme su vec na sticky, i bice ti lakse da razumes i moci ces da postavljas bolja pitanja ako imas neko predznanje.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36590
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40164
awacs
10-11-2012, 02:01 PM
Ova soba na slici dole definitivno radi:
Ja svako malo gledam tu sobu i uvek se pitam ko li mu i kako bri?e paučinu i pra?inu... I mnogo me nervira onaj monitor na desnoj strani miksera... :wink::wink:
Pozdrav,
Vasa
boggy
10-11-2012, 02:04 PM
Ja svako malo gledam tu sobu i uvek se pitam ko li mu i kako briše paučinu i prašinu...
Nema prasine ako nema odakle prasina da dodje. Vrata su zadihtovana, prozora nema, tepiha nema, kao veliki frizider, samo nije toliko hladno... :D
I mnogo me nervira onaj monitor na desnoj strani miksera... :wink::wink:
na svasta je covek u stanju da se navikne... :rolleyes:
Everbeatz
10-11-2012, 02:16 PM
Ja svako malo gledam tu sobu i uvek se pitam ko li mu i kako briše paučinu i prašinu...
Pozdrav,
Vasa
Na to je bar lako odgovoriti, George je svojevremeno kupio Kirby (i to sa svim nastavcima) nakon sto su mu odrzali prezentaciju u studiju i ubedili ga da je to resenje:wink:
awacs
10-11-2012, 02:45 PM
Na to je bar lako odgovoriti, George je svojevremeno kupio Kirby (i to sa svim nastavcima) nakon sto su mu odrzali prezentaciju u studiju i ubedili ga da je to resenje:wink:
Jebiga, razbiste mi iluziju :) Već sam zami?ljao asistenta (PT operatera) u plavom mantilu sa HTZ mre?om na glavi i onom "je?" četkom za paučinu u ruci. A po patosu Mister Proper itd...
Pozdrav,
Vasa
quake2
10-11-2012, 03:56 PM
Imam Earthworks M30 i Behringer ECM8000 vec godinama. Oba mikrofona su mi kompenzovana u granicama boljim od +/-0.1dB od 20Hz-20kHz i uspesno sa njima mogu da merim i odziv zvucnika (za sta realno jedino i treba tolika linearnost). Vise verujem Earthworksu ali to ne znaci da me je ECM ikada "prevario".
Ma tebi su Boggy izgleda "uvalili" neki SE Behringer....valjda je bila godisnjica piratisanja tudjih proizvoda pa se malo uozbiljili:)...neka,drago mi je,cuvaj taj redak primerak.
Snimanje bubnja nema apsolutno nikakve dodirne tacke sa akustickim merenjima osim sto se u oba slucaja koriste (nekakvi) mikrofoni.
Vidis kada hoces da zakomplikujes pricu:),posle ni ti sam nisi u stanju da je pratis:wink:.....Ti si napisao:
....a ja ti na to odgovorio:
To sto si napisao bi bilo slicno necijoj izjavi da je sasvim svejedno koji ce se mikrofoni koristiti kao room majkovi pri snimanju bubnja.
Pozzzzz
boggy
10-11-2012, 04:10 PM
Ma tebi su Boggy izgleda "uvalili" neki SE Behringer....valjda je bila godisnjica piratisanja tudjih proizvoda pa se malo uozbiljili:)...neka,drago mi je,cuvaj taj redak primerak.
Po cemu bi on trebao biti poseban?
Vidis kada hoces da zakomplikujes pricu:),posle ni ti sam nisi u stanju da je pratis:wink:.....Ti si napisao:
To sto si napisao bi bilo slicno necijoj izjavi da je sasvim svejedno koji ce se mikrofoni koristiti kao room majkovi pri snimanju bubnja.
Pozzzzz
I? I dalje stojim iza svega sto sam napisao. Ne vidim sta to nisam "otpratio"... samo se postavlja pitanje da li ti razumes sta sam ja napisao.
xhotadi
10-11-2012, 04:21 PM
vidim da neki to rade i od stiropora,dali su bitne dimenzije koliko treba da ima tih greda na koliko da se odrezu i tako to . i koliko bi takvi difuzera trebao da pravim za moju sobu
awacs
10-11-2012, 04:34 PM
E, za ONU sobu poručili SSL od zida do zida, pa koliko kanala stane...
Ima još par fotki na http://www.blackbirdstudio.com (pa "Studios", pa "Studio C"... ne radi direktan link).
Pozdrav,
Vasa
boggy
10-11-2012, 04:37 PM
E, za ONU sobu poručili SSL od zida do zida, pa koliko kanala stane...
........
Zadnji put se Massenburg (javno) zalio da je gazda (na studio) stavio zavese preko difuzora i da nema ni malo sluha za inovacije..... :rolleyes:
Tako da zavese verovatno sklone samo za slikanje :banghead:
awacs
10-11-2012, 04:46 PM
Zadnji put se Massenburg (javno) zalio da je gazda (na studio) stavio zavese preko difuzora i da nema ni malo sluha za inovacije..... :rolleyes:
Tako da zavese verovatno sklone samo za slikanje :banghead:
Sledeći korak će verovatno biti skraćivanje difuzorskih stubića da bi moglo da se obiđe oko miksera umesto da se puzi ispod njega...
Pozdrav,
Vasa
boggy
10-11-2012, 04:48 PM
Sledeći korak će verovatno biti skraćivanje difuzorskih stubića da bi moglo da se obiđe oko miksera umesto da se puzi ispod njega...
Pozdrav,
Vasa
Da, da... ili to ili mora rampa da se pravi... sa stepenicama.
A mogli bi da stave jos jedan ovakav ali da ga okrenu naopako i okace na plafon.
quake2
10-11-2012, 04:55 PM
Po cemu bi on trebao biti poseban?
Pa svi ostali rade pristojno prvih mesec dana,ako i toliko,tako je i moj...a onda pocnu da brljave.
I? I dalje stojim iza svega sto sam napisao. Ne vidim sta to nisam "otpratio"... samo se postavlja pitanje da li ti razumes sta sam ja napisao.
Vrlo je bitno sta si ti napisao....ali obrati malo paznju i na ono sto pisu drugi...
boggy
10-11-2012, 05:04 PM
Pa svi ostali rade pristojno prvih mesec dana,ako i toliko,tako je i moj...a onda pocnu da brljave.
Prvi put to cujem iako znam za barem tri ECM8000 koji rade dobro i dan danas.
Vrlo je bitno sta si ti napisao....ali obrati malo paznju i na ono sto pisu drugi...
Jesam obratio paznju i ipak bih te zamolio bih da me prosvetlis, i objasnis mi sta sam to propustio?
Evo prilazem odzive od dva primerka ECM8000 (moj + kolege sa Rumskog) plus moj M30
I moj Behringer je dobar i bez kalibracije a star je preko 4 godine.
Ne ka?em da mo?da da nisu ne?to počeli recimo da ?tede kod proizvodnje i slično.
Kako god kalibracija ne ?teti i re?uje problem.
quake2
10-11-2012, 05:40 PM
Evo prilazem odzive od dva primerka ECM8000 (moj + kolege sa Rumskog) plus moj M30
Profi smoothing,nema sta:)
Tako se u pocetku slicno i moj ECM ponasao....jel ovo "slikano" u skorije vreme?....ako nije, probajte ponovo.
xhotadi
10-11-2012, 06:32 PM
aauu ono sto ja pitam niko ne vidi
boggy
10-11-2012, 06:40 PM
aauu ono sto ja pitam niko ne vidi
Ja sam ti odgovorio... samo nisi obratio paznju
ostavi difuzore za posle...
Bolje upotrebljavaj naravne materijale ako ?to je drvo, kamen ako ima? para te iskustva...
Nema univerzalnog odgovora.
To je stvar zami?ljenog akustičkog dizajna, priporučenega vremena odjeke po standardima ako se ih mari itd.
... od svega toga je odvisna povr?ina, koje difuzore, koja dizajnirana frekvencija... daj malo čitaj molim te, ima? na izvolte:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42121
vidim da neki to rade i od stiropora,dali su bitne dimenzije koliko treba da ima tih greda na koliko da se odrezu i tako to . i koliko bi takvi difuzera trebao da pravim za moju sobu
Tako je.
Ja sam ti odgovorio... samo nisi obratio paznju
ostavi difuzore za posle...
boggy
10-11-2012, 07:19 PM
pricu o materijalima sam prebacio u novi thread:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42736
xhotadi
10-11-2012, 11:08 PM
Napravili ste mi katastrofu ovde i pobjegli,sta da radim ja sad :(
Boggy je preselio postove u novi thread ako pa?ljivo čita?.
A za tebe eto ako nisi opazio:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=337279&postcount=78
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=337280&postcount=79
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=337281&postcount=80
boggy
10-11-2012, 11:18 PM
Napravili ste mi katastrofu ovde i pobjegli,sta da radim ja sad :(
Mi ti napravili katastrofu? Oces da vratim haos od malopre?
Odgovorili smo ti na pitanja, ne znam sta jos ocekujes da kazemo
boggy
11-11-2012, 12:08 AM
..........
Jos jednom te potsecam da mi nisi odgovorio na pitanje, sta sam ja to pogresno napisao ovde:
...........
xhotadi
11-11-2012, 01:17 AM
Boggy je preselio postove u novi thread ako pa?ljivo čita?.
A za tebe eto ako nisi opazio:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=337279&postcount=78
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=337280&postcount=79
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=337281&postcount=80
hvala za linkove sve sam ja pratio no reko malo da se nasalim
senadinfaze
11-11-2012, 05:16 AM
[quot]Napravili ste mi katastrofu ovde i pobjegli,sta da radim ja sad .[/quote]
Pa zato ja rekoh prije da ti plavimo temu nebulozama koje mozda i imaju smisla, ali su za tebe nekorisne.
A ono sto sam ja rekao "Pocni sad da pravis onakve difuzore" to je naravno bila sala, jer najlaksi dio tog psla je napraviti ih i postaviti, a malo teze je izracunati gdje ti sta treba i kolikih dimenzija.
JA da sam na tvom mjestu prvo bih napravio "superchunks" kao u tim slikama sto ti Boggy kaze, jer to je stvarno dobra investicija kad uporedis sa cijenom materijala i prostorom kojeg zauzimaju superchunks. Onda bih poslije ntoga tretirao PLAFON do te mjere da samo imad mjesta da ustanes a da ne udaras gore glavom (i jos malo, ako neko visi dodje u studio :)). NE znam jesi pisao koliko ja visok plafon, ali da sam ja na tvom mjestu ja bih isao sa tretmanom i do 2.05-2,10 visine, jer nemas puno drugog izbora.
Sve bi ovo (superchunks i plafoni) bio tretman niskih frekvencija, a onda bi sa onim wideband absorberima po zidu mogao dotjerati visoke i srednje.
Izgubio bi puno na visini sobe, ali, kao sto rekoh prije, ako ozbiljno shvatas taj projekat nemoj da gledas na estetiku i koliko visoko ce soba izgledati, nego na rezultate. Prati ove slike sto ti boggy govori, pa ces vidjeti sta bi mogao po plafonima da "kacis"...
Sto se tice deessera...automatizacija je najbolja. To sto kazes da deeseer gusi, si u pravu, jer sve frekvencije u kojima su ti "S" -ovi ce da suzbije. Ako ves koristis njih, treba da dobro pogodis frekvenciju koja ce najvise da umanjuje "s"-ove a manje sve drugo oko njih (znaci da pogodis frekvenciju sa prilicno uskim pojasom).
A automatizacija je malo dosadna, ali mnogo bolja. "S" -ovi se pretezno mogu razlikovati na waveformu jer su im "valovi" puno ostriji (visoke frekvencije ili nekad visoko-srednje)...Zoom in i vidjet ces sta pricam. Onda ih samo "crtas" dole za nekih 4-5 db, a boga mi sam nekad znao crtati i po 8-9db, zavisi kako i sta. Uvijek taj "kvadrat/pravougaonik" koji crtas neka pocne malko prije i zavrsi malko poslije "s" valova...Mozes mu i malo napraviti "fade out" i "fade in" kad ga crtas da prirodnije zvuci.
Nadam se da ce ovo pomoci.
Odgovoricu na pp isto..
Zivio
xhotadi
11-11-2012, 03:44 PM
hvala pun pomogli ste mi mnogo samo sto ja moram da citam ucim sta je superchank ,koji difuzer je za niske frekfencije i tako to , imam jos jedan problem da moram da mjerim dje stoje zvucnici i koliko su frekfencije u sobi a mikrofon za mjerenje tesko je naci dje ja zivim
boggy
11-11-2012, 04:03 PM
........ imam jos jedan problem da moram da mjerim dje stoje zvucnici i koliko su frekfencije u sobi a mikrofon za mjerenje tesko je naci dje ja zivim
Moze i na sluh ali je teze i duze ce da traje, pomocice ti jako ako znas sta zelis da cujes....to mozes i kasnije...
Prvo sredjuj bassove... superchunks su trouglovi iseceni od kamene vune i poslozeni u uglovima i presvuceni poroznim platnom razapetim preko rama, kao dole na slici:
http://1.2.3.10/bmi/i224.photobucket.com/albums/dd121/SenadM/corner_superchunk.jpg
xhotadi
11-11-2012, 04:19 PM
nema slike ali to znam kao kod senadinfaze e sad dali mi je dovljno da napravim dva difuzera za niske freknfencije jedna da bude sa kockastim grdama a jedna ono prave linije to sam pogledao na te linkove sto ste mi poslali i da ih postavim iza mojih ledja dje je kauc
boggy
11-11-2012, 04:43 PM
nema slike
ima slike, samo mozda treba malo sacekati
ali to znam kao kod senadinfaze e sad dali mi je dovljno da napravim dva difuzera za niske freknfencije jedna da bude sa kockastim grdama a jedna ono prave linije to sam pogledao na te linkove sto ste mi poslali i da ih postavim iza mojih ledja dje je kauc
Difuzori u tvom slucaju ne rade na "niskim frekvencijama" nego na visokim (~1kHz pa navise), kao sto sam vec ranije rekao, difuzore neces sada praviti nego kasnije. Prvo trouglovi od kamene vune ("superchunks")... pa tretman plafona ("cloud" ili sta vec odlucis) pa tretman zidova gde bude trebalo (bocni zidovi, zadnji zid, prednji zid), pa tek onda difuzori na kraju (iduce godine :D)
xhotadi
11-11-2012, 10:59 PM
hvala puno svima javljam ako bude sto :D
xhotadi
22-11-2012, 04:01 PM
opet ja :D makao sam sve sundjere apsrober panele i krecio sobu da maknem i tu vlagu malo sto je bila :D sad hocu da zatvorim coskove i danas sam bio za kamenovu vunu i naisao na azmafon i sad dali je bolje i zdravije azmafon letvice od 5cm ili 10cm pokrivam platnim stofom i samo postavim u cosak
xhotadi
23-11-2012, 05:25 PM
moguli da zatvorim coskove azmafonom
Kao ?to sam ti sve odgovorio preko PM, da probaj pa vidi kako djeluje.
Ni?ta nije ljekovito, pita? me preko PM da je pamučna verovatno bolja:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25436
xhotadi
24-11-2012, 10:57 AM
pa vidis da niko ne odgovara ovde
Putem PM-a:
Ja radim sa kamenom i celuloznom vunom.
Ni nemamo azmafona u SLO.
Svakako da mo?e? da napravi? superchunksove od narezanog azmafona, veča efektivnost bi bila i da je narezan na kvadrate poslagane do plafona nego samo trokute... ako mo?e? da ?rtvoje? prostor da.
Ne razumem "letvica" ti bi ga prekrio sa drvenim letvama?
Ima? kritičku sobu, podvajaju ti se mere 3m X 3m, znači potpuno dupliranje resonantnih frekvencija, za takvo ne?to bi trebalo puno vune a i membranski apsorberi da bi se soba smirila... ni 2,5m nije jako daleko tako da jo? gore.
Quote:
Originally Posted by xhotadi
dali mogu zatvoriti coskove bass trap super chunk sa letvicama od 5 cm azmafon i pokrivati sa platnom
i napraviti panele od azmafona i pokrivati sa platnom
jedno 5 panela valda je dovoljno za moju sobu 3m x 3m visina 2,55m
Ne razumijem najbolje to kačenje na letve?
Kao ?to sam napisao, treba je popuniti rigidne kutove i onda preko platno i jo? kakva za?tita ako platno nije dovoljno za zaustavljanje čestica bilo koje vune.
Pročitaj sve i moje postove:
Ako dobro prečita? vidi? da ni?ta nije ljekovito zato mora barem da bude dobro zapakovano.
Nlp,
Nenad P.
Quote:
na letvama bi kacio azmafon a onda pokrio sa platnom coskove i onda neke panele po zidovima i to bi napravio od azmafona i pokrio platnom
dali valja napraviti od azmafona jer od kamene vune nemogu jer spavam u tu sobu
Pa znam ?to su letve daske a ne znam koje veze ima da azmafon pritrdi? na letve?
Popuni? čo?kove do kraja i onda napne? platno na neki okvir.
Tu prakticiramo da onaj tko pita napravi skicu ili sa rukom ili u nekom SW programu pa da se pijano ne razgovara.
Jesi li čitao, ni?ta! nije priporučljivo da se da u spavače prostore, kamena ima formaldehide a pamučna (jo? i mo?da gore pogoje) da gosti mikroorganizme, kad se upakuje i jedna i druga nije ba? dobro da je u prostoru gdje ?ivi?, radi? i spava?!
Ne znam za?to to javno ne pita? a ne preko privatnih poruka?!
A i sve to je napisano u onom threadu!!!
?to se ne razumije???!
Quote:
letve su kod nas drva, daske
ja ne zelim da koristim kamenovu vunu no azmafon,i dali mogu coskove da zatvorim sa azmafonom i platno
Upotrebljavaj svoj thread molim!
Quote:
dali mogu ovo da koristim za coskove superchunk i da pokrijem sa platnom
http://www.flickr.com/photos/rikovml...in/photostream (http://www.flickr.com/photos/rikovmlin/2368870122/in/photostream)
Ne pi?u jer nemaju ?to da ti odgovore!
Nema univerzalnog recepta!
Čitaj čim vi?e.
Odpisao sam ti malo prije.
Probaj, testiraj ali ni?ta ti neče jako pomoči jer ima? veoma nezgodnu sobu!
Koristi svoj thread!!!
Quote:
pisao sam imas tu kucni studio niko ne odgovara danima
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42706
meni treba da znam dali da idem kupovati azmafon i te daske pa da nparavim coskove
xhotadi
24-11-2012, 11:06 AM
mene interesuje dali je bolje po zdravlju azmafon
i hoceli isto raditi kao kamenova vune
lako je reci probaj potrosis 100e za dva coska to znam i ja,ovde sam dosao da pitam dali ima neko iskustva stim
Je li ti uop?te bilo ?to čita? ?to sam ti odpisao?!
Ni?ta nije po?eljno da bude u sobi gdje ?ivi?, spava?, radi?... NI kauč, ni pra?an tepih, ni stari jogi!
A uop?te industrijske vune.
Prestani da mi ?alje? poruke preko PM, jer ne znam ?to jo? da ti odpi?em!!!
Jedino mo?e? da pozove? da opravi profesionalno svoje delo kvalitetan stručnjak da ti re?i probleme u takvoj kritičkoj sobi!!!
Za upotrebu REW se je treba registrovati da i ne da ti ga ?aljem preko interneta, ni ne znam ?to koristi? od računala, operacijskog a i besplatan je!
Da na kraju dođem da ti i izmerim, jer neče? znati upotrebljavati ga bez da prečita? manual a i to nije sve ?to treba? da napravi? kvalitetna merenja.
xhotadi
24-11-2012, 11:30 AM
a dali moze od stiropora da se zatvaraju coskove
ili od dasaka pa malo da ostavim otvoreno izmedju dasaka da bi usao zrak
Stiropor uopšte ne, zatvorenocelična struktura nije za upotrebu u akustici!
Samo vlakneni materijali ili otvorenocelične pjene (nedjelutvorne u nizkima pa i jedne u srednjima).
Za nizke frekvencije se upotrebljavaju helmholtz absorberi koji prouzrukuju koloraciju zvuka i membranski koje aborbuju tjunovanu frekvenciju ostalo reradiiraju ali iapk bolje membranski ako baš mora.
Problem je u tome da je u samogradnji teško pogoditi tiste frekvencije sa napravljenimi elementima koje bi htio umiriti bez da: napravi, mjeri, popravi, mjeri...
xhotadi
24-11-2012, 01:10 PM
napunicu ja sundjerima svugde coskove cu sundjerima trougu pa da vidim kako ce da se cuje sundjera imam dosta nekosta me nista probati
mikron
24-11-2012, 08:49 PM
lako je reci probaj potrosis 100e za dva coska to znam i ja,ovde sam dosao da pitam dali ima neko iskustva stim
Ti si kralj !!!! :D
DzoniPFC
25-11-2012, 03:16 AM
Ti si kralj !!!! :D
totalni.
...a njegov zadnji post.... :shock:
quake2
26-11-2012, 01:10 AM
....pa sasvom je logicno,i ne moras akusticare da pitas sto se gace i majice prave od pamuka a ne od kamene vune...nisu oni zdravstveni radnici...oni samo znaju sa cime se njima vise isplati da rade....njima su kamena vuna,osb,iverica,gips itd zakon....rekoh ti vec....uzmi lepo u ruke i jedan i drugi materijal,malo se poigraj sa njima i sam zakljuci sa cime ti je prijatnije da se druzis.A isti ucinak kao i sa kamenom vunom imaces i sa azmafonom ako ga pametno upotrebis.
xhotadi
26-11-2012, 08:46 AM
uzeo sam daske platno po azmafon cu morati u drugi grad pa cu da postavim slike kako sam to napravio i dali je dobro
xhotadi
27-11-2012, 09:58 PM
evo neke slike sto sam radio coskove samo mi recite dali da postavim platno iza dje je azmafon ili da ostavim otvoreno iza
xhotadi
27-11-2012, 10:09 PM
evo jos nesto
Rhino
27-11-2012, 10:18 PM
Ne bih da ti razbijam iluzije ali mislis li ovo ovako da ostavis? Panel od 3cm debljine azmafona i sa tim u cosak? Trebace ti jedno 300x toliko..
xhotadi
27-11-2012, 10:21 PM
radicu jos panela ali danas sam imao vremena samo za ova dva coska 5 cm ima letva,nisam te shvatio trebace mi jos 300x toliko
xhotadi
27-11-2012, 10:26 PM
samo nek mi neko kaze dali da stavim platno iza dje je azmafon ili da ostavim otvoreno
za jedno dva tri dana cu napraviti jos 3 panela dva cu postaviti iza zvucnika jedan na moju ljevu stranu pa kad bude bilo vreme jos dva cu postaviti iza moji ledja
Rhino
27-11-2012, 10:32 PM
Coskovi iliti superchunks bi trebali da budu ponaslagani od poda do plafona u izrezane trougove da bi imali kakvog uticaja.
Zamisli da ti je sve iza tog panela sto si postavio na ugao sobe puno krcato azmafonom.. Ovako ti je taj panel premalena prepreka za zvucni talas, na to sam mislio..
xhotadi
27-11-2012, 10:38 PM
meni je bio plan da ih postavim trougao,posto nisam imao dje da rezem ivericu trougao napravio sam ovako dali da nastavljam dva panela iza monitora i jedan sa moje ljeve strane
imam neke napravljene 140 sa 70 pa da skratim to na 120 sa 60 azmafon i platno
Rhino
27-11-2012, 10:50 PM
A ti stavi kad vec imas panele i azmafon pa vidi kako ti se svidja..
Vjerovatno ce ti smanjit malo reverberaciju u sobi, mozda ti bude malo ugodnije za snimanje vokala ali ne ocekuj neko cudo..
grada27
27-11-2012, 11:38 PM
Ako si resio da sredjujes sobu onda imas dve opcije,to je na tebi da odlucis, mada u tim dimenzijama tesko da se moze uraditi savrsena akustika,ali kao sto rekoh imas dve mogucnosti, da iole smiris bass, a to oduzima puno prostora. Ja sam to resio tako sto sam zvucnike ugradio u sam bas trap i tako ustedeo na prostoru, slike imas u tredu sam svoj majstor, a dimenzije prostora su slicne,ako ne i iste kao tvoje i mozes nastaviti sa tvojim planom sredjivanja, samo mislim da bi trebao te panele koje pravis da ih pravis barem 10-15cm debljine :wink:
pozz
Grada
xhotadi
28-11-2012, 08:01 AM
azmafon 2 cm letva 5 cm milsio dovoljno za ovu sobu da smanjim malo reverberaciju jer neznam jos koliko ce studio biti u ovu sobu,vec imam ljepsi bass i kad tapsem ne cuje se kao prije reverb :D.danas cu iza da stavim platno da zatvorim azmafon.
vakatt
28-11-2012, 08:16 AM
http://www.peparsplace.com/upgrades2008%20066_s.jpg
O ovakvim trouglovima ti ljudi pricaju.. 8-)
http://www.gearslutz.com/board/attachments/bass-traps-acoustic-panels-foam-etc/127333-gap-behind-trap-vs-thicker-trap-center_brace.jpg
xhotadi
28-11-2012, 10:17 AM
vakatt: znam ja kako to da napravim, ali nemogu to u sobu koju spavam pa koristim azmafon i neznam jos koliko cu da imam studio u tu sobu i ne vredi pravit sve to potrebno mi je samo malo da smirim dok ne nadjem vecu sobu pa cu onda ozbiljnije da radim
vakatt
28-11-2012, 10:53 AM
ma OK, ja samo da pojasnim na sta su mislili ljudi kad su ti govorili o superchunks/bass/corner/trapovima i kako bi to trebalo da izgleda bey obzira dal koristis azmu, kamenu vunu il nesto trece , ovo sto si ti uradio nema previse veze sa tim jer propusta glavnu poentu a to je da se popuni cosak sa sto vise mase/materijala da bi se uticalo na nize frekvencije dje je najizrazeniji problem u malim sobama poput tvoje.
Nisam ja nikakav strucnjak za akustiku, al sam nesto i zapamtio od iskusnijih forumasa, pa eto dacu sebi za pravo da ti nesto i savjetujem - dakle skroz je OK sto ti nesto pomalo eksperimentises u svojoj sobi sa raznim materijalima ali ako konstantno postavljas pitanja u ovom tredu a onda odgovore koje ti iskusniji ljudi daju zapostavljas i vrtis neku svoju pricu bez previse truda da malo studioznije proucis ono sto ti se govori i vec postojecu gomila tredova u kojima imas odgovore na 90% tvojih pitanja, onda ce ljudi vremenom da se smore i da pocnu da ignorisu tvoja dalja zapitkivanja. :wink:
xhotadi
28-11-2012, 12:49 PM
upravu si vakatt ,
postavicu jos neke panele pa cu da vidim dali pomaze sto, ako ne onda cu da promenim coskove da postavim azmafon trougo..
Rhino
28-11-2012, 01:23 PM
Svejedno preporucujem da sacekas proljece ako nemas kakvu garazu, jer azmafona od 2 cm debljine ima da se narezes i narezes da popunis 1 ugao a kamoli sva 4 :)
xhotadi
30-11-2012, 08:01 PM
uzeo sam rew 5 hoce li mi neko pomoci kako da ga koristim sta treba da radim
Rhino
30-11-2012, 08:40 PM
Ukucaj how to use room eq wizard na yt i sve ti je fino objasnjeno tamo.
xhotadi
30-11-2012, 10:56 PM
thanx Rhino ;)
xhotadi
30-11-2012, 11:00 PM
kad zavrsim panele dali mogu da napravim DIY Reflexion Filter mrezu azmafon i platno samo ce mi biti problem da nabavim neku zakacku da bi zakacio na stalak od mikrofona ne volim da varim
xhotadi
30-11-2012, 11:17 PM
Rhino gledao sam po yt ali ne shvatam sta treba da se poveze sa ljeve strane izlaza od zvucnika ide liniski to ako moze neko da mi objasni
Rhino
30-11-2012, 11:39 PM
Ja se xhotadi ne sjecam tacno, da sve pamtim poludio bih. Sadrzaj pamcenja je funkcija brzine zaborava :)
Ali se sjecam da je poprilicno jednostavno to sve, samo poslusaj lika sto prica..
xhotadi
01-12-2012, 09:00 AM
Ja se xhotadi ne sjecam tacno, da sve pamtim poludio bih. Sadrzaj pamcenja je funkcija brzine zaborava :)
Ali se sjecam da je poprilicno jednostavno to sve, samo poslusaj lika sto prica..
ok Rhino thanx jos jednom ;)
xhotadi
03-12-2012, 07:03 PM
napravio sam jos 4 panela sad gledam kako da ih stavim
dali da stavim dva iza zvucnika jedan na moju levu stranu i jedan iza mene
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.