Log in

View Full Version : Ima li neki Plug -Ins

Mrgud
01-11-2012, 07:30 PM
Ima li neki Plug -In da se samo stavi na kik ili bass i da sve zvuci kako treba,ili jos bolje na master pa da ga odma napuca i da zvuci ludilo da se mix probudi,da nema sta da se cacka po njemu?

Moritz
01-11-2012, 07:40 PM
Ima , zove se Mozak .

Arthur
01-11-2012, 07:40 PM
pa kako ne znaš? pa ima bre, inače niko od nas ne bi vola ubo.

branoy
01-11-2012, 07:52 PM
hahhahah. e probaj izotope ozone 5 (1000 dolara je) mozda on razdrma mix. ne znam sta bi ti reko, patnja je to!!

Everbeatz
01-11-2012, 07:53 PM
standardna preporuka s moje strane
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=336167&postcount=308

awacs
01-11-2012, 07:58 PM
Ima , zove se Mozak .

E, taj mi treba! Ima li narodna verzija negde na Mreži? Može PM.

Pozdrav i unapred hvala,

Vasa

MUzzY
01-11-2012, 08:06 PM
Ima. Waves CLA paket. Samo turis i ne msislis. Mora par fejdera da se pomeri al'to je ako bas hoces da nemas bas ono, default zvuk.

Svi kao mudruju a nece da priznaju da ovo ekslopatisu maksimalno.

Everbeatz
01-11-2012, 08:08 PM
E, taj mi treba! Ima li narodna verzija negde na Mre?i? Mo?e PM.

Pozdrav i unapred hvala,

Vasa
krekovan bas i ne sluzi cemu!

DADDY Z
01-11-2012, 08:08 PM
zju

Mrgud
01-11-2012, 08:12 PM
Furman lijepo izgleda ali koliko vidim ima par knobova,nebih da se zaebavam sad sa time i da gubim vrijeme na proucavanje ,zelio bih nesto samo plug and play?
Rekoh onako da malo poboljsam produkciju na kreativan nacin a da mozak ostane svijez za druge stvari :)

Moritz
01-11-2012, 08:14 PM
Pobedio svemir :shock:

Mrgud
01-11-2012, 08:16 PM
Ima. Waves CLA paket. Samo turis i ne msislis. Mora par fejdera da se pomeri al'to je ako bas hoces da nemas bas ono, default zvuk.

Svi kao mudruju a nece da priznaju da ovo ekslopatisu maksimalno.
E gledah da mnogi to rade,ili stave par plugova sa gotovim presetima na master,pa tu postavku na skoro svaku pjesmu da joj dadne malo zivota :)

Everbeatz
01-11-2012, 08:16 PM
pobedio svemir :shock:
ℓą ρℓ?ρąяţ ď??

awacs
01-11-2012, 08:24 PM
krekovan bas i ne sluzi cemu!

Ne mora krekovan, mo?e i vutrovan.

@Muzzy (bez zajebancije): mene blam da priznam, ali mene ti signature opisni pluginovi (CLA, Masserati, ?tagod) samo zbunjuju :ups: Valjda mi sada?nji mozak zabagovao, pa zato i tra?im neku noviju verziju... jebiga, ipak ne mo?e do kraja ozbiljno...

Pozdrav,

Vasa

awacs
01-11-2012, 08:30 PM
E gledah da mnogi to rade,ili stave par plugova sa gotovim presetima na master,pa tu postavku na skoro svaku pjesmu da joj dadne malo zivota :)

Ja i gledah i čuh. Kad slu?am radio čini mi se da sve isti ljudi i sviraju.

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz
01-11-2012, 08:32 PM
Ja i gledah i čuh. Kad slu?am radio čini mi se da sve isti ljudi i sviraju.

Pozdrav,

Vasa
To je sve zbog istih plugova koje koriste

awacs
01-11-2012, 08:35 PM
To je sve zbog istih plugova koje koriste

Ili dele isti mozak, jebemliga... izdelili naloge ko na UAD-u

Pozdrav,

Vasa

Znak
01-11-2012, 08:58 PM
Rekoh onako da malo poboljsam produkciju na kreativan nacin a da mozak ostane svijez za druge stvari :)

E, o tome sam uvek sanjao! Sva kreativnost da se odrađuje automatski, a mozak da se koristi samo za hedonizam. Ima ona pesma "U dvehiljaditoj godini svi ćemo biti gospodini, je?ćemo bombone i čokolade, a roboti će da rade". To kasni već dvanaest godina i polako gubim strpljenje...

Mrgud
01-11-2012, 09:12 PM
neko se trudi na neki nacin je kreativan i posle 20 godina mixevi mu zvuce prosjecno i kao gomila drugih,a neko je dobar poznanik sa vrhunskim majstorom i za par godina ima odlican uspijeh,zna znanje i cijenjen je..sva vrata su mu otvorena

dvuckovic
01-11-2012, 09:13 PM
neko se trudi na neki nacin je kreativan i posle 20 godina mixevi mu zvuce prosjecno i kao gomila drugih,a neko je dobar poznanik sa vrhunskim majstorom i za par godina ima odlican uspijeh,zna znanje i cijenjen je..sva vrata su mu otvorena

Pa, je li onda do plugina ili nije?

spartakus
01-11-2012, 09:14 PM
e ako hoces da u momentu promenis zvuk kika ili bassa a da se nesmaras imam resenje za tebe uad pultec free plug.upalis jedan na kiku i namestis preset monster kik.drugi na bass i preset punch bass.pa prosudi..aj ako ima tih mozgova hocu ako moze na rate..

dvuckovic
01-11-2012, 09:16 PM
Mozda ovo:

http://www.dandugan.com/products/

branoy
01-11-2012, 09:19 PM
neko se trudi na neki nacin je kreativan i posle 20 godina mixevi mu zvuce prosjecno i kao gomila drugih,a neko je dobar poznanik sa vrhunskim majstorom i za par godina ima odlican uspijeh,zna znanje i cijenjen je..sva vrata su mu otvorena.. ajde OK! a tebi da je da s pluginima zajebes i tog strucnjaka za jedan dan?

Mrgud
01-11-2012, 09:27 PM
Pa, je li onda do plugina ili nije?
nekako slicno dodje ili magicni plug-in ili znanje steceno bez po muke

Mrgud
01-11-2012, 09:28 PM
neko se trudi na neki nacin je kreativan i posle 20 godina mixevi mu zvuce prosjecno i kao gomila drugih,a neko je dobar poznanik sa vrhunskim majstorom i za par godina ima odlican uspijeh,zna znanje i cijenjen je..sva vrata su mu otvorena.. ajde OK! a tebi da je da s pluginima zajebes i tog strucnjaka za jedan dan?
ako stvarno vjerujes da ces ga zajebat onda ces ga zajebat :D

awacs
01-11-2012, 09:29 PM
Pa možeš da ga zajebeš i bez plugina. Mislim, možeš da mu otmeš pare, ženu, slavu.

Pozdrav,

Vasa

dvuckovic
01-11-2012, 09:31 PM
nekako slicno dodje ili magicni plug-in ili znanje steceno bez po muke

Nisam siguran da razumijem. Znanje ne implicira a priori muku. Ima talentovanih ljudi koji lako uce. Magicni plugin nema veze sa znanjem. Vise sa ocekivanjem od nepoznatog.

Nisam ti bas odgovorio na pitanje.

Mrgud
01-11-2012, 09:41 PM
Nisam siguran da razumijem. Znanje ne implicira a priori muku. Ima talentovanih ljudi koji lako uce. Magicni plugin nema veze sa znanjem. Vise sa ocekivanjem od nepoznatog.

Nisam ti bas odgovorio na pitanje.
ako cemo tako onda nisam bas siguran da svi razumiju u potpunosti ono sto rade,jednostavno znaju kako se to radi,citao si sigurno ovdje na Rumskom da ljudi koji su poduze u ovome postavljaju smijesna pitanja a ponovo se bave muzikom i songovi solidno zvuce!

dvuckovic
01-11-2012, 09:50 PM
Ok. Za mene je najkorisnija literatura bio forum majstora koji se bave ugradnjom mikrotalasnih pecnica. Oci mi je otvorio, ozbiljno. U tom pravcu, nemam nista protiv ljudi koji manje ili vise uspjesno koriste tehnologiju za stvaranje muzike. Naprotiv. Dobar dio problema i potice iz toga sto nisu cesti ljudi koji mogu da istovremeno razumiju i tehnicki i kreativni aspekt muzike, pa oni koji vise naginju "muzickom" ocekuju da ima nesto sto samo pravi super ZVUK od MUZIKE.

Bice jednog dana.

branoy
01-11-2012, 09:58 PM
gledaj ovako , ubacis vsti bilo koji daj mi daj primer zasto on ne zvuci? sve do jednog zvuce!! sam na svoj nacin,, sad je pitanje,, ono veliko,, kako sakrit taj zvuk da ne zvucis PC-evski!! znaci oces vise, kaseta, analogija, vintage itd, sam da nije zvuk PC,, zvuci i creative labs. sve zvuci, sam na svoj nacin. treba znati prekonvertovati taj zvuk u onaj koji ti hoces. itd..

EQ,=, zvuk nije samo eq,, lako je dodat low, midle i hi,, to samo izdize frekvencije,, i opet njeg ne smatram najvecim faktorom za ono gore sto pisem, msm samo malo u nekim granicama.. on ga korektuje sta ti smeta itd..

eo ti jedan test .. snimi sa vsti plug neku stvar 10 kanala,, export, i zvucace ti PC ladno kao i u programu,, uploaduj to na YOUTUBE, imas tamo par kvaliteta,, stavi npr na 320,, videces kako osetis neki shum, sakrije ti tu digitaliju, cist primer da ti pokrije digitaliju je tu taj konverter njegov, ima nesto svoje. sto ja ne znam dobit u mixu bas tako. itd opet..

neka moja iskustva..

DaBear
01-11-2012, 10:01 PM
kakva diskusija !!?? :shock::confused::D

Mrgud
01-11-2012, 10:04 PM
Ok. Za mene je najkorisnija literatura bio forum majstora koji se bave ugradnjom mikrotalasnih pecnica. Oci mi je otvorio, ozbiljno. U tom pravcu, nemam nista protiv ljudi koji manje ili vise uspjesno koriste tehnologiju za stvaranje muzike. Naprotiv. Dobar dio problema i potice iz toga sto nisu cesti ljudi koji mogu da istovremeno razumiju i tehnicki i kreativni aspekt muzike, pa oni koji vise naginju "muzickom" ocekuju da ima nesto sto samo pravi super ZVUK od MUZIKE.

Bice jednog dana.
slazem se,nemam ni ja nista protiv njih vjerovatno jer sam i ja za sada tu nedje izmedju ,niti pretjerano kreativan niti pretjerano tehnicki potkovan ,mada mislim da svako ko je zainteresovan i voli produkciju moze da shvati dosta toga samo kad se nadje neko da mu objasni i uputi ga,problem je sto je audio produkcija obiman materijal za izucavanje pa do nekih aspekata dodjes tek posle nekog vremena ili sto je najgore nikad!
Ne vjerujem da postoji covjek kao sto je ovaj:
http://www.youtube.com/watch?v=jCs_Av51moI

dvuckovic
kakva diskusija !!?? :shock::confused::D

Polako, vidis da se razvija u pravom pravcu. Bice tu novih saznanja.

NIelectroy
@Mrgud Brate ti si kralj majke mi hahahhahaznaci ne verujem sta citam. Mogu da se kladim da si namerno postavio ovo pitanje! Znaci ne verujem lik pita dali ima neki plug in koji zamenjuje mix inzenjera a po mogucstvu ako moze i master inzenjera da zameni... kad bolje razmislim takav plugin postoji odnosno vec ga je jedna poznata firma napravila:

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/kC1xnDsloBk?version=3&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/kC1xnDsloBk?version=3&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

awacs
01-11-2012, 10:13 PM
oni koji vise naginju "muzickom" ocekuju da ima nesto sto samo pravi super ZVUK od MUZIKE.

...i stoje nasuprot onih koji očekuju da postoji nešto što samo pravi super MUZIKU od ZVUKA.

Ne vjerujem da postoji covjek kao sto je ovaj:
http://www.youtube.com/watch?v=jCs_Av51moI

Gledam ja jednog takvog svako jutro u ogledalu, ali taj nije ovoliko pošten.

Pozdrav,

Vasa

Mrgud
01-11-2012, 10:34 PM
...i stoje nasuprot onih koji očekuju da postoji nešto što samo pravi super MUZIKU od ZVUKA.

Gledam ja jednog takvog svako jutro u ogledalu, ali taj nije ovoliko pošten.

Pozdrav,

Vasa
ali nemogu jedni bez drugih :)

NIelectroy -hahaa ovo je bas dobro "Turn My Knob" ;)

Znak
01-11-2012, 10:35 PM
Polako, vidis da se razvija u pravom pravcu. Bice tu novih saznanja.

Ovaj thread je za Pričaonicu. Već na početku je Moritz rekao da je potreban mozak da bi kick i bass zvučali kako treba i to je jedini normalan odgovor, a sve ovo dalje je čisto zezanje.
Jer, šta znači da nešto zvuči "kako treba"? Već tu je plugin zaglavio. Kompjuter nema pojma kako treba i nikad neće imati.

Matoree
01-11-2012, 11:05 PM
ljudi troluje vas covek :)

dvuckovic
01-11-2012, 11:07 PM
German band called "We butter the bread with Butter".

MUzzY
02-11-2012, 02:27 AM
ljudi troluje vas covek :)

Say it ain't so! :shock:

MUzzY
02-11-2012, 02:29 AM
@Muzzy (bez zajebancije): mene blam da priznam, ali mene ti signature opisni pluginovi (CLA, Masserati, ?tagod) samo zbunjuju :ups: Valjda mi sada?nji mozak zabagovao, pa zato i tra?im neku noviju verziju... jebiga, ipak ne mo?e do kraja ozbiljno...

To je zato sto si old school i pijes kafu bez secera. Ja da ti kazem! :dj:

psionic
02-11-2012, 11:59 AM
Premestio sam ovaj thread ovde, jer nema veze sa softverom, vec filosofskim aspektom muzike, zvuka, univerzuma i svega ostalog...

Mrgud
02-11-2012, 12:14 PM
gledaj ovako , ubacis vsti bilo koji daj mi daj primer zasto on ne zvuci? sve do jednog zvuce!! sam na svoj nacin,, sad je pitanje,, ono veliko,, kako sakrit taj zvuk da ne zvucis PC-evski!! znaci oces vise, kaseta, analogija, vintage itd, sam da nije zvuk PC,, zvuci i creative labs. sve zvuci, sam na svoj nacin. treba znati prekonvertovati taj zvuk u onaj koji ti hoces. itd..

EQ,=, zvuk nije samo eq,, lako je dodat low, midle i hi,, to samo izdize frekvencije,, i opet njeg ne smatram najvecim faktorom za ono gore sto pisem, msm samo malo u nekim granicama.. on ga korektuje sta ti smeta itd..

eo ti jedan test .. snimi sa vsti plug neku stvar 10 kanala,, export, i zvucace ti PC ladno kao i u programu,, uploaduj to na YOUTUBE, imas tamo par kvaliteta,, stavi npr na 320,, videces kako osetis neki shum, sakrije ti tu digitaliju, cist primer da ti pokrije digitaliju je tu taj konverter njegov, ima nesto svoje. sto ja ne znam dobit u mixu bas tako. itd opet..

neka moja iskustva..
evo jedan moj savjet,nikad se ne oslanjaj na zadnju kariku u lancu,da bi VSTI zvucao dobro prvo ne koristi njegov gotovi preset jer je prepoznatljiv,drugo trazi zvuk i tvikuj koliko god treba jos u sintu dok ne dodjes do zadovoljavajuceg i tek onda treba da se predje na efekte!Na koji nacin i koliko dodati reverb i dilej ili neki drugi fx to je stvar vjestine to treba provaliti jer za svaki zvuk ,situaciju i karakter mixa ide druga shema!Sve je to opet dzaba ako svi elementi i nivoi u mixu nisu uradjeni kako treba ..Neki zvukovi se maskiraju a neki nadopunjuju sa frekvencijama od drugih zvukova,sve treba da ide u tvoju korist da bi dobio tu toplinu i karakter! Kad god mozes koristi neke dobre semplove zivih instrumenata prije nego neke emulacije koje nemogu nikad da zvuce tako zivo,a od nekog led-a ili sint zvuka iz VSTI-ja se ne ocekuje da zvuci kao uzivo vec da bude nekako jedinstven i prijatan,da ne lici na hiljade preseta koje smo vec culi!Ti dodatci koje cemo da stavimo na master naravno dolaze na kraju i kao takvi su "poslednja rupa na sviralu" i kad se savlada ovakav mix pitanje je dali je sve to potrebno na masteru da bi zvucalo! .U ostalom kad udjes u diskoteku i bubrezi ti se tresu na 5000w tesko da ces da osjetis shum,tada ce ti vise prijati da osjetis kristalno cist zvuk i dobro kompresovan kik i bass :)
E zato trazim ima li neki plug da ja to sve lijepo preskocim ,da ga furnem na master i da sve lijepo legne! :)

UnderTheSun
02-11-2012, 04:09 PM
E zato trazim ima li neki plug da ja to sve lijepo preskocim ,da ga furnem na master i da sve lijepo legne! :)

Evo, lik sve lepo objasnio, bash ono shto trazish.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/bY4UFEZFRpg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

MUzzY
02-11-2012, 05:05 PM
L is for LOUDER!!!! :D

Mrgud
02-11-2012, 06:06 PM

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/bY4UFEZFRpg" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>
tako brate nesto konkretno,mada nije bas ispeglalo mix!
Vidim da si ovu tehniku primjenio na tvoju poslednju traku,odlicno je :)

kVu
09-11-2012, 08:57 AM

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/bY4UFEZFRpg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

i dalje je tiho, mora tu ipak analogna konzola, čuo sam da sa njima mo?e jo? glasnije

senadinfaze
09-11-2012, 09:57 AM
:D
A sto se tice malo ozbiljnijeg stava prema pitanju OP (pretspostavimo da je ozbiljno :) ) Waves RBass je jedan od plugina koji instantno mijenja bass na bolje. A za master buss, UAD Pultec pro dobro "ozivi" mix, ali preseti se trebaju malo "cackati", pogotovo kod srednjih i niskih.

Mika Technika
10-11-2012, 01:40 AM
Evo ja cu ti pomoci, stavi : Waves MV2 na master, i probudi trek.
Nemas puno sta da cackas, dva fadera i to je to.

Sent from randomblame ROM: JellyTime(JellyBean 4.1.2) on Desire HD

Era
11-11-2012, 11:30 AM
Ja skin'o narodnu furman,ali mi puca kad pustim nogu i bas,valjda zbog istih freq ,pa podigne pojacanje za oktavu nize....:rotfl:

Ogi
13-11-2012, 09:40 AM
"Je li, sinovac, gde ti stoji ono dugme za "super""?:banghead:

Mrgud
18-11-2012, 08:11 PM
Nemas puno sta da cackas, dva fadera i to je to.

pa zar nije taj mv2 samo da spljoshti headrom,neces valjda to na ovu muku da stavim ? :shock: :)

mikron
18-11-2012, 08:25 PM
Sta ce ti headroom, to vise nikome ne treba :)

Mika Technika
18-11-2012, 10:30 PM
pa zar nije taj mv2 samo da spljoshti headrom,neces valjda to na ovu muku da stavim ? :shock: :)

Kakav headroom, jel ti radis schranz ili akustiku :D salim se, samo ti lepo stavi taj plug, i budi kulturan, pa onda lepo vintage warmer2(okrenes knee dugme koliko ti treba, pa onda malo drive knob, pa balansiraj izmedju ta dva)a mozes malo i paralelne kompresije(pre svega gore navedenog), nece da skodi, ako si pedantan :)
Ja pokusavam da ti sa sto manje okretanja dugmica(i razumevanja toga svega) pomognem, a ti razmisljas o headroom-u(ne znam da li headroom jos radi techno). :D

Znak
18-11-2012, 10:38 PM

Jes vala, i ubistvo na spavanju je neka vrsta buđenja.

Mika Technika
19-11-2012, 02:18 AM
Jes vala, i ubistvo na spavanju je neka vrsta buđenja.

Pa da znas!

Mrgud
20-11-2012, 03:08 PM
Miko,nadam se da sam kulturan?:wink:
Evo stavljeno mv2 i vintage warmer2,zvuci malo bistrije i toplije na prvo slusanje,saidchain koji sam napravio izmedju kik-a i bass-a ne zvuci vise kao prije nema filing koji sam dobio finim stelovanjem,nemoze ni imati jer ide kompresija na kompresiju,headroom je dva do 3 puta manji nego bez tih plagova,sta ce da se desi kad posaljem trake na master pa ih tamo opet razvuku ili sabiju nekim multibandom?
Kad bih ja radio mastering nekako bih ga upotrijebio,ali neznam kakav ce da ima efekat postavljanje nekih vrsta kompresora jedan iza drugoga na master kanalu posle krajnjeg masterovanja trake?

Mika Technika
20-11-2012, 04:21 PM
Kad god ide kompresor na kick ili bass, mora odmah posle njih da ide i neki eq da se nadomesti bass koji kompresor pojede, a ako je jos i jaka kompresija, onda cak moze i da se stavi low air, ili rbass sa sve eq-om. Eto vidis da ipak moras nesto da naucis, ne moze samo dva dugmeta i udri misko :)

Mrgud
20-11-2012, 06:08 PM
priicali smo o plugovima koji idu na master,a to sto ide na kanal od kik-a i bass-a je vec nastelovano da zvuci kako treba,ja sam konkretno pitao za problem koji se javlja posle said chain (ducking) kompresije,tu nema problema sa "pojedenim" bass-om nego plugovi koje si mi sugerisao su u stvari jedne vrste kompresora koje "izvuku" onaj dio zvuka koji je bio potisnut ducking-om!E sad da ponovo pitam ,jos me zanima kad stavimo par kompresora na master kanal oni znacajno uticu na dinamiku cijelog mixa,koliko je to dobro ,jer posle toga ja traku saljem na mastering a ona je vec "slijepljena" na oko naprimjer pik -6 db a tek treba da se obradjuje nekim kompresorom limiterom,sta se desava od takvog signala koji se "slijepi" pa se posle ponovo nesto chupa iz njega i pojacava?
Nije mi jos jasno kad si vec pomenuo kako moze eq nadomjestiti frekvencije vec uklonjene kompresorom ,jer one vise ne postoje u toj kolicini da bi se mogle povratiti,mislim da tako mozemo dobiti potpuno drugaciji zvuk ili vise "smeca" u low endu?

Rhino
20-11-2012, 07:04 PM
...

Rhino
20-11-2012, 07:08 PM
Pa jednostavno ne 'pumpaj' master ako ces da saljes trake na mastering, nema smisla...

A sto se tice 'nadomjestavanja' posle kompa sve zavisi od slucaja do slucaja, tj sto u kom slucaju zelis da postignes... Nekad cu ic eq/comp/comp/eq recimo, nekad nesto deveto. Mozda zvuci passe i 100 puta izgovoreno, ali pravilo je da nema univerzalnog pravila...

Mrgud
20-11-2012, 07:28 PM
Pa jednostavno ne 'pumpaj' master ako ces da saljes trake na mastering, nema smisla...

A sto se tice 'nadomjestavanja' posle kompa sve zavisi od slucaja do slucaja, tj sto u kom slucaju zelis da postignes... Nekad cu ic eq/comp/comp/eq recimo, nekad nesto deveto. Mozda zvuci passe i 100 puta izgovoreno, ali pravilo je da nema univerzalnog pravila...
naravno da nebih pumpao master,cak nista ne stavljam,barem nisam do sad !
Prije bih napravio taj npr. kik ili bass da zvuce kako treba i kompresovao ih toliko da ne izgube nista od frekvencija koje bih morao posle da dodajem,to je "moc navike" kao sto rece jednom Shaban :grin:

Mika Technika
20-11-2012, 07:30 PM
priicali smo o plugovima koji idu na master,a to sto ide na kanal od kik-a i bass-a je vec nastelovano da zvuci kako treba,ja sam konkretno pitao za problem koji se javlja posle said chain (ducking) kompresije,tu nema problema sa "pojedenim" bass-om nego plugovi koje si mi sugerisao su u stvari jedne vrste kompresora koje "izvuku" onaj dio zvuka koji je bio potisnut ducking-om!E sad da ponovo pitam ,jos me zanima kad stavimo par kompresora na master kanal oni znacajno uticu na dinamiku cijelog mixa,koliko je to dobro ,jer posle toga ja traku saljem na mastering a ona je vec "slijepljena" na oko naprimjer pik -6 db a tek treba da se obradjuje nekim kompresorom limiterom,sta se desava od takvog signala koji se "slijepi" pa se posle ponovo nesto chupa iz njega i pojacava?
Nije mi jos jasno kad si vec pomenuo kako moze eq nadomjestiti frekvencije vec uklonjene kompresorom ,jer one vise ne postoje u toj kolicini da bi se mogle povratiti,mislim da tako mozemo dobiti potpuno drugaciji zvuk ili vise "smeca" u low endu?

Pa ti onda lepo namesti kompresor da ne ubija trek, primer: smanji master kanal, pa onda stavi primer: Kramer pie kompresor pa vrati gain. A sto se smeca tice, kako ti mislis da se drugacije vrati low end posle kompresije? Tako se radi i drugacije ne moze, a na tebi je kako ces izvesti da ne bude smece :)

Mika Technika
20-11-2012, 07:40 PM
naravno da nebih pumpao master,cak nista ne stavljam,barem nisam do sad !
Prije bih napravio taj npr. kik ili bass da zvuce kako treba i kompresovao ih toliko da ne izgube nista od frekvencija koje bih morao posle da dodajem,to je "moc navike" kao sto rece jednom Shaban :grin:

Ne mozes kompresovati ni kick ni bass a da ne izgubis nesta(low), zato sam ti ono i napisao, ja na primer(elektronska muzika), slusam prvo da li valja sve bez kompresije, znaci pre bilo kakvog mixa, i stavljanja plugina na druge kanale, soliram bass i kick, pa stavim saturator(ako mi se svidi), pa eq da obojim, pa onda comp, pa opet eq, i ako valja, kul ako ne primenjujem drugu tehniku, ili ono sto sam vec napisao, ako ti se svidi sve, a nema dovoljno energije u niskim freq, cepas sa eq-om + low air ili rbass, a na tebi je da namontiras da se to ni ne skonta :) na primer mastering eq su dobri na kanalima za tu low varijantu, primer: bx digital v2. Ja nisam skontao o kojoj muzici mi pricamo? Ako je elektronika, onda ovo sto sam ti rekao. Kako ti mislis da se postize udaranje kicka da izuva a da ne kompresujes do "panja"? Zato lepo ti to mixaj iz pocetka, pa sprzi da to udara.

Mrgud
20-11-2012, 07:40 PM
Pa ti onda lepo namesti kompresor da ne ubija trek, primer: smanji master kanal, pa onda stavi primer: Kramer pie kompresor pa vrati gain. A sto se smeca tice, kako ti mislis da se drugacije vrati low end posle kompresije? Tako se radi i drugacije ne moze, a na tebi je kako ces izvesti da ne bude smece :)

evo na primjer jedan od nacina je tako sto bih stavio multiband comp na kik ili bass i obradio svaki dio zvuka onako kako i koliko hocu..
uglavnom hvala na trudu :wink:

Mika Technika
20-11-2012, 07:45 PM
evo na primjer jedan od nacina je tako sto bih stavio multiband comp na kik ili bass i obradio svaki dio zvuka onako kako i koliko hocu..
uglavnom hvala na trudu :wink:

Ako tebi to radi posao, ti onda tako uradi :)

Mrgud
20-11-2012, 07:51 PM
e to je vec konkretniji odgovor :)
svako ima neki svoj nacin,ja naprimjer generiram kik i bass sa vsti i potrudim se da sve zvuci vec tu najbolje sto moze,posle ih posaljem na grupu i tu ide samo multiband i eq samo zbog rezanja niskih i eventualno visokih frekvencija,nikako ne dodajem sa eq-om nista. Mozda oduzmem neku frekvenciju na bass-u koja je dominantna na kiku ili obrnuto posto u zavisnosti od trake koju radim ili kik ili bass nose energiju koja gruva.. Inace radim elektronsku muziku

Mika Technika
20-11-2012, 08:14 PM
e to je vec konkretniji odgovor :)
svako ima neki svoj nacin,ja naprimjer generiram kik i bass sa vsti i potrudim se da sve zvuci vec tu najbolje sto moze,posle ih posaljem na grupu i tu ide samo multiband i eq samo zbog rezanja niskih i eventualno visokih frekvencija,nikako ne dodajem sa eq-om nista. Mozda oduzmem neku frekvenciju na bass-u koja je dominantna na kiku ili obrnuto posto u zavisnosti od trake koju radim ili kik ili bass nose energiju koja gruva.. Inace radim elektronsku muziku

E fino :) ja na primer uradim sve da mi zvuci ok jos u fazi rada(obzirom da radim u fl pa export, pa mix u cubase), ali kada mixam naravno prvo sve oduzmem sa eq-om, ali posto stavljam prilicno kompresije na sve kanale, ali u ovom slucaju kick i bass gde ima najvise frke, tu hteo ne hteo moram da vracam low, jer ne moze i jare i pare :) pa onda jos i paralelna kompresija, u glavnom grupe saljem, pa opet ako mora eq a nekad(uvek) mora itd. :)

Mrgud
20-11-2012, 08:47 PM
aaauh dosta zezanja,ja radim u Fl I u Cubase ali kad pocnem u Fl tu i zavrsim,isto tako i u Cubase..Nikad nisam primjetio da mi nesto bolje izadje iz Cubase-a ili iz Fl-a,mislim da je to sve jedno te isto.Jedino sto je rad u Fl brzi jer je sve na jedan klik oci mi bolje odmaraju na onoj sivoj boji ,piano mi je pregledniji i ima neke plug ine koje Cubase nema a esencijalni su za mene :)Cubase koristim kad se smorim od Fl-a da malo promijenim ambijent i kad saradjujem sa nekim ko u njega radi !

Mika Technika
20-11-2012, 09:09 PM
Malo cimanja nije na odmet :)
Ne mixam ja u cubase-u zbog zvuka, vec zbog mixera, to je jedino sto mi smeta u fl-u, i automatizacija, da popi*dis! Inace sve ostalo rula, pregledno, za kratko vreme do hiljade rezultata i ideja itd.