View Full Version : Mobilni DAW-Samplestation ?
diviner
29-10-2012, 02:15 PM
Da li nekoga mozda interesuje mobilni DAW-SampleStation u vidu HP ProoBook i5 Laptopa 15" sa 16GB RAM, 500GB 7200 rpm diskom + eSata 2TB HDD Seagateom (radi kao da je unutra, jedan od najbrzih diskova danasnjice), FW i ExpressCard prosirenjem (uz njega dodje i TI FW ExpressCard) za otprilike 1000 eura...
Cini se da je skup, ali ovaj laptop sam kosta oko 860 eura (jer je iz ProBook serije, sto znaci kvalitetna Alu-plastika izrada, dugotrajnost, stabilnost) ?
Ono sto se dobije uz sve gore navedeno jeste ruWIN7 sistem, sa presetiranim C5 projektima koji automatski kada se pokrene sistem, pokrecu i projekat u kome su vec ucitani svi instrumenti koji popunjavaju svih 16GB rama (kome treba kao sample-instrument stanica) tipa StylusRMX, Omnisphere, Trilijan, Orchestra, Symphobia, BFD2, Mixosaurus, LASS itd itd (preko 1.4TB vec instaliranih instrumenata), tako da ne moraju dodatno da se ucitavaju , vec je dovoljno samo prelaziti gore dolje po kanalima kako bi se doticni svirali (naravno, vi te projekte i presete mozete podesiti prema svojim potrebama) ?
Interesuje me da li bi neko platio ovako nesto (da znamo da li to ubuduce nuditi), ili je to van domasaja vasih novcanika? I uopste, ako ima neko zainteresovan da dobije odlican mobilni DAW za svoje trenutne potrebe ? Pre svega me interesuje misljenje Pro usera na forumu...
Hvala
Srdan Durden
29-10-2012, 03:45 PM
Ja upravo ovih dana jurim neki laptop sa firewire opcijom za kacenje audio interface... Ne mogu reci da sam sto posto siguran da bih uzimao, ali posto su jedine opcije u tom cenovnom opsegu, svakako bi radije uzeo taj ako se odlucim :)
diviner
29-10-2012, 05:24 PM
Eto...napominjem da na ovaj mogu da se zakace 2 FW interfejsa (jedan na integrisani jmicron (cini mi se) chip, a drugi preko expresscard na TI chip). To omogucuje da se koriste recimo PowerCore FW, Liquid Mix itd itd, a sve sa main interfejsom koji moze npr biti cak i FireFace. I sve to moze lako da se pokupi iz studija i nosi na nastupe (sto je i osnovna namjena, s obzirom na mobilnost...mada u principu moze da se koristi i kao osnovni DAW).
Mislim da je pocetna ideja ok, ali da bi se realno sviralo, prelazenje preko kanala u Cubaseu je gotovo nemoguce...
Sistem bi trebalo da bude baziran na nekom VST host programo poput Forte-a.... postoji i Forte 3 koji je 64bitni....
diviner
29-10-2012, 06:58 PM
Moze i Forte, ukoliko on saradjuje sa bridgovanim instrumentima ok. To nismo probali...
Ono sto smo probali jeste (mozda nisam bio jasan u prvom postu), da se u pocetnom projektu (u C5) otvore instrumenti, jedan po jedan, prilikom cega se jednom po jednom podese preseti koje zelite svirati (i naravno pojave se pripadajuce instrument trake (a ne kanali, moguce da sam se pogresno izrazio) za svaki instrument ponaosob, putem kojim kasnije, mozete instant menjati instrumente koje svirate putem midi kontrloera (klavijature) birajuci ih gore dolje na tastaturi. S obzirom da ima 16GB rama, kolicina instrumenata koji se mogu ovako pripremiti (kada se usnimi ovakav projekat, nakon ponovnog podizanja sistema, on ce sve instrumente ucitati ponovo u RAM memoriju) je zaista impozantna (5-6 setova bubnjeva i to onih najzahtjevnijih tipa Mixosaurus, OceanWay, isto toliko vrhunskih samplebased klavira tipa Ivory, AliciaKeys, Grand, isto toliko drugih orkestarskih (East West Orchestra, LASS, Symphobia) i gotovo neograniceno synthbased instrumenata (NI Komplete 8)). Uz kombinaciju sa razlicitim projektima (gdje ste ucitali sve te instrumente sa drugim presetima, na drugi nacin) mogucnosti su prakticno neogranicene.
Eto, nadam se da je sada jasnije...
Ja bi se samo nadovezao ovdje da imam Probook s i5 procesorom i mogu dat svaku preporuku baš toj liniji laptopa. Stvarno su sjajni! Pa ako još ide u kombinaciji s ovim što Diviner u njega složi onda za 1K eura je to fantastičan deal!
Jer u prvom redu, radi se o jako dobrom (a ipak budget) laptopu!
Srdan Durden
30-10-2012, 01:31 PM
Meni je svakako prioritet u toj prici Ableton, eventualno Logic, da bi bilo moguce instalirati na takvu masinu OSX?
fix3r
30-10-2012, 02:02 PM
Uzmi Meka za te pare, koja je poenta da kalemis
diviner
30-10-2012, 03:11 PM
OSX moze da se instalira, ali to nije to kada je u pitanju Lap. Kao sto rece fixer u tom slucaju bolji je izbor kupovina Macbooka...
diviner
05-01-2013, 05:34 PM
Pozdrav svima na forumu i sve najbolje u novoj 2013oj!
Imamo za ponuditi HP ProBook 4530s i5 sa 8GB ram (640gb hdd) za nekih 600e, sa dodatnim Expresscard TI adapterom (texas instruments FW vrednosti 50e, ukljucen u cijenu, koji radi sa svim audiointerfejsima savrseno i tesko se ili gotovo nemoguce nalazi kod nas). Lap ima i podrsku za USB3 diskove (pa je moguce dokupiti 1TB disk za dodatnih 100 eura), a uz njega se dobija i nas ruWIN7 audio optimizovan sistem koji vec ima preko 1.4TB instaliranih instrumenata (a podize se za 30ak sekundi) odnosno onoliko koliko moze da stane na hdd (ruWIN7 se moze uzeti posebno ukoliko neko vec ima svoj laptop)...
Posebno interesantna stvar je i potpuna kompatibilnost ovog laptopa sa OSXom (two finger scrooling radi recimo, kao i sve ostalo bez problema)., tako da je uz njega moguce dobiti i Liona (ili Mountain Lion), sa logicom 9 full, ili protools 9.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.