PDA

View Full Version : Peticija za za?titu uličnih muzičara u Beogradu

awacs
23-10-2012, 05:59 PM
Pre neki dan je gradska vlast u Beogradu rešila da potera ulične muzičare sa njihovih radnih mesta (ulica, jel' da). Pa da pomognemo kolegama:

http://www.peticije24.com/ulicni_sviraci

Pozdrav (i hvala u njihovo ime),

Vasa

Khan
23-10-2012, 09:57 PM
Uh, eto bolne tacke...

Ne zelim da zvucim kao fasista, znas ja stvarno ne volim vlast, a znam i kakav je osecaj svirati na ulici, ali... imao bih par ideja vezano za ove nase svirce...

1. Zabrana koricenja ozvucenja.
2. Moraju da nauce vise od 3 pesme, ako sviraju duze od 30 min. ( Na zalost, ne salim se uopste, pricamo o mom prozoru, prosek je 3-5 pesama na 6 sati. Ne moram ti reci kako se covek oseca podvrgnut takvom tretmanu godinama!):banghead:Tri Boggyja ne bi to izolovala!:shock:
3. Ogranicenje duzine sviranja na jednoj lokaciji, tj. 'saraj malo, brate!'
4. Audicija za dozvolu. (5 min je dovoljno, kao u Berlinu, Amsterdamu, Cirihu, mislim, to se radi, nije birokratski cim.)

A sto se f***kin' BG vlasti tice, oni misle da ja ne-eu-rob-ski videti gitaristu na ulici, plase se valjda da ce udahnuti prolaznicima anarho-hipi ideje, ali je zato skroz cool da svaka najmanja piljarnica u knezu ima jednom nedeljno 'promociju', citaj, 1.5 min tehno rave loop koji se pusta na 120db od 16h do 00.30h! Hmmmm, ko li su vlasnici radnji!:mad:
(ista ekipa ti posalje policiju na vrata zato sto ti cerka vezba klavir u 11h:banghead:)

BTW, kad ce zakon o zastiti od buke?

awacs
23-10-2012, 10:39 PM
Pa, podrazumeva se da bi trebalo uvesti neki red u sve to. Moj drugar Vlada (inače svira u Knez Mihajlovoj) je danas bio na razgovoru sa nekim gradskim odbornikom koji kao ima veze s tom pričom. Taj moj drug Vlada predložio gradskoj Vladi:

1.ulicni izvodjaci sa minimumom muzickog obrazovanja mogu da nastupaju na ulici.

2.Vreme izvodjenja je od 10-14h i od 17-20h

3.Muzicar mora da polaze audiciju pred komisijom koja je sastavljena od minimum 3 clana(uglavnom profesora iz srednje muzicke skole ili muzicke akademije)

4.Muzicar treba da bude cist i uredan(ne sme izgledati zapusteno i prljavo).

5.Dozvola za javni nastup treba da postoji:dnevna,nedeljna i mesecna,a cena treba da bude simbolicna.

6.Muzicar koji se bavi ovom delatnoscu je u obavezi da dozvolu pokaze nadleznom licu(komunalnoj inspekciji, kom.policiji ili policiji).

Lično mislim da se malo napreterivao sa stavkom #1 (odnosno, mislim da je audicija dovoljna), ali otprilike je to ono o čemu ti govoriš.

Pozdrav,

Vasa

fix3r
23-10-2012, 10:41 PM
Zasto zabraniti ozvucenje? Meni su najludji Londonski sviraci sa ozvucenjem, trude se ljudi maksimalno i dosta njih dobro zvuce (od metroa do vecih postavki nedeljom u Kingstonu i okolnim mestima, gde klinke prashe gitare i elektronce bubnjeve samo tako)

Khan
23-10-2012, 11:01 PM
Lično mislim da se malo napreterivao sa stavkom #1

Pa da, naravno, to je sve cool, na to sam i mislio. Koriscenje ozvucenja sa nekom zdravom merom...

spartakus
24-10-2012, 10:18 AM
e jbg kako uvesti radno vreme ljudima koji na taj nacin dolaze do kesa za klopu.evo upravo prolazim pored coveka koji svira gitaru u podzemnom u blizini zelenog venca..na 50m od njega se nalazi klinac sa violinom ispred intese..(to dete nema pojma da svira ali ipak je dete,bilo koji zakon me nece naterati da nedam gladnom detetu)....

awacs
24-10-2012, 12:15 PM
e jbg kako uvesti radno vreme ljudima koji na taj nacin dolaze do kesa za klopu.evo upravo prolazim pored coveka koji svira gitaru u podzemnom u blizini zelenog venca..na 50m od njega se nalazi klinac sa violinom ispred intese..(to dete nema pojma da svira ali ipak je dete,bilo koji zakon me nece naterati da nedam gladnom detetu)....

Ako posmatramo ulične nastupe kao vid prosjačenja onda si potpuno u pravu. Moje mišljenje se razlikuje od tvog utoliko što su to za mene potpuno različite stvari. Da ne pominjem zloupotrebu dece koja je najstrašniji deo te priče. To je brate mučenje i deteta i prolaznika, a vala i grešne violine.

Ako mislimo na istog klinca, 'si provalio da keva sedi na obližnjoj žardinjeri i prati situaciju? Bila bi sasvim druga stvar da stane pored njega i zapeva. Nadam se da kapiraš šta hoću da kažem, i da nemam ništa protiv deteta. Naprotiv.

Pozdrav,

Vasa

spartakus
24-10-2012, 01:30 PM
jeste ,nego ja mislim da peticijom nemoze mnogo toga da se ucini(ovo je srbija)..spazio sam zenu pored zardinjere ali nije mi palo na pamet..svaki dan tuda prolazim cak je moja ribica kupila tom klincu neku klopu..vaso kada budemo prolazili pored njih i nebudemo osecali sazaljenje pretvoricemo se u mashine..sto drzava i ocekuje od nas..

awacs
24-10-2012, 02:08 PM
jeste ,nego ja mislim da peticijom nemoze mnogo toga da se ucini(ovo je srbija)..spazio sam zenu pored zardinjere ali nije mi palo na pamet..svaki dan tuda prolazim cak je moja ribica kupila tom klincu neku klopu..vaso kada budemo prolazili pored njih i nebudemo osecali sazaljenje pretvoricemo se u mashine..sto drzava i ocekuje od nas..

Ma razumem ja tebe i sve si u pravu. Ako ne dam kintu osećam se ko govno, ako dam osećam se ko majmun. A kao ?to sam već rekao - majmuni su moja braća, pa mi ta opcija lak?e pada. Ali to ipak nema veze sa temom.

Kao ?to ka?e?, peticija ni?ta neće promeniti jer "ovo je Srbija". I to je jedna od stvari koje Dr?ava očekuje od nas - da ne uradimo ni?ta zato ?to u startu "znamo da nema vajde". I mi ta njena očekivanja prilično dobro ispunjavamo.

OK, moguće je da sam se ja onako bez veze razne?io zato ?to poznajem par ljudi koji sviraju na ulici i to rade po?teno (za početak umeju da na?timuju instrument i znaju akorde pesama koje sviraju), a i zato ?to ja nikad ne bih mogao da sviram na ulici po?to nisam dovoljno dobar muzičar, pa po?tujem ljude koji su bolji od mene. A ovog klinca kog obojica pominjemo ?alim. Tu je osnovna razlika. I nije mala.

Pozdrav,

Vasa