View Full Version : Beatles prave problem !
Muzikash
19-10-2012, 01:40 PM
Evo ovako molim za ozbiljni savjet,Ja bi htio obraditi jednu pjesmu Beatlesa , znači tekst je doslovan prevod s Engleskog uz naravno male korekcije da to ljepo zvuči na Hrvatskom,Glazba je ista ,kao original uz naravno moj aranžman .Znam da je uvrježeno da kao netreba ništa nego potpisati autora u ovom slučaju Glazbe (Lennon ) ali ja sam htio ispasti pošten (ne želim nikakve probleme) i kontaktiram Sony (https://www.sonyatv.com/languages.php) jer oni drže prava Beatlesa oni me preusmjere na Dallas records (http://dallasmusica.com/partners.php) tj na Mars music oni su kao za ovaj dio Hrvatske. I Javi mi se izvjesna xy osoba da pošaljem tekst i doslovan prevod s engleskog pa će ona njima prosljedit i pošaljem ja .....I tako ja čekam nema odgovora i ja prije 2 dana šaljem toj xy osobi da je podsjetim na to ,a ona veli da če ih ona kontaktirati i evo danas mi stiže mail doslovno copy paste
nažalost, dobili smo vijest da Beatles ne odobravaju obradu. Stoga vas molimo da ne objavljujete navedeni materijal.
Hvala i lijep pozdrav,
Wtf:Nema nikakvog obrazloženja zašto zbog čega mislin alo
Molim vas za savjet što sad da radim da obrađujem ili ne i dali imate kakav koristan savjet.?
Ako nije tajna, koja je pesma u pitanju?
awacs
19-10-2012, 05:39 PM
I tako ja čekam nema odgovora i ja prije 2 dana šaljem toj xy osobi da je podsjetim na to ,a ona veli da če ih ona kontaktirati i evo danas mi stiže mail doslovno copy paste
nažalost, dobili smo vijest da Beatles ne odobravaju obradu. Stoga vas molimo da ne objavljujete navedeni materijal.
Hvala i lijep pozdrav,
Odlično. To se u Beogradu zove "žvaka za ludaka". :D Zamoli tu osobu da ti prosledi originalni Email koji je dobila od Sonyja (ili koga god već) u kom piše to što ti je prepričala. Ili faksimil pisma, ako je Dallas dobio odgovor u štampanoj formi. :wink:
Pozdrav,
Vasa
Muzikash
20-10-2012, 05:44 AM
Odlično. To se u Beogradu zove "?vaka za ludaka". :D Zamoli tu osobu da ti prosledi originalni Email koji je dobila od Sonyja (ili koga god već) u kom pi?e to ?to ti je prepričala. Ili faksimil pisma, ako je Dallas dobio odgovor u ?tampanoj formi. :wink:
Pozdrav,
Vasa
Hvala ti , i meni miri?e na to da oni nisu ni?ta dobili ali vidit čemo ,Učinit ču to pa javim.:banghead:
Opusti se,
verovatno će da se pozovu na nekakvo "diskreciono pravo" da ne moraju da ti proslede original.
Druga, mnogo va?nija stvar je da NIKO NIKAD nije dobio prava na obrade Bitlsa - osim par "major releases", sa garantovanim milionskim prihodima i 100% prihoda autorima i pabli?eru.
Druga, mnogo va?nija stvar je da NIKO NIKAD nije dobio prava na obrade Bitlsa - osim par "major releases", sa garantovanim milionskim prihodima i 100% prihoda autorima i pabli?eru.
A treća, jo? va?nija, da NIKO NIKAD nije uradio obradu Bitlsa koja bi se po kvalitetu mogla meriti sa originalom. Mo?da Bouvi "Across The Universe", ali u toj verziji svira i Lenon. Skoro sam čitao neki analitički tekst o harmoniji i melodiji kod Bitlsa, gde autor tvrdi da je njihove pesme tako te?ko "skinuti" zato ?to njihova hromatska skala ima 24 tona, tako da ni najbolji cover bendovi ne mogu da čak ni pribli?no da prenesu tu magiju.
Arthur
21-10-2012, 07:51 PM
A treća, jo? va?nija, da NIKO NIKAD nije uradio obradu Bitlsa koja bi se po kvalitetu mogla meriti sa originalom. Mo?da Bouvi "Across The Universe", ali u toj verziji svira i Lenon. Skoro sam čitao neki analitički tekst o harmoniji i melodiji kod Bitlsa, gde autor tvrdi da je njihove pesme tako te?ko "skinuti" zato ?to njihova hromatska skala ima 24 tona, tako da ni najbolji cover bendovi ne mogu da čak ni pribli?no da prenesu tu magiju.
a kakve to veze ima sa ovim konkretnim slučajem??
a kakve to veze ima sa ovim konkretnim slučajem??
Misli?, za?to u mom postu nema pravnih termina iako je sve ovo na podforumu "pravna pitanja"?
Tebi čovek sve mora da nacrta. Pa evo: mo?da je to ?to su obrade uglavnom lo?e jedan od razloga da autori i izdavači ne odobravaju nova snimanja pesama Bitlsa. Kvalitet snimka neke pesme mo?e da bude predmet sudske rasprave. Pravno pitanje. Primer: na sudu je Makartni kao jedan od razloga za podno?enje tu?be protiv ostalih Bitlsa naveo to ?to su bez njegovog znanja dozvolili Spektoru da nasnimi gudački orkestar na "The Long And Winding Road".
Arthur
21-10-2012, 09:10 PM
znam, al to opet ni na koji način ne pomaže čoveku koji je postavio pitanje. to što bez da si čuo, insuiniraš da je loša obrada razlog. Ako imaš neki predlog, kako da mu POMOGNEŠ, slobodno piši.
znam, al to opet ni na koji način ne poma?e čoveku koji je postavio pitanje. to ?to bez da si čuo, insuinira? da je lo?a obrada razlog. Ako ima? neki predlog, kako da mu POMOGNE?, slobodno pi?i.
Imao sam na umu jedan predlog, čak bih ponudio da konkretno pomognem u radu, ne samo savetima na forumu. Zato sam pitao koju pesmu namerava da obradi. Mo?da je stvar zgodna da se obradi na sličan način kao ?to je Lenon obradio "Watch Your Step" Bobija Parkera.
Filip_
21-10-2012, 09:36 PM
A zasto mora da se obradi na neciji nacin. Zasto ne obraditi na svoj i samo svoj nacin, zasto kopirati nekoga? Ah, koliko "zasto" pitanja :D.
Sry za off topic.
A zasto mora da se obradi na neciji nacin. Zasto ne obraditi na svoj i samo svoj nacin, zasto kopirati nekoga? Ah, koliko "zasto" pitanja :D.
Sry za off topic.
Ko je rekao da mora?
Inače, čim obrađuje? neku pesmu znači da nekoga kopira?, a sla?emo se da nije fora nekoga kopirati. Zato sam i predlo?io ono ?to je Lenon uradio "obrađujući" tu Parkerovu pesmu. Napravio je novu - svoju - pesmu. Tako smo dobili "I Feel Fine". A time su i pravna pitanja re?ena.
Muzikash
21-10-2012, 11:22 PM
Nedjelja je ,ujutro ih zovem ,neću više mailom , Ok hvala vam na odgovoru ali što da radim onda , razgovarao sam s mnogima i svi mi govore netreba ti ništa nego potpiši autore glazbe i to je to ,mene zanima ako se ja oglušim na njihovu molbu da ne obrađujem što mi oni po pravnom pitanju mogu ? Što se tiče produkcije mislim da je ova moja verzija mnogo kvalitetnija nego original što je i logično s obzirom kad je sniman original a i radim je u pravom studiju ;). Harmonijska struktura i melodija je jednaka originalu ,tekst je doslovan prevod prilagođen dalmatinskom dijalektu dakle nema govoru o nekom večem rekonstrukciskoj promjeni pjesme.
Muzikash
23-10-2012, 10:47 AM
Jučer ih nisam mogao dobiti na telefon ,niko se ne javlja pa pošaljem mail vezano za nejasnoće tipa autori ne odobravaju obradu.što su mi u zadnjem mailu poslali a oni odgovaraju ovako
Poštovani
publisherima uistinu nije u cilju braniti obrade djela koja zastupaju jer se sa svakom obradom povećava prisutnost, odnosno vrtnja djela u medijima, a time i njihova zarada.
U ovom slučaju se ipak radi o odluci autora, odnosno nasljednika - bilo jednog, bilo obojice.
Primjera radi, nedavno smo imali slučaj s djelom pokojnog Freddieja Mercuryja čija obrada (bez ikakve izmjene teksta) je, također, odbijena, a nešto ranije ista stvar je bila s djelom Bryana Adamsa. Dakle, ovakva odluka nije neuobičajena.
Čujete li neki drugi prepjev, ne znači da je isti i odobren, no javite se pa ćemo provjeriti.
Lijep pozdrav,
Evo maloprije sam ih dobio na telefon i zahtjevao original odbijenicu i poslali su mi prepisku xy osobe i tipa u poljskom Sony-u u kojem on na engleskom se ispričava i kaže
Hi
I was just advised that Beatles translations are not approved. Sorry.
Regards,
Između redaka kroz razgovor na telefon sam skužio ovo da nisam tražio dozvolu niko mi nebi zabranio raditi a ovako oni imaju službeno da sam ja tražio a oni odbili,pa eto tako da znate ,i ovaj put se potvrdila ona stara budi pošten pojedi Gov...!
awacs
23-10-2012, 11:17 AM
Između redaka kroz razgovor na telefon sam sku?io ovo da nisam tra?io dozvolu niko mi nebi zabranio raditi a ovako oni imaju slu?beno da sam ja tra?io a oni odbili,pa eto tako da znate ,i ovaj put se potvrdila ona stara budi po?ten pojedi Gov...!
To sam hteo da ti ka?em na samom početku, ali mi je bilo glupo da ti pominjem ne?to ?to je nemoguće ispraviti. Eto, čisto da zna? za sledeći put.
Pozdrav,
Vasa
Arthur
23-10-2012, 11:27 AM
ok, bar nisu lupetali u slobodnom stilu
awacs
23-10-2012, 03:21 PM
Da, to je stvarno vredno hvale.
Nego, ono ?to je Znak pomenuo je zaista dobar savet, mo?da ne u ovom konkretnom slučaju, ali inače itekako ima smisla. Krene? od nekog predlo?ka i toliko ga pretumba? da na kraju dobije? ne?to ?to je realno tvoja pesma. Princip klin čorbe (http://klincorba.wordpress.com/2010/12/02/hello-world/).
Pozdrav,
Vasa
Krene? od nekog predlo?ka i toliko ga pretumba? da na kraju dobije? ne?to ?to je realno tvoja pesma.
A mo?e? da dobije?i "Ne spavaj mala moja" ?to je realno... Ko će ga znati čija pesma.
Mali offtopic, a sta sa ovom obradom?
http://www.youtube.com/watch?v=u72nMAIJkno
awacs
28-10-2012, 06:20 PM
Mali offtopic, a sta sa ovom obradom?
http://www.youtube.com/watch?v=u72nMAIJkno
Credits list je odgovor na tvoje pitanje:
http://www.discogs.com/Wu-Tang-Clan-The-Heart-Gently-Weeps/release/2316355
Pozdrav,
Vasa
Credits list je odgovor na tvoje pitanje:
http://www.discogs.com/Wu-Tang-Clan-The-Heart-Gently-Weeps/release/2316355
Pozdrav,
Vasa
Ne razumem ? Zato sto su poznati muzicari radili na pesmi ?
boggy
29-10-2012, 02:32 PM
To sam hteo da ti ka?em na samom početku, ali mi je bilo glupo da ti pominjem ne?to ?to je nemoguće ispraviti. Eto, čisto da zna? za sledeći put.
......
Da, jos jedan dokaz da je lakse dobiti oprostaj od dozvole.
awacs
29-10-2012, 02:46 PM
Ne razumem ? Zato sto su poznati muzicari radili na pesmi ?
Zato ?to je Harisonov sin svirao na snimku :wink:
@Bogi: Tako je, to je jedan od glavnih motora svakog biznisa (ne samo u Srbiji, naravno).
Pozdrav,
Vasa
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.