View Full Version : Zasto je "gluva" soba "zagluvljena"?
Boki_R
17-10-2012, 06:03 PM
U teoriji, da. U praksi, da bi se to ostvarilo (gluva soba) potrebno je mnogo vise od 15 tabli azme, zbog niskih frekvencija, pa se pristupa drugim metodama koje su svrsishodnije za te frekvencije.
Citam, citam i pitam se:
Koja je uvrnuta svrha pravljenja gluve sobe u kucnom studiju. Cak ni veliki studiji nemaju apsolutno gluve sobe (osim ako se bave akusticnim merenjima), i bas ta cinjenica im cesto donosi poslove. Pored relativne neutralnosti, svi ti studiji u sobama cesto imaju i "live end" koji daje finu boju zvuku.
Ono sto treba juriti pre svega je ta ravnoteza u frekfencijama koje se odbijaju.
Licno, radije radim u malo reverberantnijoj sobi sa ravnom karakteristikom, nego u sobi koja je udenfovala visoke i srednje (sto nikad nije bio problem) i ostavio ogroman problem u basovima.
awacs
17-10-2012, 06:37 PM
Citam, citam i pitam se:
Koja je uvrnuta svrha pravljenja gluve sobe u kucnom studiju. Cak ni veliki studiji nemaju apsolutno gluve sobe (osim ako se bave akusticnim merenjima), i bas ta cinjenica im cesto donosi poslove. Pored relativne neutralnosti, svi ti studiji u sobama cesto imaju i "live end" koji daje finu boju zvuku.
Taj termin "gluva soba" je jedan od onih kolokvijalizama koji svako tumači na svoj način. SumAnuT pod tim izrazom podrazumeva prostoriju izolovanu od spoljne buke, a ti misli? na "anechoic chamber".
Pozdrav,
Vasa
boggy
17-10-2012, 09:57 PM
Taj termin "gluva soba" je jedan od onih kolokvijalizama koji svako tumači na svoj način. SumAnuT pod tim izrazom podrazumeva prostoriju izolovanu od spoljne buke, a ti misliš na "anechoic chamber".
.........
Potpuno si u pravu ali ja mislim da znam na sta konkretno misli Boki_R, i on je u pravu. :mrgreen:
Po nekom mom iskustvu, u Srbiji, barem do sada, ljudi koji sredjuju male studije (mislim, investiraju novac u to), pre traze sobu sa vec izrazenim sobnim modovima u bass regionu (suvise su male), ali sa potpunim mid/high apsorptivnim tretmanom svih zidova i plafona. Ubedimo ih da ne stavljaju i tepih u te sobe. Izolacija je obicno oko 30-50dB. Upravo kako je Boki_R opisao.
Sta izaziva ovu pojavu?
1. Prvi razlog je da ljudi ionako (nikad) nemaju dovoljno veliku sobu za snimanje, te se ostavljanje "zivosti" u takvoj prostoriji ne isplati zbog jako bliskih refleksija koje su pre comb-filtering. Tako da je mid/high tretman prakticno jedini raspolozivi kompromis... ali mora da se snima sa ukljucenim high pass filterom.
2. Drugi razlog je da se najvazniji snimci u takvim studijima rade u rentiranim ozbiljnijim sobama za snimanje (ako je nekome stalo do kvaliteta, naravno). Realno gledano, samostalno snimanje je najskuplji proces u toku audio produkcije, i zahteva osim prostorija i akustickog tretmana, veliku kolicinu outboarda (preampi, kompresori, ekvilajzeri) i raznih mikrofona... tako da je kompromis jedne "zagluvljene" sobe sa jednim do dva mikrofona, i mozda jednim kvalitetnim preampom... neka investicija na koju najcesce vlasnici samostalinih ateljea i malih kucni studija spremni. Sve preko toga im je jeftinije da rentiraju.
U malim studijima se obicno samo miksa, sto je i opravdano, po pitanju ulaganja... "gluva" soba je tu minimalna i sluzi samo da smanji troskove snimanja, jer se mnoge stvari mogu uraditi u njoj, kad nije kriticno... a najcesce nije... :ups:
Za pravu sobu za snimanje bubnja treba obezbediti barem 2m od svakog izvora zvuka do najblize prepreke, (zidovi i plafon)... to ugrubo trazi 6x6x3.5m prostora (minimalno)... a takve su prostorije veoma retke u modernim stanovima... a kvadrat stambenog prostora je najjeftiniji.
Mislim da bi svi trazili bolje kada bi u tome videli isplativost,... sto, opet, ne znaci de se audio produkcija bas nikome ne isplati... :D
EDIT: Prebacio sam temu iz teme o racunanju apsorpcije (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=335729#post335729) u novi thread.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.