Log in

View Full Version : Tube traps?

MUzzY
16-10-2012, 09:56 AM
Gde da nadjem nacrte za Tube traps?

boggy
16-10-2012, 10:22 AM
Gde da nadjem nacrte za Tube traps?

http://bit.ly/V3L2DG

Khan
16-10-2012, 10:33 AM
Ako dobro razumem, tube traps ne rade apsolutno nista za bass?

boggy
16-10-2012, 10:40 AM
Ako dobro razumem, tube traps ne rade apsolutno nista za bass?

Ne dovoljno da bih zeleo da ih koristim. Ali su zato nenadje*ivi po pitanju estetike i mobilnosti, osim ako se ne pretera sa kolicinom. (Bruce Swedien je imao neku fotku sa mnogo tube traps oko njega... nije mi nesto "izgledalo")

Khan
16-10-2012, 11:01 AM
Ne dovoljno da bih zeleo da ih koristim. Ali su zato nenadje*ivi po pitanju estetike i mobilnosti, osim ako se ne pretera sa kolicinom. (Bruce Swedien je imao neku fotku sa mnogo tube traps oko njega... nije mi nesto "izgledalo")

Jasno. Znam na koju sliku mislis, ljudi cesto preteraju s' najboljom namerom, a ipak treba posle gledati u sve to... Estetika u prostoru nije zanemarljiva komponenta, cak i kod 'budzenih' resenja...

boggy
16-10-2012, 11:05 AM
Jasno. Znam na koju sliku mislis, ljudi cesto preteraju s' najboljom namerom, a ipak treba posle gledati u sve to... Estetika u prostoru nije zanemarljiva komponenta, cak i kod 'budzenih' resenja...
Nije bez razloga preterano na toj slici sa kolicinom... da bi imalo pozitivnog efekta na bass, onda ih treba premnogo, i onda se postavlja pitanje i krajnje estetike i isplativosti. Pogotovo sto onda soba pocinje da smara slusaoca, jer je sve iznad ubijeno i refleksija vise nema.

Sve se to lakse dobije sa ravim panelima i superchunk trapovima + cloud... jedino sto tu za estetiku treba i vise truda i vise novca. A mobilnost nije tako dobra kao kod tube traps.

Ali za nekog audiofila kome je estetika apsolutno primarna, tube traps su pravi izbor.

Khan
16-10-2012, 11:32 AM
Sve se to lakse dobije sa ravim panelima i superchunk trapovima + cloud... jedino sto tu za estetiku treba i vise truda i vise novca. A mobilnost nije tako dobra kao kod tube traps.

Ovo je esencijalno za razlog zasto sam pitao na prvom mestu.

NLP
16-10-2012, 04:30 PM
Ovdje je originalan patent za ASC-jeve Tube Trapove:
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=4,548,292.PN.&OS=PN/4,548,292&RS=PN/4,548,292
i sličice:
http://patimg2.uspto.gov/.piw?Docid=04548292&homeurl=http%3A%2F%2Fpatft.uspto.gov%2Fnetacgi%2Fn ph-Parser%3FSect1%3DPTO1%2526Sect2%3DHITOFF%2526d%3DP ALL%2526p%3D1%2526u%3D%25252Fnetahtml%25252FPTO%25 252Fsrchnum.htm%2526r%3D1%2526f%3DG%2526l%3D50%252 6s1%3D4,548,292.PN.%2526OS%3DPN%2F4,548,292%2526RS %3DPN%2F4,548,292&PageNum=&Rtype=&SectionNum=&idkey=NONE&Input=View+first+page
(treba? SW za gledanje TIFF-ova)

Ako se dobro naprave DIY tube trapovi i membrana kako treba radit če nisko.
A ASC-jeve počnu raditi na niskima kad im je promjer min. 20 inča, jo? bolje 24.

mikron
17-10-2012, 03:15 AM
Bruce Swedien nema pojma :wink:

NLP
17-10-2012, 07:25 AM

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=335635&postcount=8
... a svakako da postoje i druge bolje savremenije solucije od takvog modularnog studia.

boggy
17-10-2012, 12:18 PM
Nisi bas jasan :confused: mozes li malo obrazloziti sta ti je na umu?

Anthony
28-10-2012, 08:24 PM
Kolko je isplativo napraviti pokoji tube trap za studentsku sobu? mobilnost mi je jako bitna i u svakom kutu mi je skoro ne?to bitno (vrata,prozor,ormar) pa me poprili?no sad ovo zanima...

NLP
28-10-2012, 08:45 PM
To je veoma relativno.
Odvisno od situacije, stvarne potrebe itd.
Modularan trap mora da je dobro napravljen da barem ne?to ubla?i, jedan trap nekih klasičkih dimenzija (npr. 120cm X 60cm, debljina relativna od produkta, tipa konstrukcije...) ne napravi ba? mnogo.

Reinhardt
29-10-2012, 11:02 AM
Zanimljiva tema..

Pogotovo ako razmislimo slijede?e:
1.Bruce Sweiden je THE engineer, boli ga q**ac za estetiku
i
2.U akustici ima najvi?e mitova/zabluda

IMHO, valj?asti apsorber/difuzor od mineralne vune jest najzanimljiviji,najkorisniji akusti?ki element ikad izmi?ljen
(pod uvjetom da su gusto?a materijala i promjer ve?i, te dio vanjske povr?ine oblo?eno nekim reflektiraju?im materijalom)

Razmi?ljam o tome dosta, od kad sam u praksi primjetio da ono zlatno pravilo o rastojanju apsorbera od zida igra ooogromnu ulogu u u?unkovitosti,a kod tube trapsa zvu?na energija ima ba? taj prostor unutar samog apsorbera da "radi" bolje.

?to se ti?e estetike i mobilnosti, meni je dra?i plo?asti apsorber,
a ujedno ga je i lak?e/jeftinije proizvesti (vidljivo iz slike :)),
ali na?alost nema toliku u?inkovitost uporedo sa valj?astim.
(naravno uz istu gusto?u i dimenzije kamene vune)

ma 5 cent

Regi

NLP
29-10-2012, 11:29 AM
Tube traps, ako je dobro napravljen nije lo?a "sprava" a i ne treba ga dizati u oblake.
I policilindar treba mjesta da razvije difuzijsko polje, nije to neko čudo od re?enja.
Kao ?to sam rekao i prije, ima i suvremenih re?enja a mo?e se i sa time ako neko ba? ?eli.

mikron
29-10-2012, 12:08 PM
Nisi bas jasan :confused: mozes li malo obrazloziti sta ti je na umu?

Mislim da te svetske "face" nepravedno zapostavljaju nase talente iz regiona slepo se pridrzavajuci vec zastarelih koncepata. Ono sto je nesreca kad je neko iz nasih krajeva je da ih ljudi sa zapada ne shvataju ozbiljno.

To sam hteo da kazem pod recenicom da nemaju pojma. Koriste neku gomilu toob trapova, umesto da se malo raspitaju i mnogo elegantnije rese neke stvari.

awacs
29-10-2012, 02:12 PM
Mislim da te svetske "face" nepravedno zapostavljaju nase talente iz regiona slepo se pridrzavajuci vec zastarelih koncepata. Ono sto je nesreca kad je neko iz nasih krajeva je da ih ljudi sa zapada ne shvataju ozbiljno.

Koliko muzike mu je prošlo kroz uši i mozak (i koliko raznoraznog zvuka po raznoraznim režijama), mislim da bi Bruce Swedien mogao da miksa i kod mene u podrumu, onako usput dok gura cepanice u kotao.

Postoji razlika između jako uspešnog inženjera koji ima malo veću "finansijsku marginu" za eksperimente i zajebanciju od prosečnog balkanskog DIY entuzijaste. Njemu je p***in dim da preksutra kaže: "Idu mi na kurac ovi kurčevi po celoj sobi, daj mi dvadeset pločastih". Pošto verovatni ni Tube Traps ni "pločaste" ne mora da plati po punoj ceni (ako uopšte mora da ih plati :wink:).

Pozdrav,

Vasa

boggy
29-10-2012, 02:22 PM
..........
To sam hteo da kazem pod recenicom da nemaju pojma. Koriste neku gomilu toob trapova, umesto da se malo raspitaju i mnogo elegantnije rese neke stvari.
Nisam ni rekao da Bruce Swedien nema pojma, daleko od toga da je poslovno neiskusan, jer on promociju tih tube traps sigurno ne radi za badava (sto je veoma vazan moment), a letimican pogled na ostale veoma dostupne tehnologije i metodologije sredjivanja studija, dokazuje da postoje, ako ne "elegantnije", a ono barem bolje (prema dobijenim rezultatima) i u isto vreme jeftinije (da, u smislu utrosenog novca), posto, konkretno, opisani tretman (koga on reklamira) nije uopste jeftin. To su membranski "tube traps".... ciji je patent Nenad prilozio gore... komercijalni su i NE mogu se napraviti prateci uputstva koja su dostupna na netu...

Ako je nesto neisplativo na nivou obicnog korisnika, nikada necu "modifikovati" moje misljenje, zato sto je neka belosvetska "faca" dobila pare (pogotovo u vreme ekstremne krize za audio produkciju) da kaze svima da je to "super"...

... tako da i dalje ne razumem sta si hteo da kazes svojim komentarom...

- Da li nam predlazes da svi slepo poslusamo Bruce Swediena i kupimo tube traps od ASC? (...i u'vatimo se za usi i zaigramo?)

- Da li bi nesto forum Rumski trebao da dobije za tu, ociglednu, propagandu?

- S obzirom da ni ne znaju da postojimo (i da forumu pare nece dati), i s obzirom da se ovde ekipa premislja oko kupovine 10 tabli azmafona (oko 20EUR, iako sa time skoro da ne moze nista), da li treba da nastavimo da im se "udvaramo", cak i kad znamo da ASC Tube Traps nisu optimalno resenje, i da moze i jeftinije i bolje, manje "elegantno", ali i dalje prilicno mobilno... (sve sam to rekao ranije)

- Cemu bi nam onda sluzio forum? Da "prepricavamo" ostalim clanovima sta smo procitali od reklama na internetu? Pa bilo je i toga, ali je sankcionisano.... vremenom. Ja se trudim da iznosim svoja iskutva... ne reklame sa neta. Svi mi imamo internet... iskustva ima po neko...

... a i vise mi se svidja Massenburgov koncept:
http://akmedia.digidesign.com/digizine/images/GML-blackb_dzn_thmb_22387.jpg (http://www2.digidesign.com/digizine/dz_main.cfm?edition_id=101&navid=907)

mikron
29-10-2012, 10:29 PM
@Bogi , nije mi jasno zasto si se uzvrteo kao da te neko napada. Procitaj ponovo sta sam napisao.