PDA

View Full Version : "The Quick Sound Field" vocal booth?

waster
15-10-2012, 02:53 PM
Ekspertima je verovatno poznata knjiga "Handbook Of Acoustics" Alton Everesta.

Dok i sam kaže da su mali prostori nepogodni za vocal booth a za prave male gluvaće kaže da deluju zbunjujuće na naratora, govori i o konceptu "Quick Sound Field" ( live,but dry ) ?! i da se može primeniti na 4x6 ft (121x180cm) ili 6x8ft prostore.
Evo šta kažu:
The concept of a “Quick Sound FieldTM” (i.e., live, but dry), which comes from Acoustic Sciences Corporation can be applied to the small (e.g. 4 ? 6 ft or 6 ? 8 ft) voice recording room. The realization of a practical quick sound field is based on a multiplicity of half-round Tube TrapsTM as shown in Fig. 23-4. A quarter-round Trap is mounted in each wall-wall and ceiling-wall intersection to provide absorption to control the normal modes. Half-round traps alternate on the walls and ceiling with hard, reflective drywall
strips as wide as the traps (9-, 11-, or 16-inch). Even the door and window need to be covered in this way to avoid compromise of the sound field. Limited visibility is available through the window glass strips of reflecting surface. The floor remains untreated.
In the usual small recording room there are too few early reflections that result in noticeable comb-filter colorations. Reflections off the script stand or window, which normally cause comb-filter colorations, are overwhelmed by the swarm of diffuse reflections from the many reflecting surfaces of the room. The broad-band absorption of the half- round traps combines with the reflections from the hard areas between the traps to produce a dense, diffuse group of reflections immediately following the direct signal.

Ima i nekih grafikona ali me zanima šta mislite o ovom konceptu, da li je izvodljiv kod nas i koliko može da košta...

Pa ako vas baš zanima uradiću screen shotove i tih grafika...

Hvala unapred :)

NLP
15-10-2012, 04:33 PM
Moje mi?ljenje:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=313652&highlight=quick#post313652
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=313363&highlight=quick#post313363

boggy
15-10-2012, 05:25 PM
Ekspertima je verovatno poznata knjiga "Handbook Of Acoustics" Alton Everesta.

Dok i sam kaže da su mali prostori nepogodni za vocal booth a za prave male gluvaće kaže da deluju zbunjujuće na naratora, govori i o konceptu "Quick Sound Field" ( live,but dry ) ?! i da se može primeniti na 4x6 ft (121x180cm) ili 6x8ft prostore.
Evo šta kažu:
The concept of a “Quick Sound FieldTM” (i.e., live, but dry), which comes from Acoustic Sciences Corporation can be applied to the small (e.g. 4 ? 6 ft or 6 ? 8 ft) voice recording room. The realization of a practical quick sound field is based on a multiplicity of half-round Tube TrapsTM as shown in Fig. 23-4. A quarter-round Trap is mounted in each wall-wall and ceiling-wall intersection to provide absorption to control the normal modes. Half-round traps alternate on the walls and ceiling with hard, reflective drywall
strips as wide as the traps (9-, 11-, or 16-inch). Even the door and window need to be covered in this way to avoid compromise of the sound field. Limited visibility is available through the window glass strips of reflecting surface. The floor remains untreated.
In the usual small recording room there are too few early reflections that result in noticeable comb-filter colorations. Reflections off the script stand or window, which normally cause comb-filter colorations, are overwhelmed by the swarm of diffuse reflections from the many reflecting surfaces of the room. The broad-band absorption of the half- round traps combines with the reflections from the hard areas between the traps to produce a dense, diffuse group of reflections immediately following the direct signal.

Ima i nekih grafikona ali me zanima šta mislite o ovom konceptu, da li je izvodljiv kod nas i koliko može da košta...

Pa ako vas baš zanima uradiću screen shotove i tih grafika...

Hvala unapred :)
opisani koncept je spisak lepih zelja a da pri tom ne resava glavni problem, a to je prisustvo niskofrekventnih rezonancija u tako malom prostoru, jer nema cime.

Da ponovim, glavni problem malih soba za snimanje se resava vecom sobom za snimanje, nikakav tretman tu ne moze pomoci.

Takodje me navedeni citat vise potseca na reklamu za sponzora knjige, nego na strucan tekst.

waster
15-10-2012, 07:19 PM
opisani koncept je spisak lepih zelja a da pri tom ne resava glavni problem, a to je prisustvo niskofrekventnih rezonancija u tako malom prostoru, jer nema cime.

Da ponovim, glavni problem malih soba za snimanje se resava vecom sobom za snimanje, nikakav tretman tu ne moze pomoci.

Takodje me navedeni citat vise potseca na reklamu za sponzora knjige, nego na strucan tekst.

Očekivao sam sličan odgovor i jasno mi je to za niske frekvencije... baš zato sam i hteo da čujem stručno mišljenje ...

Kad smo već kod toga, šta preporučujete od literature, što nije namenjeno stručnjacima iz oblasti akustike?

boggy
15-10-2012, 07:52 PM
Očekivao sam sličan odgovor i jasno mi je to za niske frekvencije... baš zato sam i hteo da čujem stručno mišljenje ... Dobar deo knjige je OK ali ima i ovakvih stvari na par mesta...

Peter D'Antonio ima slicnih problema u knjizi "Acoustic Absorbers and Diffusers: Theory, Design and Application (http://www.amazon.com/Acoustic-Absorbers-Diffusers-Theory-Application/dp/0415296498)", ali tu je manja dilema, posto on vec ima svoj "RPG Inc." koji ce ga sponzorisati...
Da se razumemo, ne opravdavam pisce zbog ovih stvari, iako prave cesto poprilicne nejasnoce i mogu odvuci ljude na stranputicu... ali ih razumem... dok knjiga ne bude gotova i krene da se prodaje, mora se nesto i jesti.

Kad smo već kod toga, šta preporučujete od literature, što nije namenjeno stručnjacima iz oblasti akustike?

Philip Newell "Recording Studio Design (http://www.amazon.com/Recording-Studio-Design-Philip-Newell/dp/0240522400/ref=sr_1_10?s=books&ie=UTF8&qid=1350326100&sr=1-10&keywords=philip+newell)"
Iako naslova ima na stotine... u ovoj knjizi pisac barem postuje samog sebe... iako ni on nije bio izdasan preterano sa BITNIM detaljima (kada se "zagrebe" malo dublje u tematiku) ali tebi ionako ne treba knjiga za strucnjake iz oblasti akustike. Meni licno je u toj knjizi na najbolji moguci nacin predocio koncept, filozofiju i metodologiju akustickog dizajna studija. Literatura iz oblasti studijske akustike ima cesto najveci problem sa upravo konceptom, filozofijom i metodologijom sredjivanja studija (sam pocetak). Sve ostalo se da prepisati iz starijih knjiga...

Treba biti veoma obazriv sa tekstovima slicne sadrzine... kao u crtacu o Dusku Dugousku, gde mu "lekar" objasnjava na "rengenskom" ekranu, da se njegovo "A" mesa sa njegovim "B" i da je zbog toga u velikoj "nevolji".... statijaznam... ili slicno nasim poznatim duhovitim "kvarovima" na autu: "Mesa ti auto vodu i struju" ili "baca ulje na masu"... itd.. :mrgreen:
Neki put mi je stvarno bude degutantno koliko su pre svega drski u namernom skretanju paznje sa problema koga NIKAKO NE mogu resiti, i pokusavaju prodati resenje za one probleme, koji su u konkretnom slucaju sekundarni ako ne i irelevantni.... poenta je prodati... nije bitno sta i zasto. Cela industrija studijskih tretmana sundjerima (Auralex i Primacoustics, na primer) se zasniva na tome. Nije bitno sto vam to ne radi, bitno je da vi kupujete.