View Full Version : XP instal kraj vec WIN 7? kako?
branoy
15-10-2012, 12:30 AM
e ljudi, imam jednu slobodnu particiju, i imam 3 win7 instalirana,, ubacio XP disk sa SP2, krenu , ocita CD, i ono prebaci podatke na disk na tu particiju, i trazi restart,, ja restartovao i ono CRN ekran, odose mi sve BOOT Win 7, ne mogu uci nigde vise.. da bi usao morao sam novi win7 instalirat na ovu particiju gde sam pokusao XP, i kad ga je instalirao sad opet proradile u BOTU ostale 3, plus ova cetvrta!! CD mi je stari ono neki proveren najbolji secam se pre na radu s muzikom itd, radio max..
kako da ja instaliram XP? treba mi ocu na njeg da vratim istoriju Daw, plugine i ostalo.
jel mozda treba neki najnoviji obradjeni XP?
psionic
15-10-2012, 03:48 AM
e ljudi, imam jednu slobodnu particiju, i imam 3 win7 instalirana,, ubacio XP disk sa SP2, krenu , ocita CD, i ono prebaci podatke na disk na tu particiju, i trazi restart,, ja restartovao i ono CRN ekran, odose mi sve BOOT Win 7, ne mogu uci nigde vise.. da bi usao morao sam novi win7 instalirat na ovu particiju gde sam pokusao XP, i kad ga je instalirao sad opet proradile u BOTU ostale 3, plus ova cetvrta!! CD mi je stari ono neki proveren najbolji secam se pre na radu s muzikom itd, radio max..
kako da ja instaliram XP? treba mi ocu na njeg da vratim istoriju Daw, plugine i ostalo.
jel mozda treba neki najnoviji obradjeni XP?
Treba. Verovatno si instalirao XP koji ne vidi sve tvoje SATA drajvove (siguran sam da nisi pritiskao F6 i ubacivao floppy sa raid ili sata drajverima) Postoji modifikovana instalacija sa sve RAID i SATA drajverima. Na novim kompovima je mnogo lakse instalirati Win7. Isto tako, prvo si trebao da ubacis XP (da stavis drajvere prilikom instalacije ili u da BIOSu da promenis SATA na LEGACY), pa tek onda Win7, koji prepozna XP i ostavi ga kao stavku u BOOT meniju. Ali sad... Sta je - tu je.
Program se zove EasyBCD i potpuno je free. Ako nisi brisao folder na disku sa XPom, verovatno ce ga vratiti u funkciju. Kad udjes u Windows 7, u tom programu mozes lako da "zongliras" sa boot loaderom i osposobis, dodas ili obrises boot stavke koje ti smetaju. Ako se zaglavis, javi se ovde, pa cu probati da ti pomognem sa tim EasyBCD.
branoy
15-10-2012, 03:54 AM
ma imam taj program, ono mnogoo dugoo, al nije to fora, fora je znas prvi put kad ubacis CD XP , i prodjes one stavke, i pita format , ti uradis opet quick jer i onako je prazna paticija, i krene on da prebacuje CD na disk da bi kod sledeceg pokretanja poceo instalaciju, e kod tog sledeceg restarta vise nemam nista ni svoje win7 3 ih u botu nit nista, sve stoji crn ekran ne mogu se setit dali ista napise, a verujem zato sto Win 7 je instalirao svoj boot, a ovaj je to zeznuo i cak nema ni njegovog XP bar da ja mogu njega nastaviti instalirati pa ako udjem u njega lako cu ja sa tim BCD vratiti u boot i windovse sedam.
branoy
15-10-2012, 03:59 AM
aa vidim dodao si prvi red, dok sam ja citao nije bio,, e to je to. jeste noviji komp, nema ata kablova, sve sata u njemu, znas i one fore kad je mac hakintosh trazio samo najbrze , ne obicni kablovi ata, i tad sam ja sve pogasio u biosu , mislim da sam i to sto si rekao,.. jbg nije mi tebao XP, ono sta ce mi ovaj proveren i vise moze , stabilniji mnogo, nema plavog ekrana.
znaci da skinem neki zadnji XP 2012 on je modifikovan ? vidiim i pre kraj njih pise nesto oko tih drajvera sistema dodano. samo tesko cu nac verovatno Sp2, vidim svi su 3.
psionic
15-10-2012, 04:04 AM
aa vidim dodao si prvi red, dok sam ja citao nije bio,, e to je to. jeste noviji komp, nema ata kablova, sve sata u njemu, znas i one fore kad je mac hakintosh trazio samo najbrze , ne obicni kablovi ata, i tad sam ja sve pogasio u biosu , mislim da sam i to sto si rekao,.. jbg nije mi tebao XP, ono sta ce mi ovaj proveren i vise moze , stabilniji mnogo, nema plavog ekrana.
znaci da skinem neki zadnji XP 2012 on je modifikovan ? vidiim i pre kraj njih pise nesto oko tih drajvera sistema dodano. samo tesko cu nac verovatno Sp2, vidim svi su 3.
Pa ne znam sad da li bilo koji noviji xp ima odradjenu modifikaciju... Znaci instalirati XP na nov kompjuter - muka ziva. Tim pre sto vise niko ne daje flopi drajv. Pogledaj opis instalacije koji skidas i to je to. SP3 nista ne fali, radi to sve kako treba. Narocito na quad coreu.
A da, ima i fora da XP naravno napravi svoj BOOT loader, koji nikako nije kompatibilan sa sedmicom... Zato moras da popravis BOOT posle ove akcije XPa. Ili da ga instaliras pre instalacije sedmice.
branoy
15-10-2012, 04:26 AM
aha, kontejs!! aa skonto sam onda jos jednu foricu ako je? paz ovo, dodam jedan sata disk, otkacim ove, instaliram XP, zavrsim , shut down XP, nakacim i ove diskove, onda ce biti srece ako bude mi hteo dati boot od 7, udjem u njih, udjem u BCD, dodam ovaj na ovom disku new ,, a? nema sanse da brisem windos 7 tri komada sredjena i DAW i sve, nemos vise provest sedam dana na instaliranju i sredjivanju , mada ubacio sam prvi put onaj acronis image. pa napravio backup DAW, al opet nebi volio sve ponovo kako god.
psionic
15-10-2012, 04:32 AM
aha, kontejs!! aa skonto sam onda jos jednu foricu ako je? paz ovo, dodam jedan sata disk, otkacim ove, instaliram XP, zavrsim , shut down XP, nakacim i ove diskove, onda ce biti srece ako bude mi hteo dati boot od 7, udjem u njih, udjem u BCD, dodam ovaj na ovom disku new ,, a? nema sanse da brisem windos 7 tri komada sredjena i DAW i sve, nemos vise provest sedam dana na instaliranju i sredjivanju , mada ubacio sam prvi put onaj acronis image. pa napravio backup DAW, al opet nebi volio sve ponovo kako god.
A mo's i tako :) Naravno da ne brises W7.
On ce boot da napravi na tom hardu koji je ostao (pod uslovom da tu nije bio glavni boot od svih windowsa)
A ako znas na kom hardu je boot od sedmice, samo mu u BIOSu das da dize sistem sa tog harda i nema sta da te zeza.
branoy
15-10-2012, 05:07 AM
valja drug psionic, hehe., isprobacu ja to odma sam da nadjem disk neki, uglavnom resenje neko imamo. ako jos ko zna sta kako da skrati mi posao ovaj sam se izgovorite!!
verovatno ima ljudi koji su isto imali ovaj problem ,to jest win7 instalirane a da im je i XP rad neceg haha!! :)
silent
15-10-2012, 10:02 AM
a jesi li probao virtualni xp na 7
mo?e? sve na njega i radit će ti kao zasebni os a s lakočom mo?e? preskakati iz os u os. No Ako je novi komp, koje obično definiraju kompatibilne sa 7 kako stoji? sa driverima za xp.
Za neke komponente te?ko da će? naći funkcionalan xp driver bilo za dual boot bilo za virtualni uređaj
Zato prije nek se počne? zajebavati ja vih ti preporučio virtual xp pa će? tamo vidjet sve ?to mo?e? bez frke da ti shebe sedmicu
Aman Branoy, mani se corava posla, izgubices mnogo vremena i jos vise zivaca, a odlicne su sanse da ces obrisati vec sredjene instalacije ili vec nesto.
Sigurno ti negde u krsu lezi neki mali HD viska, instaliraj XP na njega, i posle kad dizes sistem F8 i izaberes sta ces.
Svaki XP je sto se driver-a tice isti, mala je sansa da ima bas ono sto tebi treba, najbolji nacin je da sam custom-izujes ono sto ti treba.
Iskopiras instalaciju na disk, nadjes sata drivere koji ti trebaju ili sta vec i slipstream-ujes ih u instalaciju. Narezes to boot-abilno i gotovo, imas XP za svoj sistem.
Ukucaj samo slipstream XP u gugla, naci ces i besplatan program i jednostavne korake.
nikolaivanic
15-10-2012, 03:44 PM
nije bitna verzija XP... vazan je redosled instalacija jer one jedna drugu sje...
Najbolje je na particionisani disk zadnju instalirati C particiju je na nju valjda po difoltu sistem stavlja fajlove.
Bolje je staviti na drugi hd...
psionic
15-10-2012, 04:22 PM
nije bitna verzija XP... vazan je redosled instalacija jer one jedna drugu sje...
Najbolje je na particionisani disk zadnju instalirati C particiju je na nju valjda po difoltu sistem stavlja fajlove.
Bolje je staviti na drugi hd...
Nisam ovo bas najbolje razumeo, ali ajde, napisacu radi celovitosti ovog threada:
Windows uvek pravi svoj boot loader na hard disku koji u biosu stoji kao first boot device Znaci na koji god hard da instalirate win, on ce na primarnom boot disku napraviti svoj MBR (master boot record). Problem je sto XP ne prepoznaje noviji MBR, napravljen od strane Windowsa 7 i pokvari ga, ubacujuci svoj, dok Win7 prepoznaje XPov i shodno tome ga modifikuje - zato u tom slucaju oba windowsa ostaju lepo instalirana.
Virtuelni XP je dobra fora - ali ne za DAW. Ne znam za koje mu namene treba taj XP, ali ne znam koliko je pametno ovako pokretati taj "audio" PC.
Ako izvadi sve hardove i ostavi samo jedan na koji ce biti instaliran XP - on ce naravno postati first boot device i XP ce raditi kako treba. Medjutim kad vrati hardove kako su bili ranije vezani i vrati boot na hard sa koga se pre toga dizao sistem, pozvace se ponovo MBR u kome nema informacije o XPu koji je naknadno instaliran. Da ne bi stalno u BIOSu menjao koji je primarni hard, moze da upotrebi npr. EasyBCD i doda boot stavku za XP i XP ce se pojaviti na MBRu gde su bile samo sedmice.
EasyBCD je mnogo dobra stvar. Ja imam 2 win7 i jedan mi se zove Windows 7 DAW, a drugi Windows 7 WorkStation i tako ih i ispisuje u bootu :) - to moze EasyBCD da odradi
XP instalacija sa ugradjenim drajverom ima na netu - gde 'oces. Nije u pitanju nikakav egzotican drajver za XP SATA i slicno (u malom broju slucajeva je neki 3rd party - tipa silicon image i slicni), ali u 90% novijih ploca, radi se o nemogucnosti XPa da detektuje siroko rasprostranjen south bridge intel ICH10 ili ICH10R i noviji i zato ne vidi hardove. Mislim da mu je lakse da uradi search na par svedskih ili ruskih sajtova, nego da se aka sa pravljenjem bootabilne kustomizovane instalacije... Nisam probao ovaj metod, ali kazu ljudi da to lepo radi...
Eto - nije da sad tu vama nesto solim pamet, nisam rekao nista sto vec ne znate, ali eto, zbog nekog ko bi eventualno dosao da cita, a ne zna kako. Uglavnom niko ne dolazi na Rumski po informaciju o instalaciji Windowsa :rotfl:
nikolaivanic
15-10-2012, 05:14 PM
Da pojasnim:
ako imamo jedan hd i na njemu vise particija, on cita prvo C svoju particiju a nju bira i kada se nesto instalira- za ostavljanje raznih fajlova koje posle prebrise - naravno, pod uslovom da je izabran u biosu kao butabilni.
Da ne bi xp prebrisao mbr i sl na particiji C , pozeljno je da C particija bude prazna, instalirati xp na neku drugu pa onda na c instalirati w7.
(Ili instalirati na kraju xp na c particiju, ne bi trebalo da pravi probleme...)
daklem, prvo XP posle w7...
ovo su moja iskustva sa w2000 i xp na istom hd\\format...;)
branoy
15-10-2012, 06:04 PM
psionic to je to ba, nema tu mudrosti vise.. i ja taj postupak cu odradit sam da nadjem neki disk i nakanim se sve instal, naravno samo DAW, stari dobri sto sam imao davnoo, ovo novo sve neka stoji na win 7, mene interesuju cubase vst32 5, i strai plugini za sad samo to na XP.. ostalo neka stoji ovamo. nacu ja neku sweden instalaciju haha, ja sam tih XP naskidao punu torbu, ono nek stoji, al nisam nikad volio instalirati te sisteme za DAW, pre ono imao jedan cist clean, samo dodat SP2, i taj mi je bio odlican. SP3 je verovatno sad OK, jace masine itd, pre na pentiumu 4 mi je bio spor. dok SP2 radio glat. ok,
virtualni XP me ne zanima , ozb, nije nikad, nema sanse. cak ako sam sta ispitivao uvek sam instalirao full, ima ba particija uvek viska, napravi se mesta, samo sad je sedmica zajebala vek hehe, pa treba mudrovat.
naravno nek sve informacije ovde stoje od svakog, jer uletice neko citace, a trebace XP nekom sto posto opet bas najverovatnije iz ovih razloga, Daw-ovskih ahaha. poz
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.