Log in

View Full Version : Legalni i "narodni" softver

Igor
11-10-2012, 09:54 AM
Pomalo je off, ali nije ni da nema veze sa onim ?to je ovde na

nekoliko mesta već procurelo...

Dakle, legalan tj. nelegalan soft. :cry: Stvarno ne znam ?ta bih vam

rekao osim da sve zavisi iz kog se referentnog sistema profesije (hobija)

posmatra stvar.

Recite mi samo koja je to logika da ne jedem 'lebac ne bi li posle već

koliko meseci u?tedeo za ProTools 10 i otkrio da li mi taj soft "le?i" ili ne?

S druge strane, kome da naplatim tu *****anciju? Mislim, nekima je to

lak?e ili lako, vidim, pominjete nekakve klijente, mu?terije, ali stavite se

u ko?u jednog novinara koji u Srbiji radi (ako radi) za tristotinjak evra, i

probajte da sa tom lovom vodite nekakav porodičan ?ivot, a usput

budete "legalista".

Jasno je da je to nemoguće.

Zato krekovane verzije, po mom mi?ljenju, i postoje. Da bi ekonomski

obogaljeni entuzijasti ostali u toku, pokadkad svoje znanje i naplatili,

iako sve vreme uče "na crno". Jer, svakako da im ta "prevara" neće značiti

puno na ukupnom saldu. Oni su u tome jer to vole, a srećna

poslovna okolnost tu je samo da bi se osetili za trunku sposobniji u

svetu gde ne ?ele prihvatiti ideju kako je isti stvoren samo da bi

pre?iveli.

alen
11-10-2012, 10:36 AM
meni uvek u glavi olmajti Del Boj - Ko ne riskira,taj i ne profitira :D

kravadinka
11-10-2012, 11:21 AM
Pomalo je off, ali nije ni da nema veze sa onim što je ovde na

nekoliko mesta već procurelo...

Dakle, legalan tj. nelegalan soft. :cry: Stvarno ne znam šta bih vam

rekao osim da sve zavisi iz kog se referentnog sistema profesije (hobija)

posmatra stvar.

Recite mi samo koja je to logika da ne jedem 'lebac ne bi li posle već

koliko meseci uštedeo za ProTools 10 i otkrio da li mi taj soft "leži" ili ne?

S druge strane, kome da naplatim tu *****anciju? Mislim, nekima je to

lakše ili lako, vidim, pominjete nekakve klijente, mušterije, ali stavite se

u kožu jednog novinara koji u Srbiji radi (ako radi) za tristotinjak evra, i

probajte da sa tom lovom vodite nekakav porodičan život, a usput

budete "legalista".

Jasno je da je to nemoguće.

Zato krekovane verzije, po mom mišljenju, i postoje. Da bi ekonomski

obogaljeni entuzijasti ostali u toku, pokadkad svoje znanje i naplatili,

iako sve vreme uče "na crno". Jer, svakako da im ta "prevara" neće značiti

puno na ukupnom saldu. Oni su u tome jer to vole, a srećna

poslovna okolnost tu je samo da bi se osetili za trunku sposobniji u

svetu gde ne žele prihvatiti ideju kako je isti stvoren samo da bi

preživeli.

Kad budeš i sam bio autor nečega što se tek tako raznosi po internetu dok ti čekaš potencijalnog kupca da ti donese hleb na sto kupovinom tvog dela, moći ćeš realno da govoriš o tome, a sada si kao i većina drugih na ovim prostorima pomalo samoživ i misliš samo na sebe i o svom problemu da dođeš do alata, pritom zaboravljaš da je i kreator alata takođe imao svoje probleme da ga napravi i tebi pruži na korišćenje.

Druga od nekoliko nerealnih stvari koje si rekao je to probanje softvera, da si se malo informisao i potrudio da odeš na zvanični sajt a ne na sajtove gde se valjaju ove krekovane verzije, znao bi da Pro Tools 10 dolazi FREE 30 dana, pa možeš lepo probati i videti vredi li te novce ili ne vredi.

Treće i možda najbitnije, postoje veoma jeftini, pa čak i besplatni programi koji ti omogućavaju da radiš sve to isto, ali u jednom fer okruženju gde ćeš ispoštovati i sebe i one koji ti pružaju tu mogućnost, autore softvera.

Već je odavno jasno da svaki DAW radi jednu istu stvar, pitanje je samo na koji način, pa zato i imaš mogućnost da biraš za svoj novac na koji način će teći tvoj workflow.
E sad, je li pošteno da Pro Tools bude toliko skup, to je relativna stvar, ali opšte je prihvaćeno mišljenje da je upravo Pro Tools najrafinisaniji vizuelno, kao i načinom na koji se u njemu snima i miksa, pa zbog toga mnogi opravdavaju tu cenu.

Nemoj da misliš da te napadam zbog ovoga, a sebe veličam jer sam kupio par softvera, znam kako je kad se nema novca, a opet i kad se malo zaradi od tog posla pa se može kupiti legalan software, ali opet kažem, ima uvek nekog rešenja, nije krađa jedino.
To je kao kad se sprema bend, ovde svi hoće prvo da sviraju za pare pa da vežbaju (u teoriji), a niko neće da uloži u opremu i rad, pa da se to kasnije isplati.
Zato nam je tako kako je...

Igor
11-10-2012, 11:37 AM
Ka?i mi, kravadinka, jel' kod tebe apsolutno sve legalno od softvera u

računaru?

spartakus
11-10-2012, 11:43 AM
ziva istina..

kravadinka
11-10-2012, 12:40 PM
Naravno da nije, kupljen je Pro Tools 10, Reaper 4, ceo Redmatica budle i još nešto sitnijih programa za semplovanje.

Nemoj da misliš da te napadam zbog ovoga, a sebe veličam jer sam kupio par softvera, znam kako je kad se nema novca, a opet i kad se malo zaradi od tog posla pa se može kupiti legalan software, ali opet kažem, ima uvek nekog rešenja, nije krađa jedino.

Rekoh ti gore, ne napadam te i ne veličam sebe, sve što sam ti napisao važi za veliku većinu nas, ali eto polako počijnem da zauzimam sve čvršći stav da ne treba kupiti software samo zato što ne postoji krekovan, već zato što ga zaista koristiš, podržavaš autore da i dalje uspešno rade da pomognu svima nama.

Ali ne bi meni bila problem ta kupovina, iako imam sve što se nađe na netu, ja mogu da se ograničim na par pluginova, pa i ako dođe neki momenat da se moram odlučiti ja ću da odaberem tri ili četiri koji mi zaista trebaju, FabFilter Pro Q, Waves SSL, možda PSP i nešto od Nomad Factory i Softube, tako da ću i to verovatno kupiti, treba i meni vremena da vratim moral na normalu.

Drugačije se radi sa kupljenim softverom...

Igor
11-10-2012, 01:45 PM
Iako nisam imao prilike (čitaj novca) da se lično uverim u to, uopšte
ne sumnjam u to poslednje što si (kravadinka) napisao!

To isto čuo sam i od Moritza ovde, u Novom Sadu, na jednom
predavanju o radu u CuBase-u. Čovek je lepo rekao: "Kada kupite, onda
ne šarate, jednostavno, ne zaluđujete se besomučnim skidanjima sa
Interneta, nego se usesredite na to u šta ste uložili svoj novac, i trudite
se da software savladate najbolje što možete".

Ali, čuj, postoji tu i začkoljica vezana za ono čime bi trebalo da
vladamo pre nego li se uopšte javimo na oglas za ovaj ili onaj posao
vezan za audio ili video ili već kakvu produkciju.

Ako ti treba neko ko će s tobom raditi u tvom studiju, pa reci, da li će
ti uopšte biti važno da li je taj neko znanja sticao usavršavajući se na
legalnom ili krekovanom ProToolsu. Možda ćeš na osnovu iskustva
kandidata sa kupljenim alatom unapred zauzeti određeni stav prema
njemu, ali to će svakako biti nevažno u odnosu na ono što on realno
ume ili ne ume da napravi (a tebi je potrebno).

Ne kažem da bi ti (a spram prethodno rečenog) trebalo da se nađeš u
sledećim redovima, ali nešto mi se ne čini da ovdašnje gazde dovoljno
plaćaju svoje šegrte kako bi ovi stasali u profesionalce koji pored
nadograđenog znanja imaju i dovoljno para da deci kupuju pelene, ženu
vode na more, a sebi priušte Pt 10.

S druge strane, ja zaista nisam čuo za nekoga ko potiče odavde a sav
soft koji koristi mu/joj je kupljen i legalan. Postoje tzv. radne mašine i
često ćemo čuti kako profesionalci koji koristeći ih zarađuju koriste sve
"čisto", ali šta je sa njihovim lap-topovima, net-bookovima i ostalim
računarima koje koriste mimo posla? Sve je to pretrpano "skinutim"
OS-ovima, office-ima...

Tako da, bez obzira na to što znamo kako bi bilo dobro da nešto
jeste, to malo vredi ako generalno nije izvodljivo, a kupovina legalnog
softvera na ovakve prosečne zarade u Srbiji i samostalan život, zaista,
nema smisla.

Opet, u 21. veku, kada svaka šupa ima kompjuter, i dobro je što ga
ima, ne pristajem da mi (najblaže rečeno) retko srećni vlasnici legalnih
programa postavljaju standarde, jer to sa stanovišta potrebe sveopšte i
sveobuhvatne elektronske pismenosti nije temelj društva slobodnih i ljudi
jednakih prava. A u takvom bi valjda većina nas volela da živi...

Pa sad, ako ne možemo onako, moći ćemo ovako... :grin:

kravadinka
11-10-2012, 03:26 PM
.....................

To što ovde skoro niko nema legalan software nije nikakav benchmark, iako se jako često ovde kaže "Šta ti je bre, ovo je Srbija, ko još ovde baca smeće u kontejner...", to nije ikakav izgovor za javašluk.

Da je skupo, jeste, pogotovo za ova plemena u ovom delu sveta, ali cene se kreiraju na globalnom nivou i tu nema mrdanja.
Ipak, postoje i jeftinija rešenja, to je opet neka druga tema.

Evo za sve ove godine kupovanja razne opreme, video, audio, automobili, sve što izađe novo pa misliš da će ti to nešto doneti, shvatio sam da to ne donosi gotovo ništa.
Razlike su primetne tek kada posle 15 godina instaliraš opet onaj stari Cubase VST 24, a onda uzmeš današnji Reaper i slično pa vidiš da se tu napredovalo, ali to je 15 godina.
Zato ne treba tripovati mnogo, eno gomila koji nakupovaše UAD-e, TC-e u ono vreme, konverteri, munje i gromovi pa su smešni i dan danas sa svojim snimcima.

Bez da se neko uvredi, ali mi nemamo pojma šta je moral, nama se sve svodi na to da uzmemo ako nam se pruži prilika, a je li ispravno ili ne, nevažno je.
Znam da deluje glupavo, pogotovo kad to kaže neko ko ima gigabajte takvog materijala, ali prosto nemamo mi osećaj za druge i biće nam bolje tek kad mi budemo postali bolji...

mikron
11-10-2012, 03:58 PM
eno gomila koji nakupova?e UAD-e, TC-e u ono vreme, konverteri, munje i gromovi pa su sme?ni i dan danas sa svojim snimcima.

A ima ih i koji nisu. Da se razumemo, sve do pre jedno godinu dana, recimo do pojave Lex VSTa , nije bilo adekvatnog reverba in the box, a TC jev VSS3 se odavno pojavio. Sto se mene tice, to je i dalje top reverb za male pare, i jos uvek nema pravog takmaca u kompu ( ali ovo je samo moje misljenje)

Takodje UAD ima alate ( Dimension D ... ) koji jos uvek ne postoje native. Cak nije do skora bilo ni preciznog dinamickog eq a poput TC jevog, onaj rus je radio solidan dyeq, ali ipak nije bio na nivou TC evog
.

Po meni i TCjevi i UADi i te kako imaju smisla, narocito kod ljudi koji znaju sta da slusaju i koji znaju sta rade

awacs
11-10-2012, 05:14 PM
Bez da se neko uvredi, ali mi nemamo pojma ?ta je moral, nama se sve svodi na to da uzmemo ako nam se pru?i prilika, a je li ispravno ili ne, neva?no je.

Onako filozofski i kenjatorski (a to je moje prirodno stanje), ja bih rekao da je ovo dijagnoza cele na?e civilizacije. Neki maznu naftu ako mogu, neki maznu softver.

Pozdrav,

Vasa

kravadinka
11-10-2012, 05:53 PM
Onako filozofski i kenjatorski (a to je moje prirodno stanje), ja bih rekao da je ovo dijagnoza cele naše civilizacije. Neki maznu naftu ako mogu, neki maznu softver.

Pozdrav,

Vasa

Haha, kad bi se otišlo samo malo dalje u filozofiju, mnogo šta ne bi imalo smisla, tako da se slažem, ali i to spada u ono "Ovo je Srbija 'rateee...", a to je ništa drugo nego izgovor i opravdanje za haos. :wink:

branoy
11-10-2012, 06:17 PM
sam da znate nece bit bolje.. jednostavno nije do nas, ne moze, granice su predjene na svim poljima, nezaustavljivo je ovo sve. i to je to. moze se zaustavit pojedinac al globalni nivo.. nikad. niti je mogao jer se ljudi odavno nisu drzali pravila, kao sto je adam zagrizao jabuku, od tad svi su sjebali nesto haha. snalazi se ko kako moze i to je to. znas ima ljudi nas koji ako stvarno zaradimo i ima viska odma ce uzet softwer, a ima i dalje onih koji zaradjuju mnogo a nikad nist nisu uzeli legal. tu je razlika. itd

Everbeatz
11-10-2012, 06:48 PM
Neki maznu naftu ako mogu, neki maznu softver.

Pozdrav,

Vasa

To me nesto i ne cudi jer to rade i po miliondolarskim studijima u Holivudu, a poznato je da oni nemaju para za softver..

spartakus
11-10-2012, 07:44 PM
problem je u nama ,mi ne zelimo da bude bolje..veoma diskutabilna tema ali ni vreme ni mesto.ja nemam pojma kako vi gledate na svet ali ja verujem da je sve moguce...

awacs
11-10-2012, 08:32 PM
To me nesto i ne cudi jer to rade i po miliondolarskim studijima u Holivudu, a poznato je da oni nemaju para za softver..

Hehe, zato imaju lo?u karmu :wink: ?alu na stranu, ni Presonus ni Steinberg ni Avid neće banktorirati zbog par desetina (pa ni stotina) hiljada krekovanih softvera koji se koriste po belom svetu. Uostalom, ozbiljne softverske firme u startu uračunavaju pirateriju u svoj razvojni bud?et i u cenu svog proizvoda, da se ne la?emo.

Kad bih bio ozbiljno paranoičan teoretičar zavere verovatno bih dodao da sami proizvođači softvera sponzori?u hakerske grupe kako bi efikasnije promovisali svoje proizvode...

Pozdrav,

Vasa

mikron
11-10-2012, 08:37 PM
Kad bih bio ozbiljno paranoi?an teoreti?ar zavere verovatno bih dodao da sami proizvo?a?i softvera sponzori?u hakerske grupe kako bi efikasnije promovisali svoje proizvode...

Pozdrav,

Vasa

Ja uopste ne mislim da je ovo paranoicno. Moje cvrsto uverenje je da to rade.

branoy
11-10-2012, 08:43 PM
Kad bih bio ozbiljno paranoičan teoretičar zavere verovatno bih dodao da sami proizvođači softvera sponzorišu hakerske grupe kako bi efikasnije promovisali svoje proizvode... ? hmm sad mi to dodje pa sto ce se hakeri zajebavat razbijati soft msm oni njih traziti, kad to i oni sami mogu dat sam zapakovano za nas druge mase pod drugim imenom i krekerom :D logicno,, meni nikad nije bilo jasno kako ovi updates, semplovi neki, itd izlaze samo par sati ili ti odma nakon sto su objavljeni? ispada, haker bi morao otici kupit to, pa onda za malo vremena brzo krekuje, i baci na sve moguce portale? msm imal on svoj zivot ? :D itd itd,, sve nekad pomislim sami neki sami sebi prave reklamu koja ih kosta. sta znam,. nem pojma .

cak dodje mi i jos jedna ideja, msm namerno to naprave krekovano i daju nama,, i onda uhvate par ljudi u svetu i jos zarade ogromne pare :D haha

Mika Technika
11-10-2012, 09:03 PM
Hakeri su im provalili sve fore, dzaba stavljaju zastite, sem microtonic ekipe(zaboravih ime proizvodjaca). A ako iz prve nisu videli jos koju zastitu, u drugoj verziji(vec sutradan) oni odrade kako treba.

Sent from randomblame ROM: JellyTime(JellyBean 4.1.1) on Desire HD

branoy
11-10-2012, 09:08 PM
pa da su provalili sta kako tako lako vec bi bio reason 6, cubase 6 ovde.. a kad su pre cubesi izlazili? pa kad cubes i pusti haha, nakon dve godine, reklame malo da upoznas taj i onda sve sto nisi imao na tom bice na novom ubrzo na kom ce se opet zaradi lova u tom periodu mirovanja godinu dve, sasvim dovoljno da se pokupe pare .. haha
,al uvek kazem hvala svima , ko god, sta god hehe

Mika Technika
11-10-2012, 09:13 PM
Za reason ne znam zasto, za cubase izgleda vise ne postoji ekipa koja zeli da se cima(i dokazuje). Od H20, kada je pao sporazum sa cubase-om, kasnije air odradio jedan krek, i kraj, vidimo da ni njih nema vise toliko kao nekad, jedno izdanje u 2meseca, tako nekako, a mozda ih bas zato i nema(rade cubase) :))

branoy
11-10-2012, 09:19 PM
reason novi ima istu zastitu kao recode tu neku valjda sto ima i cubes . nije vise serial ko pre. a R2R obecava, kad su ljudi sjebaji PjoTojs sto niko nije pre a i sequoyu:D inace ustvari ja opet mislim onako kako sam napisao pre a nadam se i ovom hehe.

sad ima i ona, vidis neko provalio i licencu na nuendu5, licenca se ocita i ulazis u program, kasnije kako sta, treba i u njemu ostale vrgaove,, ja inace o tom nemam pojma al razumem neke stvari odlicno !!

i jos nesto, ako to radi ekipa hakera ja mislim da to onda rade jedni te isti, samo pod jednim imenom nestanu i pojave se pod drugim koje opet prave iste rezultate.
kako nema u jednoj sferi odma ari, h20, i r2r ? i da razlicito krekuju? imas proizvod od ovih, pa imas od onih. itd

Mika Technika
11-10-2012, 09:22 PM
Nema zastite koja ne moze da se hakuje, nije bitno jer dongle ili serial(hak nije samo ako radi serial onda i krek serial, reverse je najbolji hak), ali nece ljudi da se cimaju, nemaju vise vremena, nisu mladi ko nekad :)))

MUzzY
11-10-2012, 10:12 PM
Jedan od mnogih razloga zasto sam na OSX-u i Logic-u ... nema crack-a.

branoy
11-10-2012, 10:13 PM
muzzy jel se zajebajes?? :D deluje mi tako. ahahah

quake2
11-10-2012, 10:26 PM
Ja uopste ne mislim da je ovo paranoicno. Moje cvrsto uverenje je da to rade.

Naravno da rade....i to kada za to dodje odgovarajuci trenutak.Jel slucajno da se kreknula gomila RTAS i TDM plug inova (koji ce uskoro ostati bez platforme za koriscenje, PT11) bas u trenutku kada se pojavio AAX....kao,sve ove godine to niko zivi nije mogao da krekne,nego bas tada:)....onda...Apple kao nema dongle,vec stite Logic samo seriskim brojem....pa naravno kada su vec izracunali koliko ce otprilike legalnog softa da se koristi a ovaj drugi uracunali u cenu Mac-a,pospesili prodaju istog u zemljama treceg sveta,zviznuli reklamu da ta masina sprema rucak,narod se ponadao da ce ih nasankati skidajuci besplatan soft i to je to.....Jel Nuendo kostao 2000e?.....kako sada moze da kosta manje?...kako Reaper moze da kosta 60$?.....Ko su VXV ili kako se vec zovu? .....i otkud da su kreknuli tonu 32bit. softvera bas kada bi 64bit trebao da krene u expanziju?.....sto sada ne krekuju sve sto izadje?...(zato sto svaki proizvodjac softvera zna kada mu odgovara da mu se nesto krekne:-))...vec onako standardno,na kasicicu?...Jel jos neko zivi u ubedjenju da bi bilo koji piratski server mogao da izdrzi nalet velikih softverskih korporacija?....Zamislite kada bi svaki entuzijast koji voli kuci nesto da crpne po sequenceru,platio soft...pa svi bi samo pisali softver i zgrtali gomilu para,kakva motika....bre....Dobili ste lepo softver na poklon,pa ga onda sa uzivanjem i bez mnogo filozofije i koristite.....to sto je frizider prazan je vec neka druga tema:wink:......a soft ce da placaju profesionalci,ili oni koji hoce tako da se osecaju.:-))))))))))))))

kravadinka
12-10-2012, 07:26 AM
A Marsovci su u Rozvelu, ?uruju sa Amerikancima...
Oči vide ?ta ?ele da vide, neki bi sva?ta smislili da opravdaju sebe, a realnost je miljama daleko.
Da je malo vi?e informacija o tim "kompanijama" o kojima pričate shvatili bi da je 80% njih od samo dvoje ili troje ljudi, njima se ne isplati da ih bilo ko krekuje, a i ova veća imena nisu ba? neki giganti.
Ima gomila malih preduzetnika koje su krekovali, njima to ni najmanje ne odgovara, svaki euro se računa.

Primer je Redmatica, osnivač i vlasnik Andrea Gozzi koji je posle 8 godina prodao firmu Apple-u, radio je sam, a od $80 000 godi?njeg obrta, imao je samo $20 000 čiste zarade.
To je novac od koga treba da ?ivi i da razvija svoje proizvode, a oni su najbolji na planeti.
To je malo i za ove uslove ovde.

Sent from my Desire HD using Tapatalk

MUzzY
12-10-2012, 08:01 AM
muzzy jel se zajebajes?? :D deluje mi tako. ahahah

Sta ti nije jasno?

OS X - nema registracije/crack-a (plus kosta 40e)
Logic - nema registracije/crack-a (polovan moze i za 100e da se nadje)

quake2
12-10-2012, 04:52 PM
A Marsovci su u Rozvelu, šuruju sa Amerikancima...
Oči vide šta žele da vide, neki bi svašta smislili da opravdaju sebe, a realnost je miljama daleko.

Kome,cemu, da se pravdam???:)...ti si potegao temu o legalnom softu dok firme koje ga prave, cute...ok,evo mog "pravdanja"....Realnost je da je prosecna plata u Srbiji 200e i da ljudi nemaju sta da jedu....pa ni studiski posao vredan na desetine hiljada evra onda ne moze da se naplati vise od par hiljada...nema nigde kesha (zavrsili u dzepovima glavonja koji drze multi softverske kompanije-izmedju ostalog).Ako si ti odvojio od usta da kupis legalan PT jer kreknuti radi ko kur...palac,ne predstavljaj to kao milosrdnu misiji...Smaraju me te dnevno-politicke price,od mene toliko na tu temu.

Da je malo više informacija o tim "kompanijama" o kojima pričate shvatili bi da je 80% njih od samo dvoje ili troje ljudi, njima se ne isplati da ih bilo ko krekuje, a i ova veća imena nisu baš neki giganti.
Ima gomila malih preduzetnika koje su krekovali, njima to ni najmanje ne odgovara, svaki euro se računa.

Jel su ti tako rekli?:)....sve te male kompanije (koje vrede) kad tad budu kupljene od strane velikih....i sve su to neke "cerke" multikompanija tipa Sony,Harman,Microsoft,Apple....a samo te cetiri su dovoljne da sruse sve piratske sajtove na planeti u roku od odmah.Da pisem neki softver i da sam "kompanija"....naravno da bi mi u cilju bilo da bas moj softver u moru svega ostalog koristi pola planete (pa makar sam sebe kreknuo) kako bi me na kraju kupio npm Apple, pa dobijem od njih neku vecu sumu na ruke i mesecnu platu direktora...a ne cimam se pola zivota ratujuci trzisno sa njima a mnogo sam mali da bih pobedio:).

....Primer je Redmatica, osnivač i vlasnik Andrea Gozzi koji je posle 8 godina prodao firmu Apple-u, radio je sam, a od $80 000 godišnjeg obrta, imao je samo $20 000 čiste zarade.
To je novac od koga treba da živi i da razvija svoje proizvode, a oni su najbolji na planeti.
To je malo i za ove uslove ovde.

Tako je....to je odlican primer za ovo sto ti pricam:).Sad covek moze u penziju:)....

Vidi Kravadinka,ja sam do sada na softver spucao bar pet puta vise kesha nego ti....i uradio sam to jer sam tako hteo....da ne zalazim u pricu koliko je taj placeni softver radio pouzdano,koliko je dobar bio support i koliko zivaca me jos kostao cekajuci zakrpe,popravke,dopravke itd....da bi na kraju kada soft konacno proradi kako treba, otkrio da vise nece raditi u novom operativnom sistemu i sa novim kompjuterima..... Tako da....posto ni od koga nisam pozvan da okolo objasnjavam jin-jang...cutim i gledam u svoj frizider,i posto puno radim,meni je posteno samo da taj frizider takodje bude PUN....za sva ostala postenja me zabole duplja na medjunoznoj izbocini:).

awacs
12-10-2012, 06:03 PM
Da pisem neki softver i da sam "kompanija"....naravno da bi mi u cilju bilo da bas moj softver u moru svega ostalog koristi pola planete (pa makar sam sebe kreknuo) kako bi me na kraju kupio npm Apple, pa dobijem od njih neku vecu sumu na ruke i mesecnu platu direktora...a ne cimam se pola zivota ratujuci trzisno sa njima a mnogo sam mali da bih pobedio:).

Ovo je otprilike polovina onoga na ?ta sam mislio kad sam napisao:

Kad bih bio ozbiljno paranoičan teoretičar zavere verovatno bih dodao da sami proizvođači softvera sponzori?u hakerske grupe kako bi efikasnije promovisali svoje proizvode...

Druga polovina se svodi na to da ubedi? ljude da kupe od tebe legalni softver da se ne bi patili čekajući i tra?eći krekovanu verziju 5.3.5 u kojoj su sređeni bagovi iz verzije 5.3.3 koju si povoljno na?ao u ?vedskoj.

Sad, da li su ti bagovi bili samo posledica prirodnih previda i ?urbe u izdavanju prethodne verzije ili su ba? dobrodo?li da bi bili iskori?čeni za ono ?to sam napisao u prethodnom pasusu...?

Mislim, s jedne strane je lako postati paranoik. Sa druge, prečesto mi se de?avalo da ubedim samog sebe da sam ne?to lo?e utripovao, a ispostavilo se da je to ?to sam tripovao bilo dečja igra u odnosu na ono ?to se zapravo desilo...

Pozdrav,

Vasa

kravadinka
12-10-2012, 07:37 PM
@quake2

Koga briga kolika je prosečna plata u Srbiji i koga briga za tvoj anus, ni jedno ni drugo ti ne daje za pravo da sudi? o tome od koga je fer ukrasti, a od koga nije.
Ta tvoja priča je tipična "Ovo je Srbija 'rateeee, ovde svi kradu, ?to ne bi i ja!" i nema nikakvog opravdanja za to, zato je ovde tako kako je.

I olabavi malo sa tim prozivanjem i milosrdnom misijom, jer meni te kompanije ne znače ni?ta, ja govorim o moralu, a sve to iz svog ugla jer i sam pravim sample banke koje se tu i tamo razvlače po internetu, a znam najbolje koliko gubim jer je za?tita jako skupa, a opet u nekim slučajevima i nemoguća.
Zato nemoj da mi prosipa? te priče "Nema narod para" i slično, jer mi polave ud zbog toga, ko ima kupi, ko nema ne kupi, tako je svima nama kad odemo u prodavnicu po hleb i mleko.
Prepoznajem tvoju priču jer je slu?am svakodnevno od na?ih ljudi i da ti pravo ka?em 'enja mi se od tog sebičluka, dok u isto vreme poslujem i sa strancima od kojih i do?ivim da ne otvore pogre?no poslat link za proizvod koji nisu platili.

Sve to stoji, te neke verzije koje se doplaćuju, razna sranja za uzimanje para, pogotovo Avid i Apple, ali poenta cele priče je da uvek ima? izbora, pljuni Apple i Avid i idi kupi Cockos, da ne nabrajam dalje gomilu re?enja koja ne zahtevaju milione i ne vređaju tvoje dostojanstvo dok vadi? pare da plati? za proizvod.
Ne ka?em da treba kupovati software samo zato ?to kompanije ka?u da treba, već da ga treba kupovati samo ako si njime zadovoljan i ako ga ozbiljno koristi?.
Ako već ?eli? da se bori? protiv njih takvih i ovakvih, najpo?tenije je ne kupiti ni?ta od njih, a onda ostati i dosledan i po?ten pa koristiti ne?to sasvim drugo.

Everbeatz
12-10-2012, 07:50 PM
PT samo unosi razdor medj' narod!! Avid is evil!!:evil:
:D

Arthur
12-10-2012, 08:17 PM
ne vredi.

Igor
13-10-2012, 12:49 AM
E, kravadinka, to poređenje između osnovnih ?ivotnih namirnica i Cocos vs Pro Toolsa je ba? onako, pun pogodak.

Ne znam za vas ostale, ali ja sam ('lebo)aditive delimično hakovao kupovinom mini-pekarice, ali za monopoliste koji mi valjaju bra?no, kvasac, so, ?ećer i mleko stvarno nemam re?enje.

Hteo sam nedavno to ne?to evra ?to ?ena i ja dobismo od svatova da ulo?im u kupovinu nekog napu?tenog paorskog gazdinstva, ko veli, da imam svoje prase i svoju kravu, al' raspitao sam se kod ovda?njih seljaka i reko?e mi da dr?ava dere, nije to ko nekad, ne isplati se.

Ne vredi ni to ?to ba? danas pročitah kako će meso pojeftiniti, jer, provalio sam im foru: dignu PDV, gorivo, struju i grejanje, a onda ko ?atro - jeftinija butkica. Igraju se sa nama i prave nas blesavima, i to namerno rade na najneoriginalniji mogući način. Dr?eći se zakona (prirode) i menjajući jedne te iste ko?ulje. Ba? kao i prave, zmije.

branoy
13-10-2012, 02:22 AM
provereno je da cub5 krekovan bolje radi nego orgninal, cak su i iz firme dali dozvolu onim koji imaju org da koriste krekovan jer je bolji hahah.. itd.. ee e e ... aj ba ,, sam ratujte, kad je vako dosadno s posla kad se dodje, ima se sta citat haha