Log in

View Full Version : Singl vs. EP vs. Album

awacs
10-10-2012, 06:11 PM
Koliko je po tebi danas opravdano postojanje abuma u okviru komercijalne muzike? Online prodaja muzike (pogotovo iTunes Store i slični single-oriented servisi) je preuzela primat nad prodajom hardverskih "nosača zvuka".

Koji je smisao izdavanja albuma sa ~50 minuta muzike ako u najboljem slučaju 9-15 minuta pobuđuje realno interesovanje publike? Ranije, kad je kupac bio primoran da plati veću cenu da bi čuo dve-tri pesme koje ga realno zanimaju to je imalo nekakvog (finansijskog) smisla, a danas...?

Pozdrav,

Vasa

psionic
13-10-2012, 03:58 PM
Koliko je po tebi danas opravdano postojanje abuma u okviru komercijalne muzike? Online prodaja muzike (pogotovo iTunes Store i slični single-oriented servisi) je preuzela primat nad prodajom hardverskih "nosača zvuka".

Koji je smisao izdavanja albuma sa ~50 minuta muzike ako u najboljem slučaju 9-15 minuta pobuđuje realno interesovanje publike? Ranije, kad je kupac bio primoran da plati veću cenu da bi čuo dve-tri pesme koje ga realno zanimaju to je imalo nekakvog (finansijskog) smisla, a danas...?

Pozdrav,

Vasa

Jedina prednost albuma je za onog ko ga radi :rotfl: pod uslovom da se ceo projekat radi u istom studiju. Dakle od 7-8 pesama nema sanse da prodje vise od 2. Oduvek je tako...

awacs
13-10-2012, 04:22 PM
Jedina prednost albuma je za onog ko ga radi :rotfl: pod uslovom da se ceo projekat radi u istom studiju. Dakle od 7-8 pesama nema sanse da prodje vise od 2. Oduvek je tako...

Pa meni je to jasno isto koliko i tebi.

Voleo bih da nam gost objasni zašto albumi i dalje postoje iako danas (uz žive i zdrave online prodavnice singlova) niko više ne mora da kupi ceo album da bi čuo dve pesme koje imaju smisla. Pošto je (da se ne lažemo) Darko bliže realnom svetskom poslu nego ti i ja zajedno :)

Pozdrav,

Vasa

psionic
14-10-2012, 03:11 AM
Pa meni je to jasno isto koliko i tebi.

Voleo bih da nam gost objasni za?to albumi i dalje postoje iako danas (uz ?ive i zdrave online prodavnice singlova) niko vi?e ne mora da kupi ceo album da bi čuo dve pesme koje imaju smisla. Po?to je (da se ne la?emo) Darko bli?e realnom svetskom poslu nego ti i ja zajedno :)

Pozdrav,

Vasa

:ups:
Nisam ni video da je gostu postavljeno pitanje. Ni ne čitam u koji podforum ulazim :banghead:

awacs
14-10-2012, 10:43 AM
To ti ka?em ;) Aj' sad bri?i ovo na?e čavrljanje da gost ne pomisli da smo mu uzurpirali sobu.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
14-10-2012, 11:08 AM
od gosta ipak, ni traga ni glasa

diviner
15-10-2012, 02:44 PM
Javio se Darko, uskoro ce vam dati odgovor!

loscolorados
25-10-2012, 04:01 AM
pa nije ba? tako! ?ta ti nema? ni jedan album da su sve pjesme na mjestu, ono da otpocetka do kraja te drzi?

awacs
28-10-2012, 02:55 PM
šta ti nemaš ni jedan album da su sve pjesme na mjestu, ono da otpocetka do kraja te drzi?

Naravno da imam, samo što ja King Crimson, Boba Dylana, Neila Younga, Toma Waitsa, Gotyea, Jamesa Blakea... ne doživljavam kao "komercijalnu muziku". A pitanje se odnosi na komercijalnu muziku.

Dakle - zašto npr. Britney Spears izdaje albume kad u startu zna da će da "prođu" dve pesme, a i one "na mišiće"?

Pozdrav,

Vasa

liveinthemix
29-10-2012, 05:10 PM
Ekipo pozdrav, Big Shout Out....back from Vegas now!!!!!!! Velika isprika..tu sam za vas apsolutno.

Na?alost u ovom trenutku albumi gube smisao i glavni target, te puno veći efekt rade singlovi, projekti koji imaju glavu i rep...priču (video spot, remixevi u dosta verzija...u kojima je zastupljeno dosta različitih stilova). Vrlo bitno je imati singl koji kod prezentacije aran?manski zadovoljava sve segmente dana?nje produkcije. Dobro je uzeti i vi?e producenata da se dobije ?irina, te tako pokrije cijelo tr?i?te.

Ne treba bje?ati od albuma, no mislim da oni imaju smisla samo za već itekako profilirane izvođače. Oni su u biti uvijek bili autogram karta svakog izvođača, no danas prelaze u zastaru zbog sofisticiranog načina razmi?ljanja. Tko se ne prilagodi ostaje u podrumu okru?en sa "svojim autogram kartama" . Podr?avam izradu albuma, ali samo u nekim primjerima...

awacs
29-10-2012, 05:57 PM
Podržavam izradu albuma, ali samo u nekim primjerima...

Smisao mog pitanja je bio malo drugačiji, ali ga verovatno nisam dobro formulisao. Kome je potreban album Britney Spears (Jelene Rozge, Jelene Karleuše... svejedno) - publici, autorima/producentima ili samim izvođačima?

Pozdrav,

Vasa

liveinthemix
29-10-2012, 08:11 PM
Awasc iskreno s profesionalne strane taj album u ovom trenutku najvi?e treba samim izvođačima za pokazivanje i dijeljenje fanovima, i eventualno mo?e koristiti diskografima koji se nadaju da će ne?to uspjeti u?ićariti pa prodati taj album nekim spozorima. Autori i producenti vi?e koristi imaju od plasiranja singlova na tr?i?te, te tako mogućnost dobrog vrćenja u svim medijima, ?to ujedno i čini veliki pr.

mikron
29-10-2012, 10:40 PM
Autori i producenti vi?e koristi imaju od plasiranja singlova na tr?i?te, te tako mogu?nost dobrog vr?enja u svim medijima, ?to ujedno i ?ini veliki pr.

Nekako sve vreme osecam na ovaj nacin, ali mi je lakse kad znam da i drugi vide slicno

alavuk
30-10-2012, 11:20 AM
a newcomeri uopste ne bi trebalo da izbacuju album iako imaju dosta singlova iza sebe ? moje misljene je da albumi imaju smisla pogotovu u hardcopy formatu(cd ili ako se nekom posreci i 12") pa makar i u nekom veoma skromnom tirazu od recimo 200 komada makar podelili dj-evima i casopisima .
ljudi su se zasitili digitalnog ...

mekonin
30-10-2012, 04:03 PM
Ali kako naterati konzumenta da se povinuje tom formatu, kada ce on svakako pri preslusavanju posvetiti svakoj numeri po par sekundi i one koje mu se dopadnu ubaciti u svoju plejlistu po redu koji njemu odgovara? Pricam o digitalnoj distribuciji.

Razmisljao sam kako bi bilo zanimljivo da se album objavi u vidu jednog audio fajla, sa sve pauzama izmedju numera, ali sa .cue fajlom pored, pa kome je volja da secka nek secka.

alavuk
30-10-2012, 06:11 PM
i to mi pada na pamet ali ne sa cue vec mixovan album (fade out/in) sa sve track-ovima , eto laurent garnier je odbijao da mu se seckaju mixovi po trekovima vec kako jedan veliki track u tom kontekstu da se slusa mix(album,sta god) u jednom cugu , jer kaze da pesme koje su katovane kao trek po trek nema isti smisao kao kad slusas mix tj pricu koju hoce da isprica ...

alavuk
30-10-2012, 06:21 PM
Ali kako naterati konzumenta da se povinuje tom formatu

kom formatu ? format albuma ? znam koliko diskova imas kuci ,jer ti smetaju ili ti je drago sto imas toliko muzike u sobi ? pretpostavljam da znas svaki album manje vise napamet nego sto znas koje audio fajlove imas u kompjuteru ...

mekonin
31-10-2012, 10:33 AM
kom formatu ? format albuma ? znam koliko diskova imas kuci ,jer ti smetaju ili ti je drago sto imas toliko muzike u sobi ? pretpostavljam da znas svaki album manje vise napamet nego sto znas koje audio fajlove imas u kompjuteru ...
Pusti ti mene nostalgicara za zlatnim dobom piraterije kod nas. Cinjenica je da je CD kao medij pred zaboravom, ploce su jos uvek prisutne u uskim krugovima koji su beznacajni gledano u globalu, zato mislim da masis poentu ovog topika drzeci se "tvrdih" medija.

Ono sto je awacs pitao, a sto i mene zanima, jeste zbog cega se u komercijalnom svetu izdaju albumi prepuni filler-a koje niko nece slusati jer ih digitalni medij vise ne "primorava" na to? Ovaj drugi deo pitanja sam ja dodao.

awacs
31-10-2012, 11:57 AM
Ono sto je awacs pitao, a sto i mene zanima, jeste zbog cega se u komercijalnom svetu izdaju albumi prepuni filler-a koje niko nece slusati jer ih digitalni medij vise ne "primorava" na to? Ovaj drugi deo pitanja sam ja dodao.

Tačno tako. Taj drugi deo pitanja je dodu?e impliciran u mom prvom postu, ali dobro je da si ga izvukao na povr?inu.

Odgovor donekle mo?e da se pronađe u onom članku na koji je Vrač svojevremeno skrenuo pa?nju:

http://www.npr.org/blogs/money/2011/07/05/137530847/how-much-does-it-cost-to-make-a-hit-song?ps=cprs

Odatle sledi da format albuma zapravo vi?e ide na ruku autorima i producentima nego izvođaču. Autori i producenti bar imaju garantovanu zaradu u okviru bootcampa, izvođač mora da popričeka da dobije svoj deo kolača (ako ga dobije). Izdavaču album delimično ide na ruku zato ?to (iako je ulo?io kamaru para) raspola?e bunarom iz kog mo?e da vadi jedan po jedan SINGL dok neki eventualno ne "upali".

Pozdrav,

Vasa

alavuk
31-10-2012, 01:47 PM
Pusti ti mene nostalgicara za zlatnim dobom piraterije kod nas. Cinjenica je da je CD kao medij pred zaboravom, ploce su jos uvek prisutne u uskim krugovima koji su beznacajni gledano u globalu, zato mislim da masis poentu ovog topika drzeci se "tvrdih" medija.

i ja sam i dalje nostalgicar za 12" i cd-om , nemasim temu vec glasno razmisljam :) nesto spremam gde bi bili ukljuceni i tvrdi mediji da nebude sve to puki wav/flac/mp3/... digitalni oblik ne primorava ni kupca ni kreatore vise ni na sta...sam si rekao da je cd zaboravljen medij sem za backup...

liveinthemix
04-11-2012, 09:57 PM
Danas ako nismo u koraku sa vremenom..pojedeni smo..mi postajemo zaborav...svatko od vas na forumu je u biti dao dobre argumente jedne besmislenosti. Smisao treba tra?iti u onome ?to danas tr?i?te očekuje...prilagodba. Nema smisla raditi ne?to ?to će biti odrađeno povr?no...Diskografija se modificirala...danas caruje publishing. Hvala vam ?to sa svojim komentarima itekako i meni poma?ete da vidim druga razmi?ljanja, a ona su vi?e nego kvalitetna i realna!