PDA

View Full Version : Soba u sobi

mares
09-10-2012, 07:25 AM
Po?to sam nov najprije ljep pozdrav svima. Več ne?to vremena slijedim ovaj forum, jer ču morati, da i ja napravim ne?to iz gara?e za potrebe vje?banja. Puno sam pročitao o sobi u sobi i nekako su mi stvari jasne. Samo ne?to me zbunjava. Naime kako pi?ete soba u sobi ne sme da ima nikakav kontakt sa originalnim stjenama prostorije. Pa ne mo?e, da nova soba stoji u vazduhu. Jedan princip je recimo izrada knauf metalne podkonstrukcije. Pa ta ro?tilj mora? da pri?rafi? na zid, plafon i pod. I kako sam video po fotografijama svi tako rade. Metalne profile pri?rafe na zid, plafon i pod i onda kamena vuna i ploče. Dakle ne mo?e da nije u kontaktu sa originalnom prostorijom.
Mnogo vam hvala za obja?njenje.

NLP
09-10-2012, 08:38 AM
Sve je okačeno, obje?eno... na viskoelastičkim elementima, taj ro?tilj o čemu priča? ima na spojevima jo? neke elemente.
Izbjegavaj metalnu konstrukciju ili mora? da ju pravilno izvede?.

U jednom od tih predavanja če? nači vi?e oko "soba u sobi":
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42121

mares
09-10-2012, 09:20 AM
Hvala za odgovor. Znači fora da novi zidovi nemaju kontakta sa originalnim zidovima je u gumama - izolaciji ispod roštilja? A što je sa šrafovima? Je li plastični uložak od šrafa dovoljna izolacija?

NLP
09-10-2012, 09:24 AM
Prečitaj, pogooglaj... "spojni" elementi su napravljeni tako da nema direktnog kontakta, nego uvijek preko gume, specialnih umjetnih materijala, federa...

NLP
09-10-2012, 09:27 AM
A največa "fora" je u proračunu, da djeluje sistem kao mass-spring-mass, ne sme da bude premekano ili pretvrdo inače se situacija jo? pogor?a i bolje je bez "sobe u sobi"!
Zato i postoji kalkulacija iza toga.

mares
09-10-2012, 09:47 AM
Prečitaj, pogooglaj... "spojni" elementi su napravljeni tako da nema direktnog kontakta, nego uvijek preko gume, specialnih umjetnih materijala, federa...
Gledao sam po netu o tome o gumama i drugim maaerialima, samo sam tra?io potvrdu da je to to. Sad me samo muči ?to je sa ?rafovima, sa kojima se pričvrsti ro?tilj. Detalnije nisam ni?ta na?a na tu temu. Jesu u redu obični ?rafi i ulo?ci? Hvala

NLP
09-10-2012, 09:58 AM
Je li mrzi? čitati linkove koje sam ti dao?!
https://docs.google.com/file/d/0ByIw1oJsjdOvWVc0RDJ4QkMtekE/edit
od 44 do 55 stranice dalje.
Makar gledaj samo sličice.

mares
09-10-2012, 11:29 AM
Je li mrzi? čitati linkove koje sam ti dao?!
https://docs.google.com/file/d/0ByIw1oJsjdOvWVc0RDJ4QkMtekE/edit
od 44 do 55 stranice dalje.
Makar gledaj samo sličice.

Nenad hvala za odgovore. Zbog mene mo?ete zatvorit ovaj post. Izvinjavam se pogotovu Nenadu ?to sam pitao za neke sitnice kao ?to su ?rafovi. Samo to sam htio znati i nemam namjeru, da ?tudiram na fakulteti za akustiko. Več vi?e od 2 mjeseca čitam sve na tu temu. Ovde kao i na slovenačkom Planet audio forumu i drugima. Prvo sam na Planet audio forumu do?ao do zaključka, da nema smisla ni?a pitati. Do?ao sam tu i tu je isto. Naime ljude najvi?e zanima kako za male pare barem ne?to napraviti sa prostorijama, da mogu vje?bati ili snimiti sa barem manje buke. Ali ti Nenad tim ljudima uzme? svu volju i entuziazam, da ne?to urade. Da se razumjemo ja tvoje pisanje jako cijenim i sve sam pročitao. Priznajem mo?da ne sve potpuno koncentrirano ali puno mi je pomoglo za bolje razumjevanje akustike i izolacije. Ali ne rade svi profi studie. I za neke je običan savjet koji je mo?da za stručnjaka malo nzak savjet jako dobrodo?ao. Kako sam vidio na sva pitanja u vezi izolacije, kad ljudi hoče napravit jednostavno ro?tilj i kamenu vunu i gips ploče, odgovara? da je to bacanje para i slično. I svakome da? stručnu literaturu, kao da ?to sam več rekao, imaju namjeru ?tudirat na fakultetu. Ponavljam to je dobro i korisno ali bi dobro do?ao i koji ljudski savjet. Jer konačno kad pogledam studie koji su se pravili i koje i ti dava? kao uzor napravljeni su svi po istom principu. I Valetov primjer kojeg uvijek daje? za model napravljen je ovako. Jedino je on u velikoj prostoriji zazidao manju i mi večina takvu več imamo ( jasno ne sa ciglama punjenim sa peskom) a unutra je isto napravio limeni ro?tilj, kamenu vunu i gips ploče. Pogledao sam stranicu 55 na linku koji si mi dao. I to sam več prije gledao vi?e puteva. Ali kod fotografija napravljenih studia nigdje nisam video te zidne i stropne gumene spojke. Ni Vale ih nije upotrebio. http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=1507&st=120 Pa zato sam postavio taj post kako je sa ?rafovima, jer tog detajla kod napravlenih studia nisam video. I kako sam video na netu mnogima je uspelo to ?to su ?eljeli. Ne da 100 % izoliraju prostorije, ali da nekoliko lak?e sviraju i snimaju. Recimo ovaj primer je isto tako napravljen sa ro?tiljem i kamenom vunom i rezultat je takav: http://www.youtube.com/watch?v=xSnfsMvUFvI , http://www.musicroomplans.info/Demo_Page.php . I za večino je to ono ?to bi htjeli napraviti.
Ljep pozdrav i bez zamjerke.
Zdravko

Bockie
09-10-2012, 11:51 AM
NLP je sigurno imao najbolju nameru, i pokušao da objasni stvar na način koji priliči profesionalcu. Ako pitaš takvog lika, dobiješ takav odgovor...

Ja nisam stručan za oblast akustike, imam iskustvo u lokacijskom i snimanju u dosta različitih studija. Pretpostavke do kojih sam došao empirijski su moje jedino znanje o akustici.

Kada bih ja pitao profesionalca, onda bih sasvim očekivao sve što je NLP rekao ili još neki ljudi sa foruma koji žive od bavljenja sa ovim. Ako ne tako, ako tražiš DIY rešenje, onda imaš pun YT i Google...

Evo , npr jednog od rešenja... Koliko je to uistinu pravilno i ima li veze sa akustikom ili mozgom, ne znam iskreno...

Ali izazvaće odličnu vrstu zadovoljstva urađenim poslom, kao posle fiskulture, pa onaj lepi nalet endorfina... Ahhh...

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Bf5syq09qa0?list=PL895B0833065D39E3&amp;hl=en_US" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

NLP
09-10-2012, 01:52 PM
:)
Najprije se ispričavam ?to nisam sudjelovao kad su se "pisali" zakoni fizike, nisu me ni zvali.

Pitao si kako oko "sobe u sobi".
Eto pokazao sam ti, pogledao si.

Valetov primjer je "entrance eksemplar".
Nije prava soba u sobi.
Pravilo se po njegovoj potrebi.

Uvijek se ide raditi od primjera do primjera.

Ti si pitao previ?e na ?iroko odnosno ni ne znam ?to treba?.

Neki ni ne trebaju sobu u sobi, neki trebaju ne?to između, a neki trebaju ozbiljno re?enje. ima i u ozbiljnim re?enjima i veoma skupe i jo? efikasnije varijante.

Znam mnogo primjera, kad su ljudi kupili nekakve ekspres varijante u specializovanim trgovinama pa je bila katastrofa.
VI?e puta sam bio pozvan, nek iz več napravljenog da se doradi, popravi, do sada mi to nije po?lo za rukom... sve iznova, osim ?to mo?da mo?e? ako se lepo demontira, da se pone?to upotrebi od več upotrebljenog materijala.
Onda dođe faza čuđenja, ?to sam bez veze tro?io toliko novca.

Največi problem je kod stambenih zgrada, u blokovima i slično.
Tamo se sve prenosi preko konstrukcije, i ne nu?no da i logički, u nekim stanovima vi?e u nekim manje a to je odvisno od specifičke konstrukcije bloka.

Ako bi Vale bio u nekom bloku, njegova varijanta bi bila negotova, na preizku?nji, nisu se posvuda dobro prekinuli zvučni mostovi, mnogo skuplje bi do?lo da bi se to napravilo.

Sve se pravi prema specifičkim potrebama, nu?an je i osobni ogled stručnjaka.
Ako to ide za "samo malo da se smiri" i da nema? izvore nizkih frekvencija, onda mo?emo i ne?to preko foruma da ka?emo.

boggy
09-10-2012, 03:14 PM
Zdravko, dobrodosao na Rumski!

......I svakome daš stručnu literaturu, kao da što sam več rekao, imaju namjeru študirat na fakultetu. Ponavljam to je dobro i korisno ali bi dobro došao i koji ljudski savjet........
Ja stvarno ne razumem zasto neki ljudi ne vole kad ih uputis na literaturu gde konkretno pise na temu njihovog pitanja, nego traze (ako pravilno razumem termin "ljudski savet"), da to neko drugi procita umesto njih i da im u sto kracem obimu preprica, ili jos bolje (zasto da ne) po mogucstvu sve proracuna i nacrta, da se slucajno ne bi preterano smorili (bajka o "fakultetima"), pa da jos mogu da odustanu posle toga, jer im se to ne svidja iz bilo kojih, samo njima znanih, razloga.

Davati smernicu na samo jednu knjigu, ili CAK i na stranice u knjizi gde to pise, je OGROMNA i nesebicna pomoc, s obzirom da knjiga o studijskoj akustici ima na stotine, a ne pise u svakoj o problemu koji tebe muci, a i da pise, treba je barem pazljivo prelistati da bi se informacija nasla, pod uslovom da uopste znas sta da trazis....

Da podvucem,.... preterujes,.... jer NIJE, i NIKADA nece biti "studiranje na fakultetu" citanje nekoliko stranica (jedne) knjige, da je tako, ljudi bi mnogo lakse studirali, i zavrsavali te fakultete. Ako tebi nije stalo da sam sebi pomognes i lenj si da citas, slabo ces naci na javnom forumu nekoga ko te bas toliko obozava da bi to uradio umesto tebe.

Zdravko, Planetaudio, Rumski i Gearslutz su javni forumi, gde ljudi iz struke ili iz struka koje se naslanjaju na osnovnu, dolaze da caskaju jedni s drugima, i ponekad mogu da razmene po koje iskustvo ili savet. Ti forumi NISU servis za usluge posetiocima gde je neko duzan da umesto njih uradi posao koji mu drugi zatraze (recimo procita knjigu umesto njega i preprica mu je u sto kracim crtama).

Sve je ovo na dobrovoljnoj bazi, i najljubaznije sto mozes uraditi u svakom slucaju je da se zahvalis na POMOCI, cak i ako ta pomoc nije u obliku koji si ti ocekivao, ili je cak mozda nisi ni dobio (i to je ljudski). Ma koliko insistirao i trudio se da "objasnis" svoje potrebe, postoje veoma jaki (racionalni) razlozi zasto licno ti treba da najvise radis na resavanju svojih problema, a od strucnijih eventualno da dobijes samo smernice, sto si u ovom slucaju upravo dobio. Dalje moras sam.

Jos jednom ti zelim dobrodoslicu, i ugodan boravak na Rumskom! :)

boggy
09-10-2012, 03:36 PM
............
Evo , npr jednog od rešenja... Koliko je to uistinu pravilno i ima li veze sa akustikom ili mozgom, ne znam iskreno...

Ali izazvaće odličnu vrstu zadovoljstva urađenim poslom, kao posle fiskulture, pa onaj lepi nalet endorfina... Ahhh...

Poenta ovog videa je sto prikazuje tehniku izrade, ali ne i projektovanje tog zida, niti sta se moze ocekivati od takvog tretmana. Naslov mu je blago receno optimistican... a u stvari je pravljenje zablude.

Ocekivanja se moraju pronaci, znaci mora da se ulozi nesto veci trud od pukog trazenja po youtube, te se ode na sajt proizvodjaca (pod uslovom da se Genie Clip moze nabaviti u SER/SLO) pa se pogledaju karakteristike, koje su, iako samo marketinske, prakticno razocaravajuce ako se uzme u obzir da je AcoustiGuard reklamirao svoj tretman za muzicke studije.

Naime na stranici:
http://www.acoustiguard.com/Genie-Clip/

postoji grafikon transimisionih gubitaka

http://www.acoustiguard.com/Portals/77829/images/genieclip%20frequency-resized-600.gif

koji pokazuje da su transmisioni gubici vrtoglavo padaju ispod 20dB (regularno za STC56) za sve frekvencije ispod 100Hz. Sto u slucaju izolacije, ZNACI da taj wannabe muzicki studio mora da izbaci iz upotrebe (ne sme ih proizvoditi nikako) sve frekvencije ispod 100Hz ako zeli da ne smeta nikome od koga se zvucno izoluje.

Na to nece pristati niko, tako da se ovakvim "savetima" pomaze gramzivim proizvodjacima dovodjenje u zabludu ljudi kojima je pomoc stvarno potrebna, umesto da im se kaze da ne gube vreme i ne trose novac (kako je vec neko rekao u threadu). Jer to cak i pise na stranici proizvodjaca (ocigledna nelogicnost), ali s obzirom da vecina njihovih klijenata nije strucna, i NE VOLI da cita, kupce sigurno imaju na osnovu samo ovog videa na youtube. E sad treba mozda podvuci da svakom posetiocu treba da bude bitan sopstveni novac, volja i snaga, i ne treba da ocekuje da neko drugi brine o tome.

Naravno, ja ne zelim da obeshrabrujem DIY, ali se onda mora sve uraditi kao sto bi profesionalni dizajner proracunao od strane samog DIY izvodjaca. Ovakve povrsne analize i ignorisanje akusticke teorije, slusajuci samo (nepostojecu i pogresnu) "intuiciju" NIJE DIY i dovodi do "plivajucih podova" koji ZVONE na 200Hz, ali i do kojecega drugog nepovoljnog, sto je samo izgubljeno vreme i novac, ali daleko od svake izolacije.

Ako je nesto DIY, onda sigurno nije opravdan(a):
- improvizacija...
- los kvalitet na kraju...
- neispunjenje pocetnih zahteva....

(drugim recima, DIY nije "vucem serpu po prasini i mastam da je kamion!")

boggy
09-10-2012, 03:54 PM
Hvala za odgovor. Znači fora da novi zidovi nemaju kontakta sa originalnim zidovima je u gumama - izolaciji ispod roštilja? A što je sa šrafovima? Je li plastični uložak od šrafa dovoljna izolacija?

Ako se iole razumes u automobilske motore, prouci nacin kako se motor oslanja na sasiju automobila... slican takav princip vazi i za "sobu u sobi".

U pitanju je uvek "masa-opruga-prigusivac" kombinacija, sa rezonantnom frekvencijom nizom od cujnog opsega coveka.
Znaci cvrsta veza ne sme da postoji.

boggy
09-10-2012, 04:21 PM
.......Ali ne rade svi profi studie. I za neke je običan savjet koji je možda za stručnjaka malo nzak savjet jako dobrodošao.

Da li ti, Zdravko, PRISTAJES da se odreknes opsega frekvencija ispod 100Hz zato sto zelis da napravis nekakav "neprofesionalni" muzicki studio?

Da li IJEDAN amater zeli da odustane od svih bass frekvencija?

Sa ovim nekakvim lamentom o "profi studiju" sami sebe saplicete. Samo bespotrebno podgrejavate iluziju da je to moguce uz manja ulaganja, a tretman bass frekvencija ucestvuje sa preko 90% u investicijama za akusticki tretman, a taj odnos postaje i veci ako se ukljuci i zvucna izolacija u celu pricu, kao sto je ovde slucaj. Te ako ste spremni da ulozite samo 5-10% od prosecne cene akustickog tretmana sa ili bez zvucne izolacije, nadam se da je jasno da time morate odustati od niskih frekvencija, u sta sam apsolutno siguran da ni jedan od vas nije spreman, nego ocekuje da ce dobiti tretman srazmeran svom ulaganju, dok meni iskustvo govori da ne mozete dobiti skoro pa nista znacajno sa takvim pocetnim uslovom, posto cena ne raste linearno nego eksponencijalno, sa smanjivanjem frekvencije za koju se tretman radi.

Zato nema "ohrabrujucih" vesti od mene, a ni od Nenada... na tvoju temu, ali ne zato sto smo mi bahati i arogantni.

............ Ponavljam to je dobro i korisno ali bi dobro došao i koji ljudski savjet. Jer konačno kad pogledam studie koji su se pravili i koje i ti davaš kao uzor napravljeni su svi po istom principu. I Valetov primjer kojeg uvijek daješ za model napravljen je ovako. Jedino je on u velikoj prostoriji zazidao manju i mi večina takvu več imamo ( jasno ne sa ciglama punjenim sa peskom) a unutra je isto napravio limeni roštilj, kamenu vunu i gips ploče. Pogledao sam stranicu 55 na linku koji si mi dao. I to sam več prije gledao više puteva. Ali kod fotografija napravljenih studia nigdje nisam video te zidne i stropne gumene spojke. Ni Vale ih nije upotrebio. http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=1507&st=120 Pa zato sam postavio taj post kako je sa šrafovima, jer tog detajla kod napravlenih studia nisam video. I kako sam video na netu mnogima je uspelo to što su željeli. Ne da 100 % izoliraju prostorije, ali da nekoliko lakše sviraju i snimaju. Recimo ovaj primer je isto tako napravljen sa roštiljem i kamenom vunom i rezultat je takav: http://www.youtube.com/watch?v=xSnfsMvUFvI , http://www.musicroomplans.info/Demo_Page.php . I za večino je to ono što bi htjeli napraviti.
Ljep pozdrav i bez zamjerke.
Zdravko
Dao sam neko objasnjenje za izolaciju gipsanim plocama i kamenom vunom.... pa da ne ponavljam.... sve je to isto.

Znacajna stvar koju nisam video da spominjes kod Valeta je da mu je zid napravljen od blokova punjenim suvim peskom.... i da postoji granulat ispod poda... sto su po meni licno ozbiljniji potezi ka zvucnoj izolaciji od kamene vune i gips ploca koje su verovatno bez elasticnih spojki koje realno doprinose SAMO tamo gde NEMAMO problem, a to su frekvencije IZNAD 100Hz.

Znaci, i dalje, ma koliko to vecini NE odgovaralo, izolaciju ispod 100Hz nemoguce je dobiti sa par slojeva gips ploca i nesto kamene vune. Kod ozbiljnijih gips-kamena vuna konstrukcija, zid od obicne cigle pocinje da bude isplativiji i bolji na niskim frekvencijama, ili cak izliveni betonski zid.

Na kraju, nista od ovoga sto ti Nenad i ja pricamo ne moras poslusati, poslusaj svoju "intuiciju", poveruj proizvodjacevoj reklami, napravi to sto si naumio i uzivaj... i svi sretni. :D

(stvarno mi je vise smor da odvracam ljude od besmislenog trosenja para, volje i snage... kao da se borim sa vetrenjacama! :rolleyes:)

NLP
09-10-2012, 11:56 PM
(drugim recima, DIY nije "vucem serpu po prasini i mastam da je kamion!")
:grin: odlično si to "ljudski" pojednostavio materiju!

Mares; ?to uop?te konkretno ?eli? da dostigne??
Kakva je uop?te konkretna situacija?

... Mares - just add water.*
*ba? sam to ljeto kupio Mares ronilačku opremu, samo asocijacija nepovezana direktno sa tvojim nick-om.