PDA

View Full Version : Sonar X2

psionic
07-10-2012, 01:00 PM
Znam da sam jedan od malog broja ljudi ovde koji koristi Sonar, ali meni je taj program za neke stvari odlican. Za sve ljubitelje istog - izasao je sonar X2 :jupi:

Trebalo bi da ima dosta poboljsan interfejs experience (:banghead:), poboljsan rad sa midijem (uh, to bi im dobro doslo) kao i optimizovaniji audio engine. Obecanja kao i uvek, ostaje da se proveri u praksi.

Ovaj program i nije toliko skup, a ima sta da ponudi. Ono sto je vecna mana ovog programa je njegova bagovitost. U X1d verziji su dosta toga pocistili, radi sasvim dobro i kako je X2 ustvari apgrejd X1, nadam se da nema novih bagova, kao sto to obicno bude sa novim verzijama - jer zapravo nastavljaju gde su stali sa X1d. Jos u X1 verziji, predstavljen je novi plagin format, koji je zapravo integracija plagina u sam program. Tako da u tzv. Pro Channelu (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cyVJBdYG_rw) (built-in mikser) mozete dobiti recimo softube limiter, ali koji izgledom i funkcijom postaje sastavni deo mikser konzole. Za sada su momci iz SofTubea napravili par plaginova te vrste.

Zanimljivo je to sto je Sonar toliko marginalizovan (ili se bar meni tako cini), s obzirom da iza njega stoji kompanija Roland...

Cim ga se dokopam, napisacu par redova o njegovoj upotrebljivosti. Evo pogledajte njihov sajt (http://www.cakewalk.com/products/sonar/default.aspx), ima dosta video klipova, dobro je prezentiran, pa pregledajte.

psionic
21-12-2012, 05:06 PM
X2A patch - Windows 8 ready

Sonar je oduvek prednjacio u svojim inovacijama i trudio se da bude korak ispred konkurencije - velike mane su mu bili rogobatnost i teskoca koriscenja osnovnih funkcija. Pokusali su sa x1 da malo priblize citavu stvar svakodnevnom korisniku, diskutabilno je koliko su uspeli, ali su odbili jedan broj starih HC korisnika, koji su voleli beskrajne menije i deep opcije.

X1 pruza jednostavan pristup i Skylight interfejs je stvarno jedan od prvih integrisanih interfejsa (mikser je u istom ekranu gde i browser i track editor, postojanje dockova...) Sonar je cak pre Reapera cini mi se, lansirao ideju. Usledili su Reaper (napravili su "dockabilni" interfejs), Presonus... Taj nacin rada stvarno ubrzava ubacivanje loopa ili nekih wav deonica, pozdravljeno od strane 90% modernih producenata koji rade muziku upravo zasnovanu na lupovima, bitovima i sl... Naravno old school midi je jos uvek tu.

Dobro je kao ideja i sve je to lepo. Ali... prepreka za mene licno je vecita bagovitost ovog cuda, do duse, mislim da su sa najnovijim patchevima, dosli do statusa "upotrebljivo" X2 je doneo razne neke novosti i bagfixeve, a novi veliki patch X2a (500mB) je upravo izasao.

Eto, ovaj relativno nepopularan DAW (bar na Rumskom) je dobio novi patch (x2a), koji ga cini Windows 8 ready :) Sada postoji pordska za touch displeje i neki tzv DIRECT2D nacin iscrtavanja sadrzaja, koji koristi hardverske overleje, predstavljene u Windowsu 8. Pa ako ce to da smanji CPU impakt, sto da ne ? Kazite mi, ima li jos neki DAW se ovako brzo "presaltao" na win 8 ? Mislim da zasluzuje bar da ga probate...

Kada bi ovi iz Rolanda znali sta pisem ovde i kako im reklamiram proizvod, odma' bi mi poslali jednog Fantoma na poklon :banghead:

Serdjo
22-12-2012, 02:58 AM
I te kako zaslusuje da se proba.
Koristim inace S1 2.5, zbog skole moram da znam i da koristim PT (kuci pirat, u skoli HD3) ali Sonar mi sve vise i vise uzima paznju, da ne ulazim u to sta su oni izmislili ili kopirali, Sonar X2 je jedan od kompleksnijih DAW-ova tj. ima sve, po mom skromnom misljenju, a moze da se nadje po promotivnoj ceni na 'net-u...
Moze da bude komplikovan za nekog, ali posle par sati rada i pomoci nekih Groove3 ili SWA tutorijala, osecacete se kao kod kuce, samo sto ce vam kuca biti veca i komfornija, ako me razumete...
U svakom slucaju, treba probati nesto novo...

Serdjo
23-12-2012, 03:08 AM
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZEaIfIF8ANI

Igor
23-12-2012, 10:02 AM
Ladno su druge s ovim stavili na isku?enje, tj pred svr?en čin.

Jer nije stvar u tome da li većina nas trenutno poseduje takve tač-skrinove da ovo ima smisla, nego ?ta će biti u skorijoj budućnosti? Hoće li raji biti dostupna ova tehnologija?

Naravno, hoće, i zato je, po mom mi?ljenju, Sonar zaslu?eno prvi u istoriji DAW sekvencera koji je implementirao ovako ne?to.

Treba skinuti kapu.