View Full Version : Studio skoro pa od nule
Quantum
05-10-2012, 12:36 AM
Pozdrav i po?tovanje prije svega svim korisnicima po meni jedinog pravog audio foruma u regiji.:)
Ve? dugi niz godina (10-ak godina,sad imam 25) ?elim izgradit studio,to?nije kvalitetan control room.Doma nemam uvjete apsolutno nikakve,me?utim moj glazbeni suradnik ima ku?u i voljan je da se to napravi kod njega u podrumu.
Po?ev?i sa kalkulacijama i izra?unima stalno sam se po?eo vrtit u krug pa da podjelim problem sa ljudima koji znaju ok akustici izolaciji i gradnji studija puno vi?e od mene. Ovako:Dimenzije su V:2.34 ?:3.40 D:neodre?ena jer treba pregradit prostoriju da ostane jedan dio kao podrum max do 5.20 m.
1.Prvi problem s kojim se susre?em jest visina,i gdje god sam pogledao svi ka?u da je 2.34 nisko + sav layering u izgradnji to ?e iza?i 2,15-2,20 max po gruboj procjeni osobnoj
2.Iznad podruma je apartman i stoga bi volio da mogu nesmetano i ja obavljat svoje poslove,a i ako je netko gore(iako je to sezonski posao) da mo?e u?ivat ili ?togod
3.Prozor koji se nalazi na jednom od zidova koji je ispod razine tla i on ima svoj tzv. tunel koji ide prema gore i izlazi na terasi od apartmana.
Moj plan je krenuo ovako,prvo naravno zazidat taj zid i vrata bih pozicionirao skroz desno.Nakon toga bih trebao na?i rije?enje za taj prozor da li nekakv ugrabeni ventilator i zazidat prozor,ne znam,nakon toga mislio sam na bo?ne zidove i prednji/stra?nji zid,napravit ovako 5cm zrak,5cm vuna rockwool 90kg/m3,12mm iverica,12mm gips,na strop sam mislio stavit kamenu vunu cca 150kgm3 5 cm,isto iverica 12,gips 12mm kako bi to bilo kvalitetnije izolirano,na tu ra?unicu sam do?ao jer kad bih koristio deblje vune po?nu mi se krivi u potpunosti proporcije koje ni ovako nisu savr?ene.A onda tek dolazim na apsorbere,difuzore,trapove i sli?no.Svaki savjet/preporuka je dobro do?ao za bilo koju fazu izgradnje,uz probleme gore navedene.Prilo?ena je slika iz SketcUp-a,na kojoj se jasnije vidi otprilike taj prozor.
Hvala unaprijed svima :)
http://i46.tinypic.com/33uzd5i.png
http://i48.tinypic.com/b6a3xs.png
quake2
05-10-2012, 10:03 AM
Posto imate mnogo manju visinu od one koja bi bila iole pristojna,a ni ostale dimenzije nisu bas sjajne....posto cete smetati ljudima koji budu gore u apartmanu,takodje cete biti vrlo klaustofobicni jer je u pitanju podrum....onda,potrebno je uloziti mnogo kesha a "partnerstvo" bi jednom moglo da se raspadne itd itd....predlog je ponovo sa moje strane..NE raditi nista.Mislim....draze mi je da ne spucate vreme i novac bez veze,nego da vam ja sada demonstriram kroz savete koji nikuda ne vode,sta sve znam o akustici.....jer,prvi savet bi bio...da kopate po patosu dok ne dobijete visinu barem 2,80 (to ne moze bez nekog iskusnog gradjevinca)....onda zestoki tretman po plafonu itd,itd....sve bi to kostalo koliko sigurno niste spremni da potrosite.....i pitanje je sta ce vam samo profi rezija?....gde je tu WC za studiske klijente?....relax room....vocal booth...zamisli neki ultra sredjen kafic u kojem u WC ides "negde gore" i guras se sa gazdinim ukucanima....babom npm:)...zamisli studio gde ti dolazi eminentna estradna licnost npm,jer je rezija vrh,pa covek hoce da pojede burek u pauzi....gde ce?.....na mixeti?...bataljujte ideju i trazite bolju lokaciju.Pozzzz
Quantum
05-10-2012, 04:16 PM
Hvala na expresnom odgovoru,ali situacija je sljede?a,u tom studiju ja planiram radit najvi?e svoju glazbu,preko sezone tj od 6. do 9. mjeseca ja tamo skoro pa da niti ne?u provodit vrijeme,zna?i burek,wc i takve stvari niti kafi? pored to sve skupa nema apsolutno nikakve veze sa ovim,i kod mene ne?e dolazit nikakve estradne li?nosti jer moj ?anr je elektronika koja gotovo ( 99 % slu?ajeva )nema vokale,druga lokacija trenutno je neostvariva,tako,i postoji mogu?nost ukopavanja kako bi se dobilo na visini,opet napominjem da doma gotovo nemam nikakve uvijete... tako da mi je to trenutno jedini realan izbor...jer vrijeme me sti??e i ?elim istisnut iz postoje?e lokacije ?to je vi?e mogu?e,barem da se trenutno gdje ima radit i da ?to vi?e stvari bude modularno tako da je mogu?e preseljenje barem dobrog dijela,hvala jo? jedanput
awacs
05-10-2012, 04:42 PM
moj žanr je elektronika koja gotovo ( 99 % slu?ajeva )nema vokale,druga lokacija trenutno je neostvariva,tako,i postoji mogu?nost ukopavanja kako bi se dobilo na visini
1) Nauči da većinu vremena provodiš sa slušalicama na ušima u onom prostoru u kom već obitavaš. Daleko je od idealnog i udobnog, ali je kudikamo jeftinije od građevinsko-adaptacionih radova.
2) Važno: Quake je pomenuo da bi ukopavanje podruma do neke dubine koja bi imala smisla zahtevalo ozbiljan građevinski proračun. Onaj ko je zidao kuću nije bez veze odredio toliko malu visinu podruma. Ako si negde u primorju (kako naslućujem), temelji su u tim krajevima obično relativno plitki zbog male dubine smrzavanja tla, pa je pitanje koliko bezbedno (a jeftino) može da se kopa do koje dubine.
3) Ako je tvoj muzički saradnik podjednako voljan da produbljuje svoj podrum koliko i ti, zašto se onda ON nije javio sa tim pitanjem? Rekao bih da si zapravo ti "voljan", a on samo pristaje. Pitanje je ko će da plati nekoga da izvrši ispitivanje tla, uradi statički proračun... I ko će na kraju da odgovara za eventualne probleme koji nastanu.
Pozdrav,
Vasa
quake2
05-10-2012, 04:48 PM
Mislim da se bar 90% elektronske muzike danas radi u cosku spavace sobe.Imas milion klipova na netu....od ovih sto su dobili Grammy,pa nadalje...Ako ne otvaras "profesionalni studio",gde sve mora da se radi BRZO i nema vremena za nosanje snimaka po obliznjim kaficima i "kod drugara"....onda ti je svakako isplativije da translaciju mixa ipak proveravas na terenu:).Takodje ti "neka" akustika,nece mnogo vise pomoci od "nikakve".Pozzzz
Svakakva muzika se mnogo radi na laptopu i slu?alicama ne samo elektronska, svake toliko se ide u dobru kontrolnu, kad je napravljena zamisao, sve poslagano u editoru itd.
Ako misli? da če ti se investicija relativno brzo povratiti za?to ne.
Itekako valja razmisliti ako ima? bolji prostor ali i u takvim se mo?e dosta.
Kubika?a ti je oko 41m3, ?to i nije tako malo kao ?to dandanas sve ne preuređavaju u "bedroom" studie, recimo ba? sada zavr?avam i jednog od 2,25m (visina) X 4,25m X 2.76m i preliminarni rezultati nisu lo?i.
U takvim ekstremnim slučajevima se poslu?im limp mass absorberima, koji imaju manje nagla?en nuspojav naspram klasičkim membranskim absorberima (ili jo? gore helmholtz).
Proporcije stranica su ti cca. 1:1.45:2,2 ?to nije ba? ok jer se ti modalne dosta skupa nanizane i "pomalo podudaraju" (i kod onog prija?njeg primjera nema ru?ičaste mere), tome primjerno je treba napraviti modularne elemente, da če efikasno opravljati svoju zadaču.
Ako mo?e? ispodkopati bilo bi dobro ali pazi da ne ide? na 5.2m/2 - 2.6m, jer če? imati veče "dupliranje" (dupliranje bi bilo ako bi imao 5.2m X 5.2m, polovica je bolja ali svejedno nije u redu) modova, onda idi jo? nekoliko dublje (malo se igraj sa kalkulatorima modova ima ih podosta na i-netu pa da barem malo ubla?i?) ili če? trebati jo? vi?e materijala i znanja da navuče? i pravilno upotrebi?.
quake2
05-10-2012, 10:01 PM
Ako misli? da če ti se investicija relativno brzo povratiti za?to ne.
...u tom studiju ja planiram radit najvi?e svoju glazbu
Mislim,cika Nenade,da studio nece biti komercijalne namene:).Pozzz
Ma ne znam, imam toliko DJ-a kolega koji dosta dobro, poneki i veoma dobro žive... što ja znam, punoljetan je neka si izračuna.
Elektroničari obično ne isposujaju studia ili ga imaju za sebe ili idu u "velike" studie na čekinge i popravke.
boggy
05-10-2012, 11:01 PM
Pozdrav i po?tovanje prije svega svim korisnicima po meni jedinog pravog audio foruma u regiji.:)
Ve? dugi niz godina (10-ak godina,sad imam 25) ?elim izgradit studio,to?nije kvalitetan control room.Doma nemam uvjete apsolutno nikakve,me?utim moj glazbeni suradnik ima ku?u i voljan je da se to napravi kod njega u podrumu.
Po?ev?i sa kalkulacijama i izra?unima stalno sam se po?eo vrtit u krug pa da podjelim problem sa ljudima koji znaju ok akustici izolaciji i gradnji studija puno vi?e od mene. Ovako:Dimenzije su V:2.34 ?:3.40 D:neodre?ena jer treba pregradit prostoriju da ostane jedan dio kao podrum max do 5.20 m.
1.Prvi problem s kojim se susre?em jest visina,i gdje god sam pogledao svi ka?u da je 2.34 nisko + sav layering u izgradnji to ?e iza?i 2,15-2,20 max po gruboj procjeni osobnoj
2.Iznad podruma je apartman i stoga bi volio da mogu nesmetano i ja obavljat svoje poslove,a i ako je netko gore(iako je to sezonski posao) da mo?e u?ivat ili ?togod
3.Prozor koji se nalazi na jednom od zidova koji je ispod razine tla i on ima svoj tzv. tunel koji ide prema gore i izlazi na terasi od apartmana.
Moj plan je krenuo ovako,prvo naravno zazidat taj zid i vrata bih pozicionirao skroz desno.Nakon toga bih trebao na?i rije?enje za taj prozor da li nekakv ugrabeni ventilator i zazidat prozor,ne znam,nakon toga mislio sam na bo?ne zidove i prednji/stra?nji zid,napravit ovako 5cm zrak,5cm vuna rockwool 90kg/m3,12mm iverica,12mm gips,na strop sam mislio stavit kamenu vunu cca 150kgm3 5 cm,isto iverica 12,gips 12mm kako bi to bilo kvalitetnije izolirano,na tu ra?unicu sam do?ao jer kad bih koristio deblje vune po?nu mi se krivi u potpunosti proporcije koje ni ovako nisu savr?ene.A onda tek dolazim na apsorbere,difuzore,trapove i sli?no.Svaki savjet/preporuka je dobro do?ao za bilo koju fazu izgradnje,uz probleme gore navedene.Prilo?ena je slika iz SketcUp-a,na kojoj se jasnije vidi otprilike taj prozor.
Hvala unaprijed svima :)
Prvo, na zvucnu izolaciju zaboravi. To sto si opisao radice u opsegu gde vec ionako nemas preteranih problema i sa postojecim plafonom, a to je iznad 300Hz. Sve ispod toga ce u manjoj ili vecoj meri prolaziti kod komsije iznad.
Resenje za to je ne preterivati sa nivoima slusanja, ili u kriticnim periodima slusati na slusalice.
Sto se tice akustickog tretmana, pronadji neku mesavinu izmedju ova dva threada:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40164
I pokusaj da ispostujes principe modularnog tretmana, ali sa homogenom binarnom difuzijom.
Citajuci te threadove, shvatices da su namene prostorija razlicite, i da su razlicito i tretirane. Sve sto ti nije jasno, kada budes smislio konkretna pitanja, mozes pitati na svom threadu.
Da podvucem najbitnije:
1. miksanje na slusalice su ti STRATESKI bitan nacin koji moras nauciti.
2. Na izolaciju zaboravi, resavaj uznemiravanje ukucana na svaki drugi nacin ukljucujuci i prvu tacku ovog rezimea.
3. Sredi niske frekvencije i ucini tretman modularnim i mobilnim, kao na prvom linku (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103).
4. obezbedi difuzno zvucno polje barem od binarnih difuzora, kao sto je opisano na drugom linku (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40164), i uradi homogen tretman po svim zidovima, ali modularno kao na prvom linku (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103).
5. Sve sto ti nije jasno pitaj ovde. Sto ti bude konkretnije pitanje, dobices i konkretniji odgovor.
Quantum
06-10-2012, 03:25 PM
Hvala svima na brzim i kvalitetnim odgovorima,ubrzo se javljam sa novim pitanjima,hvala još jednom svima ;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.