PDA

View Full Version : Lag @ Tresor, Berlin

Lag
04-10-2012, 09:31 PM
Tehno je kao muzichki pravac nastao u Detroitu, uvenulom industrijskom gradu na granici Sjedinjenih Americhkih Drzhava i Kanade. Vrlo specifichan po svom zvuku, isprva je bilo slabo prihvacen kod publike koja je je bila okrenuta haus muzici, spoju novog i chudnog, i starog i poznatog. Uprkos tome sam pravac je rastao, iako samo u okvirima Sjedinjenih Americhkih Drzhava (gde ironichno nikada nije postao poznat kao shto je to kasnije bio sluchaj u Evropi, ili Japanu).
U Evropi je slichna situacija sve dok se 1991. godine nije pojavio "Tresor", klub otvoren u istochnom Berlinu u starom trezoru Wertheim robne kuce, a sam prostor je kupljen u pravom trenutku - samo par meseci pre nego shto je srushen berlinski zid. "Tresor" je takodje i ime lejbla koji su vodili ljudi na chelu uprave kluba - znachajan podatak jer prvo izdanje na ovom lejblu (X-101 - X-101), koje su uradili tehno legende Jeff Mills, Robert Hood i Mike Banks, bukvalno "donosi" tehno kao muzichki zhanr u Evropu. Trezor postaje glavni centar za tehno muziku u celom svetu, a tehno postaje glavni i najpopulariji zhanr elektronske muzike negde oko 1996. godine i ostaje na toj poziciji do danashnjeg dana. Malo je reci da mi je bio zhivotni san da u tom klubu pushtam muziku :).

Ovaj deo istorije kluba zavrshava se 2005. godine kada grupa investitora odkupljuje prostor u kom se klub nalazi jer je bio lociran blizu sada modernog i skupog Potsdamer Platz-a (samim tim i veoma pozheljnim za investitore). Samo dve godine posle toga klub je opet otvoren, ali ovog puta u novom prostoru (u pitanju je stara toplana) i to na granici Mitte-a koji je sam centar grada i Krojcberga koji je trenutno srce nocnog zhivota Berlina.

http://renegaderaiders.files.wordpress.com/2011/12/logo-tresor.jpg

Elem, pushtah tamo proshle nedelje. Sam prostor i atmosfera su neverovatni, savrsheni za tehno naravno, i sve moje ideje da cu da to veche u toku svog nastupa ukljuchiti i drugih zhanrova u prichu padaju u vodu i hvata me nostalgija za starijim tehnom koji je u duhu ovog kluba. Ozvuchenje koje pokriva prostor za publiku je relativno dobar, ali oprema za rad DJ-a je u najmanju ruku krsh. Bio sam bash razocharan na njih jer dozvoljavaju sebi propuste oko nekih osnovnih stvari (pitch ne valja, monitoring kasni i proizvodi muljav zvuk, nismo dobili miksetu koju smo trazhili itd.), ali sam imao pre neki dan zadovoljstvo da upoznam choveka koji je godinama radio u Trezoru kao rezident (u pitanju je bog otac tehno muzike - Surgeon) koji mi je na sve to rekao "Oh well, then you got the full Tresor treatment!". Navodno je tamo oprema uvek bila krsh, a pored toga stari prostor u svojojg glavnoj sobi nije imao ventilaciju i mirisao je na znoj desetine hiljada klabera koji su tuda proshli i izdjuskali, ali je Trezor uprkos tome, kroz kvalitet muzike koju je izdavao, kvalitet DJ-eva koje je podrzhavao i kvalitet zhurki koje je organizovao, iz godine u godinu celom svetu postavljao standard onoga shta je prava tehno muzika.

Evo i audio snimka miksa, uzhivajte :)

http://soundcloud.com/lag/lag-tresor-26-09-12
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/551900_4221269442677_283921575_n.jpg

alavuk
04-10-2012, 10:31 PM
serko ! :) :P skinuo sam mix i poslusao malo , ovih dana se bacam na slusanje ! bas mi je drago da si uspeo da pustas tamo !

Lag
04-10-2012, 10:35 PM
a nishta "hvala" za treklist :)

Mika Technika
05-10-2012, 12:39 AM
Hvala za treklist :)) de si lagani! Bravo!

Sent from randomblame ROM: JellyTime(JellyBean 4.1.1) on Desire HD

Lag
05-10-2012, 12:40 AM
de si bre mister mika!

diviner
05-10-2012, 01:16 AM
Ooooo, cestitke, cestitke...znaci super bilo ? :)

AudioStorm
05-10-2012, 02:46 AM
Bravo Lag,sjajna vijest !Svaka cast,mogu zamisliti feelinga :)
Sve cestitke,set slusam cim stignem,dreams come true !ll

:thumbsup:

DADDY Z
05-10-2012, 06:37 AM
dreams come true !ll
:thumbsup:
+1

alavuk
05-10-2012, 09:39 AM
a nishta "hvala" za treklist :)

hvala :* <3

Filip_
05-10-2012, 02:17 PM
Svaka cast Lag. Set i komentar mora da saceka vikend, da mi sestra ode sa gajbe :D.

Pozz :D.

Lag
07-10-2012, 03:36 PM
dreams come true indeed. hvala svima :) kao shto rekoh, zhao mi je samo shto je oprema bila toliko sjebana i bilo je nemoguce beatmatchovati kako treba jer nisam mogao da mixam kako inache mixam (ne radim samo spore prelaze vec i brze, cutujem, igram se sa filterima itd) ali ovde jednostavno nije bilo prostora za to.
nema veze, snimicu to negde drugde. dovoljno je ovo shto je @ tresor!!! :)