PDA

View Full Version : Studio izrada

ggulin
02-10-2012, 08:44 AM
Kolege glazbenici, molio bih vas za pomoć oko dizajna i konstrukcije studija.

Imam prostoriju koja je dimenzija 677 x 415 x visina koja je trenutno 265, (postoji mogućnost dizanja do 310-ak cm)
Nemam velike potrebe za snimanjem bubnja u?ivo, tako da bi recording room napravio kao vocal booth (snimanje vokala i gitara u većini slučajeva)

Čitajući po forumima i ostaloj literaturi, naletio sam na ROOM RATIO.
Uzmimo za primjer "standard" Louden 1:1.40:1.90, po kojem moja prostorija poprima sljedeće dimenzije 494 x 351 x 260 (control room) gdje bih istu morao skraćivati u ?irini sa svake strane po cca 25cm.

Zbunjuje me to ?ta sam negdje pročitao da je RATIO nebitan kod malih prostorija.

Tu vas molim za savjet.

U prilogu je nacrt u SketchUp-u.

Opcija 2:

Smanjiti kontrolnu re?iju i povećati recording room.
Ni sam ne znam koliko ima smisla......
Slike u prilogu.

Unaprijed svima veliko Hvala

NLP
02-10-2012, 09:49 AM
Nema smisla u tvom primjeru ?rtvovati na kubika?i, radije dobro odradi akustički tretman.
Ako mo?e da se poveča visina, to bi bilo odlično.
Oko pripuručljivih proporcija prostora pročitaj vi?e ovdje:
https://docs.google.com/file/d/0ByIw1oJsjdOvWVc0RDJ4QkMtekE/edit
od strane 17 dalje, je na slovenačkom jeziku, "rumski članci i tutorijali" ne rade gdje je krači i sličan tekst ali cifre če? razumjeti.

ggulin
02-10-2012, 10:25 AM
Hvala. Koja je Va?a preporuka? Primjer 1 Veći control room i vocal booth (Sketchup file) ili Primjer 2 Control room + Recording room (primjer iz slike)

boggy
02-10-2012, 12:07 PM
.....
Zbunjuje me to ?ta sam negdje pročitao da je RATIO nebitan kod malih prostorija.
.........

Realno je room ratio isforsiran od strane nekih ljudi.
Sobe se sredjuju tako sto se premere dimenzije izmeri odziv i resava problem po problem. Moze se paziti da neke dimenzije nisu 1:1 ili 1:2..., ali se cak i to moze tretirati. Smanjivati zapreminu je besmisleno, pogotovo u manjim prostorijama, gde vec nema mesta za tretman.