PDA

View Full Version : Pomoć oko eksterne zvučne karte

notax
01-10-2012, 06:22 PM
Izvinjavam se ako je na forumu bilo reči o ovoj temi, ili nekim delovima iste.

Namena kartice je uglavnom za akustička merenja (potrebno da ima solidan D/A konverter), koristim mic Behringer ECM8000....?to znači, potrebni --> analogni stereo ulaz i izlaz. I jo? da ima head-amp i volume, po?to je koristim i na stonom compu. Napravio sam poseban uređaj sa mic pre-ampom i ostatkom skalamerije za merenja, tako da mi mic ulaz na kartici nije mnogo bitan, mada je bolje da ga ima.

Napi?ete lična iskustva u vezi jeftinijih eksternih kartica i njihove kompatibilnosti sa Windows 7, 64-bit i 32-bit verzije.

Znam da je onima koji rade razvoj drivera i software-a pod Win 7 platformom priličan problem izaći na kraj sa svim bubicama OS-a u sound domenu koje im je Microsoft ovaj put obezbedio.
Ali, prelazak na novi OS je neminovan. Recimo, skoro da ne mo?e da se pronađe novi laptop ili Netbook koji ima drajvere za svoj hardware pod Win XP. Svi novi prenosni računari imaju drajvere SAMO za Win 7.

Kod nas su najzastupljenije firme: M-audio, E-MU (Creative), ESI, RME, a ima i TC Electronic (Konnekt 6). Mo?e i novo i polovno, i aktuelni modeli ali i oni koji su off production. Bitno je da zadovoljava uslove, i da je cena povoljna.

Ja bih bio najsrećniji kada bih nakon spajanja eksterne kartice instalirao drajvere i zaboravio na bilo kakve probleme, bug-ove i compatibility issues.

Konnekt 6 ?? Skupo mi, ali ako nađem polovnu...Kakva je pod Win 7?

Na stonom compu imam Firewire sa VIA6308P čipom, ali su i Firewire izbačeni na novijim compovima, tako da je i tu budućnost upitna, osim ako se nabavi Firewire kartica za comp. Neki savet i po ovom pitanju?

P.S. Ko je sve pročitao, svaka mu čast. :grin:

boggy
01-10-2012, 06:34 PM
Notax, dobrodosao nazad na Rumski! :)

Izvinjavam se ako je na forumu bilo reči o ovoj temi, ili nekim delovima iste.

Namena kartice je uglavnom za akustička merenja (potrebno da ima solidan D/A konverter), koristim mic Behringer ECM8000....što znači, potrebni --> analogni stereo ulaz i izlaz. I još da ima head-amp i volume, pošto je koristim i na stonom compu. Napravio sam poseban uređaj sa mic pre-ampom i ostatkom skalamerije za merenja, tako da mi mic ulaz na kartici nije mnogo bitan, mada je bolje da ga ima.

Napišete lična iskustva u vezi jeftinijih eksternih kartica i njihove kompatibilnosti sa Windows 7, 64-bit i 32-bit verzije.

Znam da je onima koji rade razvoj drivera i software-a pod Win 7 platformom priličan problem izaći na kraj sa svim bubicama OS-a u sound domenu koje im je Microsoft ovaj put obezbedio.
Ali, prelazak na novi OS je neminovan. Recimo, skoro da ne može da se pronađe novi laptop ili Netbook koji ima drajvere za svoj hardware pod Win XP. Svi novi prenosni računari imaju drajvere SAMO za Win 7.

Kod nas su najzastupljenije firme: M-audio, E-MU (Creative), ESI, RME, a ima i TC Electronic (Konnekt 6). Može i novo i polovno, i aktuelni modeli ali i oni koji su off production. Bitno je da zadovoljava uslove, i da je cena povoljna.

Ja bih bio najsrećniji kada bih nakon spajanja eksterne kartice instalirao drajvere i zaboravio na bilo kakve probleme, bug-ove i compatibility issues.

Konnekt 6 ?? Skupo mi, ali ako nađem polovnu...Kakva je pod Win 7?

Na stonom compu imam Firewire sa VIA6308P čipom, ali su i Firewire izbačeni na novijim compovima, tako da je i tu budućnost upitna, osim ako se nabavi Firewire kartica za comp. Neki savet i po ovom pitanju?

P.S. Ko je sve pročitao, svaka mu čast. :grin:
Za terenska akusticka merenja, koristim Alesis IO2 Express (USB), nisam imao nikakvih problema sa drajverima za Windows 7 x64, posto drajveri postoje u samom Windowsu. Karta je.... prilicno jeftina, ima dva preampa, fantomski napon, itd... za pare koje se izbroje za njega nije katastrofalan. Nema problema da nema drugi preamp, ili drugi fantomski napon.... sto ponekad urade u M-Audio. Ulazi/izlazi su balansirani... itd.. ima sve u specifikaciji

Za merenje zvucnika koristim iskljucivo stacionarnu masinu sa Lynx L22.

Kada bih sutra sve to zeleo da objedinim, trazio bi RME Babyface.

Nadam se da sam ista pomogao.

EDIT: kada sam nabavljao Alesis, trazio sam E-MU 0404 USB, ali je on nekako bas tada nestao sa trzista... nazalost, nisam ga nikada koristio pa nemam sopstvena iskustva.... loopback testovi su izuzetno dobri za tu kartu, ako se dobro secam

Khan
01-10-2012, 06:39 PM
Pa da, vec je bilo dosta reci o tome...

Ukratko, s obzirom da ti treba minimalan broj ulaza, ako hoces da ides jeftino, manje-vise je mrtva trka izmedju focusrite scarlet, presonous-a, m-audio-a... i sam si nabrojao. Sve to fino radi.

Ako imas fond za konnekt, to je svakako odlican interface.

FW nece tako skoro nestati sa trzista, ali moze da se desi da ce ti biti potreban novi kontroler, mada, VIA mozda odradi posao bez greske. Mora da se proba. A tu su uvek i optimizacije za FW (i USB) koje nekad mogu da srede problem softverski.

Ako hoces glavobolju da svedes na min. i nemas previse iskustva sa ovim stvarima, mozda ipak da uzmes USB.

P.S. ECM8000 i nije bas toliko referentan koliko bi Behringer hteo da nas ubedi da jeste... Srednji, a narocito visoki su mu vrlo problematicni. Lo je zacudjujuce dobar za cenu!

boggy
01-10-2012, 06:42 PM
..........
P.S. ECM8000 i nije bas toliko referentan koliko bi Behringer hteo da nas ubedi da jeste... Srednji, a narocito visoki su mu vrlo problematicni. Lo je zacudjujuce dobar za cenu!
Covek ga zeli koristiti za akusticka merenja... te ako su samo prostorije u pitanju, "visoki" su mu potpuno irelevantni.

........
Namena kartice je uglavnom za akustička merenja (potrebno da ima solidan D/A konverter), koristim mic Behringer ECM8000............

notax
01-10-2012, 07:02 PM
Covek ga zeli koristiti za akusticka merenja... te ako su samo prostorije u pitanju, "visoki" su mu potpuno irelevantni.

Nisam se precizno odrazio. :D
Merenja prvenstveno zvučnika, a u perspektivi i prostorija, ke videmo.
Bitno mi je da mikrofon dobro odrađuje do nekih 7-8 kHz (+/- 1 dB).
Imam ECM8000 i par kapsula Panasonic WM-61A, pa ću ih i uporediti.

Ipak, ne bih se u temi bavio mikrofonima.

BTW, hvala obojici na odgovorima u vezi kartica. :beer:

psionic
02-10-2012, 11:01 AM
Nisu svi drajveri bagoviti u sedmici, ja vec uveliko koristim 7cu. Pitanje je samo da li je razvojni tim hteo da doplati autorima drajvera da razviju isti za win7, ili su resili da ubede ljude kako je "starije mnogo bolje"

Svaki interfejs koji je izasao u poslednje 2 godine, garantovano dobro radi pod 7. Za preporuku interfejsa za tvoje namene svakako poslusaj Bogija, jer se covek time intenzivno bavi.