View Full Version : Pop rock mix - modern style
Everbeatz
28-09-2012, 09:37 AM
Uradih neki mix, muzika je 'generickog zanra', pop rock u modernom stilu
https://dl.dropbox.com/u/16074369/Let%20Go%20.mp3
Poslusajte, svaki koment je dobrodosao!
P.S. Multitrack je sa mixoff.org
Bockie
28-09-2012, 10:27 AM
Da,da, to je to!
Meni jedino malo "žvaće" u refrenu zbog RMS level=> -8.241,:shock: ali ako to traže...eto im...:wink:
Odličan!
:thumbsup:
Everbeatz
28-09-2012, 10:38 AM
Thnx na slusanju! Elem, ja sam fan ovakvog sound-a, sta da radim jbga - volim taj stisnuti, nakompresovani sound koji ide uz ovaj zanr prirodno..po meni, naravno:wink:
MUzzY
28-09-2012, 11:13 AM
Odlican!
Trebali bi da malo opisujete neke pristupe pri miksu, milsim da od vas koji imate duzu praksu moze dosta toga da se nauci.
I ako mozes baci na PM koji je tred na mixoff-u tacno u pitanju? Osim ako ovo nije nesto komercijalno?
Everbeatz
28-09-2012, 01:16 PM
Sta te zanima tacno Muzzy? i postavio sam ovo radi neke diskusije
MUzzY
28-09-2012, 02:07 PM
Heh... sad sam skinuo trake pa cu da se bacim na miks. Tada cu imati verovatno neka konkretnija pitanja ali u svkaom slucaju bilo bi zgodno da opises svoj princip postavke i i ideju iza miksa. Sta ti je u glavi (tj. usima) dok spremas mix? Onda da li si koristio neku specificnu akciju koju si mozda ranije provalio a znas da ce "raditi" za ovaj zanr, itd.
awacs
28-09-2012, 02:23 PM
Boje i "generalni" balansi (glas vs. gitare vs. ritam sekcija) - odličan pet. A kompresija... ako si tako hteo onda nije ni važno.
Meni je ipak baš čudno kako si tretirao dinamiku. S jedne strane je sve skupa neljudski "podšišano", a s druge strane (pogotovo u intru i u "middle 8") oni tomovi opet nisu dovoljno "in your face" iako su i oni bogami momački "napumpani". Kao da si negde bio neodlučan (kod balansa elemenata bubnja), a negde previše odlučan (kompresija). I ubio me grom ako ne čujem ducking od silnog prženja na master busu.
Pozdrav,
Vasa
Everbeatz
28-09-2012, 02:30 PM
Boje i "generalni" balansi (glas vs. gitare vs. ritam sekcija) - odličan pet. A kompresija... ako si tako hteo onda nije ni va?no.
Meni je ipak ba? čudno kako si tretirao dinamiku. S jedne strane je sve skupa neljudski "pod?i?ano", a s druge strane (pogotovo u intru i u "middle 8") oni tomovi opet nisu dovoljno "in your face" iako su i oni bogami momački "napumpani". Kao da si negde bio neodlučan (kod balansa elemenata bubnja), a negde previ?e odlučan (kompresija). I ubio me grom ako ne čujem ducking od silnog pr?enja na master busu.
Pozdrav,
Vasa
Hvala na slusanju i tebi Vaso!
Elem, pumpanje nije od masterbus kompresije nego je level od 'squashed room' prejak - to sam i ja kasnije primetio. Master bus kompresija ima interni sidechain na neki skoro 200hz.
Tomovi su slaba karika - morao sam da ih menjam, a sam sound i nije bio nesto tako da je blago 'prikriven', ako to ima nekog smisla
Everbeatz
28-09-2012, 02:43 PM
Heh... sad sam skinuo trake pa cu da se bacim na miks. Tada cu imati verovatno neka konkretnija pitanja ali u svkaom slucaju bilo bi zgodno da opises svoj princip postavke i i ideju iza miksa. Sta ti je u glavi (tj. usima) dok spremas mix? Onda da li si koristio neku specificnu akciju koju si mozda ranije provalio a znas da ce "raditi" za ovaj zanr, itd.
U usima su mi neke reference, uglavnom mixevi CLA i AW - to me s vremena na vreme vraca u neku realnost i pomaze oko balansa, a i ne trosis vreme previse.
Meni za ovaj sound, uglavnom pomazu Neve i SSL style pluginovi - sto eq, sto kompresija, takodje i tape emulacije. Svaki put imam neki drugi chain na masteru - u ovom slucaju - SSL comp (DCAM squad) sa high pass sidechain, pultec x2 (additive eq), tape
Drums - sve standard - eq, comp (ne previse) da izostri attack, uglavnom wavshaping. Kick je menjan, jer je original neupotrebljiv, snare x2 - original + sample helper, reverb nekoliko - non-lin (AMS RMX style), room, plate - nema nikakve drum grupe na kojoj je kompresija - uglavnom se oslanjam na masterbus comp, room - eq + reverb na kojem je squash (Vasa je primetio pumpanje i to je od toga - prejak nivo), tomovi menjani jer su original uzas - Neve eq na njima + SSL eq ponovo sa kompresijom
Gitare - eq, spread
Bass - eq, blagi comp
Vokali - dosta limitinga, eq, deesser
FX - razni delays, reverbi, harmonizer
HeatMan
28-09-2012, 04:19 PM
odlichan miks! sve na mestu.. osim shto su mozda posle prvog refrena oni prateci (masa shto se dere) malo nizi nego shto bi trebalo.. ali to je ono ako uzmem bash da trazim dlaku u jajetu..
ALI i ja mislim da si preterao sa kompresijom na master busu.. prosto u refrenu krece da gushi, zvuchi radijski.. mozda bi bilo bolje da do tog rms-a dodjesh sa nekim brickwallom..
awacs
28-09-2012, 04:36 PM
Tomovi su slaba karika - morao sam da ih menjam, a sam sound i nije bio nesto tako da je blago 'prikriven', ako to ima nekog smisla
IMHO, sakrivanje nema mnogo smisla, pogotovo kad se radi o instrumentu (u ovom slučaju delu instrumenta) koji svira bitne stvari. Msilim, tomovi jesu "žvalavo" odsvirani, ali su u ovom konkretnom slučaju važni. To opet IMHO.
Ako pokušaš da "sakriješ" neki važan element time što ćeš ga "stišati da manje smeta" zapravo si napravio medveđu uslugu i sebi i slušaocu. I dalje će se čuti, i dalje će praviti frku, ali će još dodatno nervirati pošto se mozak podsvesno trudi da ga smesti tamo gde mu je mesto. Dakle, ti tomovi - ili da ih uopšte nema, ili da su tamo gde pripadaju (na istom nivou sa ostatkom bubnja). Na taj način naravno nećeš eliminisati osnovni problem (koji ionako ne može da se reši miksom), ali ćeš bar eliminisati onaj dodatni koji sam pomenuo.
Estetski, psihološki, psihoakustički, kako god: ako je nešto neizbežno, a loše - dodatno insistiraj na čujnosti tog događaja. Tako bar ima šanse da isfoliraš jasnu nameru i koncept. U suprotnom samo razotkrivaš svoju neodlučnost i rezervisanost u odnosu na materijal. IMHO, naravno :)
Pozdrav,
Vasa
Everbeatz
28-09-2012, 05:01 PM
Potpuno si u pravu Vaso! Toms need more work!:wink: I hvala vam drugari na pozitivnim kritikama, to je i bila namera, da pozajmim vase usi kako bi dobio neku drugu (objektivniju) perspektivu.
Everbeatz
28-09-2012, 05:02 PM
odlichan miks! sve na mestu.. osim shto su mozda posle prvog refrena oni prateci (masa shto se dere) malo nizi nego shto bi trebalo.. ali to je ono ako uzmem bash da trazim dlaku u jajetu..
ALI i ja mislim da si preterao sa kompresijom na master busu.. prosto u refrenu krece da gushi, zvuchi radijski.. mozda bi bilo bolje da do tog rms-a dodjesh sa nekim brickwallom..
Da, skroz se slazem. I sad tacno znam sta treba uraditi - hvala ti na slusanju!
awacs
28-09-2012, 05:05 PM
Toms need more work!:wink:
Toms need more gain!:wink:
Pozdrav,
Vasa
Estetski, psiholo?ki, psihoakustički, kako god: ako je ne?to neizbe?no, a lo?e - dodatno insistiraj na čujnosti tog događaja. Tako bar ima ?anse da isfolira? jasnu nameru i koncept. U suprotnom samo razotkriva? svoju neodlučnost i rezervisanost u odnosu na materijal. IMHO, naravno :)
U intervjuu sa čovekom koji je miksao jedan od solo albuma D?ona Lenona pročitah kako je Lenon čuo fal? u nekom svom snimku vokala i, ne ?eleći da to ponovo snimi, rekao miksad?iji da uradi "fix in the mix" tako ?to će taj deo pojačati. U prvi mah sam pomislio da je mo?da intervju pogre?no transkribovan, ali posle malo razmi?ljanja ukapirao sam isto ovo ?to si ti upravo napisao - ako je fal?, pa jo? i uti?ano, to je prava rupa u miksu. Ovako je izbočina, koja jo? mo?e i da doprinese dinamici.
awacs
28-09-2012, 05:27 PM
ako je falš, pa još i utišano, to je prava rupa u miksu. Ovako je izbočina, koja još može i da doprinese dinamici.
Pa naravno, neće biti manje falš ako ga utišaš. Mada opet, s druge strane... Lenon je toliko ogroman umetnik da je mogao sebi da prušti sitne zanatske gafove, a da mu umetnost i dalje ostane neokrnjena. Sad bih se raspisao, nije red da kidnapujemo Everlastovu temu.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Htedoh reći "Everbeatzovu temu" :wink:
Everbeatz
28-09-2012, 05:29 PM
Pa naravno, neće biti manje fal? ako ga uti?a?. Mada opet, s druge strane... Lenon je toliko ogroman umetnik da je mogao sebi da pru?ti sitne zanatske gafove, a da mu umetnost i dalje ostane neokrnjena. Sad bih se raspisao, nije red da kidnapujemo Everlastovu temu.
Pozdrav,
Vasa
meni offtopic ne smeta...:D dokle god je u vezi muzike, naravno..
Everbeatz
29-09-2012, 12:46 AM
Da ne otvaram novi thread, novi mix. Komenti dobrodosli , kao i uvek!
https://dl.dropbox.com/u/16074369/AvaGrave.mp3
MUzzY
29-09-2012, 08:50 AM
Hm, mozda bi ova tema trebala da ide u onaj topic gde je BigBoocke kacio multitrakove?
Ovaj novi miks mi se manje dopada. Nije punchy kao prethodni ali je i dalje to-to :)
MUzzY
29-09-2012, 10:54 AM
E, da, koji si snare sample koristio?
Everbeatz
29-09-2012, 12:13 PM
E, da, koji si snare sample koristio?
Poskidao sam svojevremeno sa GS neke samples - threadovi se i zovu na taj fazon "snare samples share" ili tako nesto.
Pored toga - semplovi mi samo 'pomazu' glavnom snare, ne menjam sound snare potpuno. Uglavnom za konzistenciju udarca i dodavanje nekog tona koji osnovni drum kit nema, ili ja bar cujem da nema
dvuckovic
29-09-2012, 01:26 PM
Oduvao si ove ostale tamo na threadu!
Everbeatz
29-09-2012, 01:51 PM
Thnx Dejo!:D
Mika Technika
29-09-2012, 03:25 PM
Odlicno! mada nikad nisam cuo nista lose od tebe, tako da extra ko i uvek.
Udri bre po kompresiji i limiteru, sto jedan ortak kaze: Mika, koga boli k**ac ako dobro zvuci :))
Everbeatz
01-10-2012, 02:47 PM
U nekim sam 'pregovorima' da odradimo neki link sa mixoff sajtom kako bi otvorili neki official thread ovde . To mi se cini kao cool ideja. Ljudi bi mogli da treniraju i da stavljaju svoje mixeve na oba mesta.
Javljam sta sam se dogovorio.
U medjuvremenu novi mix! :)
https://dl.dropbox.com/u/16074369/Chelsea%20-%20StakeOut%203.mp3
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.