Log in

View Full Version : Ata - sata

Mogli
27-09-2012, 09:36 PM
Uzeo sam novu maticnu ASUS M5A88-V EVO, na koju moze da se zakaci ATA disk. Win7 mi se nalazi na SATA WD Black i kad se startuje racunar, on vidi ATA disk, ali ne moze da digne sistem nikako. Promenio sam tri ATA Maxtora, ali isto. Oborio sistem, zakacio ATA i SATA, racunar propoznaje ATA, ali ne moze da se pokrene ni instalacioni disk - samo crn ekran i crtica u levom gornjem uglu. Ima li predloga za resenje problema?:confused:

diviner
27-09-2012, 11:46 PM
Cekaj, idemo redom...

Sistem ti je na SATA disku... ne razumijem sta onda hoces sa PATA diskom ?

Prvo mi reci sa kog je racunara (na kojoj maticnoj ploci) je radio taj WIN7 sistem, koji je na SATA disku ?

Mozes probati uci u bios i naci stavku SATA controler mode (najcesce se nalazi u integrated periferals) i naci da li je ukljucen AHCI mod. Ako je ukljucen, iskljuci (prebaci na disabled ili IDE) pa onda probaj. I sve to prvo uradi bez nakacenog ATA diska da te ne zbunjuje.

Poz.

Mogli
28-09-2012, 02:57 PM
Win 7 je imao svoju instalaciju prvobitno na prosloj ploci koja mi je nastradala i to na ASUS M4A89GTD PRO/USB3. Ploca je zamenjena sa novom ASUS M5A88-V EVO i nije hteo da se digne sistem kad su prikaceni Stari Maxtor diskovi, ili samo jedan od njih. Namerno sam uzeo ovu plocu jer ima slot za stari disk, zbog dosta stvari koje mi se nalaze na njemu. Kako to nije radilo, na novoj ploci sam instalirao novi WIN7 evo pre neki dan i ponovo ne moze da se digne sistem dok ne otkacim stari disk, iako ih Bios prepoznaje. Uradio sam to kako si rekao, ali AHCi mod nije bio aktivan, vec IDE.

diviner
28-09-2012, 03:39 PM
Da li je harddisk boot priority dobro podesen na ploci (mozda pokusava da podigne sistem upravo sa nakacenih PATA diskova) ? Ako ne...

Provjeri i probaj drugacije jumperisati PATA diskove... Takodje probaj update biosa (ako nista drugo ne radi posao, nista te ne kosta). Imas netipican neki problem, tako da ne znam sta jos drugo da ti predlozim...

Khan
28-09-2012, 03:42 PM
Da li je harddisk boot priority dobro podesen na ploci (mozda pokusava da podigne sistem upravo sa nakacenih PATA diskova) ?

Zvuci kao da bas to i radi.
Pogledaj jos jednu stvar u biosu. Na novijim plocama HD kontroler koji upravlja pata konektorom zahteva zasebno ukljucivanje mogucnosti boot-a.
Nije dovoljno da samo vidi disk.

Mogli
02-10-2012, 09:30 AM
Upgrade biosa je ucinio da problem nestane! Hvala na pomoci!:grin:

diviner
02-10-2012, 01:08 PM
Nema na cemu!