PDA

View Full Version : Master CD sa kompa

VladaNS
27-09-2012, 05:59 PM
Ovo samo indirektno ima veze sa masteringom ali nisam znao gde drugo da pitam...

Dobio sam iz studija gotov master CD. Medjutim, odlucio sam da u drugom studiju ponovim mastering za jednu od pesama. E sad, treba da napravim novi master CD gde ce biti sve pesme sa prvobitnog diska + ova nova masterirana..

Kako to najbolje da uradim? Najlakse bi bilo da sam tu ponovo masteriranu pesmu odneo u studio i importovao u Alesis masterlink... Ali to sad tehnicki nije moguce. Drugo, bilo bi lako da su master fajlovi data ali nisu, u pitanju je audio cd. Sta sad, da importujem sve pesme u soundforge pa da exportujem kao wav. pa onda da rezem? :confused: Hocu da to uradim tako da ne sje**m kvalitet zvuka...

gregor z
28-09-2012, 06:33 AM
Po tome ?to si napisao...jedina mogučnost ti je ripanje audia iz Cd-a...a tu nema 1 prema 1 kopije....tako da če se zvuk u svakome slučaju promjeniti...ali je veliko pitanje ako če? to uop?te primjetiti....jer če biti razlika veoma mala.

Ja sam nekoliko puta morao napraviti novi master iz Audio Cd-a jer nije postojalo ni?ta drugo...i nije bilo nikakvih problema..:D

Poku?aj upotrebiti software koji čita CD nekoliko puta in napravi najbolji average....ja to radim sa Audio Ease Barbabtch ili DDP Creator Pro

Pozdrav,

Gregor

diviner
03-10-2012, 05:31 PM
Moze da se uradi bit to bit riping i da bude identicna kopija, samo treba imati dobru optiku (solidan rezac koji ima accurate stream, non-caching, c2 error report). Danas BI TREBALO vecina dvd rezaca da je sposobna za sve to, tako da uz pomoc Exact Audio Copy uz malo ulozenog vremena oko njegovog secure moda, mozes dobiti grebovani wav bez gubitka kvaliteta...

http://www.exactaudiocopy.de

Doticali smo tu temu, barem ja licno veoma davno, pa me nije mrzilo da je iskopam:

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10976

Khan
04-10-2012, 10:06 AM
+1!

EAC je izuzetan + besplatan software i ne ostavlja mesta razmisljanju da li je ili nije...
Ili imas savrsenu kopiju ili ne.

Uzgred, Wavelab koristi isti nacin grebovanja, ali nije default, moras ga ukljuciti u opcijama.

gregor z
04-10-2012, 10:12 AM
O.K.,

Ali več po definiciji Audio CD standarda nema nikakvog cross parity check error correctiona - tako da več kad pr?i? CD ne radi? 1 prema 1 kopiju.

I isto kod "grebanja" ne mo?e? dobiti 1 prema 1 kopiju zbog istog razloga....

Uvijek je neki pribli?ak.

Audio CD zapis bazira na drugčijem principu nego CD - Rom....

ali u svakom slučaju software je nice....:)

I zbog toga se danas vi?e ili manje koristi DDP image - da se eliminira barem jedan stupanj "distorzije" kod izrade glass mastera.

Pozdrav,

Gregor

boggy
04-10-2012, 10:35 AM
o.k.,

ali več po definiciji audio cd standarda nema nikakvog cross parity check error correctiona - tako da več kad pržiš cd ne radiš 1 prema 1 kopiju.

I isto kod "grebanja" ne možeš dobiti 1 prema 1 kopiju zbog istog razloga....

Uvijek je neki približak.

Audio cd zapis bazira na drugčijem principu nego cd - rom....

Ali u svakom slučaju software je nice....:)

i zbog toga se danas više ili manje koristi ddp image - da se eliminira barem jedan stupanj "distorzije" kod izrade glass mastera.
....
+1
Bez obzira na ideju za nekakav "bit po bit statijaznam", nema uslova da se sprovede... jer nema nikakve ekstra informacije sta, u stvari, treba da bude na CD-u, narezuje se i grebuje uvek "na slepo" i "na srecu"

EDIT: O DDP smo pricali dosta davno ovde: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14223 (to je bilo posle divinerove price, hronoloski)

Pri tom, kao sto kaze Gregor, to je eliminacija samo jednog izvora distorzije, i dalje se CD moze razlikovati cak i ako se sa DDP fajlom ode na glass master, zbog nacina na koji ga player "ocitava".

diviner
04-10-2012, 11:31 AM
DDP i Glassmaster su vec neki drugi aspekt iste teme, ali sto se tice EACa i grebovanja/rezanja, moze se dokazati i pokazati da jeste moguce imati uvijek bit2bit identican izgrebovan wav 100te kopije (kopija kopije) AUDIO CDa (i to na razlicitim dvd citacima, rezacima).

No sve je to stvar religije! ;) .

diviner
04-10-2012, 11:34 AM
O.K.,

Ali več po definiciji Audio CD standarda nema nikakvog cross parity check error correctiona - tako da več kad pržiš CD ne radiš 1 prema 1 kopiju.

Pusti definiciju audio cd standarda...to je staro koliko i mi sami! Vec sami rezaci (i to ovih najjeftiniji 20 eura komad) danas imaju C2 error correction report (tj kada pickup lasera naidje na necitljiv deo audio cda, ako vec ne moze da koriguje gresku, jer kod audio diska ne postoji crc , moze barem da prijavi koji deo diska treba ponovo da se procita, i to radi iznova i iznova dok se ne utvrdi iz vise puta da je to to, i da bolje procitati ne moze ;) ... ako je disk citljiv, nov, neostecen, nece ni morati da prijavljuje c2 error ).

boggy
04-10-2012, 11:44 AM
Pusti definiciju audio cd standarda...to je staro koliko i mi sami!

Zasto da je "pusti" kada se nista znacajno tu nije promenilo....
Vec sami rezaci (i to ovih najjeftiniji 20 eura komad) danas imaju C2 error correction report (tj kada pickup lasera naidje na necitljiv deo audio cda, ako vec ne moze da koriguje gresku, jer kod audio diska ne postoji crc , moze barem da prijavi koji deo diska treba ponovo da se procita, i to radi iznova i iznova dok se ne utvrdi iz vise puta da je to to, i da bolje procitati ne moze ;) ... ako je disk citljiv, nov, neostecen, nece ni morati da prijavljuje c2 error ).
Ne govori se o problemima gde audio player MOZE znati da je u pitanju greska na CD-u, nego o onim gde to ne moze. Da bi sigurno znao da je greska, mora imati barem crc (iako tada jos ne moze da je ispravi), za koji sam kazes da ga nema. Ako ga nema, onda su sve to lepe zelje... a razlike postoje i cujne su nekim ljudima.

gregor z
04-10-2012, 11:51 AM
....moze barem da prijavi koji deo diska treba ponovo da se procita, i to radi iznova i iznova dok se ne utvrdi iz vise puta da je to to, i da bolje procitati ne moze ;) ... ako je disk citljiv, nov, neostecen, nece ni morati da prijavljuje c2 error ).

Pa to sam odgovorio u prvom postu....:)

al ne može 1: 1 kopija....i kako kaže Boggy ako nema CRC to je i matematički nemoguče....

A da može posle 100 kopija kopije sve ostati bit transparent....ne vjerujem...religija ili ne....a ako imaš neke konkretne informacije ili testove bit ču zahvalan....

diviner
04-10-2012, 11:51 AM
a razlike postoje i cujne su nekim ljudima.

Kao sto rekoh, sve je to stvar religije! :)

diviner
04-10-2012, 11:55 AM
A da može posle 100 kopija kopije sve ostati bit transparent....ne vjerujem...religija ili ne....a ako imaš neke konkretne inforamcije ili testove bit ču zahvalan....

Razgovaramo o trivijalnim stvarima...Testove sam radio licno, od blind testova sa poznanicima (audiofilistima) pa do kontrolisanih testova (koje sam opisao u onoj temi, ciji link sam ostavio, a koliko vidim ti nisi procitao) n-te kopije. Testove mozete svi vi sami uraditi (100 cdova ne kosta mnogo, kao ni par dobrih cd/dvd rezaca...kosta samo dosta vremena koje morate izgubiti na to), ali je stvar da u tome da ljudi zele da vjeruju u nesto, i ja to postujem, prema tome, evo, pristacu na to da neki ljudi vide i cuju razliku, i da sa tog aspekta razlike sigurno da ima...

Stvar religije!

gregor z
04-10-2012, 11:58 AM
O.K. pročitat ču....:)

A sla?em se da je razliku skoro nemoguče čuti....

boggy
04-10-2012, 12:02 PM
Kao sto rekoh, sve je to stvar religije! :)

Pobogu, ovo je forum koji se bavi audio produkcijom, i za ocekivati je da ga posecuju CAK i ljudi koji veoma dobro cuju razlike izmedju cd-ova.... inace se ne bi bavili tim poslom. Irelevantno je da li ti njima verujes ili ne... :)

Inace se mogu izgrebovati dva sumnjiva CD-a, postaviti kanali u daw, obrne se jednom od njih faza, pa se saberu. ALI... (vazan moment) se dobijena "nula" POJACA za 60-90dB i onda se to pazljivo poslusa/pogleda. Ako nema i dalje nicega, onda je isto....

po mom iskustvu dobije se sumovit i izoblicen signal ali sa sadrzajem onoga sto je bilo narezano na cd(ovima)... znaci postoji i dalje korelacija tog ostatka sa onim sto je rezano na cd, sto je definitivan dokaz da NAREZAN materijal nije isti (nije isto narezan i/ili nije isto procitan), i da to nema nikakve veze sa potencijalnim nekorelisanim smetnjama koje mogu ekstra postojati...

EDIT: Nivo tih razlika moze biti i ispod nivoa na kojima "radi" dithering proces

EDIT2: I te kako ima smisla uporediti i originalni exportovani wav sa nagrebanim sadrzajem koji je kasnije narezan iz tog wava... na gore opisani nacin.

diviner
04-10-2012, 12:16 PM
Pobogu, ovo je forum koji se bavi audio produkcijom, i za ocekivati je da ga posecuju CAK i ljudi koji veoma dobro cuju razlike izmedju cd-ova.... inace se ne bi bavili tim poslom. Irelevantno je da li ti njima verujes ili ne... :)

Ne!

Za mene je irelevantno da li ONI veruju u to ili ne (jer neko vjeruje u isusa, neko u muhameda, itd)! Jer oni nisu uradili empirijske testove koji tacno kazu, crno na bijelo, nema razlike u wav fajlovima (tamo u onoj staroj temi sam rekao...mozete da gledate u heksadecimalnom editoru 5 dana, necete naci jedan bit da je razlicit)!

A naravno, audio cd moze da zvuci razlicito na razlicitim cd playerima, sto sam i pre 7 godina tvrdio (u temi koju sam ostavio), ali to je druga tema i tice se reprodukcije zvuka sa audio diska, ne i kopiranja diskova bit2bit.

Inace se mogu izgrebovati dva sumnjiva CD-a, postaviti kanali u daw, obrne se jednom od njih faza, pa se saberu. ALI... (vazan moment) se dobijena "nula" POJACA za 60-90dB i onda se to pazljivo poslusa/pogleda. Ako nema i dalje nicega, onda je isto....

Sta imas da postavljas, obrces, zavrces, kada su fajlovi u bit isti! Naravno da nece biti nikakvih podignutih nula, osim ako ne valja daw!

po mom iskustvu dobije se sumovit i izoblicen signal ali sa sadrzajem onoga sto je bilo narezano na cd(ovima)... znaci postoji i dalje korelacija tog ostatka sa onim sto je rezano na cd, sto je definitivan dokaz da NAREZAN materijal nije isti (nije isto narezan i/ili nije isto procitan), i da to nema nikakve veze sa potencijalnim nekorelisanim smetnjama koje mogu ekstra postojati...

Evo kladimo se u 500 eura da cu da proizvodem 100u kopiju identicnu prvoj ?!

Mislim, nemojmo mjesati stvari. Cujni aspekt nema veze sa tehnickim/matematickim cinjenicama da se dobije 100a kopija u bit identicna, i ja ne znam koliko puta moram da napisem isto da bi se shvatilo sta govorim!

boggy
04-10-2012, 12:20 PM
.........
Sta imas da postavljas, obrces, zavrces, kada su fajlovi u bit isti! Naravno da nece biti nikakvih podignutih nula, osim ako ne valja daw!
.......
I ko je sada religiozan? :rolleyes:

mikron
04-10-2012, 01:46 PM
Diviner je u pravu. Dajem jos 500 na tu opkladu .