PDA

View Full Version : Reaper vs. Cubase

Moritz
17-09-2012, 09:13 AM
.. ali otvaranje 10 prozora da se dođe do plugin-a u Cubase, kao i grozomorne boje i kontrasti,....
malo off-topic
Bez namere da ulazim u raspravu i da branim neki soft, ne znam kako koristis Cubase i sta si pod tim tacno mislio samo mi nije jasno kako si dosao do tolikog broja prozora za otvaranje plugina?

Kod mene je obicno jedan, max 2 klika, a sto se tice boja
opet kazem , ne znam kako i koliko si koristio Cubase, ali podesavanje izgleda i boja u Cubase je po prilicno jednostavno i fleksibilno, ja licno ne volim da mi bilo sta sljasti i da se sareni.
Ako vec pricamo o prednostima i manama nekog softa onda neka barem bude realno.

kravadinka
17-09-2012, 02:52 PM
@Moritz

Malo sam se slobodnije izrazio, ali je suština da je Cubase software sa najvećim brojem click-ova po jediici urađene radnje. Mnogo dugo sam radio u njemu, a onda sam otišao i nikad se nisam vratio.
Što se boja tiče, ništa ne pomaže tolikom šarenilu, kontrasti su jako loši, ikone nerazumljive, ima ih milion sa nekim besmislenim slikama i sve su svugde po screen-u, veoma zamoran software.
Svakako, ovo za broj click-ova je prosta matematika, dok je ovo drugo moje subjektivno mišljenje, iako globalno prihvaćeno...

@Jan

Ako je tako onda koristi 64bit kao što si i radio, onda dižeš u bridge-u te 32bit pluginove.
Kod mene je drugačija priča, ne opterećujem se puno je li 32 ili 64, ali sam Kontakt i Superior stavio u Dedicated Process i sve ostalo vadim iz 32bit Reaper-a.
Ne zaboravi da svaki Dedicated Process vuče i rpocesorsku snagu pa će malo ranije da zacvili procesor ako imaš više od jednog ili dva procesa van Reaper-a.

psionic
17-09-2012, 11:20 PM
@Moritz

Malo sam se slobodnije izrazio, ali je suština da je Cubase software sa najvećim brojem click-ova po jediici urađene radnje. Mnogo dugo sam radio u njemu, a onda sam otišao i nikad se nisam vratio.
Što se boja tiče, ništa ne pomaže tolikom šarenilu, kontrasti su jako loši, ikone nerazumljive, ima ih milion sa nekim besmislenim slikama i sve su svugde po screen-u, veoma zamoran software.
Svakako, ovo za broj click-ova je prosta matematika, dok je ovo drugo moje subjektivno mišljenje, iako globalno prihvaćeno...

@Jan

Ako je tako onda koristi 64bit kao što si i radio, onda dižeš u bridge-u te 32bit pluginove.
Kod mene je drugačija priča, ne opterećujem se puno je li 32 ili 64, ali sam Kontakt i Superior stavio u Dedicated Process i sve ostalo vadim iz 32bit Reaper-a.
Ne zaboravi da svaki Dedicated Process vuče i rpocesorsku snagu pa će malo ranije da zacvili procesor ako imaš više od jednog ili dva procesa van Reaper-a.

Pa s obzirom da u Cubaseu moze da se ukljuci ikonica za pozivanje plagin prozora cak i u samom midi editoru, moram da kazem da se ne slazem sa ovim za broj klikova. A ubacivanje VST efekata takodje moze bez pritiskanja na "e" kao i u bilo kom drugom DAW sekvenceru... Samo je stvar navike.

Dodatni procesi ne jedu mnogo procesora, bar ne u toj meri, da bi se merili sa potrosnjom jednog osrednjeg plagina... Ne otvaraju se plaginovi - svaki u svom procesu, narocito Cubaseov ili Sonarov bridge to ne rade.

Jan, zašto koristiš 64bit verziju, ipak je glavnica pluginova 32 bit, samo pojedini moraju biti otvoreni u 64bit zbog memorije, a njih otvaraš uz pomoć bridge-a, nema potrebe za komplikacijama...

Ovo je netacno. Ima za skoro svaki plagin x64 verzija, sem nekih starih, cije su firme prestale da postoje...

32bit sekvencer isti adresni prostor koristi i za iscrtavanje interfejsa i za neke druge namene memorije sem semplova, sto moze da bude i do 250 neverovatnih megabajta za recimo Omnisphere (od 3GB koji su dostupni, 250MB nije malo). Danas kada svi ili bar 99% plaginova moze da se nadje u 64bita, ne razumem zasto bih koristio 32bit sekvencer, sem ako ne moram (nema narodnog Cubasea 5, na primer i tome slicno) Samo bih 32bitne plaginove kojih jos nema u 64bit verziji koristio preko bridgea, i to je verovatno 1% plaginova trenutno na trzistu... Naravno, najbolje je raditi bez bridgea, a to je 64bit za sve i 32bit za tih par komada koji ce pre ili kasnije, da se pojave i u x64.

Efekti ne jedu mnogo rama, tako da u tom slucaju moze da se ostane i na 32bita...
...Ali opet, moglo je lepo i sa Atarijem da se radi...

kravadinka
18-09-2012, 12:37 AM
Matematika je neumoljiva, ne pita nas slažemo li se ili ne.
Ali, nije uopšte poenta u poređenju, već u prednostima softvera koji je jeftiniji 10 puta.

psionic
18-09-2012, 01:15 AM
Matematika je neumoljiva, ne pita nas sla?emo li se ili ne.
Ali, nije uop?te poenta u poređenju, već u prednostima softvera koji je jeftiniji 10 puta.

Pa o matematici i pricam... Manje klikova treba u Cubaseu nego u Reaperu... Narocito za multichannel plaginove (to su u Reaperu stvarno jadno resili) Opet, kazem stvar navike - mozda to neko izvede u 2 klika, a neko u 10... A o stabilnosti reapera - pa evo upravo sad sam probao Arturia Spark 1.4.1 i u Reaperu koci i puca, dok u Sonaru i Cubaseu radi savrseno... Ne napadam ja Reaper, ali mislim da jos uvek nije bas tako superioran na 'skuplju' bracu... Naravno, gomilu stvari iz Reapera bih voleo da vidim u Cubaseu... Ne postoji savrsen DAW. Jedino da se bacim na programiranje i sam napravim - i opet ce biti samo meni dobar :rotfl:

Rhino
18-09-2012, 11:07 AM
@psionic

Hvala na iscrpnom objasnjenju, nisam u potpunosti skapirao sve korake ali kad nadjem danas/sjutra vremena za instalacije i bridzovanje i krenem korak po korak sa tvojim upustvima siguran sam da ce sve bit ok..

Tenk ju veri mach na odvojenom vremenu, glasam da ovaj post bude sticky jer sigurno jos uvjek ima pokoji win xp dinosaurus kao sto sam bio ja :)

kravadinka
18-09-2012, 01:27 PM
Možeš li u Cubase na mixer-u jednim click-om otvoriti plugin, drugim clickom podesiti send?
Jedim click-om izbrisati plugin?
Jednim clickom kopirati plugin?
Jednim click-om poslati kanale na grupu?
Jedim click-om sve ih izbaciti iz grupe?
Snimiti jedan audio kanal direktno u drugi unutar softvera?

Malo si nerealan, ali to je razumljivo, braniš svoga konja pa skrećeš sa teme.
Moje osvrtanje na Reaper je bilo upućeo Janu da ne baca pare na C6, jer za 10 puta manje novca može dobiti u većini segmenata podjednako dobar i u nekim segmentima bolji software.

Cubase je ovde neki "standard" samo zato što ga ima za džabe, jedan je od prvih koji su se tako pojavili i postoji velika tradicija kod nas da se baš Cubase koristi.
Ne kažem da je software loš, ne kažem da su drugi generalno bolji, ali ako vidiš na nečemu rogove, a to nešto kaže BEEEE, zaš da je u pitanju koza, pa tako ne možeš ništa reći što će izmeniti utisak većie ljudi na planeti koji koriste DAW da je Cubase jedan od najsporijih i subjektivno najružnijih DAW-ova na tržištu.

psionic
18-09-2012, 03:56 PM
@Rhino - Hvala, nadam se da sam bar malo pomogao :)

Možeš li u Cubase na mixer-u jednim click-om otvoriti plugin, drugim clickom podesiti send?
Jedim click-om izbrisati plugin?
Jednim clickom kopirati plugin?
Jednim click-om poslati kanale na grupu?
Jedim click-om sve ih izbaciti iz grupe?
Snimiti jedan audio kanal direktno u drugi unutar softvera?

1 - moze: F11 i jedan klik misem.
2 - Za brisanje plagina treba 2 klika :(
3 - Drzis ALT i jednostavno prevuces plagin
4 - Moze, naravno, selektujes kanale, drzis shift i klik na output. Svi idu na grupu (ako mislis na subgrupu u mikser)
5 - Na isti nacin mozes i da ih izbacis
6 - Jedan klik na "lanes" ikonicu i svaki tejk je zasebna traka unutar jedne trake.

Malo si nerealan, ali to je razumljivo, braniš svoga konja pa skrećeš sa teme.
Moje osvrtanje na Reaper je bilo upućeo Janu da ne baca pare na C6, jer za 10 puta manje novca može dobiti u većini segmenata podjednako dobar i u nekim segmentima bolji software.

Ne branim ja nicijeg konja, od svih mogucih programa, ostao sam na kombinaciji Sonar / Cubase. A probao sam ih bukvalno sve. Svi imaju nesto sto mi se svidja i nesto sto mi se ne svidja. Imam ja brojne zamerke na Cubase, ali Reaper ima neku filozofiju rada, koja meni licno ne lezi. Jos sam na beta forumima pokusavao da ih nateram da urade to multichannel rutovanje malo bolje, da ne moram da sendujem kanale kroz master kanal - koji je ustvari 16 kanalna traka sa plaginom... To me je odbilo od Reapera. Mene licno.

Drugo - sam izgled reapera je nekako nedovrsen - narocito ako ne nadjes neki dobar skin (nasao sam jedan odlican - RADO v4) Stvar ukusa, ali meni je Cubase sredjen bas kako treba, narocito od verzije 5.5.1... Melem za oci posle npr default Reapera :)

Trece - Reaper startuje brzo. Ali problem je (bar meni) sto na setovanju bafera od 64 sempla, Reaper secka i krcka, dok u Cubaseu otvorim projekat sa dosta kanala i on radi...

Cubase je ovde neki "standard" samo zato što ga ima za džabe, jedan je od prvih koji su se tako pojavili i postoji velika tradicija kod nas da se baš Cubase koristi.
Ne kažem da je software loš, ne kažem da su drugi generalno bolji, ali ako vidiš na nečemu rogove, a to nešto kaže BEEEE, zaš da je u pitanju koza, pa tako ne možeš ništa reći što će izmeniti utisak većie ljudi na planeti koji koriste DAW da Cubase nije jedan od najsporijih i subjektivno najružnijih DAW-ova na tržištu.

Opet se ne bih slozio. Sve moguce sekvencere, pa i Sequoju mozes da skines za dz. Jednio ne mozes upravo CUBASE 6 da skines dz. Samo 5 i to 32bit. Pojavio se prvi, jer pre njega i nije bilo nekog izbora, sem Cakewalka (i on je mogao da se nabavi, ali ga niko nije koristio), Frutija (od kog sam pobegao glavom bez obzira) i raznih amiga-style trekera (ST3, ReNoise i slicni), kao i experimentalnih (Jeskola Buzz) Niko mene nije prisilio da radim u njemu. Jednostavno mi je "lego" ko budali samar :D

Da bi neki softver ocenjivao, moras da ga dobro savladas, ne samo da znas da radis na njemu. Svaki ima precice, olaksice i slicno. Ja kad pricam o Reaperu, uvek naglasim da je meni ovo ili meni ono, ne govorim to kao da je apsolutno tako i nikako drugacije, jer mu mozda nisam dovoljno vremena posvetio, da mu udjem u srz. Na kraju, vec sam rekao - sve je stvar ukusa i navike...
I odosmo off-topic...

Moritz
18-09-2012, 05:09 PM
pa tako ne mo?e? ni?ta reći ?to će izmeniti utisak većie ljudi na planeti koji koriste DAW da je Cubase jedan od najsporijih i subjektivno najru?nijih DAW-ova na tr?i?tu.

@Psionic to je odgovorio na najveci deo tvojih pitanja.

A je tebe licno pitam zasto si toliko ostrascen po pitanju pljuvanja Cubase i velicanja Reapera?
Iznosis i predstavljas svoje licno ubedjenje kao opste prihvaceno i poznato a zapravo daleko od istine.
Vec nekoliko puta je receno da svaki DAW ima + i - i da svakome odgovara nesto drugo i da je stvar skoro 50% subjektivne prirode ali ti i dalje nastavljas "advokaturu"...i po postavljenim pitanjima vidim da nisi koristio Cubase uopste ili si ga samo letimicno pogledao sto ti definitivno ne daje za pravo da iznosis takve tvrdnje koje ni sam nisi probao.
Reaper nisam probao i ne veruem da cu jer nemam vremena za ucenje novog softa samo da bi bio u trenutnim tokovima i samim tim nemam prava da ga pljujem jer ga ne koristim i ne znam. Meni Cubase radi sve sto mi treba, da li bi voleo neke promene u Cubase DA kao i svi drugi koji korite bilo koji DAW.
Vidim da imas iskustva i samim tim sam jos vise iznenadjen takvim stavom.
Be more Pro less Tool :)

awacs
18-09-2012, 05:37 PM
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/dF-y5GFoGfI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pozdrav,

Vasa

kravadinka
18-09-2012, 06:52 PM
1 - moze: F11 i jedan klik misem.
2 - Za brisanje plagina treba 2 klika :(
3 - Drzis ALT i jednostavno prevuces plagin
4 - Moze, naravno, selektujes kanale, drzis shift i klik na output. Svi idu na grupu (ako mislis na subgrupu u mikser)
5 - Na isti nacin mozes i da ih izbacis
6 - Jedan klik na "lanes" ikonicu i svaki tejk je zasebna traka unutar jedne trake.

Kad kažem click, mislim i na tastaturu, ne samo miš. :wink:
Dakle lista ide ovako:

1. Dva click-a
2. Dva click-a
3. Dva click-a + drag = 3
4 & 5. Click + drag + shift + click = 4
6. Neizvodljivo

Što se mene tiče dosta off-a, sledeće što možemo je samo da okačimo po video sa unapred dogovorenim radnjama i da brojimo... ;)

psionic
18-09-2012, 07:04 PM
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/1XyMePUidzs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan
18-09-2012, 07:14 PM
da ne moram da sendujem kanale kroz master kanal - koji je ustvari 16 kanalna traka sa plaginom... To me je odbilo od Reapera. Mene licno.

Ovo ne kapiram, ako mozes da mi objasnis o cemu se radi ?

Drugo - sam izgled reapera je nekako nedovrsen - narocito ako ne nadjes neki dobar skin (nasao sam jedan odlican - RADO v4) Stvar ukusa, ali meni je Cubase sredjen bas kako treba, narocito od verzije 5.5.1... Melem za oci posle npr default Reapera :)

Ako ovo nije lep skin onda jbg :S

http://www.houseofwhitetie.com/reaper/imperial/images/head_screen_mixer.jpg

Trece - Reaper startuje brzo. Ali problem je (bar meni) sto na setovanju bafera od 64 sempla, Reaper secka i krcka, dok u Cubaseu otvorim projekat sa dosta kanala i on radi...

Ovaj problem ja nisam imao...

Jan
18-09-2012, 07:15 PM
Nek neko molim vas resize-uje moju sliku, ja to ne umem da uradim, ovu prvu koja je ogromna

kravadinka
18-09-2012, 07:22 PM
Ja imam još uvek Q8300 i snimam sa 16 semplova latencije uredno, uz par pluginova a Iput FX, ne znam da Reaper ikome zadaje probleme, bar je poznato da može da radi na mnogo lošijim kompjuterima.

A što se tiče izgleda, Default tema jeste lošija sa kontrastima, ali daleko manje na V4 nego ranije. Pro Tools je tu na prvom mestu, sve se lako nalazi i raspoznaje.
Ja sam menjao dosta tih tema i na kraju sam se vratio na Default V4, nekako je svedea, dosta štedi na prostoru.

Ja, razvalio si sa temom! :)
Koja je to?

Jan
18-09-2012, 07:29 PM
To je White Tie Imperial, radio je White Tie koji je radi GUI za Stillwell (The Rocker, Major Tom itd...) Focusrite (Liquid mix, midnight plugins, scarlett), Sonalksis, slate FXG itd i totalno je otkinuo sve sto se moze otkinuti sto se ove teme tice, Reaper je lepsi nego ikada... uostalom pogledaj http://www.houseofwhitetie.com/

psionic
18-09-2012, 07:30 PM
E sad cete videti kako se RAGEuje po forumima :banghead::rotfl:

Ne znam zasto se ovo pretvara u diskusiju Reaper vs sve ostalo, kada to nije tema ? Drugo, ne vredi da se ubedjujem sa ljudima koji su resili da je nesto onako kako su zacrtali i to je to.

@Kravadinka

Sjajni su ti protivargumenti... Ovaj posebno:

6 - Nemoguce

Pa kako onda dodjavola snimam vokale u 100 tejkova u istoj audio traci, pa biram koji mi se svidja, ili ga sastavljam od delova - sto Reaper moze tek od nedavno ? Ako ti ne znas kako, ne znaci da ne moze.

Znaci na Reaperu, bez otvaranja miksera (koji stoji dokovan i zauzima veci deo ekrana) ili kliktanja na trake, sve zavrsis u jednom kliku ? Otvoris prozor, on sam zna koji plagin i tako dalje ? Daj to ovamo jebote, ocu i ja! :rotfl:

@Jan

Napisah ja ranije da DEFAULT izgled Reapera boli - ovo su skinovi. Rekoh vec da je RADO v4 ok. Ili taj tvoj skin. I njega sam imao... Daj bre, citajte postove pre odgovora.

Imas li uporedno da probas C5 legal i Reaper na najmanjem baferu ? Ako imas testiraj, pa javi rezultat. Ovde ne mogu da tvrdim nista, jer se nisam cimao oko podesavanja enginea. Opet, nisam to radio ni na Cubaseu, pa sve radi lepo...

Ne bih da rejdzujem ovde, ali ovakvi stavovi me dovode do ludila. Pricamo o matematici, ali izgleda 1+1 nije svima 2 !

psionic
18-09-2012, 07:38 PM
I da, sad ispade da mrzim Reaper... Radi on fino, ne svidjaju mi se neki pristupi i to je to. Ali budalastina da je Cubase spor i tezak za rad, jednostavno ne stoji.

kravadinka
18-09-2012, 07:39 PM
Hehe... :rotfl:
I ti kao i mi trebaš da čitaš bolje, stavka pod brojem 6 je routing iz jednog audio-instrument kanala direktno u drugi, dakle izlaz iz prvog-ulaz u drugi, može li to? :)
Nemoj da besniš, samo polako... :wink:

Pa ti si pretvorio ovo u X vs Y, mi smo pričali o DAW-u koji košta 10 puta manje, a radi svoj posao zadovoljavajuće. :wink:

Ovo za latenciju je C6 i Reaper na istoj mašini, postižemo manju latenciju na Reaper-u.
E sad, bar je matematika u ovim konfiguracijama pomerena, kod mene hoće, kod tebe neće, dešava se često... :)

A vidi, ovo za broj click-ova, kad otvoriš mikser možeš sve da probaš i vidiš i sam, jedan click za kopiranje plugina, jedan shift + click za brisanje, click + drag za grupu, isto tako i u nazad i tako redom... :wink:

Ma ne mrziš, zašto bi, a nisam ni rekao da je Cubase težak, samo spor zbog mnogo click-ova koje iziskuje... :)

psionic
18-09-2012, 07:59 PM
Hehe... :rotfl:
I ti kao i mi treba? da čita? bolje, stavka pod brojem 6 je routing iz jednog audio-instrument kanala direktno u drugi, dakle izlaz iz prvog-ulaz u drugi, mo?e li to? :)

Nisam skapirao sta pitas, moze samo u subgrupu, sto je po meni preglednije nego da ga mesam sa ostalim trakama i slicnije je pravoj konzoli (ali tu je i fundamentalna razlika u pristupu, jedan je zatvorenijeg tipa - Cubase, drugi je otvoreniji za cackanje i tweak - Reaper) Ne znam doduse sta bih sa ovim rutovanjem kroz audio kanal postigao, kad vec imam subgrupu, koja je u Reaperu ustvari audio traka sa kliknutom zagradicom... Rekoh po x-ti put, stvar licnog ukusa, meni je to malo konfuzno...

Nemoj da besni?, samo polako... :wink:

Trudim se... Pokusavam da sagledam realno, a ne pristrasno - ako shvatim da mi je Reaper bolji, momentalno cu se prebaciti. Zato i znam ponesto o njemu, jer sam pokusavao da mu prodrem u filozofiju... Ali za sada me nije odusevio toliko da batalim Cubendo.

Pa ti si pretvorio ovo u X vs Y, mi smo pričali o DAW-u koji ko?ta 10 puta manje, a radi svoj posao zadovoljavajuće. :wink:

Reagujem na opaske tipa - bolje sve stavi na 32bita i Cubase je spor treba 100 klikova misem. Nista vise.

Ovo za latenciju je C6 i Reaper na istoj ma?ini, posti?emo manju latenciju na Reaper-u.
E sad, bar je matematika u ovim konfiguracijama pomerena, kod mene hoće, kod tebe neće, de?ava se često... :)

To jeste... Ne svidja mu se moj ASIO drajver ili sta vec...

A vidi, ovo za broj click-ova, kad otvori? mikser mo?e? sve da proba? i vidi? i sam, jedan click za kopiranje plugina, jedan shift + click za brisanje, click + drag za grupu, isto tako i u nazad i tako redom... :wink:

Video sam... Svidja mi se fora sa trazenjem VSTa i ceo taj menadzment plaginovima, ali... To bih voleo da vidim u Cubaseu.

I najzad sto se klikova tice - sta sad, jedan klik manje i softver je odmah bolji i produktivniji...

awacs
18-09-2012, 08:39 PM
Ne znam doduse sta bih sa ovim rutovanjem kroz audio kanal postigao, kad vec imam subgrupu, koja je u Reaperu ustvari audio traka sa kliknutom zagradicom... Rekoh po x-ti put, stvar licnog ukusa, meni je to malo konfuzno...

To ume da bude konfuzno, ali ume da bude i korisno. Na stranu skinovi, preglednost, prebrojavanje klikova mi?em, ?tatijaznam...

Reaper je zgodan zato ?to ga uop?te ne interesuje da li je neki track MIDI, Audio, Subgroup (Folder), Instrument, a najmanje ga interesuje da li je track STEREO ili MONO. Ima i "pravu grupu" (VCA style), koja dodu?e jo? uvek ne mo?e da se automatizuje crtanjem, nego mora da se ?ara mi?em ili spoljnjim kontrolerom...

Takođe, iako ne podr?ava VST3, ima jednu zanimljivu foru: pored track inserta postoji "item insert". Odnosno, svaki "track item/event" mo?e da ima svoj poseban plugin chain sa posebnim postavkama i rasporedom pluginova. I (kao i u slučaju VST3) svi ti pluginovi tro?e CPU samo tokom trajanja tog itema/eventa. Nekome to nije va?no, nekome jeste.

A na kraju ostaje pitanje: KAKVE VEZE SVE TO IMA SA 32bit vs. 64bit PLUGINOVIMA??????????

Pozdrav,

Vasa

psionic
18-09-2012, 08:58 PM
To ume da bude konfuzno, ali ume da bude i korisno. Na stranu skinovi, preglednost, prebrojavanje klikova mišem, štatijaznam...

Reaper je zgodan zato što ga uopšte ne interesuje da li je neki track MIDI, Audio, Subgroup (Folder), Instrument, a najmanje ga interesuje da li je track STEREO ili MONO. Ima i "pravu grupu" (VCA style), koja doduše još uvek ne može da se automatizuje crtanjem, nego mora da se šara mišem ili spoljnjim kontrolerom...

E upravo ovakav pristup (prisutan i na MAGIX proizvodima) me je malo smorio - ne znam jesam li rob navike ili sta, ali to da jedna traka moze da bude i midi i audio i sta ja znam sta, mi ide na nerve... Brzo se stvori haos, nemam pojma, vise ne znam sta je plagin a sta traka... Stvar navike, Cubase ti jednostavno ne dozvoljava i stvari su nekako kontrolisano urednije na taj nacin... Mogucnosti su naravno vece kada moze, nego kada ne moze :da:

Iznervirali su me tamo na Reaperovom forumu sto nikako nisu hteli da ubace prazne (kontejner) trake gde bih mogao da vizuelno grupisem trake, kao folder u Cubaseu... Ne znam dokle se sa time stiglo ? Jel to nekako moguce ?

A na kraju ostaje pitanje: KAKVE VEZE SVE TO IMA SA 32bit vs. 64bit PLUGINOVIMA??????????

Pozdrav,

Vasa

Eeee, ima duboke - poetske veze sa 32 vs 64... :D

Molio bih moderatora da prenese ovu citavu pricu o reaperu u neki thread Reaper ili nesto slicno...

awacs
18-09-2012, 10:06 PM
ne znam jesam li rob navike ili sta, ali to da jedna traka moze da bude i midi i audio i sta ja znam sta, mi ide na nerve...

Ko nije robovao navici taj ne zna ?ta je ropstvo. Tolerancija.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/sh6GYds1f7Q?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pozdrav,

Vasa

Jan
18-09-2012, 10:11 PM
E,sad jbm mu cvrcka,prazne folder-kontejner trake.Imas folder trake na kojima plus mozes da stavis efekte,itd manipuises kao na grupama u cubase-u...A mozes i da napravis klasican 'aux' kanal i da ga koristis isto kao subgrupu ako neces folder...
Mislim realno,vidi se da si navikao na steinberg,da ne bude zabune i ja se isto na steinbergu osecam kao na domacem terenu i imam zaista tezak period prilagodjavanja na reaper,ali za sada reaper moze da uradi sve sto zamislim jako brzo, bukvalno sve

psionic
18-09-2012, 10:50 PM
E,sad jbm mu cvrcka,prazne folder-kontejner trake.Imas folder trake na kojima plus mozes da stavis efekte,itd manipuises kao na grupama u cubase-u...A mozes i da napravis klasican 'aux' kanal i da ga koristis isto kao subgrupu ako neces folder...
Mislim realno,vidi se da si navikao na steinberg,da ne bude zabune i ja se isto na steinbergu osecam kao na domacem terenu i imam zaista tezak period prilagodjavanja na reaper,ali za sada reaper moze da uradi sve sto zamislim jako brzo, bukvalno sve

E ajde sad kad smo zaglibili sa Reaperom : hocu da napravim multichannel rutovanje npr Battery plagina. Hocu da sve njegove trake na onom gornjem delu gde se edituju trake - jel bese TCP, budu sa sve glavnom trakom koja sadrzi Battery plagin (da Jan, to je ta npr 32-kanalna master traka sa koje sendujem na pojedine kanale da bih imao kick na izlazu 1/2, sner na izlazu 3/4 i tako dalje) budu vizuelno odvojene i da mogu da ih zatvorim i sakrijem i vidim samo MIDI zapis... Ne mora da se vidi MIDI, ali bar da mogu da ih sve sklopim u jednu kompaktnu folder traku. Ako stavim zagradicu, dobicu da mogu da smanjim/sakrijem sve trake u odredjenoj podgrupi (pocetak i kraj zagradice) i to je lepo, ali fuckin Reaper sada kapira tu traku kao master traku za trake koje su Battery kanali i sve ide kroz nju. A kako njoj nije omogucen glavni master send - nema zvuka. Ako omogucim parent/master send, slace sa svog multi-outa u master koji ima samo trake 1/2...

Resenje - uzmi jos jednu audio traku, koja veze nema sa plaginom i trakama Batteryja, stavi je na vrh i rutuj stereo kanale iz Batteryja kroz nju kao subgrupu... Multi grupa sa batterijem ostaje gde god hoces, sem midija i slanja u kanale, nije vazna jer nema output...

Heh, piece of cake... Rezultat - totalni haos u mikseru i TCPu... Klikove misem nisam ni brojao :rotfl:

Sonar to moze, Cubase kao i Presonus. Nisam siguran za Sequoju i Pro Tools

Sta im je bilo tesko da naprave dedicated traku koja je ustvari folder, kog nema u mikseru ? Isto su me napali - tipa - ne treba ti to, zasto ti je to potrebno i tako dalje... Ne kapiram. Ok je za sub-grupisanje, brzo je i sve, ali ne treba mi uvek to.

Ako imate neko drugo resenje, voleo bih da cujem to od ljudi koji koriste Reaper intenzivnije, jer upravo OVO je ono sto me je oteralo od Reapera! Mozda nesto ipak nisam skontao kako valja...

EDIT: Stavio sam ASIO proces priority na HIGH i sada bolje radi sa malim latencijama...

Jan
18-09-2012, 11:11 PM
E ajde sad kad smo zaglibili sa Reaperom : hocu da napravim multichannel rutovanje npr Battery plagina. Hocu da sve njegove trake na onom gornjem delu gde se edituju trake - jel bese TCP, budu sa sve glavnom trakom koja sadrzi Battery plagin (da Jan, to je ta npr 32-kanalna master traka sa koje sendujem na pojedine kanale da bih imao kick na izlazu 1/2, sner na izlazu 3/4 i tako dalje) budu vizuelno odvojene i da mogu da ih zatvorim i sakrijem i vidim samo MIDI zapis... Ne mora da se vidi MIDI, ali bar da mogu da ih sve sklopim u jednu kompaktnu folder traku. Ako stavim zagradicu, dobicu da mogu da smanjim/sakrijem sve trake u odredjenoj podgrupi (pocetak i kraj zagradice) i to je lepo, ali fuckin Reaper sada kapira tu traku kao master traku za trake koje su Battery kanali i sve ide kroz nju. A kako njoj nije omogucen glavni master send - nema zvuka. Ako omogucim parent/master send, slace sa svog multi-outa u master koji ima samo trake 1/2...

Resenje - uzmi jos jednu audio traku, koja veze nema sa plaginom i trakama Batteryja, stavi je na vrh i rutuj stereo kanale iz Batteryja kroz nju kao subgrupu... Multi grupa sa batterijem ostaje gde god hoces, sem midija i slanja u kanale, nije vazna jer nema output...

Heh, piece of cake... Rezultat - totalni haos u mikseru i TCPu... Klikove misem nisam ni brojao :rotfl:

Sonar to moze, Cubase kao i Presonus. Nisam siguran za Sequoju i Pro Tools

Sta im je bilo tesko da naprave dedicated traku koja je ustvari folder, kog nema u mikseru ? Isto su me napali - tipa - ne treba ti to, zasto ti je to potrebno i tako dalje... Ne kapiram. Ok je za sub-grupisanje, brzo je i sve, ali ne treba mi uvek to.

Ako imate neko drugo resenje, voleo bih da cujem to od ljudi koji koriste Reaper intenzivnije, jer upravo OVO je ono sto me je oteralo od Reapera! Mozda nesto ipak nisam skontao kako valja...

EDIT: Stavio sam ASIO proces priority na HIGH i sada bolje radi sa malim latencijama...

Sorry, nisam razumeo, ali da , malo je p**darija sa multichanel instrumentima... Ali nemam pojma, jeste malo zeznuto, ali da se naviknuti... Ja u glavnom miksam, retko aranziram ili "komponujem", ali jesam u par navrata koristio Kontakt i Battery i malo je zeznuto, priznajem, nadam se da ce to resiti malo bolje... Ali avaj, mene to ne smara toliko, mada mi je milion puta lakse u steinbergu.... Sta vise ja sam prvenstveno presao na Reaper da bih koristio 64bitne varijante ovih plaginova i izbegao JBridge, jer sam imao jezivin problema sa JBridge-om na Steinbergu... Znaci u jednom trenutku mi pukne projekat sa loadovanih 8 razlicitih instrumenata u kontaktu i kad otvorim sledeci put, bam Kontakt prazan i tako sam u 10 navrata ponovo loadovao instrumente, srecom znao sam koji su... Po meni Reaper ima stabilniji bridz, sta vise u x64 verziji mi ne treba nikakav bridge da bih koristio x64 kontakt battery itd... Zato kazem, jos uvek isprobavam reaper i razmisljam da li cu napraviti potpunu tranziciju ili cu kupiti novi Cubase 6 koji god...

Ono sto mene za sada jedino i jako smara u Reaperu je sto kad recimo imam 5 pluginova na nekom kanalu, i 3. plaign po redu, 4. i 5. prave neku latenciju, onda audio metri na prva dva plagina zure u odnosu na zvuk, pa jos ako to sendujem na neki FX kanal sa plaginom koji ima latenciju, recimo neki konvolucioni reverb (mada ih ne koristim cesto) i recimo da na master sini imam neki bus kompresor koji je u upsampling modu, nastaje pravi haos sa metrima, tipa ako imam de-esser prviu lancu na kanalu kao u prvoj situaciji koju sam naveo, prvo vidim gain redukciju na metru pa sekundu posle toga cujem taj sibilant ondnosno sta je plagin uradio... Mislio sam da sam ja jedini koji ima taj problem, ali onda sam video nekoliko usera koji se zale na to, a ostali su rekli "To je ADC to je normalno", a i nije bas normalno, ja nisam video takvu pi**ariju u Cubase-u ili Logic-u, mada su se na kraju slozili da nije normalno i stavili ga dal kao bug report ili future request blahblah... ali eto mene to smara recimo :)

psionic
18-09-2012, 11:18 PM
Jan, to je stav te zajednice na forumu Reapera. Tako treba :banghead:

Ja sam im za ovaj moj problem davno jos pre izlaska 4 kukao, nadajuci se da ce to zaziveti. Relativno manji broj ljudi se bavi tim midi editingom uopste i ako se secas, Reaper je pre, bio haos po pitanju MIDIja. Zato to vecini ljudi (kao tebi npr) ne kvari utisak. Ali zamisli 50ak kanala koje ponekad dobijem da radim u Cubaseu (pola su smece, pola su neki razni editi) a ne mogu da ih grupisem, sklonim... Moze u principu, ali ne na elegantan nacin kao sto sam navikao u Cubendu i slicnim...

U vezi tvog problema sa jBridgeom: trenutno je aktuelan 1.5 i zvanicna verzija radi rock solid. NPR Cubaseov integrisani bridger nije uspeo da otvori Motu 1.2, USB PlugSound seriju plaginova i jos po nesto. JBridge je bez muke to otvarao. Ali pre ove verzije, bili smo ocajni koliko je to pucalo... Sada radi perfektno.

A u vezi Reapera - eto, ostaje nada da ce izbaciti novi apdejt. Bar u tome ne oskudevaju...

awacs
18-09-2012, 11:25 PM

Nemam pojma da li ba? to tra?i?, ali CTRL+SHIFT+M po defaultu poziva TRACK MANAGER na kom mo?e? da izabere? koji trackovi se vide u Track Control Panelu, a koji u Mixer Control Panelu. Pa sakrivaj ?ta god hoće? gde god hoće?, ako ti je tako lak?e.

Pozdrav,

Vasa

psionic
18-09-2012, 11:28 PM
Nemam pojma da li baš to tražiš, ali CTRL+SHIFT+M po defaultu poziva TRACK MANAGER na kom možeš da izabereš koji trackovi se vide u Track Control Panelu, a koji u Mixer Control Panelu. Pa sakrivaj šta god hoćeš gde god hoćeš, ako ti je tako lakše.

Pozdrav,

Vasa

Ma ok, to znam, nego sam mislio da ih grupisem samo vizuelno u foldere... Multiout kanale i slicne p*zdarije... Ok, resenje je sakriti ih iz TCPa i to je to. Moze i tako... Sem ako neces nesto da automatizujes...

kravadinka
19-09-2012, 05:18 PM
Jan, to je stav te zajednice na forumu Reapera. Tako treba :banghead:

Pa ?ta znam, kad pogledamo sa dovoljo veće visine, sva?ta ne?to mo?e da zaizgleda kao nelogično, na primer u Cubase je taj desni click osnova oko koje se započinje rad, kasnije mo?e? da ga izbege? sa shortcut-ima svakako, ali nekako veoma je logično to re?enje, levi click za selektovanje i pomeranje, a desni za alate, logično i veoma se lako pamti, ti alati su sa jasnim ikonama i slično.
Tako da mi je u prvo vreme kad sam prelazio na Pro Tools nedostajao taj desni click, kasnije sam shvatio da je nepotreban i da koči, a u Reaper-u tek da se on mo?e mogo pametnije iskoristiti, tako da je sve vrlo relativno, ja sam uvek za nove ideje, uglavnom su produktivne i ispravljaju mane nekim starim idejama, tako da je navika uglavnom zao saputnnik u napredovanju.

A to za sakrivanje traka, ima par elegantnih re?enja, iako jeste malo nepregledno i nelogično re?eno to slanje signala, ali meni to ne smeta toliko koliko nedostatak opcije da kao u Pro Tools-u jedim clickom uz shifft i alt po?aljem sve izlaze iz Superior-a u sve audio kanale, ili bar nisam to uspeo da pronađem.

Reaper ima mnogo opcija za koje je potrebno dobro pretra?iti Google kako bi se setovao kako valja, iako nudi neki explaation kad se pređe mi?em preko opcije.
Mene je dugo Konakt smarao pri offline bounce, uvek mi proguta neku polifoniju, kad jedan dan slučajno pronađem članak u kome pi?e da treba zakačiti neku opciju da se pojedini pluginovi tretiraju posebno kako bi offlie bouce radio kako valja i eto sad je sve u redu.
Verovatno ima jo? pone?to ?to sam prevideo, ali ima vremena...

Ja lično nemam nikakvu ljubav prema ovome ili onome, za svoj novac mogu da biram, zato sam odabrao Pro Tools jer odgovara onome ?to ja smatram da treba da poseduje jedan DAW.
Ne bih i i?ao dalje da AVID nije stavio po strani valjanu implementaciju virtualnih instrumenata, pa sada i pored odličnog midi editora svaki ozbiljniji rad nije moguć, a o niskim latencijama da ne govorim.
Zato sam uzeo Reaper koji je optimizovan jako dobro, a usput sam počeo da shvatam koliko je taj software dobar, uz to i jeftin, a njegovi kreatori korektni i fer.
Sad se nosim mi?lju da batalim Pro Tools i pređem u kompletu na Reaper koji mo?e isti posao da uradi bez nekih par nedostataka, za koje se nadam da će ih implementirati uskoro...

idvi
21-09-2012, 08:54 AM
@Rhino - Hvala, nadam se da sam bar malo pomogao :)
. Ja kad pricam o Reaperu, uvek naglasim da je meni ovo ili meni ono, ne govorim to kao da je apsolutno tako i nikako drugacije, jer mu mozda nisam dovoljno vremena posvetio, da mu udjem u srz. Na kraju, vec sam rekao - sve je stvar ukusa i navike...
I odosmo off-topic...
Kravadinka ima problem u ćitanju...tako je i mene znao brisati za MOJA razmi?ljanja. A sad sam već siguran da sam u pravu 80% da je Reaper jo? dalkooo od Cubasea i njemu slićnih...a zakljućih to ćitajuči forume i to svetske8-):da:

idvi
21-09-2012, 09:00 AM
:thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup: @Psionic to je odgovorio na najveci deo tvojih pitanja.

A je tebe licno pitam zasto si toliko ostrascen po pitanju pljuvanja Cubase i velicanja Reapera?
Iznosis i predstavljas svoje licno ubedjenje kao opste prihvaceno i poznato a zapravo daleko od istine.
Vec nekoliko puta je receno da svaki DAW ima + i - i da svakome odgovara nesto drugo i da je stvar skoro 50% subjektivne prirode ali ti i dalje nastavljas "advokaturu"...i po postavljenim pitanjima vidim da nisi koristio Cubase uopste ili si ga samo letimicno pogledao sto ti definitivno ne daje za pravo da iznosis takve tvrdnje koje ni sam nisi probao.
Reaper nisam probao i ne veruem da cu jer nemam vremena za ucenje novog softa samo da bi bio u trenutnim tokovima i samim tim nemam prava da ga pljujem jer ga ne koristim i ne znam. Meni Cubase radi sve sto mi treba, da li bi voleo neke promene u Cubase DA kao i svi drugi koji korite bilo koji DAW.
Vidim da imas iskustva i samim tim sam jos vise iznenadjen takvim stavom.
Be more Pro less Tool :)

idvi
21-09-2012, 09:09 AM
Ko nije robovao navici taj ne zna ?ta je ropstvo. Tolerancija.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/sh6GYds1f7Q?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pozdrav,

Vasa

Bilooo kudaaaaaa~~~ turbo svuu......~~~~uuda!!!:D:D

DADDY Z
21-09-2012, 01:05 PM
Nemam pojma zbog čega gledati stvari samo crno belo kad postoji cela paleta između..evo npr. ja koristim i jedan i drugi soft i mislim da svaki ima prednosti i mane a bezveze je biti isključiv pa reći "There can be only one"...

btw.u Cubase se može rutirati jedan kanal u drugi (ne znam tačno ali recimo 3 klika),ako je reč o rutiranju nekog audio kanala,vir.instrumenta ili grupe u novi audio kanal

Everbeatz
21-09-2012, 01:14 PM
da stvarno, ne znam zasto se raspravljate kad je poznato da je Fast Tracker najbolji bio i ostao!

alavuk
21-09-2012, 01:25 PM
!

Khan
21-09-2012, 01:38 PM
Ja definitivno vadim atari iz paucine i pro 24+... samo da nadjem dongle...:confused:

psionic
21-09-2012, 03:24 PM
da stvarno, ne znam zasto se raspravljate kad je poznato da je Fast Tracker najbolji bio i ostao!

Hellyeah !!! :mase: :mase: :mase:

kravadinka
21-09-2012, 08:42 PM
Kravadinka ima problem u ćitanju

Ne toliko koliko ti ima? problem u pisanju... :wink:

A sad sam već siguran da sam u pravu 80% da je Reaper jo? dalkooo od Cubasea i njemu slićnih...a zakljućih to ćitajuči forume i to svetske8-):da:

E ako si tako zakljuĆio, ja povlaĆim sve ?to sam rekao... :)

Postoje neki "korisnici" Cubase-a koji se nenapadnuti brane onom silinom kako to obično rade vlasnici VW vozila, velika je sličnost.
Dovoljno je da neko pomene neki drugi brand i bez direktnog poređenja, oni već upadaju u vatru i od svega prave svađu i raspravu, a nakon nekog vremena se postave kao pravednici i pitaju za?to im drugi nameću svađu.
Ima ona čuvena:"Kad ?vabo napravi..." :wink:

Moritz
21-09-2012, 08:48 PM
Ocigledno ne primecujes da upravo ti nastupas sa takvim stavom, secam se kada si bio u istom raspolozenju kada se davno pricalo o PT :wink:

Koliko primecujem na forumu su se vec neko vreme potpuno smirile strasti po pitanju DAW1 vs DAW2 i da su ljudi shvatili da je ne vazno u cemu radis dokle god umes i znas da radis i da podjednako u svemu mozes da napravis profi i komercijalan prozivod.
Zato mi nisu jasni takvi komentari i ostrascenost.
Svaki DAW ima svoj + i - i manite se vise praznih prica, ajd da se radi nesto korisno :)

kravadinka
21-09-2012, 09:05 PM
@Moritz

Nisi u pravu, ja nikada nisam rekao da je X bolji od Y, ovde se priča povela tako što sam rekao Janu da ne mora da potroši 10 puta više novca za Cubase ako će Reaper da uradi sve to, nakon čega si ti počeo raspravu, čak si i sam rekao "malo off topic".
Ne zaboravi takođe da sam ja podejdako govorio o PT i o Cubase, ipak ne vidim da je neko od PT korisnika upao u vatru i pokrenuo raspravu.

Mala napomena onome ko je od ove glupave rasprave napravio novu temu, moje su reči izvučene iz konteksta tako što je prvi post samo sa delom mojeg posta i bilo bi lepo da se ovde nađe i ceo moj post u kome pričam o tome zašto smatram da je Reaper za desetinu cene od drugih dobra kupovina, na koji se Moritz nadovezao i kako sam reče otišao u off.

Khan
21-09-2012, 10:01 PM
Mala napomena onome ko je od ove glupave rasprave napravio novu temu, moje su reči izvučene iz konteksta tako ?to je prvi post samo sa delom mojeg posta i bilo bi lepo da se ovde nađe i ceo moj post u kome pričam o tome za?to smatram da je Reaper za desetinu cene od drugih dobra kupovina, na koji se Moritz nadovezao i kako sam reče oti?ao u off.

Da, priznajem ja sam taj...
Napravio sam novu temu zato sto je vise od 50% postova bilo off topic i zato sto me Psionic zamolio. Zasto ovo objasnjavam nije mi jasno.
Ako mislis da je glupo, mogao si me zamoliti da obrisem, a i postavlja se pitanje zasto diskusija traje toliko ako je glupa.

Najvaznije: nadam se da nisi ozbiljno mislio da sam namerno hteo da bas tvoje reci izvadim iz konteksta? Dodacu koji god post hoces, namera mi je da slusam zahteve korisnika pri moderaciji, makar oni ne znali sta je topic, a sta off topic, ja stvarno nemam nikakve koristi od toga!

Uzgred, nisam editovao NICIJI text, svi postovi su u celini premesteni pod novi naslov. Sada cu da pogledam da li ima jos nesto o starom threadu u vezi sa ovim, ako ima, moja omaska, iskopiracu.

Khan
21-09-2012, 10:08 PM
P.S. Ako ti je tekst editovan, onda je neko od supermoderatora... Posalji mi br. posta i ime topica i prebacicu ga. Sad vidim da je jos nesto menjano u threadu, a zaista se ne secam tacne hronologije.

idvi
23-09-2012, 10:00 AM
Ne toliko koliko ti ima? problem u pisanju... :wink:

E ako si tako zakljuĆio, ja povlaĆim sve ?to sam rekao... :)

..shvaČam na ?to cilja?...i nebi htio da tema ode gde ne treba.:wink:
Jedan narod koji je prije bio u Yu okru?enju nema Ć ili točnije rečeno kad se hoče dodvorit vama koji uvelike pazite na te BITNE stvari u pravopisu (va?em) onda pi?e i Ć i Č gde mu nije mesto...ali iz kulture veruje da če te to shvatiti:wink::wink:...da nezna gde tebi primjerice ..dođe Č i Ć.
I nikad mi nije na pamet palo da nekoga na OVOM forumu ulovim za j..ja jer nezna MOJ pravopis.
citirat ču jedan forumski pot na tu temu (nema veze s Rumskim):
Ukinuti "ć", pa da nema ćevapa, ćupa, ćuka, čekića, ćopavih... i da nam prezimena zavr?avaju na "ič", kao da smo Slovenci...?:da:
Dragi moderator shvati ovo i ti kao preporuku da jo? jednom podcrta? slogan da je ovo forum za sve sa prostora biv?e YU a i dalje.A ne da netko koji ima SVOJ pravopis drugog kritizira je nezna NJEGOV pravopis.:wink::da:

idvi
23-09-2012, 10:05 AM
Ha sad sam primetio da vas vecina pise bez kvacica ..aaaaaa jesam budala:banghead::banghead::D

kravadinka
30-09-2012, 06:49 AM
Nisi ti budala, samo si nepismen. ;)

Ma ne glupiraj se prijatelju, zabole mene i za tvoje i za moje pleme, sve je to isto svidelo se to nekom ili ne.
A za te kvačice, proveri još jednom imate li vi to Č ili taj dan nisi bio u školi, koliko sećam Srpsko-Hrvatskog i Hrvatsko-Srpskog, sva su nam slova ista ako se već isti jezik drugačije zove.

A možda sam ja outdated... ;)

Khan
30-09-2012, 09:30 AM
Dragi Moderator:

Meni je prvi slogan da je ovo pro audio forum i za ocekivati je da i sve rasprave budu tome prilagodjene.

Isto tako, uvrede bilo kakve vrste - ne prolaze.

Licno, bio bih srecan da nismo ograniceni samo na tzv.'ex-yu'.

Deo koji mi nije jasan je, zasto vas dvojica, kao ljudi koji ocigledno imaju znanja i rado ga dele sa ostalima, gubite vreme na 'kvacice' i teme koje mogu opasno da povuku u plemenske vode, a time i u BAN-ovinu?

Ne zanima me toliko vase vreme, ali trosite i zivce ostalim korisnicima.

Malo da iskuliramo?

Znak
30-09-2012, 11:06 AM
Nisi ti budala, samo si nepismen. ;)

Ma ne glupiraj se prijatelju, zabole mene i za tvoje i za moje pleme, sve je to isto svidelo se to nekom ili ne.
A za te kvačice, proveri jo? jednom imate li vi to Č ili taj dan nisi bio u ?koli, koliko sećam Srpsko-Hrvatskog i Hrvatsko-Srpskog, sva su nam slova ista ako se već isti jezik drugačije zove.

A mo?da sam ja outdated... ;)

Naravno, nije ti palo na pamet da je mo?da čovek iz Slovenije i da tamo nema Ć? Ups, izvinjavam se, ima - JankoviĆ.

psionic
30-09-2012, 11:16 AM
Mala napomena onome ko je od ove glupave rasprave napravio novu temu, moje su reči izvučene iz konteksta tako ?to je prvi post samo sa delom mojeg posta i bilo bi lepo da se ovde nađe i ceo moj post u kome pričam o tome za?to smatram da je Reaper za desetinu cene od drugih dobra kupovina, na koji se Moritz nadovezao i kako sam reče oti?ao u off.

Pa zasto uvek kada se povede razgovor x vs y, mora da dodje do varnicenja ?
Niti sam autor Cubasea, niti Reapera. Opet ovakve diskusije bi trebalo da su konstruktivne. Niko se nije rodio niti sa jednim programom i ako saznam nesto o necemu vise od onoga sto sam i sam otkrio, to je plus. Citajuci rasprave x vs y, sticem sliku i o manama i o vrlinama i jednog i drugog. JBT koji vam je, pa kome treba jednoumlje ? Ajde da pozatvaramo sada sve ostale kompanije jer postoji samo JEDAN dobar softver... Ili bilo sta drugo.

Ako pljujem na primer nesto sto je po mom misljenju lose, uvek ce se naci neko ko ce braniti to nesto, jer ga vidi iz drugog ugla. Neko treci ce videti stavove za i protiv i formirati svoje misljenje. Zato se ovo i zove FORUM. Javno mesto za okupljanje i razmenu misljenja - bar ako je verovati wikipediji na definiciji.

Velika vestina je ne pasti u vatru, ali to je nekad tesko postici. Dalje, za svadju je potrebno dvoje, pa ako i neko krene da flejmuje, probajte da ga iskulirate. Ja sam licno cesto ulazio u prepirke, ali nisam uvek bio tako tvrdog misljenja i cesto sam izvlacio ili potrebnu informaciju, ili pouku... sta god. A i ja se ne racunam :rotfl:

Sve je cool dok smo u sferi civilizovanog. Neka tako i ostane i imace svi koristi od toga.

idvi
01-10-2012, 06:36 PM
Naravno, nije ti palo na pamet da je možda čovek iz Slovenije i da tamo nema Ć? Ups, izvinjavam se, ima - JankoviĆ.

:jupi::jupi::jupi::jupi:
..pun pogodak..necu odgovarat g. drugoj strani..ali tebi hocu..tocno granica:
WC dnevna soba in kopalnica a ostalo u Hrvatskoj. Osnovne in srednje šole v Sloveniji
a faks u ZG i Mariboru. Po genima sam Hrvat, Slovenac, Njemac, Mađar a najnovije cak i Makedonac jer moje (vrlo rjetko) prezime pronašo u Skoplju kod jednog poslovnog partnera..Makedonca.:):grin:
Eto razotkrio se..Ali oni koji me znaju vele da sam pored svih mojih mana i človek, čovjek, čovek!:guitar:

Mogli
01-10-2012, 07:21 PM
:banghead:

amaterius
19-10-2012, 02:40 PM
nadam se da mi niko neće zamjerit
ali po mom ovakve teme ovo spram onoga,(i ja sam autor slične) prvenstveno bi trebale biti smjernica za nas neuke koi se nastojimo ili pokušavamo nastojati plasirati u svijet glazbe
Dakle ja to prvo pročitam, takve teme jer me interesira što i kako se može s nkim od programa. Dosta često bivaju odgovori čitaj manuale, tutoriale gledaj, uči iz helpa-sve to na stranim jezicima
A onda dođeš ovdje i naletiš ovo vs ono i .........vidiš rasprave o č i ć ili bez kvačice
I ja ili meni sl. sad bi iz tog trebali dobiti smjernicu..
:banghead::banghead::banghead:

usput kad rumski otvorim u cromeu kaže ovako
ova je stranica na jeziku-slovenski.Želite li je prevesti
NE jer vrlo dobro znam slovenščino