View Full Version : Live bass mix, problemi......
Trebam savet.....
imam prilicnih problema sa mixom bas gitare live.... bilo da se radi o manjim tezga svirkama, ili koncertima gde radim kao tonac.....
Najcesce basisti ne ponesu neke mrcine iza sebe (2x15'' i 4x10'' ili sta vec), nego dodju sa boxem 2x10 i naprave neki ton na bini i kazu - hocu ovako da mi zvuci u frontu - a ja u frontu imam 2x21'' 2x15'' u bassu srednje i viskoke (koje kod njih na pojacalu ne postoje).....ili na malim svirkama manje woofere i opet satelite sa 2'' viskokima....
Poslednji put na koncertu, basista mi je izasao u susret i na svom graph eq napravio ton kakav je meni u frontu bio odlican i generalno je jako dobro zvucalo (bass i bubanj, naravno i ostalo)..... ali je njemu bilo lose na bini (sto takodje nije resenje......
kako vi resavate slican problem? Meni cak ni dual sweep eq nije najcesce dovoljan da popeglam ton i skinem sav mulj koji mi posalju sa pojacala.....
nikolaivanic
12-09-2012, 09:18 AM
nemam konkretno iskustvo ali; moguce da bi STUDIJSKA varijanta sljakala: zvucnik preradjen u bass/kick mikrofon. Dosta je lenj, trebalo bi da ima slabu tendenciju prema mikrofoniji, uglavnom prenosi osnovni harmonik, ima tendenciju ka sinusoidalnom kretanju (mislim da zbog inercije cak ispravlja klipovanje))... uz jos jedan za definisanje(421 ili sl) trebalo bi da bude ok... samo prilagoditi fazu okretanjem kontakta..
Bockie
12-09-2012, 09:24 AM
DI-box...
Ja njihova pojačala tretiram kao njihov monitor. "Da,da,matori, brutalna sprava, evo ti DI, pa ti zavrći šta 'oćeš...!"...Dakle, gitara u DI, pa iz DI link u njakalo a sebi mic u mix...
..Osim kad se desi da neko donese nešto pošteno, pa ima dobar izlaz i bistru pamet, pa posluša šta kažem... No to je izuzetno retko...
Moritz
12-09-2012, 09:25 AM
Zaboravi ozvucavanje bas pojacala, DI direkt i zavrsena prica. Tako ce on na bini imati zvuk koji se njemu svidja a ti ces imati cist i konkretan zvuk sa kojim mozes da radis sta hoces, i naravno po mogucstvu uzmes DI pre EQ/Dynamics sekcije.
Moritz
12-09-2012, 09:26 AM
DI-box...
Ja njihova pojačala tretiram kao njihov monitor. "Da,da,matori, brutalna sprava, evo ti DI, pa ti zavrći šta 'oćeš...!"...
...Osim kad se desi da neko donese nešto pošteno, pa ima dobar izlaz i bistru pamet, pa posluša šta kažem... No to je izuzetno retko...
Pisali smo u isto vreme :)
A ovo posebno citirano apsolutno 100% istina
Na gore receno moze se dodati samo jos ovo:
Obavezno koristi svoj, pouzdan DI, ljudi znaju nositi sa sobom takve zujalice, istina, nema komaraca, ali nema ni mixa!
Bockie
16-09-2012, 12:13 AM
Na gore receno moze se dodati samo jos ovo:
Obavezno koristi svoj, pouzdan DI, ljudi znaju nositi sa sobom takve zujalice, istina, nema komaraca, ali nema ni mixa!
Ne kažem, ali mnogo veći problem je "letva" od gitare i muzičari!
Ja sam snimao i sa Behringer DI-800 i dobijao odličan zvuk (bar pošten, eto), a naslušao sam se "the zvuka" i znam da razlikujem govno od zvuka!
Nije DI-box neka sajber tehnologija, mrtvi trafo, malo izolacije, nema tu puno komplikacija, ako je gitara poštena, ako kotira, čovek svira ko čovek, neće to uniziti live nastup...!
"Zujka" i "plićak" je:
- Od govnjivog kabla, (99% gitarista poseduje takve i to najviše JEDAN, ispravan samo u određenoj pozi)
- Od govnjive gitare (u ovom slučaju bas gitare - sa olešenim žicama, "laku noć" magnetima i vratom u "osmehu")
- Od "bakinih" žica iz '87., prekuvanim 13 puta...
- Od originalne baterije (u aktivnim instrumentima)... Hej, pa to se menja?!...wow...:shock:
A sve ostalo, bar za to što pita čika OFF, sve to šljaka...!
...nego je svirka u kurcu...!
Kažu sejem pesimizam.... ...ma kako da budem radostan, kad u gradu nema 10 poštenih muzičara sa ispravnim, kalibrisanim i dobrim instrumentom i opremom.
(neki podatak je da NS ima ukupno oko 400 bendova :shock:, ne znam jel tačno, a nije ni u Bg nešto puno srećnije stanje, ne znam za broj bendova...:banghead:)
Nije problem jeftin instrument, radio sam sa ljudima koji imaju krpljena vesla pa sviraju do yaya, uvežbani, utegnuti, ali većinom na tezgama su pozeri, skupljaju za polovan iPhone, mali servis na Yugu ili za pretplatu za net (face) i po koje pivo... Nema tu muzike...:cry:
Arthur
16-09-2012, 12:46 AM
seješ pesimizam i ogorčenost i već smo pričali o tome, a realno bi mogo malko i na rečniku da poradiš :da:
inače, u potpunosti si u pravu, moje iskustvo govori da je pre svega cela priča u soundu samog čoveka. Live bassista MVP-a, Cveja, sa svojim jazz bassom, AMA BAŠ UVEK i u svakoj prilici, pojačalu, sali, smeću od mixera, razglasa, SASVIM I POTPUNO UVEK ima odličan sound u frontu, čak i kad kuka na bini da se ne razume. Nije mi jasno ništa, osim da je nekako do njega. Dok neki drugi sa kojima jednako često radim, zvuče od potpuno nedefinisanog pakla na loše setovanim razlgasima, do upotrebljivog sounda, po pravilu na manjim setupima.
i da, naravno, potpuni "A MUST" je puštanje DI-boxa bassiste u front, maltene isključivo samo tako i radim. Dozvoljavam jedino da između magneta i linije ka mixeti stoji njegov kompresor, ako je već navikao da svira sa njim i da tako pravi svoj performans. A i često mi fali kompresora, pa mi uštedi. Takođe bi napomenuo da jednostavno uvek preferiram spoljni dibox ukoliko je iole kršten, pre nego lineout pa čak i xlr-di-oute sa pojačala.. prvo jer mi se ne gubi 2 minuta tonske probe na proveru dali je taj izlaz iz pojačala true bypass cele priče pojačala, EQ-a i ostalog, a drugog, što, uglavnom, uvek zvuči drugačije u odnosu na spoljni dibox. Tome pribegavam samo kad su spoljni diboxevi potpuno neupotrebljivi.
I da, štagod mislili, dbx 166 na bassu, valjano podešen, odlično radi i na preko -10db redukcije, ako nešto zvuči loše, nije do toga.
moje iskustvo govori da je pre svega cela priča u soundu samog čoveka.
Obično se ispostavi da ljudi koji imaju najbolji zvuk, ne samo kad je u pitanju bas, nego i solo/ritam gitara, okidaju vrlo jako i sna?no pritiskaju ?ice na pragovima. Kad se tako svira onda čak i unplugged akustara zvuči kao da je propu?tena kroz dobar kompresor.
Arthur
17-09-2012, 03:49 AM
mislim da u bassu to baš i nije slučaj. Par najstabilnijih basista koje znam upravo iznenađujuće lagano okidaju prstima desne ruke, taman da nekako optimalno poguraju žicu gde treba i kako, a prejako stiskanje leve ruke vodi ka problemima u toniranju. Ovo bi svakako važilo za ozbiljne svirače ritam gitare u nekim tvrđim žanrovima, a o solo gitaristima ne znam dovoljno :) Valjda svi trebaju da nađu tu neku dinamičku zonu od instrumenta do instrumenta, od potrebe do potrebe, u kojoj note zvuče najdefinisanije i najprimerenije pesmi.
Treger
18-09-2012, 09:55 AM
DI ako moras mikrofonom svejedno njega ubaci pa nesto smuckaj sa ta dva svakako bolje nego samo mic mada kao sto svi kazu treba izbegavati...
Arthur
18-09-2012, 11:32 AM
DI ako moras mikrofonom svejedno njega ubaci pa nesto smuckaj sa ta dva svakako bolje nego samo mic mada kao sto svi kazu treba izbegavati...
šta si ti sad rekao ili hteo da kažeš?
Bockie
18-09-2012, 12:13 PM
Eto, tipičan primer domaćeg live-ta... "Ne?to smućkaj"...!
Za bejs sansamp iz raja izasao.
Arthur
18-09-2012, 09:12 PM
o kom sansampu pričaš?
Klasičnom bas driver DBoxu, mada se ne bih bunio ni za jedan PSA1 u reku.I to ne na stage-u nego na FOH-u.Baš za situacije smeće instrumenta i klimavog sviraca.Jebo dbx i prosecne kompresore koje možeš zateći po prostorima u okruženju.Sansamp je keva.Potpisujem.
http://www.tech21nyc.com/products/sansamp/images/bassdriverdi_image.jpg
Theory
16-05-2013, 11:30 AM
pozdrav,
htio sam pitat nesto u vezi live sounda, pa da ne otvorim novi topik cu pitat ovdije, radi se i o basu naravno.
Znaci, problem je u malim prostorima, "dvoranicama" sirine 5-7 metara a duzna 15+.Takve sale su vec same po sebi problem sto se tice mixanja. Ali problem je sto i bass i gitare su mi na 0 na mixeru, ne unity nego nema ih,a cuju se preglasno sa njihovih pojacala.Ako ih pitam da se stisaju kazu da se ne cuju dobro, a monitore ne mogu pojacat puno jace jer mi vuce fb.
Kako vi inace to radite?, znaci recimo da ima par vokala , klavir, bass el git, bubanj.
TEsko mi je naci omjer izmedju ok glasnoce na razglasu sa basom i gitarom, a da se razgovijetno cuju vokali , jos uz to razglas je aktivan i nemam volume za njega na pultu nego moram iza njih ici stisavati, a ako stisam master na mixeru ne cuju se vokali naravno zbog basa i gitare...
bass spajam u line out pojacala, tako da no mik, tako da bi njega jos i mogao nagovorit da se stisa pa mu dat vise basa u monitor....
Arthur
16-05-2013, 12:05 PM
ajdmo redom ;) To što te muči dosta je standardan problem, i nema neke velike nauke ni mnogo rešenja. To što se pojačala čuju glasno sa bine je nužno zlo, i treba mu naći neku meru koja ponajviše zavisi od prostora i količine prisutnih ljudi. Često se dešava da se i doboš čuje preglasno, jer čovek tako svira i to se retko kad može promeniti molbom. Dakle, u tim situacijama, razglas koristiš kao dopunu binskom zvuku, s tim što ipak sa nekim autoritetom moraš izbeći preterivanje u glasnoći na bini. Pomeranje pozicije i ugla naginjanja pojačala može pomoći gitaristima da bolje čuju (ako je combo amp, podignete ga na nešto ili nakrivite tako da više gađa u glavu sviraču). MOŽEŠ slati gitare u monitore, jer taj zvuk ne proizvodi feedback (osim ako nije baš baš loš pickup i gitara), i time ćeš delimično smanjiti apetit gitaristi. Bass gitara retko se retko kad uspešno pošalje u monitore, obzirom da su isti uglavnom manji zvučnici od klasičnog bass kabineta, tako da tu još više moraš tolerisati glasnoću na bini.
Chewra
06-08-2013, 03:05 AM
Ljudi,a koju spravicu predlazete kao Di-box? Da li je velika razlika kupiti neki skupi dbx activ ili neki behringer,malo sam citao i o BSS audio..mada sumnjam da se moze naci kod nas? Generalno sta pije tu vodu ?
Arthur
06-08-2013, 03:37 AM
kao i sve u audio svetu, kolko para tolko muzike. Dbx je bolji od behringera, klark teknik je bolji od dbxa i tako dalje
DraganR
21-02-2014, 01:24 PM
bas sam postavio temu koja je prilicno vezana za ovu na drugom podforumu.... jel mislite da (ugradjeni)Mark Bass DI out radi jednako dobro kao npr Radial JDI ili pomenuti SansAmp? Ono sto trenutno cujem je da moj bas radi odlicno, ljudi takodjer imaju rijeci pohvale, ali jel bi bilo sad,ono, 50% da ne kazem 100% bolje sa Radialom ili Sansom?
Kakva su iskustva tonaca?:wink:
awacs
21-02-2014, 04:43 PM
kao i sve u audio svetu, kolko para tolko muzike. Dbx je bolji od behringera, klark teknik je bolji od dbxa i tako dalje
... a Neša Japanac je bolji od svih njih zajedno.
Pozdrav,
Vasa
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.