PDA

View Full Version : home-studios-are-killing-music

Everbeatz
06-09-2012, 07:52 PM
http://www.prostudioreviews.com/home-studios-are-killing-music.html

Interesuje me neko misljenje clanova foruma o ovom clanku

quake2
06-09-2012, 08:23 PM
Kao da sam ga ja pisao:).....vec sam milion puta "opominjao" mladje kolege da ce ako se late kompa i muzickih kartica bataliti SVIRANJE i umesto da vezbaju i postanu odlicni instrumentalisti,boriti se nocima sa driverima,plug inovima i semplovima....a vreme leti....najtuznije je kad na kraju nit si ovo,nit si ono.....treba se opredeliti u startu i furati JEDNO....pun je grad vecitih textopisaca,pevaca,gitarista,snimatelja,producenat a,aranzera i kompozitora a sve u isto vreme i u liku i delu jednog coveka....ne moze to....jednostavno....ne moze.Ustvari moze....prodas max. deset pesama i dovidjenja.Pozzzz

Bockie
06-09-2012, 08:40 PM
Tačno!

Sećam se onih pitanja za "profesionalnu" kartu - do 100?...:wink:

Ili su svi hejteri samo u NS...:D

DaBear
06-09-2012, 09:53 PM
pa da...to smo mi zvali "chmaranje" !!

Stalno u potrazi za "magicnim" elementom u lancu (zvucna karta / ADDA konvertori / mikrofoni / zvucnici itd itd,,,)
A muzika u drugi ili treci plan... nista bez saradnje sa drugim ljudima !!

tehnika zna da uspori neverovatno..a pogotovo manje iskusne.

awacs
06-09-2012, 10:01 PM
nista bez saradnje sa drugim ljudima !!

Šest ušiju u istoj sobi više vredi nego šest zvučnika.

Pozdrav,

Vasa

quake2
06-09-2012, 10:26 PM
Ups....da se svih petorica slozimo na istoj temi oko iste stvari:confused::)....ovo ce bre sneg da padne:)....i to kojih petorica:)...da ste svi tu pa da se zalije...ovako moze samo virtualno:beer:...ajd ziveli i da ste zivi i zdravi:).

Moritz
06-09-2012, 10:39 PM
Ups....da se svih petorica slozimo na istoj temi oko iste stvari:confused::)....ovo ce bre sneg da padne:)....i to kojih petorica:)...da ste svi tu pa da se zalije...ovako moze samo virtualno:beer:...ajd ziveli i da ste zivi i zdravi:).

:rotfl: :)

Istina, potpuno se slazem sa svim prethodnim komentarima.
Cenim da bi taj text mogao da se pojavi svakom novom clanu na DM da prvo procita i razmisli pa da tek onda zaroni u pitanja i pod pitanja.

Arthur
07-09-2012, 02:33 AM
evo kvejče, ja da ti ispunim očekivanja, mogao bih reći da se ipak samo delimično slažem sa ovim textom. U smislu da je veoma tačan i ima odličnu logiku, i prilično statistički precizno predviđanje, ali i i da je cela ideja jednostavno vremenski ograničena. Ovo je moglo da važi tokom 2000tih, ali sad već sa naglom expanzijom socijalnih mreža kao pojma i njihovog đavolskog uticaja na društvo, i način na koji se svet okreće, polako dezintegriše i ovaj članak. Iz mog iskustva, a neprekidno analiziram i gledam šta se oko mene dešava, facts of life, year 2012 :

- nikad nije bilo brže i jednostavnije doći do šireg auditorijuma sa svojim proizvodom, pesmom, nazovi to kako god oćeš
- obzirom na gornju stavku, lakoća i brzina sa kojom je danas moguće doći do reprezentavnog snimka svoje ideje, postaju presudni. Niko više nema želje, vremena i novca da čeka da ode do nekog studija sa "cool" producerom, kad to mogu u frutiju, acidu i kjubejzu da zbrdže u roku od odma, okače na YT i FB, i u roku od nedelju dana dobiju manje više realan sud javnosti koliko se to nekome sviđa. Sve zavisi ko šta želi, naravno. Ko želi dobar snimak, i ko poštuje produkciju kao nešto od esencijalne važnosti i kao deo svoje ljubavi ka svom delu, taj će ionako i ovako pre ili kasnije skontati da treba da se obrati profesionalcima za to. Ovi ostali, koje samo zanima da što pre steknu slavu/podele svoju emociju i energiju sa drugima, njima je dosta lakše da to završe sa kraćom obukom od strane ortaka (lično sam imao situacija gde sam ljude analfabete za tehnku, za JEDNO popodne obučio dovoljno da sami prave svoje demose i snimke).

E sad, čini mi se da sve ostalo samo po sebi stoji u ovom članku, o gubitku interesovanja za vežbu, o magičnom magnetizmu ideje da "mogu i sam sebi postati valjan producent, eto Trent Reznor je mogao", i gomili propratnih elemenata, koje ste i vi spomenuli (zlatna je misao o 6 para ušiju u odnosu na monitore). Samo bih osporio tu njegovu ideju da ovi koji krenu putem home recordinga, odma usporavaju, ne stižu do rezultata i sl. Svakodnevno viđam ljude koji brzo i lako dolaze do snimaka, i prisutnosti na muzičkom nebu.

Arthur
07-09-2012, 02:36 AM
:rotfl: :)

Istina, potpuno se slazem sa svim prethodnim komentarima.
Cenim da bi taj text mogao da se pojavi svakom novom clanu na DM da prvo procita i razmisli pa da tek onda zaroni u pitanja i pod pitanja.

vi?, ironično, meni je u interesu da ljudi ?to ozbiljnije shvate ovaj članak, jer to navodi vodu na moju vodenicu, a istina je da se ni sam, ko ?to gore pi?e, ne sla?em do kraja :da:

DaBear
07-09-2012, 07:25 AM
jeste - sve moze brzo da se odradi (do nekle)..da se ideja "isproba" ALI ne odmah na Youtube-tu ili Fejsu...
Problem je sto 99% mladih "producenata" jedva ceka da baci nesto na Youtube a to nesto nije propisno sastavljeno, izkomponovano itd..
To sto nekima zazvuci priblizno nekom pro snimku..odmah ih zavara da misle da su naboli ono pravo.

ja sad nesto mrsim, uradio radnu matricu, linije za pevanje,,poslao liku da uradi tekst (po mojoj tacno odpevanoj, auto-tuned melodiji)..on uradio, odpevao i sad slusamo i menjamo (:shock: neshvatljivo za nase podneblje ) tekst i melodije gdenije 1000% dobro...ako treba promenicu i pola matrice..
Kod nas se vec vise puta pokazalo da kad ljudi odrade neku matricu i snime vokal, "nemaju vremena" ni zelje da nesto menjaju i popravljaju u aranzmanu i pesmi...i zato je 99% nedokuvano i nepecheno !!
Neko drugi moze da primeti nesto sto je bedroom producentu toliko uslo u usi i nema problem sa tim...zato je saradnja preko potrebna.

A da ne pricam sto ima vrlo vrlo malo ljudi koji rade i muziku i tekst i melodije i aranzmane i produkciju i snimanje i miksanje i SVE TO ZNAJU !!!
U stvari ja i ne poznajem nikoga ko sve ovo ume da odradi sam!! Cak ni od poznatih likova...

Era
07-09-2012, 09:28 AM
tehnika zna da uspori neverovatno..a pogotovo manje iskusne.:banghead:
Neverovatno,ali potpuno istinito!

Moritz
07-09-2012, 09:57 AM
vi?, ironično, meni je u interesu da ljudi ?to ozbiljnije shvate ovaj članak, jer to navodi vodu na moju vodenicu, a istina je da se ni sam, ko ?to gore pi?e, ne sla?em do kraja :da:

:rotfl::) je bilo upuceno Quake-u zbog komentara :)

Licno sam vrlo ozbiljo shvatio clanak jer sam jednim delom prepoznao sebe u ranijoj fazi ulaska u svet studija i snimanja, gde sam prilicno zastranio tehnoloski a potpuno stavio po strani muzicki deo...istina je zlatna sredina odnosa Muzicka/Tehnicka potkovanost.

Kao primer mozemo da uzmemo i Peter Gabriel-a koji sada slavi 25 godina od cuvenog i ikonicnog albuma So, savrsen spoj muzicara/autora i producentskog/snimateljskog majstora, koliko sam upoznat njegova tehnicka studijska pismenost je dosla kroz rad na sopstvenoj muzici i velikoj samodisciplini kao "tajnom" sastojku uspeha koji mnogima nedostaje na ovim nasim prostorima uprkos talentu.... "nema leba bez motike" to sad samo prevedete na nas studijski zargon i sve postaje jasno.

Sami znate koliko je svako od vas ulozio vremena, energije i novca da nauci, kljuc je volja/zelja i samodisciplina.

Sve se moze kad se hoce - ako znas kako :)

quake2
07-09-2012, 02:44 PM
lakoća i brzina sa kojom je danas moguće doći do reprezentavnog snimka svoje ideje, postaju presudni. Niko vi?e nema ?elje, vremena i novca da čeka da ode do nekog studija sa "cool" producerom, kad to mogu u frutiju, acidu i kjubejzu da zbrd?e u roku od odma, okače na YT i FB, i u roku od nedelju dana dobiju manje vi?e realan sud javnosti koliko se to nekome sviđa. Sve zavisi ko ?ta ?eli, naravno. Ko ?eli dobar snimak, i ko po?tuje produkciju kao ne?to od esencijalne va?nosti i kao deo svoje ljubavi ka svom delu, taj će ionako i ovako pre ili kasnije skontati da treba da se obrati profesionalcima za to. Ovi ostali, koje samo zanima da ?to pre steknu slavu/podele svoju emociju i energiju sa drugima, njima je dosta lak?e da to zavr?e sa kraćom obukom od strane ortaka (lično sam imao situacija gde sam ljude analfabete za tehnku, za JEDNO popodne obučio dovoljno da sami prave svoje demose i snimke).

A sta ga znam....evo kada pogledas teme o akustici vidis da se klinci ne zadrzavaju samo na demoima vec hoce dalje i dalje....svaki dan neko pita kako od spajza da napravi studio.Onda se sem u price o driverima i plug inovima upletu u kamenu vunu,osb ploce,difuzore i akusticke dizajne.....onda umesto da sviraju-testerisu i heftaju..onda ide snimanje zivog bubnja....evo kolege Znaka nema vec neko vreme.....verovatno jos uvek nesto petljaju oko postavke majkova i opreme,a lepo sam ga upozorio jos pre vise od godinu dana da ce imati snimke tek za koju godinu ako sve budu radili sami,ispocetka:)(izvini cika Znak aj volim da te pomenem:D).....i tako....mada ima ljudi koji mi donesu demo-e koje su na brzaka zabelezili,pustili drugarima, pa radimo dalje,ali su takvi zaista retki.....tako da,dobro ti zboris ali se text sa pocetka ipak odnosio na veliku vecinu koja je tu oko nas....zivi dokaz.....90%foruma.....a od tih 90%,samo ce par procenata ozbiljno zagristi u pricu i ziveti od svega toga,ostali na zalost samo gube vreme....ali to je njihovo vreme,pa mozda bolje i da cackaju po kompu i difuzorima neg da se drogiraju:D...sta ga znam.Pozzz

awacs
07-09-2012, 10:22 PM
Ovo je moglo da važi tokom 2000tih, ali sad već sa naglom expanzijom socijalnih mreža kao pojma i njihovog đavolskog uticaja na društvo, i način na koji se svet okreće, polako dezintegriše i ovaj članak.

Kad sam pročitao ovo što si napisao očekivao sam da ćeš u nastavku zaista "dezintegrisati" navedeni članak, a zapravo si ga u potpunosti podržao :confused:

Socijalne mreže koje pominješ, brzina odašiljanja informacija, lakoća promocije - sve te stvari su šlag na torti, baš kao i zvučni dizajn muzike. U onom tekstu se radi o tome da vlasnici kućnih studija po pravilu troše više energije na razmišljanje o šlagu (zvučnom dizajnu) nego o muzičkom sadržaju (ili sam ja potpuno pogrešno protumačio poentu).

Oni likovi kojima si za jedno popodne objasnio kako da snime demo snimke verovatno trenutno čitaju forume u potrazi sa audio interfejsima sa manjom latencijom, raspituju se o najboljim Kontakt bankama gudača, duvača, basa i bubnjeva. A onda će da počnu da traže konfiguraciju za mašinu koja će moći da podnese sve ono što su zamislili. I da okače rezultat na neku društvenu mrežu. U trenutnoj praksi, socijalne mreže su zatrpane muzičkim poluproizvodima i više liče na showroom nekog proizvođača mašinskih delova nego na showroom proizvođača mašina.

Vlasnik kućnog studija po definiciji ima veću frku od toga da mu pesma zvuči loše nego da mu sama pesma bude loša. Pošto je njemu samom važno da i sebi i drugima opravda trošak (makar i minimalan) koji je imao opremajući taj "studio". I više vremena provodi u potrazi za najkvalitetnijim pluginovima i zvučnicima nego u eksperimentima sa melodijom, harmonijom, groove-om i formalnim planom pesme. I to je realnost, year 2012.

Pozdrav,

Vasa

DaBear
07-09-2012, 10:59 PM
Setio sam se jos necega - mnogo cesto sad cujem (kad mi neko pusta svoje snimke)..pre nego ih pusti, OBAVEZNO kaze:"ali znas...ovo nije masterovano!"
Ta izjava tacno ide u prilog onoga sto je Vasa rekao - svi se brinu kako im zvuci (losa) pesma..a ne da li ta pesma ima neke veze uopste !!

Znak
07-09-2012, 11:15 PM
...evo kolege Znaka nema vec neko vreme
Samobanovao se i zarekao da neće reč prozboriti dok ga neko ne p(r)ozove. Kao Ba? Čelik u stanju mirovanja. Ti si mu sad dao onu ča?u vode i nemoj posle da se buni? kad bude "baba, daj glavu".
?alim se, ostajem i dalje pri tome da vas ne smaram aktivnim uče?ćem na forumu, po?to je ono počelo da ugro?ava zdravlje nekih foruma?a, a ne bih da nekog nosim na du?i.

.....verovatno jos uvek nesto petljaju oko postavke majkova i opreme,

Ti to davno prevazi?ao?

a lepo sam ga upozorio jos pre vise od godinu dana da ce imati snimke tek za koju godinu ako sve budu radili sami,ispocetka:)

Radije bih to snimao kod tebe u studiju, ali ne?to mi govori da ti ne bi pristao da to uradi? za, recimo, 90% od buduće prodaje albuma, tako da nemam izbora. Inače, ova tema je meni zanimljiva po?to me se direktno tiče, ali već smo o tome dosta rekli tada i čini mi se da je skoro cela priča zavr?ila u kanti, pa da ne ponavljam istu gre?ku. Samo ću reći da podr?avam sistem rada u profesionalnom studiju sa profesionalnim producentima i snimateljima. Muzičari treba da rade na pesmama, a ne da petljaju sa izolacijom, postavkom mikrofona, interfejsima; i na koncertima muzičari treba da sviraju, a ne da nose instrumente i zvučnike i razvlače kablove; na svetskim turnejama muzičari ne treba sami da pilotiraju privatnim d?ambo d?etovima, već to treba da prepuste profesionalnim pilotima.
Dakle, ovo ?to radimo moj bend i ja ne bih preporučio nikome. "Oh mother tell your children ...Not to do what I have done ..."

awacs
07-09-2012, 11:46 PM
Dakle, ovo ?to radimo moj bend i ja ne bih preporučio nikome. "Oh mother tell your children ...Not to do what I have done ..."

............. I'm goin' back to New Orleans to wear that plugin chain.

Pozdrav,

Vasa

Znak
08-09-2012, 12:28 AM
............. I'm goin' back to New Orleans to wear that plugin chain.

:rotfl:

quake2
08-09-2012, 12:42 AM
Samobanovao se i zarekao da neće reč prozboriti dok ga neko ne p(r)ozove. Kao Ba? Čelik u stanju mirovanja. Ti si mu sad dao onu ča?u vode i nemoj posle da se buni? kad bude "baba, daj glavu".
?alim se, ostajem i dalje pri tome da vas ne smaram aktivnim uče?ćem na forumu, po?to je ono počelo da ugro?ava zdravlje nekih foruma?a, a ne bih da nekog nosim na du?i.

Pa gde si bre cika Znak:):):)....znao sam da cu te dozvati.Vidi,nas pet ovde otprilike vrtimo jednu te istu pricu i zato bi bilo vrlo lepo da se i ti a i ostali neaktivni clanovi malo ukljucite u sadrzaje.Imali smo lepa vremena ovde na forumu i nadam se da ce ih biti jos.Lepo se nekad i pokaciti sa nekim....tako da,vrci se:rotfl::):):)

Ti to davno prevazi?ao?

U tome i jeste poenta Matori...to se NIKADA ne prevazilazi....tako da,ko to bas jaaaaaako ne voli,bolje da se sa tim ne petlja da ne bi bio jaaaaaako nesretan:wink:.

Radije bih to snimao kod tebe u studiju, ali ne?to mi govori da ti ne bi pristao da to uradi? za, recimo, 90% od buduće prodaje albuma, tako da nemam izbora. Inače, ova tema je meni zanimljiva po?to me se direktno tiče, ali već smo o tome dosta rekli tada i čini mi se da je skoro cela priča zavr?ila u kanti, pa da ne ponavljam istu gre?ku. Samo ću reći da podr?avam sistem rada u profesionalnom studiju sa profesionalnim producentima i snimateljima. Muzičari treba da rade na pesmama, a ne da petljaju sa izolacijom, postavkom mikrofona, interfejsima; i na koncertima muzičari treba da sviraju, a ne da nose instrumente i zvučnike i razvlače kablove; na svetskim turnejama muzičari ne treba sami da pilotiraju privatnim d?ambo d?etovima, već to treba da prepuste profesionalnim pilotima.

Postoje Matori razne mogucnosti.Ja sam npm nula za menagera,ali sam u pregovorima sa nekim ljudima koji ozbiljno hoce da pokrenu neku mainstream scenu kod nas i spremni su da napucane bendove,odlicne na bini,ujedine na neki nacin i obezbede im neke stvari u startu....ali....otom,potom....ja se tu najmanje pitam,ali je fakat da je vreme za neke promene i sigurno ce ih biti.

Rekoh ti ja, jos onomad...ajd pa da se cesce cujemo i pisi sta vas trenutno muci pa da bar nesto pripomognemo ako se moze.Pozzz

Znak
08-09-2012, 01:20 AM
Pa gde si bre cika Znak:):):)....znao sam da cu te dozvati.Vidi,nas pet ovde otprilike vrtimo jednu te istu pricu i zato bi bilo vrlo lepo da se i ti a i ostali neaktivni clanovi malo ukljucite u sadrzaje.Imali smo lepa vremena ovde na forumu i nadam se da ce ih biti jos.Lepo se nekad i pokaciti sa nekim....tako da,vrci se:rotfl::):):)

U tome i jeste poenta Matori...to se NIKADA ne prevazilazi....tako da,ko to bas jaaaaaako ne voli,bolje da se sa tim ne petlja da ne bi bio jaaaaaako nesretan:wink:.

Postoje Matori razne mogucnosti.Ja sam npm nula za menagera,ali sam u pregovorima sa nekim ljudima koji ozbiljno hoce da pokrenu neku mainstream scenu kod nas i spremni su da napucane bendove,odlicne na bini,ujedine na neki nacin i obezbede im neke stvari u startu....ali....otom,potom....ja se tu najmanje pitam,ali je fakat da je vreme za neke promene i sigurno ce ih biti.

Rekoh ti ja, jos onomad...ajd pa da se cesce cujemo i pisi sta vas trenutno muci pa da bar nesto pripomognemo ako se moze.Pozzz

Hvala na lepim rečima gosn Quake.

Zanimljivo zvuči to da neko ozbiljno razmi?lja o o?ivljavanju mainstream scene. Nadam se da su u pitanju ljudi sposobni pre svega da u svemu tome pronađu neki čvrst motiv, a onda će se strategija sklopiti sama od sebe.

Arthur
08-09-2012, 02:06 AM
šokiran sam, taman su počeli da me svrbe prsti u sekciji Ban, a ono, divota ljubav i korektnost cveta :) Što samo govori da banovanje rađa plodove :da: :twisted:

enivej, mislim da ipak pričamo o različitim stvarima. Ovde mi koji sedimo mahom nailazimo na te home studio-upetljaosamse u vunu i drajvere- majstore, koji pate od ovog ili onoga. Ja se nešto u zadnje vreme više susrećem sa ljudima koje ipak najviše zanima pesma, ideja i samoiskazivanje (što ne znači da su to mahom kvalitetni autori, samo kažem da ih ima podosta), a kojima ova priča sa lako dostupnim tehnikama pravljenja NEKAKVIH snimaka za male pare i promocije istih, čini punu razliku. To što pesme nemaju formalne planove već godinama, pre je zaslužna moderna muzika, ne znam dal ste svesni šta su ovi klinci sve slušali i kroz šta profilisali svoj "autorski" izraz, a definitivno ne bi prvo opleo po home studio filozofijama. Da, stoji da OVDE, na rumskom, 4 od 5 novih članova upada u te zamke, i gubi orijentir, ali postoji ceo svet van rumskog :) a onaj članak se ponajviše orijentisao na to da ovi koji idu po studijima i daju pare producentima, u roku od godinu dana budu na turneji (što je lepa vizija), a ovi drugi kopaju po plugovima, drajverima, i što kvejk reče, sad i azmafonima

awacs
08-09-2012, 03:18 AM
Ja se nešto u zadnje vreme više susrećem sa ljudima koje ipak najviše zanima pesma, ideja i samoiskazivanje (što ne znači da su to mahom kvalitetni autori, samo kažem da ih ima podosta), a kojima ova priča sa lako dostupnim tehnikama pravljenja NEKAKVIH snimaka za male pare i promocije istih, čini punu razliku. To što pesme nemaju formalne planove već godinama, pre je zaslužna moderna muzika, ne znam dal ste svesni šta su ovi klinci sve slušali i kroz šta profilisali svoj "autorski" izraz

Pa da, ali ti ljudi sa kojima se susrećeš po definiciji nisu "vlasnici kućnih studija", jel' da? Mislim, "kućni studio" je više mentalna nego realna kategorija. Jedina razlika između "kućnog studija" i "kompjutera sa instaliranim muzičkim programima" je u tumačenju resursa.

Sad, to šta su "klinci" slušali... iz tvoje priče o značaju socijalnih mreža (a samim tim i Interneta kao takvog) trebalo bi da zaključimo da WWW pruža uvid u sve što postoji (što je skoro pa tačno), a ne samo lokalnu i globalnu muzičku lobotomiju. Pa sad ti vidi zašto onda nisu postali muzikalniji nego su se uglavnom samo tehnički opismenili.

I naravno da i danas ima talentovanih ljudi, samo ih je malo, kao što ih je bilo malo i pre pojave socijalnih mreža. Problem sa velikom dostupnošću informacija i leži upravo u tome što ljudi mahom ne znaju šta da rade sa gomilom informacija koje su im na raspolaganju osim da ih primaju, a pritom nemaju vremena za obradu istih. Sve to pošto tehnologija evoluira neuporedivo brže od ljudskog mozga. Takođe - talenat ne možeš da kupiš, a socijalne mreže su džabe, pa je i logično da ljudi agresivno prezentuju sadržaje prosto "zato što im se može", a ne zato što imaju šta da kažu.

Pozdrav,

Vasa

DaBear
08-09-2012, 07:44 AM
socijalne mre?e su d?abe, pa je i logično da ljudi agresivno prezentuju sadr?aje prosto "zato ?to im se mo?e", a ne zato ?to imaju ?ta da ka?u.

Vasa

Pa ni te "mreze" (u imenu je sve...hvataju / navlace narod) nisu vise dzabe!
Moj ortak reklamira novi kafe na Fejsu i nasao je servis gde za ?1 dnevno ljudi lajkuju tvoje statuse ..hehehe/
Nabio 30.000 za par nedelja ..."mreza se plete...ali nije vise dzabe..":D

Znak
08-09-2012, 09:22 AM
Oduvek je bilo onih ?to su svaku demokratizaciju po pitanju dostupnosti tehnologije potrebne za kreativni rad smatrali pogubnom. Za pisanje su potrebni plajvaz, papir i, last but not least, poznavanje knji?evnog jezika. E, da bi ovo treće bilo dostupno svakom čobaninu (koji nije imao uslova da ode do Karlovaca ili Sentadreje na studije slavjanoserbskog jezika) morao je Vuk Karad?ić na mnogim forumima da se bori protiv teza u stilu "Narodni jezik ubija knji?evnost".

DaBear
08-09-2012, 10:57 AM
Oduvek je bilo onih ?to su svaku demokratizaciju po pitanju dostupnosti tehnologije potrebne za kreativni rad smatrali pogubnom. Za pisanje su potrebni plajvaz, papir i, last but not least, poznavanje knji?evnog jezika. E, da bi ovo treće bilo dostupno svakom čobaninu (koji nije imao uslova da ode do Karlovaca ili Sentadreje na studije slavjanoserbskog jezika) morao je Vuk Karad?ić na mnogim forumima da se bori protiv teza u stilu "Narodni jezik ubija knji?evnost".

...pa i jeste pogubno ! Pre se nekako, vrsila selekcija. Ko je hteo da se bavi muzikom / fotografijom / filmom i ostalim "umetnostima"..trebao je da investira pare (da kupi opremu i alat) i vreme da nauci i opravda ulozna sredstva..
Sad "svaki cobanin" sa smart telefonom (ne treba mu ni kompjuter vise) ima pristup muzickim app-ovima, digitalnoj fotografiji, videu i video editingu itditd..i svet je PREZATRPAN glupostima. Ljudi postuju sve i zadovoljavaju se sa 10 "lajkova" ...
Ljude mrzi da pisu cele reci..skracuju..prave pesme od "ready made loop" sa sve instrumentima i misle da su napravili nesto i brze bolje ga bacaju na youtube i fejs i gde sve ...

Ko dobije 50 lajkova - odmah prelazi u "profesionalce"..kupuje Soundcloud nalog, bolju zvucnu karticu i pocinje da prati forume...:banghead::banghead:

Everbeatz
08-09-2012, 11:15 AM
...pa i jeste pogubno ! Pre se nekako, vrsila selekcija. Ko je hteo da se bavi muzikom / fotografijom / filmom i ostalim "umetnostima"..trebao je da investira pare (da kupi opremu i alat) i vreme da nauci i opravda ulozna sredstva..
Sad "svaki cobanin" sa smart telefonom (ne treba mu ni kompjuter vise) ima pristup muzickim app-ovima, digitalnoj fotografiji, videu i video editingu itditd..i svet je PREZATRPAN glupostima. Ljudi postuju sve i zadovoljavaju se sa 10 "lajkova" ...
Ljude mrzi da pisu cele reci..skracuju..prave pesme od "ready made loop" sa sve instrumentima i misle da su napravili nesto i brze bolje ga bacaju na youtube i fejs i gde sve ...

Ko dobije 50 lajkova - odmah prelazi u "profesionalce"..kupuje Soundcloud nalog, bolju zvucnu karticu i pocinje da prati forume...:banghead::banghead:

po nekoj logici svasta moze da se 'obori' kao vredno il ne
npr
http://roflrazzi.files.wordpress.com/2012/07/funny-celebrity-pictures-beyonce-vs-freddie-mercury-just-sayin.jpg

disco violence
08-09-2012, 11:39 AM
Nije problem u muzici nego u marketingu.Internet je sve ubio u pojam.

DaBear
08-09-2012, 02:04 PM
po nekoj logici svasta moze da se 'obori' kao vredno il ne
npr
http://roflrazzi.files.wordpress.com/2012/07/funny-celebrity-pictures-beyonce-vs-freddie-mercury-just-sayin.jpg

nemoj samo da opet poturas taj Queen / Beyonce "primer" - njen DEO TEKSTA je samo refren...
to je kao da si stavio od Queen "Galileo, Galileo, Galileo, galileo...skaramush..sta vec !!??"

Pod 2 - Danas, kad se radi pesma za nekog poznato SVI GLEDAJU DA SE UGRADE U WRITING PROCESS. Ako sedis u sobi dok se pravi pesma i dodas nesto malo sto na kraju ostane u pesmi - TI SI CO-WRITER / CO-PRODUCER..Kao da vec nismo pricali o tome..

I na kraju da je lako da sve baljezgarije postanu hit, svi bi mi bili hitmejkeri i milioneri..nemojte da se palite na ovakve postove / slike ..

Everbeatz
08-09-2012, 02:52 PM
nemoj samo da opet poturas taj Queen / Beyonce "primer" - njen DEO TEKSTA je samo refren...
to je kao da si stavio od Queen "Galileo, Galileo, Galileo, galileo...skaramush..sta vec !!??"

Pod 2 - Danas, kad se radi pesma za nekog poznato SVI GLEDAJU DA SE UGRADE U WRITING PROCESS. Ako sedis u sobi dok se pravi pesma i dodas nesto malo sto na kraju ostane u pesmi - TI SI CO-WRITER / CO-PRODUCER..Kao da vec nismo pricali o tome..

I na kraju da je lako da sve baljezgarije postanu hit, svi bi mi bili hitmejkeri i milioneri..nemojte da se palite na ovakve postove / slike ..

Nije mi bila namera da velicam Queen, nego je to samo 'logicko glediste' koje neko moze da primeni u poredjivanju muzickih proizvoda...i nije moje glediste

VukP
08-09-2012, 03:49 PM
Možda je delimični OT ali...

Mislim da se (namerno) zamenjuju teze kada je ovaj poster u pitanju. Na stranu što se nekakva poenta predimenzionirano potencira poređenjem benda u kojem su neke 4 izuzetne muzičke i intelektualne individue našle zajedniči jezik i pevačice, koja je i glumica, voditeljka, hostesa, model, žena uticajnog čoveka - a da nije sve to, bila bi nešto deseto, čime bi se opet stavila u centar pažnje.

To o čemu DaBear priča, da se svako ko je skuvao kafu na snimanju upisuje kao koautor, upravo govori o nedostatku onih esencijalnih komponenti kada je u pitanju stvaranje nekog muzičkog dela i potrebi da se izvuče maksimum iz nečega što je, u stvari, ništa(pričam o kategoriji muzike - sve slične dame su se pokazale više nego sposobnim da zarade novac). Naravno da J.Rebello dodaje neku svoju magiju kada svira sa Stingom, ali i bez njega Sting bi ostao isti autor, dok - bar to meni izgleda tako, po ovim opisima funkcionisanja tih "timova" i "kampova za komponovanje" - niko od tih pojedinaca, sam sa sobom, nije u mogućnosti da da pruži bilo kakvu muzičku informaciju vrednu pažnje. Time dolazimo do toga da današnju mejnstrim scenu kreiraju džinovski timovi neznalica - što samo po sebi nije ni loše ni dobro, jednostavno je tako.

Da ne bi bilo zabune, ne osporavam mogućnost timskog rada(Lennon/McCartney ili Child/Bon Jovi/Sambora ili Richards/Jagger itd.) ali ovo, pre, deluje kao histerično sklapanje hookova nego kao muzika. A relativno često viđamo i razne talentovane individue koje postavljaju neke (nove?) standarde. Baz obzira da li su u pitanju Qunicy Jones, Gotye, Peter Gabriel, Tori Amos, John Mayer, James Morrison ili Alanis Morissette, svi ti ljudi su formirani autori.

Ili meni i dalje samo bode oči da na nekakvom pesmuljku radi 50 ljudi a jedan Vince Mendoza sam zapakuje Both side now ili Vespertine....

U svakom slučaju, nova tehnologija je donela upravo mogućnost da neko ko, blago rečeno, nema pojma bude "muzičar" a gorepomenuti je morao neka znanja da stekne pre nego što mu je palo na pamet da to stavi na papir. I to je, suštinski, jedina razlika. Svako ima pravo da sluša onošto mu prija, u skladu sa intelektom, obrazovanjem i životnim interesovanjima - tj. u nezavisnosti od tehnologije, publika se okreće onome što joj, iz nekog razloga, odgovara - a autori koriste kapacitete tehnologiju u onoj meri u kojoj im to olakšava život. Ako nekom DAW služi kao štake, to je zato jer bez DAW-a ne bi mogao ništa.

gregor z
08-09-2012, 04:18 PM
A da ne pricam sto ima vrlo vrlo malo ljudi koji rade i muziku i tekst i melodije i aranzmane i produkciju i snimanje i miksanje i SVE TO ZNAJU !!!
U stvari ja i ne poznajem nikoga ko sve ovo ume da odradi sam!! Cak ni od poznatih likova...

Tako je u svijetu...al na našim prostorima više manje su svi genijalci , koji znaju sve sami da naprave ...od početka do kraja...nemojmo to zaboraviti...:D

Ja trenutačno radim na produkciji gde su dva autora muzike - sad uvlačim trečeg jer nemamo još pravi vibe, tekst pišu trojica....mladji kolega radi kompletnu predprodukciju i soundove jer je u tome triput brži od mene, vokalnu liniju rade pjevač i pjevačica...a ja to "produciram" i na kraju ču sve izmiksati....

Na takav način dobijamo puno bolji rezultat i mnogo veče šanse da pjesma uspije...

Radije imam mali dio velikog kolača, nego veliki dio malenog....:D

VukP
08-09-2012, 04:31 PM
Tako je u svijetu...al na na?im prostorima vi?e manje su svi genijalci , koji znaju sve sami da naprave ...od početka do kraja...nemojmo to zaboraviti...:D

Ja trenutačno radim na produkciji gde su dva autora muzike - sad uvlačim trečeg jer nemamo jo? pravi vibe, tekst pi?u trojica....mladji kolega radi kompletnu predprodukciju i soundove jer je u tome triput br?i od mene, vokalnu liniju rade pjevač i pjevačica...a ja to "produciram" i na kraju ču sve izmiksati....

Na takav način dobijamo puno bolji rezultat i mnogo veče ?anse da pjesma uspije...

Radije imam mali dio velikog kolača, nego veliki dio malenog....:D

Čini mi se da je tako sa većinom ozbiljnih autora - znaju sami da rade, bar ono ?to spada u njihov posao. I "tamo" i "ovamo". Inače je nekom pametnjakoviću moglo pasti na pamet da pozove Marinu Tucaković da pomogne Milanu Mladenoviću oko tekstova...na primer. A John McLaughlin bi verovatno svirao gitare Rolling Stonesima, pa bi onda imalo vi?e izgleda da "pesma uspe".

:banghead:

DaBear
08-09-2012, 07:15 PM
Čini mi se da je tako sa većinom ozbiljnih autora - znaju sami da rade, bar ono ?to spada u njihov posao. I "tamo" i "ovamo". Inače je nekom pametnjakoviću moglo pasti na pamet da pozove Marinu Tucaković da pomogne Milanu Mladenoviću oko tekstova...na primer. A John McLaughlin bi verovatno svirao gitare Rolling Stonesima, pa bi onda imalo vi?e izgleda da "pesma uspe".

:banghead:

Nisam bas skapirao prvu recenicu...al nema veze...

Inace ke jako je bitno da uparis ljude koji su na istoj talasnoj duzini i koji prate sta se desava u muzici i svetu...

VukP
08-09-2012, 08:17 PM
Nisam bas skapirao prvu recenicu...al nema veze...
Htedoh reći da nekom tamo mladom Piteru Gebrijelu nije potreban neki tamo mladi Sting da mu pomogne da napi?e pesmu. Zato su saradnje tog tipa, bar u odnosu na veći deo opusa, retke(sem ako nije u pitanju Santana poslednjih 10-ak godina - a i to je hit or miss kao i sve drugo). A često su ispod standardnog nivoa svakog od autora ponaosob.

Inace ke jako je bitno da uparis ljude koji su na istoj talasnoj duzini i koji prate sta se desava u muzici i svetu...

Potpuno se sla?em. Samo, iz ovih par tvojih postova, bi neko mogao da izvede zaključak da je danas nemoguće da neka tamo Joni Mičel napi?e pesmu bez asistencije 14 producenata. A ba? smo skoro imali slučaj da se pojavi Gotye i razbije sa pesmom koju je sam napisao, producirao i odsvirao.

Ovo večito nerazumevanje dolazi iz dve polazne ideje : jedna je da je muzika lični izraz nekog talentovanog pojedinca ili talentovane grupe a druga je da je muzika proizvod Coca Cola/Beyonce/Karleu?a tipa - ?to je skroz legitiman stav. Ali ne bi trebalo koristiti argumente koji se odnose na muziku prvog tipa, kada se govori o muzici drugog tipa(reda?). I vice-versa.

Valjda sam sada bio jasniji - nisam rekao da bi ne?to trebalo raditi ovako ili onako, već da se sa ciljem menjaju i sredstva. A ti uporno poku?ava? da predstavi? svoj cilj(i sredstva) kao jedini. A nije. Inače se ne bi desili svi ljudi koje sam spomenuo u ovih par postova. A imamo i ovde na forumu par gostiju koji praktično sve rade sami i uspe?ni su u tome.

gregor z
08-09-2012, 09:38 PM
Zivimo u 2012-oj….:shock:

Šta znači ime Sting populaciji ispod 25-30? I veliki sam fan od Police…to što radi poslednje godine je meni bezveze….al je napravio nekoliko legendarnih stvari pa se mu to "oprašta"

Gotye…čekam drugi single…on je meni zasada one hit wonder….iako mi je veoma simpatičan:grin:

I u "zlatno doba" muzike radilo se na potpuno isti način…samo su se svi "suradnici" tokom godinama zaboravili….ili jih nisu napomenuli….ili suradnici nisu znali svoja prava…ko misli da je bilo drugčije naivan je…:D

Po mom iskustvu su največi "umjetnici" sa veoma rijetkim iznimkama "SUPER EGO-ti" i ne mogu podnijeti fact da je još neko pored njih odgovoran za njihov uspjeh i dosta puta nemaju nikakve odgovornosti prema suradnicima….a marketing mašinerija napravi svoje -tako da ispadne da su sve sami napravili….:rotfl:

Toliko sam godina u tome da se mogu samo smijati ljudima koji vjeruju u te priče za malu decu…

Malo sam pisssed, izvinjavam se - ali ne podnosim provincijalizam i uskoglednost…a nipošto kukanje kako je nekad muzika bila dobra a danas je sve u k….

Pozdrav,

Gregor

DaBear
08-09-2012, 10:04 PM
Htedoh reći da nekom tamo mladom Piteru Gebrijelu nije potreban neki tamo mladi Sting da mu pomogne da napi?e pesmu. Zato su saradnje tog tipa, bar u odnosu na veći deo opusa, retke(sem ako nije u pitanju Santana poslednjih 10-ak godina - a i to je hit or miss kao i sve drugo). A često su ispod standardnog nivoa svakog od autora ponaosob.

Potpuno se sla?em. Samo, iz ovih par tvojih postova, bi neko mogao da izvede zaključak da je danas nemoguće da neka tamo Joni Mičel napi?e pesmu bez asistencije 14 producenata. A ba? smo skoro imali slučaj da se pojavi Gotye i razbije sa pesmom koju je sam napisao, producirao i odsvirao.

Ovo večito nerazumevanje dolazi iz dve polazne ideje : jedna je da je muzika lični izraz nekog talentovanog pojedinca ili talentovane grupe a druga je da je muzika proizvod Coca Cola/Beyonce/Karleu?a tipa - ?to je skroz legitiman stav. Ali ne bi trebalo koristiti argumente koji se odnose na muziku prvog tipa, kada se govori o muzici drugog tipa(reda?). I vice-versa.

Valjda sam sada bio jasniji - nisam rekao da bi ne?to trebalo raditi ovako ili onako, već da se sa ciljem menjaju i sredstva. A ti uporno poku?ava? da predstavi? svoj cilj(i sredstva) kao jedini. A nije. Inače se ne bi desili svi ljudi koje sam spomenuo u ovih par postova. A imamo i ovde na forumu par gostiju koji praktično sve rade sami i uspe?ni su u tome.

Nisi dovoljno upoznat sa materijom...Bas taj peter Gabriel komponuje sa bendom...postave instrumente, ceo bend..i onda rade jam session. Dovede VRHUNSKE muzicare koji sviraju po nekoliko sati - SVE SE SNIMA I POSLE SE DOBRI ELEMENTI I FRAZE RAZRADJUJU !!!
Kad mu je i to postalo dosadno, privodili su crnce i kojekakve "word" muzicare u studio pusatli ih da sviraju i improvizuju i dzemuju i POSLE OPET VADILI FRAZE I LOOPOVE PREKO KOJIH SU ONDA NABACIVALI NOVE IDEJE.
OK, nije 5 producenata na jdenoj pesmi ALI je 10 ili 15 muzicara koji nabacuju ideje i on ih filtrira ...to mu dodje na isto ?? Zar ne?

Gotye - takodje...baza pesme je SAMPLE (mala melodija koja se provlaci kroz celu pesmu)...Znaci neki drugi producent je zapoceo pesmu tie sto mu je dozvolio da koristi njegov sample sa neke stare ploce !!! TAKODJE - NEKOLIKO LJUDI JE RADILO NA TOJ PESMI JAKO JAKO DUGO..menjali, dodavali.pa su na kraju zvali i zenski vokal da proba nesto jer im nije radila pesma... itekako timski rad !!
BTW - Gotye je inace Best Selling single na svetu u zadnjih godinu dana sa preko 9 miliona prodatih kopija...:D

OK - Johnny Michell - los primer...nije ista muzika..kao da si Dragacevce spomeno...ili Mozarta..totalno druga stvar (o kojoj ne pricamo).

Kad se malo dublje izanalizira..ipak na kraju ispadne da tu ima dosta ljudi okolo koji na razne nacine pomazu svakom producentu...imas neki konkretni i tacni primer ?

gregor z
08-09-2012, 10:11 PM
Ili meni i dalje samo bode oči da na nekakvom pesmuljku radi 50 ljudi a jedan Vince Mendoza sam zapakuje Both side now ili Vespertine.

http://www.discogs.com/Bj?rk-Vespertine/release/1646029

http://www.discogs.com/Joni-Mitchell-Both-Sides-Now/release/2844240

Toliko o tome?.

DaBear
08-09-2012, 10:33 PM

Toliko o tome….

Bravo Gregore !!

:D:D:D Samo potvrdjuje povrsnost velikog broja ljudi !!
(danas kad sve moze da se proveri na nekoliko mesta za 2 minuta!!)

(to kod nas zovu "ispao glup u drustvu")

VukP
08-09-2012, 10:46 PM
Malo sam pisssed, izvinjavam se - ali ne podnosim provincijalizam i uskoglednost?a nipo?to kukanje kako je nekad muzika bila dobra a danas je sve u k?.

Pa zato sam i spomenuo Gotyea, da se ne pomisli da je u pitanju nostalgija za pro?lim vremenima. Mogao sam da ka?em i Lana Del Ray, već 20+ godina vrlo aktivni Slash koji je u stalno u nekakvom koautorstvu sa gostujućim pevačima, Mark Tremonti - koji stoji iza opusa 2 svoja uspe?na benda ili bilo koja talentovana persona na dana?njoj sceni. A provincijalizam je upravo praviti se da oni ne postoje, u cilju potvrde neke teze koja nekom odgovara iz ličnih/poslovnih razloga. Naravno sad će da se pojavi neko i da ka?e da nikada nije čuo za pomenute da navede jo? 50 primera nekih manje talentovanih pojedinaca kojima tim čkiljavaca projektuje pesme, ?to je, opet, sasvim legitimno ali...za dobrobit razgovora bi tako i bilo bolje po?to bi onda imali jasne parametre. Da dodatno pojasnim : kada ka?em da neko pi?e pesmu, mislim na nekoga ko to radi sa instrumentom/papirom i olovkom u rukama a ne na tim kompjutera?a koji se igraju sa loopovima. Mo?da bi to jedina pojava po kojima su neka starija vremena prirodnija, ako ne bolje. Danas imamo situaciju da mejnstrim hitove prave ljudi koji nikada nisu uzeli neki instrument u ruke.

I u "zlatno doba" muzike radilo se na potpuno isti način?samo su se svi "suradnici" tokom godinama zaboravili?.ili jih nisu napomenuli?.ili suradnici nisu znali svoja prava?ko misli da je bilo drugčije naivan je?

Nisam spomenuo Vinsa Mendozu bez razloga(?iv, zdrav & aktivan), po?to je, valjda, jasno svakome da je u tako ambicioznim projektima neizvodljivo da 10 ljudi radi na istom segmentu jer je neophodno da jedan čovek dr?i sve konce u rukama. Vredi pogledati creditse Vespertine albuma - takođe je navedeno bezbroj učesnika(gomila ljudi ima Pro Tools kao credits) ali, opet, ko zna da čita između redova tj. poznaje problematiku(i eventualno je preslu?ao album) razume ?ta je kompozitorski ili orkestratorski rad a ?ta je arranging credits dat session izvođaču(upravo to o čemu DaBear priča - svako je ko-ne?to samim time ?to je bio prisutan).
Prihvatam, naravno, da se potreba za potpunom kontrolom materijala proporcionalno smanjuje sa slo?eno?ću istog, ali to je skroz neka druga tema...
Nerazumevanje ovoga je, takođe, skroz legitimno. A ako je neko sa foruma učestvovao nekada projektima ovog obima, a da je pristupljeno radu na neki drugi način, ja bih bio zahvalan da prepriča tok događaja, po?to bi bilo izuzetno korisno.
(Ako se ne varam, Slowstar se naradio obimnih aran?mana, pa bi bilo zanimljivo da prepriča, ako se nekada desilo, kako izgleda kada nekoliko ljudi radi na partituri istovremeno.)

Zivimo u 2012-oj?.
?ta znači ime Sting populaciji ispod 25-30?

Mo?da onda da organizujemo da Bajone ili, jo? bolje, neki savremeni ekvivalent gostuju na forumu, po?to muzika koju slu?aju odrasli nije sfera na?eg interesovanja, u 2012-oj godini. :D Kmek.

?alu na stranu, nadam se da nije default da, kada pričamo o bilo kojoj muzičkoj temi, podrazumevamo da se radi o nekoj limunadi ili Komodor 64 zvucima za konzumente pilula.

VukP
08-09-2012, 10:48 PM

Toliko o tome….

Hhihi, preteče me, ali kao što vidiš nisam zaboravio pa sam pomenuo i to. Pozdrav.

(to kod nas zovu "ispao glup u drustvu")
Kod nas ovo zovu "bezobrazan" ili "drčan preko društvenih mreža".

Pozdrav.

VukP
08-09-2012, 11:02 PM
Nisi dovoljno upoznat sa materijom...Bas taj peter Gabriel komponuje sa bendom...postave instrumente, ceo bend..i onda rade jam session. Dovede VRHUNSKE muzicare koji sviraju po nekoliko sati - SVE SE SNIMA I POSLE SE DOBRI ELEMENTI I FRAZE RAZRADJUJU !!!
Kad mu je i to postalo dosadno, privodili su crnce i kojekakve "word" muzicare u studio pusatli ih da sviraju i improvizuju i dzemuju i POSLE OPET VADILI FRAZE I LOOPOVE PREKO KOJIH SU ONDA NABACIVALI NOVE IDEJE.
OK, nije 5 producenata na jdenoj pesmi ALI je 10 ili 15 muzicara koji nabacuju ideje i on ih filtrira ...to mu dodje na isto ?? Zar ne?
Pa to je upravo jedan čovek koji drži konce u rukama - barata materijalom, svojim ili tuđim. (Kad već spominješ Mocarta - na sličan način na koji Mocart barata tuđim ili svojim starim motivima - ne znam da li može da se progoogla ali se nekako pretpostavlja da znaš o čemu se radi)

Gotye - takodje...baza pesme je SAMPLE (mala melodija koja se provlaci kroz celu pesmu)...Znaci neki drugi producent je zapoceo pesmu tie sto mu je dozvolio da koristi njegov sample sa neke stare ploce !!!

Valjda mu je kompozitor/autor dozvolio da koristi njegov motiv? Ispadoše producenti kompozitori a miks-injžineri producenti.

OK - Johnny Michell - los primer...nije ista muzika..kao da si Dragacevce spomeno...ili Mozarta..totalno druga stvar (o kojoj ne pricamo).

Šta znači nije ista muzika? O kojoj muzici pričamo?

DaBear
08-09-2012, 11:08 PM
Hhihi, preteče me, ali kao ?to vidi? nisam zaboravio pa sam pomenuo i to. Pozdrav.

Kod nas ovo zovu "bezobrazan" ili "drčan preko dru?tvenih mre?a".

Pozdrav.

ja sve kroz salu..ali OK..primedba na mestu.

Nazad na temu - pisanje muzike...samo sam cekao da kazes pero i notni papir !!
Znam nekoliko jako poznatih kompozitora koji radeozbiljnu muziku za filmove - na kompjuterima, sa fake orkestrima...nema oklovke, ali ima midi klavijatura i DAW..
Mozemo da nove godine da navodimo primere ovog ili onoga, ali je bespotrebno...pogresno je mesati (na pr.) rock grupe i Michael Jacksona, jer svi rade na totalno razlicite bacine... bend uglavnom radi zajedno uz pomoc producenta i snimatelja i par asistenata i ekipe koja se brine o instrumentima itd...a nekad zovnu i likove poput Brian Eno-a da se malo "prikljuci"...

A pevaci su totalno druga prica..ONI PEVAJU...a drugi ljudi rade sve ostalo..

Moj prijatelj je uradio muziku za pesmu sa jednim likom i onda je (poznata pevacica / autor) dodala preko totalno otkaceno pevanje koje je opet privuklo paznju William Orbita koji je onda sve to okrenuo na glavu i ispalo je nesto cetvrto !!
I svi su bili zadovoljni na kraju...:D

gregor z
08-09-2012, 11:25 PM
Da dodatno pojasnim : kada kažem da neko piše pesmu, mislim na nekoga ko to radi sa instrumentom/papirom i olovkom u rukama a ne na tim kompjuteraša koji se igraju sa loopovima. Možda bi to jedina pojava po kojima su neka starija vremena prirodnija, ako ne bolje. Danas imamo situaciju da mejnstrim hitove prave ljudi koji nikada nisu uzeli neki instrument u ruke.

LOL….osobna anektdota…da objasnim od početka…ne znam dobro svirati ni jedan instrument bez pomoći kompjutera…ali nekoliko godina nazad miksao sam dub/reggae album…sa ekipom napušenih rastafarijanaca (duboko poštovanje) i u jednom momentu šef banda kaže: "play the knobs Gregor, play the knobs man" i tada sam skužio da njemu znači mjenjanje fedbacka i delay tima isto kao da sviram najbolji solo na gitari…tako da ako me danas pitaš šta sviram…I PLAY THE KNOBS!!! I vježbam svoj "instrument" svaki dan nekoliko sati…:)

Poštujem tvoje stavove, po tome što pišeš osječa se da znaš šta je dobra muzika….al dosada sve ispada uskogledno…ko još danas radi papirom i olovkom…i največi "klasičari" barataju kompjuterom jer jim to omogučava stvari koje nemožeš samo olovkom i papirom...

ko zna da čita između redova tj. poznaje problematiku(i eventualno je preslušao album) razume šta je kompozitorski ili orkestratorski rad a šta je arranging credits dat session izvođaču(upravo to o čemu DaBear priča - svako je ko-nešto samim time što je bio prisutan)

Vespertine mi je najdražji album od Bjork - imam sve - original CD…mene nimalo ne makne to što je dotični radio….meni je super groove, atmosfera, sound design, njeno pevanje….ko je sad zaslužniji za konačni "vibe" je stvar ukusa…i po meni to je prednost suradjivanja sa veoma širokom ekipom…da može veoma širok spektar ljudi nešto pronači za sebe….

Nerazumevanje ovoga je, takođe, skroz legitimno. A ako je neko sa foruma učestvovao nekada projektima ovog obima, a da je pristupljeno radu na neki drugi način, ja bih bio zahvalan da prepriča tok događaja, pošto bi bilo izuzetno korisno.

Ima nas nekoliko…al bojim se da je to gubljenje vremena…barem u kontekstu u kojem sad pričamo...

Šalu na stranu, nadam se da nije default da, kada pričamo o bilo kojoj muzičkoj temi, podrazumevamo da se radi o nekoj limunadi ili Komodor 64 zvucima za konzumente pilula.

A ovo uzimam kao uvredu i dokaz uskoglednosti i provincialnosti…muzika je muzika…alati sa kojim je napravljena su potpuno nebitni…dok ljudima pobudjuje emocije i ugodjaj koji se ne može dobiti nigdje drugdje...

VukP
09-09-2012, 12:21 AM
Nazad na temu - pisanje muzike...samo sam cekao da kazes pero i notni papir !!
Znam nekoliko jako poznatih kompozitora koji radeozbiljnu muziku za filmove - na kompjuterima, sa fake orkestrima...nema oklovke, ali ima midi klavijatura i DAW..

Ma kakve to ima veze? I sam sam radio bezbroj nekih realizacija(UVEK u nedostatku novca onoga ko plaća, NIKAD zato što je tako bolje/brže - neuporedivo je sporije, ako je cilj da se imitira orkestar...što je manji sastav, to je teže da zaliči na pravu stvar). Ali sam pre mesec dana prisustvovao tome kako izgleda kad neko krene da prepravlja nešto što je postavljeno za 40 izvođača i kako se sve raspadne čačkanjem bilo kog elementa. Zato i tvrdim da ozbiljnu/složenu produkciju ne može da radi 50 ljudi simultano.

Mozemo da nove godine da navodimo primere ovog ili onoga, ali je bespotrebno...pogresno je mesati (na pr.) rock grupe i Michael Jacksona, jer svi rade na totalno razlicite bacine... bend uglavnom radi zajedno uz pomoc producenta i snimatelja i par asistenata i ekipe koja se brine o instrumentima itd...a nekad zovnu i likove poput Brian Eno-a da se malo "prikljuci"... Pa taj MJ je primer upravo toga o čemu pričam - jedan hiper sposoban QJ koji je postavio stvar na noge i napravio isto tako sjajan odabir izvođača i to je to. I baš kada je rad sa MJ u pitanju, mogu se prepoznati orkestarske tehnike u aranžmanima(iako nema orkestra) - način na koji su pocrtani akcenti, način upotrebe dupleksa gitara/vokala...itd...sve su to postupci koje teško da ćemo naći u tom kontekstu produkciji kod Timbalanda/Timberlejka/Jay Z ili tako nekih savremenika(a o Skrillexu, Guetti i sličnim "umetnicima" da ne pričam). Lutam daleko od teme ali to je upravo razlika između aranžmana/muzike/pesme nastale pažljivom pripremom i radom sa idejama i aranžmana kreiranim pukim miksanjem elemenata. Sad, možda je to stvar ukusa, ali po meni i dalje bolje zvuče bolje radovi ovih, neosporno, talentovanijih i sposobnijih likova nego (prema mom mišljenju) sterilni radovi ovih drugih(i to nema veze sa time da li neko radi na laptopu ili piše na papiru, pod svećom i onda snima na traku u dvorcu na jugu Francuske).

LOL….osobna anektdota…da objasnim od početka…ne znam dobro svirati ni jedan instrument bez pomoći kompjutera…ali nekoliko godina nazad miksao sam dub/reggae album…sa ekipom napušenih rastafarijanaca (duboko poštovanje) i u jednom momentu šef banda kaže: "play the knobs Gregor, play the knobs man" i tada sam skužio da njemu znači mjenjanje fedbacka i delay tima isto kao da sviram najbolji solo na gitari…tako da ako me danas pitaš šta sviram…I PLAY THE KNOBS!!! I vježbam svoj "instrument" svaki dan nekoliko sati…:)

Da. I ja to poštujem. I zato si ti miks-inžinjer a ja nisam ili bar ne znam da to uradim na način na koji ti znaš(ali bih, verovatno, znao da postavim aranžman tako da za tebe ima minimalno posla ili bih ti bar omogućio minimalan napor :D). Ipak, to limitira moju mogućnost da te opišem kao muzičara. I to ne mislim ni u kakvom negativnom kontekstu. MI je tehničko osoblje bez koga nikada ništa ne bi moglo da se uradi i kao takav si, što se mene tiče, neizmerno bitan u lancu. Samo ne zaboravimo da Kris Martin prvo mora da napiše i snimi pesmu da bi ti(ili ko već u njihovom slučaju) imao šta da miksaš, a kao da se to nekada, slučajno, zaboravi.

Poštujem tvoje stavove, po tome što pišeš osječa se da znaš šta je dobra muzika….al dosada sve ispada uskogledno…ko još danas radi papirom i olovkom…i največi "klasičari" barataju kompjuterom jer jim to omogučava stvari koje nemožeš samo olovkom i papirom... Rekoh već nešto na tu temu, ne mora se sve bukvalno shvatiti. ALI neke stvari ipak moraju prvo da idu na papir jer niko nije robot a DAW jos uvek na pruza usluge aranziranja sam od sebe. I eventualno bih dodao da kompjuter, zapravo, limitira ono što možeš sa "živim" orkestrom.

Ima nas nekoliko…al bojim se da je to gubljenje vremena…barem u kontekstu u kojem sad pričamo...
Naravno da nije. Iskreno zanimalo bi me, pošto bi dezintegrisalo sve ono što (pretpostavljam) da znam. Ili ipak ne pričamo o istoj stvari?

A ovo uzimam kao uvredu i dokaz uskoglednosti i provincialnosti…muzika je muzika…alati sa kojim je napravljena su potpuno nebitni…dok ljudima pobudjuje emocije i ugodjaj koji se ne može dobiti nigdje drugdje...
Ma kakva uvreda? Da sam hteo da te vređam, ne bih se ni trudio da odvojim ovo vreme da ti odgovorim. Najnormalnije pitam, pošto se ovde često ukazuje na to da "ne pričamo ovde o toj muzici" pa nikako da skontam o kojoj muzici pričamo. Mislio sam da je tema opšta a onda sam odjednom postao uskogledni provincijalac jer, zamisli(???), volim Stinga 2012-e. Iskreno, postaje besmisleno stalno podsmevanje na pomen bilo čega što nije tržišno-orijentisana/primenjena/teenage limunada(a najsmešnije od svega je što je taj baš taj Sting, komercijalno, neuporedivo veći od sadašnjih mejnstrim hitova koji traju po mesec dana). Ne vidim razlog da se osećam kao takav kakvim si me opisao zato što volim Koltrejna ili Honegera ili Tori Amos ili Led Zeppellin ili čitam Kafku ili Malarmea umesto da igram Counter Strike i ne klecaju mi kolena pred nečim što je ultra popularno sada-baš ovog trenutka u nekoj diskoteci u Londonu. Već rekoh nekome ovde, nisu isto Tomas Man i Kurir. I bilo bi lepo da se ne podrazumeva da pričamo o Kuriru, svaki put kada pričamo(i podrazumeva se da Kurir ima svoju klijentelu i da su to tiražne novine ali čitaocima toga je i onako svejedno kakvim fontom su štampane novine, dokle god pružene informacije nisu komplikovane za obradu). Enivej slažem se tvojom izjavom da je muzika muzika ali mi prečesto ovde govorimo o muzici koja nije muzika nego je prateći zvučni zapis za slanje sms-a ili ringtone mobilnog telefona - i onda kad neko kaže Steely Dan ili Kate bush to je bruka i sramota, staromodno...blah blah. A to ne bi trebalo tako da bude na muzičkom forumu.

Sad sam se napričao i bitnih i nebitnih stvari za temu. Ako je nekome od modova too much, neka briše.

quake2
09-09-2012, 01:21 AM
?okiran sam, taman su počeli da me svrbe prsti u sekciji Ban, a ono, divota ljubav i korektnost cveta :) ?to samo govori da banovanje rađa plodove :da: :twisted:

:rotfl:....e pa dobro...sada kada sam vas malo pokrenuo i pomirio:wink:,odoh raditi pa me nece biti neko vreme.Stizu mi dva omiljena benda tako da sljakam u dve smene.Nego,kad me vec nece biti,ajd mi matori zvizni neki ban na jedno dve,tri nedelje....znas da ja to skupljam....ko znacke:rotfl::).Pozzzzz i da budete dobri:).

gregor z
09-09-2012, 08:25 AM
I ba? kada je rad sa MJ u pitanju, mogu se prepoznati orkestarske tehnike u aran?manima(iako nema orkestra) - način na koji su pocrtani akcenti, način upotrebe dupleksa gitara/vokala...itd...sve su to postupci koje te?ko da ćemo naći u tom kontekstu produkciji kod Timbalanda/Timberlejka/Jay Z ili tako nekih savremenika(a o Skrillexu, Guetti i sličnim "umetnicima" da ne pričam).

Po toj logici muzika se svrstava u "kaste" i neka muzika je "vrijednija" nego druga. Sve te "orkestarske tehnike" nadjes i kod ostalih izvodjača, samo su to drugi instrumenti. Uzmimo Autechre za primjer. Po tvojoj logici oni su obični laptopa?i koji sla?u neke "loopove" i ne sviraju nikakav instrument, niso klasično ?kolovani etc?ali je meni to ?to rade isto kao najkompleksnija klasika ili jazz. Samo da upotrebljavaju pristupe i alate koji nisu arhaični. Ba? me zanima kakvu bi muziku danas radio Wagner ili Bethooven.

Lutam daleko od teme ali to je upravo razlika između aran?mana/muzike/pesme nastale pa?ljivom pripremom i radom sa idejama i aran?mana kreiranim pukim miksanjem elemenata. Sad, mo?da je to stvar ukusa, ali po meni i dalje bolje zvuče bolje radovi ovih, neosporno, talentovanijih i sposobnijih likova nego (prema mom mi?ljenju) sterilni radovi ovih drugih(i to nema veze sa time da li neko radi na laptopu ili pi?e na papiru, pod svećom i onda snima na traku u dvorcu na jugu Francuske).

To je opet segregacija na "pravu" muziku i "nepravu" muziku. I to je ono ?to me u tvojim stavovima najvi?e smeta.

Da. I ja to po?tujem. I zato si ti miks-in?injer a ja nisam ili bar ne znam da to uradim na način na koji ti zna?(ali bih, verovatno, znao da postavim aran?man tako da za tebe ima minimalno posla ili bih ti bar omogućio minimalan napor :D). Ipak, to limitira moju mogućnost da te opi?em kao muzičara. I to ne mislim ni u kakvom negativnom kontekstu. MI je tehničko osoblje bez koga nikada ni?ta ne bi moglo da se uradi i kao takav si, ?to se mene tiče, neizmerno bitan u lancu. Samo ne zaboravimo da Kris Martin prvo mora da napi?e i snimi pesmu da bi ti(ili ko već u njihovom slučaju) imao ?ta da miksa?, a kao da se to nekada, slučajno, zaboravi.

Nisam samo miks in?injer ali ko ti daje pravo da ka?e? da miks in?injer nije muzičar? Po meni je kod mnogo bandova koje si napomenuo - sound design, efekt prostora, ekvalizacija instrumenata i njihovi omjeri napravio "aran?ma" - koji bi inače znao zvučati kao tisuču drugih stvari - originalan i interesantan.
Ko je tu sada "autor" - samo onaj ko je napisao stvari na papir - ili svi ostali koji su to zasvirali i "sastavili" sa nekim "soundom" kojeg je napravio producent/mix in?injer i time dodali emocije , prepoznavnost i neku dodatnu kvalitetu. Po mom mi?ljenju svi su co-avtori i danas se za to tra?i publishing i credits - jer su svi ti ljudi godinama vje?bali svoj instrument i znanje "aran?iranja" iako je instrument dugme na compressoru ili mi? na kompjuteru.

Rekoh već ne?to na tu temu, ne mora se sve bukvalno shvatiti. ALI neke stvari ipak moraju prvo da idu na papir jer niko nije robot a DAW jos uvek na pruza usluge aranziranja sam od sebe. I eventualno bih dodao da kompjuter, zapravo, limitira ono ?to mo?e? sa "?ivim" orkestrom.

Osobno dobro poznajem nekoliko poznatih komponista, i svi barataju kompjuterom dok pi?u?.po njihovim rečima puno je lak?e raditi ako mo?e? midi klaviaturom probati kako če ne?to zvučati u "orkestru" i skoro da ne pi?u vi?e note , dok ne idu stvar isprobati orkestrom?meni to zvuči kao prednost a ne limitacija.

Ma kakva uvreda? Da sam hteo da te vređam, ne bih se ni trudio da odvojim ovo vreme da ti odgovorim. Najnormalnije pitam, po?to se ovde često ukazuje na to da "ne pričamo ovde o toj muzici" pa nikako da skontam o kojoj muzici pričamo. Mislio sam da je tema op?ta a onda sam odjednom postao uskogledni provincijalac jer, zamisli(???), volim Stinga 2012-e. Iskreno, postaje besmisleno stalno podsmevanje na pomen bilo čega ?to nije tr?i?no-orijentisana/primenjena/teenage limunada(a najsme?nije od svega je ?to je taj ba? taj Sting, komercijalno, neuporedivo veći od sada?njih mejnstrim hitova koji traju po mesec dana). Ne vidim razlog da se osećam kao takav kakvim si me opisao zato ?to volim Koltrejna ili Honegera ili Tori Amos ili Led Zeppellin ili čitam Kafku ili Malarmea umesto da igram Counter Strike i ne klecaju mi kolena pred nečim ?to je ultra popularno sada-ba? ovog trenutka u nekoj diskoteci u Londonu. Već rekoh nekome ovde, nisu isto Tomas Man i Kurir. I bilo bi lepo da se ne podrazumeva da pričamo o Kuriru, svaki put kada pričamo(i podrazumeva se da Kurir ima svoju klijentelu i da su to tira?ne novine ali čitaocima toga je i onako svejedno kakvim fontom su ?tampane novine, dokle god pru?ene informacije nisu komplikovane za obradu).

To sve dr?i vodu, i drago mi je da jo? postoje ljudi koji cijene umjetnost?ali po meni umjetnost nije stvar pro?losti nego sada?njice?mo?da če biti Skrillex cijenjen kao jedan večih umjetnika za 100 godina?i nije na nama da o tome sudimo..vrijeme če pokazati svoje. Ja isto ne volim neke stvari u dana?njoj muzici ali po?tujem trud i znanje koje stoji iza toga - iako je konačni rezultat Bubblegum thrash pop. Verovatno si pročitao i knjigu od Attali-ja - Noise, tamo je meni sve odlično obja?njeno i sla?em se sa večinom stvari koje je napisao.

Enivej sla?em se tvojom izjavom da je muzika muzika ali mi prečesto ovde govorimo o muzici koja nije muzika nego je prateći zvučni zapis za slanje sms-a ili ringtone mobilnog telefona - i onda kad neko ka?e Steely Dan ili Kate bush to je bruka i sramota, staromodno...blah blah. A to ne bi trebalo tako da bude na muzičkom forumu.

Danas se muzika slu?a na mobitelu i ja mislim da če tako i ostati?.a opet nemojmo segregirati muziku na pravu i nepravu?

Muzika se non stop mjenja i razvija?sa obzirom na socialnu okolinu u kojoj ?ivimo?i ja hoču putovati njenim tokom i ako je moguče - doprineti ne?to novo sa mojim znanjem i iskustvom - a ne ostati negde na putu i izolirati se od svega ?to novoga dolazi.

Hvala za debatu,

Pozdrav,

Gregor

DaBear
09-09-2012, 09:35 AM
Diskusija pocinje polako da poprima..kako bih rekao...hhmmm...neki los ton!

Ima jedna stara izreka izreka: Opinions are like assholes...everyone has one....

Ono sto ja mogu da zakljucim da ti je "stara" muzika i dalje "zakon" i da se ne razumes dovoljno u "novu" muziku i iz nekih razloga neces ili ne zelis da ukljucis u drugi nacin razmisljanja i prihvatanja novih vremena i novih tokova i tehnika koji su se izkristali u "novom vremenu" u kome sad zivimo.

Granice su se pomerile mnogo (bas zbog kucnih studija)..desi se da u moru medioke ispliva neko ko je SAM uspeo nekako da skupi samplove i odsvira nesto preko i uradi nesto...opet zavisi koja muzika je u pitanju. Ima puno "razlicite" muzike...nije sva muzika ista (toliko valjda mozes da ocenis?)

Tako da je totalno besmisleno uporedjivati te stvari.
Neko ko je studirao kompoziciju moze da se jede od muke sto sa tim svojim fakultetom nemoze da zaradi ni banke a neki klinac sa Fruity Loops na laptopu pravi "neku" muziku i zivi (jedan deo svog zivota) od toga !!

Sasvim je razumljivo da se jako veliki broj ljudi oseca ugrozenim i pregazenim od nekih "novih" kompjuterdzija / laptopasa..ali to je sign of the times!! Tu nema sta da se prica - vreme menja i gazi sve...
ili na primer...neko je posle mnogo godina uspeo da kupi neki veliki desk (iz svojih snova) i outboard da bi na kraju neki "novi klinac" na laptopu odradjivao mnogo vise..i normalno je da se tad javlja negodovanje na nesto novo...

Ja medju mojim plocama (preko 3,000 vinila) i 5,000 CD-a..(mp3 nemam toliko mnogo) imam SVE vrste muzike..i Stinga (koji mi je dosadan) i Bjork..koju iskreno ne volim.i Depeche Mode )koji su mi bili omiljeni bend..sad opet dosadno...i Rock itd itd itd..) Ukus mi se promenio i sad volim da cujem nove tehnike produkcije i nove tehnike aranziranja i miksanja itd itd..

Brzo se skrene sa teme...i mozda je bolje da sad malo "olabavimo" od diskusije...

Arthur
09-09-2012, 10:19 AM
:rotfl:....e pa dobro...sada kada sam vas malo pokrenuo i pomirio:wink:,odoh raditi pa me nece biti neko vreme.Stizu mi dva omiljena benda tako da sljakam u dve smene.Nego,kad me vec nece biti,ajd mi matori zvizni neki ban na jedno dve,tri nedelje....znas da ja to skupljam....ko znacke:rotfl::).Pozzzzz i da budete dobri:).

heh, zna? ?ta ti je za činiti, ima? recept za to :rotfl:

Braca
09-09-2012, 11:39 AM
Cool diskusija, svidja mi se i zato se pridruzujem. Nema "los ton" ova diskusija, nego zato i sluzi forum, sve je to po meni demokratski.
Vuk ima jednu pricu sustinsku, predpostavljam da je obrazovan muzicar po onome sto pise, e sad mozemo ukus staviti na prvo mesto i to je onda opravdanje za sve, sto naravno nije tacno. Postoji i zanatski deo u muzici, i to svaki profesionalac bez obzira na vrstu muzike, odma zna o cemu se tu radi. Prema tome lako je prepoznati pacere u muzici pa makar oni bili najpopularniji na svetu i najbogatiji. Dalje u jednom klasicnom delu Mozzarta ima toliko tonova da 1000 grupa savremenih to nema u svom zivotnom opusu, ko to ne kapira taj ima problem sa muzikom. U danasnje vreme prevara i povrsnosti moguce je predstaviti da slep covek moze da opise kako sunce sija, i da to bude legitimno. Ja ne mogu drugacije da pisem o muzici nego na ovaj nacin, evo juce gledao koncert Moriconea u Veneciji posle koga sam se najezio od zadovojstva, jeste staro, nije "in", ali danas nema takvih kreatora filmske muzike osim par casnih izuzetaka.
Sto se tice mix inzenjera, producenata, sve to stoji i to ne treba da bude sporno u diskusiji ali kao u odjavi filma dobro se zna ko je najvazniji lik, taj se i pise poslednji, zelim da kazem da je autor ipak na prvom mestu, sve ostalo je stvar tehnike.
Bez namere da provociram, samo sam izneo svoj stav, i mislim da je za clanove foruma ovakva diskusija vazna, bez obzira sto mozda nece promeniti tok razvoja drustva, ali ukazuje na sustinu i neciju eventualnu sudbinu, da ne trosi uzalud vreme u zivotu jer mu bog nije dao sluh, osim ako neko ustvrdi da je moguce baviti se muzikom a da taj koji se bavi nema sluh, sve je moguce u danasnje vreme, pa ocekujem i takvu tvrdnju!

VukP
09-09-2012, 11:54 AM
Po toj logici muzika se svrstava u "kaste" i neka muzika je "vrijednija" nego druga. Sve te "orkestarske tehnike" nadjes i kod ostalih izvodjača, samo su to drugi instrumenti. Uzmimo Autechre za primjer. Po tvojoj logici oni su obični laptopa?i koji sla?u neke "loopove" i ne sviraju nikakav instrument, niso klasično ?kolovani etc?ali je meni to ?to rade isto kao najkompleksnija klasika ili jazz. Samo da upotrebljavaju pristupe i alate koji nisu arhaični.

Ne. Ako je neophodno, deli se na stilove. Ali naravno da neko ko ne peva, ne svira ili ne komponuje nije muzičar. Kao ?to fudbaler nije ko?arka? ili vaterpolista nije ragibsta, iako svi petljaju ne?to sa loptom. Čak je i D?on Kejd? svoje radove nazivao "organizacija zvuka" jer je negde osećao da muzika nije adekvatan termin. I nije. I naravno da nisu isto Autechre i Keith Jarrett. Nekome je blisko jedno a nekome drugo i ?ta je tu neobično. Ti pretpostavlja? da bih ja sada ukinuo laptopove, samo kad bih mogao, ali nije tako.

Ba? me zanima kakvu bi muziku danas radio Wagner ili Bethooven.
Govori? o ljudima koji su se, pre svega bavili sadr?ajem svoje muzike. I programskim i muzičkim. A insinuira? da se danas ne bi bavili muzičkim sadr?ajem zato ?to...?ta? Sadr?aj nije bitan danas? Ili tebi odgovara da nije bitan? Dve stvari sam siguran, kada su oni u pitanju : ne postoji nikakav timski rad kada su takva dela u pitanju 2) Takav jezik se ne razvija tako ?to ne nauči? da svira?. I to va?i do danas. I va?iće dok neko ne napravi Talent/Knowledge plugin.

To je opet segregacija na "pravu" muziku i "nepravu" muziku. I to je ono ?to me u tvojim stavovima najvi?e smeta. Pa to ti radi? podelom na "staru" i "savremenu". I ti stalno ide? sa pretpostavkom da je "stara" ekvivalent "pravoj" a "savremena" onoj koja to nije. Ali činjenica je da nije sva muzika jednaka, kao ?to nisu svi ljudi jednaki. Ni u sportu, ni u muzici, ni u ?ivotu. Neko nema ni kinte - neko je bogat, neko je Jeff Beck a neko ne mo?e ni na pla?i da svira 2 akorda...itd. Ili smo sad svi politički korektni pa se pravimo da to nije tako?

Nisam samo miks in?injer ali ko ti daje pravo da ka?e? da miks in?injer nije muzičar? Po meni je kod mnogo bandova koje si napomenuo - sound design, efekt prostora, ekvalizacija instrumenata i njihovi omjeri napravio "aran?ma" - koji bi inače znao zvučati kao tisuču drugih stvari - originalan i interesantan.
Ko je tu sada "autor" - samo onaj ko je napisao stvari na papir - ili svi ostali koji su to zasvirali i "sastavili" sa nekim "soundom" kojeg je napravio producent/mix in?injer i time dodali emocije , prepoznavnost i neku dodatnu kvalitetu. Po mom mi?ljenju svi su co-avtori i danas se za to tra?i publishing i credits - jer su svi ti ljudi godinama vje?bali svoj instrument i znanje "aran?iranja" iako je instrument dugme na compressoru ili mi? na kompjuteru. Odgovorio sam već ali hajde ponovo : ako je zvučni zapis dizajniran efektima, ekvilizacijom itd - onda je autor miks in?injer. Ako je zvučni zapis komponovan, onda je pretpostavljam kompozitor autor. Nema tu neke posebne dileme. Nisam za jedno a protiv drugog, samo to nisu iste stvar. A nekada se zaista umeju i spojiti i to je ok. Samo, mo?da prečesto i preagresivno, volim da naglasim da je te?ko zamisliti Skrillexa/Guettu/Itd. kako sviraju ne?to, dok, pretpostavljam, da Steve Vai ili Danny Elfman nemaju problem da uključe laptop. I to je ta razlika, koja je realna.

Osobno dobro poznajem nekoliko poznatih komponista, i svi barataju kompjuterom dok pi?u?.po njihovim rečima puno je lak?e raditi ako mo?e? midi klaviaturom probati kako če ne?to zvučati u "orkestru" i skoro da ne pi?u vi?e note , dok ne idu stvar isprobati orkestrom?meni to zvuči kao prednost a ne limitacija.

Opet, ni?ta nemam protiv kompjutera - imam desktop i 5 laptopova u kući i svi imaju neku svoju funkciju. Ali nijedan nema funkciju ?taka koje dočaravaju ne?to ?to će kasnije da se desi. Ako kompozitor ne zna kako će zvučati ne?to ?to radi onda...mo?da bi mogao malo da zagreje stolicu(sem ako nije zadovoljan time ?to ne ume ne?to ?to je defaultno očekivanje od njega). Da ne bi ovo postala debata pro ili con notografije - ako neko misli da je re?enje da gestikulacijom objasni 50-orici istovremeno ?ta da sviraju, samo napred. I niko ne ide da "isprobava" ni?ta sa orkestrom. Kada dođe do orkestra ili je gotovo ili nije. Naravno, kada je manji sastav, stvari su ne?to manje problematične po tom pitanju - radilo se o gudačkom kvartetu ili 4 laptopa. Samo zamisli da uđe? u prostor sa 50 ljudi za kompjuterima i ka?e? "hajde sada svi zajedno ne?to da probamo/jammujemo"...no upravo je to i tema bila...jedna osoba ve?ba, svira, peva, radi na sebi a druga isprobava presete i pluginove. Ako im je obojici(oboema, oboma) lepo ne vidim razlog da se neko ljuti ?to je neko drugi rekao "ej pa ovaj svira a ovaj laptopuje".

Muzika se non stop mjenja i razvija?sa obzirom na socialnu okolinu u kojoj ?ivimo?i ja hoču putovati njenim tokom i ako je moguče - doprineti ne?to novo sa mojim znanjem i iskustvom - a ne ostati negde na putu i izolirati se od svega ?to novoga dolazi.

Upravo tako, ali ovde postoji neka tendencija da se za?muri na jedno oko kada su ti tokovi u pitanju. Nije elektronski niti kompjuterski generisana muzika ni?ta novo niti stvar - zapravo je starija pojava od većine(ili od svih) ćlanova foruma. A i posebno volim kada neko toliko voli muziku i ?ivi za nju da nije na?ao za shodno da nauči da korektno svira bilo koji (muzički)instrument. To je kao da voli? fudbal ali ne voli? da se umara? pa onda igra? virtuelni fudbal na Playstationu.

Neko ko je studirao kompoziciju moze da se jede od muke sto sa tim svojim fakultetom nemoze da zaradi ni banke a neki klinac sa Fruity Loops na laptopu pravi "neku" muziku i zivi (jedan deo svog zivota) od toga !!

Samo ?to je ovde ispalo da se Fruity Loopa?i ljute kada im ka?e? da je to FL a miks inj?ineri se ljute kad im ka?e? da su MI. Ako neko nije zadovoljan svojom "titulom", neka je promeni - a ako jeste, onda niko nema razloga da se vređa, jer to nije ni bila ideja threada. Bar ne moja.

DaBear
09-09-2012, 11:59 AM
Cool diskusija, svidja mi se i zato se pridruzujem. Nema "los ton" ova diskusija, nego zato i sluzi forum, sve je to po meni demokratski.
Vuk ima jednu pricu sustinsku, predpostavljam da je obrazovan muzicar po onome sto pise, e sad mozemo ukus staviti na prvo mesto i to je onda opravdanje za sve, sto naravno nije tacno. Postoji i zanatski deo u muzici, i to svaki profesionalac bez obzira na vrstu muzike, odma zna o cemu se tu radi.
Prema tome lako je prepoznati pacere u muzici pa makar oni bili najpopularniji na svetu i najbogatiji.
Eto - opet na neki nacin "zavlacenje" tim nekim "novim" muzicarima / kompozitorima / producentima. Ko su ti "paceri" koji su popularni i poznati A NEMAJU SLUHA ZA MUZIJU ??? Kakav komentar

Dalje u jednom klasicnom delu Mozzarta ima toliko tonova da 1000 grupa savremenih to nema u svom zivotnom opusu, ko to ne kapira taj ima problem sa muzikom.
Opet prozivanje na "staro i dobro i neprevazidjeno"...

U danasnje vreme prevara i povrsnosti moguce je predstaviti da slep covek moze da opise kako sunce sija, i da to bude legitimno. Ja ne mogu drugacije da pisem o muzici nego na ovaj nacin, evo juce gledao koncert Moriconea u Veneciji posle koga sam se najezio od zadovojstva, jeste staro, nije "in", ali danas nema takvih kreatora filmske muzike osim par casnih izuzetaka.
Sto se tice mix inzenjera, producenata, sve to stoji i to ne treba da bude sporno u diskusiji ali kao u odjavi filma dobro se zna ko je najvazniji lik, taj se i pise poslednji, zelim da kazem da je autor ipak na prvom mestu, sve ostalo je stvar tehnike.
Bez namere da provociram, samo sam izneo svoj stav, i mislim da je za clanove foruma ovakva diskusija vazna, bez obzira sto mozda nece promeniti tok razvoja drustva, ali ukazuje na sustinu i neciju eventualnu sudbinu, da ne trosi uzalud vreme u zivotu jer mu bog nije dao sluh, [COLOR="red"]osim ako neko ustvrdi da je moguce baviti se muzikom a da taj koji se bavi nema sluh, sve je moguce u danasnje vreme, pa ocekujem i takvu tvrdnju!
Ja jos uvek nepoznajem nikoga ko je uspesan u muzici a nema sluha ???

odgovori obelezeni.

Braca
09-09-2012, 12:42 PM
http://www.youtube.com/watch?v=XRsy9z7O0nY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ALlT3nQERFA

awacs
09-09-2012, 01:13 PM
Gotye…čekam drugi single…on je meni zasada one hit wonder….iako mi je veoma simpatičan:grin:

Vala ne poznajem Gotyea lično, ali čini mi se da njemu pozicije na top listama ne znače nešto mnogo u životu (mada mu worldwide No.1 sigurno prija). Čovek ima svoj estetski izraz, u jednom momentu se taj izraz potrefio sa potražnjom na tržištu, nije to važno. Važno je to što je čovek muzikalan i što ima lični umetnički stav. Kao i Lana Del Rey koju je Vuk pomenuo, ili James Blake (kog nije pomenuo). Ili pokojna Amy Winehouse, ili više puta pomenuti Peter Gabriel. Ili Bjork (koja mi lično ide na živce, ali to je najmanje važno).

Sve ovo prethodno sam napisao zato što je thread počeo tekstom na temu "da li performing songwriteri prestaju da se bave muzikom onog momenta kad naprave kućni studio?"... čisto da podsetim :) I kao što u tom tekstu piše - postoje izuzeci.

Ali taj tekst uopšte ne govori o kreativnim kampovima za proizvodnju hookova, ni o pozicijama na top listama. Koliko sam shvatio, autor teksta priča o performer/songwriterima (što bi se reklo - kantautorima) i uticaju DAW-a na njihovu vlastitu kreativnost. Što nema nikakve veze sa Beyonce, pošto nije songwriter, a ni sa Gregorom, Vračem ili triom Stock/Aitken/Waterman, pošto oni pak nisu performeri.

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz
09-09-2012, 01:29 PM
Hvala Vaso, izgleda da se lako ulazi u offtopic ovde...

DaBear
09-09-2012, 01:55 PM

sa prvim video linkom si dokazao da nisi "in" (meni mozak ni ne dozvoljava da kliknem play...ili da radim serach na tu temu i ime..!!)

Drugi klip - neki idiot je to postavio ALI sa pesmama 2 i 3 se apsolutno slazem - ostale su odlicni primeri fenomenalno uradjene danasnje pop i pop dance muzike.

@ Vasa - sve stoji ALI..mi (forumashi) nebi bili mi (forumashi) da ne zastranimo i pocnemo da praznimo raznorazne frustracije..!! :)

disco violence
09-09-2012, 01:59 PM
Mislim da ja spadam među ovu ekipu o kojima se govori.?to se mene tiče na moju kreativnost DAW utiče dvojako,s jedne strane neprocenjivo je odmah snimiti pa pa?ljivo preslu?ati neku svoju ideju,drugačije zvuči nego kada svira? u bendu i kada si vi?e skoncetrisan na samo sviranje,a ne na slu?anje materijala,takođe mo?e? da manipuli?e? pomera?,seče? bubanj,gitaru,synth na različite načine stvori? neki groove koji mo?e danonoćno da se vrti i onda obično stane? i ne mo?e? da nastavi? ili pravi? ne?to na silu.
Takođe mislim da se u 90% slučajeva rad onemanbanda svodi na copy paste kulturu jer napraviti neki break ili varijaciju na temu zahteva puno energije,?ivaca,a na prvom mestu znanja/teorije koga ja kao naivac nemam.Osnovni problem ovde je vreme koga je potrebno jako puno,a uglavnom ga nema tako da rad na jednoj pesmi traje po nekoliko meseci ako ne i godina,a u međuvremenu se ne?to novo nauči pa se stari projekti ponovo rade,tako da se upada u jedno vrzino kolo iz koga se te?ko nalazi izlaz.Uglavnom se vrti u krug.Meni lično je najbitnije da izbacim ideju iz sebe.

awacs
09-09-2012, 02:31 PM
E da, zaboravio sam jedno jako važno ime: Artist formerly known as Artist Formerly Known as Prince. Tata i mama svih izuzetaka.

Pozdrav,

Vasa

VukP
09-09-2012, 03:01 PM
Čovek ima svoj estetski izraz, u jednom momentu se taj izraz potrefio sa potražnjom na tržištu, nije to važno. Važno je to što je čovek muzikalan i što ima lični umetnički stav. Kao i Lana Del Rey koju je Vuk pomenuo, ili James Blake (kog nije pomenuo). Ili pokojna Amy Winehouse, ili više puta pomenuti Peter Gabriel. Ili Bjork (koja mi lično ide na živce, ali to je najmanje važno).
Upravo. To je možda i najveća razlika - motiv. Neko je talentovan, ima svoj izraz i *ebe mu se šta kaže stručnjak za marketing, a neko pravi cheeseburger, po porudžbini kompanije, kako bi ga prodao nekome ko ne poštuje svoje telo dovoljno. Ista situacija je i u muzici ili filmskoj industriji. Nedavno je neko ovde postavio spot, u kome se pojavljuje i Jagger(čini mi se) gde je potpuno nejasno da je reč o pesmi - izgleda kao reklama za auto ili tako nešto...

A vidi tek ovo :

http://www.youtube.com/watch?v=IwbFp2Igo0I
Reper koji nema apsolutno nikakav osećaj o ritmu ili bilo kakvom protoku vremena. Izgleda kao crni humor. A uspešan je. Čuo sam i neke pesme gde "peva" kroz odšrafljeni Melodyne(to je valjda originalni trik koji nikada nismo čuli pa se zato potencira toliko - u svakoj pesmi, uvek)...koliko daleko od ovoga je tvrdnja da je, eto taj dasa, netalentovan, bez sluha i ritma ali sa sjajnim marketing timom? Ili je sam sebi marketing tim - utoliko bolje. Niko ne može osporiti pravo KW da prodaje to što prodaje ali je besmisleno nazivati ga "muzičarem", "pevačem", "kompozitorom", "talentom" i slično...

Ili još plastičnije : i manekeni i bokseri dižu tegove ali valjda niko zdrav ne bi ubacio u ring B. Jakovljevića sa L.Lewisom? To se ovde radi...ubacuje se u isti koš neko ko plasira efekte po panorami sa nekim ljudima koji su genijalni(ili bar, po Šopenhaueru, talentovani pojedinici) i na kraju stižemo i do Vagnera...koji je valjda isto što i David Guetta?

Ovo debata je "Carevo novo odelo", ali ne samo što svi "vide" odelo, nego se i uvrede ukoliko ga neko ne vidi.

ostale su odlicni primeri fenomenalno uradjene danasnje pop i pop dance muzike.

Da li postoji neko obaveštenje na forumu gde stoji da se podrazumeva da uvek govorimo o pop i dance muzici? Siguran sam da ovde ima dovoljan broj članova koje zanima i kako to rade John Mayer, Creed(meni ekstremno naporni) ili Brad Mehldau. U svetu postoji bar 20-30 izuzetno uspešnih muzičara(u svojim kategorijama) a da su sa ovih prostora. Možda bi bilo interesantnije njih pitati kako se neke stvari rade umesto što se sabotira bilo kakva želja za komunikacijom pričama o nekakvim menadžerskim kategorijama. Ili su oni tabu tema pošto nisu denseri? Da vidimo malo tog širokog pogleda za koji se kaže da ja ne posedujem...

E da, zaboravio sam jedno jako važno ime: Artist formerly known as Artist Formerly Known as Prince. Tata i mama svih izuzetaka.

Pozdrav,

Vasa
Meni je bilo glupo da ga spomenem, da me ne proglase "uskoglednim provincijalcem koji sluša isključivo muziku nastalu pre biblijskog potopa". A :ole: za Jamesa Blakea.

Btw, dobar deo nerauzmevanje dolazi zbog odbijanja saradnje. Na nekoj temi se pričalo o DJ-ingu i apsolutno svi DJ-evi sa foruma su odbili da komuniciraju, izuzev što su se ljutili što se uopšte spominju. Samo se DaBear javio da kaže nešto na tu temu a on, koliko znam, nije DJ.
Slično tome, neko je odvalio da se EQ uvek radi prema tonalitetu pesme a na pitanje "šta se radi ako pesma : a) modulira b) nema stalan tonalitet c) ima 2 ili više tonaliteta istovremeno?" se odgovor nije pojavio. Odgovor se, naravno, nazire ali se opet neko uvredio što je pitanje uopšte postavljeno...saradnja/razumevanje?

(da se odmah ogradim : ne govorim da se takav EQ ne radi nikada, niti da se radi retko, niti da ne može da se uradi...ali ako neko iznese tvrdnju da se uvek tako radi, mora imati spreman odgovor na logična pitanja - u suprotnom je to mističarenje i namerno zamagljivanje istine)

DaBear
09-09-2012, 03:20 PM
Jbga..ja pricam o onome sto znam / slusam / radim i o onome sto me trenutno okruzuje.

A to je mainstream pop muzika. Sve ostalo mi je (trenutno) dosadno da slusam...

VukP
09-09-2012, 03:43 PM
Jbga..ja pricam o onome sto znam / slusam / radim i o onome sto me trenutno okruzuje.

A to je mainstream pop muzika. Sve ostalo mi je (trenutno) dosadno da slusam...

I ja to potpuno podržavam. Ali onda nema ljutnje kada je nekom drugom dosadno to što ti radiš/slušaš. A ti odmah zauzimaš gard na pomen bilo čega što nije tvoja sfera interesovanja.

@Gregor : imam đaka kome je neki profesor u srednjoj školi objasnio da je sve što nije jazz - glupost. Umesto da se ne obazire na to i radi ono što mu prija, bio to rok, kantri ili folk-metal, on sada, radi zadovoljenja sujete, insistira na nekakvim, nepostojiećim, elementima jazza u gotovo svemu što mu se sviđa. Tako mi nekako deluje ovo sa miks-inžinjerima i Vagnerom...radiš to što radiš, uspešan si u tome i nema razloga za ljutnju ako to neko nazove pravim imenom, koje btw ne smatram pežorativnim, već poštujem tvoj trud, znanje i rad.

awacs
09-09-2012, 04:58 PM
Izvinjavam se zbog povratka na off-topic, ali tek sad sam obratio pa?nju na ovu opservaciju (mnogo ste elokventni, pa ne uspevam da pratim):

Uzmimo Autechre za primjer. Po tvojoj logici oni su obični laptopa?i koji sla?u neke "loopove" i ne sviraju nikakav instrument, niso klasično ?kolovani etc?ali je meni to ?to rade isto kao najkompleksnija klasika ili jazz. Samo da upotrebljavaju pristupe i alate koji nisu arhaični. Ba? me zanima kakvu bi muziku danas radio Wagner ili Bethooven.

Nemam pojma ?ta bi Vagner danas radio, samo znam da Autechre ne bi postojali bez Vagnera, Braće Rusolo, Pjera ?efera, D?ona Kejd?a, Karlhajnca ?tokhauzena i Bitlsa. A svi koji su pomenuti su postojali bez Autechre. Mada ne isključujem mogućnost da su se Auteche ukazali Vagneru kroz nekakav time warp...

Kao ?to rekoh - totalni off-topic...

Pozdrav,

Vasa

gregor z
09-09-2012, 08:13 PM
O.K.

Opet jedna lekcija da nema smisla raspravljati o tako kompleksnoj stvari kao muzika na forumu.

Hvala svima za novo iskustvo, ne?to novo sam naučio.

Pozdrav,

Gregor