Log in

View Full Version : Preporuka zvucne kartice za recording

Head
01-09-2012, 11:23 PM
Pozdrav svima !
E ovako,da li bi mi bilo ko mogao da preporuci koju od "soundblasterovih" zvucnih kartica da koristim za snimanje vokala...od opreme imam mic b1,mixetu 2 kanala behringer xenyx 802,trenutno sam sa finansijama samo za soundblaster,sada imam integrisanu zvucnu karticu "realtek high definition audio " koja ostavlja manje sumove,a siguran sam da bi sa soundblaster bio zadovoljan,jos sa ovom opremom..Eto ako bi bilo ko mogao da preporuci koju to soundblaster zvucnu karticu da koristim za snimanje vokala bio bi zahvalan :wink::wink::grin::grin:

Bockie
02-09-2012, 12:27 AM
Čika Head, dobrodošao na Rumski!

Čisto da znaš, "Sound Blaster" je ime čitave serije kartica koje proizvodi Creative (http://www.creative.com/corporate/about/) .

Dalje, pošto si nabrojao opremu koju koristiš, mogu ti reći da je "Realtek" najmanji problem u "lancu"...

Šum koji dobijaš je najvećim delom posledica Xenyx miksera... Tako radi, namena mu je "mali live mixer", a ne baš snimanje...

Mikrofon je polu-upotrebljiv, može lepo da odradi neki demo, čak i nešto više ako znaš da ga pametno upotrebiš, naravno sa skupljom (od njega) opremom u kasnijem "lancu" do snimanja.

Da te ne zamaram previše, a i sam imam neku temperaturu - sačuvaj pare!

Nemoj kupovati "sound blaster" jer ćeš dobiti ono što već imaš. Realtek na kome piše nešto drugo. (Naravno, ako si sve vreme mislio na onu PCI/e verziju)
Te karte su odlične za igre, dvd, uopšte multimediju, ali ne za iole upotrebljiv snimak. Ako si pak mislio na nešto skuplje "Blastere", u tim cenama uvek ima boljeg rešenja... Možda ne bi smetalo, da okvirno predstaviš o kom budžetu je reč, ako želiš...

Moj savet bi bio sledeći:

Mikrofon zadrži za sad. Mikser (ako nemaš potrebe za live nastupima) prodaj! Sa novcima koje si mislio da dodaš za "Blaster" i time što dobiješ od miksera, pa i malo preko verovatno, možeš kupiti polovnu USB kartu sa preampom i "fantom" napajanjem (+48v) za mic.

To je i dalje miljama daleko od "ozbiljan zvuk", ali i daleko bolje od Realtek+ Xenyx 802...

Srdačan pozdrav.

P.S. Prebacih thread u "prikladniji" deo foruma...

Head
02-09-2012, 10:33 AM
Hvala puno,ali do skoro nisam imao nikakvog problema sa sumovima,samo jedan dan hocu da usnimim vokal,i otvorim vokal u adobe audition i kad Normalizujem vokal pojacaju se sumovi,a eto bas prekjuče sam uradio pjesmu,nije se nista lose desavalo,mixeta ostala namjestena isto,nije se mogao kabal tako lako pokvariti ili da mixer ode kvragu,jer kabal je nov i radilo je sve super...sad ne znam koji je problem...Za sada raspolazem s novcima do 50 km jer sam mislio samo da kupim "soundblaster " soundcard jer sam primjetio da je hvale,i da je bolja od integrisane,cak govore da ne stvara nikakav sum .. imao sam m audio prije,ona mi je jaka bila,ali sad bas ne raspolazem s tolikom finansijama..zato sam se i obratioo vama ovdje..Pozdrav !

Khan
02-09-2012, 10:36 AM
+++ Da, doslovce, nema se sta dodati, Head poslusaj praktican savet bez razmisljanja ako ti je do pristojnog snimka.

U kontekstu audio snimanja, stariji SB su krs, a novi su skupi krs, za cenu kojih se moze kupiti izuzetno upotrebljiv audio interface.

Khan
02-09-2012, 10:38 AM
Normalizacijom pojacavas sum, koji je tu bio, samo ga nisi cuo! Jedan od razloga za kvalitetan audio interface koji ti je Big Bockie preporucio!

Sa boljim konverterima A-D i , naravno, bez Behr. suma prakticno nece ni biti posle normalizacije.

Head
02-09-2012, 10:49 AM
Znaci da kupim usb zvucnu karticu sa preampom ali koju tacno da uzmem ?...Samo mi je puno krivo sto sam i na integrisanoj ovoj imao dobar zvuk,nije bilo sumova i odjednom su se pojavili :S :S,ali sam i prije ciljao za neku dobru zvucnu,jer planiram da radim gluhu sobu..:) ...Pozdrav !

Khan
02-09-2012, 10:55 AM
Prelistaj malo postove po forumu, ima puno detaljnih analiza i poredjenja, pa vidi sta ti najbolje odgovara potrebama. Svakako u budget klasi best buy su proizvodi od M Audio, Focusrite, Presonous....

Bockie
02-09-2012, 10:59 AM
Znaci da kupim usb zvucnu karticu sa preampom ali koju tacno da uzmem ?...Samo mi je puno krivo sto sam i na integrisanoj ovoj imao dobar zvuk,nije bilo sumova i odjednom su se pojavili :S :S,ali sam i prije ciljao za neku dobru zvucnu,jer planiram da radim gluhu sobu..:) ...Pozdrav !

Više o kompresiji i tzv. "normalizaciji" imaš ovde (http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range_compression). Molim te, pročitaj sve u slovo.

Od usb karti se može uzeti nešto u stilu :
M-audio , modeli: Fast track (noviji model), Fast track Pro i drugi...
E-mu (ako već voliš Creative) 0404 usb ili slično...
Presonus Audiobox usb
Line 6 - ux serija...
Focusrite scarlett...
...ili neku u tom cenovnom rangu. Razlike su generalno zanemarljive, dugme ovde, dugme tamo, crvena ili plava dioda i tako.

Samo vodi računa za onaj +48v fantom i to je to...