Log in

View Full Version : NLE software

Khan
31-08-2012, 09:10 PM
Za novu oblast klasicna lavina za pocetak, nadajmo se da ce biti kreativno i korisno.

Koje video editore koristite i sta su vam glavni pro/contra?

Ja radim najcesce ipak u premieru, ne mislim da je najbolji, ali je 'lakog' interfejsa i ... navika.

Uzasno je spor. Rendering zna da se pretvori u mucenje i na najludjoj masini.

Za male intervencije i narocito konverzije u kojima se radi samo audio, ili samo video rend. za upotrebu u nuendu, Virtual Dub mi je potpun sampion!

Kooole
31-08-2012, 09:34 PM
Za sve zahtjevnije projekte iskljucivo avid.
Stabilan, brz, pouzdan i vrlo jednostavan jednom kad se nauci.
Niti jedan drugi soft nije u stanju tako kvalitetno hendlati sa puno sirovine i sekvenci, ogromne mogucnosti kolaboracije sa drugim programima, a posto radim i u protoolsima, fantastican medjuodnos dva programa.
Dodouse, mora biti kad je isti gazda :)
Odlican color corection, fantastican codec (dnxHD), fluidan u radu, pametni shortcutovi, ne pita puno i dosta lagan za komp.

Za neke manje i brzinske projekte znam upaliti i final cut (sedmicu, ne ovo novo govno), ali cim je malo zahtjevniji projekt, sve osim avida pada u vodu.

Premiere je oduvijek bio nestabilan i nesto se puno pravio pametan.
Edius je fantastican zato sto prima i sirovu ribu koju moze isplejati u real timeu...ali cim se krene nesto editirati, ne valja.

Za raznorazne konverzije MPEGstreamclip suta dupe!

Tomislav
31-08-2012, 09:45 PM
Za sve zahtjevnije projekte iskljucivo avid.
Stabilan, brz, pouzdan i vrlo jednostavan jednom kad se nauci.
Niti jedan drugi soft nije u stanju tako kvalitetno hendlati sa puno sirovine i sekvenci, ogromne mogucnosti kolaboracije sa drugim programima, a posto radim i u protoolsima, fantastican medjuodnos dva programa.
Dodouse, mora biti kad je isti gazda :)
Odlican color corection, fantastican codec (dnxHD), fluidan u radu, pametni shortcutovi, ne pita puno i dosta lagan za komp.

Za neke manje i brzinske projekte znam upaliti i final cut (sedmicu, ne ovo novo govno), ali cim je malo zahtjevniji projekt, sve osim avida pada u vodu.

Premiere je oduvijek bio nestabilan i nesto se puno pravio pametan.
Edius je fantastican zato sto prima i sirovu ribu koju moze isplejati u real timeu...ali cim se krene nesto editirati, ne valja.

Za raznorazne konverzije MPEGstreamclip suta dupe!

Slažem se sa većinom rečenog.

AVID mi je za najzahtjevnije projekte, ali ne toliko u smislu količine sirovine, nego potrebne preciznosti. Trim mode je nešto što je AVID-ova najjača strana. I da sad opet montiram išta igrano, eventualno bi za low-budget razmišljao o Premiereu. AVID još nema dobar support za nativ codec editing. Recimo sa RED-om se ne ponaša baš očekivano.

FCP je u zadnjoj verziji užas kojem sam posvetio svega pola sata i jako se razočarao. Sedmicu sam obožavao, osim trimanja. FCP ipak nije za ljude koji vole trimati. I ima problem s velikim projektima u tom smislu da se meni događalo da projekt naprosto postane prevelik (zbog backupiranja sekvenci). U jednom momentu može doći i do te faze da je projekt neupotrebljiv. Preuzeo sam jedan kratki igrani s ne puno materijala, ali sa puno verzija šnita (gomila sekvenci). Veličina cca 300 mb - vjerojatno neki bug. Odustao sam od montaže u takvom projektu i krenuo od nule. Editiranje s nativnim kodecima je nemoguće u FCP. To ne volim :) Color je bio genijalan software koji je dolazio sa FCP-om. Obožavao sam ga, sad su ga uništili. (sva sreća da se pojavio DaVinci Resolve Lite)

Premiere postaje veliki igrač. Ne baš krasan media management kao AVID, ali ogroman paket za proizvodnju filma od početka do kraja. Ima pristojan trim mod i fenomenalan Mercury playback engine koji mu i omogućuje da nativno radi sa svim vrstama datoteka. Nema konvertiranja u DNxHD ili Pro Res. Jednostavno radi nakon drag&dropa gotovo svaki format koji mu se da.

To je ujedno i moj zaključak: sveukupno se Premiere bliži poziciji najboljeg softwarea, pogotovo ako se u obzir uzima cijeli paket (naročito Speedgrade i Adobe media encoder). Ali AVID ne pobjeđuje nitko kad je fini šnit u pitanju, barem meni.

Kooole
31-08-2012, 10:08 PM
Je...zaboravio sam spomenuti trim mode u avidu...nenadjebivo :)
Zaista ga niti jedan soft nije uspio u tome skinuti.

A sto se tice native codec editinga, to mi uopce nije napeto...jebga, prekodiravanje je osnova montazerskog posla i ako se tako pristupi projektu, nije bed.
Pogotovo sto vecinu projekata editiram u proxyima na laptopu (u sjeni oraha), samo finisiram u studiju sa originalnom sirovinom.
Upravo zbog zatvorenog sustava, avid je to sto je...nema razmisljanja, nema prerendavanja u toku editinga...samim tim nema problema :)

BTW, dnxHD je uvjerljivo najbolji codec sa najtocnijim informacijama o video zapisu...
Bolji od proresa, koji je odlican.

Sa colorom nikad nisam dosao na zelenu granu...valjda zato sto avid puno bolje reagira na cc.
Dobijem bolje rezultate za manje vremena i sa puno manje muke.

FCP ima problem sa sekvencama, pogotovo ako probas raditi sa avidovom filozofijom.
Probao jedan put i nikad vise.

Tomislav
31-08-2012, 10:21 PM
Jesi montirao i?ta sa Alexe u Pro Res 444? :)
Nisam nikad radio direktnu usporedu Pro Res vs DNxHD, ali ono ?to mi se učinilo je da se DNxHD znatno sporije kodira.

Meni native editing odgovara... Nema tog zadnjeg conformanja i nekako je manje mogućnosti za pogre?ke (kod relinkanja, potencijalnog rekonstruiranja itd).

Mo?emo otvoriti i temu audio for video. I tu se ima dosta za reći.

Khan
31-08-2012, 11:49 PM
Mislim da bi se sa dosada recenim slozila vecina ljudi iz cisto video branse sa kojima saradjujem. Avid (ko ga zna!) sigurno naj kompletniji, pa Final cut/Edius, pa Premiere, mada poslednji svakako poboljsan u poslednje vreme izuzetnom zastupljenoscu nije bas zanemarljiv.

Tomislav
01-09-2012, 12:06 PM
@Audiostorm @Kooole
Po mom iskustvu Premiere je najbrži kad je renderiranje i kodiranje u pitanju. Recimo, FCP prilikom exporta samo kopira komadiće iz sirovine i zato je tako brz - ali to realno nije ta brzina. Dovoljno je i najmanje cropati sliku i export će biti užasno spor. Premiere osim toga ima postavke za kvalitetu renderiranja, odnosno jedna od postavki je jako bitna, a utjeće na kvalitetu scaleanja slike i drastično produžuje renderiranje (50%). HQ rendering bi se trebao koristiti samo kod exportiranja finala. U novijim verzijama i premiere podržava "smart rendering" što je slična fora kao FCP, ali samo za neke kodeke.

Recimo, Fincher je dva zadnja filma montirao na način da su proxiji bili Pro Res 422 LT. A conforming je na kraju opet radio u Premiereu i After Effectsu... To u principu znači da se ta "zahtjevnija" konverzija mora dogoditi u trenutku finishinga. Neizbježno je. Samo što kod montiranja sa native codecima nema i tog prvog stvaranja proxija. Jedina prednost je eventualno brzina rada, ali novija računala mogu montirati i h264 sa 5d mk2 u realtimeu bez i jednog problema. Recimo Premiere CS5.5 je radio osrednje, ali sa CS6 uredno mogu importirati brdo snimki sa 5d-a i početi montažu bez čekanja da se iskodira Pro Res ili DNxHD - a slika je daleko bolja.

@branoy:
After Effects realno nije uopće namjenjen za ikakav realtime rad. Dovoljno je ubaciti najobičniji video koji se poklapa sa postavkama compositiona i AE to neće isplayati u realtimeu. Ista ta sekvenca bi najnormalnije radila u bilo kojem NLE softwareu. Moćan je, ali ne za montažu.

Kooole
01-09-2012, 02:03 PM
Nemojmo brkati editing, finishing i exporting :)
Danas sa edl listama, omf-ovima, aaf-ovima i ostalim drndama vrlo je lako seliti projekte.
Kolko znam, gotovo svi imaju export kao sekvencu ili kao movie file.
Kao i odabir renderinga.
Opet u tome prvo mjesto zauzima avid, koji je takav pristup doveo do savrsenstva.
ALI...opet brkamo programe :)
Avid je zatvoren sistem koji se uglavnom koristi u zatvorenim sustavima sa tocno odredjenim workflowom.
Zato ima najrazradjeniji sistem razmijene projekata.
Premiere i edius su ultraotvoreni, mogu progutati svako govno i u real timeu ga isplejati (sto si jedan "veliki" avid ne moze zamisliti), ali im upravo to rusi stabilnost.
Jebajga...to je tako.

Final cut je prekopirani premiere i jedina mu je prednost sto je relativno stabilan na macu!

Sto se tice izlaznog formata...tu iskreno nisam bas siguran...
Ima tu one vjecite rasprave "moj je veci", ali i jako puno marketinga.
Mozemo mi raspravljati od vardara pa do triglava, al necemo bas doci do relevantnih zakljucaka.

Na kraju krajeva, kao i u audiu, najbitnije je ono sto je na snimci, a ne sama snimka.

branoy
01-09-2012, 02:16 PM
aha, sad kontam. nema sta. a ja sam i hteo tamo radi onih efekata, plus dobrih plugina skinuo, a ima dosta i templata gotovih na netu, pa sam jos hteo ih izmeniti, mislio sve je to realtime, skontacu ja to, , skinuo i after video tutorial, ipak dzaba mi da ga gledam kad je tako kako je. probacu neke druge. zaobic ovo sto sam hteo i jbg.

Tomislav
01-09-2012, 02:17 PM
Nemojmo brkati editing, finishing i exporting :)
Danas sa edl listama, omf-ovima, aaf-ovima i ostalim drndama vrlo je lako seliti projekte.
Kolko znam, gotovo svi imaju export kao sekvencu ili kao movie file.
Kao i odabir renderinga.
Opet u tome prvo mjesto zauzima avid, koji je takav pristup doveo do savrsenstva.
ALI...opet brkamo programe :)
Avid je zatvoren sistem koji se uglavnom koristi u zatvorenim sustavima sa tocno odredjenim workflowom.
Zato ima najrazradjeniji sistem razmijene projekata.
Premiere i edius su ultraotvoreni, mogu progutati svako govno i u real timeu ga isplejati (sto si jedan "veliki" avid ne moze zamisliti), ali im upravo to rusi stabilnost.
Jebajga...to je tako.

Final cut je prekopirani premiere i jedina mu je prednost sto je relativno stabilan na macu!

Sto se tice izlaznog formata...tu iskreno nisam bas siguran...
Ima tu one vjecite rasprave "moj je veci", ali i jako puno marketinga.
Mozemo mi raspravljati od vardara pa do triglava, al necemo bas doci do relevantnih zakljucaka.

Na kraju krajeva, kao i u audiu, najbitnije je ono sto je na snimci, a ne sama snimka.

Ne razumijem tko je ?to ovdje pobrkao :) Uskoro conforming neće postajati, jer će svi montirati s izvornim fajlovima.

Premiere nema probleme sa sa stabinosti, odnosno - ja ih nisam imao. A omogućuje mi da istog trena kad dobijem materijal krenem u posao. Konvertiranje za FCP ili AVID je čisti gubitak vremena. Za?to? Zato ?to mi master ionako nikad neće biti editing codec i kad-tad ću morati odraditi nekakav conforming.

I AVID danas mo?e sve progutati, ali ga to čini ?e?će nestabilnim. Prouči malo AMA import. Nije lo?a ideja, ali je lo?e realizirana. Između FCP 7, AVID-a i Premiere-a su ostale vrlo male razlike - ako raspravljamo o filozofiji rada tri programa. Tehnolo?ki, Premiere je vjerojatno daleko najnapredniji SW trenutačno.

Ja nisam primjetio da postoje ikakve rasprave oko izlaznog formata, ako mislimo na istu stvar. Filmovi se distribuiraju na 35mm vrpcama ili DCP-u... A kao intermedijat se koristi uncompressed (recimo DPX)...

awacs
01-09-2012, 02:56 PM

Teoretski da, praktično baš i ne. :( Par puta sam dobijao .OMF-ove iz Final Cut-a (u poslednje vreme se često bakćem obradom zvuka za lo-budget dokumentarce).

Pošto nemam FCP unosio sam OMF-ove u Nuendo, jer jedino u njemu mogu da ih otvorim. Čisto onako da bih video kako stvari stoje, ispravio eventualne gličeve u rezovima, uradio preroll i postroll "proširenja" na promeni scena za eventualne fade in/out-e, a pre nego što eksportujem dijalog, muziku i eventualne dodate šumove za rad u Vegasu.

Svaki put su takve akcije bile prilično frustrirajuće, pošto su se prilikom SVAKOG unošenja ISTOG .OMF-a pojavljivali drugačiji problemi. Recimo, na jednom kanalu imam "šlajfnu" (ponovljeni klip, ne klasični loop) sa nekakvim ambijentalnim šumom i koliko god puta da otvorim .OMF taj loop zvuči drugačije pošto su START i END adrese u okviru fajla svaki put drugačije pročitane. I pri svakom ponovljenom učitavanju .OMF-a, neke DRUGE adrese na različitim klipovima su bile pogrešno protumačene. Priličan pakao.

Da ne pominjem to što sam, pokušavajući da eksportujem .AAF iz Nuenda u Vegas, u Vegasu uredno dobijao BELI ŠUM umesto originalnog zvuka. Mislim, hajde, najmanji je problem eksportovati trackove jedan po jedan onako "peške", ali posle sve to opet treba "seckati", ako ni zbog čega drugog a ono zbog preglednosti.

Summa summarum, EDL, OMF i AAF možda funkcionišu između bliskih verzija istih programa, ali cross platform akcije su još uvek na nivou čiste lutrije... nažalost.

Pozdrav,

Vasa

Kooole
01-09-2012, 04:19 PM
Ne razumijem tko je ?to ovdje pobrkao :) Uskoro conforming neće postajati, jer će svi montirati s izvornim fajlovima.

Premiere nema probleme sa sa stabinosti, odnosno - ja ih nisam imao. A omogućuje mi da istog trena kad dobijem materijal krenem u posao. Konvertiranje za FCP ili AVID je čisti gubitak vremena. Za?to? Zato ?to mi master ionako nikad neće biti editing codec i kad-tad ću morati odraditi nekakav conforming.

I AVID danas mo?e sve progutati, ali ga to čini ?e?će nestabilnim. Prouči malo AMA import. Nije lo?a ideja, ali je lo?e realizirana. Između FCP 7, AVID-a i Premiere-a su ostale vrlo male razlike - ako raspravljamo o filozofiji rada tri programa. Tehnolo?ki, Premiere je vjerojatno daleko najnapredniji SW trenutačno.

Ja nisam primjetio da postoje ikakve rasprave oko izlaznog formata, ako mislimo na istu stvar. Filmovi se distribuiraju na 35mm vrpcama ili DCP-u... A kao intermedijat se koristi uncompressed (recimo DPX)...

Ma ne ljuti se...mislio sam zaobici neke bazicne rasprave kojih mi je puna glava...nista osobno :)
Zasto na ovom forumu vlada takvo ozracje?

Konvertiranje je meni pocetak svakog posla, i bas zbog toga avidovu AMA-u ne jebem pol posto.
Od AMA-e je avid postao ono sto nikad nije bio...otvoren i nestabilan program.
Naravno, samo ako se AMA koristi.

S druge strane, ja vecinu editiranja radim na laptopu i ne vidim zasto bi trosio hardovlje na izvornu sirovinu i krmecio komp, kad si napravim male proxye i do jaja.

Kada se radi veliki projekt (film, dokumentarac i sl.) najbitnija je priprema sa kojom dobijes stabilnost.
Kakvi multiformati...to je za montiranje snimki s mora ili svadbe.
Ne smijem si dopustiti da mi projekt u pola posla prdne i ode sve u #$%&"**.
Kod izlaznog formata sam mislio na rendering tj. export finala...
Da ne bi isli u one rasprave tipa "tko bolje bounca...pt ili nintendo :)

@awacs
Vjerujem ti...imao sam slicnih situacija.
Omf-ova ima 30-tak vrsta i treba naci format koji se poklapa.
Naravno, treba znati i izbaciti omf :)

Meni protoolsi primaju bez problema DOBRO pripremljene omf-ove iz avida, fc-a i premiera.

Tomislav
01-09-2012, 06:58 PM
Po?to nemam FCP unosio sam OMF-ove u Nuendo, jer jedino u njemu mogu da ih otvorim. Čisto onako da bih video kako stvari stoje, ispravio eventualne gličeve u rezovima, uradio preroll i postroll "pro?irenja" na promeni scena za eventualne fade in/out-e, a pre nego ?to eksportujem dijalog, muziku i eventualne dodate ?umove za rad u Vegasu.

Svaki put su takve akcije bile prilično frustrirajuće, po?to su se prilikom SVAKOG uno?enja ISTOG .OMF-a pojavljivali drugačiji problemi. Recimo, na jednom kanalu imam "?lajfnu" (ponovljeni klip, ne klasični loop) sa nekakvim ambijentalnim ?umom i koliko god puta da otvorim .OMF taj loop zvuči drugačije po?to su START i END adrese u okviru fajla svaki put drugačije pročitane. I pri svakom ponovljenom učitavanju .OMF-a, neke DRUGE adrese na različitim klipovima su bile pogre?no protumačene. Priličan pakao.

Ovdje problem nije FCP nego Nuendo. Onaj dan kad sam sa Nuenda pre?ao na Pro Tools su ti problemi sa AAF-om i OMF-om praktično nestali. Ne predla?em ti prelazak na drugi software, ali mo?da da poku?a? sa nekim third party softwareom za konverziju projekata. Ja sam recimo znao izbaciti XML iz FCP-a, prebaciti u Premiere i onda AAF iz Premierea ubaciti u Nuendo... Prebacivanja tog tipa. Jer se softwarei ponekad jednostavno ne sla?u.

Ma ne ljuti se...mislio sam zaobici neke bazicne rasprave kojih mi je puna glava...nista osobno :)
Zasto na ovom forumu vlada takvo ozracje?

Konvertiranje je meni pocetak svakog posla, i bas zbog toga avidovu AMA-u ne jebem pol posto.
Od AMA-e je avid postao ono sto nikad nije bio...otvoren i nestabilan program.
Naravno, samo ako se AMA koristi.

S druge strane, ja vecinu editiranja radim na laptopu i ne vidim zasto bi trosio hardovlje na izvornu sirovinu i krmecio komp, kad si napravim male proxye i do jaja.

Kada se radi veliki projekt (film, dokumentarac i sl.) najbitnija je priprema sa kojom dobijes stabilnost.
Kakvi multiformati...to je za montiranje snimki s mora ili svadbe.
Ne smijem si dopustiti da mi projekt u pola posla prdne i ode sve u #$%&"**.
Kod izlaznog formata sam mislio na rendering tj. export finala...
Da ne bi isli u one rasprave tipa "tko bolje bounca...pt ili nintendo :)

@awacs
Vjerujem ti...imao sam slicnih situacija.
Omf-ova ima 30-tak vrsta i treba naci format koji se poklapa.
Naravno, treba znati i izbaciti omf :)

Meni protoolsi primaju bez problema DOBRO pripremljene omf-ove iz avida, fc-a i premiera.
Ma ne ljutim se :D Nije nikakvo ozračje, samo o načinu rada uvelike ovisi koja je metoda bolja.

Recimo, meni se sviđa "otvaranje" AVID-a jer ne moram kupiti AVID Mojo, nego mogu kupiti i Matrox karticu ili BMD. U svakom slučaju mislim da je jako pozitivno. Novi featuresi nu?no unose i nove potencijalne bugove ?to i nije tako veselo.

Moram priznati da nisam montirao veliki dokumentarac, samo igrane stvari kod kojih ionako nema multiformata, pa mo?da zato nikad nisam imao problema sa native codecima. Jednom prilikom sam kolorirao srednjemetra?ni dokumentarac koji je sniman djelomično u 24 fps, djelomično 25 fps, dio HDV, puno arhivskog materijala u DV, puno arhivskog materijala u MPEG2. Kaos! Takvi projekti se nikako ne bi smeli montirati bez prije spomenute pripreme, tako da se zapravo sla?em s tobom glede toga. Ako je u pitanju kaos, ?to često je :banghead:

awacs
01-09-2012, 07:43 PM
Ovdje problem nije FCP nego Nuendo. Onaj dan kad sam sa Nuenda prešao na Pro Tools su ti problemi sa AAF-om i OMF-om praktično nestali. Ne predlažem ti prelazak na drugi software, ali možda da pokušaš sa nekim third party softwareom za konverziju projekata. Ja sam recimo znao izbaciti XML iz FCP-a, prebaciti u Premiere i onda AAF iz Premierea ubaciti u Nuendo... Prebacivanja tog tipa. Jer se softwarei ponekad jednostavno ne slažu.

Iskreno me ne zanima previše ko je kriv, taj sučaj sam naveo kao primer za nedovoljno standardizovan cross platform protokol. Što važi i za EDL i za AAF. Mada, kad bolje razmislim, jedini skoro pa ZAISTA standardizovan cross platform protokol u multimedijalnom svetu je MIDI...

Hehe, ne moraš da mi predlažeš prelazak na drugi softver, ja uopšte ne radim u Nuendu, on mi služi samo kao međukorak između softvera u kojima inače radim (a koji ne podržavaju OMF), tj. Vegasa i Reapera :). Prema PT-u imam nekakvu glupu averziju, a srećom ne moram da se bakćem njime pošto, kako rekoh, ne radim high profile projekte.

Pozdrav,

Vasa

Kooole
02-09-2012, 08:39 AM
Iskreno me ne zanima previ?e ko je kriv, taj sučaj sam naveo kao primer za nedovoljno standardizovan cross platform protokol. ?to va?i i za EDL i za AAF. Mada, kad bolje razmislim, jedini skoro pa ZAISTA standardizovan cross platform protokol u multimedijalnom svetu je MIDI...

Hehe, ne mora? da mi predla?e? prelazak na drugi softver, ja uop?te ne radim u Nuendu, on mi slu?i samo kao međukorak između softvera u kojima inače radim (a koji ne podr?avaju OMF), tj. Vegasa i Reapera :). Prema PT-u imam nekakvu glupu averziju, a srećom ne moram da se bakćem njime po?to, kako rekoh, ne radim high profile projekte.

Pozdrav,

Vasa

Sad je valjda jasno zasto su "neki" programi standard u industriji.
:da:

awacs
03-09-2012, 12:45 AM
Sad je valjda jasno zasto su "neki" programi standard u industriji.
:da:

Znam ja to odavno, pa se zato ni ne sekiram. Samo me malo sekira kad negde pročitam da je putem OMF, EDL i AAF lako seliti projekte, po?to bi neko bez iskustva mogao da pomisli da je to zaista tako.

Pozdrav,

Vasa

Kooole
03-09-2012, 12:00 PM
Znam ja to odavno, pa se zato ni ne sekiram. Samo me malo sekira kad negde pročitam da je putem OMF, EDL i AAF lako seliti projekte, po?to bi neko bez iskustva mogao da pomisli da je to zaista tako.

Pozdrav,

Vasa

Cuj, bez iskustva ne mozes nista kvalitetno napraviti, pa tako ni hendlat formate :)
A ako te takve stvari sekiraju...blago tebi...izgleda da nemas vecih problema.

awacs
03-09-2012, 12:38 PM
Cuj, bez iskustva ne mozes nista kvalitetno napraviti, pa tako ni hendlat formate :)
A ako te takve stvari sekiraju...blago tebi...izgleda da nemas vecih problema.

Da pojasnim: ne sekira to mene lično, nego ovaj forum čitaju i neki ljudi bez iskustva (a ni "mi sa iskustvom" nismo probali ba? sve), po?to prosečnim posetiocima video produkcija nije ba? osnovno interesovanje. Te u tom smislu neke stvari koje se tebi podrazumevaju (a koje ne ka?e?) za druge mogu da budu malo... misleading.

OK, "sekiracija" je preo?tar izraz, nazovimo to neslaganjem sa "ofrlje" datim izjavama. ?to naravno ne dovodi u pitanje tvoje znanje i iskustvo, naprotiv. Nego mi je nekako logično da ljudi koji IMAJU znanje i iskustvo budu obazriviji u kori?ćenju termina "lako", "jednostavno" itd. jer svako mo?e da se priseti vremena kad mu te iste stvari nisu bile ni lake ni jednostavne. :)

Pozdrav,

Vasa

Kooole
03-09-2012, 04:40 PM
Da pojasnim: ne sekira to mene lično, nego ovaj forum čitaju i neki ljudi bez iskustva (a ni "mi sa iskustvom" nismo probali ba? sve), po?to prosečnim posetiocima video produkcija nije ba? osnovno interesovanje. Te u tom smislu neke stvari koje se tebi podrazumevaju (a koje ne ka?e?) za druge mogu da budu malo... misleading.

OK, "sekiracija" je preo?tar izraz, nazovimo to neslaganjem sa "ofrlje" datim izjavama. ?to naravno ne dovodi u pitanje tvoje znanje i iskustvo, naprotiv. Nego mi je nekako logično da ljudi koji IMAJU znanje i iskustvo budu obazriviji u kori?ćenju termina "lako", "jednostavno" itd. jer svako mo?e da se priseti vremena kad mu te iste stvari nisu bile ni lake ni jednostavne. :)

Ako "prosjecni" posjetitelj ili user ima kakvo pitanje...neka ga slobodno postavi.
Stojim na raspolaganju :)

Samo sam htio reci da sa pravim alatim stvari su zaista jednostavne.
A sve je to daleko jednostavnije nego prije 15-tak godina u vremenima beta, umatica i 35mm.

No, da ne idemo u off...ispricavam se ako sam nekog doveo u zabludu.