View Full Version : Sistem rada?
DaBear
31-08-2012, 06:25 PM
Evo, da probijemo led.
Mozes li da nam objasnis tvoj sistem rada u nastajanju neke pesme?
Demo - pevac - produkcija - miks...
Ko sta radi, (svira, programira) da li imas nekoga ko ti pomaze, itd?
U kom software-u radis i gde miksujete projekte, itd?
Mika Technika
31-08-2012, 09:55 PM
Respect da bear, uvek probijas led, cini mi se da tebe nema, pitanja ne bi ni bilo! Na svakom gostovanju.(ovo nije sarkazam, ozbiljan sam, da neko ne shvati pogresno).
Sent from my Desire HD using tapatalk v2 on ICS 4.0.4
DaBear
31-08-2012, 11:24 PM
Respect da bear, uvek probijas led, cini mi se da tebe nema, pitanja ne bi ni bilo! Na svakom gostovanju.(ovo nije sarkazam, ozbiljan sam, da neko ne shvati pogresno).
Sent from my Desire HD using tapatalk v2 on ICS 4.0.4
Bice valjda...preko 200 ljudi je pogledalo najavu u zadnjih par dana...a ima i preko 8,000 clanova.
Dok se malo ne "oslobode"...uvek su stidljivina pocetku !!:wink:
Everbeatz
01-09-2012, 09:00 AM
odlicno pitanje!
Dexxy
01-09-2012, 09:27 AM
DaBear
+1
liveinthemix
06-09-2012, 02:05 AM
Sistem rada se razvijao tokom godina...da bi bio odličan producent potrebno je puno prakse i puno puno rada u različitim sferama djelovanja.
Kako sam od samih početaka puno radio sa vokalistima razvio sam kvalitetan način komunikacije i rada sa svim vrstama pjevača. Prvi počeci 87 god., Roland TR-808, Roland TB-303 + live instrumenti..pa nakon toga Roland W-30, početkom 90tih..Kurzweil K2000,2500,2600, Yamaha dx7...puno analogije itd, itd. Danas radim na većini software-a..(od Logica, Cubesa-a do Nuenda itd), prilagodljiv sam i kombiniram analogiju sa Plug-inovima. Rad na većini pultova, sa brdo Mic-ova. No to je sve manje bitno....pričanje o tome je plastika. Stalno na predavanjima navodim...bitan je psiholo?ki pristup. Top producent mora biti i dobar psiholog...komunikacija sa muzičarima, lead vokalima, pratećim vokalima, znanje progamiranja, editiranja...globalna slika...znanje slu?anja glazbe! Nekad sjednem pa sviram klasičan piano i sa vokalistom radim stvar, nekad slo?im beat u Analognom sampleru ili na compu, pa na to radimo vokalne dionice. Odrastao sam na Funku, hip-hopu, Soulu ...Bluesu...volim kombinirati stilove poput Rick Rubina, čvrsti zvuk poput Dr-Dre-a ili Neptunes-a...fancy poput Rodney Jerkinsa ili Teddy Riley-a, te klubski poput Fedde le Granda ili Arman van Helden-a. U konačnici uvijek ostajem svoj i nastojim biti ja bez obzira na slu?anje i spominjanje ljudi koje po?tujem. Uvijek se nekaqko vraćam na ?kolu Quincy Jones-a.
MUzzY
06-09-2012, 04:12 PM
Mislim da bi neka ozbiljnija diskusija na temu psiholoskog pristupa artistima bila krucijalna za mnoge pa bih vas zamolio da napisete jos koju rec na tu temu :)
Mozda da nam prepricate neki od najupecatljivijih trenutaka u vasoj karijeri, sto pozitivnih sto negativnih?
Veliki pozdrav!
liveinthemix
07-09-2012, 01:47 AM
MUzzY...ima puno situacija...rad sa instrumentalistima, a ponajvi?e vokalistima je čista psihologija. Producent mora izvući najbolje iz svakoga, i to onda implentirati u stvar. Svi jako dobro znamo da većina vokalista ima problem sa egotripom i superegom...u dubini je to odraz nesigurnosti i jedan od razloga za?to ?ele stage i osjećaj da im se drugi dive. Ako je to usmjereno u pozitivu, kreativni zanos, osjećaj dominacije, tada se osjećaju dobro...kada krene nizbrdo onda je to kaos. Producent u svim situacijama treba vladati situacijom a da pritom ne izgubi ?ivce...Recimo Whitney Houston je 7 dana snimala I will always love you. Jedna od meni interesantnijih situacija je bila kad sam snimao jednu eminetnu zvijezdu...bila je opterećena i isfrustrirana...energija u?asa. Snimio sam prvi take koji je bio ok, no njoj ni?ta nije valjao. Drugi dan smo ga poslu?ali i rekla je u?as da hoće ponovno snimati. Odu?evljeno sam je snimao( pod navodnicima)...i poslije 3 sata mučenja kad se umorila psihički i ispucala, ustvrdili smo to je to. Kad je oti?la sve sam pobrisao i ostavio samo prvi take od prije par dana. Na?li smo se 3.dan i rekao sam da sam mixao cijelu noć nove vokale, a u biti imao sam samo prvi take koji joj nije valjao. Pustio sam ga i rekla je....vrhunski, savr?eno...vidi? kako sam bila u pravu, a ti si producent. Rekao sam bravo...svaka čast!
MUzzY
07-09-2012, 10:57 AM
Ah, dobri stari "jel' da da je sad bolje" trik :D
Kul, hvala puno!
HeatMan
07-09-2012, 11:50 AM
Kad je oti?la sve sam pobrisao i ostavio samo prvi take od prije par dana. Na?li smo se 3.dan i rekao sam da sam mixao cijelu noć nove vokale, a u biti imao sam samo prvi take koji joj nije valjao. Pustio sam ga i rekla je....vrhunski, savr?eno...vidi? kako sam bila u pravu, a ti si producent. Rekao sam bravo...svaka čast!
Ali gde povlachimo granicu da ne bi izgubili status autoriteta? Meni se deshavalo da su isti ti (sa kojima nisam mogao drugachije) posle zavlachili za pare, ili prichali kako su oni u principu sve to uradili i kako ja ne znam svoj posao.. na svu srecu vecina je dolazila bash zato shto imaju poverenja u moje uvo i ukus..
Pozdrav!
liveinthemix
08-09-2012, 12:20 AM
Odlična replika HeatMan...i meni se to prije događalo, i to sa poznatim hrvatskim izvođačima, vani vrlo rijetko. To je taj problem kada pjevači preuzimaju pod navodnicima autoritet, a u biti liječe komplekse...point je u tome da oni bez tebe nemogu ostvariti taj doseg ukoliko dobro radi?. Svakog od nas obilje?avaju djela, i rezultati...tako vremenom stvara? čistili?te. Oni pravi će se uvijek vraćati, a hejteri ili kompleksa?i koje te poslije zavlače u biti sebe pokopavaju jer će sa svima imati isti problem. Tu u biti vidi? tko su tebi kompatibilni ljudi za rad. Granica se povlači tako da zavr?i? projekt i vi?e ne radi? sa takvim izvođačem ukoliko to postane maltretiranje....nema te cijene za taj vampirizam. Postoje trikovi da povremeno kontrolira? njihov ego, narcisoidnost...sam će? osjetiti granicu kad ti se to počne gaditi i tada lova postaje nebitna. Upravo cool stavom stvara? autoritet, a to ?to pričaju...nebitno...ti radi? dalje a djela pričaju sama za sebe. Vremenom takvi postanu smije?ni i provaljeni ma koliko god se oni u dru?tvu nazivaju zvijezdama. Trebamo stvarati svoj krug ljudi i birati....čak nekad i odkantati u startu...tako se di?e cijena!
diviner
08-09-2012, 01:02 AM
Ovo je zaista dobro receno...
awacs
08-09-2012, 01:27 AM
završiš projekt i više ne radiš sa takvim izvođačem ukoliko to postane maltretiranje....nema te cijene za taj vampirizam. Postoje trikovi da povremeno kontroliraš njihov ego, narcisoidnost...sam ćeš osjetiti granicu kad ti se to počne gaditi i tada lova postaje nebitna. Upravo cool stavom stvaraš autoritet, a to što pričaju...nebitno...ti radiš dalje a djela pričaju sama za sebe. Vremenom takvi postanu smiješni i provaljeni ma koliko god se oni u društvu nazivaju zvijezdama. Trebamo stvarati svoj krug ljudi i birati....čak nekad i odkantati u startu...tako se diže cijena!
Koliko shvatam, govoriš o sujeti koja je neizbežan deo posla kojim se baviš i koja se nalazi sa obe strane akvarijumskog stakla u studiju.
Da li ti se ikad desilo da naknadno shvatiš kako je izvođač sa kojim si raskinuo saradnju zbog njegove (ili njene) preterane sujete zapravo bio (bila) u pravu?
Pozdrav,
Vasa
liveinthemix
08-09-2012, 01:51 AM
Awacs ...Producent bi trebao voditi izvođača, a ne boriti se sa svojim egom..mada ima i takvih primjera. Bilo je dosta situacija da je izvođač bio u pravu, bez obzira na njegov težak karakter...i tada bi prihvatio sugestiju ili konstataciju, čak štoviše pozdravio to. Suradnja se ne prekida zbog takvih stvari, već onda kada u studiju nestane glazbe, ljubavi... a ostane sve ostalo...ili kad je bez obzira tko je u pravu energija negativna i kontraproduktivna. To se implementira na pjesmu i tada to nemože biti dobar proizvod. To je zakon prirode...sinergija donosi uspjeh...interakcija...davanje, primanje....
Reinhardt
12-09-2012, 09:50 AM
Odlična replika HeatMan...i meni se to prije događalo, i to sa poznatim hrvatskim izvođačima, vani vrlo rijetko. To je taj problem kada pjevači preuzimaju pod navodnicima autoritet, a u biti liječe komplekse...point je u tome da oni bez tebe nemogu ostvariti taj doseg ukoliko dobro radi?. Svakog od nas obilje?avaju djela, i rezultati...tako vremenom stvara? čistili?te. Oni pravi će se uvijek vraćati, a hejteri ili kompleksa?i koje te poslije zavlače u biti sebe pokopavaju jer će sa svima imati isti problem. Tu u biti vidi? tko su tebi kompatibilni ljudi za rad. Granica se povlači tako da zavr?i? projekt i vi?e ne radi? sa takvim izvođačem ukoliko to postane maltretiranje....nema te cijene za taj vampirizam. Postoje trikovi da povremeno kontrolira? njihov ego, narcisoidnost...sam će? osjetiti granicu kad ti se to počne gaditi i tada lova postaje nebitna. Upravo cool stavom stvara? autoritet, a to ?to pričaju...nebitno...ti radi? dalje a djela pričaju sama za sebe. Vremenom takvi postanu smije?ni i provaljeni ma koliko god se oni u dru?tvu nazivaju zvijezdama. Trebamo stvarati svoj krug ljudi i birati....čak nekad i odkantati u startu...tako se di?e cijena!
Vrhunski rečeno, respect!
Mo?e? li pojasniti boldani dio; koji su to trikovi, kada, kako i za?to ih koristiti..
liveinthemix
13-09-2012, 12:43 AM
Koristi? drugačiji pristup kod onih izvođača koji dominaciju na stage-u zamjenjuju dominacijom u većini ostalih situacija, pa i u studiju. Njihova potreba da se osjećaju bitni i va?ni tada za njih same postaje kontraproduktivna..naravno oni toga postaju svjesni tek kad se jave neuspjesi. Postoji mnogo takvih slučajeva i situacija u povijesti...i sada?njosti. Oni koji pobjede svoj ego, do?ive preporod...Treba poku?ati djelovati poput dobrog slu?atelja, ne prihvaćati svađu ili ulaziti u obja?njavanje. Kada suradnik, izvođač osjeti prihvaćanje u svim segmentima tada se mogu plasirati sve ideje i producentski zahvati koji će naravno biti korisni za sve strane. Treba razumijeti da ljudi koji su izlo?eni javnosti imaju stresan ?ivot, ?ive pod povećalom, imaju drugačiji prag tolerancije....često i privatno nemaju adekvatno razumjevanje. Producent treba stvoriti pozitivni autoritet koji će odavati sigurnost, a ne vlastito ostvarivanje i nametanje...to treba biti sinergija. Treba se postaviti kao prijatelj sa puno tolerancije, jer ipak je izvođač taj koji staje pred publiku i medije...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.