View Full Version : DAW: Razlike u kvaliteti zvuka
Danilo S
23-08-2012, 03:02 PM
Koje je va?e mi?ljenje na ovu temu i kakva su iskustva? Da li različiti DAW sistemi imaju razlike u kvaliteti reprodukcije, obrade i snimanja zvuka? Cubase, Pro Tools, Reaper, Reason, FL Studio, Sonar itd.
Bockie
23-08-2012, 03:18 PM
Uh... Sad će lavina "vs" rasprava...:rolleyes:
Evo, ja ću biti kratak, ovo je moje dosadašnje iskustvo:
Razlike POSTOJE!
Kao i marketinške kampanje!
No, nije neko napisao "formulu" jednom davno, pa svi koriste istu.
Da je tako, Acid 1.0 bi bio "kraj sveta"!
E sad, na tebi je da utvrdiš koji DAW ti najviše odgovara.
Neki DAW-ovi NAMENSKI nemaju gotovo nikakav...da ga kolokvijalno nazovemo "karakter", jer se računa da "karakter" zvuka želiš da postigneš svojim alatima, bilo hardverskim u vidu izbora mikrofona, preampa, raznih drugih efekata ili softverskim u vidu plagova ili kombinacije svega toga...
Neki DAW-ovi, po mom skromnom ubeđenju, imaju izvestan "karakter", ponajviše "dinamički", ali ne i u smislu nekakvog EQ, izvikanih i prenaglašenih saturacija ili slično...
E sad, to može biti posledica gomile stvari, načina "sabiranja" kanala, internog dithera, algoritama, svega i svačega što nije presudno u toj meri da će od loše muzike učiniti dobru...:wink:
To nije ni dobro ni loše, to je stvar koju sam treba da utvrdiš (ili ne) i sam proceniš šta tebi najviše odgovara!
Ne treba zanemariti ni "radno okruženje", odnosno tzv. "work-flow" koji je nekad važniji nego zvuk (s' obzirom da se radi o zaista malim razlikama), dakle kada "snalaženje" u DAW-u sigurno utiče na rad i raspoloženje korisnika...
No, neke verzije nekog poznatiog programa su mnogo korišćenije u odnosu na prethodne, iako GUI izgleda potpuno ISTO!!!
Dodate opcije verno prati i konkurencija, pa nema razloga za poseban "trip", vezan za "new look"...
Postoje isto tako i oni koji tvrde da razlika u zvuku DAW-ova - nema...
Tema koja svakako "opseda" sve krajeve sveta i sve korisnike bez obzira na "domet", od "bed-room" pokušaja do većih produkcija...
Poz'
Everbeatz
23-08-2012, 03:29 PM
Da li različiti DAW sistemi imaju razlike u kvaliteti reprodukcije, obrade i snimanja zvuka?
to je bilo i bice vecito pitanje!:wink:
Yee, lavina!
IMHO, za veeeliku vecinu korisnika i nacina i nivoa upotrebe razlicitih DAW-ova, moze se pre govoriti o tripovanju.
Da razlike postoje - postoje, ali treba biti i realan u vezi sa stepenom 'suptilnosti' vlastitih usiju.
Jos jedna bitna stvar... Zamisli reziju koja je uradjena po najludjem Boggy-jevom wet dream-u. E sad zamisli neko PMC, pa malo Geneleca, red Adama i naravno NS10 okruzenje... Tu bi se stvarno svasta culo...
Koliko nas radi u iole referentnim usluvima za takvo kriticko nijansiranje?
Elem, ''bes karakter, ajde da se izborimo sa stabilnoscu pa da se bacimo na posao!
Danilo S
23-08-2012, 04:34 PM
I ja mislim da razlika koja postoji nije bitna ili je toliko malena da neće napraviti razlike u miksevima i sl. Imao sam prilike čuti par puta u studijima, prilikom snimanja kada se ubaci isti sempl iz Cubase-a u Pro Tools kao:"čuje? kako odmah bolje zvuči". Ja nisam to čuo.
Pa kako bi se prodavala oprema kada se od takozvanih razlika ne bi pravili tomovi koje?tarija unaokolo. Marketing je postao ve?a umetnost od same umetnosti.
MUzzY
23-08-2012, 06:50 PM
Jedini DAW koji u startu daje drugaciji rezultat od ostalih je Harrison MixBus jer po defaultu koristi integrisanu tape saturaciju (te zvuci "toplije").
Kod drugara u studiju smo uradili test Cubase 6, Logic 9, ProTools 10 i Harrisona koristeci identicne stemove Lam of God-a, sabrane kroz fireface 800 i razlike postoje. Neki je "sladji", neki je vise "punchy". Da je suptilno, suptilno je. I svi koji su slusali test (bili audio inzenjeri ili muzicari ili slucajni prolaznici) su te neke razlike manje, vise primetili.
awacs
23-08-2012, 07:24 PM
Koliko nas radi u iole referentnim usluvima za takvo kriticko nijansiranje?
Jo? ne?to: koliko nas bi se uop?te sna?lo u "iole referentnim uslovima za kritičko slu?anje"? Ja prvi nisam ba? siguran da bih. A nije da ba? sasvim nisam u stanju da čujem da A nije isto ?to i B (u "referentnim uslovima").
Uočavanje razlika na A/B testovima bilo koje opreme (pa i DAW softvera) je samo vrh ledenog brega. Relativno je lako uočiti razliku, mnogo je te?e odlučiti ?ta da radi? sa tim saznanjem, tj. da donese? ispravan sud da li će ti A ili B bolje poslu?iti u daljem radu.
Elem, ''bes karakter, ajde da se izborimo sa stabilnoscu pa da se bacimo na posao!
Odlomak iz gostovanja Alana Parsonsa na Gearslutz forumu:
My gear-related question is: when you're preparing for a new project (not your own), scouting potential studios to work in, etc..., are there any pieces of gear you absolutely insist on having available before you even record the 1st note?
Do you bring any of your own?
Or do you adapt your workflow to what's there?
A:
No, No and Yes
23-08-2012, 11:16 PM
marketing je postao veca umetnost od same umetnosti.
+ 1 000 000.
Sima Strahota
24-08-2012, 02:44 PM
Iz mog skromnog iskustva, najveca razlika je u interfejsu DAW-a. Gde sta stoji, koje su alatke na dohvat ruke, kroz koliko menija moras da prodjes da bi dosao do necega.
Dok sam koristio jedan ulaz za snimanje, Fruity Loops(od verzije 6 pa ka novijima) mi je bio neprevazidjen. Plejlista, mikser, vst, sve je bilo na jedan klik daleko. Kad sam poceo da radim sa 8 ulaza, Cubase mi je izgledao logicnije ali svejedno nisam mogao da se naviknem na okruzenje pa cak iako snimam u Cubase-u mix radim u FL.
Uvek mi je bilo glupo kad vidim ljude koji iskljucivo rade rap, kako instaliraju programe kod kojih je multitracking akcentovan, a koriste po jedan ulaz, uglavnom mikrofon. To je cist trip po meni. Ali svako ima pravo na svoj trip. Placebo efekat je cudo.
Mika Technika
24-08-2012, 05:00 PM
Iz mog skromnog iskustva, najveca razlika je u interfejsu DAW-a. Gde sta stoji, koje su alatke na dohvat ruke, kroz koliko menija moras da prodjes da bi dosao do necega.
Dok sam koristio jedan ulaz za snimanje, Fruity Loops(od verzije 6 pa ka novijima) mi je bio neprevazidjen. Plejlista, mikser, vst, sve je bilo na jedan klik daleko. Kad sam poceo da radim sa 8 ulaza, Cubase mi je izgledao logicnije ali svejedno nisam mogao da se naviknem na okruzenje pa cak iako snimam u Cubase-u mix radim u FL.
Uvek mi je bilo glupo kad vidim ljude koji iskljucivo rade rap, kako instaliraju programe kod kojih je multitracking akcentovan, a koriste po jedan ulaz, uglavnom mikrofon. To je cist trip po meni. Ali svako ima pravo na svoj trip. Placebo efekat je cudo.
A kod mene obrnuto, radim u fl-u, mixam u cubase-u, a kada usnimavam, to obicno bude u ableton-u, jako retko u cb-u.
Sent from my Desire HD using tapatalk v2 on ICS 4.0.4
awacs
24-08-2012, 05:20 PM
kada usnimavam, to obicno bude u ableton-u, jako retko u cb-u.
Ajd' sad reci i zašto? Čisto "onako", da i ostali ponešto saznaju ;) Je li to zbog "razlike u kvalitetu zvuka" ili postoje neki drugi razlozi? Mislim, da bismo ostali u okviru teme :wink:
Pozdrav,
Vasa
Moritz
24-08-2012, 06:07 PM
Predlazem da u pravilnik udje da se TRAJNO ZABRANI TEMA ZVUK DAW-a !!!!
Aman vise ljudi, radite, snimajte i manite se corava posla. Koga vise zabole u cemu ko radi, jedino je bitan krajnji razultat !!!
awacs
24-08-2012, 06:45 PM
Predlazem da u pravilnik udje da se TRAJNO ZABRANI TEMA ZVUK DAW-a !!!!
A što? Meni je baš OK to što se ta tema s vremena na vreme pojavi. Ako ni zbog čega drugog ono bar zato da bi neko rekao koliko je besmisleno zamlaćivati se time.
A vidiš, za razliku od sličnih tema iz istorije ovog foruma sad baš i nema neke lavine strasti. Naprotiv. Što je najbolje od svega :D
Pozdrav,
Vasa
DaBear
24-08-2012, 06:56 PM
Zvuk je u osobi koja koristi DAW !:D
(ko nezna - lako moze da usere zvuk i na DAW-u koji zvuci najbolje !!)
Mika Technika
24-08-2012, 07:08 PM
Ajd' sad reci i zašto? Čisto "onako", da i ostali ponešto saznaju ;) Je li to zbog "razlike u kvalitetu zvuka" ili postoje neki drugi razlozi? Mislim, da bismo ostali u okviru teme :wink:
Pozdrav,
Vasa
:) pa meni taj ableton ima neki smek kada usnimavam u njega, ne znam zasto ali mi nekako zvuci kompaktnije, obzirom da je elektronika u pitanju, ne znam kako je sa akustikom, ne radim takav mjuz ;)
Nisam siguran da li to mogu da opisem na adekvatan nacin, ali neka bude: ima neku svoju dimenziju ;)
fix3r
24-08-2012, 08:25 PM
Muzicari su jedini koji su misljenja da 2 i 2 nije uvek 4. U Abletonu je 4.1 a u Cubase-u 3.9.
a koji zvuci najbolje ? :D
DaBear
24-08-2012, 08:42 PM
a koji zvuci najbolje ? :D
problem je sto svaki od njih ima svoj sound koji je izgradio !!:D
MUzzY
24-08-2012, 10:24 PM
Aha! Znaci ima najbolji! :D
Edit: e, pretece me ...
Danilo S
25-08-2012, 01:41 AM
Ja sam očekivao da će se u temi naći stručni argumenti iz domena digitalne obrade zvuka tj da će diskusija biti na mnogo višem nivou nego je sada. Pokazalo se da su očekivanja bila previsoka. Izuzetak je Bockiev post. Takođe, ima totalno bezpotrebnih i nekonstruktivnih komentara. Ako nemaš šta za reći, radije ćuti.
branoy
25-08-2012, 02:31 AM
bolje da ste pitali ko bolje sabire zvuk.
DaBear
25-08-2012, 07:58 AM
Ja sam očekivao da će se u temi naći stručni argumenti iz domena digitalne obrade zvuka tj da će diskusija biti na mnogo vi?em nivou nego je sada. Pokazalo se da su očekivanja bila previsoka. Izuzetak je Bockiev post. Takođe, ima totalno bezpotrebnih i nekonstruktivnih komentara. Ako nemaš šta za reći, radije ćuti.
Pa ako si primetio..ova tema je vec prezvakana vise puta..i zakljucka nema !
A da ne pricamo koliko je besmislena tema i koliko nece pomoci 99% korisnika, jer tih 99% korisnika nemogu NIKAD da izvuku neki maksimum od tog DAW-a, a da ne pricam sto istih 99% radi na konvertorima i kompjuterima koji kostaju 200 Eura (zajedno)!
I koja je poenta onda celog tog "argumentovanja"??
Dok se ne uloze debele pare u prostorije i opremu i konvertore i mikrofone - nema potrebe naglabati o ovakvim stvarima jer su razlike minimalne. Pa i tad, treba da budes siguran da ti ljudi koji se ukljuce u diskusiju, takodje imaju dobar prostor, konvertore i slusanje i znaju o cemu pricaju ...:(
danas sve zvuci manje vise isto..a ko zna, moze da izvuce i malo vise iz "pro-sumer" opreme.
Valjda sad malo bolje shvatas koliko je ovakva diskusija suvisna..
Danilo S
25-08-2012, 08:27 AM
Nisam htio zaključak tipa: "ovaj je bolji od ovog" pa da bih polagao nade u taj bolji. Inače, slažem se sa tobom. Mada opet kada tako gledaš sve je suvišno. A i jeste na kraju svih krajeva.
Moritz
25-08-2012, 09:21 AM
Dok ne prodje puno vode Dunavom nema znanja .
Da prevedem : dok vam ne prodje kroz ruke ( odnosi se na nove narastaje) barem 10.000e opreme koju ste kupili ( zaradili od ovog posla) ili pozajmili i vezbali se na njoj nema nauke tj. necete znati koliko je rasprava ZVUK DAW-a potpuno besmislena. Nekome ce trebati 10 godina a nekome 5 ....a nekome ni ceo zivot.
Kao sto je pomenuo DaBear - dok ceo lanac nije High End i prostor uradjen kako Bog zapoveda POTPUNO JE TRACENJE ENERGIJE I VREMENA PRICATI O ZVUKU DAW-a jer su RAZLIKE ( ako i postoje) MINIMALNE!
Drugo POSTOJI JEDNA VRLO NAPREDNA FUNKCIJA FORUMA ZVANA SEARCH
I zato dragi Danilo S ovakav komentar sa tvoje strane "Ja sam očekivao da će se u temi naći stručni argumenti iz domena digitalne obrade zvuka tj da će diskusija biti na mnogo vi?em nivou nego je sada. Pokazalo se da su očekivanja bila previsoka. Izuzetak je Bockiev post. Takođe, ima totalno bezpotrebnih i nekonstruktivnih komentara. Ako nema? ?ta za reći, radije ćuti." meni jako ide na nerve .
Ako imas drugih pitanja, pre nego sto ih postavis pretrazi forum jer je sansa da ces naci thread o toj temi 95% a ako nema kojim slucajem onda raspali po nama sa pitanjima.
Ovo ne vazi samo za tebe vec za sve pocetnike nove stanare Rumskog.
awacs
25-08-2012, 10:56 AM
:) pa meni taj ableton ima neki smek kada usnimavam u njega, ne znam zasto ali mi nekako zvuci kompaktnije, obzirom da je elektronika u pitanju, ne znam kako je sa akustikom, ne radim takav mjuz ;)
Nisam siguran da li to mogu da opisem na adekvatan nacin, ali neka bude: ima neku svoju dimenziju ;)
Možda grešim, ali mislim da DAW nema nikakve veze sa usnimavanjem, čak da prilikom usnimavanja i ne radi ništa osim što pušta playback i crta grafiku koliko-toliko sinhrono sa ulazom. Jedino što je važno za usnimavanje je AD konvertor (ako ulaziš analogno) i sposobnost hardvera da održi stabilan clock i upiše sve jedinice i nule (tj. da je dovoljno brz). Drugim rečima - ne snima se ni "kroz DAW" ni "u DAW" nego "kroz konvertor" i "na medij" (HDD, flash, štagod). Mislim, to pod uslovom da prilikom snimanja ne koristiš pluginove iz DAW-a u koji snimaš, naravno.
Pozdrav,
Vasa
Everbeatz
25-08-2012, 11:17 AM
placebo
Ne bas, ali su razlike minorne da bi im se posvecivalo previse paznje
Kao sto Vasa kaze, ima drugih parametara koji bitnije uticu na sound
Ko hoce da proba ima u Reaper-u opcija da se bira summing - 64bit fp, 32bit fp, 48 fixed point itd...pa nek se licno uveri u cemu je stvar
Danilo S
25-08-2012, 11:42 AM
Dok ne prodje puno vode Dunavom nema znanja .
Da prevedem : dok vam ne prodje kroz ruke ( odnosi se na nove narastaje) barem 10.000e opreme koju ste kupili ( zaradili od ovog posla) ili pozajmili i vezbali se na njoj nema nauke tj. necete znati koliko je rasprava ZVUK DAW-a potpuno besmislena. Nekome ce trebati 10 godina a nekome 5 ....a nekome ni ceo zivot.
Kao sto je pomenuo DaBear - dok ceo lanac nije High End i prostor uradjen kako Bog zapoveda POTPUNO JE TRACENJE ENERGIJE I VREMENA PRICATI O ZVUKU DAW-a jer su RAZLIKE ( ako i postoje) MINIMALNE!
Drugo POSTOJI JEDNA VRLO NAPREDNA FUNKCIJA FORUMA ZVANA SEARCH
I zato dragi Danilo S ovakav komentar sa tvoje strane "Ja sam očekivao da će se u temi naći stručni argumenti iz domena digitalne obrade zvuka tj da će diskusija biti na mnogo višem nivou nego je sada. Pokazalo se da su očekivanja bila previsoka. Izuzetak je Bockiev post. Takođe, ima totalno bezpotrebnih i nekonstruktivnih komentara. Ako nemaš šta za reći, radije ćuti." meni jako ide na nerve .
Ako imas drugih pitanja, pre nego sto ih postavis pretrazi forum jer je sansa da ces naci thread o toj temi 95% a ako nema kojim slucajem onda raspali po nama sa pitanjima.
Ovo ne vazi samo za tebe vec za sve pocetnike nove stanare Rumskog.
Kako je tebi ova rasprava potpuno besmislena, nemoj učestvovati u njoj. TAČKA.
Žao mi je što sam te iznervirao, nisam imao namjeru. Komentar nije upućen nikome lično.
Search opciju poznajem. Tema ima, diskusija ima ali ponoviću: malo je ko išta ustvari rekao o ovome. Zašto razlike postoje, kako funkcionišu ti algoritimi koji ih prave, da li isto "rade" vst-vi u različitim softwerima i sl. Meni je to zanimljivo. Može proći 5, 10 godina, cijeli život, ali ja bih volio sada da raspravljam o tome s nekim ko zaista zna nešto o tome i to na našem jeziku, s našim ljudima.
DaBear
25-08-2012, 12:02 PM
ehhhmmmm... OK, covek zeljan znanja, nemam nista protiv. Informacija ima na sve strane, i ima nogo toga da se nadje i procita.
A koliko je prduktivno diskutovati..ne znam !
Mene vec odavno smara Gearslutz i likovi koji ga "silje" do iznemoglosti oko ovoga ili onoga...a nemaju ni trunke iskustva iz "stvarnog zivota i rada u studiju i muzickom biznisu" !!
Pricabje radi pricanja !! To samo za dokone..
A i ko sto sam kazes..dodje neki momenat u zivotu (a i vremenu u kojem smo) da se zapitas sta je uopste bitno !!???
branoy
25-08-2012, 12:05 PM
nakon dugo vremena, uverio se, i zakljucak je snimanje na 16 bit zakon. stavis 24 bit, 32bit, sve posvetli ode u pm, i na vise, spustis bite, dobijes sound mutniji, analogniji,, CD 16 bit ipak je WIN!! imate efekat decimator , uverio se na njemu sta znace biti i sta se njima dobija, i gde greska kod digitalije. sto vise bita vise digitalniji sound. to odsad out. vratio se ja na 16.
-- kad sam mislio na snimanje, zaboravih reci na instrumente vsti.. nisam probao ulaz audio i jel se isto ponasa. al verovatno da da.
-- nexus primer!! sto vise bita sve je svetliji, otvoreniji, piskaviji, manje bita s decimatorom otvori se prostor za jos instrumenata i mix odmah!!
Everbeatz
25-08-2012, 12:22 PM
A koliko je prduktivno diskutovati..ne znam !
:D:thumbsup: Odlicna 'frojdovska greska' sto bi se reklo!
spartakus
25-08-2012, 12:33 PM
Hej cao pa reko aj i ja nesto da napisem.znas danilo svaki od tih programa ima svoje prednosti i mane ili neku stvar po kojoj je poseban.ja iskreno ne koristim extra opremu pa da mogu nesto precizno da ti kazem,recicu ti svoje misljenje.nema nikakve razlike ja kad radim npr odradim 4 pesme u cubasu 4 u abletonu i nevidim nikakvu razliku.totalno mi svejedno iz cega cu raditi.poredimo porse sa ferarijem neki vole elektroniku neki pak vole manuelno.
sam pristup svim tim ploatformama je jako bitan,ja vec dugi niz godina koristim odredjen broj vst programa koje obavezno koristim i u stanju sam da samo 20% alata iz tih platformi koristim za obradu zvuka(nekad cak ni toliko)svi ti vst programi mi se isto ponasaju i u jednom i u drugom hostu,nema ama bas nikakve razlike...:rotfl:
:D:thumbsup: Odlicna 'frojdovska greska' sto bi se reklo!
:rotfl::D
awacs
25-08-2012, 12:38 PM
Tema ima, diskusija ima ali ponoviću: malo je ko išta ustvari rekao o ovome. Zašto razlike postoje, kako funkcionišu ti algoritimi koji ih prave, da li isto "rade" vst-vi u različitim softwerima i sl. Meni je to zanimljivo. Može proći 5, 10 godina, cijeli život, ali ja bih volio sada da raspravljam o tome s nekim ko zaista zna nešto o tome i to na našem jeziku, s našim ljudima.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=315813&highlight=point#post315813
i:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=315925&highlight=point#post315925
... toliko o tehnološkim razlikama između DAW softvera. Što se tiče razlika u njihovom tretmanu zvuka u realnom radu, njih već moraš sam da prepoznaš i da odlučiš da li su ti (i na koji način i koliko) bitne.
Pozdrav,
Vasa
nakon dugo vremena, uverio se, i zakljucak je snimanje na 16 bit zakon. stavis 24 bit, 32bit, sve posvetli ode u pm, i na vise, spustis bite, dobijes sound mutniji, analogniji,, CD 16 bit ipak je WIN!! imate efekat decimator , uverio se na njemu sta znace biti i sta se njima dobija, i gde greska kod digitalije. sto vise bita vise digitalniji sound. to odsad out. vratio se ja na 16.
-- kad sam mislio na snimanje, zaboravih reci na instrumente vsti.. nisam probao ulaz audio i jel se isto ponasa. al verovatno da da.
-- nexus primer!! sto vise bita sve je svetliji, otvoreniji, piskaviji, manje bita s decimatorom otvori se prostor za jos instrumenata i mix odmah!!
/?/:confused::oklagija: No comment. Branoj brate, znaci, - STRASNO!
"Najbolji" DAW je onaj koji najbolje poznaje?, u kome dobije? najbolji rezultat za najmanje vremena.
Razlike u programima postoje, manje ili veće i mislim da su (laički, nikakvo programersko znanje nemam) na nivou algoritma koji hendluje "audio engine" - sabiranje, iskori?ćenje resursa (memorija, procesor...), mogućeg "routing"-a, itd.
Zaista je milijardu puta pre?vakana tema i konsenzusa ne mo?e da bude.
Uvek zavisi od komandanta, nikad od vojske...:wink:
awacs
25-08-2012, 12:58 PM
Super. A da onda ipak pređe? na Reaper, on mo?e da snima i 8-bitno :rolleyes:
Pozdrav,
Vasa
Je l' radi taj decimator na 2 bita? Mo?da mo?e i mastering "odmah"...:banghead:
Everbeatz
25-08-2012, 01:32 PM
Poznato je da su 1bit-ni snimaci najkvalitetniji!!
Moritz
25-08-2012, 01:51 PM
Kako je tebi ova rasprava potpuno besmislena, nemoj učestvovati u njoj. TAČKA.
?ao mi je ?to sam te iznervirao, nisam imao namjeru. Komentar nije upućen nikome lično.
Search opciju poznajem. Tema ima, diskusija ima ali ponoviću: malo je ko i?ta ustvari rekao o ovome. Za?to razlike postoje, kako funkcioni?u ti algoritimi koji ih prave, da li isto "rade" vst-vi u različitim softwerima i sl. Meni je to zanimljivo. Mo?e proći 5, 10 godina, cijeli ?ivot, ali ja bih volio sada da raspravljam o tome s nekim ko zaista zna ne?to o tome i to na na?em jeziku, s na?im ljudima.
Niko nije rekao da si nekome uputio licno, nego si pogresno razumeo ono sto sam napisao.
Da stvarno zelis da naucis onda bi do sada shvatio da je ova tema koju si zapoceo beskrajna i totalno beskorisna jer nema ni poceta ni kraj - ni da ni ne- ni valja ni ne valja.... dakle vrtis se u krug. A ako stvarno koristis search funkciju kako onda nisi nasao odgovore na pitanja??? Stoga ako hoces da naucis nesto preskoci ovu temu na ovom forumu i pitaj nesto drugo, a ako te bas toliko zanima ta tema onda brate mili pravac na google i udri, jer na nasem jeziku neces naci dovoljno duboko beskorisne rasprave na tu temu. Ako te zanima digitalizacija i njeni principi i algoritmi e to je nesto sasvim drugo ali si onda pogresno postavio pitanje.
Mene je iznervirao lenj stav koji imaju mnogi novopridosli na ovom forumu koji postoji skoro 10 godina, i na kojem je za te godine akumulirano ogromno znanje u vidu stotine hiljada postova....ja to vidim kao nepostovanje ljudi profesionalaca (od kojih novopreceni ocekuju odgovore kao da se to nesto podrazumeva) na ovom forumu koji svoje (skupo) slobodno vreme ne mogu da trace prezvakavajuci jedno te isto baljezganje...TACKA !
branoy
25-08-2012, 01:58 PM
plugin se zove D16 Group Decimort. nije decimator, sad sam procitao u cubase ga. dosao je momak kod mene iz Ch, u mene bio neki projekat 32 bit, ustvari svi su bili defaul po mom, i 5 nexusa i jos nekih vsti,, lebdi sve, siroko , ovo ono, dobar je mix odnosi kao odnosi al presiroko i presvetlo, EQ ne pomaze,, stavio je taj plug na sve istrumente, spustio im bite, pipno ga malo levo desno, to je bilo toliko mekano i zazvucalo je, cak ostalo prostora za jos 10 nexusa. a vi pricajte sta hocete .cuo, video, i podelim tajnu. poz!!
Danilo S
25-08-2012, 02:01 PM
Niko nije rekao da si nekome uputio licno, nego si pogresno razumeo ono sto sam napisao.
Da stvarno zelis da naucis onda bi do sada shvatio da je ova tema koju si zapoceo beskrajna i totalno beskorisna jer nema ni poceta ni kraj - ni da ni ne- ni valja ni ne valja.... dakle vrtis se u krug. A ako stvarno koristis search funkciju kako onda nisi nasao odgovore na pitanja??? Stoga ako hoces da naucis nesto preskoci ovu temu na ovom forumu i pitaj nesto drugo, a ako te bas toliko zanima ta tema onda brate mili pravac na google i udri, jer na nasem jeziku neces naci dovoljno duboko beskorisne rasprave na tu temu. Ako te zanima digitalizacija i njeni principi i algoritmi e to je nesto sasvim drugo ali si onda pogresno postavio pitanje.
Mene je iznervirao lenj stav koji imaju mnogi novopridosli na ovom forumu koji postoji skoro 10 godina, i na kojem je za te godine akumulirano ogromno znanje u vidu stotine hiljada postova....ja to vidim kao nepostovanje ljudi profesionalaca (od kojih novopreceni ocekuju odgovore kao da se to nesto podrazumeva) na ovom forumu koji svoje (skupo) slobodno vreme ne mogu da trace prezvakavajuci jedno te isto baljezganje...TACKA !
Pričaš sa mnom s neke visine, kao da mi držiš predavanje (: Tako lijepo nisam našao odgovore. Ja nemam veze sa tim novopridošlim članovima lenjih stavova. Ni počemu nisam prekršio pravila foruma a boga mi ni običaje. Troluješ mi temu a meni propovjedaš o tome kako treba. Tvoje izgleda i nije skupo vrijeme čim postuješ ovoliko na ovoj beskorisnoj temi.
Moritz
25-08-2012, 02:21 PM
Imas pravo, bolje da odmaram nego sto tebi pokusavam da nesto saopstim da bi naucio ali izgleda bazuspesno. Tacka :wink:
Everbeatz
25-08-2012, 02:44 PM
plugin se zove D16 Group Decimort. nije decimator, sad sam procitao u cubase ga. dosao je momak kod mene iz Ch, u mene bio neki projekat 32 bit, ustvari svi su bili defaul po mom, i 5 nexusa i jos nekih vsti,, lebdi sve, siroko , ovo ono, dobar je mix odnosi kao odnosi al presiroko i presvetlo, EQ ne pomaze,, stavio je taj plug na sve istrumente, spustio im bite, pipno ga malo levo desno, to je bilo toliko mekano i zazvucalo je, cak ostalo prostora za jos 10 nexusa. a vi pricajte sta hocete .cuo, video, i podelim tajnu. poz!!
Decimort raspolaze sa filter sekcijom, decimatorom(sample rate i bitcrush), nekom vrstom modulacije frekventnog odziva i distorzije - znaci zbir signal procesinga koji neminovno nesto radi. Setim se one stare izjave - sta god da stavis da procesira signal, nesto uvek gubis i nesto dobijas - bitno je taj odnos da bude u pozitivnom smeru.
Ono sto ti se, pretpostavljam, svidelo sto je taj plug uradio je da je smanjio bandwith (opseg) frekvencija i dinamike, sto se vrlo lako postize ostalim default alatima koje imas u svakom DAWu. I vrlo je cesto iliti neretko prilikom mixa koristiti to bas da bi mogao da pravis prostora izmedju instrumenata.
Pored svega i dalje ostaje bitno nauciti osnovne stvari vezane za svaki DAW, jer je u svakom, ali bas svakom kolicina 'stock pluginova' koju ces naci sasvim dovoljna za odlican mix
poz:wink:
fix3r
25-08-2012, 03:36 PM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=315813&highlight=point#post315813
i:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=315925&highlight=point#post315925
... toliko o tehnolo?kim razlikama između DAW softvera. ?to se tiče razlika u njihovom tretmanu zvuka u realnom radu, njih već mora? sam da prepozna? i da odluči? da li su ti (i na koji način i koliko) bitne.
Pozdrav,
Vasa
Napisao sam podugacak post na tu temu sinoc i obrisao ga, ostavio samo "2+2=4", sto je i vise nego dovoljno da objasni stvari ne-programerima. (sto bi rekao taj post iz gornjeg linka, i ja sam profi programer vec 20+ godina, radio na low level stvarima, game audio engine-ima itd).
Na zalost ima dezinformacija svuda na ovu temu, pa i u tim citatima. Npr. 64bitni audio tj. floating point se koristi samo i iskljucivo zbog skoro pa duple preciznosti "oko keca", ne zbog maksimalnog broja koji se moze izraziti, nema 64 cifre preciznosti vec oko 16 ukupno itd. Ali to sabiranje u floating point domenu je suva (i surova) tematika, i bolje je izbegavati zarad licnog mentalnog zdravlja.
Dovoljno je reci da su razlike u digitalnom domenu kod audio engine-a nepostojece ili se srecu u "granicama greske" zbog tehnickih ogranicenja digitalne predstave zvuka i nisu "namerne" (osim ako neko namerno ne uradi sabirnicu koja dize i spusta harmonike). Man'te se corava posla ljudi :)
Everbeatz
25-08-2012, 03:53 PM
Napisao sam podugacak post na tu temu sinoc i obrisao ga, ostavio samo "2+2=4", sto je i vise nego dovoljno da objasni stvari ne-programerima. (sto bi rekao taj post iz gornjeg linka, i ja sam profi programer vec 20+ godina, radio na low level stvarima, game audio engine-ima itd).
Odlicno! Ja bi te licno zamolio da nam napises iskustva iz prakse na tu temu jer info-a nikad dosta, a ako neko nece da se zamara neka ne cita.
Ako vec izneses korisnih informacija koje bi koristile clanovima ne vidim nikakav problem da se to stavi i na sticky.
A stav, 'ja znam, ali necu da vam kazem' :) ili 'ne zamarajte se time' bi bio pogodniji da je ovo forum koji okuplja clanove do 12 godina:D
poz
awacs
25-08-2012, 04:00 PM
Dovoljno je reci da su razlike u digitalnom domenu kod audio engine-a nepostojece ili se srecu u "granicama greske" zbog tehnickih ogranicenja digitalne predstave zvuka i nisu "namerne" (osim ako neko namerno ne uradi sabirnicu koja dize i spusta harmonike). Man'te se corava posla ljudi :)
Dabome! Mada, što kaže Everlast, ne bi bilo loše da to obrazložiš, čisto zarad onih članova koje još uvek muči to pitanje.
Pozdrav,
Vasa
Everbeatz
25-08-2012, 04:09 PM
stivo za citanje koji dodiruje tematiku
http://www.soundonsound.com/sos/apr11/articles/it-0411.htm
Not All DAWs Sound The Same
By last August, it became untenable for Vee to commute between France and the US, and he moved to Manhattan, where he now again is building his own studio space. ?I have a big room in my flat,? explains Vee, ?which was soundproofed by Whisper Room, inside of which they also built a vocal booth. I like working where I live, and I?m looking for a big studio to buy. I have a 12-core Mac in my studio with two 27-inch Apple screens and my monitors are Dynaudio Acoustics BM15A, which sound great, and a pair of Avantone Mixcubes, which are good for checking a mix after you?ve finished it. I also have several external synths, like the [Roland] V-Synth and the [Access] Virus TI, Korg M3, [Yamaha] Motif XS, and Korg Radias.
?To be honest, I?ve been working more and more with soft synths and in the box in general,? explains Steinberg endorsee Vee (see box overleaf). ?Having said that, I do miss faders and buttons, and I?m talking with the guys at SSL about getting an SSL AWS924 for my next studio, which is great because you can control your DAW with it. I use [Steinberg?s] Nuendo 5, and have used Nuendo for many years. Now that I?m in the US, I encounter Pro Tools all the time, so I also have Pro Tools 9. However, I still far prefer working in Nuendo. I write in Nuendo, and will often export tracks as stems to Pro Tools, using AAF, with everything sounding great. We know what colours we want, so it?s not a problem to have less flexibility. After recording in Pro Tools, I will at the end select everything and export it again as an AAF file, and I?ll then import that into a new Nuendo session. In that way, I have the same arrangement in Nuendo as I had in Pro Tools. Everything is flat ? ie. without plug-ins ? but it?s the way I want it when I begin to arrange and then mix a song.
?I know Pro Tools very well, but for me that system is a bit 2000. It?s slow, particularly when you are using the TDM. I did a test recently with virtual synths. I opened 200 virtual synths in my native Nuendo system, and the demand on my CPU was around six percent. When I tried to do the same thing with Pro Tools, I had run out of CPU when I had opened just eight virtual synths! Pro Tools is cool for tracking ? it has hardly any latency and is really easy to use ? but my Nuendo rig with two Universal Audio Quad cards simply destroys an HD6 system. In Nuendo, I can have a session with 200 tracks, and have 300 plug-ins open and 30 VSTi virtual instruments, all at the same time, and it?s totally stable. The audio in Nuendo also sounds fantastic. Everyone says that all DAWs sound the same, but that?s simply not true. I?ve done tests comparing the sound of the same session in different DAWs, and Ableton sounded terrible, Logic and Pro Tools were OK, and Nuendo sounded incredible. Editing in Nuendo is also really fast. Pro Tools is just a standard, it was the first to come onto the market and everybody uses it now, almost out of habit. People in the US don?t know about Nuendo, but I?m sure that if they did, many would switch.?
Izgleda da 'tripuju' ovi i koji se 'ozbiljno' bave muzikom :):D ...a mozda i Steinberg dobro placa...pun k parametara
fix3r
25-08-2012, 04:14 PM
Odlicno! Ja bi te licno zamolio da nam napises iskustva iz prakse na tu temu jer info-a nikad dosta, a ako neko nece da se zamara neka ne cita.
Ako vec izneses korisnih informacija koje bi koristile clanovima ne vidim nikakav problem da se to stavi i na sticky.
A stav, 'ja znam, ali necu da vam kazem' :) ili 'ne zamarajte se time' bi bio pogodniji da je ovo forum koji okuplja clanove do 12 godina:D
poz
Aj nemoj se osecati prozvanim, nije mi bila namera da spustam bilo kog. Samo ne osecam da bas ima dosta audio inzenjera koji bi se zezali s tim bez dobrog razloga. Ako gresim, my bad :)
Razlog sto navodim "2+2" kao primer dovoljan ljudima koji nisu programeri je zato sto tako u osnovi i funkcionisu daw-ovi: konacni sempl = sempl1 * volume + sempl2 * volume + ... i tu nema mesta varijacijama.
Nije problem da napisem detaljnije ako ima interesovanja, ali to tek kad se vratim kuci za koji dan, smrt mi je i ovo kratko tapkati na iPad-u.
Everbeatz
25-08-2012, 04:20 PM
Aj nemoj se osecati prozvanim, nije mi bila namera da spustam bilo kog. Samo ne osecam da bas ima dosta audio inzenjera koji bi se zezali s tim bez dobrog razloga. Ako gresim, my bad :)
Razlog sto navodim "2+2" kao primer dovoljan ljudima koji nisu programeri je zato sto tako u osnovi i funkcionisu daw-ovi: konacni sempl = sempl1 * volume + sempl2 * volume + ... i tu nema mesta varijacijama.
Nije problem da napisem detaljnije ako ima interesovanja, ali to tek kad se vratim kuci za koji dan, smrt mi je i ovo kratko tapkati na iPad-u.
A ne, krivo si me razumeo - i ja gresim, kao i G.Massenburg, Dave Derr i drugi puno veci autoriteti od mene (koje sam licno 'uhvatio' da nisu dobro shvatili neke stvari u digitalu) i volim da me isprave. Digital audio je bitch to understand i koliko vidim ima puno zabluda. I tu se slazem s tobom.
Naveo bi samo primer P.Frindle-a kog cenim iz razloga sto covek nadugacko i nasiroko pise o svojim iskustvima o digital audio i samim tim doprinosi opstem razumevanju materije. Ne secam se da se iko zalio da ih je smorio stavise...
U 'osnovi' tako funkcionisu, ali je problem u zdravo za gotovo dozivljaju istih jer iako je matematika u pitanju i ocekivanje rezultata bi 'trebalo' biti matematicki precizno, nije bas tako. I sam Steinberg je priznao da je u verziji 4 Cubase resavao i ispravljao matematicke greske koje su postojale u prethodnim verzijama vezane za sam sound engine. Moze u speciifikacijama svako da pise sta hoce, to me licno i ne zanima, ali generalno je digital i dalje u razvoju.
Mika Technika
25-08-2012, 04:25 PM
Možda grešim, ali mislim da DAW nema nikakve veze sa usnimavanjem, čak da prilikom usnimavanja i ne radi ništa osim što pušta playback i crta grafiku koliko-toliko sinhrono sa ulazom. Jedino što je važno za usnimavanje je AD konvertor (ako ulaziš analogno) i sposobnost hardvera da održi stabilan clock i upiše sve jedinice i nule (tj. da je dovoljno brz). Drugim rečima - ne snima se ni "kroz DAW" ni "u DAW" nego "kroz konvertor" i "na medij" (HDD, flash, štagod). Mislim, to pod uslovom da prilikom snimanja ne koristiš pluginove iz DAW-a u koji snimaš, naravno.
Pozdrav,
Vasa
Ma sorry, ja sam se lose izrazio, mislio sam kada exportujem taj snimak, drugacije mi zvuci, jer kao sto sam rekao mix radim u cubase-u, samo sto sam ja sve naopako rekao, znaci snimam u abletonu(ali export napolje) I tada sto neko rece placebo(sasvim moguce) :) ali taj export zvuci nekako "nice" :) e sada sam valjda jasniji :)
MUzzY
25-08-2012, 10:03 PM
/?/:confused::oklagija: No comment. Branoj brate, znaci, - STRASNO!
Mega LOL :D
Jos kad bi se znalo zasto u 16bit-a zvuci "toplije"... :rolleyes:
Mika Technika
25-08-2012, 10:34 PM
Mega LOL :D
Jos kad bi se znalo zasto u 16bit-a zvuci "toplije"... :rolleyes:
12bit rula!
fix3r
25-08-2012, 10:53 PM
12bit rula!
Sudeci po cenama Akai S950 semplera trenutno mnogi bi se slozili
DaBear
25-08-2012, 10:56 PM
12bit rula!
mislim, opste je poznato da nekoliko sint linija sa jevtinih i starih sintija (koji zvuce bedno sami za sebe) mogu da zvuce mega u miksu !!
Kad je sve "uglancano", sve stereo, i "sve skupo" - onda nema kontrasta i sve je nekako u istoj dimenziji...
Mika Technika
25-08-2012, 11:15 PM
mislim, opste je poznato da nekoliko sint linija sa jevtinih i starih sintija (koji zvuce bedno sami za sebe) mogu da zvuce mega u miksu !!
Kad je sve "uglancano", sve stereo, i "sve skupo" - onda nema kontrasta i sve je nekako u istoj dimenziji...
True!
Mika Technika
25-08-2012, 11:17 PM
Sudeci po cenama Akai S950 semplera trenutno mnogi bi se slozili
Ja sreca imam elektron MD, pa uzivam 12bit :) a I mnm je 12 bit synth, tj ima 12 bit synth modove I udarce
Everbeatz
26-08-2012, 10:23 AM
To je taj paradox - das ljudima high fidelity sound u svakom smislu, a onda krece nezadovoljstvo. Sad svi traze modelovanje suma, bitcrushing, crosstalk, i ostale vrste 'degradacije' signala. Pre 30-40 godina bi ubili za ovakve performanse, ali izgleda nisu bili u pravu..:)
DaBear
26-08-2012, 11:22 AM
To je taj paradox - das ljudima high fidelity sound u svakom smislu, a onda krece nezadovoljstvo. Sad svi traze modelovanje suma, bitcrushing, crosstalk, i ostale vrste 'degradacije' signala. Pre 30-40 godina bi ubili za ovakve performanse, ali izgleda nisu bili u pravu..:)
sve zavisi od vrste muzike. Jako puno producenata koristi white noise (sum, kshhhhhhhhhh) u matricama. negde je ispod bubnjeva..cak ga puste kroz razlglas, snime pa podvuku; negde je ritmicki kao deo pesme (u electro muzici posebno.. na side-chainu)...neki dan sam cuo (samo na sluskama) u nekoj pop pesmi. Mega popunjava prostor..
kad neka frekvencija nedostaje - ubaciti neki instrument u toj frekvenciji a ne peglati sa eq..
Everbeatz
26-08-2012, 11:36 AM
sve zavisi od vrste muzike. Jako puno producenata koristi white noise (sum, kshhhhhhhhhh) u matricama. negde je ispod bubnjeva..cak ga puste kroz razlglas, snime pa podvuku; negde je ritmicki kao deo pesme (u electro muzici posebno.. na side-chainu)...neki dan sam cuo (samo na sluskama) u nekoj pop pesmi. Mega popunjava prostor..
kad neka frekvencija nedostaje - ubaciti neki instrument u toj frekvenciji a ne peglati sa eq..
Potpuno se slazem, malo sam se salio gore, ali ima i neke istine u tome. Naravno da ima nesto u distorzijama, sumu, krivljenjima i savijanjima signala - i meni vise prija da cujem 'zaprljan' signal i na toj muzici sam odrastao. Vecina klinaca danas plocu nije culo niti gramofon videlo, da ne pominjem kasete, presnimavanja, itd.
Distorzija je generalno definisala muzicke pravce! Taj cist digital signal je plain boring!:D
Bitch
26-08-2012, 12:51 PM
Jao, cika Branoy, umalo da riknem od smeha :) vidi, iako si ti to doziveo tako da je manje bita bolje za miks (sto nekada ima smisla), gledaj da ipak ne iznosis stavove koji su netacni, a pritom da se vredjas kada neko kaze ta je to bzvz.
Sada si vec duze vreme na forumu, i vredan si, stalno nesto cackas, radis, sve je to OK, samo nemoj da iznosis stavove za koje mislis da su apsolutno tacni. Reci slobodno sta mislis, ali nema ljutnje kada ti neko kaze da nisi u pravu :wink: i slobodno guglaj 'bit depth', 'sampling rate', pa se edukuj malo. Do summinga imas ti jos da iscitas :wink: i naravno, shvati ovo dobronamerno :wink:
@all
back to summing - razlike postoje, ali su minimalne. Kraj price. Ako cujes sta radis, napravices ti vec neki miks koji je dobar. Sigurno da svako od nas ima svoje favorite (neko nema, sto je ok), neko cuje te razlike i nekom znace (opet neko nema uslove da cuje, i to je opet ok)...
... bitan je krajnji rezultat.
Previse je prica na ovu temu, a opet se sve svodi na ljudski faktor.
pozZ
Bitch
26-08-2012, 12:57 PM
e da, dobro je sto je Everlast spomenuo Paul Frindle-a. Koga ne mrzi, neka ga googla i iscita, ciki je sve jasno :wink:
MUzzY
26-08-2012, 08:43 PM
Znam za foru ispod snare-a kao zamena za bottom snare mic (ili dopuna). A gde jos?
dvuckovic
26-08-2012, 10:03 PM
Znam za foru ispod snare-a kao zamena za bottom snare mic (ili dopuna). A gde jos?
Sub na kicku
MUzzY
26-08-2012, 10:31 PM
Des Dejo :D Kad cemo u Botako? :)
A sinewave na kicku?
dvuckovic
26-08-2012, 11:00 PM
Evo...
moze kad oces
quake2
27-08-2012, 04:26 AM
...sa ton generatora:wink:.
MUzzY
27-08-2012, 08:59 AM
Jel'mi obrisan post zbog pozdrava Deji? :)
Enivej, zasto white noise za sub na kicku? Zar se za to ne koristi sinewave (sa ton generatora :) )?
Everbeatz
27-08-2012, 09:13 AM
Jel'mi obrisan post zbog pozdrava Deji? :)
Enivej, zasto white noise za sub na kicku? Zar se za to ne koristi sinewave (sa ton generatora :) )?
Mislim da i nije mislio na white noise
Bas je gregor zemlji? spominjao to stavljanje ?uma u miks. Npr snimi praznu frekvenciju na radiu, malo ju izmodulira i baci u mix. I kaze da hrpa ljudi to sad radi zbog toga da se dobije prirodni zvuk, odnosno da je ?ovjek navikao na stalni pozadinski ?um, a ne na laboratorijske uvjete u gluhim komorama. Uvijek oko nas ima neki ?um i onda taj umjetni ?um stvara taj prirodni efekt koji se podsvjesno svi?a ljudima, a ne smeta nam jer uho filtrira ?um.
Nadogradnja poente prethodnog posta...
Oduvek me je nervirala neinventivnost (?itaj apsolutni nesluh) kolega
novinara, na?alost i monta?era, za prisustvo tzv. pozadinskog fon-a u
televizijskim reporta?ama. Ne?to manje od ovog problema, iritira me
?ablonsko kori??enje komponovane zvu?ne zavese, np. u emisijama
"Eksploziv" i "Ekskluziv" Prve TV, ?ime se, navodno, daje na dimen-
zionalnosti, ali oduzima od realnosti, istinitosti, ako ho?ete i od samog kvali-
teta prenete informacije.
?um, snimljen na terenu, eventualno zamenjen kvalitetnijim iz arhive,
zapravo je televizi?an koliko i sam video, me?utim, zahteva dodatno vre-
me, naravno, i ose?aj za zvuk, znanje kako da se upotrebi, napravi...
Na drugom (crnom) tasu ovog zapa?anja je krajnje neprimerena upotreba
kompresora, koja u intervalima naratorovog uzimanja vazduha od ?uma
sa ulice pravi najbu?niji vodopad nasred aerodroma.
Filip_
27-08-2012, 12:43 PM
Sum se cesto namerno ubacuje u DubStep i DnB produkciju, da bi se dobio pomalo Lo-Fi zvuk koji je karakteristican za neke podpravce gore spomenutih. Cesto to sto je rekao cika Gregor. A i cinele sa cestim ponavljanjem uz odredjen reverb daju takav efekat za puniji ritam kod DnB-a ili sidechain nekog white noisa uz ritam (Bad Company UK svojevremeno cesto to radio). I sam cesto to radim.
Pozz :D.
Ovde vec dugo traje off-topic, koji je vrlo zanimljiv, da prebacim ja to sve u novi thread?
Mozda ipak ne, pocetak je malo nejasan i morao bih previse 'kreativno' da editujem postove...
Ajde da vidimo ako se nastavi, posto je tema odlicna i mislim da bi mnogima bila interesantna, a sa razlikama DAW-ova stvarno nema veze.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.