PDA

View Full Version : bus..,

spartakus
17-08-2012, 11:12 PM
ako moze jedno amatersko pitanje na brzinu(nemam youtube pri ruci).u cubasu razvlacim projekat i napravio sam jos jedan bus (mono)ali nikako da dobijem zvuk koji prolazi kroz njega .probao sve moguce varijante i nece.idalje koristim raspali creative i kx pa da nije do toga ..

Bockie
18-08-2012, 12:44 AM
ako moze jedno amatersko pitanje na brzinu(nemam youtube pri ruci).u cubasu razvlacim projekat i napravio sam jos jedan bus (mono)ali nikako da dobijem zvuk koji prolazi kroz njega .probao sve moguce varijante i nece.idalje koristim raspali creative i kx pa da nije do toga ..

Opet kršim "zavet", pa nek' me 'apse...

Svaki BUS ima in/out postavke... Tzv, ruting! (Routing)

Jesi to rešio??

BUS može da "prima" grupe,kanale,efekte i da ih "pušta" na grupe, kanale, efekte.... ...kao i kanal, grupa... Evo, ovde to namestiš:

https://dl.dropbox.com/u/2806767/no%20panner.jpg

Mora se i voditi računa da li šalješ "stereo" kanal u "mono" grupu i ostalo...!!!!
Dakle "klik gore" pa izabereš "IN", pa "klik dole" pa izabereš "gde ide" taj IN...

Poz'

Khan
18-08-2012, 01:32 AM
...a ako nije to, onda vidi u device conections, da li ti in i out idu tamo gde treba, treba da pise ime tvoje kartice...

spartakus
18-08-2012, 02:12 AM
probao sve, jedino to sto boki kaze da probam da ga posaljem na taj mono bus,sve sam postavio kako treba i in i out na tom busu i taj kx takodje.nego ja u medjuvremenu nadrko stvar bez toga ali taj mono bus idalje stoji tako da cu sutra da isprobam to sto boki kaze.nego ako nije problem da poslusate projecat sonic species -unleash the beat(taj alhemi records)ja nemogu da poverujem kakva produkcija basa i kika a o zvukovima da nepricam..eh..javljam sutra sta sam uradio sa tim mono busom..hvala...

spartakus
18-08-2012, 10:58 AM
isprobao sve ali nece to sto boki kaze(Routing)sam odmah uradio i nece,cubase-ov mikser pokazuje signal ali ga necujem.device conections takodje podesen propisno.posto imam 2 busa prvi je stereo znaci 2 kanala npr kx 001 stereo left i kx 002 stereo right,zatim sledeci bus mono kx 003 mono,to je za input takodje i za output sve podeseno,ali nema zvuka.ja sve mislim da ovaj creative (budjavi)nemoze da istrpi te procese..ja sam nocas prelisto cubasov pdf na tu temu (bus) i nisam uspeo da ista promenim(takodje i onaj ask video)ali nema resenja.hajde ako neko ima predstavu sta bi moglo da bude neka se javi unapred zahvalan...:banghead::confused::banghead:

alavuk
18-08-2012, 12:58 PM
resenje ti je kupi normalnu zvucnu kartu , zar jos neko koristi sb live tj kx project ?

spartakus
18-08-2012, 02:00 PM
ma iskreno kupio sam ja m-audio firewire 410 ,ali nemam monitore pa skupljam kes za njih.los je trip da povezujem m-audio sa krsh hi fi.(pravi krs a rekao sam sebi min 1000evra za 2 kutije)..bilo kako bilo jbg nista nadrkao sam kik i bass bez tog dugog mono busa bas razvaljuje..sutra cu pokusati da okacim to da cijete...

Khan
18-08-2012, 03:37 PM
Sad mi tek dodje... PA TO NEMA SANSI DA RADI!
Kakve god drivere da koristis, SB ima jedan stereo izlaz, nemas na sta da posaljes jos jedan bus!:banghead:
Prikaci taj M audio da radis k'o covek, makar ga slusao preko "Kosmaja"!:wink:

Bockie
18-08-2012, 03:44 PM
isprobao sve ali nece to sto boki kaze(Routing)sam odmah uradio i nece,cubase-ov mikser pokazuje signal ali ga necujem.device conections takodje podesen propisno.posto imam 2 busa prvi je stereo znaci 2 kanala npr kx 001 stereo left i kx 002 stereo right,zatim sledeci bus mono kx 003 mono,to je za input takodje i za output sve podeseno,ali nema zvuka.ja sve mislim da ovaj creative (budjavi)nemoze da istrpi te procese..ja sam nocas prelisto cubasov pdf na tu temu (bus) i nisam uspeo da ista promenim(takodje i onaj ask video)ali nema resenja.hajde ako neko ima predstavu sta bi moglo da bude neka se javi unapred zahvalan...:banghead::confused::banghead:

Čekaj, sad malo pojasni... Jel koristiš više IZLAZA sa karte??

Pretpostavljam da NE, sve ti ide na ozvučenje/sluške sa jednog izlaza na kartici...(?)

U tom slučaju samo jedan (stereo) izlaz je "master" u Cubase, i svaki bus mora izaći na TAJ stereo izlaz, ili se neće čuti...!

Dakle, ako se on zove "stereo out" (ili Kx left+kx right, kako već) - svi bus-evi treba da imaju namešten OUT na TAJ master bus! Isto tako, kažem , nisam siguran kako to ide kad trpaš stereo trake u mono bus, trebalo bi da može, ali probaj samo sa stereo busevima ipak, možda ga to zeza nešto...driveri,ko zna šta...

spartakus
20-08-2012, 11:26 PM
odradio sam kik i bas i oni su na stereo busu ali sam napravio jednu mono grupu i poslao grupe od kika i bassa na nju,dobio sam zeljan rezultat.kada solujem kik i posmatram cubasov meter vidim da se meter kika ne ne ponasa kao pre sada je stvarno mono.cudno mi je to sto su grupe i kika i bassa isto mono ali jeb..sad znam kako da zaista postanu mono...:rotfl:

spartakus
13-10-2012, 09:44 AM
znaci fora je napraviti grupe,pa tek posle napraviti mono grupu i slati samo po jedan kanal na nju,za svaki kanal posebno mono grupa.vec dva meseca koristim ovo i mogu reci da mi se kik i bass sada nalaze u sredini mixa.ovo moze da posluzi kao savet nekom amateru kao sto sam ja...

Bockie
13-10-2012, 10:12 AM
Ne znam što si zapeo sa tim MONO grupama, pa imaš PAN (L/R panoramu), pa stavi brate gde hoćeš...

Ako je kick ili doboš ili gitara ili bilo šta na jednom kanalu, JEDNOM MONO kanalu snimljen, kakve onda mono grupe i bakrači...!?!?

alen
13-10-2012, 10:54 AM
@TVirus
Skopcao si da mozes to sto hoces izvesti odraditi i interno u sekvenceru a vezano za KX,imas na forumu od ranije dosta prica o setovanju KX drivera.Davno sam se igrao sa njim pa se ne secam detalja ali gotovo sam siguran da sve asio izlaze iz sekvencera u internom kx rutingu mozes proslediti na jedan isti fizicki izlaz.Ili vec gde i sta hoces.Prostudiraj KX detaljnije,sa tim drajverima mozes izvesti gotovo sta god pozelis.

spartakus
13-10-2012, 11:14 AM
izvini boki sto nisam bolje objasnio.svaki kanal ima svoju grupu..

Bockie
13-10-2012, 12:05 PM
svaki kanal ima svoju grupu..

Ok.

Sad mi reci zašto? Šta si dobio time?:confused:

awacs
13-10-2012, 12:40 PM
Prikaci taj M audio da radis k'o covek, makar ga slusao preko "Kosmaja"!:wink:

... al' mora da organizuje DIY kabl :rotfl: "Kosmaj" valjda imao DIN konektor (ako je uop?te imao ikakav ulaz) :wink:

?alu na stranu, TVirus, ?ta će ti svaki kanal na posebnoj grupi? :confused: Čitam ovu temu od početka, ni?ta nisam razumeo :confused:

Pozdrav,

Vasa

alen
13-10-2012, 02:29 PM
Čovek ima malo progresivniji pristup miksanju :) @Tvirus - Ne mora? obavezno praviti sub grupe za svaki kanal i time određivati hoće li biti stereo ili mono u miksu.Dovoljno je da napravi? audio kanal stereo ili mono i na njega prebaci? izvorni signal čime će? dobiti mogućnost i da frizuje? kompletan strip ?to sa grupom ne mo?e?,pa kreiraj audio kanale kako ti trebaju.I na taj način ima? mogućnost da dodaje? stereo fx-s na mono signale ili jednostavno da su svi stereo pa panuje? ?ta ti gde treba.Mono napravi? panovanjem obe strane u sredinu i nema to kud.Nema? potrebe slati na grupe samo panorama radi....

spartakus
13-10-2012, 04:21 PM
nekako mi tako lakse navikao sam sve da razdvajam.sav taj zvuk pazljivo posmatram iz raznih analizera i vodim beleske kako se koji zvuk ponasa kao mono i kao stereo(neko bih rekao nepotrebno).i na osnovu tih beleski slozim presete...

spartakus
13-10-2012, 04:30 PM
uskoro mi stize pcfirewire kartica pa cu taj m-audio da upalim,ispeglam vreme(letency nadam se makar na 0,6)..aj predlozite neki stereo tool..

awacs
13-10-2012, 04:57 PM
nekako mi tako lakse navikao sam sve da razdvajam.sav taj zvuk pazljivo posmatram iz raznih analizera i vodim beleske kako se koji zvuk ponasa kao mono i kao stereo(neko bih rekao nepotrebno).i na osnovu tih beleski slozim presete...

Čuj, napravi STEREO Audio Track u C5. Ako unese? MONO signal u njega on će ostati MONO, ako unese? STEREO fajl - biće STEREO. As simple as that.

Ako hoće? da analizira? kako se neki STEREO fajl pona?a kao MONO, na prvo mesto u Insert lancu stavi (recimo) Waves S1 Imager kao na slici, pa posle njega te anajajzere (sic) kojima analizira? to ?to već analizira?.

Pozdrav,

Vasa

spartakus
13-10-2012, 05:29 PM
ja taj imager koristim vec par godina.precizan je bas zestoko ali ja njega koristim da istanjim zvuk i panujem efecte i brdo stvari ali kik i bass nikako sacu da probam.nisam koristio zato sto se tripujem njegov taj screan pokazuje spektar ali taj spektar je ogranicen a meni treba sloboda..tripujen upravu si ..bacam se na projekat..

awacs
13-10-2012, 05:54 PM
ja taj imager koristim vec par godina.precizan je bas zestoko ali ja njega koristim da istanjim zvuk i panujem efecte i brdo stvari ali kik i bass nikako sacu da probam.nisam koristio zato sto se tripujem njegov taj screan pokazuje spektar ali taj spektar je ogranicen a meni treba sloboda..tripujen upravu si ..bacam se na projekat..

Kakav te bre spektar spopao, kakvo stanjivanje zvuka??? :shock: To je aparat za manipulisanje stereo slikom. Ako postavi? parametre kao na onom screenshotu on prosto pretvori STEREO u MONO. A ti posle vrti panoramu na kanalu, "stanjuj", "podebljavaj", analiziraj, ?ta god...

Kapiram i amaterizam i nepoznavanje terminologije, ali ako hoće? da dobije? koliko-toliko suvisle odgovore bar se potrudi da objasni? ?ta hoće? da postigne?, makar opisno (hoću da mu kick bude u centru, hoću da uporedim A i B, ?ta god)... po?to ja i dalje nisam sasvim siguran da sam shvatio ?ta hoće?.

Pozdrav,

Vasa

spartakus
14-10-2012, 07:01 AM
vec duze vreme sam bez interneta,pa sam prinudjen na mob,zato uvek ostanem nedoreciv.vaso i tebi i ostalima mogu reci samo hvala..taj wavs je stvarno dobar alat..ako bih dosao do kesa prvo bih ovo kupio..