PDA

View Full Version : pomoc oko povezivanja opreme

ferghag
17-08-2012, 09:20 PM
pozdrav svima!

unapred se izvinjavam na duzem postu, nemam iskustva na ovom polju ali sam uspeo da skupim nesto znanja citajuci forum, tweakheadz, gearslutz i slicne sajtove. drago mi je da i kod nas postoji forum koji se bavi produkcijom.

uskoro dobijam na visemesecnu pozajmicu malo vecu kolicinu opreme. do sada sam 5 godina svirao klavir i ovo ce biti prvi koraci ka produkciji. s obzirom da nisam dobio objasnjenje kako bih mogao povezati opremu, nadam se da ce mi ovde neko pomoci.

sta se sve nalazi na gomili?
- 2 klavijature, korg triton studio 88 (klavirska dirka), kurzweil pc3le6 (meka dirka)
- slusalice k44
- usb midi interfejs m audio midisport 4x4
- studijski monitori KRK RP5 G2
- pad kontroler Akai mpd32
- behringer bcf2000

nisam siguran da razumem koncept koji stoji iza opreme, ali napisacu kako sam ja to video pa se nadam da ce me neko ispraviti

midi interfejs ulazi preko usb u PC.
behringer spravica, pad kontroler i obe klavijature idu ka interfejsu midi in i midi out u oba smera. slusalice kacim na jednu od klavijatura (ili negde drugde?)
sta se desava sa monitorima? da li od, recimo tritona idu kablovi u monitore, a kurzweil obacujem midi through u tritona? prilicno me zbunjuje taj deo i nisam siguran kako mogu da resim zavrzlamu.

hvala unapred

P.S. s obzirom da necu snimati audio, vec samo midi, da li cu moci da preko sekvencera podesim da, na primer, na jednom kanalu vucem zvuk iz neke od klavijatura, a ostale da budu virtuelni instrumenti?

fix3r
17-08-2012, 10:38 PM
Fali ti u celoj prici audio interfejs ili neki mikser na koji bi povezao audio izlaze iz tih klavijatura. Kakvu audio kartu imas u PC-u?

Bockie
18-08-2012, 12:29 AM
Ja evo, prekidam "zavet ćutanja", dobio sam po pički što psujem, pa ne smem više... ...kažu, plaši nove članove, jbg...

Prvo što kažem je "dobrodošao" ferghag, a drugo, vidim da karakterističan potez rukom, prstima random po tastaturi u stilu "jebe mi se za ime" gradi ovo "ferghag"...pa ostavlja dojam da te nije puno briga, ili voliš sir :D i igrice, ali evo, bez obzira, ja ću pokušati da odgovorim...

Pitanje svih pitanja je : Šta hoćeš da radiš? Tačno?

A dalje:

-proveri da li neka od pomenutih klavijatura radi kao "audio interfejs" (da je kao audio karta, da emituje zvuk sa računara itd...)
Nisam klavijaturista i nisam našao (brzo) podatke o tome... Sigurno piše u upu'stvu!

- Slušalice (ako ne snimaš vokale ili neki živ insrument) ti nisu preko potrebne, osim ako ne želiš u kasne sate da ne smetaš komšiluku...
OK su sluške btw, best buy za 30e, imam ih i sam za muzičare...!!!

- Akai kontroler je sjajna sprava i moraćeš da pručiš uputstvo i skontaš sam da li ti je potreban.

- Ista priča za bcf... Vrlo korisno, ako znaš za šta!

Realno, kontroleri (akai i behringer) ti nisu "neophodni" za rad. Možeš bez njih. To su uređaji koji znatno olakšavaju posao, onome ko zna zašto ih je kupio... ...iskreno! Može bez toga, to je "luksuz"... u korisnom smislu, s'obzirom da su relativno jeftini...

- Monitori...
Krk (taj model) je omiljen kod ljudi koji se bave "elektronikom"... Ja nemam neko veliko i dobro mišljenje o njima, ali , za osnovu je više nego dobar. (Neko nema ništa...) ...:thumbsup:
Mislim da je namena jasna... Povezuju se na izvor zvuka sa računara. Da li je to klavijatura sa integrisanim interfejsom, ili samostalni interfejs, ili kartica "sa ploče" ... To ostaje da ispitaš sam. Ako klavijatura (neka od te dve) to može - super! Ako ne, - nemaš interfejs (osim ako nemaš integrisano smeće na ploči, koje je - baš smeće i utiče na kvalitet onoga što slušaš i samim tim na konačni prizvod...Ako jeste tako, pitaj, imam relativno jeftino rešenje u glavi...)...:wink:

- MIDI interfejs, je realno višak u konstalaciji koju imaš, jer mislim da OBE klavijature mogu da se koriste kao "midi interfejsi" preko USB... No, ponavljam, nisam klavijaturista i ne znam detalje uređaja... ...znam da Kurz može...!

Jedino ako je "lakše" da odmah "bocneš" obe klav. preko usb-midi interfejsa i imaš simultano sviranje sa dve klav., pa onda ok...

Dakle, za aranžiranje imaš sjajan set-up... Dakle samo produkciju BEZ snimanja (vokala, živih instrumenata, itd...)!

Kada midi (na bilo koji način) "uđe" u komp, VST instrumenti daju "sve opcije sveta"... Midi je samo "kod", šta ćeš sa njim, tebi na volju...!

Pitaj slobodno dalje...

Poz'

ferghag
18-08-2012, 03:55 PM
hvala puno na odgovorima, a sir i igrice obozavam :)

ne znam koliko je kvalitetan odgovor na ,,sta tacno hocu'' - da pravim instrumentale uz pomoc virtuelnih instrumenata i da mogu kako-tako da ih pristojno spakujem kroz postprodukciju.

pogledao sam sta tacno radi akai i behringer. s obzirom da skracuju posao, definitivno cu ih koristiti. jos samo da vidim kako se sve to povezuje :D

nazalost, u kompu imam onaj standardni krs od zvucne koji se inace dobija uz svaku konfiguraciju. u uputstvu za klavijature nisam pronasao nista o tome da se ponasaju i kao audio interfejsi, a prema gugletu to su uglavnom midi kontroleri, sto ove dve nisu (triton studio i kurzweil pc3le6). ne iskljucujem da sam nesto propustio i napravio gresku.

slusalice pretpostavljam da sluze za cackanje po klavijaturi. da li cu moci da ih prikljucim i na KRK monitore?

ako je midi interfejs visak (koliko sam shvatio, potreban mi je audio), koji mi intefejs preporucujes? sto se tice klavijatura, da li nesto gubim ako ih prikljucujem preko usb-a u komp a ne preko onog petozilnog midi kabla?

naravno, nemam nameru da snimam zive instrumente niti vokale, samo me zanima da li bih mogao da kombinujem vst instrumente i zvukove iz klavijature kroz midi? na primer, na kanal 1 dodelim spectrasonic atmosphere, a na kanal 2 neki od preseta na tritonu?

Khan
18-08-2012, 04:12 PM
Da, sve ce to da radi i mnogo vise od toga...
Ali sto rece fix3r, fali ti audio interface, tj. pristojna zvucna karta. Ako na njoj imas midi, ne treba ti zaseban (midisport).
Npr. bez audio karte neces moci da vratis audio sa tritona nazad u mix. Tj. neces moci nista.
Big Bockie ti je vec sve rasclanio skolski, pa vidi na sta je pametno trositi pare.

Jedno pitanje: Zasto, aman, zasto hoces da ukljucis slusalice u monitore?!?:confused:

Bockie
18-08-2012, 04:12 PM
Slušalice su monitori, kao i zvučnici, samo idu na glavu i drugi je fazon rada sa njima ako ih koristiš za miks, ali ništa drugo...do eto, za "noćni rad", zbog buke, ako si u stanu...

Realno, najveći problem je: "Gde ćeš KRK-ove da ubodeš..???"
(Btw, ne možeš sluške u monitore priključivati, to je samo opcija na jeftinijim kompjuterskim zvučnicima, uglavnom, jer zahteva poseban amp za sluške itd...)

Pa , trebalo bi da nabaviš neki audio interfejs, moja preporuka je da to bude neka USB karta, zbog cene i komoditeta , da imaš volume pot i priključke odmah "na dohvat"... Preporuka je neki od raširenih, poznatih proizvođača, zbog podrške, drivera, lakšeg kasnije rešavanja nekog problema jer su ljudi upoznati, ima dosta korisnika, itd... Dakle, M-audio, Focusrite, Presonus itd, ima ih kod manje - više svih distributera, a i ovde na oglasima ima polovnih karti, pa se može dodatno uštedeti...

Klavijature možeš koristiti preko njihovih usb, ali moram reći opet - nisam klavijaturista, pa možeš i sam eksperimentisati kako je zgodno povezati uređaje. To ćeš svakako najbolje zaključiti "u hodu", kad budeš seo da radiš...

Mislim da treba detaljnije iščitati uputstva klavijatura, pogledati review-e po Youtube-tu i slično...

Poz'

Khan
18-08-2012, 04:31 PM
Kurtz ima USB MIDI, Korg mislim da ne. Nije lose ici preko 'pravog' midija cim ima vise uredjaja. Stabilnije.
Sto se veze tice, ovo bi bio standardan 'Daizy Chain'.
Master ( Korg) je vezan sa MIDI interfejsom na Audio interfejsu u oba pravca , IN - OUT, OUT - IN, a Kurtz MIDI IN ide u Korg THRU.
Ako ces kao sto kazes koristiti zvuke sa njih, moraju audio vezom biti povezani sa zvucnom kartom.
Znaci 4 ulaza minimum.

ferghag
21-08-2012, 11:53 PM
izvinjavam se na kratkom odsustvu. hvala svima na odgovorima. dakle, ako se ipak odlucim da sve bude samo midi (dakle, odustajem od audio ideje), sve bi bilo povezano na sledeci nacin:

varijanta 1:
obe klave, akai i behringer ka midi interfejsu i nazad preko midi in/out kablova
midi interfejs ka audio interfejsu preko midi kablova
audio interfejs preko usb-a u komp
iz audio interfejsa napolje idu sluske i monitori

varijanta 2 (bez midi interfejsa)
obe klave, akai i behringer preko usb-a direktno u komp
audio interfejs preko usb-a u komp
iz audio interfejsa napolje - sluske i monitori

jel ovo ok ili ponovo ispustam nesto?

hvala jos jedared

BlasterMaster
22-08-2012, 01:15 AM
daisy chain veza za klavijature -> midi in/out na zvucnoj (gledaj da ima a vecina eksternih i ima) -> zvucna kartica usb-om ili firewire-om u kompjuter...

fix3r
22-08-2012, 01:16 AM
Sacuvaj MIDI interfejs, korisna je to sprava za imati.
Povezivanje:
- MIDI interfejs -> USB komp
- Audio interfejs -> USB komp (1)
- Akai, Behringer -> USB komp (2)
- Klavijature (obe) MIDI IN -> MIDI OUT midisport interfejsa
- Klavijatura koja ce ti biti master MIDI OUT -> MIDI IN midisport interfejsa
- Klavijature stereo AUDIO OUT -> AUDIO IN na audio interfejsu

Ako se odlucis da ides bez MIDI interfejsa, onda:
Audio interfejs MIDI OUT port -> MIDI IN (klavijatura 1) MIDI THRU -> MIDI IN (klavijatura 2).

(1) pretpostavljam da ce ti audio interfejst biti USB tipa
(2) pretpostavljam da ova dva uredjaja rade na USB. Ako su MIDI onda ih vezi isto kao klavijature na MIDI portove m-audio interfejsa. Ne treba ti i USB i MIDI u isto vreme.

alavuk
22-08-2012, 08:04 AM
evp neke slikovite informacije oko povcezivanja midija (http://www.harfesoft.de/aixphysik/sound/midi/pages/midicnct.html) pre ovome mozes da si napravis svoj setup , inace preporucio bi ti ukoliko imas dovoljno usb slotova ipak bi iskoristio sportsman-a posto vec imas 2 klavijature.