Log in

View Full Version : Početničko pitanje o miksu

disco violence
09-08-2012, 02:33 PM
Pitanje koje sam trebao davno da postavim,a nisam.
Npr. radim na miksu i zadovoljan sam kako zvuci,ali mi na master kanalu taj miks dosta klipuje do oko 2 decibela.E sad ono ?to me interesuje je da li ću uti?avanjem svih instrumenata pojedinačno za npr. 1 decibel uni?titi miks koji mi se sviđa ,ali izbija.Da li uti?avanje određenih instrumenata ostavlja posledice na mix.Da li je isto ako uti?am određeni instrument za 1 decibel sa npr -7db na -8db i onaj sa -20db na -21db.Kako najbezbolnije re?avate ovaj problem,pitanja su malo glupa i zakasnela ali nadam se poučna.Hvala.

Everbeatz
09-08-2012, 03:47 PM
Select all channels - i vucem fadere dole koliko mi treba, mada mozes da 'stisas' i master fader

disco violence
09-08-2012, 03:52 PM
Select all channels - i vucem fadere dole koliko mi treba, mada mozes da 'stisas' i master fader
Znači nema razlike,ja sam uvek bio navučen na glasnoću,čim ne?to uti?am lo?ije mi zvuči,hvala.

Bockie
09-08-2012, 05:36 PM
Heh, ja nekad dignem master +4,+5 ili +6 db na samom startu, i posle ostane taman dovoljno "daha" za master limiter, kad na kraju vratim na nulu...

Nemam posebno objašnjenje, realno me nije puno ni briga, ali mi je trip da uvek master limiter bolje odradi posao kad ima prostora 4-5db nego kad "nulovan miks" dodatno "dotežeš"...:thumbsup:

Isto tako, ti limiteri mi postaju sve gadniji posle +5-6db... Unište dinamiku! (jedna drevna pojava u muzici, koja izaziva posebno lep osećaj kod slušanja, ne koristi se dugo...:D)

To mi je neki optimum,ovde skinem 5 tamo dodam 5 i onda ceo miks zvuči kompaktnije, utegnutije, čak i neki odnosi se uobliče, ostave "prostor" dinamički jedan drugom, a opet postoji i elemenat dinamike snimka...itd...

LA-2A
09-08-2012, 07:52 PM
Heh, ja nekad dignem master +4,+5 ili +6 db na samom startu, i posle ostane taman dovoljno "daha" za master limiter

odlicna forica,pocecu da je praktikujem

MUzzY
09-08-2012, 09:07 PM
Potpuno ispravno Boki. Ja se trudim da mi pikuje do -6db otprilike.
Mastering nikad ne radim u mixu doduse...

Bockie
10-08-2012, 09:44 AM
Potpuno ispravno Boki. Ja se trudim da mi pikuje do -6db otprilike.
Mastering nikad ne radim u mixu doduse...

Tako sam i ja u početku gađao minus nešto, ali "uvek počnem čorbu a završim paprikaš"...! :D ...još malo ovog, još malo onog...

Mastering...uh...

Ja imam svoj stav o masteringu (http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_mastering)...

Sa jedne strane mislim da se pridaje previše pažnje nečemu što se omanje razume, a sa druge to je, ako se ozbiljnije pristupi tome, veoma skup i proces koji je zahtevan u smislu opreme i znanja i svrhe, pa ne mislim da je to "tri klika" na kompu...

Kad kažem "previše pažnje" mislim na to da se previše očekuje od toga! Odnosno da se proces pre toga relativno zanemaruje u veri da će "mastering promeniti dosta toga"...:ne-ne:

Dok miksam, taj proces ima svoj određeni tok... U nekom momentu "popalim" alate koje koristim na "master šini"... I tada miks ima svoj drugi tok, i fino miksam "pod postom"... To je rad na suptilnijim promenama ukupnog zvuka...

Za mene, ta dva procesa su usko povezana, kada je u pitanju dolazak do krajnjeg zvuka, pa mi je teško da to razdvojim, bar sada kada je sve digitalizovano i kada je to moguće.

U vreme traka i "nošenja" sa mesta na mesto (iz studija u fabrike ploča ili kazeta ili cd-a) to je bilo drugačije, i moralo je tako, jer su se jedni bavili stvaranjem muzike a drugi proizvodnjom medija, tehničkim aspektima vezanim za to... Sada 'pak ne!

Kako se zove to što radim onda?

-"Mastering"?

...Baš me briga... "Finalizacija", "Pakovanje", kako hoćeš, nek je "post produkcija" eto....Hej, svira...!
:D

MUzzY
10-08-2012, 10:53 AM
Pa dobro i to je sve mastering :) 'bem mu misa!

Ja idem logikom da sto vise ogranicavam samog sebe jer generalno previse vremena utrosim na isprobavanje svega izvodljivog (kao sto sam to uradio u poslednjem miksu koji cu uskoro okaciti).
Zato kada pravim mix ne radim na poliranju i glasnoci. Usvojio sam Arturov savet da povremeno proveravam kako ce master limiter da utice na odnose u miks tako sto ga drzim u "standby"-u na masteru ali poliranje uvek radim nakon sto sam isprintovao stereo mixdown.

Mislim, mastering moze drasticno da promeni stanje stvari. Realno gledajuci. Da li je to dobro ili ne je prica za sebe.

Gianfranco
10-08-2012, 05:39 PM
Pitanje koje sam trebao davno da postavim,a nisam.
Npr. radim na miksu i zadovoljan sam kako zvuci,ali mi na master kanalu taj miks dosta klipuje do oko 2 decibela.E sad ono ?to me interesuje je da li ću uti?avanjem svih instrumenata pojedinačno za npr. 1 decibel uni?titi miks koji mi se sviđa ,ali izbija.Da li uti?avanje određenih instrumenata ostavlja posledice na mix.Da li je isto ako uti?am određeni instrument za 1 decibel sa npr -7db na -8db i onaj sa -20db na -21db.Kako najbezbolnije re?avate ovaj problem,pitanja su malo glupa i zakasnela ali nadam se poučna.Hvala.

1) Ako sa -7dB utisas na -13dB (za 6dB), onda si duplo utisao signal.
Ako sa -20dB utisas na -26dB, onda si takodje duplo utisao signal.
Isto tako, ako utisas oba kanala za 1dB (iako je jedan na -7,a drugi na -20) utisaces ih u istom odnosu.

2) Mozes spustiti fader na masteru za recimo 3dB i nema vise klipovanja.
3) Mozes napraviti novu grupu (recimo imenovati je sa "MIX") i sve kanale poslati na tu grupu , a onda tu grupu utisati za 3dB i poslati na master
4) U Cubase-u recimo spustanjem svih fader-a za isti broj dB mozes narusiti mix u slucaju da si na nekom od kanala koristio insert 7 ili 8. Zato sto prvih 6 inserata su pre-fader,a 7. i 8. su post fader. Ako je recimo na insertu 7 kompresor , njemu bi nakon spustanja jacine kanala, automatski bio pomeren threshold parametar, pa bi instrument drugacije zvucao (manje kompresovan). Problemi bi mogli nastati i sa koriscenjem limitera, gate-a, distorzije,...
Zato bi morao pazljivo izvesti spustanje jacina na svim kanalima.
Isto tako, ako neke kanale saljes na grupu, ne bi spustao jacine kanala,vec jacinu grupe itd...

Everbeatz
10-08-2012, 06:03 PM
Usvojio sam Arturov savet da povremeno proveravam kako ce master limiter da utice na odnose u miks ...

Iskreno, za tu vrstu 'testa' je bolje koristiti clipper - jasnije se cuje 'sta je problem'

MUzzY
10-08-2012, 06:21 PM
Koji predlazes?

Everbeatz
10-08-2012, 07:18 PM
bilo koji hard clipper

Jan
10-08-2012, 11:20 PM
Iskreno, za tu vrstu 'testa' je bolje koristiti clipper - jasnije se cuje 'sta je problem'

Jel mozes da nam objasnis zasto i sta cujes kao potencijalne probleme i koliko db odsecas kliperom u tom slucaju ? Takodje da samo proveris sta se desava pod kliperom pa ga ugasis?

Ja isto nikako da nadjem dobar VST kliper, sad trenutno koristim ovaj sa Limiter6 od Vlad-a sto je napravio Molot kompresor. Pokusavao sam i sa Pro L-om i njegovim klip presetima... Pokusavao sam sa Elephantom, ali je jezivo bagovit, s vremena na vreme mi samo stavljanje bilo kog Voxengo plagina u miks stvori neka razilazenja u timingu i cudne sumove

Everbeatz
11-08-2012, 11:58 AM
Jel mozes da nam objasnis zasto i sta cujes kao potencijalne probleme i koliko db odsecas kliperom u tom slucaju ? Takodje da samo proveris sta se desava pod kliperom pa ga ugasis?

Ja isto nikako da nadjem dobar VST kliper, sad trenutno koristim ovaj sa Limiter6 od Vlad-a sto je napravio Molot kompresor. Pokusavao sam i sa Pro L-om i njegovim klip presetima... Pokusavao sam sa Elephantom, ali je jezivo bagovit, s vremena na vreme mi samo stavljanje bilo kog Voxengo plagina u miks stvori neka razilazenja u timingu i cudne sumove

Poenta 'guranja' mixa u hard clipper je da cujes do kojih granica mozes da ucinis mix glasnijim jer ono sto je problem brzo 'proprdi' - cujnije je nego kad se ista tehnika primenjuje limiterom. Obicno je problem u low endu jer, iz nekog mog iskustva, ljudi preteruju u disbalansu donjeg dela spektra. Jasnije se cuje i kad ima previse peakova/brzih tranzijenata koji nisu sredjeni u mixu.
Kad dobijem mix od nekoga ko je mixao koristeci hard clipper, obicno su 'problemi', na koje inace nailazim u masteringu, bolje sredjeni. Lakse mi je da taj mix ucinim glasnijim...
Sto se tice preporuke za neki ok clipper, moj odabir je GClip vst - freeware plugin. Ok je i taj Vlad-ov.

disco violence
12-08-2012, 11:51 PM
3) Mozes napraviti novu grupu (recimo imenovati je sa "MIX") i sve kanale poslati na tu grupu , a onda tu grupu utisati za 3dB i poslati na master

Izgleda kao najbolje rešenje za mene.Hvala

Everbeatz
13-08-2012, 08:16 AM
Izgleda kao najbolje re?enje za mene.Hvala
njjednostavnije resenje je da uzmes Sonalksis FreeG kao prvi plugin na master faderu i spustis gain koliko ti treba

MHz
13-08-2012, 10:14 AM
http://www.youtube.com/watch?v=LXje8h7GOpk&feature=related

Fab Dupont kaže (13:43) da spuštanje svih fadera za 6db nije dobra metoda.

Ko nije gledao, odličan recording i mix session..
http://www.youtube.com/watch?v=s590qVm8uc0&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=9qRnnlwuEYY&feature=relmfu

MUzzY
13-08-2012, 10:28 AM
Ja bih preporucio da se spuste svi fejderi na 0 pa lepo iz pocetka. U najglasnijem delu pesme paziti da miks ne klipuje i sve ce biti kul. To sto ti sad trenutno "gruva" ce se nadomestiti u masteru.

Everbeatz
13-08-2012, 11:50 AM
http://www.youtube.com/watch?v=LXje8h7GOpk&feature=related

Fab Dupont ka?e (13:43) da spu?tanje svih fadera za 6db nije dobra metoda.

Nije dobra metoda jer remeti uspostavljene odnose u mixu, kao sto navodi - reverb sends, itd.
S druge strane, nikakvih problema nema ako se master fader spusti za nekoliko db's ili se odradi smanjivanje gain-a Sonalksis plugom kako sam i naveo gore (po meni bolja metoda)

Anthony
14-08-2012, 08:44 PM
Sto se tice preporuke za neki ok clipper, moj odabir je GClip vst - freeware plugin. Ok je i taj Vlad-ov.

bas sam skinuo ovaj GClip. zanimljiv mi sound daje,kada sam imo limiter sve je zvucalo super (kao) kad sam ovu ukljucio drumovi mu?e u?i za popizdit zna?i totalno drugi sound. kad sve iskljucim,mix bjezi u crveno...na sta ustvari clipper kao ovaj gclip ukazuje? se moze producirat sa njim dignutim do 6 db i kasnije da se oka?i limiter umjesto njega? dal bi to moglo li?it na i?ta? jer nekako pazit da mi ni?te na prelazi -6db-a dok produciram nervira :D

Everbeatz
15-08-2012, 06:58 PM
bas sam skinuo ovaj GClip. zanimljiv mi sound daje,kada sam imo limiter sve je zvucalo super (kao) kad sam ovu ukljucio drumovi mu?e u?i za popizdit zna?i totalno drugi sound. kad sve iskljucim,mix bjezi u crveno...na sta ustvari clipper kao ovaj gclip ukazuje? se moze producirat sa njim dignutim do 6 db i kasnije da se oka?i limiter umjesto njega? dal bi to moglo li?it na i?ta? jer nekako pazit da mi ni?te na prelazi -6db-a dok produciram nervira :D

:D da ne pisem sve ponovo - mozda ti ovo pomogne jer je slicnog karaktera
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=332122&postcount=3

pozzz