PDA

View Full Version : Audio format

spartakus
03-08-2012, 09:01 PM
hej cao pozdrav.hteo bih da pitam za savet kada odradimo muziku u nekom programu(cubase,ableton,fl krsh,logic itd)i pozelimo da nekom snimimo audio disk ja obicno ubacim npr taj wav u nero i on ga kao konvertuje ili sta mu vec radi.e sad pitanje da li je pravilo da mora da bude to wav ili aiff i da li se kvalitet menja.ja sam dosao do zakljucka da kada mp3 razbijam u audio nekako mi je bolje zvuci sama zvucna slika,wav je wav nema price po meni naj..

Khan
03-08-2012, 10:17 PM
Wav, aiff, etc... su samo omoti, pakovanja oko digitalizovane informacije, koje omogucuju odredjenom programu da ih 'procita' i ni na koji nacin ne uticu na kvalitet onoga sta je vec digitalizovano.

Jedini parametri kvaliteta su freq. i bit rate semplinga.

ja sam dosao do zakljucka da kada mp3 razbijam u audio nekako mi je bolje zvuci sama zvucna slika,wav je wav nema price po meni naj..

Ovo ne razumem... Sta je pitanje? Visi kvalitet u nizi ili obrnuto? Obrnuto je, naravno, besmisleno - dobices veci fajl, ali ne i bolji, jer informacija koje nema ne moze da se stvori ni iz cega.

spartakus
03-08-2012, 10:30 PM
jeste tacno tako informacija ostaje ista,ja sam se nesto istripovao(razni playeri na kompu ma uopste)nemoguce je...

Bockie
03-08-2012, 11:46 PM
Kad sam 1997 prvi put imao win-amp na računaru bio sam oduševljen kako malo mesta zauzima eto-upotrebljiv "cvrkutavi" audio i skine se sa net-a za "manje od po' sata po pesmi"...:shock:

TVirus, ne obraćam se sad samo tebi... Ko je pametan, shvatiće lepo:

Prosto me zadnjih, posebno, godinu dana fascinira koliko ljude...nije briga, koliko su indiferentni i koja količina neznanja elementarnih stvari je "uobičajena", gde ne postoji ni trunka želje da se bilo šta sazna, nego "juu brate, koga to zanima, razumeš, ono.." pristup...

Ne znam.... Stvarno, svaka čast...:thumbsup:

Pa još doba interneta, toliki okean informacija, svega, a ljudi dolaze na audio foume i diskutuju o karticama od 27 vs 33€ i kvalitetu istih, ili evo, razlikama u mp3/wav formatu ili kondenzatoru za dve cifre...:banghead:

Mislim, razumem da se počinje, da se ne zna, ali ovo je ignorancija čista, neznalaštvo, potpuno zatupljenje i pomračina uma...ne znam...

Ima jedan strava novi sajt, Wikipedija, npr... Pa tamo ima o istorijatu mp3-a, kako je nastao, o ideji o "zvučnom preslikavanju, maskiranju" koja kreće pre skoro 120 godina, šta podrazumeva, itd... Inače sajt ima mooore informacija o audiju uopšte... Dither, sampling freq & bit, komprsija, ekvalizacija, ma svega...

http://en.wikipedia.org/wiki/MP3

...Sto mu muka..., to treba da se zna ako si već u fazonu da "visiš na nekom forumu"... :kesa:

Bockie
04-08-2012, 12:14 AM
Evo prve pesme (autentične verzije) prebačene u Mp3 još 1981., praktično korišćene za izradu formata, Brandenburgovim eksperimentima sa istim, jer je namena bila telekomunikacija i "transport" govora, a ne uništenje muzikčke industrije itd...sve piše, čitajte, istražujte...:wink:

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/58Nz7y26Tfs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

I nije dinner nego diner... ...eto još neko ne čita...:D

spartakus
04-08-2012, 12:24 AM
totalno u pravu nego ja sam odlucio da od sada vise nista nepitam,totalno me blam uzas a jeb mobilni nemogu da objasnim sta hocu da pitam ,nisam u mogucnosti za drugaciji net(kameno doba)a sto se tice muzike svako ima drugaciji pogled na svet,(cuje i oseca zvuk)ja licno mislim da ja ocajno pravim muziku i totalno me blam bilo da ista i okacim,tek sada ubijen u pojam...

Bockie
04-08-2012, 12:29 AM
Jel mogu sad violine da stanu?!

:D

Daj iskuliraj, pitaj slobodno, ali MORA se prvo znati fundament, pa onda pitaš, ovako ispada da nije ozbiljno...:wink:

Ja sad odgovorih, kažem, NE SAMO zbog tebe, more ljudi ne zna osnove... :cry:

Zato, udri "po knjizi"...! :)

Poz'

bubu
04-08-2012, 10:20 AM
dobro je moj profesor na faksu rekao:" Jedino ?to sam naučio, sam naučio sam. A toga je malo."

Arthur
06-08-2012, 12:50 PM
boki, vreme je da ideš na godišnji odmor malko :da: , mnogo se nerviraš oko sebe i stalno psuješ okolo :twisted:

Bockie
06-08-2012, 01:58 PM
Evo čika Arthure, jel sad bolje?

:D

Rhino
07-08-2012, 01:04 AM
Evo prve pesme (autentične verzije) prebačene u Mp3 još 1981.

E vala Tom's DINER 1981 jos nije postojala :lick:

Prva verzija je iz '84

Bockie
07-08-2012, 09:09 AM
Eh... :banghead:

Pa dobro, mislim da nije ni bitno...

Wiki:
"Tom's Diner" is an a cappella pop song written in 1981 by American singer-songwriter Suzanne Vega

To je snimljeno na mestu gde se snimala popularna TV serija (kasnije Seinfeld), pa je dugo išlo kao TV spot, pa je objavljena na "ploči" tek kasnije. Postoji čitava dilema oko toga kad je napisana, ali mislim da je stvarno ne važno za ovu diskusiju. Nije to bila poenta!

Poenta je da je format tu aktvino već godinama, finalizovan i konačno objavljen 1993 po ISO/IEC standardu nakon decenije u laboratoriji, i da je stvar osnove znati šta je šta kada je wav/mp3 u pitanju...

Eto...

Rhino
07-08-2012, 10:05 AM
Dobro de boki samo sam se posprd'o malo bolan. Stoga je tu i onaj glavati smajli sto se plazi :)