PDA

View Full Version : Debeli Romeo 2012

Bockie
03-08-2012, 03:02 PM
Evo par novih pesmica, taze, za vikend slikano live, nikakvi triggeri ništa, sve autentični instrumenti,
hammond + leslie, rhodes, amati bubanj, cijevni maršal, ručno sastavljani instrumenti,
odlični muzičari, lepe žene, veseli jamajčanin, lepo druženje, reagge, rock, funk, kotlić...
Nema videa ovaj put...

Debeli Romeo - Supermen (https://dl.dropbox.com/u/2806767/DUCA/Debeli%20Romeo%20-%20Supermen%20%20mp3.mp3)

Debeli Romeo feat.Wenti Wadada - Jamaica (https://dl.dropbox.com/u/2806767/DUCA/Debeli%20Romeo%20feat.Wenti%20Wadada%20-Jamaica%20%20mp3.mp3)

henk
04-08-2012, 11:18 AM
Odlična profi svirka. Gitare su super. ?to se tiče klavijatura u prvoj pesmi ima jedan deo gde kao da malo ?trče. Da li je prva stvar autorska? Nekako mi zvuči poznato melodijski i tekstualno, kao da je ta tema "ja sam mačo-men ja sam supermen" već bila eksploatisana.

Everbeatz
04-08-2012, 11:18 AM
Odlicno ovo Boki! Jedina 'zamerka' mi je vokal mozda, zvuci mi malo nejasno i neizrazajno, kao da je frekvencijski prejak u donjim midlovima. Drums su super i sveukupni balans isto. Pesme su isto ok.

Poz

Bockie
04-08-2012, 11:39 AM
Stvar izvedbe vokala, dovoljno je glasno, za moj ukus bar, live je u krajnjem, ne volim ja one "Čolić" produkcije sa vokalom u glavu a bend jedva da čuješ dok se peva...:D. Možda je malo "zašiljen", ali treba se "izboriti" sa onim gitarama,Hemondima...:wink:

Bubanj...:ups:...znaš ti mene....dok ne curi goveđi loj, ne stajem...:D

@ Henk

To nisu "klavijature"...:wink: To je pravi Hammond i Leslie pojačalo sa roto-zvučnicima, pravi Rhodes, sprave iz '70-ih u jako dobrom stanju... Možda zato "štrče", ali to je njihov zvuk, neumrljan jeftinim digitalnim procesorima Korga i sličnih...:grin: Ovo su "elektro-akustični" instrumenti, nema ni jednog tranzistora u njima, pravi mali komad istorije...:thumbsup:

Na Hemond sam "išao" sa tri mikrofona (AT), 12" centar i dva sa strane na roto-ploči...možeš ga videti (http://www.youtube.com/watch?v=xf0fSaAhVIA)na prethodnom snimanju, skalamerija čitava...:shock:

Da, sve je autorska mjuza, pa dobro, to je taj fazon, ko zna za njih, to je to, melodično, naslutljivo, dobro otprašeno i eto kvalitetne zabave...!

diviner
04-08-2012, 01:08 PM
Kod mene ovo odlicno zvuci, sve na svom mjestu, po mom ukusu...Za live je odlicno! Svirka super, atmosfera se lijepo osjeti...

henk
04-08-2012, 02:05 PM
@Big Bockie

Ma ok, matori, bitno da je mjuza kul. I tenks za tehničku specifikaciju "klavijatura" ;)

edit:
Evo, da preciziram gde mi Hemond štrči: u pesmi "Supermen", na samom početku strofe, u delu "da li si spremna za ples/ruku mi čvrsto zgrabi". Tu bass i džitre u oba slučaja praše iz A, a Hamond kao da svira neka dva disonantna akorda; nešto iz (lupam) H, pa C.

Bockie
04-08-2012, 02:26 PM
...moguće...

...eto i da jeste... ...pa šta?

Mislim, stvarno, ja se ne obazirem na to... neće takve stvari napraviti dobru pesmu od sranja... Suviše se ljudi "overkiluju" tehničkim mogućnostima DAW-a,"tvikovanjima" drkanjima, a ukupan sound bude zanemaren (da se tako lepo izrazim)...

Mogao sam da krpim još godinu dana ceo snimak, ionako sam u reage-u podvlačio , pazi sad: kompletne prateće vokale, Wentija (jamajkanca, britanca, ne znam ni sam) i delove glavnog vokala iz totalno drugog tejka, jer su muzičari odlučili da je poslednji tejk bio najbolji...

I jeste možda tehnički, ali su "gruv", atmosfera i još neki elementi, koje ja mnogo više slušam, za koje smatram da su apsolutno važniji u snimku - bili puno bolji nekoliko "tejkova" ranije, pa sam sve "preselio" uz baš žešće prcanje, jer nije bilo metronoma na snimanju... :wink:
Šta me briga što je mini-falš ili promašen koji kick ili frljoka na gitari, ako je atmosfera bolja - i'll go for it...!!!

Vidi, sve se to štimuje (čak i sam hemond ima "potove" za štim), i štimali su se pre početka snimanja i opet je "labaviji" štim i hemonda i instrumenata i hvatovi su jači...kao što je nekad bilo, što neko reče "štimeri su upropastili Stounse"...:D
...sad čujem, čovek je krenuo na hemondu greškom, a nastavio na roudsu...kao što treba u strofi...ali to je sve relativno nebitno, poslušaj prosečan domaći live, videćeš da retko ko od bendova postigne ovakvu atmosferu, nije unižen kvalitet cele svirke i pesme, ljude (slušaoce) to prilično ne zanima i ne kontaju to... Bitno je da "svira", radi, da je "gruv" dobar, kako god...:wink:

Hvala ljudi!

:thumbsup:

dadson
05-08-2012, 04:29 PM
Odlično. Super urađeno, super svirka. Gitara ima RHCP ?mek. ?ta je u gitarskom lancu?

mladjastojanovic
05-08-2012, 05:42 PM
Super je,da nema tih frljoka ne bi bilo zanimljivo i gruva ne bi bilo... jedino sto mi u prvoj pesmi fali malo basa i kicka pa je gruv malo izostao,nekako je sve otislo na klavijature pa se ni glas nije cuo bas najbolje. Druga pesma vec bolje pulsira (ili se meni vise svidja :) ),vokali i prateci i lead su super,bubalj odlican,gitare takodje...jedino opet bas malo muljav,zbog svojih deonica razumno glasan ali sam zvuk je "onako". Ali sto je najbitnije utisak je odlican,atmosfera preneta:)

Bockie
05-08-2012, 06:25 PM
Šta je u gitarskom lancu?

Kabl...:D

..ali stvarno, nema pedala!

...između gitare i Maršala (kombo, 2 X 12", velik, širok, mislim da je lampa, mator je)...

AT2020 na mrežu i to je sve. Čak je visila na kablu obmotanom oko ručke pojačala u nedostatku stalaka...:D
Taj jeftini mic inače ne pomišljam da menjam na live za njakala, fenomenalno radi!

EQ-om samo minimalno uklonio obližni bubanj preko 6-7 kila, koliko može, (praska činelica i kontre) i "gužvu" ispod 90-100Hz... Prilično je flat, i čak na samom kanalu bez kompresije. Gde je baš bilo neophodno, ručni volume je mama! I eto zdravog zvuka, bogatstva tranzijenata i dinamike, naravno kad je "dobra ruka" gitaroška...!

Ima procenat izvesnog korusa koji sam koristio, u nedostatku "ljubljenog" Roland D dimension sa UAD-a, ali sam zadovoljan! Ko bi rekao šta sve ima u Cubase...:D
Minimalan procenat reverba (relab 480), ali sve u svrhu 'širenja"...

Telo, ne znam, mislim Strat je ali ne znam šta, vrat JV, izgraviran sa "Lovecaster"..:)... magneti..hmm...

Pazi, frikovi su par njih tu iz te ekipe za gitare, pa se tu dosta vodi računa o svemu.. Pazi kad je federe iza menjao jer ovi bolje zvuče, ne znam koji lak, unutrašnje ožičenje...:shock:

Ali ok, ja to slabije kapiram i ne mešam se, ne moram baš sve da znam ali poštujem! Odlično zvuči...

MUzzY
05-08-2012, 09:06 PM
Meni se jako dopada ovo!
Svirka je odlicna sto je miks bacilo u stranu :)
I meni je vokal previse pozadi (iako ne volim da bude mnogo ispred svega) i hi-hat zvuci previse ostro (tj. crisp). Al' ... koga briga sta ja mislim :D

Bitch
05-08-2012, 09:26 PM
super je ovo Boki :thumbsup:

AudioStorm
06-08-2012, 12:32 AM
Takodje Bich,prva liga bre !Sve 5 !

:):bend:

Bockie
06-08-2012, 09:29 AM
Hvala narode!

:thumbsup:

Bockie
18-06-2014, 08:12 AM
Sad tek vidim da su snimili spot u međuvremenu...

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/BrPAkvLre3I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>