PDA

View Full Version : Produkcija Bass Gitare

Nemania
18-07-2012, 11:25 AM
Evo jednog thread-a za koji mislim da ce vasa iskustva koja budete izneli biti korisna mnogima od nas.

Dakle radi se o produkciji Bass gitare u pop muzici.
Slusajuci dosta aranzmana nekih kvalitetnijih stranih i domacih pop pevaca primetio sam ogromnu razliku u odnosu na ostale (slabije) nase grupe, pevace sto se tice produkcije same bass gitare u pesmi-aranzmanu..
U tim nazovimo "kvlitetnijim" aranzmanima bass je precizniji, odredjeniji, svaki ton se cuje i skoro svaki ton je iste jacine,a pri tom ima "bass-a"(nisu sa eq skinute niske frek)" i naravno extra leze u aranzman.
Dok u dosta drugih aranzmana bass gitara je sve nasuprot gore navedenom.
Naravno ima "bass-a" u samom aranzmanu, ali dosta "mumla" ("mumla" i u dobrim aranzmanima ali na fin nacin) cesto na tonu A koji je na 44khz bruje prozori, dok tece linija basa u pesmi u nekim delovima tonovi se cuju normalno,u nekim delovima prejako a u nekim se uopste necuju, i sam bass ne leze lepo u aranzman-gusi ga i sl (pretpostavljam da na to deluju i ostali instrumenti u aranzmanu)..

I meni se dosta puta to desava, iako ga izrezem ispod 20hz, i posle svaki ton manuelno pojacam smanjim, ali opet nije to to-ne dobija se taj zeljeni zvuk. Kao solo se cuje fino ali kada se pusti sa ostalim instrumentima ne valja.

Pitanje je: Sem dobrog preampa, sta je jos potrebno produkcijski odraditi da bi bass zvucao dobro i legao u aranzman, bilo da je "zivo" odsviran ili su upitanju samplovi (trilian, trilogy..)? Znaci pricamo o pop-rok muzici.

Everbeatz
18-07-2012, 11:49 AM
eq i automatizacija

moze i kompresija, ali ako se uradi pogresno samo ga 'udavi', tako da treba odredjeno iskustvo kad je to u pitanju

Bockie
18-07-2012, 12:57 PM
Pre svega dobar muzičar (sposoban, izverziran) , dobar instrument, dobar preamp i Roland dimension D...!

Ovo poslednje je stvar mog ukusa! Za miks je važan dobar, "brz" kompresor, dbx 160 ili 1176 su klasika. Lično baš jako volim 160-ku na basu!

Naravno, ako je loš aranžman, sve pada u vodu...

Poz'

Khan
18-07-2012, 04:22 PM
Podrzavam spomenuto, samo par opaski.
Cak i kada final obiluje mocnim basom, ne treba se zavaravati, EQ u skladu sa instrumentom na kome je svirano je tu sasekao MNOGO od onoga sto je usnimljeno, ali, ima catch, naravno, hirurski precizno i na pravim mestima.
Kompresor/limiter dobro podesen je obavezan, osim ako se ne radi o Jaco Pastorius-u.
Jos ako imas dimension D, he,he, Bockie care!

VladaNS
18-07-2012, 06:38 PM
Jako bitna stvar je da se kick i bas gitara ne maskiraju! Biraj sta ce ti od ta dva biti low end, a kad odaberes, onda na drugom instrumentu odseci dobar deo niskih. Kick i bas treba da su kao onaj znak jin i jang - dopunjuju se ali se ne preklapaju. Inače će? imati muljanje i pumpanje u niskima...

Khan
19-07-2012, 04:15 PM
jako bitna stvar je da se kick i bas gitara ne maskiraju! Biraj sta ce ti od ta dva biti low end, a kad odaberes, onda na drugom instrumentu odseci dobar deo niskih. Kick i bas treba da su kao onaj znak jin i jang - dopunjuju se ali se ne preklapaju. Inače će? imati muljanje i pumpanje u niskima...

+1!

Arthur
20-07-2012, 03:53 AM
iz mog iskustva, mislio sam da sam istražio sve što sam mogao na tu temu, a onda sam čuo pravog basistu, sa stotinjak ploča iza sebe i surovim touchem. I skontao da ništa nisam skontao, i da njegove snimke jedva da i treba procesirati u mixu. Jes da i on ima 4-5 gitara od preko 2k eura, i cirka 10k eura u racku (6176, Neve portico, Neve 8802, Dbx160, EL Distressor), ali on je odlično zvučao i sa smećem u rukama ubodenim u direktno u kartu.

e onda sam se smorio ko dupe.

Nemania
20-07-2012, 11:37 PM
e onda sam se smorio ko dupe.

:rotfl::rotfl::rotfl:

MUzzY
22-07-2012, 05:44 PM
Jako bitna stvar je da se kick i bas gitara ne maskiraju! Biraj sta ce ti od ta dva biti low end, a kad odaberes, onda na drugom instrumentu odseci dobar deo niskih. Kick i bas treba da su kao onaj znak jin i jang - dopunjuju se ali se ne preklapaju. Inače će? imati muljanje i pumpanje u niskima...

+1

ah, te teske muke sta seci ;) :D

Automatizacija je takodje bitna jer njome mozes poraditi na dinamici koju lo-end nosi. Naravno, dupliranje basa je obavezno. FabFilter Saturn se pokazao kao izuzetno zanimljivo oruzije kao ispomoc za "definisanje" basa. Mutiband saturacija je jako zgodna stvar. (Kao i multiband kompresija)

disco violence
22-07-2012, 06:39 PM
Mene bas bas pati vec godinama,poslednju stvar koju sam radio,napravio sam eksperiment sa basom slican onome sa gitarom kada istu deonicu odsviras dva puta,s tim da mi je bas midi tako da ne gresi u svirci.Prijatno sam se iznenadio rezultatom,bas me interesuje da li je neko probao nesto slicno i sta mislite o ovome.Znam da se obicno kopira jedna te ista traka koja se dalje obradjuje,sto to ne bi bile dve razlicite trake dobije se jos vise definicije.

Khan
23-07-2012, 09:18 PM
Svaki experiment je dobrodosao, narocito uspesan. Jednom me mucila bass linija, pa sam napravio pilot da mi pomogne. Ideja je bila da ga obrisem po snimanju bass g., kada sam shvatio da se tu napravio vrlo zanimljiv tonalni odnos i tekstura 'da zagrizes'. Ostavio sam obe i lepo i umuljao. Realno gledano nista preterano revolucionarno, ali je zvucalo dobro, kao kada jedan od onih basista koje Arthur spominje prodje kroz pickupe + piezzo, malo octavera, stereo chorus+ dly.
Zvuci svakako radikalno drugacije od dupliranja trake, e sad, nekad je to upotrebljivo, a nekad nepotrebno, overkill.

Nemania
23-07-2012, 10:30 PM
+1

ah, te teske muke sta seci ;) :D

Automatizacija je takodje bitna jer njome mozes poraditi na dinamici koju lo-end nosi. Naravno, dupliranje basa je obavezno. FabFilter Saturn se pokazao kao izuzetno zanimljivo oruzije kao ispomoc za "definisanje" basa. Mutiband saturacija je jako zgodna stvar. (Kao i multiband kompresija)

Kako mislis dupliranje basa??? p.s. To mi se svidja, nesto konkretno receno,kao na primer taj Saturn..

MUzzY
25-07-2012, 02:07 PM
Mislim na to da imas 2 identicne trake bas-a. Jednu na kojoj ces da primenis neki obilk saturacije/distorzije i drugi "clean". Jos bolje ako si snimao bas amp (mikrofonom, ne direct out iz amp-a) i DI u isto vreme. Grupises ih i dalje tretiras...

Nemania
25-07-2012, 02:22 PM
Mislim na to da imas 2 identicne trake bas-a. Jednu na kojoj ces da primenis neki obilk saturacije/distorzije i drugi "clean". Jos bolje ako si snimao bas amp (mikrofonom, ne direct out iz amp-a) i DI u isto vreme. Grupises ih i dalje tretiras...

To radim pri usnimavanju akusticne gitare mic+njena ozvuka, nikada nisam pokusao sa bass gitarom..:zbunjen: Da li je to praksa-standard ili...?

awacs
25-07-2012, 02:35 PM
Da li je to praksa-standard ili...?

I praksa i standard. A i kad ne bi bila praksa, trebalo bi da postane.

Pozdrav,

Vasa

MUzzY
25-07-2012, 03:49 PM
To radim pri usnimavanju akusticne gitare mic+njena ozvuka, nikada nisam pokusao sa bass gitarom..:zbunjen: Da li je to praksa-standard ili...?

Ja bih izbegao ozvuku gitare ...

awacs
25-07-2012, 04:41 PM
Ja bih izbegao ozvuku gitare ...

Za?to? Da u?tedi? kanal? :D Sve mo?e da bude korisno, samo u miksu treba doneti odluku da li ti DI kanal treba ili ne.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
25-07-2012, 05:20 PM
bogami i meni je dobar fishmenov pikap na Martin akustari jednom drastično doprineo definiciji u mixu, preko postojećih mikrofonskih kanala

MUzzY
25-07-2012, 05:30 PM
Tako je cika Vaso, znate i sami kakva guzva nastane :D

Licno, nikad nisam imao benifita od toga a takodje mrzim zvuk piezza... Ako nema dovoljno definicije, nisam dobro snimio ili izmiksao projekat.

awacs
25-07-2012, 05:52 PM
Licno, nikad nisam imao benifita od toga a takodje mrzim zvuk piezza... Ako nema dovoljno definicije, nisam dobro snimio ili izmiksao projekat.

Istina, ali... ja naprimer mrzim close-miked doboš. Opet, činjenica je da je u pop/rok muzici lakše smiksati bubanj ako imaš overhead i close-mike elemente nego samo overhead. Isto važi za svaki instrument.

Nekad, dok si morao da "ekonomišeš" kanalima, donosio si odluku o odnosu između close/far i DI/speaker tokom samog snimanja, a danas ostavljaš tu odluku za miks. Ali i onda i danas je važilo isto - ako imaš DI, probaj da ga probaš :wink:

Pozdrav,

Vasa

MUzzY
25-07-2012, 11:21 PM
Potpuno se slazem da je bolje imati nego nemati ali close mic na dobosu nije bas uporediva situacija sa DI-em akusticne gitare.

U svakom slucaju, stvar ukusa :)

awacs
26-07-2012, 12:37 AM
Potpuno se slazem da je bolje imati nego nemati ali close mic na dobosu nije bas uporediva situacija sa DI-em akusticne gitare.

U svakom slucaju, stvar ukusa :)

Vala i nije neko poređenje, priznajem.

Pozdrav,

Vasa

Khan
30-07-2012, 12:36 AM
Ne znam sto ste tako gadljivi na piezo i DI?!?
Ima pieza za 5.e, a ima i za 1300.e. A takodje ima i posvecenih izuzetnih, predpojacala za iste, koja mogu da zvuk ucine neverovatnim, bilo u live ili studio situaciji.
Ako je basista korektan i ima ispravan instrument, snimanje DI je kao bezbednosni konopac! S tim moze sve da se uradi, za razliku od trash snimka razvaljenog kloparajuceg bas pojacala sa prozuklim 15-ticama... o.k. karikiram, you know what i mean.
U svakom slucaju, ako postoje uslovi, kombinacija mic/piezo tj. ozvuceni signal/DI je najbolji nacin da se ima totalna kontrola u mixu i postu.
Kad smo vec kod toga, nekako najbolje zvuce pasivni DI sa aktivnom elektronikom i aktivni DI sa pasivnom elektronikom na basu.
Nije mi tehnicki potpuno jasno zasto je to tako, ali se zaista cuje, a sa pvim se slazu mnogi iskusni svetski majstori.

MUzzY
30-07-2012, 07:10 AM
Zvuk basa kroz dobar DI je potpuno drugi svet u odnosu na pezzo na aksusticnoj gitari pa makara kostao i 10000 evra.

Sima Strahota
08-08-2012, 10:21 AM
^ sto se tice dve razlicite(isto svirane trake) nikad nisam voleo taj pristup kod zive bas gitare. Ukoliko postoji mogucnost dobro je snimiti direct out iz pojacala i mic na cabinetu(recimo sm57 ili sl. kako bi se dobio blagi cutting niskih frekv.) kao odvojene trake pa kombinovati te snimke.

Dobar snimak na pocetku znaci mnogo manje posla u mixovanju. Eventualno kompresija i minimalni eq tek toliko da ne pojede bas bubanj.

Naravno kao sto neki napomenuse gore dobar basista se podrazumeva.

Reinhardt
08-08-2012, 12:44 PM
Pored standardnih stvari koje svi znaju,
kao ?to su dobar basista sa dobrim instrumentom, meni je jo? par sitnica pomoglo u pronala?enju dobrog bass sounda;

1.Ozvuka fret noisea sa nekim malim cond. majkom
-ideja je da kod dosta basista koji ?ele "kleng" sound imamo odvojen
kanal s time (naizgled glupa fora, ali radi!)
2. Gitarski preamp/pedala
-meni je najbolje legao jeftini Rocktron Gainiac, jebena sprava na
clean kanalu, bass knob do kraja.. i woaaaa!
-drugi po redu Ibanez TS808, paziti na Tone blendu

3. Prilikom kombiniranja 2 signala (dali to DI+amp, ili DI + drive)
igrati se sa faznim pomakom, umjesto sa EQ-om.
Najbolje za ovu aplikaciju je
http://www.littlelabs.com/ibp.html

..ali zbog njegove cijene DIY ulazi u igru: http://sound.westhost.com/project103.htm

Sprava je namjenjena za ravnanje faze subwoofera sa oslalim zvučnicima,
ali je potpuno prilagodiva za ovu aplikaciju,
s malom napomenom da je svako poigravanje sa faznim pomakom vi?e kreativni nego tehnički proces, IMHO,
pa mislim da ga je i pametnije vi?e koristiti u trackingu nego u postu (Vst: VoxengPHA, UAD IBP..)

Mo?da kome pomogne..meni jest :wink:

Reinhardt
08-08-2012, 12:52 PM
..i ne, nije isto pomaknuti sempl u tajmu vs. "fazno" ga poravnati

obja?njenje;

http://lib.store.yahoo.net/lib/mercenary-audio/llibpman.pdf
stranica 4

ili

http://sound.westhost.com/pcmm.htm#s21

sori za off, morao sam..

Khan
10-08-2012, 01:09 AM
@muzzy:
Da ispravim nesto druze, nismo se u prici jasno skapirali, pa da to razjasnim...
Tema je bass, jel', pa sam ja spomenuo piezo kroz dobar preamp mesan sa zvukom magneta kao zanimljivu stvar, pa se onda umesala prica o piezima za akusticne gitare sto je sasvim druga prica, pa je postalo malo nejasno o cemu zapravo pricamo...
Ja sam mislio na ovako nesto, npr:
http://www.carvinworld.com/customshop/bassfeatures.php
Poz.

MUzzY
10-08-2012, 10:56 AM
Ma skontao sam ja sve nego... ne znam ni sam otkud mi da umesem piezzo za akusticne gitare :D
Ja taj zvuk uglavnom izbegavam ali to naravno ne znaci da ga ne treba imati za svaki slucaj. Na kraju rezultat DI signala je jako blizu tome.

Poz!

Nemania
12-08-2012, 01:51 AM
Ja sam otvorio thread-produkcija basa, i bilo je reci o usnimavanju i produciranju zivog..Ali thread se nije odnosio samo na ziv inst. A sta raditi po pitanju produciranja sa trilianom (trilogy) npr ili ostalim vsti..jer nece svako imati uslova da u svakoj pesmi koristi ziv bas iako je to najbolja varijanta. Dalje, kako namestiti sinteticki- sint bass u dance produkciji, da ima "jaja" a da ne gusi ostale instrumente, kao i da njega ne gusi kick drum itd itd..

MUzzY
12-08-2012, 02:37 PM
Vrlo slicno kao i ziv bas...
kompresor koji duck-uje kad udari kick je osnova, oduzimanje frekfrencija koje se kolju, paralelna kompresija sa dupliranom trakom kojoj su odrezani basovi i koja je blago overdrajvovana, sumiranje kick-a i basa na poseban buss je takodje zgodno razmotriti...

Khan
19-08-2012, 01:49 PM
Muzzy je uglavno zaokruzio pricu, pada mi na pamet par stvari koje nismo spomenuli. Percepcija zvuka bass gitare je realno gledano zvuk koji se cuje iz bass pojacala. Neka od najboljih ne sviraju nista preko 5kHz, modernija oko 8kHz. Elem, ako se ne snima virtuozni solo bass, ozbiljna seca visokih je vrlo dobrodosla, realna i pomaze bass gitari da bude u 'boljem kontekstu'.
Za to se koriste cesto speaker simulatori, bilo hardware ili software, kako vec ko voli da radi. (Narocito kada se snima D.I.!!!)
Cest problem sa sintetickim bass zvucima je da su 'all over' frekventnog opsega, pa je ovaj metod dobar i za 'pacifikovanje' synth basova.
Jos jedna misao za kraj, licno nisam nikad probao, kazu da je to jedna od onih masnih fora, strogo cuvanih tajni americkih producenata, a to je snimanje bass kabineta (jedan od kanala) mikrofonom za kick!
Ideja je da se bas zbog smesne frekventne karakteristike ovakvih mikrofona koncentrise i realno snimi sav onaj 'ujed' i 'karakter' ispod 100Hz.
Ako neko proba prvi, nek javi rezultate...:wink:

Khan
20-08-2012, 05:02 PM
... i naravno jedna inspirativna kvotacija za kraj, mislim da vazi i za sviranje i snimanje i produkciju!

"What's the similarity between playing a really good bass line and wetting
yourself?
You get a nice warm feeling, but no-one really notices!".

MUzzY
21-08-2012, 10:53 AM
:D E, sad :D

Elem, ovo a kick mic je dokazano dobra fora i to ne samo za bass amp nego i za gitarski amp. Probajte da snimite neki dobar clean amp (ala twin reverb) sa D112. Ja sam se odusevio. (Uz kombinaciju jos 1 mic-a naravno)

Reinhardt
02-09-2012, 12:05 PM
Evo par fotkica sa zadnjeg snimanja, u pitanju je tvrdo-rockerski zvuk basa.. a'la Motorhead :)

Opis opreme:
bass gtr:...........Rickenbacker 4001
buffer pedal:......Ibanez TS808
passive Di:........Cordial CES02
dist & eq:..........Proco Rat, MXR Six Band EQ
amp:.................Fender Bassman 100
mike:.................Akg D112
preamps:............Avalon 737 (za DI), ADL600 (za mike)

MUzzY
02-09-2012, 02:10 PM
Sjajan iso box! :)
Jel'i kroz Messa snimate bas?

Khan
02-09-2012, 10:14 PM
Sto se kaze:' slika vredi vise od hiljadu reci!' WooW, od kad nevideh Rickenbacker!

Reinhardt
02-09-2012, 10:25 PM
Sjajan iso box! :)
Jel'i kroz Messa snimate bas?

Hej,tnx man!
Bas je i?ao kroz Bassman..a Roadster..mogao bi probati, ko zna

MUzzY
08-09-2012, 12:24 PM
Za prljav zvuk vredi probati. Kao naravno kombinacija uz "clean" varijantu. Jel Radster slicnog zvuka kao dual rectifier? Nikako da ih cujem jedan pored drugog.

igor_harris
09-09-2012, 10:25 PM
Ja sam probao snimanje bas gitare sa AKG D112, ili kako ga drugacije zovu, "jaje".
Mikrofon koji se najbolje pokazao.
Probao sam i sa senhajzerom E602, ali mi je neuporedivo bolji zvuk izlazio sa AKG-om.
Sad, sve to zavisi, od gitare do gitare, od pojacala do pojacala, od muzicara do muzicara.
U svakom slucaju, nikakav DI ili preamp ne moze da izvuce toliko prirodan ton kao ovaj AKG.

igor_harris
09-09-2012, 10:27 PM
1.Ozvuka fret noisea sa nekim malim cond. majkom
-ideja je da kod dosta basista koji ?ele "kleng" sound imamo odvojen
kanal s time (naizgled glupa fora, ali radi!)

Ovo je za mene otkrovenje! Inace se uzasno lozim na tu vrstu zvuka i stalno mislim o tome kako bih voleo da imam to sto se cuje na vratu. Prvom prilikom cu probati to! :D

Reinhardt
10-09-2012, 02:27 PM
Za prljav zvuk vredi probati. Kao naravno kombinacija uz "clean" varijantu. Jel Radster slicnog zvuka kao dual rectifier? Nikako da ih cujem jedan pored drugog.

Za bilo koji tip mjuze vrijedi probati!
Znamo da je za percepciju dubokih tonova neobično va?na distorzija..
pa za?to je onda ne snimati na početku?

Roadster je iz rectifier serije, daklem identičan zvuk,
sa dodanih nekoliko opcija..

Reinhardt
10-09-2012, 02:32 PM
Ovo je za mene otkrovenje! Inace se uzasno lozim na tu vrstu zvuka i stalno mislim o tome kako bih voleo da imam to sto se cuje na vratu. Prvom prilikom cu probati to! :D

Naravno, hi-pass visoko gore..da ne radi smetnje main kanalu,
i automatiziraj level tog "kleng" kanala prema aran?manu songa..

+ 2 ?ličice vegete :da:

Khan
02-10-2012, 10:04 AM
Probao sam ovih dana overloud Mark Bass. Moram reci da sam totalno kupljen...

Iskontrolisan, kvalitetan, tacno tamo gde treba, zvuci veoma dobro, a sto se sim. -ova tice, meni najbolje do sada za bass, elem, topla preporuka.

Heavy Jerk
25-12-2012, 04:28 PM
^^do jaja je 'naprava'. Meni takodje vrlo lepo radi i Studio Devil-ov Virtual Bass Amp.

Sto se zivog, usnimljenog basa tice meni je medju najbitnijim alatima Bass Rider. Prosto nezamenjiv, i vrlo lak za upotrebu. Posle njega kompresija mi sluzi samo za oblikovanje envelope, nikakvo peglanje nivoa nije potrebno.

HeatMan
27-12-2012, 08:15 PM
vecina ljudi koristi striktno kompresor i eq i tome slichno.. moje iskustvo kaze da je multiband kompresija najbolja stvar koja postoji - a ako preko toga bacish tape saturaciju i dimension D, imash pobednichki sound. naravno kod tog multibanda najmanje kompresujesh niske frekvencije..

ali, opet.. NAJBITNIJE je imati dobrog muzichara pa tek onda dobar snimak, a teeek nakon toga idu ove fore..

ali jbg da imamo marcusa, ili paladina (kao giba) :) da nam sviraju na pesmama, sve bi bilo lakshe..

Heavy Jerk
27-12-2012, 09:31 PM
Saturacija na basu? Zanimljivo. Ja to bas izbegavam, jer dodaje harmonike i mulj dole, 'zamazuje' definiciju. Jedino ako nisi mislio na srednjake.

A multiband je do jaja stvar, ali se lako covek zaigra sa time. Djavolja naprava :da:

HeatMan
27-12-2012, 09:59 PM
ja u principu u poslednje vreme najvishe koristim softubeov fet comp na bassu.

http://www.softube.com/fet_compressor/FETCompressor_HiRes7.jpg

npr ja se ne lozim da bude brz comp (neka ima tranzijent ako je dobro odsvirano ili bar izeditovano), ali ima opciju lowcuta tj da ne kompresuje ispod odredjene frekvencije, i uz sve to ima i paralelni kompresor direktno u njemu.. naravno na to ako je potrebno dodati i "pravu" paralelnu kompresiju.

a shto se saturacije tiche, zavisi od pesme do pesme. bash zato shto "kompresuje" signal i izdize harmonike - bass izlazi bolje u mixu. zavisi od pesme do pesme, ali ako prichamo o uadovom a800 za brze pesme probaj 15ips ili 7,5ips, a za sporije koje bi trebalo da budu "popunjene" bassom probaj 30ips, ali u svakom sluchaju nakon svega toga ja bar bacim filter da malo "zategnem" signal

Jan
27-12-2012, 10:12 PM
ja u principu u poslednje vreme najvishe koristim softubeov fet comp na bassu.

http://www.softube.com/fet_compressor/FETCompressor_HiRes7.jpg

npr ja se ne lozim da bude brz comp (neka ima tranzijent ako je dobro odsvirano ili bar izeditovano), ali ima opciju lowcuta tj da ne kompresuje ispod odredjene frekvencije, i uz sve to ima i paralelni kompresor direktno u njemu.. naravno na to ako je potrebno dodati i "pravu" paralelnu kompresiju.

a shto se saturacije tiche, zavisi od pesme do pesme. bash zato shto "kompresuje" signal i izdize harmonike - bass izlazi bolje u mixu. zavisi od pesme do pesme, ali ako prichamo o uadovom a800 za brze pesme probaj 15ips ili 7,5ips, a za sporije koje bi trebalo da budu "popunjene" bassom probaj 30ips, ali u svakom sluchaju nakon svega toga ja bar bacim filter da malo "zategnem" signal

Slazem se meni bas radi dobro FET na basu, mada ja dosta koristim i la3a na basu, jer mi takodje daje "bite" a i u glavnom mi je la3a ono, stavi i zaboravi... Takodje, kao sto rece heatman saturacija na basu dodaje harmonike, samim tim bolje izlazi bas... Ja nemam UAD-a, ali sam imao uspeha sa Kramer MPX na basu... Ja ne koristim multibend kompresiju gotovo uopste tokom miksanja, ali zato koristim multibend distorziju, i Fabfilter Saturn ohoho radi prelepo na basu, moze da se dobije do jaja precizan sound. Plus, vrlo bitna stvar je dobro ekvalizovati low middle, iz mog iskustva 500-900 hz, ja barem prilicno bustujem bass u low middle-u...

Heavy Jerk
28-12-2012, 12:04 AM
Ja uglavnom mixam brzu metal svirku, i tu mi je nepojmiljivo da saturiram low end (ima izuzetaka). Saturacija dodaje harmonike, koji sami po sebi dodaju prezentnost, ali i jede tranzijente.

Kad ste vec spomenuli Saturn, upravo je to ono sto se kod brze gitarske svirke cesto radi. Izdelis bas na 2 ili 3 f. opsega, pa saturiras samo midrange (~500-4k) uz filtere sa jakim slope-om, a low end bez ikakve saturacije, samo ekstremno kompresovan, da bude k'o 'cigla', prosto da pliva. Ta saturacija na midrange-u pomogne basu da lepo legne sa gitarama, i daje na definiciji. FF je Saturn-om samo olaksao taj posao, lepa precica.

Sad kad razmislim, kapiram kako bi saturacija recimo za hop i sporiju svirku pomogla, bas moze da bude ono sto je doktor preporucio :)
Ali tu je vise naglasak na feel-u (da te udara u stomak), nego definiciji, pa i verovatno zato.
---------------
Kod mene obrnuto, uglavnom secem posteno deo u low midu (200-600), slicno kao i na tomovima, mada naravno, nista nije zapisano u kamenu, i podlozno je kontekstu.

-------------------
vidim da je vec spominjano ovo sa deljenjem na opsege, al' nema veze. Kad sam vec tu, sto se fret clank-a tice (a sto je spominjano na prethodnim stranama), postoji citava jedna tehnika kako to postici (samo po sebi clank zvuci ruzno, ali u mixu daje definiciju).

http://www.talkbass.com/forum/f21/demystifying-metal-styles-how-make-fingerstyle-playing-heard-metal-378173/#post4885024

HeatMan
28-12-2012, 12:14 AM
Ja uglavnom mixam brzu metal svirku,

o kakvu onda bassu prichamo? shta ce ti bass? :D :D :D

morao sam :banghead: :)

Heavy Jerk
28-12-2012, 12:25 AM
^^posteno :D

case in point

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/4T-5MP6QiLA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

slusaj ovo, samo clank ima :rotfl:
prakticno sint, a i prakticno samo 'bas' se cuje u celoj pesmi

Ali ozb, evo ilustracije, kako moze da zvuci dobro ova tehnika u metalu, a i da sam bas bude prisutan dobrano

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/v/eLHCI9umnp4&vq=hd720"" frameborder="0" allowfullscreen="1"></iframe>
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/v/ktU2TZOYHuI&vq=hd720" frameborder="0" allowfullscreen="1"></iframe>

Arthur
28-12-2012, 08:25 AM
o saturaciji razmi?ljajte pre svega kao o jakoj kompresiji, te u tom pogledu nemam pojma za?to ne bi i u metalu (koji povremeno radim), dobro do?la. Dodu?e meni to sporo ulazi u naviku, i za sad povremeno samo na paraleli koristim distorziju za bass, i chorus. Ponovo sam se vratio priči da mi bombfactory 1176 radi čudno ali najbolju kompresiju za bass so far, i to kad ga zgazi? preko svake razumne mere. Iako ne mixam u PT, počeo sam provlačim fajlove kroz njega (bf1176) pa da vraćam u Cubase.

Jan
28-12-2012, 12:09 PM
Iako ne mixam u PT, počeo sam provlačim fajlove kroz njega (bf1176) pa da vraćam u Cubase.

Carski, svojevremeno sam to radio sa Sansamp-om na razlicitim izvorima

MUzzY
28-12-2012, 03:49 PM
Bas gitara za metal podrazumeva parelelni limiting sa L1 ako mene pitate ;)

Heavy Jerk
30-12-2012, 11:09 PM
^Moze opusteno i na glavni bas bus, par decibela g.redukcije nece da skodi :)

MUzzY
30-12-2012, 11:40 PM
Moze mada mi L1 nezgodno pokarambasi srednji spektar...

Everbeatz
31-12-2012, 10:42 AM
U rocku obicno bass zakucavam da bi bio stabilnog nivoa svo vreme, jer mi se ne svidja kad bass 'ulazi i izlazi' iz mixa i to je generalno problem. Bolja bi varijanta bila automatizacija maltene svake note, ali za to se i nema puno vremena.
Paralelna kompresija za artikulaciju nota (attack/release)
Paralelna distorzija za midrange definiciju. Obicno tu obrcem faze ne bi li cuo jel ima problema i sta bolje zvuci. Pored toga Voxengo PHA-979(ili nesto drugo tog tipa) stavim pre distorzije/reampinga i koristim ga slusajuci DI signal zajedno s tim ne bi li izostrio deo spektra bassa koji mi treba.
Send FX - neku vrstu chorusa - automatizacija kroz pesmu

Heavy Jerk
31-12-2012, 05:40 PM
olja bi varijanta bila automatizacija maltene svake note, ali za to se i nema puno vremena.

Probaj Bass Rider, fantasticno radi to sto ti treba ;)

Everbeatz
31-12-2012, 05:54 PM
Probaj Bass Rider, fantasticno radi to sto ti treba ;)
jesam, bolje mi radi Reaper-ova 'parameter modulation' na FreeG da ti budem iskren

Heavy Jerk
31-12-2012, 06:09 PM
hm, meni isporuci 'ciglu' kad god mi zatreba, nemam one 'rupe' u intenzitetu.

Everbeatz
31-12-2012, 06:10 PM
Ne kazem da bass rider ne radi dobro, samo s ovim postupkom imam vise kontrole - u sustini ista stvar

Znak
20-02-2013, 07:09 AM
Kad se sad nisam ?logir'o...
Probao Trilogy (u Nuendu) i tonovi kasne, sve je van tempa. Naročito se primeti u br?im deonicama. Ima li neko slično iskustvo? Inače snimam uvek ?ivi bas, ali nije lo?e imati ne?to za rad na aran?manima, demo pesmama, itd.

kissellii
03-10-2013, 02:58 PM
Meni se jako dopao scarbee rickenbacker, mada taj bas ima i generalno specifican zvuk

Nego kad ste kod snimanja bass da kazem nesto kao primarno basista pa sve ostalo.....mada i u tome nisam bogznakkv

Onaj pokojni car iz grupe Chic, proizvodjac najupotrbljavanijih bass linija ever, snimao je music man-a DI, nista ozvucavanja pojacala niti neke uber gitare, meni je to inace najace isproducirana muzika ever a taj zvuk basa mi je all time winner. Slicno tome zvuce i Jamairoquai pesme u smislu prisutnosti i boje basa.....
Tako da kod basa ako je linija dobra nista ti ne treba a ako je cisto da pokrije donji opseg sve ti jedno..... doduse u muzici koju ja volim. Mada moze malo nekog fuzz-a ako je bas neko mrachenje tj guitar heavy muzika.....

Arthur
04-10-2013, 01:00 AM
doduše oni su te diboxeve upucavali u ozbiljne preampe lampaške, kompresore pa na kraju na skupe magnetofone

DzoniPFC
04-10-2013, 02:05 AM
Bernard Edwards (Chic) - generalno D.I. box pa u neki Neve, Trident ili __--ubaci ime poznate konzole iz tog perioda.---____

Za processing ne znam (roland dimension D je bio veoma koriscen u ono vreme kada su aranzmani bili ograniceni na 8, 16, ili 24 kanala, bilo je mnogo vise prostora u pesmi i samim tim postojao je luksuz da se glavni elementi ucine super-velikim, a roland D chorus na bassu u takvoj muzici cini cuda :) ) ...

Najl Rodzers takodje snima D.I. osim sto se ponekad zacini sa dbx 160vu ili 165 za extra punch (sad je 03:00 am i ne znam bolji termin za takav karakter zvuka ali NI VC160 opasno dobro zavrsava posao).

Tehnicki takav zvuk iz tog perioda je radjen na standardnoj opremi koja je i danas uglavnom prisutna po studijima, i na nasim DAW kompovima u vidu emulacija (dbx, urei, studer, amphex...) :)
Tako da nista preterano-ozbiljno...Ozbiljniji su bili njihovi instrumenati i gitarski setup-ovi, a o talentu i energiji nema smisla pisati jer se podrazumeva... :)