PDA

View Full Version : Snimanje klavira

ProkDu
18-07-2012, 11:21 AM
Večeras treba da snimam solistički koncert klasične muzike. Juče sam testirao klavir i opremu po prvi put i ovo je snimak sa tog testa:

http://www.mediafire.com/?7y14ilvjcurnadj
http://depositfiles.com/files/ejmb22fvi

oprema:
Focusrite Saffire 6 USB
Rode NT1-A

Mikrofon postavljen po Rode manual-u (50-60cm iznad soundboard-a/žica, blago okrenut ka prednjoj strani klavira). Odmah je ispod poklopca klavira. Na snimku čujem neki 'buzz' (preko slušalica se bolje čuje). Da li je to do klavira (žice rezoniraju, juče nisam uživo obratio pažnju na to), mikrofona?!? ili samog položaja mikrofona (ispod poklopca, pa hvata refleksije sa zadnje strane!?!!)... ?

Khan
18-07-2012, 12:21 PM
odbija me mediafire, nisam uspeo da down-ludujem.

ProkDu
18-07-2012, 12:33 PM
@Khan
dodao sam i depositfiles, probaj...

Khan
18-07-2012, 04:12 PM
I see what ya mean...
Heavy situacija druze.... Klavir je ocajan. Rastimovan, vise se cuju cekici i oscilacije mehanickih delova nego zvuk samog instrumenta. Svaka oktava ima razlicitu boju...
Najbolji pristup je: bezi s mikrofonom dalje iz kutije i smanji gain, imam utisak da je 'pre-vruce' usnimljeno za rodu, kao da se membrana davi.
A da poneses ti dva dinamicka, ako imas nesto a 'la 441, oba van kutije, jedan prema hi, drugi prema lo?

awacs
18-07-2012, 04:55 PM
Za početak ko je "svirao" ovo na snimku??? Ovo ko da portir koncertne dvorane radi "line check" za tonca, po?to je izvođač skoknuo na burek... A i valjda koncert neće da se sastoji samo od udaranja po "crnim dirkama"??? Hoću da ka?em da je pentatonska lestvica na klaviru u startu jebena stvar, zbog sabiranja alikvota i "netačnih" kvinti i kvarti (kojima pentatonska skala obiluje) u temperovanom sistemu, ali da ne ?irim priču...

Da skratim kenja?u na najmanju moguću meru: snimi to tako kako si postavio (ako već nema? vremena i mogućnosti da maltretira? izvođača). Velika je verovatnoća da niko neće primetiti nikakav problem ukoliko izvođenje bude dobro.

To ?to Khan ka?e da se jače čuje mehanika od ?ice, pa svaki klavir pati od iste boljke ako se svira "fff" i ?to je registar vi?i, to je situacija gora. A mo?da i kenjam. U svakom slučaju, opusti se.

Pozdrav,

Vasa

ProkDu
18-07-2012, 04:56 PM
Ovo je snimak mikrofona van kutije, na sredini klavira, okrenut ka ?icama... čujem i ovde 'buzz', najverovatnije ne?to rezonira u kutiji...

http://depositfiles.com/files/hkem8u7k2

... a to sa 2 x 441 je super ali je trenutno Sci-Fi :)

ProkDu
18-07-2012, 05:01 PM
@Awacs
Svirao neko ko nikad klavir nije svirao, ?ta ti je iskusno uho :) to je i bio moj savet: 'sviraj samo po crnim dirkama i neće? pogre?iti'

awacs
18-07-2012, 05:06 PM
to je i bio moj savet: 'sviraj samo po crnim dirkama i neće? pogre?iti'

Pa da, ali to je kao da radi? tonsku probu za D?imija Pejd?a i ka?e? majstoru koji name?ta svetlo da uzme gitaru i da drnda prazne ?ice po?to garant neće pogre?iti :wink:

Pozdrav,

Vasa

ProkDu
19-07-2012, 12:15 AM
Vaso, rek'o bih majstoru za svetlo da ne svira ?ice A5 i D4, i upaljači i mobilni mogu da se upale, kreće Nothing Else Matters od Metalike :D

Nego da se vratimo na klavir tj. portira. Oti?'o ja da donesem sir i slaninu portiru, vraćam se a ono pored njega pola kila ljute domaće prepečenice...ispijene.
Kad sede portir da svira... M. Clementi (Sonata op.34 No.1 Allegro con Spirito)
:wink:
?alim se malo, evo samog početka koncerta:
http://depositfiles.com/files/xjk0gra3x
ili
http://www.mediafire.com/?j9hypoxhbbdb2an

Khan
19-07-2012, 11:03 AM
Sve se to da srediti... kako se to u narodu kaze...u PP!
PostProd? Posle Prepecenice?
Evo neceg, sale radi:
https://www.box.com/s/587156045bda73f0810d

Khan
19-07-2012, 11:06 AM
Pa da, ali to je kao da radi? tonsku probu za D?imija Pejd?a i ka?e? majstoru koji name?ta svetlo da uzme gitaru i da drnda prazne ?ice po?to garant neće pogre?iti :wink:

Pozdrav,

Vasa

Vaso ti se salis, a ja sam ovu recenicu literarno, cuo na jednoj svirci! Suocen sa 'egzoticnim' instrumentom koji nije video, tonac me pitao ako hocu da sidjem i namestim si toncic, dok on malo drnda po istom?!?!?
...lele...:shock:

ProkDu
19-07-2012, 12:43 PM
Sve se to da srediti... kako se to u narodu kaze...u PP!
PostProd? Posle Prepecenice?
Evo neceg, sale radi:
https://www.box.com/s/587156045bda73f0810d

Posle prepečenice... :rotfl: sve se lak?e smiksa.

Napi?i, molim te, zbog mene, portira :wink: i drugih ?ta si uradio sa snimkom (reverb i koji, EQ, kompresija ?!?..)...

awacs
19-07-2012, 02:13 PM
Super bre, eto vidi? da si bez veze mračio :)

Pozdrav,

Vasa

Khan
19-07-2012, 04:02 PM
O.K. ako je dobrobit zajednice u pitanju, ovako bese,

EQ Focusrite safire - skinuo blago sta mi se nije svidelo i jos jedna instanca istog za isticanje par detalja.
Ozone - malo multiband comp. i harmonici
Liquid reverb - prilicno veliki rev. Hall tipa, u maloj dozi.

I naravno, zlica Mojo mesavine!

Osim Ozona koristio sam pluginove koje inace ne koristim, za test-run. Radjeno stilom 'brzo slusanje', tj. prvo sta pomislis uradis i bez vracanja i mrljavljenja i tripovanja. Ca. 10min.

A portir da predje na triangl...

ProkDu
20-07-2012, 02:35 PM
Ma portir već svira bas gitaru :wink:
'Fala Mr. Khan na informaciji.

Imao sam priliku da pred nastup podesim nivo snimanja da ne bi 'klipovali'. Rekoh, sviraj mi fortissimo (ne?to najglasnije iz programa) i podesio da ne klipuje, međutim u toku svirke morao sam za jo? 10% da spustim nivo i tu i tamo se čuje 'klipping'. Jbg, kad te pukne adrenalin na svirci, udara? sve u ?esnaes' :)
Probaću ako mogu da sredim kliping, ako ne, za sledeće snimanje idem dosta ispod crvenog.
Evo snimka prve kompozicije:
http://www.mediafire.com/?bqj942br4t94pa8

ProkDu
20-07-2012, 06:16 PM
Izvinjavam se na previdu, evo sirovog snimka kompozicije, pa ko hoće da ve?ba tj. da stavlja EQ, compression, reverb...

http://www.mediafire.com/?nydrutrz1px980w

Khan
20-07-2012, 11:57 PM
Ono sto mi najvise smeta u snimku i dalje su tehnicki problemi klavira (nije portir ipak kriv za sve)...:confused:
Snimak je korektan, je bih isao verovatno sa manje gaina i probao sa EQ da postignem malo zaokruzeniju sliku, ali to su licna slusanja i navike, pa da ne s*.
Za jednu rodu, sasvim cool!

Moritz
21-07-2012, 09:11 AM
Koliko cujem ovo nije koncertni klavir vec polukoncertni ( minjon) sto u startu menja stvar. Mnogo manji korpus nosi sa sobom dosta tanji zvuk midlastiji i manje srednje niskog registra.
Drugo instrument je DNO DNA :banghead::banghead::banghead:... taman da Rubinstajn sedne za njega on bi zvucao lose a kamoli neko drugi.
Cela prica oko peglanja snimka pada u vodu jer nemas sta da peglas, nemas od cega.
Ovo mi zvuci kao da koriscena kompresija, nema dinamicke razlike od piano do forte ( mada istini za volju to mnogo zaivisi i od sviraca).
Kada su ovakve krntije u pitanju mikrofon treba staviti sto dalje da bi se umanjio efekat udaranja batica i kloparanje lose mehanike.
Ako je krilo podignuto do kraja onda pod nagibom od oko 45 stepeni ( dijafragama mikrofona da gleda na klavir pod tim uglom ili da mikrofon sa krilom klavira cini 90 stepeni kao druga varijanta) na minimum 1 metar udaljenosti i oko 1,3 do 1,5 metara visine mikrofon postaviti da gleda u samu sredinu klavira ( gde pocinje "krivina" klavira ).
Ovo je startna pozicija ako se snima sa jednim kondenzatorskim mikrofonom i ako je u pitanju klasika, naravno da o svemu sude usi :)

awacs
21-07-2012, 10:18 AM
Pa u principu je uvek bolje "hvatati" zvuk u prostoru nego ići na close miking, ali pretpostavljam da ProkDu nije bio zadovoljan prostorijom...

To što se tiče dinamike, kompozicija je iz epohe kad je klavir još bio mlad instrument, pa je valjda i pisana s obzirom na mogućnosti tadašnjih instrumenata, ali bolje da VukP ili Synclavier kažu nešto na tu temu nego da ja lupetam.

Sve u svemu - za nekakav dokumentarni snimak, nije loše.

Pozdrav,

Vasa

Plishani
21-07-2012, 12:38 PM
Meni ipak najvi?e smeta to ?to nema prostora, ako zanemarimo sam klavir. Na momente zvuči kao čembalo, definitivno mu ne prija close-miking. Dobija se ne?to u visokim tonovima, neki harmonici kojih kod klavira ne bi trebalo da bude. Dosta toga bi se dalo izbeći udaljavanjem mikrofona na način koji je Moritz opisao.
Osim toga, jako je nezahvalno snimati klavir samo jednim mikrofonom.

ProkDu
21-07-2012, 02:46 PM
Hvala na savetima, sla?em se sa svima. Ja sam se vodio logikom close-mikinga da bi eventualno bio u mogućnasti da kasnije ubacim 'prostor' ?to u drugom slučaju mo?da ne bi bilo moguće. Lepo je okarakterisao Vasa, prvi put da snimam ovako ne?to, pa to i tretiramo kao 'dokumentarni' snimak. :)
Biće ponovo jedan koncert u avgustu mesecu, pa ćemo se bolje pripremiti za to snimanje. Zidovi u muzeju su oblo?eni nekom tkaninom tj. 'materijalom'. Sigurno ću pre koncerta odneti 'BoZo Audio Test', da vidim da li i ?ta će da rezonira, i na kojim frekvencijama, kao i da ponovo testiramo klavir sa udaljenijim polo?ajima mikrofona.

VukP
21-07-2012, 03:21 PM
Ne bih ulazio u priču o kvalitetu mikrofona i instrumenta, samo bih skrenuo pa?nju da se klavir ne slu?a ispod poklopca nego iz publike a ovde čujem publiku iz klavira. Kada je koncertna muzika u pitanju, koliko god prostor bio ovakav ili onakav, ciljani zvuk je onaj koji se čuje iz publike(mo?da u manjoj meri bitno kada je solo instrument ali ipak, očigledno, bitno) i većina, akustički uspe?no postavljenih, dela je pisana sa tim na umu. Enivej, poenta je da bi bilo "realnije zvučeće" kada bi se mikrofon nalazio dalje od instrumenta, jer je potreban neki prostor da bi se formirao ton koji registrujemo kao ton akustičnog klavira. Ovo je kao da si pevaču stavio mikrofon direktno u grlo.

Naravno i close-miking je opcija, ali u slučaju kada postoji veći broj mikrofona pa se onda naknadno mo?e redukovati ne?to ?to bi se smatralo manom konkretnog instrumenta ili potencirati ne?to ?to se smatra po?eljnim u zvuku.

Bockie
21-07-2012, 04:16 PM
Ćutah, al ne mogah...:D

Nije problem u postavci, dobro stoji mikrofon, gde god da si stavio ovo bi i dalje zvučalo kao kanta od klavira! Moritz je dao lepo školsko objašnjenje i to je u tim okvirima, sad 10-15 cm tamo-'amo ne bi napravilo klavir od onoga...

Ja sam možda razmažen na velikom radijskom Steinway-ju, pa mi ovo zvuči kao Casio tone SA-20, mislim na instrument, a ne krajnji snimak.

A greška postoji u usnimku!
Visok nivo ili zasićenje preampa...

Nekada se dešava da, iako NEMA klipovanja preko 0db u DAW, dođe do izvesne distorzije ili...jednostavno zasićenja preampa!
Nekad je to korisno, ali sada je to definitvno greška i nije baš mala...:ups:

A ovo se slobodno može u buduće (na 24bit !) snimati na prosečnih -20db i ćao đaci, sve ostale vratolomije bi dale istu ili još goru kanturinu od klavira...!

Postavka mikrofona u publiku ili bliže istoj (značajno dalje od klavira nego što je na slici ) bi dala, po mom mišljenju daleko gori rezultat!
Probaj slobodno i videćeš, dobićeš klavir u WC-u.

Nemoj se puno opterećivati, tako je - kako je, može da prođe, prihvati, probaj, guraj dalje...!
:thumbsup:

Pozdrav!

VukP
21-07-2012, 04:26 PM
Postavka mikrofona u publiku ili bli?e istoj (dalje od klavira nego ?to je na slici ) bi dala, po mom mi?ljenju daleko gori rezultat!
Probaj slobodno i videće?, dobiće? klavir u WC-u.

Za?to? (Da se razumemo, nisam predlagao postavku mikrofona u poslednji red - samo mislim da se ne mo?e steći realan utisak o tonu akustičnog instrumenta na tako maloj udaljenosti - jer to nije ton tog instrumenta, i ovde ne pričam o nekakvim estetskim kategorijama nego o konstrukciji i predviđenoj nameni).

Bockie
21-07-2012, 04:36 PM
Ne, ne komentarišem ništa čika Vuče, samo iznosim svoj stav, empirijski stečen...

Gde inače ljudi danas mogu steći iskustvo u ozvučavanju klavira, pa još da je dobar klavir, naštiman...? Ali je jedan od...uh...naj-MIDI-zlostavljanijih instrumenata... Dakle, kažem čoveku da se ne opterećuje, ali da više pažnje obrati na... ...ono što sam već napisao...

Treba imati na umu i da npr. udvostručavanje razdaljine između mikrofona i izvora zvuka ima za posledicu pad izvora za 6 db na mikrofonu, što ne znači samo da bi klavir bio tiši, već bi imali svega drugog (nepotrebnog) više!

E sad tek komentar; :D
Ja mislim da se može itekako steći "realan utisak o tonu akustičnog instrumenta na tako maloj udaljenosti", čak šta više znam da može čak i na manje...ali to je sad druga i duga gnjavaža...:)

Poz'

VukP
21-07-2012, 04:43 PM
Pa pretpostavljam, zato i pitam. :) Ja bih bio vrlo zahvalan na "gnjavaži" tog tipa.

ProkDu
21-07-2012, 05:34 PM
A gre?ka postoji u usnimku!
Visok nivo ili zasićenje preampa...

Nekada se de?ava da, iako NEMA klipovanja preko 0db u DAW, dođe do izvesne distorzije ili...jednostavno zasićenja preampa!
Nekad je to korisno, ali sada je to definitvno gre?ka i nije ba? mala...:ups:

Mislio sam da će malo crvenog eventualno 'zakolorisati' :ups: ali izgleda da je crveno ujedno i digitalni plafon [0] u Nuendu. Naravnoučenije: ni c od crvenog za sledeće snimanje klavira. Da, 24bit-a, ima prostora...

MUzzY
22-07-2012, 02:43 AM
Da ga "zakolorises" na usb audio interfejsu? Hm... :)

Klasika bi trebala po "pravilu" da se snima iz perspektive publike. To je prosto ton na koji su ljubitelji klasike navikli. Naravno to ne znaci da mikrofon treba da stoji medju stolicama ali definitivno glavni setup ne bi trebao da bude tako blizu.
Al' da je los instrument, jes' vala...