View Full Version : snimanje klavijatura u studiu?
branoy
09-07-2012, 05:43 PM
u vecini slucajeva nisam do sad nikad, ono sve mi je vsti radio, al jebes vsti, zeleo bih kavijature snimati na audio (hardware jr hardware), sad par pitanja..
1. kad snimate klavijature dali idete mono ili stereo pod audio? projekt mi je uvek 32bit u cubase.. dal treba il ne treba ne znam.
2.npr imaju u sebi svaki program ili kombinacija master EQ, jel sve ostavljate na nuli ili i tu dostimavate? spustate u startu low frekvenci (bass) i td?
3. kroz sta najcesce vam najbolje ispadnu? dirket u audio kartu sa njenim preamp (u to sumnjam a ja bas nemam izbora nego bi morao tako) ili kroz nesto sto ste kupili i sta je to sam za te prilike da dobro zvuci, utopli?
4. ovo pitanje znam jedino, to jest efekte iskljucujete ALL na klavi i stavljate ih u programu na snimke? jel tako?
5.dodajte sve sto ima neke veze sa ovim i pomoci:)
VladaNS
09-07-2012, 06:37 PM
Ako je zvuk mono snimam mono a ako je stereo snimam stereo. Mnogi zvuci izgledaju kao da su stereo ali nisu, zato stavi sluske i obrati paznju. Efekti kao sto je tempo cross delay i sl. zavaravaju da se radi o stereo zvuku. Moguce da je taj zvuk mono a samo je efekat stereo. Govorim ovo jer je nepotrebno da gomilas stereo kanale.
Klavijature snimam ili analogno, dakle direktno u fireface konverter ili preko spdif. Dinamicnije instrumente - bubanj, bas, duvaci volim usnimiti analogno a za tepihe, sekvencere, meke klavire -digitalno. Verovatno neki subjektivni trip ili sta ti ja znam....
Obrati paznju na kablove jer mogu dosta suma da unesu u snimak, sto zbog interferencija se ostalom opremom, sto zbog lose izrade. Cesto i sama klava ima svoju zujku. Takodje proveri da li ti klavijatura ima balansirane izlaze.
Snimaj sve farbe suvo. Iskljuci reverbe, delayeve i ostale gluposti. EQ isto na bypass. Sve se to da srediti u sekvenceru. Ako jednom usnimis traku sa efektima neces ih posle moci skinuti.
poz
branoy
09-07-2012, 06:53 PM
aha, vlada ns hvala tebi na iscrpnom tom odgovoru!!
za kablove nemam brige bar tako mislim, uzeo sam u nemackoj tj odatle mi doturili ih, pise na njima hig quality low noise cable ofc im. i na njima oni najskuplji silent neutrick, napravio takvih po 3m 3 para, ja to sebi ustvari napravio za 3 klave live svirku vani, al ovde iskoristim ih odma ako sta treba usnimit bas rad tog sto sam naveo. e sad presonus mi nema digitalni ADAT ulaz, a mogao bit triton rack preko tog odmah,
ili,, uzeo sam sad od vas ko zna u tu sparvu KORG D32XD, ima u sebi analogne kompresore, plus uzeo i onaj dodatak sa dve lampe
evo linkovi
http://www.zikinf.com/materiel/photos.php?m=547&p=0
http://www.amazing-guitars-for-sale.com/75798284806650.php
dali je bolje ici preko tog? nego da idem direkt u presonus fp10 analogno, nazalost nema adat karta, a ovaj korg ima, to bi mi bio spas adatom 8 kanala preneti u cubase, npr skopcak par klava stereo mono u ovog korg ima 8 analog ulaza , plus ova dva sa lapmpama i samo preko jednog adata ih prebacujem, ne znam dali je ok ici iz korga analogno opet u analogne u kartu presonus?
fix3r
09-07-2012, 07:59 PM
Ne moras da komplikujes. Zvuk klavijatura/modula (ne mislim na nase narodske semplove, vec profi presete i ROM karte) je korektan bez nekog velikog peglanja na ulazu i prilicno se dobro sabira (to vec zavisi od dosta stvari, ali u globalu je ok...).
Mozes uzeti neki line mixer za summing klavijatura (ako ih imas vise od jednog stereo para), recimo jeftini a jako dobri Behringer RX1602 - 8 stereo parova, 1x send, i taj summed signal uvozi u interfejs (tu se podrazumeva da mozes isti processing/efekat u DAW-u da primenis na celi summed signal).
U mom setup-u ja glavne stereo izlaze iz svih modula vozim kroz RX-1602 i jedan stereo izlaz odatle u audio interfejs. Drums/bass doduse nikada ne vozim kroz ovo, neko ako zatreba za neku "specijalnu priliku" treci out iz svakog modula vodim direktno u interfejs (ponekad i vise, recimo iz Emu semplera kog cesto koristim za bas, koji ima svoj zaseban ulaz).
Efekte na farbi samo i iskljucivo ako je efekat=farba (tj. Korg ili Fantom preseti), ali to se uglavnom raspadne u "mutli/combi" varijantama, osim ako ne nasnimavas te trake naknadno.
branoy
09-07-2012, 08:21 PM
aha, pazi beringer mi taj ne treba, jer imam vec par tih mixera suvih oko sebe, imam spirit folio sx by soundcraft, pa 1402 VLZ3 Mackie, i cak pm2 moze i on za to, nego ja pitam samo kad slusam pesme , cd gotove, ove nase narodne zabave i to, i cujem klavijature, i kazem sebi kroz sta li idu da tako budu dobro cujne, rekoh sigurno ne direktno, nego kroz neka preamp pojacala avalon i to lupam, to pomislim, zato i trazim savet sta kako jer nisam nikad, a ako ima nesto kroz sta deluju fenomenalno skupio bih nekad i kupio al da znam da je to to sto se koristi u studiu.
a uglavnom bas sto cujem na ovim nasim modernim pesmicama su bas svi ti zvukovi nasi narodski sa tritona motifa fantoma, al na tim cd zvuce vrh, a ne ko u klavijaturi live,
ii ev jedno dodatno pitanje ,, koji vam je najbolji VST EFEKAT HALL I DELAY za sintove nase narodse da se doteraju ofarbaju?
darkstar
09-07-2012, 08:29 PM
Branoy,
Svaka situacija je drugacija za sebe, svaki covek ima razlicite afinitete. Ono sto cu ti ja predloziti je MOJ pristup, i ne znaci ni da je pravi, ni jedini.
Uvek kad snimam klavijature OBAVEZNO gasim reverbove,i farbe ostavljam suvim. Medjutim, par puta sam napravio neke farbe koje su imale u sebi neki space simulator efekat, koji mi se dopao na toj farbi, pa sam ga tako i snimio.
EQ - zaista nije potrebno da je upaljen, ima previse dobrih vst eqova. Mada opet - ako napravis lanac efekata u samoj klavjaturi, gde ti eq pravi neku "foru" - onda ga ostavi, i snimi tako.
Prosto, vodi se jednostavnom formulom - ako govorimo o presetima, snimaj ih suvo i bez eq-a. Ako si pravio svoje farbe, sa namerno ekstremnim podesavanjima efekata, onda je to kreativni deo zvuka, i snimi ih tako, nemoj skidati efekte.
A od klavijature do klavijature razlikuje se i kvalitet efekata.
BRanoy, za kreativno ludilo probaj da povezes klaviajturu na neki gitarski procesor,pa baci uvo na rezultate :)
branoy
09-07-2012, 09:15 PM
aha, darkstar to mi je sve razumljivo ,nema sta , ee a to za gtr procesor, nikad mi nije pala ideja, moracu jednom od druga ga pozajmit pa videti o cemu pricas :D okk
Goran B
09-07-2012, 11:14 PM
?to se tiče snimanja klavijatura u studiu, ja sam snimao stereo jer su zvukovi bili stereo (razlog: dosta koristim layer-e), uglavnom svi prostorni efekti tipa delay, reverb su poga?eni i EQ. Jedino sam ostavljao efekte sa klavijture tipa overdrive pod uslovom da mi je ba? kao takav odgovarao (npr. na nekim lead bojama).
Ako je kvalitetan mixer u pitanju snimao sam preko njega direktno, a bilo je i varijati da se klavijatura provuče kroz neki dobar preamp.
Ako su u pitanju mono zvukovi sa klavijature, onda sam ih i snimao kao mono, jer nije bilo neke vajde da se snimaju stereo.
?to se tiče spolja?njih efekata slobodno se poigraj, npr. neki dobar rotary simulator zna dati zanimljive rezultate i td.
kravadinka
10-07-2012, 01:03 AM
Sve klavijature imaju multisemplove i sintezu gde se u faze potiru, osim ako je nešto realno mono, što je retkost.
Uostalom, što praviti nauku od nečega što je jednostavno samo po sebi, dva balansirana kabla u kartu i sve je rešeno.
branoy
10-07-2012, 01:38 AM
aham , ee drug kravadinka, da svedemo mi to ovako, znaci?? sve to po grand , strand, zam, gold, youtub haha, sve to nista klavijatura nema veze s nicim samo direkt balansirano u kartu ili preko nekog mixera a kao sto kod njih - vas zvuci, to jet kasnije na to sve efekte iz kompa ?? ako je to tako "lako" da znam ,da ne razmisljam vise, da se baziram na snimanje i onda .. new problemi s cim, kako, aaa zasto ne bitno hehe. .
kravadinka
10-07-2012, 08:46 AM
Nemam pojma kako je na Grandu i Štrandu, ali znam kako to svi u svetu rade, ovo što ti je darkstar rekao je neko opšte pravilo, ako ti program ili kombinacija zvuči dobro tako kako je snimaj tako, ako ti treba samo osnova bez osrednjih efekata iz klavijature, snimaj bez.
Uostalom, sve to možeš naknadno reamp-ovati, gurati kroz SansAmp, ili prosto umetnunti plugin, treba samo znati šta želiš da postigneš.
Prilično je liberalno, osim u situaciji gde želiš kasnije dodatno procesirati tu traku, onda definitivno bez reverb-aa i delay-a.
Kad je reč o Master EQ, osim na Pa3X svi drugi aranžeri nisu nekog kvaliteta, ne znam za Workstation-e, pa i pored toga kad prikačiš klavijaturu na monitore ako ti to radi i nije iskrivljeno kao što obično bude usled "miksanja" na Dynacord-u, ostaviš i snimaš.
Moje pravilo je bez opterećivanja, zvuk se računa a ne oprema. Često se nešto na brzinu odsvirano obriše u želji da se odsvira bolje i nikad se ne uspe u tome, zato ne treba biti opterećen.
Možda kad bi rekao šta konkretno želiš iz klavijature snimati mogli bi malo dublje prodiskutovati, ali generalno iz tih Romplera idu padovi, sinteze, neke zujalice, zvončići i ostale karakteristične stvari za pojedine proizvođače, a to je uvek stereo i uvek sa groznim faznim potiranjem, zato ne bih nikako išao jedan kabl da se to sabere tamo na izlazu, uvek daj sebi slobodu da suziš panorame i ti napraviš mono ako ti treba, nego da ti pola informacije nestane.
quake2
10-07-2012, 01:40 PM
Cika Branoy,ako hoces malo da zapapricis taj lanac od klavijature do karte, onda moz i ovako:).Pogasis sve efekte u klavijaturi i ides stereo u dva avalon U5 DI boxa, pa sa balansiranog mikrofonskog izlaza u presonus ADL600 preampe, pa u Avalon 747 na malo eq-alizacije i mozda kompresije,zavisi sta se radi.Liniski izlaz sa u5-ica na Lexicon pcm91 reverb koji se snima na posebnu stereo traku i kasnije dozira u mixu ali je sto je vrlo bitno TO taj reverb sa kojim covek sve vreme svira i ima mnogo bolji osecaj nego kada svira na suvo... a ja sve vreme cujem sta u sustini dobijam na kraju, i kada snimim klavijaturu ovako,obicno tu vise nema sta da se dira,sav posao je gotov onog casa kada klavijaturista odsvira svoje.Posle dugo experimentisanja ovaj lanac koristim u 90% situacija i jos se ni jedan klavijaturista nije zalio:wink:....experimentisi slobodno sa svim mogucim spravama i baci nekad pogled sta se napolju radi i naci ces vec neki svoj zadovoljavajuci lanac.pozzzz
branoy
10-07-2012, 09:58 PM
procitah sve, hehe, nema sta, nakon ovog, moram sesti probati snimiti, tj nesto napraviti, pa probacu tih par kombinacija,.. drug kravadinka ma lakse mi napravit preset na tritonu neg ovde na vsti za nase balkan sounde definitivno, tamo sam kao kod kuce, dok ovde mnogo vremena za jedan preset pomesan s par boja mi ode, i tako,, a to za da snimam stereo pa na panoramama suzit znam sve sta pricas, cist primer je nexus, tolik osirok da svaki ured preset moras na panorami suzavati L i R, cika quake2 tog sam se odgovora bojao :D sve to respect, i bas tako to i zelim znati kroz sta je neko i dobio podukciju i ton, naravno nemam ja to al imam informaciju . to je bitno isto.
amaterius
11-07-2012, 08:30 AM
iako ne spadam u bran?u koja se ovdje kreće bavio sam se glazbom dostagodina, snimili t cd-a i mogu reči jedno. Svatko ima svoj glazbeni ugus, svakome se sviđe ne?to ovako ne?to onako. Moj respekt svakom snimatelju, svakom toncu ali đaba pravila i njegovo uho ako se to meni ne sviđa.Od svih gitara koje sam snimio jedino me se na jednoj pjesmi sviđa daleko iznad prosjeka jer je snimljena onako kako sam je ja isprogramirao na hardverskom procesoru i jer je zvučala kako sam ja htio. Bez obzira ?to je tonac relao da izvacim sve dileje, reverbove, eq i ne znam ?to i da ostavim samo drajv nisam to htio i ispalo je konačno onako kako ja ?elim. Sve ostalo ?to sam poslu?ao tonca i radio po njegovim pravilima nisam bio niti sam danas zadovoljan onim ?to je proiza?lo. To nikako ne zadire u njegovu stručnost ali on stvari čuje drugačije nego onaj koji ih stvara. Zato mislim da i ovdje vrijedi pravilo:ako si zadovoljan zvukom klavijatura koji izlazi iz njih snimi ih takve. jel to ispravno il ne , ne znam ali znam da će u finalu biti tvoj ?tih. Sve ostalo je komercijalizacija i podila?enje.
Ovo je moj stav kao biv?eg muzičara a ne producenta ili nekog iz te bran?e i ovo definitivno ne mora biti ni pribli?no točno
quake2
11-07-2012, 09:17 AM
Tako je Amaterius Matori,nedaj na sebe...ovde kod mene su terali jednog gitaristu da stavi nove zice i da nastima gitaru....ccccc....
kravadinka
11-07-2012, 09:39 AM
Neće ljudi da napreduju i da nauče ne?to novo pa to ti je.
Jo? uvek većina svira samo sa jednim kablom iz klavijature i iz procesora, jo? se ne mogu načuditi kad im ka?e? da stave jo? jedan kabl, prvo su zbunjeni a onda ih ubi sujeta, misle hoće? da ih zeza?. :banghead:
Sada je 2012 i jo? uvek dobijam mono trake direktno iz gitarskog procesora, sa sve reverbom i ping pong delay-om, ranije sam ih zvao da im tra?im ispravne trake, ali to se uvek zavr?i sa onim:"Meni brate to tako radi odlično na tezgi, direK'No u Dinakorda i ubija, sabija, jede ?ivu decu, kolje, 'be kevu" i slično...
fix3r
11-07-2012, 09:52 AM
direK'No u Dinakorda
Skrecem malo s'teme, izvinjenje, ali cesto vidjam ovu posalicu u zadnje vreme... Dynacord izgleda ima rock-solid status na Balkanu :)
Ja to ubodem u lampa?ko pojačalo i snimam kao gitaru, mono naravno :D
amaterius
11-07-2012, 10:34 AM
kao ?to rekoh ne gladam to s producentske strane, zapravo te?ko da gledam vi?e sa ikakve ali nekad sam znao ?to ?elim. I ne mo?e me producent koji je inače svirao čisti narodnjak natjerati ta mislim kako je ono njegovo na?telavanje upravo ono ?to ?elim.
No mislim da je sasvim suvi?no nekog uvjeriti da i drugi imaju svoja stajali?ta a da se ne nađe na meti sprdačina, jerbo ono o ?telanju novih ?ica upravo je to.
Usput kakve god ?ice da sam stavio nikad nisu dobro zvučale dok su bile stavljene na gitaru
Bockie
11-07-2012, 11:22 AM
Pa zašto onda ideš kod takvog producenta?! Jel moraš?!
Ne, nego je jeftino... ...pa tako će i da zvuči...
Kada snimam uvek napomenem:
"Zbog Vas i Vašeg snimka, ugasite govnjive efekte na klavijaturama i gitarama!"
...i u 70% slučajeva NE poslušaju i posle "avaj, kuku-lele, dilej nije u tajmu, reverb je predugačak,kmeee,kmeee"... :banghead:
A ja im samo pokažem prst...(palac)...!
E sad se jebite drugovi gitaristi/klavijaturisti...!
Mogu da se koriste efekti, u studiju smo hiljadu puta koristili i na Evi Braun i na Električnom orgazmu i na Velikom preziru, ali kada?! Kada se snimi DOBAR bubnjar koji drži ritam, dobar basista, dobar ceo bend bre, kada se gitarskim pedalama osim glupog efekta postiže i boja tona gitare, manir, kada je neko dobar gitarista i TO ZNA...E onda apsulutno DA!
U NS imaš "gitarista" - svaka druga vrata!
Od svega toga, na prste jedne ruke da izbrojiš upotrebljive muzičare!!! :mad:
Sve ostalo je "Ti ćeš to u miksu!"... Šta ću ja u miksu sa tim?!?!
Ma 'ajte molim vas... ...da se ja ubeđujem sa nabeđenim papanima... ...dve trećine ljudi nema instrument koji kotira, o žicama da ne govorim, niko nema rezervni komplet ili ne daj Bože rezervnu bateriju pa u pola snimanja pauza od sat da se ide po šopovima, Stagg su dobri kablovi... ...afričko pleme bre... :banghead:...po pola sata čekamo da klavijaturista pronađe kako se šta gasi na spravi, valjda je kupio tako sa već popaljenim efektima, pa nije ni dirao... ...More bre...
...Lepo upozorim budale, pa ko hoće da sluša neka sluša...!
kravadinka
11-07-2012, 11:23 AM
Skrecem malo s'teme, izvinjenje, ali cesto vidjam ovu posalicu u zadnje vreme... Dynacord izgleda ima rock-solid status na Balkanu :)
Ne znam kako bih to najbolje opisao, ali evo jedne tipične rečenice kad doneseš recimo Soundcraft na svirku:"Pa što nisi rekao da nemaš dobar mixer?!"
Da je bilo ono:"Zašto nisi rekao da nemaš Dynacord?" pa i nekako, hoće ljudi to što hoće, ali ovako sve postaje besmisleno.
Možeš doneti i Midas Venice, Allen & Heath, svejedno...
Ne znam otkud sve to, skup mikser, loše pojačalo, loši efekti, loš i iskrivljen zvuk generalno, kako ovde muzičaru kažu:"Zvuk lastinog repa", to je ono bas i vosiko za +18db, a 1khz srednji -18db. :banghead:
Nešto kao opsesija VW vozilima...
Bockie
11-07-2012, 11:35 AM
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=260717&postcount=2
malo off, ali ne mogu da odolim, podjednako je neprocenljiv izraz lica prosecnog tonca u live situaciji kada mu das dva kabla i on samo zbunjeno procedi:
... 'a sh'o?...kad imas jednu dzitru...?'
kravadinka
11-07-2012, 09:13 PM
Ma do sutra može o tim idiotlucima, poenta je samo kako se boriti sa njima, do sada skoro pa bezuspešno, oni plaćaju, oni imaju neku sliku u svojoj glavi, a u 90% slučajeva oni na kraju i ne čuju da ne valja.
Što kaže jedan lik kome sam radio neku pesmu:"Daj mi te gitare da se jače čuju, pa platio sam ih majku mu!"
Bockie
11-07-2012, 09:52 PM
Ma do sutra može o tim idiotlucima, poenta je samo kako se boriti sa njima, do sada skoro pa bezuspešno, oni plaćaju, oni imaju neku sliku u svojoj glavi, a u 90% slučajeva oni na kraju i ne čuju da ne valja.
Što kaže jedan lik kome sam radio neku pesmu:"Daj mi te gitare da se jače čuju, pa platio sam ih majku mu!"
Pa eto odgovora....
Kad producenti (muzičke kuće) počnu da plaćaju a ne šabani...:rolleyes:
Vidiš koje nje-sra, a recimo Grand tako i radi...ali jeb' ga, smeće od muzike se fura...:D
amaterius
12-07-2012, 08:23 AM
BB
nisam ja izabrao producente , nemam pojma kolike su cijene bile al znam da je bilo poprilično papreno za ondašnje vrijeme.I nije mi namjera bila, a vidim da je netko tako protumačio, da pljujem po bilo kome ali činjenica je da mi se finale nije svidjelo. Možda zato što sam glup, možda zato što sam gluh, a možda i zato što se moje pjesme nisu baš uklapale u koncept cd-a.Ton majstori uvijek su slušali producenta al ne i mene što ja želim. I nigdje ne piše da je trebao snimit moju gitaru sa mojim efektima ali bilo je to ono kako želim da zvuči. Ma ok.Skinut ću ja sve što želiš. I dilej, i reverb i ovo i ono al složi mi poslije da zvuči tako , ili bar blizu a ne da dobijem bumbare i pčele.Jedino čovjek u podmornici u samoboru( bar mislim da se tako zvalo) imao je vremena i sluha za pojedinca da mu kažeš što želiš. I usput rečeno nikada nismo dobili master prvog albuma koji je još bio na kazeti, nije bilo cd-a, a sve smo itekako masno platili. No kao što rekoh nit sam ovdje došao koga vrijeđati nit sam došao po bilo kome pljuvati. Pitam nešto pa ako mi ko odgovori.odgovori... Isto tako kažem svoje mišljenje pa sviđalo se to kome ili ne. Vidim da ste svi ovdje manje više profići i svakako imate moj respekt ali to nikako ne može značiti da ja ne mogu imati pravo na svoje mišljenje koje naravno može biti 100% krivo ali i ne mora
Samo mi recite onako iskreno ima li svrhe snimit pjesmu prema svim zadanim standardima struke koju ja poslije ni sam neću slušati jer nije to to.
I samo nešto o dinakordu. Da ima ljudi koji ga uzdižu u nebo ali istotako ima i onih koji ga koriste iz druge svrhe. Cijene nisu enormne a kad sviraš po kojekakvim lokalima sa lokalnim zvijezdama pa svako malo lete dijelovi potenciometara onda je i prekvalitetan i preskup.I ja sam svirao u takvom bendu za lovu, i nisu se baš birala mjesta jer smo svi svirali za lovu, a da se nisu uvijek naskuplje stvari nosile na svirku i nisu.Kupio sam šura u ono vrijeme , poprilično ga platio, prva svirka i završio je kobno...
kravadinka
12-07-2012, 05:41 PM
Ma Dynacord je skup i preskup za to što pruža, može da se čupaju potenciometri, poliva pivo po njemu on je samo još skuplji, nema tu mrdanja mnogo.
U isto vreme, ko god hoće da 'de 'ovna i ćuti dok svira ta 'ranja za to nešto malo para u ovo današnje vreme, neka kupi Dindžu i neka ne brine, zvuk može da bude katastrofa kao i uvek što je, niko neće "tonca" da okrivi za bilo šta, a imaće posla koliko hoće.
Sve zavisi ko je kakav, koliko poštuje sebe, šta sve hoće da radi za pare i koliko je spreman da u mentalnom smislu oralno zadovoljava svakoga ko mu se namesti.
Kad je reč o snimanju, producentima, voljama i željama onoga ko plaća, tu je situacija jako teška i paradoksalna.
Onaj ko plaća ima prava da traži za svoje pare i da mu se po$eru na CD ako mu je takav ukus, a obično jeste, a to se u isto vreme kosi sa poslom producenta, obesmišljuje ga i stavlja u nezavidnu poziciju.
U tom slučaju snimatelji stradaju u unakrsnoj vatri na kraće staze, a na duge staze autori aranžmana i producenti izvuku deblji kraj jer moraju poslušati onoga ko plaća, a taj u isto vreme nema veze sa materijom u koju se upliće, pa će svakako biti nezadovoljan, bilo da posluša ili uradi po svome.
Sledeće pitanje je koga će okriviti, producenta koji je isterao svoje delimično, ili opet tog istog producenta koji ga je tako neiskusnog slušao i nije ga ispravno savetovao.
Luda zemlja, ludi ljudi, teško je biti pametan...
amaterius
12-07-2012, 10:03 PM
s ovimdijelom o ludima potpuno se sla?em. Isto tako svatko krivicu obično svaljuje na drugog. Jako je malo onih koji preuzimaju odgovornost čaki i onda kad su uvjerljivo krivi. Ne samo u ovom poslu nego opčenito.
No konkretno mislim da bi se ipak trebali slo?iti u jednom.
Ajmo ovako. Ja nemam pojma o produkciji, o mixu, u efektima, hardverima u studiju, o ovome i onome.Ali ako ja ka?em da ?elim da mi instrument ovako zvuči onda to i ?elim. I ok ..skinut ćemo sve ?to god ka?e?. I dilej, i reverb ihal i neznam čega sve ne.I ok ti sve poslije stavlja? koliko treba, ali hebo taj poso ako na kraju instrument vi?e ne zvuči ni pribli?no kako sam ja htio.Napravljeno sve po ps-u a ono ispade....da ne pominjem ?ta. Da mi na kraju poslije jo? i veli da je to ba? to kako mora zvučati. Naravno mix je radio bez na?e prisutnosti.Potra?it ću negdje stvar pa ću stavit isječak i vidjet ćete o čemu pričam.E sad ako je to tako kako mora biti hebem ja i sebe kao muzičara i produkciju i sve po redu.
Ko je diktirao pravila bitlsima ili ramonsima kad nije bilo utabane takve produkcije.....Vjerojatno da su slu?ali onda?nje znalce ne bi stvorili ono ?to jesu.No ruku na srce glazba je ono ?to mora nositi ?tih onog ko je izvodi i onog ko ju je stvorio. Ako izađe? iz takvog poimanja stvari onda je to komercijala i podila?enje publici...Ili pak je to uradak mog frenda čiji rukopis mogu prepoznati u sto istih. A za?to...Zato jer je tih sto upravo njegovih.Samo promjena tempa i instrumenata...ostalo sve isto u svakoj stvari...fraze, prelazi na bubnjevima, princip sviranja basa.. U jednu rugu sve.
kravadinka
13-07-2012, 08:29 PM
Vidiš, upravo si sebi dao odgovor a da toga nisi ni svestan.
Beatles je između ostalih radio Phil Spector sa svojom tada veoma popularnom tehnikom The Wall Of Sound, sa kojom sam bend nije imao nikakve veze, to je sve delo producenta.
The Wall Of Sound može jako lepo da se čuje i kod Ronettes, Queen, Abba i tako redom u šezdesetim i sedamdesetim, a to je samo jedan od primera gde je producent svojim inovacijama doprineo uspehu izvođača i obeležio jednu epohu, gotovo uvek je to delo producenta a ne samog izvođača.
Muzičari trebaju imati svoj prepoznatljiv i karakterističan ton, ali u realnosti takvih je samo 0.4% od svih koji se bave muzikom, ostali su ili nečija kopija ili u najvećoj meri neznalice koji misle da nešto znaju i sa njima je ova rasprava, a oni su zapravo oko 89% svirača.
U isto vreme preko 90% "producenata" kod nas nema pojma o materiji o kojoj svakodnevno pametuje, pa je logično da uz sve one nabeđene muzičare to savršena kombinacija za propast, kakva nam je i muzika inače.
Kao što već rekoh, situacija je paradoksalna jer se u sve to umešao novac, onaj ko plaća ima pravo da traži ono što želi, kao kad prostitutka mora da izigrava šaltersku službenicu ili tetkicu u osnovnoj školi ili menzi, samo ako je to želja mušterije.
Ali ako postavimo stvari na zdrave noge, svirač svira i brine o svom tonu uopšteno, detalje ostavlja producentu koji sagleda situaciju iz mnogo veće daljine i za razliku od svirača koji posmatra samo sebe, on sve njih zajedno sklapa u jednu celinu.
Dodajmo na sve ovo prosečnu količinu sujete, frustracija zbog neostvarenosti i nezrelosti po glavi stanovnika u ovom kraju planete, jasno je da i da se čak sve ovo odozgo postavi kako treba, bolesni mozgovi će sve to anulirati i ništa od posla, što se u velikoj meri i vidi po muzici koja se ovde pravi...
amaterius
13-07-2012, 09:56 PM
sad vidim da i ne pričamo baš o istim stvarima. Ne znam kako je danas ali u ono doba ja sam svirao, tonac je snimao a producent diktirao. dakle tri osobe a ovdje pričamo o dvije...
I jedna jako važna stvar...kako god jedni bez drugih ...0 bodova
a još ovo
Što se tiče moje svirke, vjerojatno je bila kopija ali imao sam viziju kako bi to trebalo zvučati.Uvijek sam u glavi čuo gotovu pjesmu i na koncu sam mogao reči samo ..da to je to....ili ne to nije to....a jel je to nešto mijenjalo na stvari sasvim je druga priča.. Barem ono što sam ja napisao.
Ostalo sam radio prema uputstvima i nacrtima
ja skidam kapu i tebi i bokiju i svima vama, ali ko mene može ubjediti da i među vama nema neko iz onih 90 %
Svaki cigan svoga konja hvali kažu kod nas. I sam si rekao da 90 % pričaju ono o čemu pojma nemaju.Frend ima studio, nije izmišljotina. Ljudi ga hvale a nekad imam dojam da zna manje od mene. No koristi brzinu i izraze tako da jednostavno nemaš vremena za sumnjati u njegove sposobnosti.
Znači li to da sam ja kao muzičar seronja jer sam rekao da onaj poso ne valja ili sam pak imo možda posla sa nekim od tih 90%
U principu uvijek je kriv netko drugi. No mislim da uopće nema potrebe da raspravljamo o takvim stvarima. Možda da se više pobrinemo da odemo na more, skrasimo se 10ak dana i pustimo mozak na pašu. Na kraju sve i da nađemo zajednički riječnik ne bi dugo trajao...jel tako
Synclavier
14-07-2012, 04:43 AM
@branoy: Mislim da si od kolega dobio dosta upotrebljivih saveta, pa i vise od toga, racunajuci i ono "izmedju redova", plus malo iskustava "sa terena"...:wink:
Ja bih dodao jos ponesto, uz pokusaj da ne budem (po ko zna koji put) preopsiran. U to ime ne bih sad o definicijama i osnovama tipa: balansirana/nebalansirana veza visokoimpedansni/niskoimpedansni izlaz, MIC/LINE, MONO VS. STEREO... Za pretpostaviti da ti je to sve jasno (i iz teorije i iz prakse), ili da objasnjenja mozes lako pronaci. :da:
- Sto se tice nedoumice: MONO ili STEREO, moj pristup je - snimaj mono samo kad moras. To su situacije kad imas posla sa starijim spravama (npr. neki DX7, JUNO 106, (zdravlje boze :grin:) neki MOOG, ARP,...) koje i imaju samo mono ("suv") izlaz ili se radi o nekoj elektromehanickoj spravi tipa - Fender Rhodes, Hohner D6, Wurlitzer,..., te drugog izbora i nema. Posto ne verujem da ces se "baktati" ozvucavanjem nekog Leslie kabineta, to preslacem u startu.
- U ovoj drugoj varijanti kad imas neku elektromehanicku spravu, tip signala je pre uporediv sa el.gitarom nego nekim sintijem, pa je nekakav preamp - toplo preporucen, sa kompresorom - jos bolje, jer bi imao posla sa signalom koji bi frekventno mogao biti zasicen kao bass i el.gitara zajedno (pa i vise od toga, ako se insistira na "tines" zvuku) i pri tom dinamicki veoma "zivahan", zavisno od sviraca...
- Cesti pratioci ovakvih sprava su razne stomp pedale koje su integralni deo zvuka (chorus, phaser,...) i u tom slucaju se podrazumeva stereo snimanje zbog same prirode modulation efekata. Ukoliko je izvodljivo da ceo zvuk imas u monitoringu, a pedale vezes naknadno u miksu - ostaje na snazi "postulat" da se snima potpuno "suvo".
- Sto se tice workstation/ROMpler sprava, sve sto je napravljeno u poslednjih deset i vise godina "barata" sa stereo multisample bazom, tako da mislim da zaista nema opravdanja da se ista snima mono :rolleyes:, bilo "suvo", bilo sa koriscenjem interne EFX jedinice.
- Kada je rec o koriscenju balansiranih veza, dobra je praksa koristiti ih uvek, ukoliko su analogni ulazi u audio kartu balansirani. Treba imati i u vidu da vecina starijih sintova nema balansirane izlaze, a tek po neki ima i XLR balansirane izlaze (npr. Roland RD700 xX serija) i u tom slucaju razlika izmedju kombinacije "XLR balansirano u neki solidan preamp" i "linijski nebalansirano direktno u LINE IN audio karte" moze biti znacajna i cujna.
- Sto se tice kablova, kod sprava sa linijskim izlaznim nivoom, kvalitet kablova dosta manje utice na rezultat nego kod gore navedenih elektromehanickih sprava (visokoimpedansni izlaz), gde se razlike u kvalitetu kablova itekako cuju.
- Dilema oko koriscenja internih EFX jedinica nije tako jednostavna i lako resiva.
Prvo - njihov kvalitet i upotrebljivost ume jako da varira. Neki su ipak bolji od drugih. Kurzweil-ov KDFX je sampion na tom polju i nije dobra odluka iskljucivati ga "po default-u", ja ga u 80% slucajeva ostavljam sa malim modifikacijama tokom miksa (kako do ovoga, malo ispod), eventualno iskljucim "Reverb deo", ali samo ako imam nesto slobodno u "PCM, Mx000 ili H klasi" 8-). Uostalom, KDFX je bio i osnova za cuveni i jako kavalitetni KSP-8, ko je probao zna...:da: Takodje i Rolandova COSM tehnologija ima neke vise nego upotrebljive simulation algoritme i ne treba ih se odreci tek tako... Sve flagship Yamaha sprave od SY serije pa na ovamo kao EFX jedinicu imaju ugradjen neki "derivat" SPX tehnologije (i hardverski i softverski), te ako u rezervi nemate nesto te klase ili bolje, bolje je upotrebiti ih.
Drugo (kolege su vec pominjale) - nekad je deo procesinga EFX jedinice toliko neraskidiv deo celog zvuka (ovo narocito vazi za Korg) da njegovo bajpasovanje potpuno menja (osiromasava) celu prirodu zvuka. Ovde su najcesce u pitanju" tempo sync delay ili flanger efekti, ring modulatori, razne amp/kabinet simulacije, leslie simulacije... U ovim slucajevima dobro je ostaviti sve sto je bitan sastavni deo, a odreci se onoga sto se moze fino podesiti tokom miksa (EQ, reverb, kompresija...)
- Stvar koja se cesto zaboravlja, a moze doneti cujna poboljsanja je i princip da se klavijature kad god je to moguce snimaju iz program/patch (single) moda (da se izrazim recnikom "velike petorke":wink:). Novije sprave i u ovom modu dozvoljavaju pristojan nivo layer-ovanja (4-8) i obezbedjuju najbolje rutiranje za EFX jedinicu. Ako je bas neizbezno da se koristi nekakva masivnija layer postavka moze se raditi iz combi/performance/multi/setup moda, rutiranje EFX jedinice i DSP "snaga" ce biti raspodeljeni na "sastavne delove", ali to je cena. Naravno, ne postoji nikakva potreba da se snima u DAW iz SEQ moda, tu su ogranicenja jos veca... Zasto (osim ogranicenja oko deljenja EFX jedinice) treba izbegavati zadnja dva moda? Da ne ulazimo u predugu i predetaljnu raspravu, ali evo jednog (mozda slikovitog) poredjenja... Odprilike kao sto sa 24 (i vise) staticnih slika u sekundi varamo nase oci da je slika "ziva" i tecna tako i multipleksnom obradom varamo nase usi (mozak) da se svi zvukovi cuju istovremeno i da je zvuk potpuno kontinualan. Pri vecim "opterecenjima" pocinju da se javljaju i fazni problemi, kao i problemi sinhroniteta i latencije. Uostalom, uvek se moze napraviti mali test. Neki preset iz program moda "preslikaj" sa svim setovanjima i rutiranjima u combi mod (dakle samo jedan zvuk) - razlika ce sigurno biti cujna (u korist prvog moda).
- I na kraju, nesto sto uopste nije pominjano, a po meni moze biti dobra metoda (princip) za rad i garancija da ste izvukli maksimum iz sprava, a to je - "ZIV MIDI" najduze sto moze! Ja ovaj nacin rada koristim od pocetka bavljenjem MIDI-em i programingom i on mi dozvoljava da svaki sound patch na spravama potpuno prilagodim i aranzmanu i miksu. Naravno, kako sam i preporucio,kad god mogu radim iz program/patch/single moda. "Cena" za ovakav pristup, naravno, mora da postoji, a to je neka pristojna brojka (bar 3-4) sprava koje su na raspolaganju. Ovo sve, ako su eksterne MIDI sprave samo deo izvora zvuka u aranzmanu/miksu, tj. ako uz njih postoji i odredjeni broj zivih i VST/AU instrumenata. U suprotnom, broj potrebnih sprava se povecava. Medjutim, dobici su ocigledni. Sami sound-ovi se mogu sve vreme tweak-ovati, doradjivati, a i EFX jedinica postaje upotrebljivija, jer se sada mogu "vratiti u igru" i fino podesiti reverb i delay, mozda cak i neki eq, sto je gotovo izvesno bolja varijanta nego neki suvo snimljeni zvuk naknadno obradjivati sa nekim jeftinim Digitech-om ili ZOOM-om koji je ostao na raspolaganju, posto su se bolje sprave potrosile na vokal, bubanj, gitare,...
Ukoliko nema problema sa MIDI tajmingom i nestabilnoscu (najcesci krivci su losi USB drajveri), audio karta ima dovoljno inputa da simultano (po mogucnosti ne sabrano kroz neki submikser) primi sve sprave, i broj sprava podmiruje simultano sve deonice u aranzmanu, nece biti potrebe ni da se ista snima, vec "ziv MIDI" moze i direktno u miks.
- Zbog mogucih problema sa latencijom i tajmingom, kao i MIDI filterima, "ziv MIDI" i puno sprava u lancu, dobra preporuka je da svaka sprava ima posebnu IN i OUT granu (ovde mislim i na hardverske EFX sprave koje se mogu kontrolisati preko MIDI-a, sto je jos jedan dobitak). Da bi se izbeglo stalno snimanje i presnimavanje preseta i konfuzija oko preseta (koji za koju pesmu/verziju/miks), dobra je praksa na kraju svakog session-a snimiti SysEX dump aktivnog preseta za svaku spravu, bilo na pocetku MIDI track-a koji mu korespondira, bilo na odvojenim (jos bolje) track-ovima na posebnom SysEx transmit kanalu, na pocetku aranzmana. Na ovaj nacin ces uvek zagarantovano imati poslednju verziju sound preseta za datu spravu za dati aranzman, bez potrebe da user memoriju pretrpavas gomilom preseta u vise verzija.
Eto, za sad toliko.
branoy
15-07-2012, 11:05 AM
synclavier hvala i tebi na tolikom textu!! nema sta!!
Bitch
17-07-2012, 01:02 PM
super text Ziko :wink: :thumbsup:
darkstar
17-07-2012, 01:55 PM
Daj prebacite temu u "Klavijature".
Bockie
17-07-2012, 02:50 PM
Daj prebacite temu u "Klavijature".
Voil?...!
Synclavier
18-07-2012, 01:15 AM
super text Ziko :wink: :thumbsup:
Hvala dragi kolega :grin:!
wladymeer
22-07-2012, 11:17 AM
Video sam da je neko preporučio ovaj produkt za summing:
http://www.behringer.com/en/Products/RX1602.aspx
Zanima me, pošto je ipak Behringer u pitanju da li bi negativno uticao na kvalitet signala koji stiže do kartice? Nemam predrasude prema Behringeru i znam da postoje stvari koje rade i više nego dobro, ali kada je u pitanju "studijski" rad ipak sam malo obazriviji prema njima.
awacs
22-07-2012, 12:06 PM
Video sam da je neko preporučio ovaj produkt za summing:
http://www.behringer.com/en/Products/RX1602.aspx
Konkretan primerak sa kojim sam se susreo nije imao nijedan par ulaza koji je radio kao pravi par. Odnosno, svi pan potovi su morali da budu "navijeni" na neku od strana da bi ulazi bili simetrični. Sve to sa Klotz (ako se dobro sećam) kablovima pravljenim od istog kalema, Neutrik konektorima... kablovi iste du?ive, sve po PS-u... tako da...
Pozdrav,
Vasa
wladymeer
22-07-2012, 12:17 PM
Onda verovatno i ovo (http://www.alesis.com/multimix8line) radi slično?
@awacs: na stranu to sa panoramom, da li je dotičan primerak "kvario" kvalitet signala?
awacs
23-07-2012, 01:29 PM
@awacs: na stranu to sa panoramom, da li je dotičan primerak "kvario" kvalitet signala?
To sa panoramom (zapravo balansom) sam pomenuo kao ilustraciju za kvalitet (ili bar konzistentnost) delova od kojih je dotična sprava napravljena.
Sad, da li je "kvario" zvuk? Pa, Pro Tools je zvučao kao Pro Tools, a CD kao CD :wink: Mislim da je nezahvalno pričati o tome, pošto svaka elektronika, koliko god bila skupa ili kvalitetna (a vala i kabl) po definiciji "kvari" zvuk. Odnosno, da ne budem grub - menja ga, pa makar sve kontrole bile u neutralnom položaju. Jedino je važno da li ti se ta promena sviđa. Meni kod tog Behringera ništa nije bilo naročito gadno, ali ni naročito dobro da bi opravdalo makar i to malo novčano ulaganje u njega. A opet, možda ne bi bila loša investicija za sabiranje klavijatura u nekoj live postavci. Šta ga znam, nit' smrdi nit' miriše.
Lično ne vidim nijedan razlog za kupovinu bilo kog summing box-a, pa samim tim ni Behringera. Da imam studio pre bih kupio ceo mikser (mislim, ne baš bilo koji, i ne baš naročito jeftin) nego bilo koji summing box. Tojest, ako bih uopšte kupio bilo šta sa analognim dugmićima. Što i tebi od srca preporučujem :).
Pozdrav,
Vasa
AleksandarK
09-05-2013, 05:49 PM
Da ne otvaram novi. Ukratko, kako povecati dinamicki opseg digitalnim hardverskim sintisajzerima (rompleri, VA) pri usnimavanju (ili uzivo) ?
Zvuk digitalne tehnike grubo receno vidim kao 2D sliku analogno-elektromehanickog zvuka. Tanak i komprimovan (ovo je grubo receno da bih istakao ideju). Kako npr. zvuk DX e.piano procesirati da u snimku bude velicine pravog Rhodesa ili Wurlitzera ?
Probao bih provlacenje kroz lampaske preampove, EQ, FX, kompresor. Ima li ko da podeli svoja iskustva sa konkretnim spravama, da ne lutam previse ?
silicon science
10-05-2013, 09:23 AM
Da ne otvaram novi. Ukratko, kako povecati dinamicki opseg digitalnim hardverskim sintisajzerima (rompleri, VA) pri usnimavanju (ili uzivo) ?
Zvuk digitalne tehnike grubo receno vidim kao 2D sliku analogno-elektromehanickog zvuka. Tanak i komprimovan (ovo je grubo receno da bih istakao ideju). Kako npr. zvuk DX e.piano procesirati da u snimku bude velicine pravog Rhodesa ili Wurlitzera ?
Probao bih provlacenje kroz lampaske preampove, EQ, FX, kompresor. Ima li ko da podeli svoja iskustva sa konkretnim spravama, da ne lutam previse ?
Druze, malo si pobrkao lonchice. Evo procitaj za pocetak ovo, pa nastavi dalje..
Dynamic range
Dynamic range (http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range) is the difference between the largest and smallest signal a system can record or reproduce. With the proper application of dither (http://en.wikipedia.org/wiki/Dither), digital systems can reproduce signals with levels lower than their resolution would normally allow
Digital audio
A set of digital audio samples contains data that, when converted into an analog signal (http://en.wikipedia.org/wiki/Analog_signal), provides the necessary information to reproduce the sound wave (http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_wave). In pulse-code modulation (http://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-code_modulation) (PCM) sampling, the bit depth will limit signal-to-noise ratio (http://en.wikipedia.org/wiki/Signal-to-noise_ratio) (S/N). The bit depth will not limit frequency (http://en.wikipedia.org/wiki/Frequency) range, which is limited by the sample rate (http://en.wikipedia.org/wiki/Sample_rate).
By increasing the sampling bit depth, quantization noise (http://en.wikipedia.org/wiki/Quantization_noise) is reduced so that the S/N is improved. The 'rule-of-thumb (http://en.wikipedia.org/wiki/Rule-of-thumb)' relationship between bit depth and S/N is, for each 1-bit increase in bit depth, the S/N will increase by 6 dB (http://en.wikipedia.org/wiki/Decibel).<sup id="cite_ref-2" class="reference">[2] (http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_bit_depth#cite_note-2)</sup><sup id="cite_ref-3" class="reference">[3] (http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_bit_depth#cite_note-3)</sup> 24-bit (http://en.wikipedia.org/wiki/24-bit) digital audio has a theoretical maximum S/N of 144 dB, compared to 96 dB for 16-bit; however, as of 2007 digital audio converter technology is limited to a S/N of about 124 dB (21-bit)<sup id="cite_ref-4" class="reference">[4] (http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_bit_depth#cite_note-4)</sup> because of real world limitations in integrated circuit (http://en.wikipedia.org/wiki/Integrated_circuit) design. Still, this approximately matches the performance of the human ear (http://en.wikipedia.org/wiki/Human_ear).<sup id="cite_ref-5" class="reference">[5] (http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_bit_depth#cite_note-5)</sup><sup id="cite_ref-6" class="reference">[6] (http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_bit_depth#cite_note-6)</sup>
Technically speaking, bit depth is only meaningful when applied to pure PCM devices. Non-PCM formats, such as lossy compression (http://en.wikipedia.org/wiki/Lossy_compression) systems like MP3 (http://en.wikipedia.org/wiki/MP3), have bit depths that are not defined in the same sense as PCM. In lossy audio compression, where bits are allocated to other types of information, the bits actually allocated to individual samples are allowed to fluctuate within the constraints imposed by the allocation algorithm.
24-bit quantization
24-bit audio is sometimes used undithered, because for most audio equipment and situations the noise level of the digital converter can be louder than the required level of any dither that might be applied.
There is some disagreement over the recent trend towards higher bit-depth audio. It is argued by some that the dynamic range presented by 16-bit is sufficient to store the dynamic range present in almost all music. In terms of pure data storage this is often true, as a high-end system can extract an extremely good sound out of the 16-bits stored in a well-mastered CD (http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_mastering). However, audio with very loud and very quiet sections can require some of the above dithering techniques to fit it into 16-bits. This is not a problem for most recently produced popular music, which is often mastered so that it constantly sits close to the maximum signal (see loudness war (http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war)); however, higher resolution audio formats are already being used (especially for applications such as film soundtracks, where there is often a very wide dynamic range between whispered conversations and explosions).
For most situations the advantage given by resolution higher than 16-bit is mainly in the processing of audio. No digital filter is perfect, but if the audio is upsampled and the audio is done in 24-bit or higher, then the distortion introduced by filtering will be much quieter (as the errors always creep into the least significant bits (http://en.wikipedia.org/wiki/Least_significant_bit)) and a well-designed filter can weight the distortion more towards the higher inaudible frequencies (but a sample rate higher than 48kHz is needed so that these inaudible ultrasonic frequencies are available for soaking up errors).
There is also a good case for 24-bit (or higher) recording in the live studio, because it enables greater headroom (often 24dB or more rather than 18dB) to be left on the recording without encountering quantization errors at low volumes. This means that brief peaks are not harshly clipped, but can be compressed or soft-limited later to suit the final medium.
Environments where large amounts of signal processing are required (such as mastering or synthesis) can require even more than 24 bits. Some modern audio editors convert incoming audio to 32-bit (both for an increased dynamic range to reduce clipping, and to minimize noise in intermediate stages of filtering).
psionic
10-05-2013, 08:33 PM
Ako ga snimis preko lampe, moze i tako, ali onda sve ostaje usnimljeno - moja praksa je da ga dodatno obradim ako treba, a da usnimak bude sto transparentniji. Moze da se obradi i tim mic preampom, ali mislim da mozes dobiti mnogo bolje rezultate primenjujuci pravilno kompresore, EQove i ostalo.
Naravno, ovo sto si napisao o digitalnom zvuku je apsurdno i pogresno. Mozda je zvuk sa neke odredjene klavijature takav zbog samog kvaliteta iste, ali definitivno "tankom zvuku" sa klavijature nije uzrok to sto klavijatura nema analogni preamp. Tako da neces nista resiti analognim preampom, narocito sto on nema neki dramatican efekat na zvuk.
DzoniPFC
11-05-2013, 12:25 AM
Kako npr. zvuk DX e.piano procesirati da u snimku bude velicine pravog Rhodesa ili Wurlitzera ?
Ja retko kad koristim interne efekte sa klavijatura i digitalnih sintova...Pogasi sve, mnogi cak imaju interni EQ/compression setup pa mozda zato imas utisak da je zvuk tanak/2D - sto je uradjeno namerno.
Evo uzeo bi primer za DX kada si vec spomenuo... Za FM sintove kada su bili najkorisceniji, pa cak i elektricni klaviri kao Rhodes, standardna praksa (narocito 80tih kada su dominirali u skoro svakoj pesmi) je bila da se sve provlaci kroz chorus (roland dimension d), ambient/room reverb, kratki stereo-pan delay, onda na sve to blaga saturacija (u to vreme traka je radila svoje), kompresija i EQ po potrebi. Nista revolucionarno, osim kada koristis stand-alone FX uz ozbiljan software/hardware daleko bolje rezultate postizes.
psionic
11-05-2013, 04:40 AM
Ja retko kad koristim interne efekte sa klavijatura i digitalnih sintova...Pogasi sve, mnogi cak imaju interni EQ/compression setup pa mozda zato imas utisak da je zvuk tanak/2D - sto je uradjeno namerno.
E, bas to! To sam bio napisao prvo, pa ne znam zasto obrisao... Reverb na prosecnom aranzeru je stvarno :scared: Svi ti efekti na klavijaturama su prosecnog kvaliteta, tanki i metalni. Po mogucstvu - izbeci.
AleksandarK
11-05-2013, 11:22 PM
Ok, moze biti da sam bio nejasan svima, ali takva je muzika. Zasnovana na individualnom dozivljaju i iskustvu. Ko je dugo radio sa zivim bubnjem, basom i elektro-akustikom, ne moze da ne primeti razliku. Bar ja ne mogu.
Da se ne bi neko uvredio, postujem sve muzicke pravce, i u nekima od njih se sve pravi na staroj analogiji, digitaliji ili VA - tu bolje nema i ne treba. Mene zanimaju prakticne situacije (teorija me ne zanima) kada jedno pored drugog idu 'zivi' instrumenti i klavijature/moduli. Tu su mi ovi drugi nekako neubedljivi.
Svakako hvala svima na odgovorima. Nadam se da ce nam jos neko otkriti nesto iz svog iskustva.
silicon science
12-05-2013, 06:53 AM
Ok, moze biti da sam bio nejasan svima, ali takva je muzika. Zasnovana na individualnom dozivljaju i iskustvu. Ko je dugo radio sa zivim bubnjem, basom i elektro-akustikom, ne moze da ne primeti razliku. Bar ja ne mogu.
Da se ne bi neko uvredio, postujem sve muzicke pravce, i u nekima od njih se sve pravi na staroj analogiji, digitaliji ili VA - tu bolje nema i ne treba. Mene zanimaju prakticne situacije (teorija me ne zanima) kada jedno pored drugog idu 'zivi' instrumenti i klavijature/moduli. Tu su mi ovi drugi nekako neubedljivi.
Svakako hvala svima na odgovorima. Nadam se da ce nam jos neko otkriti nesto iz svog iskustva.
Teorija te ne zanima i ne zelis da uchis al bi da snimas dobro i da ti se sint ne kolje sa bubnjem...Iz tog razloga i gajish te iluzije u glavi sto se tichu muzike generalno, sintova, modula....
Ubodi sint u kartu, snimi ga i to je to. Nece ti pomoci nikakav savet, veruj mi
nikolaivanic
12-05-2013, 11:47 AM
Pitanje dobrog aranzmana, ideje, sluha... klavijature imaju svoj zvuk koji je orginalan i neponovljiv.. kao sto elektricne gitare ne rastu po drvecu , tj nisu prirodni" osclatori, tako i synthove treba shvatiti kao nadogragnju prirode... Glavna razlika je u kvalitetu i autenticnosti zvuka pojedinih sinthova (ceni zvuka") i treba birati onaj zvuk koji lezi u aranzmanu.. To je stvar osecaja autora ili aranzera.
darkstar
12-05-2013, 07:18 PM
Jednu stvar bih jos rekao a nema bas veze sa tehnickim delom usnimavanja...
MNOGO ali zaista MNOGO zavisi od sviraca. Imas ljude koji sednu za sint i od neke jadnjikave farbe svojom svirkom naprave da zvuci kao kuca ... Neka ti to bude na umu.
psionic
12-05-2013, 08:52 PM
Aleksandre, procitaj ono sto je cika Synclavier na strani 4 ove iste teme napisao... Stvarno je dao par pametnih saveta i za snimanje i za pojmanje citave price oko klavijatura.
Takodje, u tome i jeste poenta - teorija + praksa. Mislim, niko ne moze na posluzavniku da servira konkretno redosled plaginova koji ti treba, da bi ti odredjena klavijatura legla u miksu - zivom ili studijskom... Kad isprocesiras klavu analognim efektima, moze da bude JOS GORA I TANJA, ako npr upropastis daljom pogresnom ekvilajzacijom. Ili stavis neki "analogni" reverb od "sto kila" i zamutis neku ionako rasplinutu farbu... Analogni ili ne - ista stvar.
E sad, ako imas predrasuda protiv digitalija - tvoja stvar, mozda mislis da je zvuk subjektivna pojava, mozda i jeste, ali poenta je u pravom izboru alata, ne mozes vaser vagom da ukucavas ekser, pa makar bila i ona prava, aluminijumska - ako me razumes (dobro - mozes, ali tesko :D)
Opet, po deseti put - ako je boja na klavijaturi jadna, i ako je svirac los - tesko da ce da "zazvuci", nema magicnog stapica nigde.
AleksandarK
13-05-2013, 11:55 AM
Uh, nikako nisam hteo da ovo bude jos jedna rasprava na temu sta je bolje.
Predrasude nemam. Vremenom sam sakupio gomilu digitalnog 'krsa', i svaki komad volim i uzivam kao da sam ga juce kupio. I najjeftiniji moze da ima svoje mesto u zvucnoj slici - stvar kreativnosti i strpljenja. Slazem se potpuno.
Medjutim, ne slazem se da je ono sto sam 'JA' kupio i kako 'JA' radim bolje od svega drugog. Uvek moze i drugacije. Ne cujemo svi isto, i tu nema bolje ili losije, samo razlicito. Trazis neki svoj ton i pokusavas, razgovaras sa svima, pa i onima koji ne cuju kao ti.
Znam da postoji praksa da se line signal sintova nekada usnimava/ozvucava preko pojacala i mikrofona ili procesira pre usnimavanja. Nameravam da se poigram, pa rekoh da prvo pitam one koji su vec probali nesto tako, jer za svaki posao se vremenom iskristalise neka praksa koja vazi za vecinu slucajeva.
awacs
13-05-2013, 05:14 PM
Predrasude nemam. Vremenom sam sakupio gomilu digitalnog 'krsa', i svaki komad volim i uzivam kao da sam ga juce kupio. I najjeftiniji moze da ima svoje mesto u zvucnoj slici - stvar kreativnosti i strpljenja. Slazem se potpuno.
Eto, znači da se svi sla?emo. :) Mada ovo:
Kako npr. zvuk DX e.piano procesirati da u snimku bude velicine pravog Rhodesa ili Wurlitzera ?
...deluje kao predrasuda. :wink:
Mislim, predrasuda je to da je uop?te potrebno da električni klavir zvuči kao Rhodes ili Wurlitzer. Rhodes je Rhodes, a "DX e. piano" je DX e.piano - svaki od to dvoje je instrument za sebe pa ga tako treba i tumačiti. To je kao da od DX7 marimbe očekuje? "veličinu prave marimbe" ili da tera? Gibson Les Paul Custom da zvuči kao Stratocaster.
Kao ?to je @darkstar napisao - manje se zalamaj time "da ne?to zvuči kao ne?to drugo", vi?e obraćaj pa?nju na to ?ta se (i kako) svira. Ili, da po ko zna koji put citiram D?ona Kejd?a: "I've never heard any sound that I didn't enjoy; the only trouble with sounds is music."
Pozdrav,
Vasa
psionic
13-05-2013, 08:59 PM
Ok, konkretno: ua610 preamp i Kronos. On već ima dosta prilično dobrih boja, kroz ua, gotovo da i nema razlike,a kad nagazim gain, dobije neki blagi dist, neupotrebljiv za većinu boja, pokvari ih. Možda malo digne low end, ali to je isto jako blago, mogao je komotno i eq to da uradi. UA je prilično transparentan, pa nisam ni očekivao jaču koloraciju. Eventualno je korisno za bubanj set, naročito sner, i za sve tipove Hammonda...
AleksandarK
14-05-2013, 12:19 PM
Mislim, predrasuda je to da je uop?te potrebno da električni klavir zvuči kao Rhodes ili Wurlitzer. Rhodes je Rhodes, a "DX e. piano" je DX e.piano - svaki od to dvoje je instrument za sebe pa ga tako treba i tumačiti.
Onda su Yamahini programeri imali tu predrasudu kada su izvukli maximum iz tehnologije pocetka '80tih i stvorili taj predivni, neponovljivi DX e.piano. Hiljade programa nastalih sirom sveta za sve sintisajzere nose u imenima reci 'moog' 'prophet' 'grand piano' pa cak i 'dx e.pno' . Neki od njih su vrlo dobri, ne kao simulacija, vec sami za sebe.
Ispada da predrasude i nisu uvek losa stvar. :wink:
awacs
14-05-2013, 01:14 PM
Onda su Yamahini programeri imali tu predrasudu kada su izvukli maximum iz tehnologije pocetka '80tih i stvorili taj predivni, neponovljivi DX e.piano.
Tako nekako. :) Počeli su da prave Rhodes, videli da ne ide i napravili ne?to ?to je jedinstveno. I po?teno ga nisu nazvali "Rhodes". Te tako i ti. Čačkaj, probaj, napravi ne?to svoje. :) Manje-vi?e je d?aba da ti mi pričamo ?ta smo radili jer je svako imao ne?to čime je u tom trenutku raspolagao.
Preamp kao preamp mo?e da učini da ti DX zvuči malo "bolje" ili malo "lo?ije", ali nijedan preamp neće promeniti karakter toliko koliko bi ti verovatno hteo (osim ako nije Behringer ili neka slična egzotika). Sam si pomenuo pojačala, probaj sve moguće simulacije gitarskih i bas pojačala koje ima?. I ja bih na tvom mestu tako, po?to i sam često to radim. Najmilije su mi neprirodne kombinacije (bas u gitarsko pojačalo i obrnuto).
Mo?e? recimo da proba? da splituje? zvuk na dva frekvencijska opsega (do i od npr. 500Hz) i da na ovaj donji spektar doda? minijaturnu dozu ferce sa neke gitarske glave. Koliko se sećam tog DX E. piana njegov glavni problem nije to ?to je "tanak" nego ?to je previ?e čist u odnosu na elektromehaničke klavire.
Pozdrav,
Vasa
AleksandarK
14-05-2013, 03:51 PM
Hvala awacs i na idejama. Ne znam zasto su ljudi sa ovog foruma osim Dzonija i psionica do sada, 'cool' u otkrivanju onoga sto znaju. Ovi tipovi ovde
http://www.gearslutz.com/board/high-end/415704-preamps-digital-synth-sampler-enhancement-leave-your-live-sounds-door.html
nemaju problem. Upravo je to ono sto me je zanimalo. Nije mi problem da postujem drugde i na engleskom, ali zasto da ostavimo 'domaci' forum da potone u sarkazam, prepucavanja i prazne price.
awacs
14-05-2013, 06:41 PM
Ovi tipovi ovde
http://www.gearslutz.com/board/high-end/415704-preamps-digital-synth-sampler-enhancement-leave-your-live-sounds-door.html
nemaju problem. Upravo je to ono sto me je zanimalo.
E, onda izvini. Nisam shvatio da imaš toliko para da kupiš Neve, API i još ponešto od tamo navedenih sprava pa da se, kako sam kažeš, "poigraš".
Nije mi problem da postujem drugde i na engleskom, ali zasto da ostavimo 'domaci' forum da potone u sarkazam, prepucavanja i prazne price.
Svi online forumi su zapravo zbirke praznih priča ako ne umeš da čitaš između redova. GS i Rumski su po tom pitanju identični. Kad bolje razmislim, ni realni svet nije mnogo drugačiji :)
Pozdrav,
Vasa
P.S. E, setih se da sam nekad davno pročitao intervju sa Garijem Murom (http://www.marshallamps.de/scene/interviews/garymmain.htm):
One of the guys from Metallica goes up to [producer] Bob Rock and says, 'This is the sound I want,' and plays him 'Oh Pretty Woman' from Still Got The Blues. Then they proceed to go through all these pre-amps and processors to achieve it.
I felt I should write and say, 'That's not how to do it. You've got the money now guys, go out and buy a '59 Les Paul, a Guv'nor pedal and a JTM45!
Lično ne volim Garija Mura kao gitaristu, ali volim taj citat. Doduše, mogao je da doda: "Oh, BTW... being Gary Moore would help as well."
AleksandarK
15-05-2013, 12:33 PM
Ha, bilo bi lepo, ali daleko od toga da imam za to zadovoljstvo.
Racunao sam na nasu tradicionalnu domisljatost da improvizacijom izvucemo maksimum iz onoga sto imamo. I naravno, volju da to podelimo sa drugima.
Ovde, uglavnom nema ni jednog ni drugog (cast izuzecima). Ali nazalost umisljenost i nadmeno 'copy-paste' prosipanje teorije, sve sa slikom omiljenog politicara u paketu, mogu da se nadju tu i tamo.
awacs
15-05-2013, 01:38 PM
Racunao sam na nasu tradicionalnu domisljatost da improvizacijom izvucemo maksimum iz onoga sto imamo. I naravno, volju da to podelimo sa drugima.
Razumem ja tebe (makar dobrim delom), ali imaj u vidu da reč "maksimum" za svakoga ima neko drugo značenje. Kao i "mast", "toplina" "transparentnost"... Zato je većina rasprava na ove i slične teme po forumima prilično bespredmetna i svodi se na prazne priče, odnosno na "plesanje o arhitekturi". Govorim u svoje ime, a mene lično je blam da dajem konkretne savete (ako ih uopšte imam) na apstraktna pitanja.
Retko kad se neko usudi da okači konkretan primer nekog problema koji ga muči (u vidu zvuka, projekta, kako god) nego se cela diskusija svede na to "kako da me udara u glavu", "kako da zamastim doboš", "kako da štatijaznam"...
Ne može da se priča o zvuku bez konkretnog konteksta (zvučne slike) u kom se taj zvuk nalazi. U tom smislu, ako ti je do konkretne priče, a ti daj konkretan primer. Onda se možda i nađe neko ko će te suvislo posavetovati.
Pozdrav,
Vasa
AleksandarK
15-05-2013, 03:36 PM
"...a mene lično je blam da dajem konkretne savete (ako ih uop?te imam) na apstraktna pitanja..."
Razumem. Vecinu je blam da ih neki dezurni Djokica prozove, ili ih uvuce u debilno prepucavanje. Tako forum zamire.
awacs
15-05-2013, 04:43 PM
"...a mene lično je blam da dajem konkretne savete (ako ih uop?te imam) na apstraktna pitanja..."
Razumem. Vecinu je blam da ih neki dezurni Djokica prozove, ili ih uvuce u debilno prepucavanje. Tako forum zamire.
E, ipak nisi razumeo :) Nije mene blam ni od kakvog de?urnog Đokice nego od samog sebe. Odnosno, smatram nepo?tenim da sugeri?em nekome kako da postigne zvuk koji on čuje u glavi.
I sam si rekao da svako čuje drugačije, jel' da? E sad dodaj tome i ono da svako drugačije do?ivljava npr. izraz "veličina" zvuka, i videće? da cela ova prepiska i nije mogla da se odvija na drugačiji način. Ustvari, već si dobio gomilu korisnog feedbacka, čak i od onih ljudi čiji ti način komunikacije ne prija.
Ponekad vi?e mo?e? da nauči? od onih koji ti govore uvijeno ili čak od onih koji te zajebavaju nego od ljudi koji ti serviraju instant re?enja. Ovi prvi i drugi te nateraju da misli? svojom glavom, i takvima sam celog ?ivota bio zahvalan.
Pozdrav,
Vasa
RetroMan
29-06-2013, 10:05 AM
...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.