Log in

View Full Version : Horor film - nova maticna se zapalila!

Mogli
29-06-2012, 11:13 AM
U veliko Chieftec kuciste sam stavio maticnu plocu Asus M4A89GTD PRO/USB3, 8gb rama, procesor AMD Phenom 2 Black edition i moja dva stara hard diska. Napajanje je bilo neko staro Power 550w. Sve je to radilo par dana, dok nisam ubacio novi hard WD Black Caviar 1tb. Onda se napajanje pocelo iskljucivati... Uzimam jace napajanje Chieftec modularno od 650w i javlja se neko brujanje kao od ventilatora, pojacava se pa utisava....Narucujem dugo isto Chieftec od 750w, spajam redovno procesor i plocu i sva tri harda, lampica na ploci se pali, ali kad se startuje komp nista se ne desava....Zovem majstora, on pregleda spojeve, kaze sve je u redu, jer je sve i jednostavno, ali ajde da otkacimo hardove za svaki slucaj, pa da proba da ga upali....Diskovi su otkaceni, on startuje racunar i u sekudni se na samom dnu ploce, levo skoro u ckosku, jedna linija usijala i pocela da dimi. Gasimo racunar na opste zaprepascenje.... Sve komponente su kupljene online od iste firme Duocom iz Beograda, sve sa garancijom i racunima. U ponedeljak nosim kod njih u servis da pregledaju. Zna li neko razlog ove misterije?:(

Ngino
29-06-2012, 12:30 PM
Jedino sto jest ocigledno je "nevaljala" struja odn. napajanje same ploce ali i svih ostalih komponenti redom!
Jesi ti redukovao sve te potrosace ali mislim da je u ovom slucaju sama ploca riknula zbog varijabilnog napona a "neprekaljena" poslije kratkog rada.
Meni je jednom prilikom maticna riknula kada sam komp nakon dugo vremena koristenja na jednoj naponskoj mrezi,prebacio na drugu.
Nedugo zatim pocela da rikava komponenta za komponentom, naravno sve usljed ploce koja je crkla ali radila toliko da unistava ostalo na njoj.
Slicno je mislim i sa novim plocama jer kvalitet je diskutabilan, cak i kad pricamo i o onim najcjenjenijim!

Mogli
29-06-2012, 12:33 PM
Sta ti to znaci - redukovao?... U kucistu sam imao samo plocu, procesor, memoriju u tri harda, i naravno napajanje. Meni nista nije jasno druze. Simptomaticno je to sto se sa tim zadnjim napajanjem uopste nije hteo ukljuciti racunar dok su bila spojena tri hard diska. Kad smo ih otkacili, zapalila se ploca. Na istu tu struju u mom stanu su spojene sve sprave, lap top koji stalno radi i njiima se nista ne dogadja.

Ngino
29-06-2012, 05:16 PM
"i samo tri harda!" ?
O tome ti i pricam!
Hm,kapiram te ali ja sam previse puta na svojoj kozi okusio kada se struja uzjb!

U duzim intervalima, imao sam losa i preluksuzna iskustva sa slicnim stvarima.
Kako sa "kvalitetnim" plocama i losim napajanjima tako i sa instaliranjem racunara na razlicitim mjestima.
Prvo sam radio u zgradi,koja nije prestara, na gradskoj nap. mrezi i gdje sam imao dosta drugih uredjaja koji nisu rikavali!
U nekom slicnom periodu, riknuo mi je trafo/adapter za mic preamp. Sjecam se da mi je tada majstor pokazao na primjeru i pricao upravo ovo, o losoj struji koja pretjerano varira, a maticne su izgleda na to dosta osjetljive.

Kada sam presao u kucu sa novim instalacijama, nakon mjesec-dva, riknulo mi je napajanje koje sam zamijenio ali dotad je vec i maticna sprizila graficku a to sam prethodno dvije tri godine zamijenio iz istog razloga!
Vjerovatno se vecini to nije nikad ni desilo ali, samo kazem da se desava, da ne budes iznenadjen!

Ne zali dati na dobro napajanje i stabilizator!
Ja bih svakom, i svakako kad je u pitanju vise komponenti kao kod tebe neizostavno preporucio naponski stabilizator. jer sve filozofije padaju u vodu kad istrerses dzepove za novu maticnu il sta god.
Sve do jednom. Ako uspijes da zamjenis te kupljene komponente obavezno nabavi i stabilizator, ne budi nemaran zbog 25-50 evra!

Mogli
29-06-2012, 05:26 PM
Ovo napajanje je novo Chieftec modularno sa sto zastita CFT-750-14CS:rolleyes:

vasko
29-06-2012, 08:39 PM
imas kratak spoj negde na ploci

Ngino
29-06-2012, 11:28 PM
Da, al jesam li te dobro shvatio, tek sad ga imas nakon sto si sve tjerao starim napajanjem?

Bojim se da joj je presudilo tih prvih par dana kad si je napajao upravo tim starim,vjerovatno kvarnim od 550W!

Ovo sto Vasko kaze takodje dolazi u obzir,mislim bas kao posljedica ovoga o cemu pricam.
Ja sam skeptican u bilo ciju intervenciju, kad su u pitanju ovakve suptilne stvari kao maticne ploce,ako pricamo o popravci!?

Ti ako mozes ikako reklamiraj to,trazi nove komponente a za dalje oprez i stabilizator! Vjerovatno ti se mozda nikad vise ne desi u zivotu ali ako ti se da, probaj! :rolleyes:

SumAnuT
30-06-2012, 12:07 AM
Ne razumem se bas toliko u struju i stampane ploce, ali podsetio si me na jedan dogadjaj koji mi se desio na novom novcatom racunaru ...

Elem, sklopim ja tada prejaki amd x64 dual core koji je tek izasao, epox maticna, masa memorije za tadasnje uslove, CM napajanje, chieftec kuciste ... i kao i svaki iskusni korisnik racunara stavim pivo na otvoreno kuciste ...
Posle nekoliko piva, munem rukom po casi i sve se prolije po maticnoj, komp se ugasi monetalno, ja prebledeo i otreznio se u sekundi :)

Posle jedno dva sata feniranja i briznog gledanja u maticnu posto nisam znao kako drugacije da joj pomognem smognem snage da pritisnem power dugme, kad ono sve radi ...

U stvari bas napajanje je odradilo sovju ulogu i ugasilo racunar pri prvoj naznaci da nesto nije u redu i da ide vise struje nego sto treba, e sad, sta je to tvoje napajanje radilo u tom momentu ... pitanje je :)

U svakom slucaju moj ti je predlog da kad budes reklamirao ako krenu da se izvlace, dignes galamu upravo na napajanje, jer je njegov posao izmedju ostalog da stiti ostale komponente, a ne da ti gore stvari po kucistu sa ~ 100 evra napajanjem.

Kad se liku na benchu zapalila graficka i izgoreo komp, tek sam tada shvatio zasto su kucista za racunare metalna, a ne recimo drvena :)

Mogli
30-06-2012, 10:12 AM
Postoji li neko objasnjenje, zasto je ploca pocela da gori tek kad su otkacena tri hard diska sa napajanja? Dan pre toga, kad je sve bilo spojeno racunar nije hteo da krene da radi iako je gorelo svetlo na ploci........:confused: